PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KAKO SPOJITI SUBWOOFER NA STEREO POJAČALO?

Pozdrav,
volio bih odgovor na sledeće pitanje ako ste u mogućnosti da mi odgovorite. Na stereo pojačalo Nad C-352 na zvučničke terminale spojeni su B&W 602.5 s3 koji su zbog raznih razloga isporučivali slabiji bas. Da skratim, spojio sam na pre-out na pojačalu Yamaha sub, opšta situacija se poboljšala.
Zanima me samo da li sam dobro spojio na pre-out sa banana chinc kabelima (tj istim kabelom što bi se i CD player spojio na pojačalo), spojio sam sub.na input 2 r/l. Situacija se baš i ne menja kad spojim samo jedan činč u pre-out kao što sam radio na receiveru koji ima sub. ulaz.
U uputstvu za Yamahu kažu kod stereo pojačala potrebno je zvučnike spojiti na sub, tj. postojeće predviđene ulaze, i onda sa drugim parom žica iz suba spojiti na pojačalo u zvučničke terminale; kad tako uradim nekako mi nije čist zvuk kao sa činč kabelima, samo mi se cini da je na receiveru bio jaci bas, sad je nekako tiši.
Pozdrav, unaprijed zahvaljujem
Branko Marić
branko.maric1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Subwoofer na tom pojačalu trebate spojiti putem PRE-OUT izlaza, dakle sve su šanse da ste to dobro spojili.

PREPORUKA ZA PRETPOJAČALO?

Lijepi pozdrav!
U potrazi sam za kvalitetnim pretpojačalom pa bih vas zamolio za nekoliko preporuka. Posjedujem izlazno pojačalo Quad 909 i zvučnike JMLab Electra 906 a kao izvore zvuka koristim cd player Quad CDP-2, Cambridge univerzalni player te Harman Kardon tuner. Ne koristim gramofon. Interkonekt kod CD playera je Zu Audio Oxyfuel, a zvučnički Zu Audio Julian (imam i MIT AVt - 2).
Zvučnici su osjetljivi (90 db) te ih nije problem pogoniti. Vrlo su ugodnog zvuka, detaljnog i dobre dinamike. Vrlo neutralna u srednjim te korektnog basa obzirom na razinu donjeg spektra (nominalno 50 Hz). Gornji dio spektra je vrlo otvoren, prozračan i detaljan. Vrlo dobar raspored instrumenata po širini, nešto slabiji po dubini i visini. Od kada je u sustavu Quad 909 imam osjećaj da se malo pokvarile odlike u visokom spektru. Naglasak je definitivno na srednjetonskom području što mi se i dopada ali bih htio da mi se vrati ta otvorenost u gornjim frekvencijama (imao sam Primare i30 integrirano pojačalo).
Iskreno, ne bi škodilo malo više basa no, nije od presudne važnosti. Kako dobiti na 3-dimenzionalnosti instrumenata, pogotovo kod neamplificirane muzike?
Soba je nepravilnog oblika, dimenzije su 550x500, novogradnja. Zvučnici su trenutno razmaknuti 250 cm te oko 100 cmm od bočnih i stražnjih zidova.
Slušam pretežno jazz te rock glazbu, tek ponekad klasiku. Soba mi je cca 25 kvadratnih metara. Pojačalo može biti tranzistorsko ili cijevnog ustroja a gornja granica cijene oko 1.000 Eur. Cijena do 10.000 kn, novo ili second hand.
Kakvo je Vaše mišljenje o Pro-Ject i King Rex pretpojačalima? Obzirom na njihovu povoljnu cijenu i odličan dizajn vrlo su mi privlačni.
Glede sobe, nema mogućnosti da zvučnike stavim na duži zid ali ih mogu pomicati na ovom zidu gdje jesu koliko treba. Volio bih da zvuk bude detaljniji, no ne klinički. Preferiram topliju stranu. Pretpojačalo mi treba ne samo da unaprijedim kvalitetu zvuka već i da spojim više izvora zvuka na njega. Quad player ima mogućnost spajanja tek digitalnih izvora.
Zahvaljujem,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hrODGOVOR:
Jeste li probali još više približiti zvučnike jedan drugom? Ako su zvučnici previše razmaknuti, nećete dobiti 3-D zvučnu sliku, a bas će biti posebno loš. Također smo mišljenja da ste zvučnike previše zaokrenuli prema unutra, probajte ih postaviti tako da se iz pozicije slušanja vide unutarnje bočne stranice zvučnika. Također, skinite grill sa zvučnika ako želite više detalja u zvuku. Nadalje, da li ste probali CD player spojiti direktno u izlazno pojačalo i kakvi su rezultati? Nadalje, navedena pretpojačala su sasvim različita po zvuku - Pro-Ject pretpojačala imaju otvoreni karakter zvuk, dok su King Rex nešto zaobljenija po zvuku. Stvar je ukusa što Vam se više sviđa. I konačno, kada bi to bio naš sustav i naša soba, prvi upgrade koji bismo napravili bi bila ili kupnja podnih zvučnika ili kupnja subwoofera.

REGA

Poštovani,
vidim da imate dosta iskustva sa ovom renomiranom firmom i njenim proizvodima. Čitao sam sve Vaše testove a i sam sam se imao prilike uvjeriti slušajući sistem RS3/Brio 3/Apollo na sajmu u Movie hotelu. Ja imam RS5 zvučnike i Cambridge 740 elektroniku (možda mrvicu svjetlijeg zvuka, ali dobro dođe jer ga koristim i kao DAC), zvučnički kabel je Chord Carnivall. Dobro to svira ali ja bih htio izvući maksimum iz tih petica, a mišljenja sam da najprije moram mijenjati pojačalo. Da odmah budemo na čisto, ne bih uzimao Regino pojačalo iz nekih drugih razloga o kojima ne bih sada i ovdje raspravljao.
Prostorija je 3.5x6.5m. Problem je u tome što je sustav postavljen na duži zid jer drukčije ne može. Svjestan sam da je to nepovoljan položaj za zvučnike ali baš zbog tog položaja sam izabrao RS5 za koje proizvođač navodi da su vrlo pogodni za smještanje u male prostore. Zvučnici su međusobno udaljeni 2m. Desni zvučnik je udaljen 20-ak cm od bočnog i stražnjeg zida a lijevi (isto 20 cm) je dosta blizu dimnjaka koji je izvučen 1m u prostor na sredini dužeg zida. Između njih se nalazi drveni element (niski, cca 30 cm od poda) na kojem je pojačalo, cdp i tv. Bas jedinice okrenute su jedna prema drugoj sa blagim zaokretom (25*) prema slušatelju.
Mane sustava se odnose na bas područje. Ponekad, ne uvijek, imam osjećaj kao da ton traje duže nego što je u stvarnosti odsviran i to na izrazito niskim frekvencijama. Ne znam to drugačije opisati. Nije ono klasično bumijanje zbog nedostatka prostora već kao da nije zvuk dobro prenesen sa izvora na zvučnike. Zabrinjava me što se ovo čuje na nevelikoj razini glasnoće (već od -40 dB).
Zanima me što bih dobio prelaskom na pojačalo veće klase, bolji brand ili čak bi-ampingom. Problem je što nisam u ZG pa ne mogu uzeti ništa na posudbu a od brendova koje sam naveo najviše me privlači Primare integrirac I30 ili Audiolab 8000P. Razmišljam i o ostalima ali ništa mi ne pada na pamet u iznosu do 10.000 kn bilo novo ili SH. Što se tiče promjena položaja sistema, to nije moguće zbog razmještaja u prostoru. Probao sam bas jedinice okrenuti prema zidovima ali onda je bas prenaglašen i nedefiniran.
Zanima me Vaše mišljenje o sljedećem:
- kako bi se RS5 (ili općenito Rega zvučnici) ponašali sa cijevnm pojačalima u odnosu na tranzistorska?
- da li ići na opciju integriranog pojačala ili pre + power kombinaciju? Naime, u manualu RS5 preporučuju spajanje zvučnika u bi-amping, dakle dva pojačala snage, nikako bi-wire jer navodno nema nikakvog poboljšanja, čak se u većini slučajeva zvuk pogoršava)
- koja pojačala od sljedećih brandova bi po Vašem mišljenju najbolje pasala navedenim zvučnicima i zašto: Audiolab, Exposure, Primare, Rotel, Naim?
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i srdačno pozdravljam,
Hrvoje Blasić
hblasic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ovo je opširan mail, stoga ćemo odgovor rasčlaniti na više mogućih uzroka onoga što Vas muči. Prvo i najvažnije, niste nam poslali fotografiju sobe i sustava da barem ugrubo steknemo uvid u akustiku prostora. Drugo, žalite se na prenaglašen bas, ali ne navodite ni riječi o srednjetonskom i visokotonskom području. Naime, mišljenja smo da među navedenim komponentama (Cambridge 740, RS5, Chord zvučnički kabel) postoji vrlo loša sinergija i da sustav pretjerano naginje na (pre)detaljnu stranu zvuka. Uz RS5 zvučnike bi, po nama, idealno legao Naim integrirac. Treće, moguće da je soba premala za RS5 zvučnike. Četvrto, problemi s prenaglašenim bas područjem su u direktnoj vezi s akustikom prostorije (niste poslali nikakvu fotografiju). Peto, zvučnici su postavljeni preblizu kuteva (to se primarno odnosi na bočni zid, a tek sekundarno i na stražnji zid). Mišljenja smo da upravo u tome leži temelj problema. Da zaključimo: problem leži u prevelikm zvučnicima i/ili u lošem smještaju zvučnika u prostoru - ili mijenjajte zvučnike za neke manje ili poradite na pozicioniranju zvučnika u prostoru.

