Pitanja i savjeti, zima 2009/10

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

COSMIC STAGE TRANSFORMER

Poštovanje!
Par mojih komentara vezano za Cosmic stage energy transformer. Moram vam priznati da sam bio poprilično skeptičan i već unaprijed uvjeren kako ću potvrditi sve negacije vezane uz ovo trans-čudovište, koje po nazivu rekli bi dolazi sa druge planete a po vizualnom doživljaju ne dalje od običnog diy uratka (ipak je to još prototip što se izgleda tiče).
Prva proba i test je bio stavljanje uređaja pod integ. pojačalo. Što se tu dogodilo ili ti promjenilo na prvu loptu - ne puno ili ti po mom slušnom dojmu malo ali čujno: šira stereo slika s nešto više detelja u srednjem i visokom dijelu spektra s tim da mi je u mid-basu ponestalo fundamenta (npr. i u klapskim glasovima bariton mi se povukao nazad i čujnost im je bila za trećinu tiša).
Stvar je tek počela "raditi" nakon par sati 3-4, zašto tako? Pa jedini razlog bi bio zbog djelovanja od samih djelova koji su implementirani u sami CS (ja bi ga ipak nazvao podložak, jer "uređaj" nije niti ima išta zajedničko s istim). Ako je on kao što i samo mu ime kazuje, energizer, onda mu treba određeni period da tu svoju čistu energiju ili ti isijavanje iste, ispuni - preoblikuje - upotpuni po uređaju i tako ga očisti od nakupljene nečiste. Na koji način i da li se to nekako izračunati, meni totalno nebitno sve dok stvar radi a zaista radi, pa kako tj. što je pridonijelo zvuku? Evo ovo: još definiranija zvučna slika po cijelom spektru, bez i najmanjeg sibilanta ili čujnog djela nejasnog takta bez obzira na kojoj glasnoći sviralo, transparentniji zvuk, uglađeniji ali i glasniji s manje odvrnutim potom nego ranije, detalja više u visokima (nisam znao da su ni postojali prije), autoritativniji bas i srednji, a pogotovo srednji kod interpretacije žičanih i duhačkih instrumenata!!
Dalje ne bih da ne bude previše, a za isto uvjerenje u pogledu zvuka kod svakog individualno ostavljam budućim potecijalnim znatiželjnim i bez predrasuda audiofilima koji za ovu "stvarčicu" za početak trebaju izdvojiti samo malo svog vremena da se uvjere u isto!!
P.S. - I ne zaboravite istu stvar probati postaviti ispod tunera (bolji i jači signal i zvuk u cjelini)!
Zoki B., Zadar
zoran.bacalja (A) optinet.hr

SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA, DRUGI DIO

Poštovani gosp. Stijepić,
Zahvaljujem se na toplim riječima koje ste uputili na moj konkretni članak pod nazivom "SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA". Za isti mogu reći da sam ga uistinu napisao namah jednog dana, a zaista ponukan pričom ili riječima prijatelja koji se je po ne znam koji puta pohvalio da opet sluša vinyl, crnu gramofonsku ploču ili LP. I nije mi nikada, barem posljednjih 10 do 15 godina bilo pitanje da li bolje svira analogija ili digitalija. Moram reći da ljudi koji postavljaju takvo pitanje, vjerojatno nemaju puno zajedničkog s muzikom ili glazbom, i taj pretjerani purizam nikuda ne vodi. Radi se o tome da ja sa guštom mogu slušati radijski treći program i na svojem malom mono radiju pod nazivom Tivoli model One, a koji nema nikakav stereo zvuk, a zvučnik je veličine tlocrta šalice kave ili čaše. Vjerujem da se muzika može sa uživanjem slušati na bilo kojem mediju, ili s bilo kojeg formata, bila to kazeta, kolutaš, gramofonska ploča, CD ili nekakav hard disk. Mediji su kako sama riječ govori transmiteri ili nosači zvuka i muzike, a to kako će biti preneseno u moju ili vašu sobu ili neko drugo mjesto slušanja, je pitanje koje je jako široko. Kvaliteta reprodukcije muzike nije nebitna i ustvari moram iskreno priznati, da se ne bih bavio više od 20 godina ovim hobijem tragajući za nekim zvukom koji svi mi ponekad tražimo, a da mi pri tome i kvaliteta zvuka nije važna. Lp ploča sa svim svojim nesavršenstvima, u obliku pucketanje i sl. je meni dovoljno dobra da mogu sa veseljem slušati svoje ploče koji broj je relativno velik, a radi se oko 1.500 naslova. Ponekad znamo preći u sferu kolekcionarske zamke kada čovjek bjesomučno skuplja bilo CD-e ili ploče i sam više ne zna što ima ili nema. A opet mogu reći da je program radija koji pratim kada stignem izvor neizmjernih informacija o raznim pločama, izdanjima, reproduktivnim umjetnicima i šire od toga.
Stoga vas pozdravljam, a isto tako i vašu odluku da ponovo aktivirate i sa veseljem slušate svoje stare ploče, a kojih second hand prilika kupovine ima dovoljno, da se ne opterećujemo pitanjima koja sam prethodno razložio. Naposljetku moram podsjetiti na sve one male ili veće rituale koji prate one koji prakticiraju slušanje vinylne ploče, a što je opet priča za sebe.
Lijep pozdrav,
Dean Baričić

S.I.D. ZA MARANTZ CD PLAYER

Lijep pozdrav!!!!!
Sve pohvale za stranicu!!!!!!
Moje pitanje se odnosi na SID za CD player, inače imam MARANTZ CD 67-SE. Zanima me da li taj SID ide u moj cd player i da li se isplati kupiti? Čitam sve pohvale o njemu!!
Hvala na odgovoru!!!!!!!
Brane
alenn2 (A) net.hr

ODGOVOR:
SID je jeftin i učinkovit tweak, tako da ga se isplati nabaviti. Pretpostavljamo da se u Vašem CD playeru nalazi Philips transport, pa nabavite SID model 14.

GRUPNI TEST KABELA

Dear Marko,
Very good writting & test report & very professional !
I know that in East Europe you guys are real music lover/listen than hifi
My resonator runs since over 10 years now, you can find at least 6500 pcs in Germany & 15000 pcs sold worlwide. now you can some copy appear in different countries...
As I am a long time guitar player myself, I was not happy with all cables I tried (timing, tonality etc.) so I design mine since 2009.
Thank you to all writters for their appreciation.
Best regards,
Franck
acoustic-system-international (A) wanadoo.fr

SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA

Poštovani Deane,
Nisam mogao odoljeti i ne napisati svoj komentar na članak "SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA". Sve potpisujem što si napisao, samo bih dodao par rečenica vezanih za moj slučaj.
"Odrastao" sam, zreo i obiteljski čovjek, muž i otac dvoje djece, (53 g). Ne volim "ga" spominjati, ali, taj nesretni rat mi je (kao i mnogima) nanio zla i nevolje. Ostavio sam kuću, dom, imanje, stan, nikada se nisam vratio niti imam namjeru niti želju, ali, JEDINO za čime žalim jesu moje ploče i glazbena "aparatura". Da sam mogao, ne bih se lako toga odrekao, ali nije bilo izbora, ili-ili. A zašto ih toliko žalim?
Ma zato što su bile moj život, moja mladost, gladovao sam u đačkim a poslije u studentskim danima, samo da bih si od svoga malenog džeparca priuštio novu ploču, i sad od toga najedanput nema ništa, odnio vjetar.
Danas, kada sam "stao na svoje noge" i kad se može, počeo sam se ponovno aktivnije baviti svojom "starom ljubavi" na način, da sam PRVO otišao u Zagreb i kupio si nekoliko ploča (10-ak LP i 20-ak singlica), naravno onih za kojima mi srce nikada nije prestalo kucati i za koje bih "ruku dao". Zatim sam si lijepo kupio jednu solidnu (ALU stil) glazbenu liniju, ali ne bilo kakvu nego nešto autentično s početka 80-tih, i to pojedinačne komponente: gramofon, tuner, deck i pojačalo, naravno i zvučnici). Mnogi su mi se smijali, pa vele, to ti postao antikvar? Neka, neka, svoj vi posao radite, a mene pustite da uživam.
Eh sad, nije kvaka u marci niti eurima koje sam dao (to uopče nije bitno), bitno je da sam ja ostvario svoj mladenački cilj i san (ponovno) i da sam SRETAN k'o malo dijete. A zašto? Pa zato, što to samo JA mogu sebi objasniti (vidim nisam jedini u razmišljanju i stoga se slažem s tvojim komentarom). Djeca rođena mi se smiju i kažu: "tata, opet slušaš one tvoje pokojne". Da, da, i zato sam sretan.
Zivio vječni vinil !
Srdačan pozdrav,
Pavo
Pavo.Stijepic (A) ht.ba

NOVO POJAČALO

Molim vas pomoć.
Nakon dugih godina ponovno sam u hifi svijetu i krenuo sam u kupnju, a tko zna kada ću opet. Kupio sam zvučnike Monitor audio bronze br5 (6 Ohma), oni mi savršeno odgovaraju, pa sam prvo kupio njih. Nedavno sam kupio CD player Rotel RCD 06 kojeg ne bih mijenjao, pa me zanima koje novo pojačalo bolje odgovara za navedene zvučnike i CD player?? Volim glasno slušati muziku, snažan i prodoran zvuk. Soba mi je 17 kvadrata, a slušam stare laganice, rock, katkad jazz. Po cijeni mi odgovara Denon PMA-700AE ili MARANTZ PM6003 (možda Rega brio 3, rabljeni Rotel 1062, Cambridge). Ne znam što bi više odgovaralo za zvučnike, a da se ne izgube savršen bas i visoki. Može i neka druga marka do maximalno 3500 kn.
Molim vas vaš savjet i preporuku jer iznimno cijenim vaše mišljenje i stručnost. Vaš savjet bit će mi glavni orijentir za kupnju.
Pozdrav Vama i svim vašim čitateljima.
Zoran Štefinovec
zgzagi (A) net.hr

ODGOVOR:
Obzirom na sve navedeno, mi bismo išli na pojačalo koje je nešto toplije po zvuku, a to su Rega Brio 3 ili Marantz 6003.

ZAMJENA OPTIKE NA CD PLAYERU

Poštovani,
imam jedan stari CD player marke Fisher AD-530. Problem s njime je taj da ne učitava više CD-e, pa sam ga dao pregledati u jednom servisu. Tamo su mi rekli da je problem sa optikom, i da CD player ima ugrađenu optiku marke Sanyo SF-88 koju je potrebno zamijeniti. Nažalost, rekli su mi da oni ne mogu nabaviti taj komad optike.
Molim Vas da me uputite je li moguće nabaviti taj dio optike marke Sanyo SF-88 i gdje. Iako se ne radi o CD playeru visoke kakvoće, zbog sentimentalnih razloga bi volio da proradi.
Zahvaljujući Vam na brzom odgovoru Vas pozdravljam.
Igor
igor_lbn (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Provjerili smo, optika oznake Sanyo SF-88 se može nabaviti u centralnom servisu firme Spectra Media d.o.o. na adresi Gradišćanska 20 u Zagrebu, telefon 01/3774-518.

ZAMJENA GUMENE GUMICE

Molim Vas za savjet gdje nabaviti komplet gumenih remenica za cassette deck Marantz SD-72, odnosno odgovaraju li od nekog drugog modela ili marke, te koje i gdje se može nabaviti (može li se nešto improvizirati). Napominjem da sam od generalnog uvoznika i servisera za Marantz (Renoprom) dobio negativan odgovor.
S poštovanjem,
Tom
tkrtinic (A) mup.hr

ODGOVOR:
Javite se gospodinu Božidaru Koharu na telefon 01/4834-077 ili probajte u firmi Elmatis.

VINCENT SP-996 MONO BLOKOVI

Poštovani,
trenutno sam u fazi slaganja sekundarnog sistema za koji sam planirao potrošiti cca 10 do 12 kn. Zadnje vrijeme provodim po webu tražeći komponete i čitajući recenzije. Nakon čitanja Vašeg testa navedenih mono blokova odlučio sam se da upravo oni budu okosnica novog sistema. Zanima me koje ste Vi zvučnike imali na testu jer se oni nigdje ne spominju. Isto tako, trebam preporuku za zvučnike (soba 18 m2) i za pretpojačalo koje bi po vašem mišljenju sinergijski odgovarali ovim mono-blokovima. U testu ste napomenuli da strujne kabele koji se isporučuju sa pojačalom ne koristimo. Napišite onda koji bi to bio entry-level strujaš koji bi ih zadovoljio.
Veselim se Vašem odgovoru.
Srdačan pozdrav,
Toni M.
ira.sinnfein (A) gmail.com

ODGOVOR:
Drago nam je da ste temeljem našeg testa donijeli odluku o kupnji tih mono blokova. Zvučnici koje sam koristio tada na testu su bili ALB Black Master koji koštaju višestruko skuplje od tih mono blokova, ali time se nemojte zamarati. Fokus te recenzije su ti monoblokovi, a ne oprema na kojima sam ih testirao. Uz njih Vam je potrebno pripadajuće Vincent pretpojačalo. Ta Vincent amplifikacija je naglašeno muzikalnog i toplog zvuka, bilo bi ih dobro spojiti na zvučnike koji su otvoreni, brzi i detaljni po karakteru, a to mogu biti primjerice Dali, Kef, Klipsch itd.
Ne znam kakve je akustike soba u kojoj ćete smjestiti hifi sustav. Gore rečeno vrijedi pod pretpostavkom da je soba "normalna" - ni pretjerano ječna, ni pretjerano dampirana. Ako je soba ječna, kupite toplije zvučnike; ako je soba dampirana, kupite otvorenije zvučnike i otvoreniji izvor zvuka
Obzirom na kvadraturu sobe, zvučnici mogu biti bookshelf ili neki manji floorstand.
U ovom trenutku se kabelima uopće ne smijete zamarati. Dobro sinergijski složen sustav će kvalitetno svirati i s običnim drot kabelima. Ako je sustav u startu loše sinergijski posložen, ni najskuplji kabeli ga neće natjerati da dobro svira. Od pisanja te recenzije je prošlo više od 3 godine, ali i danas se sjećam kako su ti Vincent mono blokovi drastično reagirali na promjenu interkonekta. Ali - prvo složite sustav, pustite ga da se usvira, upoznajte njegov zvuk, sve njegove vrline i mane, i tada nam se ponovo javite pa ćemo vidjeti koji su kabeli pravi izbor za Vas.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

