PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro: HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

DA LI KABELIMA KORIGIRATI ZVUK?

Poštovani,

posjedujem pojačalo Philips FA 960 (inačica Marantz PM 84) i CD player Philips CD 960 (inačica Marantz CD 94) te zvučnike Audio Epilog Jana Walk MK2. Sustav je u sobi od 18m2, visine 3 metra, soba "pumpa" bas područje, zato sam uzeo Jana Walk jer je Peyote 2 tutnjao stvarajući neželjene stojne valove.

Želio bih malo pojačati bas područje, te stišati visoke tonove. Znam da Marantz pojačala inače imaju malo "tanji" bas.

Molim Vas za savjet, koje zvučničke kablove (trenutno QED 79), te koje interkonekte (trenutno no-name za 60 kn) uzeti, ako bi to uopće doprinjelo ostvarenju željenog.

Unaprijed zahvaljujem!
Lp,
Damir dh270260 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mi bismo prvo našli nekoga da sredi akustiku sobe. Nema smisla kupovati nove uređaje (pa bili to i kabeli) ako je akustika loša, soba je najvažnija komponenta u audio sustavu. Ako želite kabelima (pokušati) korigirati zvuk, na tržištu postoji čitav niz kabela koji će odgovarati onome što tražite, prvo nam padaju na pamet Van den Hul CS-122 zvučnički kabel i The Name interkonekt.

KOJI HI-FI SUSTAV KUPITI?

Postovanje!

Razmišljam o kupnji novog hifi sustava, a budžet je 20.000 kn. Pregledao sam veliki izbor pojačala i zvučnika, ali me zanima i Vaše mišljenje. Što bi preporučili u ovakvom cjenovnom okviru? Dakle, izvor zvuka ne računam, imam HTPC računalo. Treba mi DAC, pojačalo, zvučnici i ožičenje.

P.S. - Što biste preporučili u nižem cjenovnom razredu, oko 10.000 - 12.000 kn?

Puno hvala,
Massimo
skywalker-6 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Pitanje je preopćenito. Odgovor zavisi od niza faktora koje niste naveli, međuostalim i veličina sobe. Kada bismo mi kupovali sustav tog ranga cijene, u sobi veličine cca 20 ili 25 m2, prvo bismo obratili pažnju na sustav britanske firme Rega, radi se o fantastičnom sustavu, s time da umjesto Apollo CD playera kupite Rega DAC.

KOJE POJAČALO ZA 805D?

Poštovani,

molim za savjet. Za koji dan treba mi pristići B&W 805 diamond, od uređaja koristim Rotel RB1552, koji bi hteo da promenim, jer mislim da neće zadovoljiti. Od muziku slušam isklučivo jazz, dal će Naim Supernait biti dovoljan ili Krell S300i je ipak bolja varijanta ili možda imate drugu preporuku? Želio bih isključivo integralac pošto nemam više para za kombinacije amplifier + mono block ili stereo block i mislim da nema potrebe. Nisam naveo, ne zelim lampaška pojačala, a koristim Marantz cd player.

Hvala puno unapred, s poštovanjem,
Goran Dukovski, Skopje
goranduko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Oba pojačala koja navodite će odlično pasati uz 805D, a stvar je vašeg ukusa što ćete kupiti, zavisno od toga da li želite zvuk sustava odvesti na topliju ili otvoreniju stranu zvuka. Supernait je topliji i puniji po globalnom zvučnom karakteru, a S300i je dobro izbalansiran, gotovo neutralan.

BEDINI CLARIFIER

Poštovani,

Bedinijev "Clarifier" je porez na budale, što bi trebalo biti očito ikom tko se imalo razumije u format zapisa CD-a. Prije svega, zapis na CD mediju je "read-only" i ne može ga se promijeniti. Drugo, CD je prepun redundantnih podataka za provjeru ispravnosti zapisa. Na svakih 24 byteova podataka zapisano je dodatnih 8 byteova CRC koda za provjeru ispravnosti čitanja. Ako zbog bilo kakve nečistoće ili ogrebotine CD uređaj krivo pročita pojedini bit ili byte, uređaj će preskočiti taj frame i neće ga odsvirati.