RAZLIKE U ZVUKU?

Hay,
lijepi pozdrav od male ekipe, te sve pohvale stranici Audiopuls, sa jednom malom, ali zanimljivom pričom... Prije par dana smo kum, frend i ja došli na ideju da nešto probamo zaključiti i pitati vas?

Radi se o tri naša sustava:
1. Rotel RA-05, Rotel RCD-951, JMLab Chorus 715, Rotel RP-840 gramofon, Straight wire encore 2 (zv. i int.)
2. Rega brio3, Rega apollo, Rega RS3, FCSQUATTRO (zv. i int.)
3. Yamaha A-X497, Yamaha CDS-300, Dali concept 6, Vdh (zv. i int.)
Te original CD od Sade "Stronger than pride" (kupljen u Njemačkoj), te original ploča ista (kupljena u Austriji).

U istoj sobi smo to isprobavali i slušali sa svim mogućim kombinacijama tih sustava da vidimo možemo li čuti razliku u zvuku. Prvo smo kopirali CD na Verbatim audio, onda smo skinuli taj album s neta u mp3 (320kbps) i spržili u audio i u mp3.
Zaključak naš: nema razlike, osim zvuk iz mp3-a. Na kraju smo pustili ploču i rekli da je to najljepši zvuk, eto.
Voljeli bi čuti i Vaša mišljenja na ovu priču!
Unaprijed hvala i još puno dobrih godina rada,
Ratko, Alan i Anđelko
alan.jurmic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako je CD-R kvalitetno spržen, razlika između njega i original CD-a se neće čuti. Termin "kvalitetno spržen" podrazumijeva da se CD-R kopirao na što manjoj brzini. Razlika u zvuku između original CD-a i mp3 formata je evidentna, a to ste Vi i potvrdili. Drugim riječima, slažemo se sa svime što ste u ovom mailu napisali.

Bi-AMPING?

Poštovani,
imam zvučnike Mission M71i i pojačalo Rotel RA-01, zanima me da li smijem napraviti bi-amping na tom pojačalu i zvučnicima, koliko ću dobiti sa tim načinom spajanja i da li može doći do oštećenja zvučnika ili pojačala?
I još jedno pitanje - zanima me koja firma u Zagrebu i okolici je distributer za Mission i serviser? Uglavnom, na jednom visokotoncu imam oštećenje (mlađi brat se malo zaigrao s prstićima), mala je udubina u njemu, nisam primijetio nikakva oštećenja što se tiče zvuka i nepravilnosti kod sviranja.
Hvala!
Lijep pozdrav,
Daniel Božić
daniel.bozic (A) medika.hr

ODGOVOR:
Ako je na visokotoncu došlo do malog udubljenja, to možete jednostavno popraviti tako da visokotoncu priđete s upaljenim usisavačem koji će ga vratiti u prvobitni položaj. Što se tiče bi-ampinga, sama riječ podrazumijeva da trebate imati dva pojačala, odustanite od te priče ako ih nemate. Eventualno ih možete spojiti u bi-wire putem zvučničkog kabela koji je single-wire na strani pojačala, tj. bi-wire na strani zvučnika.

AUDIO PULS OGLASNIK

Lijep pozdrav Marko,
makar te ne viđao često, pratim tvoju stranicu i vidim da ima dosta bure oko oglasnika. Ma nije moje da komentiram, ali mogu reći da sam začuđen temom koja je potakla buru oko prodaje Avalona, iako ne znam detalje. Ma Tonči je u pravu kada se radi o njegovoj koži i ja kažem neka pametnjaci koji se sprdaju s našim uvoznicima, potrude uložiti kapital jednog većeg ili dva manja auta, zagrizu u kolač povlaštenih trgovaca i to kako pišu njima je med i mlijeko. Osobno nemam ništa protiv trgovaca i mislim da oni baš ne zarađuju laki kruh, a da se ljudi snalaze na razne načine, bez PDV-a i carine, i to je moguće.
U svakom slučaju mišljenja sam da je ovaj topic podsjetio na neku vrstu foruma, a s čime nisi bio nikad oduševljen, i što uviđam i sam da je većinom mlaćenje prazne slame, i to za ljude koji imaju viška vremena, a kompjuter im je na dohvat ruke i onda udri i piši o svemu i svačemu.
Pozdrav,
Davor

ODGOVOR:
Obraćam se naciji i sa svojom mišljenjem na ovu temu. U potpunosti razumijem i jednu i drugu stranu u ovom slučaju. Međutim, ja nisam policajac koji će voditi brigu o ovakvim stvarima. Ako bilo koji službeni uvoznik sumnja na pojavu šverca, neka se obrati Poreznoj upravi ili MUP-u, ovo je izvan moje nadležnosti. Nadam se da je time ova tema završena.
Marko Pecotić
Audio Puls urednik

AUDIO PULS OGLASNIK, 3. DIO

Nenade,

u trenutku kada sam zamolio Marka da skine oglas, ja nisam znao o komu se radi, isto sam saznao nažalost kasnije....
Nemam ja ništa protiv prodaje rabljene robe u HR. Međutim oglas sa cijenom "do granice" je nešto što nije u redu. Isti, kao prvo predstavlja samo dio cijene zvučnika, a drugo on može značiti i ono "snađite se sa carinom", što mi je jedan od potecijalnih Avalon kupaca sugerirao!
Ako smatraš da je u redu da robu koju Branko ima u UK nudiš u HR pored nas distributera tada si u krivu. Ja to isto, preko svojih UK prijatelja nikad ne bi napravio Branku, a mislim da to i Avalonu nebi bilo drago čuti, jer je to nešto što oni ne odobravljaju!
Ali, ako to želiš raditi tada sam napravi uvoz Opusa, plati sve troškove uključujuči i pdv pa tek tada isti pusti u promet. Tada ja neću reagirati jer je tvoje pravo da to radiš, a dali je to i moralno prema nama u Meda Audio, sada je to već drugo pitanje.
Za ovaj drugi Avalon uvezen (nelegalno) iz EU znam, i to je nešto što ne mogu sprijećiti. Ipak se u tom slučaju radi o kupnji prvenstveno za sebe, a ne za daljnu prodaju, i to nije isti slučaj kao što predstavlja tvoj oglas.