VIBRAPODS + CARDAS

Pozdrav,
sljedeći Vaše savjete značajno sam unaprijedio kvalitetu zvuka svog Rega sustava! Vibrapodovi su postavljeni ispod gramofona sandwich metodom (akrilna ploča) i zvuk je postao još zaokruženiji i topliji (upravo svira nova Laura Veis na vinilu - izvrsno). Zvučnike sam smjestio prema Vašoj preporuci i preko oglasnika kupio novi Cardas Quadlink interkonekt. Nakon usviravanja, zvuk se dodatno popravio, zaoblio, prostorno se raširio, a bas je postao dublji i bolje definiran! Ipak, malo sam se začudio izostanku recenzija ovog kabela po webu i u časopisima. Svejedno, poslušao sam Vašu preporuku (opet!!) i pogodio. Kabel sam dobio dosta povoljno i usput se super popričao sa prodavateljem.
Hvala još jednom! Nastavljam posjećivati Vaš izvrsni site!
Nikola Bulj
nikolabulj (A) gmail.com

VINCENT RECENZIJA - KOMENTAR

U članku testu mono blokova Vincent SP-996 treba prominit cijenu "Mono blok koji košta 1.800 kuna" koja je sada 2600 kn/kom. Par ljudi je zvalo uključujući i mene, te smo malo ostali tup. Ipak budget ograničava kad se uzima dosta toga, a vidim da je dosta ljudi pročitalo ovaj hvale vrijedan test.
Pozz iz Splita,
Toni Brnović
fotomunjaster (A) gmail.com

ODGOVOR:
Cijena od 1.800 kn je bila aktualna u doba kada je ta recenzija objavljena. Korigirat ćemo cijenu u recenziji! Hvala na obavijesti.

PROBLEMI SA ZVUČNOM IZOLACIJOM

Poštovani,
pritisnut pritužbama tražim pomoć. Kako uživati u glazbi, a da ne ometam susjede u stanu ispod mojega? Sustav kojim raspolažem je HK AVR 147, te Monitor Audio surround sistem 5 x Radius 45 + Radius 360 sub. U ovome zadnjem i jest problem jer je "downfiring" kako se to kaže po naški, a nalazi se na podu (na vlastitim nogicama, jasno), a na podu je laminat, a čini se da je zvučna izolacija među katovima nikakva! Čak i pri razumnim razinama glasnoće (npr. sluša se nešto, a da se pri tome u prostoru normalno razgovara, bez nadvikivanja sa sustavom) ovi dolje "ne mogu živit od basa".
Deka nije drvena, baš je neboder, ja sam na 5. katu a ima ih 14 ukupno i daleko je od nesolidne gradnje statički, a i dinamički. Ali k vragu, građena je 1970. i u podu ispod parketa nije današnji tip deke sa zvučnom izolacijom, već je tzv "foča-ploča" (ako niste znali radi se o nekakvom sendviču čija ispuna je piljevina...), tu sam piljevinu izbacio i baš u ovom dijelu o kojem pričam sam nalio betonski estrih od cca 10 cm.
Ma, nije mi jasno kako se tek sad javljaju da im smeta, a sistem radi (i to jaako glasno!!) već cca 2 godine. Mislim da ih nije baš bilo u stanu kad smo ja i klinci rokali sa PS3 i DVD ima. A možda je đir u glazbi. Mi smo mahom na raznim varijantama elektronike.
Znam da sam negdje i nekad čuo/čitao o sličnom problemu i da se savjetovalo postavljanje sub zvučnika na stalak. Ima li nade za mene?
Nestrpljivo očekujem odgovor.
Zahvalan,
Mario Krstulović
Split
mario.krstulovic (A) optinet.hr

ODGOVOR:
Teško nam je točno detektirati problem iz ove pozicije, ali evo par komentara:
- lako moguće da susjedi ispod Vas čuju bas jače nego Vi. U Zagrebu ima nekoliko klubova u kojima je kod pozornice bas kratak i odrezan, ali zato odite u WC, tamo samo što pločice ne otpadnu sa zidova koliko puno ima basa
- u kontaktu sa susjedima koji žive kat ispod trebate doznati da li je buka bila veća ili manja prije tj. nakon što ste s dijela poda uklonili piljevinu i ispunili ga betonom.
- ako je zvučna izolacija u zgradi i inače loša, tada možete kontaktirati akustičara i građevinara i podebljati zidove i deku. Materijali koji su najbolji za zvučnu izolaciju su oni koji su najteži i koji su velike gustoće (primjerice beton, željezo i sl.)
- kako radi bas? Bas radi u suradnji s prostorijom u kojoj se nalazi. Odnesite taj isti komplet zvučnika van na otvoreno i dobiti ćete nikakav zvuk. Najlošije prostorije za hifi su one koje su otvorene, tj. onda kada je glavna soba (soba u kojoj se nalazi hifi) povezana s radnom sobom, kuhinjom, blagovaonicom itd, u takvim slučajevim vrlo često u glavnoj sobi nema basa, a na npr. kuhinjskom zidu ili na zidu u hodniku ga ima i previše - takve otvorene sobe su iznimno loše za hifi. Što želimo reći - bas radi u suradnji sa prostorijom u kojoj se nalazi, tj. dobrim dijelom radi i putem odbijanca od poda. Putem kakvog stalka subwoofer podignite i dobit ćete kraći, čišći i brži bas. Na taj način ćete možda olakšati život susjedima koji žive kat ispod. Takav poseban stalak možete naručiti u firmi www.fbm-rondo.hr
- kao posljednja varijanta Vam uvijek ostaje nabavka slušalica, na taj način Vi nećete čuti susjede, a ni oni Vas