Tvrditi da se kvaliteta zvuka može pogoršati ili poboljšati bilo kakvim tretiranjem površine CD-a je suludo, a način na koji je autor članka došao do zaključka da se proizvod može preporučiti je krajnje neozbiljan. Na početku ispravno komentira da to "zvuči PRILIČNO BESMISLENO i NEISTINITO... a i NEMOGUĆE na kraju krajeva", da bi onda pri kraju navodnim slušnim testom "neke kompozicije" došao do cijelog niza "uočljivih slušnih zapažanja" i odjednom potpuno zaboravio da je to ipak nemoguće. Izripajte CD pomoću računala prije i poslije "tretiranja", pa binarno usporedite datoteke.

Znam da je članak dosta star, ali svejedno Vas molim da ga uklonite. Koliko vidim na Bedinijevom site-u, postoji već verzija Quad-bead 3 Ultra. Znači da poslovanje cvjeta zahvaljujući ovakvim člancima diljem interneta.

Prvo, uređaj se ne može "slušati" jer ne proizvodi nikakav zvuk, nego reklamira da mijenja informaciju koju je nemoguće promijeniti. Drugo, slušni test nije nikakav kriterij za recenziju proizvoda. Da ste prethodno umnožili CD pet puta i napravili "tretiranje" sa magičnim uređajem, mogli biste koliko-toliko objektivno usporediti zvuk. Ovo je čista autosugestija (placebo) i ne može biti "jedini kriterij".

Pozdrav
dilbert.deinstein (A) gmail.com

ODGOVOR:
U Hi-Fi hobiju često jedan plus jedan nisu dva, tako je i u slučaju Bedini Clarifiera. Autor teksta je u toj istoj recenziji napisao da su mnoge stvari u vezi Clarifiera totalno nelogične i nemoguće, ali slušni test je pokazao da Clarifier proizvodi lako uočljive promjene u zvuku. Autor te recenzije se i dan-danas služi tim istim Clarifierom. Nadalje, nikako se ne slažemo s tvrdnjom da, citiramo: "slušni test nije nikakav kriterij za recenziju proizvoda". Slušni test je upravo najvažniji dio recenzije uređaja. A koji je to za vas najvažniji kriterij za ocjenu nekog uređaja? Da li vi doma glazbu slušate s mjernim mikrofonom ili s ušima? Na koncu, i vi biste trebali isprobati Bedini Clarifiera, promijenili biste mišljenje, nema smisla da u startu pljujete po uređaju koji niste nikada isprobali.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani!

Molim za savjet u vezi mog problema. Naime, imam pojačalo Sony TA-FB940 i neke glomazne kineske samostojeće zvučnike. Sve je to super bilo prije 10 god. kad sam bio mlad i lud, živio u kući, navijao svakakva sra... do daske. Sad sam malo stariji, oženjen, živim u stanu i ukus u glazbi mi se promijenio. Htio bi zvučnike i pojačalo za dnevni boravak, nekih 16-20 m2, a slušao bih Nightwish, Mike Oldfield, nekad nekog rocka i naravno ponekad neka klasika za suprugu. Čuo sam kod susjeda par stvari u FLAC-u na nekim Mission zvučnicima i oduševio se, naravno, u odnosu na ono moje kinesko...

Guglao, ali sam se i pogubio, ima toga more, a nemam baš prilike ići i slušati po trgovinama kako što zvuči. Dosta sam pročitao pozitivnih recenzija za Wharfedale Diamond 9.1 i 10.1, a naravno jako mi se sviđaju, kompaktni su. Da li su to zvučnici koji bi odgovarali za tu glazbu koju planiram slušati? Koje bio pojačalo odgovaralo za te zvučnike, ili neke slične. Jel se uopće isplati spojiti neke bolje zvučnike na to moje Sony pojačalo? Ne planiram investirati neko suho zlato za novi sustav, znači neki sam početnik u hifi svijetu, neki kažu da se i za 3000-4000 tisuće nešta može?

Hvala na svim prijedlozima i savjetima.

Lijep pozdrav,
Damir Lulić
damir.lulic (A) sb.t-com.hr

ODGOVOR:
Navedeno Sony pojačalo nije tako loše kako mislite, mi ga trenutno ne bismo mijenjali. Kupite Wharfedale Diamond 10.1 plus zvučničke stalke.