Pozdrav,
Tonči, Media Audio

REGA?

Poštovanje,
Molio bih gospodina Marka Pecotića, ako bi mi mogao odgovoriti, koje zvučnike kupiti? Čitao sam recenzije zvučnika Rega RS1 na Audio pulsu, kao i RS3 u sustavu s Reginim playerom Apollo i pojačalom Brio3. Mene bi samo zanimalo, bez obzira na cijenu, a ona nije visoka za jedan samostojeći zvučnik, obučenoga u drveni furnir, što je meni važno, ne trpim umjetni finiš. Kojega bih pridružio gramofonu Rega P3 s zvučnicom Ortofon MC 15 super MK II, CD playerima Arcam Alpha 7 i 8 SE, NAD C 565 BEE, pojačalima AA Puccini i Copland CSA 14. Još bih zamolio ako biste mi mogli preporučiti neki interkonekt do 2000 kn, kao i neki ne preskupi zvučnički kabel.
Molio bih za što skoriji odgovor jer namjeravam zvučnike naručiti početkom narednog tjedna, pa ako ne dobijem od Vaš odgovor, morat ću se sam odlučiti.
Unaprijed Vam zahvaljujem.
S poštovanjem,
Miro K., Split
steam.ship97 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Napominjemo da smo mi testirali kompletan Rega sistem (RS3, Brio 3 + Apollo), dakle naš se recenzija odnosi na test kompletnog sustava. Niste naveli koja je veličina sobe. Obzirom na ostatak sustava, RS3 zvučnici će se dobro uklopiti. Pozitivna je stvar što imate više različitih uređaja na raspolaganju, pa ćete jednostavno utvrditi s kojim od njih RS3 najbolje svira. Ako je akustika sobe normalna (ni ječna, ni dampirana), naša je pretpostavka da će RS3 odlično raditi u kombinaciji s AA Puccini pojačalom. Za preporuku kabela je prerano, javite se kasnije kada se RS3 zvučnici usviraju i kada upoznate novi zvuk svog sustava.

MARANTZ

Dobar Vam dan,
tražim informacije o servisiranju starijeg, ali vrlo kvalitetnog Marantz receivera i Google me doveo na Vašu stranicu. Nadam se da mi možete pomoći savjetom.
Dakle, riječ je o receiveru Marantz SR 7100 DC iz champaigne serije 80-ih, koji je radio besprijekorno do prije par mjeseci. Inače sam štovaoc Marantz audio komponenti i dugi niz godina sa njima imam samo najbolja iskustva. Međutim, čini se da je vrijeme učinilo svoje i ovaj inače odličan receiver je malo posustao i trebao bi mu kvalitetniji servis. Da vas ne opterećujem detaljima, imam određeno iskustvo u elektronici i iz onog što sam amaterski zaključio, vjerojatno mu je otkazao mikroprocesor ali nije isključeno naravno da je i nešto drugo od elektronike.
Da li mi možete preporučiti servis u Zagrebu koji je ovlašten odnosno ima iskustva i sa starijim audio komponentama, kojemu bih se obratio za stručnu pomoć da ovaj receiver opet proradi?
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru,
Tomislav Borak
tomislav.borak (A) xnet.hr

ODGOVOR:
Najbolje da se javite u Renoprom d.o.o. i da ih pitate za kontakt ovlašenog Marantz servisa.

SAVJET ZA KUPNJU CD PLAYERA

Poštovani,
pošto sam u nabavci CD playera, zanimalo bi me i Vaše mišljenje. Imam pojačalo Primare A30.1 i Sonus faner Concertino Home zvučnike, zanima me Vaše mišljenje kakav bi CD player legao u taj sistem.
Volim otvoreniji zvuk s dosta detalja, ali i da ima određenu punoću, znači svega po malo. Dolazi u obzir i usčuvani uređaj iz second handa. Limit bi bio 7000 kn.
Trenutno imam Marantz 67SE koji mi je ostao od starog sistema. Ne kažem da to lijepo ne svira, ali je ipak on sad najslabija karika u sistemu, tj. ne prati ostatak sistema. Nisam našao neki konkretni model, tako da ne mogu ni reći koji konkretni model bih htio, jer nisam u Zg.
Ostatak sistema je Nordost red down interkonekt, Kimber 12TC zvučnički kabel.
Lijepi pozdrav,
Goran Carić, Bjelovar
audiofill (A) net.hr

ODGOVOR:
Upit nije dovoljno specificiran, svejedno predlažemo ove CD playere: Arcam FMJ CD 17 (topliji po karakteru, svilenkast i voluminozan, a s dovojno detalja), nešto skuplji Arcam FMJ 37 ili Sim Audio Moon CD.5.

SAVJET ZA KUPNJU PODNIH ZVUČNIKA

Pozdrav,

u sistemu koji se sastoji od Ayon C1S playera i Luxman A 550 MK II inegrirca bih mijenjao zvučnike. Razmišljam o ZU Audio Essence, no to nije nužan smjer. Želio bih kupiti samostojeće zvučnike, ne nužno nove, čija bi osnovna karakteristika bila transparentnost i rezolucija. Palim se na detalje no to ne znači nužno da tražim preveliku analitičnost. Cijenovni razred negdje na nivou ovih komponenti koje sam naveo.

Pozdrav,
Emil
kvarner-nekretnine (A) ri.t-com.hr

ODGOVOR:
Prema onome što ste opisali, mi bismo birali između ovih modela: PMC GB1i, PMC FB1i, Pro Ac Response TriTower, Pro Ac Studio 140 Mk2, Kef XQ40, PSB Synchrony One, Klipsch RF-7, Avalon NP 2.0, Vienna Acoustics Mozart Grand i Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand. Izbor je velik, a na Vama je da odaberete koji od navedenih kandidata će Vam se najbolje dopasti.

KOMENTAR

Poštovani!

Javljam Vam se prvi put i kao vjerni čitatelj želim Vam u prvom redu čestitati na svim ovim godinama kroz koje ste nam donosili i korisno i zabavno štivo za sve nas ljubitelje dobrog zvuka. Sama koncepcija stranice kao i teme su me većinom zadovoljile, a i naučile ponešto novoga i korisnog. Također bi pohvalio i samu koncepciju oglasnika koj mi se zaista u ovakvom obliku učinila praktičnom. Naravno da bi se i neke stvari mogle poboljšati ali nećemo sitničariti.

Jedan od povoda moga javljanja je i II. dio Audio rječnika nakon čijeg sam čitanja ostao začuđen količinom neprikladnih i često kontradiktornih objašnjenja pojedinih audio pojmova. Mišljenja sam da ste previše uključili vlastite opise kroz neprikladne izraze, te da niste dovoljno egzaktno objasili dane audio pojmove. Previše je opisa koji i sami zahtjevaju objašnjenje jer ja neznam što bi oni značili (npr sirupast čokoladni zvuk) kao i čini mi se osobnih a ne u potpunosti stvarnih, realnih opisa pojedinih audio pojmova. Kroz cijeli tekst mi se lagano provlači nekakav negativan prizvuk i komentari uz pojedine pojmove koji kulminira kroz zaista neadekvatan i negativan opis pojmova "Hi end audio" i "slušanci" s kojima se u većini ne slažem a naročito s osnovnim (i osobnim) negativnim stavom kojeg naročito kroz Slušance nimalo ne dijelim. Ako su zaista tako negativna vaša iskustva mislim da bi se trebali zapitati kojim se i kakvim hobijem (profesijom) bavimo. Moja iskustva su dijametralno suprotna i sami "slušanci" su zapravo bez izuzetka posjete prijateljima. Bili to pravi "životni" prijatelji, bilo kolege po hobiju.