SMJER KABELA, 2.DIO

Bok Marko,
mislim da ste me potpuno krivo shvatili, možda je to bilo zbog brzine pisanja ili što no....
Ja nisam rekao da nemam iskustva sa kabelima, niti da se ne primjeti razlika u njima, dapače pri realizaciji svakog projekta kojeg sam radio se trudim da mogu u cjeniku ubaciti što bolje kabele, kad je to moguče naravno. Ja samo tvrdim da testove treba izvoditi na sljepo kad je u pitanju slušni AB test, bez da znamo marku i tip kabela, te onda kažemo što je dobro, jer ipak moramo priznati da nam podatak da je nešto skupo i ljepo malo zatamni sluh, no kako kome, ali ima smisla. Kad sam rekao da kabeli ne sviraju, mislio sam da se malo krivo izražavate, jer kabel ne svira (aka proizvodi zvuk) nego zvučnik reproducira, a kabel ima utjecaja na to.
Isto tako vi ste ponovo spomenuli: "Ne znam zašto Vaši prijatelji ne pristaju da Vam omoguće da na njima demonstrirate slijepi AB test kabela. Možda imaju manjak samopouzdanja, možda im se neda ništa dokazivati, a možda nešto treće. Krenite obratno - zamolite Vaše prijatelja da na VAMA odrade slijepi AB test kabela: oni mijenjaju kabele, a Vi slušate i govorite koje su promjene u zvuku." Ja sam Vas pozvao da sudjelujete u takvom testu, a da sudjelujem ja nema nikakvog smisla pošto ja nisam tvrdio ništa? :D
Meni je Vaš članak bilo pomalo neartikuliran, jer ipak ste napisali tehnički objasniti zbog čega je smjer bitan, a onda napišete da neželite zalaziti dublje u bit svega, što je malo kontradiktorno naslovu?
Isto tako ste rekli: "Nije istina kada kažete da oplet mora biti spojen na obje strane. To nema veze s istinom. U nebalansnom spoju to nije tako, a u nebalansnom (tj. koaksijalnom) kabelu to mora biti spojeno tako." Zašto nije istina? Nisam ja rekao da mora, ja sam rekao da onda imamo problem da će nam više uletati smetnje, to što neki ne spoje je njihova stvar, zar ne?
Nadalje ste napisali, da u nebalansnom spoju nije tako, a u nebalansnom mora biti tako? Najprije, je pa nije? Daj mi malo pojasnite.....
I onda još, kad ja nisam u pravu, možda ste vi neupučeni: "Još manje je istina da je način lemljenja u profesionalnoj opremi uvijek isti. To nema veze s istinom, često ćete naći uređaje koji imaju zamijenjene pinove 2 i 3, ali svaki takav uređaj na sebi ili u manualu ima označeno kako je spojen." To je bilo nekad, back in 80's kad su se XLR koristili i za zvučnike pa je bilo kemija....možda se i sad desi nekome low coast proizvođaču zbog interne spike inšenjera ali teško, ali kad baš hoćete navedite mi deset proizvođača koji koriste obrnutu topologiju, ili nisu čuli za EIA RS-297-A standard.....a pošto ste mi Vi preporučili finu literaturu koju poznajem i odprije mislim da bi ste trebali biti svjesni toga.
Mislim, Vaš ton prepucavanja i nadvikavanja u odgovoru je malo nepotreban, jer nazivati nekoga neupučenim je malo bez veze....i onda opet postavljam pitanje, znači ja ne ulazim u kvalitetu ičega, nego postavljam pitanje zbog čega se u profesionalnim tonskim režijama ne koriste kablovi kakve vi koristite, ja čak imam sluha za to, ali svi profesionalci koji su dugo u poslu kad se nađemo i spomenem ovo rikavaju od smjeha??? Zar su svi tonski inženjeri glupi pa nebi vidjeli dobre kabele, kad ima sustava koji koštaju i milijune kuna (ima i kod nas btw).......
Mislim da je apsurdno se dalje natezati, možda budete ovo smatrali filozofskim pristupom s moje strane, mislim na odgovor, no to je tako, Vama neki zvučnik zvuči meko, meni je eto to taman, mojoj curi možda loše ko zna, kako je original tko zna opet?....jer više utjecaja ima temperatura zraka, tlak zraka i slično, do recimo to niste spomenuli.....a btw bili ste još jednom pitam, pristali na moj "mistični" AB test da utvrdimo jeli primjetite razliku kad okrenem smjer kabela? :D
Ako ste fer, sad samo ispod svojeg odgovora dodajte ovo da ubacimo točku na i, nisam mislio da ćemo se ovoliko raspisati ali eto, kad imamo viška slobodnog vremena hi!
Lijep pozdrav i da ako kad zalutate putem Dalmacije imate poziv za kavu pa možemo debatirati do milje volje, također sam ja često u zagrebu pa.......
Marin
marin.zorica (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Gdine Marin,
sve odgovore na postavljena pitanja sam već dao, bilo kroz tekst o smjeru kabela, bilo kroz dolje objavljeni odgovor.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