POLOŽAJ ZVUČNIKA

Poštovani,

molim Vas za savjet gleda razmještaja zvučnika. Šaljem Vam skicu sobe (dimenzije zidova su približne) u kojoj se nalazi sljedeći sustav :

Acoustic Energy AE100i
NAD 314
DAC + PC (kao izvor)
Van den Hul CS 122
no name interkonekt

Zvukom sam generalno zadovoljan, ali imam osjećaj da bi mogli i bolje zvučati. Zvučnici su na stalcima (između je korišten kit), a stalci su na medijapanskoj podlozi (između su šiljci). Razmak između zvučnika je 70-ak cm i zakrenuti su za 15-ak stupnjeva prema unutra. Odmaknuti su od zida oko 40 cm. Visina zvučnika je iznad razine stola. Vodilja mi je bila stvoriti jednakostraničan trokut uz "odmak" slušatelja od "vrha" trokuta 30-50 cm. Probao sam i položaj sa uho bude točno u vrhu trokuta, ali nisam bio zadovoljan dobivenim zvukom. Kao što možete već zaključiti, položaj zvučnika je vezan uz računalo i to je rješenje kojim se zasad moram zadovoljiti.

Drugo pitanje bi bilo u vezi interkonekta (DAC - pojačalo). Odgovara mi tamniji karakter mog sustava, ali bih ga ipak malčice posvijetlio. Naime, slušam skoro sve žanrove podjednako i zadovoljan sam zvukom rocka, metala i pop albuma, ali imam osjećaj da bi se iskustvo klasične glazbe i jazza moglo poboljšati. Da li je navedeno uopće moguće postići interkonektom (uz uvjet da cijenom bude proporcionalan ostatku sustava...) ?

Također, svaki dodatan savjet je itekako dobrodošao.

Unaprijed hvala.

Domagoj, Zagreb
fa11th (A) yahoo.comODGOVOR:
Trenutni smještaj zvučnika je izrazito loš, toga ste sigurno i sami svjesni. Mi bismo zvučnike smjestili na lijevi, kraći zid. Zvučnici bi ostali na zvučničkim stalcima, a ako za to u praksi nema uvjeta, postavite ih na zidne zvučničke stalke.

NEDOSTATAK DETALJA

Poštovani,

napokon sam uspio nabaviti zvučnike koji ne "bumijaju" u mojoj izuzetno skučenoj slušaonici (3m x 2,5m), k tome još i prilično popunjenoj (dampiranoj). Radi se o minijaturnim kutijama zatvorenog tipa, Spendor SA-1, plus pripadajući stalci. Zvučnici rade dobro, iako su smješteni skoro u samim kutevima sobe (cca 25 cm od bočnih i 25cm od stražnjih zidova). Ipak, zvuk je pomalo mutan, prezatvoren - fali mi onaj "top end zing". Pokušao sam ih nagnuti prema unatrag i zakrenuti prema unutarnjoj osi što je i djelomično pomoglo. Inače, navedeni zvučnici imaju lagani "roll off" u visokima, pa je i to sigurno jedan od razloga nedostatka detalja u visokima.

Glazbu (sve i svašta - ništa određeno) u pravilu slušam pri nižim razinama glasnoće.

Ostatak sustava sastoji se od integriranog pojačala YBA Design YA-201, CD playera Nad C542 i tunera Marantz ST 7001. Strujni kabel je Furutech (DIY), interkonekt VDH The Second, a zvučnički Tara Labs Prism Helix 8 (original biwire, ali prepravljen u "obični" zbog jednostrukog terminala na ulazima Spendora).

Zanima me da li postoji način da promjenom kabela dobijem malo više detalja u visokima ili mi ne gine nabavka novog pojačala (zvučnike ne bih mijenjao jer su vrlo zahvalni glede smještaja u malom prostoru).

I samo još jedno pitanje, a tiče se tunera kojeg jako često slušam (češće od CD playera). Da li bi se za nekakvih 1.000 kn (u second hand) mogao nabaviti bitno kvalitetniji u odnosu na spomenuti Marantz?

Hvala na odgovoru i na mnogim prijašnjim savjetima u Vašoj rubrici.

Pozdrav, Ivan
ivan.franjic77 (A) gmail.hr

ODGOVOR:
Obzirom na sustav koji imate i dampiranu slušaonicu, ne čudi nas prigovor na izostanak detalja i svježine u zvuku. Promijenite interkonekt, kupite Kimber PBJ ili QED I-QEDRAEV. Preporuku za kupnju nekog tunera u second-handu ne možemo dati, previše je nepoznatih faktora.