Ovaj moj mail je viš potaknut trenutnom potrebom da vam iskažem svoje nezadovoljstvo sadržajem i tonom koji se provlači kroz tekst "Drugog nastavka Audio rječnika", nego je bio planski sročen. Samim time izostale su neke moje i druge pohvale i prijedlozi, tako npr. da mi je članak "28 DA I NE u Hi-Fiju" kao tema odlično pogođen (i po meni u najvećoj mjeri i točan), dok "AUDIO ANTOLOGIJU" kao i "AUDIO DNEVNIK" rado čitam jer se u njima ponajviše osjeća klasična audiofilska problematika i dašak realnosti u moru svih onih testova opreme i aparatura.

Kao prijedlog za ubuduće želio bih prvenstveno istaknuti potrebu za globalno pozitivnijim pristupom hobiju kojim se bavimo jer bi nam on trebao prvenstveno pružati radost pa i samim time manje zamora oko naših sustava koji htjeli mi to priznati ili ne su prvenstveno osobna iskustva jer ja bar do sada nisam susreo dva audiofila koji su se u svemu potpuno složila u razmišljanjima a kamoli da su im još i slušni aparati jednako "poštelani".

Na kraju bih vam i uputio jednu kritiku vezanu za brisanje danog oglasa na zahtjev distributera. Takve se stvari ne bi smjele ponavljati jer svugdje u svijetu je ovakav tip oglasnika otvoren i za oglase poput tog. A i sam čin i pismo ditributera me lagano šokiralo mada pretpostavljam da ima i caka zašto je do toga došlo.. Po tome ni oglasnika i SH prodaje ne bi trebalo biti. Kako da ne.

U svakom slučaju želim vam još puno dobrih i korisnih tekstova, recenzija i dobrog zvuka u budućnosti.

Pozdrav,
Tihomir
aldebaran_zg (A) yahoo.com

KOMENTAR

Poštovani,

poruka šjor Tončiju i njemu sličnima: Uživajte još godinu, dvije u Vašim carstvima prenapuhanih cijena i bahatim ponašanjima (znate već na šta mislim!).

Gospodine Pecotić, još jednom ste pokazali Vašu "objektivnost", kao što ste i potvrdili onu staru poslovicu "Ne grizi ruku koja te hrani!". Vrijeme je za mirovinu i prepuštanje rubrike nekom mlađem. Preporuka, nastavite pisati simpatične slikovnice za predškolsku djecu ("Kako skinuti gornju ploču sa audio komponente", "Audio grobar", "Madrac tweak", "Jogurt tweak"). Ma šta to značilo, nestrpljivo čekam nastavke!!
Istinskim ljubiteljima visoke vjernosti zvuka preporuka: Strpljen, spašen!

Pozdrav,
Krešo
osijek52 (A) vip.hr

ODGOVOR:
Poštovani gdine. Krešo!
Zahvaljujem na Vašem pismu. Slijedi par komentara s moje strane. Prvo, tko Vas sprečava da i Vi pokrenete audio biznis u Hrvatskoj, da otvorite audio dućan te da i Vi izgradite svoje audio carstvo i zaradite veliki novac? Drugo, Media Audio d.o.o. nije oglašivač na Audio pulsu, te tu ne postoji nikakva ruka koja nekoga hrani. Da je Media Audio oglašivač na Audio pulsu, time se ništa na Audio pulsu ne bi promijenilo glede našeg pisanja. Audio puls njeguje neovisnost, ako to čitanjem naših tekstova niste već uočili. Audio puls nije medij pun recenzija uređaja koji redovito dobivaju BestBuy ocjenu ili medij u čijim recenzijama u rubrici "Protiv" redovito stoji "ništa posebno". Treće, da tu i postoji ikakva zavjera ili mito, a što sugerirate, ja ne bih objavio niti pismo gdina. Tončija, a niti bih objavio Vaše pismo, Ok? Ovdje se sve radi javno i transparentno, Vama takav pristup očito smeta. Četvrto, ako Vam se tekstovi na Audio pulsu ne sviđaju, pa tko Vas tjera da ih čitate? U skoroj budućnosti će se pristup Audio pulsu naplaćivati, tada ćemo Vam, vjerujem, manje smetati. Peto, da li ste doma probali izraditi Jogurt Tweak? Pljujete po nečemu što niste isprobali. Radi se o tako banalnom i primitivnom tweaku koji podiže zvuk audio uređaja, ali Vi ćete radije kupiti neki podložak u trgovini. Šesto, kada već pišete ovakvo pismo, osobno mislim da bi bilo kulturno da se potpišete punim imenom i prezimenom. I sedmo, ne možemo se dodvoriti i svidjeti svakome (niti to očekujemo), mi pišemo kako mi mislimo da je potrebno, rukovodimo se našim principima i načelima, svidjelo se to nekome ili ne.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
glavni urednik

SAVJET...

Pozdrav Audio pulsu !

Nakon puno promjena, istraživanja i slušanja savjeta iskusnijih (i normalno puno potrošenih kunića te živaca u raspravi s bračnom družicom), stjecanja samostalnih iskustava i razmjenjivanja istih, osim nekih filozofskih postavki o audiofiliji (još neregistrirano oboljenje s letalnim ishodom po proračune oboljelih), uređajima, žicama i svemu ostalom, došao sam do sljedećih postavki (zadnja promjena se dogodila za nedavni Božić kad sam si poklonio zvučnike, uz ne baš srdačno odobravanje suprotnog spola) pojačalo integrirano Prima luna dialogue two (kt 88) CD player Meridian g08.2, te zvučnici Sonus faber cremona auditor m, a onda sam malo zapeo, jer je ožičenje ostalo od prijašnjeg sustava koji je postepeno zamjenjivan kroz cca. 1.5 god. Oyaide tunami gpx strujni kabel za pojačalo, Shunyata diamondback c15 za cd, i Cardas quadlink 5c zvučnički kabel. Promjenu sam napravio jedino u interkonektu (prije 3 dana), mjenjajući kimber kcag za vdh first ultimate mk2 (u namjeri da se riješim "metala" iz S i kod vokala, naročito Diana Krall) u namjeri sam djelomično uspio, metal je nestao, ali je i dalje ostalo izraženo s od kojeg lagano dobivam osip jer mu ne nalazim pravu terapiju. Ostatak zvučne slike me zadovoljava, detalji su ostali isti samo nenapadniji, pozornica je ok, možda mali gubitak na trodimenzionalnosti, bas je malo manje kontroliran (i to me smeta) činele možda nemaju takvu prozračnost i dužinu odjeka kao prije, ali sa svim tim ću preživit, da nema onog S.

E, sad ozbiljno - ne znam šta slijedeće mjenjat zvučničke kabele ili shuniyatu, ili stan, jer ni soba nije bog zna što 3.5 m dužina, 3m širina (tzv. radna soba u kojoj nitko ne radi, već služi za smještaj kompa, aparature i CD-ova) sustav je smješten po širem zidu, jer su sa jedne strane užega vrata za ulaz u sobu a sa druge staklena za izlaz na balkon. Ne zanam kako bi cijela stvar zvučala u dnevnom boravku (7x6 m) jer mi se ne da teglit Prima lunu (30 kg) i ostalo znajući da imam više mira u radnoj sobi.