SMJER KABELA

Bok!
Da ne duljim previše, moj jedan frend koji lagano skuplja vintage Hi-Fi mi je poslao link na Vaš web, pa sam tu i tamo malo gledao i... Kako nisam pobornik Hi-FI opreme u domeni da kabel od pola metra košta 2000 kuna i "svira" dobro, dok onaj zvučnički od 2,5m košta 3200kn i "svira" malo lošije... Ne znam, ali meni sviraju zvučnici, a ne kablovi.
Nadalje, nekoliko stvari koje uporno MOLIM audiofilsku skupinu da mi omoguči je A/B test, a to je da iza crne krpe postavimo zvučnik, a ja iza iste mjenjam kablove, pojačala i slično. A oni da kažu što je bolje, loše, što je što... No niti jedan nije do sad pristao na to, ako ima možda crna zavjesa smeta onda bi mogli ići s povezom na oči... Ili i to smeta zvuku, hehe....
U profesionalnim audio vodama sam oduvijek, i nikako ne mogu shvatiti zašto, ako nam je cilj isti "PRENIJETI ZVUČNU SLIKU KAKVA JE, BEZ PROMJENE" se ne mogu (a kad se več troše novci) doma koristiti monitori, kablovi, pojačala koja se koriste u vrhunskim tonskim studijima? Nigdje nisam vidio da netko piše o Mogami kabelu? Ne znam zašto.. Možda nitko nije čuo za to?
No da ne duljim... Nekoliko stvari moram primjetiti na jednom Vašem napisu, a to je smjer kablova: Vaša recenzija o smjeru kabela. U pojašnjenju ste najprije htjeli objasniti "stvar" u tehničkom smislu: "Ovdje u tehničkom dijelu nemam namjeru ulaziti duboko u materiju jer ona je naprosto preopsežna, o kabelima su napisane knjige i knjige. Stoga ću ovdje iznijeti tek neke najosnovnije stvari o kabelima."
Ne možete ništa tehnički objasniti ako ne poznajete materiju o kojoj pričate, to je jednostavno bez pokrića, i jedino opet ostaje neki slušni test. A koliko je relevantan nitko ne zna, a znamo dobro da netko sa 20 god čuje do 18ak KHz, a netko sa 50 do 12ak KHz... Pa sad oboje ni ne mogu čuti isto....?
Nadalje - "Kod audiofilskih kabela je vrlo važno označiti i poštivati smjer na kabelu. Tu je važno reći nekoliko osnovnih stvari. Tek vrlo malen dio signala putuje po vodiču, dok velik dio signala putuje kroz magnetski val. Kada se kabel okrene, time se ruši magnetsko polje kabela, a čime se u konačnici utječe i na zvuk. Kod interkonekta neki konstruktori spajaju drain žicu na strani pojačala, a neki na strani izvora zvuka. Kroz interkonekt putuje vrlo slab, iznimno krhak signal koji se štiti opletom (širmom), a promjenom smjera se izravno utječe na oplet. Naime, oplet štiti kabel od vanjskih štetnih utjecaja (primjerice RF smetnji), a smetnje koje uđu u oplet treba nekamo odvesti, treba ih spojiti na masu; na koju stranu ćemo spojiti širm, na pojačalo ili na izvor zvuka? Tu se konstruktori ne slažu. Naime, to zavisi od dva faktora: od geometrije kabela i o kreaciji konstruktora, tj. o zvuku koji konstruktor želi postići. Teorija kaše da bi oplet trebalo spojiti na stranu manjeg potencijala, tamo gdje se pojačava signal (na pojačalo). "
O kakvom drainu govorite? Drain je elektroda mosfet tranzistora inače no... Vi možda pričate o valovodu i frekvencijama nekoliko GHz? Signal putuje površino voda, znači javlja se skin efekt, a magnetsko polje o kojem govorite je POSLJEDICA što struja ide kroz kabel (ma kako mala bila, iako kad je tako mala se može eliminirati). Ne znam i dalje što vam znači drain žica, što žica nije ista cijelom duljinom ili??
Što se tiče opleta, on jednostavno MORA biti spojen na obe strane, jer se inače dešava ono o čemu pričate, a to je da se može desiti da smetnje uđu unutra... Uređaji moraju biti uzemljeni i spojeni na isto uzemljenje tako da su im mase na istom potencijalu i nema problema s ničim, te je kabel spojen na masu na obe strane.... Sve drugo su glupavi marketinški trikovi da netko kupi nešto....
Teorija da masu kabela spojite samo na jednu stranu vrijedi jedino kod profesionalnih simetričnih vodova, i to se recimo radi samo u nuždi kad se nešto desi s ground loop-om, inače se koriste odvojni transformatori.
"U profesionali se kabeli leme pin-to-pin (masa s obje strane), ali je zato u profesionalnim uređajima na ulaznom jacku ta masa skinuta. Obzirom da se ovdje radi o petlji mase (eliminacija brujanja), način lemljenja kabela vrlo često nije kompatibilan s raznim profesionalnim urečajima pa dolazi do brujanja, a što se u eliminira dodavanjem raznih uređaja koji se zovu tzv. direct box."
Na profesionalnim uređajima obično nema nikakvog "jacka" nego su XLR konektori, i masa NIJE skinuta, nego obično na izlaznim pojačalima ima prekidač za GND lift, kao što sam več rekao nego se to koristi u situacijama, obično na terenu kad se nekoliko stvari napaja sa različite mreže, ili kad su u pitanju neki kompleksniji sistemi, no onda profesionalna oprema obično na izlazu ili ulazu ima odvojni trafo.
Onda, način lemljenja kabela u profesionalnoj opremi je JAKO i UVJEK isti kod svakog uređaja, ja barem nisam još nikad vidio, ili čuo da je netko okrenu od proizvođača pinove na ulazima/izlazima, a direct box obično služi da se nesimetrični signal pojača i simetrira da ga možemo "vuči" dugim kabelom.
Da skratimo na kraju, ja nikad nisam spomenuo da kablovi, konektori i sve ne utječe na zvuk! Ali isto tako od svih silnih recencija nitko NIKADA nije napisao što je pravo i vjerno originalu, a to je ono što je BITNO bez iznimke!
I onda: "Spojen u krivom smjeru, Black Hole 7 je zvučao apsolutno neprepoznatljivo. Što u praksi znači da je kabel dinamički poprilično oslabio. Karakter zvuka je drugačiji. Nestali su oni maestralni detalji u visokotonskom području. Nestali su onaj dah i ona svježina u zvuku. Fali raskošnih detalja u visokotonskom i srednjetonskom području. Stage nije više onako raskošan, sada su rubovi stagea značajno suženi. Kabel i dalje ima onu dozu muzikalnosti, ali daleko je to od onog pravog Black Hole 7 zvuka."
Što to znači "neprepoznatljivo" promjenio je boju? hehe. Šala mala, ali dajte malo pogledajte što pišete, naravno ja kužim da Vam je ta ekipa dala kablažu i platila reklamu, pa zašto bi ga ond apopljucali kad deal ide dobro, ipak od nečega i Vi morate živjeti i plačati server na kojem stoji web.
Mislim da je HiFi igrica za ekipu malo dubljeg džepa, jer ako je producent od Fourplay smiksao album u studiu na KRK monitorima, što ne bi to trebalo onda zvučati na njima najbolje ako čemo u vjernost reprodukcije? :D
Recimo ja najviše kad su u pitanju stre stvaru vjerujem mojim Tannoy Monitor Red 12'' zvučnicima, jer onda kad su se oni radili je cilj uspjeha bila perfekcija, a ne kemijanje sa smjerom kabela, te su se takvi koristili u profesionalnim studijima.....
Eto malo sam upilao, bilo je još stvari ali sam zaboravio napisati, jer radin nekoliko stvari isto vremeno, no nema veze, možemo jednom na čevape, pivo i slušanje zvučnika! :D
Marin Zorica
marin.zorica (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Poštovani Marine,
svaki dio i svaka riječ tog mog članka je istinita i stojim iza svega što sam u tom članku napisao. Krenimo redom da odgovorim na Vaše komentare i upite.
Kažete da "Vama sviraju zvučnici, a ne kabeli" - sviraju i zvučnici i kabeli. Naravno da zvučnik utječe na zvuk sustava više od kabela, ali daleko od toga da se kabel ne čuje.
Ne znam zašto Vaši prijatelji ne pristaju da Vam omoguće da na njima demonstrirate slijepi AB test kabela. Možda imaju manjak samopouzdanja, možda im se neda ništa dokazivati, a možda nešto treće. Krenite obratno - zamolite Vaše prijatelja da na VAMA odrade slijepi AB test kabela: oni mijenjaju kabele, a Vi slušate i govorite koje su promjene u zvuku.
Nisam pristalica mistifikacije ničega, pa ni slijepih AB testova. Stvari su vrlo jednostavne: razlike u zvuku se ili čuju ili se ne čuju. Ali nije korektno od Vas da, a očito bez vlastitog iskustva s kabelima, a priori tvrdite da kabeli ne sviraju.
Što je to drain žica? Kod navedenog Sumic Black Hole 7 interkonekta postoje ove žice: plus i minus vodiči, vodiči za uzemljenje, plus spomenuta drain žica koja ima ulogu eliminacije parazitskih smetnji.
Nije istina kada kažete da oplet mora biti spojen na obje strane. To nema veze s istinom. U nebalansnom spoju to nije tako, a u nebalansnom (tj. koaksijalnom) kabelu to mora biti spojeno tako.
Još manje je istina da je način lemljenja u profesionalnoj opremi uvijek isti. To nema veze s istinom, često ćete naći uređaje koji imaju zamijenjene pinove 2 i 3, ali svaki takav uređaj na sebi ili u manualu ima označeno kako je spojen.
Nije istina da je hifi hobi za ljude dubljeg džepa. Većina audiofila koje osobno poznajem pripadaju srednjem staležu. Gledajte to ovako: netko će 10, 20, 50 ili 100.000 kuna potrošiti na auto, a audiofil će te novce uložiti u izgradnju hifi sustava.
Što se tiče miksanja albuma na KRK monitorima, ni to nije istina. Točnije, to nije moguće. Da biste imali apsolutnu vjernost repordukcije i da biste čuli neki album na ISTI način kako ga je čuo i smiksao ton majstor u studiji, tada biste morali doma imati apsolutnu istu opremu koje je imao on, a i morali biste imati apsolutnu istu sobu u kojoj je on to slušao. Soba je, kao što vjerujem znate, vrlo važan dio akustičkog lanca.
Osim toga, mnoge vrhunske svjetske kuće pri snimanju koriste vrhunsku opremu, pa i skupocjene kabele. A popis korištene opreme je često i naveden na omotu albuma.
Neistinite su insinuacije da je postoji ikakva "kuhinja" kod pisanja recenzija ovdje na AudioPulsu. Sve recenzije se pišu u potpunosti nezavisno od onoga tko je platio reklamu. Uostalom, da na AudioPulsu ima kuhinje tada ja ovo Vaše pismo ne bih objavio.
U navedenoj recenziji sam jasno napisao da nemam namjeru ulaziti duboko u materiju. Niti je to bio cilj tog članka. A materiju poznajem vrlo dobro. Kada bih ušao dublje u materiju, članak bi imao desetke ili stotine stranica. Preporučam Vam da nabavite knjigu "Handbook for sound engineers", tada će Vam mnoge stvari biti jasnije i dobit ćete malo više edukacije na zadanu temu. Inače, ta knjiga ima preko 1.300 stranica - zar sam trebao dublje ući u materiju u vlastitom članku i napisati članak kojem nema kraja?
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