KOJI ZVUČNICI DO 4000 KN?

Poštovani,

molio bih Vas za savjet pri kupovini samostojećih zvučnika do 4000 kn. Imam kombinaciju pojačala i pretpojačala Technics SE-A900S Reference jakosti 2x85w na 8 ohma te 2x120w na 4 ohma. Prostorija u kojoj će biti smješteni zvučnici je 45 m2 (dnevni boravak spojen s kuhinjom i hodnikom). Udaljenost zvučnika od bočnih zidova bi bila oko 1.6 m, od stražnjeg zida od 0.1 do 0.5 m, a udaljenost između zvučnika oko 2 m (takav raspored mi diktira trenutni namještaj). Na pojačalo će biti spojeno technics cd player sl-ps770a, fisher tuner i sony dvd ujedno i mp3 player. Od muzike najviše slušam dance, house, a volim poslušati rock i disco glazbu 70, 80-tih. Istraživao sam po internetu i najviše su mi se svidjeli po recenzijama ali i buđetu sljedeći zvučnici:

- Wharfedale Diamond 9.6, 89 dB, 6 ohma, 40-200 w
- Wharfedale Diamond 9.5, 86 dB, 6 ohma, 30-150 w
- Infinity Primus 360, 91,5 dB, 8 ohma, 20-200 w

Niti jedne od navedenih zvučnika još nisam imao priliku slušati, ali bi volio kad bi mi dali svoje mišljenje o kombinaciji ovih zvučnika s mojim pojačalom. Ostale preporuke zvučnika su također dobrodošle.

Unaprijed se zahvaljujem i sve pohvale vašoj stranici!
Dino
zdravko.janjic (A) st.t-com.hr

ODGOVOR:
Uzevši u obzir ostatak sustava i sve navedeno, mi bismo obratili pažnju na JBL Studio 190 i Klipsch F20.

POZITIVNA PROMJENA

Poštovanje!

Pisao sam Vam već prije o nezadovoljstvu zvukom (zvučnici Triangle Titus Ex + CA 740), pa sam razmatrao različite opcije. Iako sam namjeravao promjeniti neku od komponenti (pojačalo, kable ili zvučnike, Vi ste mi savjetovali ovo posljednje), prije bilo kakve akvizicije (čitajte: troškova), odlučio sam napraviti razmještaj po sobi. Iako sam i prije probao "stiskati" zvučnike uz zid ili ih udaljavati od zida, zanemario sam razmak IZMEĐU zvučnika - tako da su bili udaljeni na manje od 1,5 m jedan od drugoga. Sad su na 2m. A i svojedobno sam čitao članke na Audio pulsu o smještaju zvučnika u prostoru.

Zvuče puno, puuno - slušljivije, visoki nisu više toliko istaknuti, oštri i naporni za slušanje, a detalji iskaču - u pozitivnom smislu jer ih visokotonci svojim prijašnjim "šššššš" ne guše (npr. idealna pop pjesma za gladijatore Pipsa super zvuči!). Čini se da je i bas sad moćniji! Ukratko, kao da imam drugačije zvučnike - te sam zaključio da mi sada predstoji dugotrajno slušanje i fino razmještanje zvučnika u sobi kako bih dobio sweet-spot, pa kad se za neko vrijeme naviknem na novi zvuk i odlučim dopada li mi se ili ne, javit ću vam se s eventualnim pitanjima i dvojbama.

Još jedanput, hvala na savjetima i pomoći.
Pozdrav,
R. Šantl
real01 (A) net.hr

NOVI ZVUČNICI?

Poštovani,

evo moje pričice. Imam doma u prostoru od cca 40m2 kombinaciju pojačala Marantz pm65 av i zvučnika B&w dm602s2. Sa zvukom sam bio prilično zadovoljan. Zašto bio? Jer mi je sinčić prstom u kratkom vremenu turnuo oba visokotonca, a i ovjes membrane mi je popucao. Ja se mislim da kupim Jamo s426 zvučnike. Kakav bi pomak (na gore ili bolje) mogao očekivati s tim zvučnicima s obzirom na pojačalo i veličinu prostora? Izbor na ove zvučnike mi pada isključivo zbog loše financijske situacije u ovom momentu.