Doktore Marko pomozite !!! Pokažite mi smjer prema pravom putu!

Unaprijed zahvalan,
Vjekoslav Srdoč
Lavoslava Ružičke 2, Zagreb

ODGOVOR:
Prvo, dojma smo da je cijeli sustav složen nabrzaka i bez ikakvog promišljanja. Drugo, Sonus faber zvučnici se u 90% slučajava ne spajaju na cijevna pojačala, a Vi ste ih spojili na Prima Lunu. Treće, Diana Krall i u stvarnosti ima sibilante (to nije ništa neobično, neki ljudi s izgovaraju kao sss, tj. c kao ccc), tako da nije čudno da ih čujete i na CD snimci. Četvrto, niste poslali fotografiju sobe i sustava da nam pomognete utvrditi pravo stanje stvari. Peto, ako ste zvučnike kupili sada za Božić, šanse su da su još neusvirani. Šesto, soba je apsolutno premala za Cremone. Sedmo, odabir kabela je problematičan, ali primarni problem su soba i nepostojanje sinergije među komponentama; ne pokušavajte mane sustava riješiti kabelima. Osmo, ako ćete ostati u ovoj sobi, mi bismo zvučnike postavili na kraći zid, mjesto slušanja bismo postavili skroz na zid, a zvučnike bismo izvukli gotovo na pola sobe, to bi bila neka vrsta near-field slušanja. U bilo kojoj drugoj varijanti bismo kompletan sustav prebacili u veću sobu.

SAVJET ZA KUPNJU INTEGRIRANOG POJAČALA

Poštovanje,

molio bih savjet pri kupnji integriranog pojačala. Do sada sam imao AVR i CD player (oboje Denon, ožičenje Qed, zvučnici Wharfedale Evo2 30), želja mi je za početak prijeći na integrirano pojačalo. čisto iz razloga što slušm samo glazbu na direct modu. Pošto mi je budžet oko +/-3000 kn, ja sam izdvojio nekoliko pojačala oko kojih se predomišljam, pa bih Vas molio komentar na taj izbor i slobodno dodajte neka druga može i nešto skuplja. Imao sam tu sreću da sam neke od pojačala već slušao u nekim prilikama (Denon, Marantz i Rega od ovih izbora) i nekako naginjem engleskom zvuku ako se to tako može reći.
- Denon PMA 710AE (nema mogućnost promjene naponskog kabela)
- Yamaha A-S 500 (nema mogućnost promjene naponskog kabela)
- Marantz PM 6003
- Onkyo A-9377
- NAD C 326 Bee
- Rega Brio 3
- Cambridge Audio 550A
- Rotel RA 05
- Audiolab 8000 series (slušao sam u Provoxu)
- Pioneer A-A6MK2

Soba je veličine 25-30 m2, nalazi se u potkrovlju obiteljske kuće, što se tiče akustike jedini goli zid u prostoriji je onaj iza hifi sustava, a strop je lamperija, zvučnici su odmaknuti sa svih strana 50 cm. Zvuk kakav volim to bi bio zvuk cijevnog pojačala (topliji zvuk) koje je u ovom trenutku zbog manjka novaca nedostižno nabavit. Glazba koja se sluša je uglavnom rock, blues, jazz, tu i tamo neki izlet u elektronsku tipa Massive attack ili Unkle, a klasika za sada nije došla na repertoar.

Hvala i lijepi pozdrav od Ivana,
ivan.rade.88 (A) gmail.comODGOVOR:
Prema svemu što ste opisali, birajte između Nada i Rege Brio3.

AUDIO PULS OGLASNIK, 2. DIO

Poštovani Tonči,

jako mi je žao što si zamolio Marka da makne oglas za RABLJENE Avalon Opus zvučnike s Audio puls stranice. Mislim da svatko tko pripada civiliziranom svijetu ima pravo kupovati i prodavati RABLJENE uređaje na primjeren način ako nije protuzakonit.

Ako sam uvezao Passata iz Njemačke i odlučio ga prodati, siguran sam da niti jedan hrvatski Volkswagen diler ne može imati ništa protiv da ja to napravim.

Jednako tako, kad zaželim prodati Vandersteen 2CE Signature, ne mogu mi Audio Sustavi ili Audiocinema Art to zabraniti iako ih nisam kupio kod njih.

Mislim da tvoj postupak nije korektan i ne vidim nikakvog razloga za to. Osim toga, u Hrvatsku je u nekoliko proteklih mjeseci uvezeno dosta rabljenih uređaja za koje postoje distributeri u našoj zemlji (ima i Avalon zvučnika) i nitko ne može spriječiti niti takav uvoz niti njihovu daljnju prodaju, pogotovo jer je svijet postao globalno selo i zna se tko, kako i gdje prodaje i koliko etike u takvoj prodaji ima.

Pozdrav,
Neno

AUDIO PULS OGLASNIK

Marko,

mislim da ovaj oglas, tko god ga stavio, nije uredu !

Znaš zašto...

Lijepi pozdrav,

Tonči

Media AudioSAVJET ZA KUPNJU NOVIH KABELA

Poštovanje,
molim Vas da mi predložite interkonekcijske i zvučničke kabele za sljedeći sustav: pretpojačalo EAR 864, mono blokovi Exposure 3010s2, zvučnici PMC FB1i plus CDP Marantz SA8003. Za sada koristim VDH the Wave (veza pretpoj/cdp), Kimber timbre (pretpoj/mono), Kimber 8PR zvučnički.
Smatram da nisu na razini sustava, zvuk je tamnijeg karaktera s naglašenijim basom. Zanima me da li bi u sustav sjeli Chord company signature RCA/zvučnički ili ASI liveline ili nešto treće?
Sistem je za sada u manjoj sobi (cca 18 m2) što i je problem za bas, makar soba nije prenatrpana. Pošto živim u kući, imam na umu u dogledno vrijeme urediti jednu prostoriju samo za audio/video (30 m2 + otvorena kuhinja u produžetku, tako da će to biti puno bolje za PMC zvučnike).
Kabeli (interkon. i zvučnički) su iz prijašnjeg sustava (Rotel / B&w) kao i CDP. Tamo su bili spojeni bi-wire pa sam i ovdje tako napravio. Prije par dana odlučio sam vratiti to na single-wire, i evo pomaka na bolje: zvučna slika se jednostavno razbistrila i puno toga sada ovisi o kvaliteti snimke na disku.
Slušam rock, soul, jazz, funk, blues različitih izvođača, period od kasnih 1940-ih do ranih 1990-ih. CD-ovi su izdanja Rhino, Ace, Sundazed, Repertoire, većinom remasterirani.
U zvuku fali malo više zraka oko instrumenata i čišći viši (ne i oštriji). To pripisujem kabelima i CDP-u.
Ovu molbu temeljim na činjenici da Vi imate veliko iskustvo i znanje, a ja bih svoj odabir sveo na minimum lutanja i pogreški s maksimum zadovoljstva i uživanja u glazbi.
Lijepi pozdrav i unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Marenić Mario
mario.marenic2 (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Prema onome što ste opisali, ako to financije dopuštaju, svakako kupuite Asi Liveline interkonekcijske i zvučničke labele, radi se o vanserijski kvalitetnim kabelima.