ZVUČNICI NISKE OSJETLJIVOSTI

Poštovani,
čitajući mnoge pozitivne ocjene o projektiranju zvučnika na internetu napravio sam monitor zvučnike po projektu Troelsa Gravesena sa Scan speak zvučnicima 15w8530k00 i d2905/9700 koji imaju izvaredno linearnu fr. karakteristiku, ali i samo 82 dB osjetljivosi (ne možeš imati sve). Kako ja sad posjedujem stari receiver Onkyo tx ds 575 koji se sa njima ne može nositi pogotovo u bas području, kod prijatelja sam ih spojio na NAD-a c325 BEE, ali to nije to. Molio bih Vas da mi preporučite koliko bi snage trebalo imati pojačalo koje bi ih pokretalo i koja pojačala bi mi preporučili da poslušam s obzirom da ne živim u Zagrebu i to ne bi bilo baš jednostavno.
U privitku Vam šaljem frekv. karakteristiku zvučnika W15/9700, skretnica satavljena od Mundorf folijskih zavojnica i Supreme i Mcap kondenzatora (zahvaljujući Hornetu, jako ljubazni ljudi), bas refleks tokareni aluminij, kutija sendvič od vodoottporne šperploče (škart iz SAS Vectora i medijapana) debljine 24 mm prednja 42 mm, nisam ih mjerio ali oko 10 kg /kom.
Namjeravam kupiti CD Rega planet ili Arcam CD73.
Još jedno pitanje, što mislite o pojačalu Techno od B. Jagodića?
Srdačan pozdrav,
Lućano Bajlo
lucano.bajlo (A) optinet.hrODGOVOR:
Iskreno i dobronamjerno, naš je dojam da ste u problemima i da ste prije odluke o izradi ovakvog zvučnika trebali dobro razmisliti kakve probleme Vam donosi tako niska osjetljivost. Pogledali smo grafikon s frekvencijskim rasponom, dojma smo da je deklariranih 82 dB vrlo optimistična brojka, a da u stvarnosti ta brojka ide još niže.
Nema podataka o impedanciji, što bi također mogao biti dodatni problem. Proizvođači vrlo često deklariraju nominalnu impedanciju primjerice 6 Ohma, a u stvarnosti zvučnik na nekim dijelovima spektra pada ispod 4 ili 3 Ohma.
Lako Vam se može desiti i da s tim zvučnikom nećete nikako moći svirati jako glasno i da ćete konstantnim okretanjem potenciometra za glasnoću možda i zapaliti zvučnike.
Ne bi bilo loše da kontaktirate osobu koja je projektirala ovu zvučničku kutiju i da ga pitate kakvo pojačalo spojiti na takav zvučnik.
Prema grafikonu, dojma smo da bi zvučnik po karakteru zvuka mogao biti na toplijoj strani. Ako ćete na njega spojiti mekši CD player, a kakvi su ovi koje navodite, tada bi pojačalo po karakteru svakako trebalo biti brzo, detaljno i dinamično.
U bilo kojoj varijanti ćete morati doći do Zagreba sa svojim zvučnicima te u hifi salonima na licu mjesta vidjeti kako ti zvučnici reagiraju kada se spoje na razna pojačala.
U bilo kojoj varijanti, mi bismo išli na pojačalo snage minimalno (naglasak na minimalno) 100 zdravih Watta po kanalu i da ima solidne zalihe struje. Neki od primjera mogu biti Cambridge Audio 840W izlazno pojačalo ili neki Rotel snagaš. Sretno!


KUPNJA POJAČALA

Poštovani,
bio bih vam veoma zahvalan ako bi mi pomogli prilikom izbora rabljenih pojačala, naime ne mogu se odlučiti između Rotel RA840 bh ili Cambridge audio a1 mk3. Inače volim slušati jazz (TORD GUSTAVSON TRIO, ALBORAH TRIO, MARCIN WASILEWSKI) i ostalo. Momentalno koristim Mission 72 sa Nad 310 pojačalo ali nisam zadovoljan što se tiče bas sekcije (veoma muljav, neprecizan i na momente brujav), pa bih hteo da zamenim pojačalo. A imam šansu uzeti i B&W 602, dakle sve su kombinacije moguće. Zato bih vas zamolio koju kombinaciju vi preferirate u odnosu zvučnika i pojačala, inače pristalica sam za topao zvuk.
Unapred zahvalan vas čitalac.
Puno toplih pozdrava iz hladne Makedonije,
Vangel Suvariev
vangelsuvariev (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeno Cambridge pojačalo je toplijeg i muzikalnog zvuka, dok ćete s navedenim Rotelom dobiti na detaljima te čvrstom i brzom basu. Stvar je ukusa što Vam se više sviđa.

REGA, drugi dio

Puno Vam hvala!!!
Prezadovoljan sam odgovorom! Zvučnike sam približio na oko 175 cm (na ovoj slici koju ste objavili izgledaju udaljeniji nego što stvarno i jesu) i odmaknuo od zida na oko 50cm!!! Izvanredan efekt! Zvučna je slika je "zaobljenija", bas dublji, mislim da mi interkonekt za sada neće ni trebati! Poslušao sam Dylanov "Love and theft" na hibridnom SACD-u i zvuk je osjetno bolji. Potom sam malo spustio stalak od gramofona i još ga učvrstio pa sam zavrtio REM "New adventures in hi fi" na vinilu i dobio super stvar (zaboravio sam reći da je Pro ject upgradean Sumiko pearl zvučnicom). Trenutno se sluša 6. simfonija Cajkovskog, recentnije izdanje Philadelphijskog orkestra također na hibridnom SACD-u (fantastična izvedba i snimka, toplo prepručujem). Apollo ove hibridne SACD-ove odlično reproducira, i ovdje je napredak najuočljiviji. Definitivno sam popravio stvar!
Samo bi htio postaviti još par pitanja vezano uz odgovor.
Mislite li da bi Vibrapodove trebao staviti ispod Apolla ili ispod Bria (odnosno ispod zajedničke konstrukcije)? Ipak mi se čini da CD player u radu više vibrira. Možete li mi malo pobliže pojasniti tu sendvič tehniku za gramofon i gdje da nabavim akrilnu podlogu.
I još samo za kraj: obzirom da nemam dobar DVD/SACD/DVD-A audio player i da mi se ukazala prilika nabaviti povoljno Marantz DV 7001 uređaj kojega ima moj prijatelj i čiji mi se zvuk i slika strašno svidjaju a pokriva i sve navedene formate (a i recenzije su odlične), Vaše krako mišljenje o uređaju?
Puno Vam hvala!
Nikola
nikolabulj (a) gmail.comODGOVOR:
Drago nam je da ste približili zvučnike jedan drugome i odmah čuli promjenu na bolje. Neovisno o tom napretku u zvuku, naša preporuka i dalje ostaje ista - obratite posebnu pažnju na Vibrapod Isolatore i navedene Cardas kabele. Radi se o neznatnim investicijama koje će zvuk sustava podići na još višu i bolju razinu.
Ako ćete i u budućnosti držati Rega komponente kao što je situacija trenutno, trebali biste ili kupiti jedan zajednički Isolator koji će stajati ispod pojačala, ili pak dva postavljena ispod svake komponente. Za početak nabavite jedan komplet Isolatora i poslušajte što on radi - kasnije ćete vjerovatno nabaviti još Isolatora.
Sendvič metoda znači da ćete na stalak na kojemu trenutno držite gramofon postaviti tri ili četiri Isolatora, na njih postavljate ploču od medijapana, akrila, iverice ili stakla (eksperimentirajte!), a na tu ploču ide gramofon. Gornja slika jasno opisuje sendvič metodu.
Što se tiče navedenog Marantz DVD playera, nemojte zaboraviti da je to primarno DVD player, a sekundarno CD player. Drugim riječima, uvjereni smo da Rega Apollo CD player u većini parametera svira bolje od njega. Sami zaključite da li vam se isplati nabavka istog. Ako Vam je potreban DVD player, slobodno kupite navedenog Marantza.