Pozdrav i hvala,
Toma Kovačević
t.kovacevic (A) europlakat.hr

ODGOVOR:
Ako ste zadovoljni sa zvukom (a navodite da jeste, a to je najvažnije), tada ne mijenjate zvučnike. Kontaktirajte www.td-elektronika.hr te odnesite B&W zvučnike na servis.

KOMENTAR - NAIM SUPERNAIT RECENZIJA

Poctuvana Redakcijo Audio Pulsa!

Želim malo napisati nešto u vezi Integrisanog pojacala Naim Supernait. Sopstvenik sam istoga IP od nedavno i slušam ga na zvučnicima S.F Guarnieri Memento povezan sa Naim Nac 5 zvučničkim kablu, a u sastavu opreme imam i CD player Krell Kav 250CD (HDCD) povezan sa interconektom XLO Signature 2.

Želim malo komentirati oko zvučničkih kablova za navedeni Naim. Sopstvenik sam (jako sam novaca uložio u zvučničkom kablu) Analysis Plus Cristal Oval 8 koji na krajevima je sa fabričkim konektorima viljuške i isti ne mogu nikako priključiti na Supernait, iako sam tražio i neke adaptere (neda mi se rastavljati fabriški konektor i da montiram banane - izgubiću na cenu i kvalitetu konekcije).

Čitao sam na forumima da za ovo pojačalo fabrika preporučuje nihov kabal Naim Nac 5 sa njihovim konektorima zbog možnog oštećenja pojacala ako se promeni definirana otpornosti i induktivitet cabla koji je različit (veći ili manji) kod ostalih tipova zvucnickih kablova, što mislim da je neki marketiški trik a i zbog ovoga još nisam pokušao staviti Analysis Oval 8 na probu , isti je dužine 2x3m ili 10fts.

Jako sam, jako zadovoljan za zvukom i snagom pojačala iako sad radi na 4 oma i mala je razlika zvuka sa CD i zvuka koji ide preko njegovog Dac-a za koji koristim Philips media playerom s eksternim HDD. Ove mogućnosti šta ima I.P je idnina za svih idućih integriranih pojačala ili CD Playera i verujem da niko više neće kod kuće čuvati brdo CD kaseta a i novijih modela DAC-ova ce biti predmet testova a verujem da ce te dati prostora za DAC-ove.

Ja vas pozdravljam,
Milan Karaga, Makedonia
mkaraga (A) gmail.com

SAVJET ZA KUPNJU KABELA

Poštovani,

koje interkonekt i zvučničke kabele mi preporučate s obzirom da posjedujem sljedeće komponente: zvučnici JBL Northridge E60, CD player Technics SLPG 4 i pojačalo Harman Kardon 980. Želim postići otvoreniji zvuk, a budžet je do 100kn/m za zvučnički kabel, a za interkonekt do 500 kn.

Hvala,
Pozdrav!
Igor
igorcrnogaca (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Naša preporuka ide u pravcu Audioquest Copperhead ili Diamondback interkonekta, tj. Audioquest Type 4+ zvučničkog kabela.

KUPNJA KABELA DO 20.000 KN

Poštovani,

imam jedan veeeliki problem tj. dilemu. Nedavno sam postao presretan vlasnik sitema kojeg čine Opera quinta zvučnici, Simaudio moon i.3.3 i cd 3.3. E sad, zadovoljan sam zvukom, ali nažalost bio sam prisutan u dućanu kad je taj moj sistem bio spojen na "prave" zvučničke i strujne i interkonekte, tako da znam kako bi morao zapravo zvučati taj sistem.

Moja dilema - koje kabele? Što mi Vi preporučate? Znam da je stvar osobne preference i da bi najbolje bilo poslušat prvo razne kombinacije, ali bojim se da nemam baš volje i vremena za razna kemijanja.

Bio bih sposoban izdvojiti nekih 15 do max. 20 tisuća kuna, a kabeli bi trebali sadržavati više detalja, biti brži i dinamičniji. U privitku se nalazi fotografija moje sobe i sustava.

Zahvaljujem na odgovoru,
sa štovanjem,
Tomislav
tomislavtomasic (A) googlemail.comODGOVOR:
Detaljno smo proučili sve želje i zahtjeve koje ste naveli. Naša preporuka ide u smjeru Acoustic LiveLine kabela, oni točno odgovaraju navedenim željama. Radi se o maestralnim kabelima koje bezrezervno preporučamo.