SAVJETI ZA KUPNJU

Pozdrav,
ranije smo se čuli kad nakon što sam po preporuci Audio Pulsa kupio Rega sistem Apollo/Brio3/RS3. Kasnije sam po Vašem savjetu nabavio i Cardas Quadlink interkonekt i primjećujem samo napredak u zvuku.
Sada bih počeo razmišljati o novom zvučničkom kabelu (trenutno imam Rega FSC Quattro Speaker Cable) koji nije loš. Srednji i visoki mi u sustavu super zvuče. Volio bi još malo dublji bas i širu i dublju pozornicu. Razmlišljam o Kimber ili nekom sličnom (ne i preskupom) proizvođaču. Možete li me savjetovati?
Imam još 2 pitanja.
Nedavno sam nabavio Logitech Squeeezbox Touch uređaj jer imam jako puno glazbe i na tvrdim diskovima i uređaj je izvrstan i za novce apsolutno preporučljiv. Spojio sam ga starim Atlas Equator interkonektom na Brio i sad razmišljam o ev. nabavci DAC uređaja pa se pitam imate li neki za prepručiti.
Zadnje pitanje - kakav Vam se čini Clearaudio Concept gramofon (trenutno imam Project Debut III) gramofon) i njegova sinergija s Regom?
Zahvaljujem,
Nikola Bulj
nikolabulj (A) gmail.com

ODGOVOR:
Clearaudio Concept gramofon je visoke kvalitete, no precizan odgovor je teško dati jer on zavisi od zvučnice, ručke i phono pretpojačala. Generalno, njegov zvuk bismo mogli opisati kao brz, precizan, neutralan, detaljan i transparentan. SqueezeBox uređaj i DAC ne možemo komentirati, nemamo tih iskustava.

SAVJET ZA KUPNJU SUBA?

Poštovani,
molio bih Vas savjet za izbor Subwoofera za Hi-fi stereo. Radi se o tome da posjedujem sustav za kućno kino koji koristim i za stereo. Soba je veličine 5.2x4.8m, razmak između zvučnika 265 cm, udaljenost od zida bočno 60 cm, udaljenost od zida odostraga 40 cm.
Sustav se sastoji od slijedećih komponenti: Yamaha RX-V659 AV receiver, Yamaha DVD-S1700, stereo Zvučnici Wharfedale EVO-20 spojeni u Bi-Amping, centralni zvučnik Wharfedale Diamond 9.CM spojen u Bi-wiring, stražnji zvučnici Diamond 9.DFS, Monster kabeli.
Problem je u tome da mi nedostaje basa kod stereo izvedbe te razmišljam da nabavim kvalitetni aktivni subwoofer kojim bi riješio taj problem. Molio bih Vaše mišljenje i preporuku za kvalitetan aktivni subwoofer.
Isto tako, razmišljam da na pre-out stereo izlaz receivera spojim kvalitetno pojačalo pa da preko njega slušam stereo.
Što vi mislite o tome i imate li kakvu preporuku za takav set up s obzirom na moje zvučnike?
Lijep pozdrav,
Dario Ridjan
dario.ridjan (A) ericsson.com

ODGOVOR:
Prema onome što ste opisali i prema priloženim fotografijama, problematiku treba promatrati iz nekoliko kuteva. Prvo, iz tih zvučnika ne možete očekivati super dubok bas. Drugo, ne možemo se oteti dojmu da ste za sobu te veličine trebali kupiti veće zvučnike. Treće, zvučnici su - zbog police - postavljeni preširoko čime gubite kvalitetu zvučne slike, fokusa, pa i basa. Četvrto, postavite zvučnike u same kuteve i poslušajte razliku u zvuku. Peto, ako se odlučite za subwoofer, logičan odabir je Wharfedale. Šesto, nije nam jasno zašto ste sve spojili u bi-amping, tj. bi-wireing. Sedmo, moguće da je pozicija slušanja (fotelja) predaleko, pa da gubite sve važne informacije u zvuku; poigrajte se s položajem fotelje, pomičite je od stražnjeg zida sve do 2 metra pred zvučnike i osluškujte razliku u zvuku. Osmo - možda i najbitnije - za probu preselite kompletan sustav za 90º (tj. na duži zid), slušajte razliku u zvuku.

PROBLEMI SA SPDIF-OM

Poštovanje!
Povezao sam PC zvučnu karticu M-AUDIO Audiophile 2496 preko digitalnog coax. kabela Oehlbach nf14 s C/A DacMagicom i javljaju se problemi. Sve radi ok (dobijam 44,1.28..96 khz, šta god da pošaljem, rade svi formati do 96/24), do trenutka uključivanja drugog potrošača u stanu, tada dolazi do kratkih prekida i lampica na DAC-u, za trenutak trepne, kao i što zvuk štucne..... Dešava se čak i sa paljenjem sijalica... Računar je na posebnoj strujnoj letvi, hi-fi uređaji imaju svoju Lapp Oflex. Kad je računar povezan USB-om na DAC, tada tih problema nema. Također, NAD 542 s istim Oehlbach kabelom nema taj problem s Dac Magicom.
Napajanje u računaru mi je Cooler Master 420w, nemam UPS niti neki stabilizator/korektor napona.
Šta se da napraviti??
Pozdrav iz zavejane Vojvodine!
Nesic Miroslav
micostaropoljac (A) yandex.ru

ODGOVOR:
Ovo nije jednostavan problem, vrlo lako može biti specifičan s obzirom na okolnosti i manifestacije. Tako da ne možemo dati nikakav konkretan odgovor, pogotovo ne ovako na daljinu. Možemo tek sugerirati da obavezno kontaktirate ovlašteni servis.

PREPORUKA ZA KUPNJU?

Lijep pozdrav!
Zanimaju me zvučnici Jamo S 408 HCS1. Naime, imam AV receiver Yamaha AX-V359 na kojem trenutno koristim Pioneer zvučnike S-H230VA-Ql, pa me zanima da li bi s prije navedenim Jamo zvučnicima dobio išta bolji zvuk od Pioneerovih. Koristim zvučnike najviše za gledanje filmova.
Unaprijed puno hvala!
Dejan Cerković, Čakovec
dejancerkov1 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Obzirom na opisano, posebno obzirom na ostatak sustava, apsolutno preporučamo kupnju navedenih Jamo zvučnika.

PROBLEMI SA ZVUKOM HI-FI SUSTAVA?

Poštovanje,
molim za savjet kod kupnje kabela. Posjedujem sistem koji se sastoji od Sherwood Newcastle receivera RX 772, Sherwood Newcastle playera CD 772, interkonekt je Chord Chrysalis, zvučnici su Wharfedale diamond 9.5 (osjeljivost 86 db, bas 165 mm i srednjetonac 165 mm) i zvučnički kabeli Xindak fs 0.5. Prostorija u kojoj se sistem nalazi ima dimenzije 7.8 m dužine, 3.8 m širine i visine oko 2.5 m.
Prije koji mjesec sam nabavio navedene zvučnike koji su zamjenili Indiana line arbour 5.02 (osjetljivost 91 db, 2 bas/srednjetonca 135 mm). Razlog nabavke novih zvučnika je bio manjak u basu, kako god bi stare zvučnike smjestio javljao se manjak u bas području. S novim kutijama tog problema više nemam (trenutni položaj zvučnika je oko 1,15 m udaljenost od bočnih i 1.5 m udaljenost od stražnjeg zida).
Navedena kombinacija ima jedan ugodan zvuk, tamniji po karakteru što mi osobno odgovara, ali u odnosu na stariju kombinaciju muzika koju slušam zvuči kao da joj fali malo živosti. Možda je to zbog osjetljivosti kutija?
S obzirom da još uvijek koristim originalne naponske kabele kupljene s uređajima, zanima me da li bi trebao pokušati s nabavom kvalitenijih naponskih kabela i koji bi kabeli cijene oko 600 kn mogli unijeti više živosti u glazbu, ako je to uopće moguće. CD player ima malo pojačano bas područje, te povučeno srednjetonsko područje i zvuk je tamniji je po karakteru. Receiver ima malo povučeno srednjetonsko područje, a zvučnici su tamnijeg karaktera. Muzika koju slušam je: klasika, jazz i rock. Ako mislite da sam možda pogriješio s interkonektom i zvučničkim kablom također molim za savjet.
Unaprijed se zahvaljujem na savjetu!
Lijep pozdrav,
Davorin
davorin.merkas (A) optinet.hr

ODGOVOR:
Pošto imate receiver, pretpostavljmo da on na prednjoj ploči ima tonske kontrole - ako Vam nedostaje više detalja, dinamike i svježine, poigrajte se s tonskim kontrolama. Što se tiče kabela, tu je odgovor vrlo rezolutan - ne pokušavajte mane sustava popravljati s kabelima. Očito da među tim uređajima nema sinergije koju želite, a tu sinergiju ne pokušavajte dobiti s kabelima. Mijenjajte ili CD player ili pojačalo.
Osim toga, još dvije stvari. Skinite grill sa zvučnika, moguće da ćete time dobiti višdetalja i svježine u zvuku. I drugo, nabavite fotelju, moguće da je pozicija slušanja previsoka u odnosu na zvučnik čime gubite detalje u zvuku.