REGA

Poštovani!
Molim savjet vezano za Rega Brio3/Apollo/RS3 sustav! Sustav je, shodno Vašoj preporuci izvrstan, i u sobi od cca 24 m2 se snašao sjajno. Brio je izvanredan i za slušanje vinila. Uz sustav sam dobio i Atlas Equator interkonekt (sve pohvale Darinu iz Audio sna), ali mi fali malo basa i kicka - odnosno ovako ustrojena stvar je super prilikom slušanja klasike i jazza, a ono čega mi malo fali je malo više energičnosti i voluminoznosti prilikom slušanja pop/rock produkcije. Imate li, dakle, savjet kojim (do 1000 kn) interkonektom da nadogradim sustav koji bi pomirio navedene karakteristike.
Sustav je usviran, kupljen je krajem listopada i od tada radi svakodnevno 2-3 sata, vikendom (kad sam slobodan i više). Vrlo često slušam i vinile (početnički gramofon Pro-Ject Debut III). Odradio je oko 130-150 sati. Inače ovo je značajni upgrade na raniji (Rotel RA 01, Marantz Cd 5001 i Focal Chorus 7o6 S) sustav i prezadovoljan sam. Moje je današnje pitanje više neka akutizacija audiofilske bolesti i želje za eksperimentom. Zvučnici su inače udaljeni od zida 4o-ak cm, bas membrane gledaju unutra, a međusobni razmak je oko 2m.
Kad već pišem, hio bih Vas slobodan ugnjaviti sa još par pitanja.
Redovito čitam Vaš izvanredni site AudioPuls i moram priznati da me Vaša recenzija navela da prvo poslušam, a kasnije i kupim ovaj sjajni sustav. Za razliku od HIFI časopisa vaši tekstovi nisu pretenciozni, više se tiču glazbe kao takve, i moram priznati, djeluju iskreno.
Već nekoliko dana pokušavam na E-bayu kupiti neke sitnice kao što je ringmat i Audio Technica AT 605 izolator za moj gramofon (upravo mi stigao bootleg vinil od REM iz 1989.). Ringmat sam uspio kupiti, ali sam za 605-cu outbidan.
Dođem s posla i vidim kod vas recenziju Vibrapod Izolatora koji jedan komplet odmah u ponedjeljak idem kupiti. Pitao bih vas mislite li da bi trebao uzeti po jedan komplet za Apollo, a drugi za Pro Jecta (na slici dolje - stalak nije najcvršci, a za rack nemam mjesta)?
Zadnje pitanje, znate li gdje se mogu pronaći gramofoni Sansui SR 638 i SR 838. Slušao sam ih u Americi kod frenda i izvrsni su. Što bi od današnjih stvari prepručili kao upgrade (naravno za pristojne novce).
Već sam i ugnjavio.
Isprike i veliko hvala!!
Nikola
nikolabulj (a) gmail.com


ODGOVOR:
Zahvaljujemo na komplimentima i drago nam je da ste kupili taj Rega sustav temeljem naše recenzije.
Što se tiče kabela s naglašenijim bas područjem do 1.000 kn, toplo Vam savjetujemo interkonekte Cardas Microtwin i Cardas Quadlink - ti kabeli bi trebali biti pun pogodak prema onome što ste naveli.
Što se tiče Vibrapod Isolatora, naša je preporuka da kupite dva kompleta - jedan za gramofon, drugi za CD player i pojačalo. Kod gramofona svakako primjenite tzv. "sendvič" metodu.
Prema fotografiju koju ste poslali, mi bismo možda još mrvicu primaknuli zvučnike jedan prema drugom. Jedna od najčešćih grešaka koje audiofili rade pri postavljanju zvučnika je da ih postave preširoko jedan u odnosu na drugi. Na taj način ćete možda dobiti još povezaniju zvučnu sliku, s još boljim bodyem instrumenata itd. Dakle, malo primaknite zvučnike jedan drugome, a i probajte ih još mrvicu odmaknuti od stražnjeg zida.
Što se tiče Sansui gramofona, preporuka je da svakodnevno promatrate naš oglasnik, možda Vam se pojavi nešto od navedenog.

REVOX B870

Poštovani!
Nudi mi se jedan Revox B780 receiver u dobrom stanju i ispravan za 450 Eur. Da li se to isplati? I vrijedi li taj uređaj te novce? Hvala!
P.S. - stranica vam je odlična i sve POHVALE!!!!!!!!!
Vladimir
vladimirak (A) net.hr

ODGOVOR:
Navedena cijena i eventualna isplativost kupnje zavisi od točne definicije izjave "receiver je u dobrom stanju". Da li je uređaj refrešan? Jedini način da doznate isplativost kupnje je da u direktnom A/B testu to pojačalo usporedite s nekim pojačalom novijeg datuma.

BEL CANTO

Pozdrav cijeloj redakciji,
zna li itko od Vas gdje se može kupiti ovaj proizvod?
www.belcantodesign.com/Belcanto_Integrated_Amplifiers.html
Hvala,
Rob
manestar (A) gmail.com

ODGOVOR:
U Hrvatskoj i bližoj okolici Bel Canto nema zastupnika. Taj proizvod možete kupiti tako da se javite direktno u tvornicu ili da ga naručite preko bilo kojeg audio zastupnika u Hrvatskoj.

NOVI ZVUČNICI DO 3.500 KUNA

Poštovani,
imam JBL zvučnike stare oko 20 godina LX44 kojima sam mjenjao ovjese, ali bih ipak uzimao nove jer se ovima promjenio karakter zvuka. Koristim stereo receiver Harman/Kardon 730 twin power iz sredine 70-tih koji ima jako lijep zvuk pogotovo vokali su nevjerovatno dobri, dojam je da ima i više snage od deklariranih 2x40 ili 45 wati. Kao izvor zvuka koristim gramofon Dual 505-3 s Ortofon 2m red, a u planu je i CD player.
Od muzike slušam rock, pop, blues, electro, trance, jazz i nešto klasike, a preferiram ujednačen zvuk, dakle volim visoke ali i punoću basa tj. toplinu.
Nadavno sam čuo dobru preporuku za JAMO S606, za nešto slično po toj cijeni još nemam saznanja. Volio bi da JBL ima nešto dobroga u toj cijeni no nisam limitiran samo na neka imena u HiFi-u zato Vas i pitam za savjet ako ga možete dati naravno.
Baš me zanima vaše mišljenje o JAMO zvučnicima jer ih dosad nisam baš pretjerano respektirao.
Soba u kojoj slušam je dobro dampirana, u njoj je ormar za odjeću (i moje ploče:)), veliki krevet, zavjese, pod je laminat, radni stol, fotelja, komoda i stol za HiFi opremu a površine je 3.5m x 4m.
Čuo sam da samostojeće kutije ponekad bolje sviraju s slabijim pojačalima npr. 2x40w, ali ne bih volio da kupim preveliku kutiju za manju sobu.
I želim da je zvučnik spreman za bi-amping.
Hvala,
Krunoslav Topić
krunoslav.topic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Prvo osnovno, u startu možete prekrižiti zvučnik poput samostojećeg Jamo s606, u Vašu sobu treba ići bookshelf zvučnik. Zašto bi zvučnik morao biti spreman za bi-amping? Temeljem tog podatka nećete saznati apsolutno ništa o kvaliteti nekog zvučnika. Izjava da 'samostojeće kutije ponekad bolje sviraju sa slabijim pojačalima' nema veze s istinom niti ima ikakvog smisla, osim ako nije izvučena iz nekog konteksta. Naš je dojam da ste još podosta neiskusni i da ne znate u kojem pravcu krenuti - krenite u pravcu postojećih hi-fi trgovina, proučite kataloge, proučite ponudu, slušajte razne zvučnike do 3500 kn, a potom se opet nama javite s popisom zvučnika koje ste stavili u uži izbor.