SAVJET ZA KUPNJU KOMPLETNOG HI-FI SUSTAVA

Poštovani,
u privitku Vam šaljem slike i nacrt prostorije u koji bi htio smjestiti stereo sustav. Trenutno se ovdje nalazi receiver i zvučnici koje sam ovdje preselio iz spavaće sobe. Zvuk koji se traži bi najbolje opisao kao uravnotežen i muzikalan, dugotrajno slušljiv. Pogotovo da nema bumijanja u basu niti paranja ušiju visokima, ali da je u isto vrijeme zvuk dovoljno detaljan i otvoren. Mislim da je netko nazvao takve visoke svilenkastima i to me možda najbolje asocira na ono što želim.
Također bih volio dobiti prostranu pozornicu, naročito po širini i dubini i da ima što širi "sweetspot". Znam da su prostorija i smještaj zvučnika daleko od idealnog, ali se u odnosu na sliku planira visoki dio komode zamijeniti niskim, TV zamijeniti za plazmu ili LCD koji ide na zid i dvosjed zamijeniti za fotelju s niskim naslonom. Cijela komoda bi se tada pomaknula maksimalno ulijevo i zvučnici izvukli van, ali opet ne puno više nego su sada. Znam da to još uvijek nije optimalno rješenje, ali je najbolje što mogu napraviti.
Molim preporuku koju kombinaciju zvučnici/pojačalo bi došli u obzir s obzirom na traženi karakter zvuka, smještaj zvučnika, te veličinu i oblik prostorije. Pretpostavljam ako bi bio zadovoljan zvukom u nekim skoro idealnim uvjetima, da bi se karater zadržao i u mojoj prostoriji, a eventualne probleme probati minimizirati. Na žalost nisam u mogućnosti poslušati komponente u svojoj prostoriji, a sa S/H nemam iskustva tako da bi prvenstveno uzeo u obzir nove komponente. Budžzet je oko 12.000 kn, možda i malo više, s tim da kabeli nisu uračunati. Izvor zvuka će biti ili DVD + DAC ili samostalni CD player. To još nisam odlučio i može se prilagoditi ostatku sistema kao i manji zahvati na akustici prostorije koji nece narušavati postojeći raspored.
Srdačan pozdrav,
Zoran
doroteja.djekic (A) vz.t-com.hrODGOVOR:
Prema svemu što ste opisali, odgovor je vrlo lagan, jednostavan i jednoznačan - nabavite sustav britanske firme Rega koji za te novce svira fantastično. Uz jedan mali uvjet s naše strane - u POTPUNOSTI uklonite komodu koja se trenutno nalazi između zvučnika. Televizor putem posebnog stalka montirajte na zid, a iznad njega na zid montirajte par zidnih polica (poput trenutne na kojoj se nalaze neke fotografije) na koje stavite stvari koje su se ranije nalazile u komodi.

SAVJET ZA KUPNJU

Veliki pozdrav svima!
Prvo bih htio pohvaliti ljude koji se bave ovim poslom i daju odlične savjete. Naime, pročitao sam cijeli Audio puls site i shvatio puno stvari koje su me odgovorile od gluposti koje sam skoro učinio pri kupnji audio komponenti. Trebao bih savjet za konkretan savjet.
Prije 4 godine sam kupio A/V Sony STR-DE597. Sada su se napokon posložile stvari i u stanu si želim napraviti sobu gdje mogu uživati u dobroj glazbi.
E sad, nekoliko parametara:
- radi se o stanu, prostorija je 5x3.5 m (u prostoriji se nalazi i kutna garnitura ako je i to bitno zbog volumena prostorije), sustav je na dužem zidu
- u prvom redu sustav bi bio namjenjen za slušanje glazbe i gledanje filmova (70% - 30%). Tip glazbe je pop i ponešto rocka
A/V znam da je entry-level, ali bi ga htio iskoristiti najbolje što mogu. Recimo da su financije ograničene na oko 5000 kn za sada.
Zanima me koji sistem zvučnika uzeti: tip kućnog kina (5.1 ili 6.1), stereo zvučnike, stereo + sub ili neku treću kombinaciju?
Zanima me i informacija ispod koje klase zvučnika da ne idem?
BTW marim i za susjede pa ne bih neki jaki sub uzimao, ali želim da mi zvuk bude kvalitetan.
Unaprijed hvala i pozdrav iz Osijeka,
Mirko
mvarga3 (A) gmail.comODGOVOR:
Ako nam šaljete prikaz sobe i stvarnog stanja, znajte da je fotografija sobe uvijek bolja od tlocrta sobe. Niste naveli što je izvor zvuka. Obzirom da je linija slušanja (kraći zid) dugačka 3.5 metra, u tom slučaju možete zaboraviti ikakve podne zvučnike. Mi bismo uzeli tzv. bookshelf wall-mount zvučnike, na Vašoj slici bismo ih postavili cca 50-100 cm lijevo i desno od televizora, a po visini u ravnini uha. Klasičan primjer takvog zvučnika je JBL ES10. Za postavljanje stražnjih zvučnika nemate uvjete, tj. nemate mjesta. Dodatno bismo uzeli i neki manji subwoofer. Time bismo dobili zgodan mali 2.1 sustav.

KOJE POJAČALO KUPITI?

Poštovani,
imam jedno kratko i jasno pitanje: posjedujem zvučnike Focal Chorus 706v. Koje pojačalo ili reciver do 3-4.000 kn na to paše? Molim pomoć! Hvala! Dobio sam informaciju da bi Marantz pasao radi toplijeg zvuka.
Reinhold Bajrić
rbajric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ako u tom cijenovnom rangu tražite toplije pojačalo, ne tražite dalje ova dva modela: Rega Brio 3 [LINK] i King Rex T20U & PSU [LINK].

ŠUM NA ZVUČNICIMA

Poštovani!
Posjedujem 2 mono bloka kojima ne znam odrediti snagu. Na njima piše da je marka Bedini. Spojeni su USB kabelom na DAC iz kompjutora. Nikad ne pojačavam do kraja i slušam umjereno, ali nakon par pjesama na zvučnicima se pojavi strašan šum kao da je pojačano do kraja i moram sve ugasiti, nakon par minuta upalim i sve je normalno.
Unaprijed hvala na odgovoru,
Dautović Stjepan
ikona (A) email.htnet.hrODGOVOR:


ZAMJENA ČIPOVA U CD PLAYERU SONY XA 50ES

Poštovani!

Poslušao sam Vaš savjet i počeo tražiti servisera, da mi zamijeni chipove. Našao sam ga i kolege koji mi mogu potražiti (ili nabaviti) OPA2134.

Ali u specifikaciji (tehnički manual za taj player) navedena su 4 chipa:
- OPA2604AP
- OPA2132PA
- OPA2604AP
- OPA2132PA

Pitanje: da li treba zamijeniti samo dva OPA2132 ili i OPA2604 !?

Hvala unaprijed i LP,
Lojz Novak
lojzi (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Promijenite sva četiri čipa. Postoji čitav niz različitih čipova koje možete ugraditi u Sony 50ES CD player. Svaki od njih će rezultirati drugačijim zvukom. Mi savjetujemo ugradnju ove dvije kombinacije čipova: AD823 (x2) kao prvi čipovi, plus LME 49990 (x2). Druga moguća kombinacija, ujedno i jednostavnija za ugradnju, je kombinacija AD 823 (x2) kao prvi čipovi, plus LM (ili LME) 49720. Javite nam zvučne dojmove nakon što napravite tu izmjenu (i nakon što se čipovi usviraju). Tada ćemo Vam savjetovati daljnje modifikacije. U konačnici ćete dobiti CD player koji svira u rangu današnjih CD playera ranga cijene cca 5-10.000 EUR.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIČKIH KABELA?

Poštovani,
posjedujem Nad c542 player, c525bee pojačalo i MA BR2 set zvučnika. Za interkonekt koristim Kimber KC1, ali sa zvučničkim kabelima sam još na običnoj Jamo žici od par kn/metar.
Po Vašem mišljenju, bi li u taj sustav bolje sjeo Kimber PR (4 ili 8) zvučnički kabel ili možda Atlas Hyper 2.0?
Lijep pozdrav,
Alen Žic
cate.briga (A) gmail.comODGOVOR:
Prema fotografiji bismo rekli da je akustika prostora zadovoljavajuća. Položaj zvučnika je možda problematičan. Mi bismo malu prednost dali Atlasu.

KAMO DALJE?

Poštovani,
moj postojeći sistem sastoji se od Opera Seconda zvučnika, Unison Unico pojačala i playera Rega Saturn. Zvučnički kablovi su Kimber 8TC, a interkonekt Kimber Select 1010. Strujni kabeli su WW Stratus 5.5. Sistem imam oko 2 god, dobro je usviran i navikao sam na njegov karakter. Slušam uglavnom piano jazz. S vremenom sam skupio 10-ak tisuća kn koje bih želio uložiti u sistem i podići ga na višu razinu.
U kojem smjeru da krenem - zamjenom zvučnika, pojačala ili CD playera po Vašem mišljenju i koji bi konkretno model preporučili da poslušam?
Rekoh, sustav imam već oko 2 god. Toliko dugo sam ga prije toga i slagao. Način odabira komponenti je bio takav da sam zvučnike kupio dosta povoljno, a nakon toga uspio sam dosta povoljno kupiti i pojačalo.
Da budem iskren prvo sam imao Rega Apollo player, a nakon toga nabavio sam Saturn, moram priznati ponukan Vašom recenzijom na Audio Pulsu. Moj je zaključak da je Apollo bio otvoreniji u visokima i malo plići u basu.
Kabele sam po preporuci proizvođača zvučnika uzeo Kimber, prvo isprobavajući s 4TC, a nakon toga sam isprobao 8TC i odmah ga ostavio jer je stvarno podigao razinu kompletne zvučne slike, pojačao rezoluciju, produbio bas i iznio više detalja.
Moram priznati da mi je sistem izuzetno osjetljiv na promjenu kabela od interkonekata, zvučničkih pa do strujnih i da se svaka promjena manifestira pozitivno ili negativno. Na primjer, kada sam na CD player Saturn stavio strujni Wireworld Aurora 5.2, dobio sam pojavu sibilanata. Sa Stratusom 5.2 ih nema.
Što su prednosti mog sistema? Ima ih nekoliko - zvuk klavira je savršen, zvuk činele je detaljan, ali nije agresivan i oštar, a sistem je jako ugodan na duže slušanje i ne izaziva umor, no moram priznati da ili radi glazbe ili nečeg drugog izaziva pospanost. Bojim se da baš nije muzikalan i ne drži slušatelja budnog i da tjera na slušanje.
Mislim da moj Unico (2x80W) baš i nema dovoljno snage za kontrolirati Seconde koje su dosta zahtjevne kako mnogi bivši i sadašnji vlasnici navode. Smatram da zvučnici imaju skrivenog potencijala za koji se bojim da Unico ne može probuditi pa sam razmišljao o Unicu Secondu, no radi nemogućnosti slušanja u svom sistemu prije kupovine malo me taj zahvat plaši.
Osobno, želio bih sa estetskog gledišta možda komponente istog proizvođača, što mi recimo sad nije po želji no smatrao sam da je Unico CD koji bi odgovarao pojačalu ipak lošiji player od Saturna, a Unico CDE je vizualno rađen za Unico 50 ili 100.
No na kraju bih volio tranzistorsko pojačalo, jer pomisao na lampe, njihovo postepeno trošenje i da s vremenom zvuk može postajati sve lošiji radi njihovog starenja mi smeta, a također poslije otvaranje uređaja i njihovo mijenjanje. Koliko sam čitao u literaturi i testovima postoje uređaji tranzistorskog ustroja koji imaju lampaški "šmek".
Teško je opisati riječima točno što želim, želio bi sve podići na malo višu razinu u skladu sa trenutno raspoloživim sredstvima. I želio bi da me sistem tjera na slušanja, a ne na spavanje. Najbolje bi bilo puno toga čuti no ja sam iz Slavonije, konkretno okolice Osijeka pa nemam baš neki izbor.
Kada čovjek skupi nešto novca, a ima ljubav prema glazbi i tehnici namjera mu je što pametnije utrošiti ga pa traži savjet. Eto ako mislite da mi možete dati savjet u kom smjeru poći unaprijed sam Vam zahvalan.
Hvala unaprijed na savjetu i odgovoru,
Damir
projectdigital1 (A) hotmail.comODGOVOR:
Prvo, osnovno i najbitnije, učinite SVE što je u Vašoj moći da iz sobe eliminirate policu koja se nalazi između zvučnika. Ta polica je ubojica dobrog zvuka. Koliko vidimo s fotografije, polica je iznutra ionako poluprazna, a audio/video komponente postavite putem specijaliziranih nosača na zid. Jedan od klasičnih zidnih nosača je njemački Finite Elemente Pagode Signature Wall. Ako bi on bio preskup, postoji čitav niz drugih proizvođača koji proizvode zidne nosače za audio/video komponente. Nakon što ste tu policu eliminirali, dobit ćete bolji zvuk, a možete se poigrati i s položajem zvučnika u prostoru - mi bismo ih malo odmaknuli od stražnjeg zida prema naprijed, kao i obavezno približili jedan drugome (zvučnici su postavljeni preširoko!).
Akustika prostorije je vrlo dobra, tu ne bismo puno toga mijenjali.
Dojma smo da je navedeni sustav fino izbalansiran. Prvo je dojam da ste zadovoljni s njime. Međutim, kada bolje proučimo Vaš pismo, dojma smo da ste duboko nesretni i da sustav pretjerano naginje na tamnu stranu zvuka, te da možda ima ubijenu dinamiku, detalje ili brzinu (citiramo: "izaziva pospanost").
Ako ćete nešto mijenjati, možete ići u dva pravca: prvi pravac je da u sustavu promijenite ili zvučnike ili pojačalo. Ako ćete ići tim putem, razmislite o ovim kandidatima: Sim Audio Moon i3.3, Sim Audio Moon i1, Arcam FMJ A38 ili Nuforce IA 7 V1.
Drugi pravac bi bio sljedeći: budući da smatramo da je sinergija među Vaš komponentama dobra, mi ne bismo mijenjali njih nego bismo sustav natrimali s kabelima. Također bismo ozbiljno razmislili o nabavci Cosmic Stage energy transformera.