5.1 SUSTAV

Poštovani,
sretna Nova i puno uspjeha!
Razmišljam o kupovini audio sustava za svoj dnevni boravak. Pročitao sam sve savjete za odabir odgovarajućeg sustava, no ne znam gdje naći kvalitetan sustav i kako znati koju marku odabrati. Na kraju krajeva koji su sve proizvođači dostupni i koji slove kao kvalitetni. Npr Bose, Denon, Marantz itd. Namjera mi je kupiti sustav koji bi solidno ukomponirao video zvuk i audio sa ipak malim naglaskom na audio. Sustav zvučnika sam namjeravao uzeti 5.1. Auditorijum za slušanje je oko 14m2, s time da sam pripremio kablove za stražnje zvučnike na zidu na visini oko 2m, prednje sam mislio uzeti samostojeće te woofer i srednji kako već ispadne. Spreman sam izdvojiti oko 1500-2000 EUR.
Hvala na pomoći unaprijed,
Dario Najman, Zadar
dn (A) optinet.hr

ODGOVOR:
Obzirom na kvadraturu sobe, nipošto ne kupujte samostojeće zvučnike. Ako se odlučite na 5.1 sustav, tada obratite pažnju na male zvučnike kao što su Focal Sib & Co. ili Kef KHT paket zvučnika. Alternativno, a to je i naša preporuka, se možete odlučiti za stereo sustav, a što uključuje: integrirano stereo pojačalo, dva izvora zvuka (DVD player i CD player), dva prednja zvučnika koji će stajati na stalcima, te dva mala stražnja zvučnika koje ćete korisiti kada gledate filmove.

PROBLEM SA ZVUČNIČKIM KABELIMA, 2. DIO

Dear Marko Pecotic,

thanks for your letter.
I have to say sorry to give you reply so late as we have three days off cause the New Year's coming.
I have asked our technicians.
Please tell your reader instead of me, maybe that kind of cable, I mean FS-2, can't carry the capacitance load.
As well as this kind of cable is better to contact with the vacuum tube ampilifiers.
So please tell him to use another cables instead of FS-2.
If he insists on using FS-2 to contact with those amplifiers, maybe will burn the amplifier.
If you have any other questions, please feel free to contact us.

Best wishes for you,
Miss Jean Sun
International trade department,
Chengdu Xindak electronic co.Ltd.
No.126, Section 2, East 1 Round,
CHENGDU,SICHUAN CHINA
PR 610051
xindak (A) msn.com

PROBLEMI SA ZVUKOM

Poštovani,
već dugo imam problem u dobijanju dobrog zvuka i ne znam šta više uraditi. Imam receiver Pioneer vsx lx 70 i Pioneer trosistemske zvučnike cs 7070. Nekako sve odzvanja, nema čistine, kao kroz filter, dok je bas pun distorzije. Zvučnici stoje na podu, tj. tačnije na brodskom podu. Šta činiti da bi se to dovelo u normalu. Da li su problem stalci za zvučnike koje nemam i da li su mi i kakvi potrebni. Da li mi uopšte stalci trebaju ili ne? Da li sam da pravim i kakve, ili kupim?
Pomozite.
Hvala unapred na odgovoru!!!
Vučićević Ivan
vucicevici (A) gmail.com

ODGOVOR:
Rješenje Vašeg problema je vrlo jednostavno: morate kupiti zvučničke stalke na koje ćete postaviti zvučnike. Tada će doći do dramatičnih promjena u zvuku. Stalke kupite, nemojte ih sami praviti. Adresa na kojoj ćete naći povoljne i kvalitetne stalke je www.fbm-rondo.hr. U međuvremenu detaljno proučite i isprintajte ove članke: Položaj zvučnika u prostoru i Šiljci ili kit?.

PROBLEM SA ZVUČNIČKIM KABELIMA

Pozdrav,
imam problem tehničke prirode s (novo kupljenim) kabelima XINDAK FS-2 i pojačalom ROTEL RA 980-bx. Zvučnici su KEF Q7. Čim spojim Xindak FS-2 na (ugašeno) pojačalo (te ga onda upalim), pregori osigurač u pojačalu. Sa X drugih kablova, od "no name" do XINDAK SC-01 je sve u redu (nakon što promijenim osigurač). Napominjem da je kabel tvornički oklopljen, nije u kratkom spoju - pregledan je i ispitan od tri servisera elektroničke opreme i sva mjerenja sa instumentima pokazuju idealne uvjete, nisu u "šljusu", rade bez greške na staroj liniji, a na drugim pojačalima od frendova se ne usudimo probati zbog mogućih oštećenja. Probali smo i s jačim osiguračima, ali oni još jače eksplodiraju.
Unaprijed hvala!
Vlahek Saša, Zl.Bistrica
tisa-gradnja (A) kr.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako je kabel 100% ispravan i ako su sve ostale komponente 100% ispravne, ovo se ne bi smjelo dešavati. Predlažemo da provjerite da li je zvučnik negdje neispravan, bez obzira što s drugim kabelim svira ok. Kabel odnesite kod prijatelja i probajte ga na njihovom sustavu, najgore što se može desiti je iskakanje osigurača - ako se iskakanje osigurača desi i kod njih, tada ćete barem doznati da je problem u neispravnosti kabela.
Ako je sve provjereno i ako su sve komponete u sustavu 100% ispravne, tada se radi o neslaganju u impedancijama između zvučnika, zvučničkog kabela i pojačala. Predlažemo da kontaktirate Rotel, Xindak i Kef, opišite im sustav i objasnite problem. Dakle, ako su sve komponente potpuno ispravne, onda se komponente jednostavno ne trpe zbog kapacitivnosti kabela. I to se dešava. Zato taj isti kabel spojite u nekom drugom sustavu i javite nam što se desilo.

SONUS FABER CONCERTINO HOME

Poštovani,
sasvim slučajno sam naletjela na Vaše savjete i jako mi svidja kako pomažete nama neodlučnim, a često ne previše potkovanim "znalcima". Naime, ukazala mi se prilika da kupim Sonus Faber concertino home, pa me zanima koji AV receiver da kupim uz njih. Napominjem da mene više zanima stereo zvuk, ali suprug želi da ima kompletan audio video sistem.
Može li se tu napraviti kompromis i recimo da li je 1500 EUR dovoljno za tako nešto?
Hvala,
Vanja, Cetinje
belibeli (A) t-com.me

ODGOVOR:
Concertino Home je zvučnik kojeg treba postaviti cca. 50 cm od stražnjeg zida, a idealno ga je spojiti na toplije pojačalo i suhlji kabel. Zvučnički stalci trebaju biti visoki 70 cm, jer bas/srednjetonac na tim Sonusima mora biti u ravnini uha. Pojačalo bi trebalo biti snažnije, jer Sonusi "ne trpe" pojačala male snage - ovo je generalno pravilo, iznimke uvijek postoje. Idealna će biti pojačala kao što su Arcam alpha 8, alpha 9 ili FMJ A 28, Unison research Unico itd. Od kabela to mogu biti primjerice AudioQuest ili Kimber.
Da li se unutar jednog sustava mogu ujediniti stereo zvuk i audio/video segment? Mi mislimo da mogu. Srce sustava je integrirano stereo pojačalo na koje spajate CD player, audio izlaz iz DVD playera spajate na pojačalo, a video izlaz iz DVD playera spajate na televizor. Uvijek imajte na pameti ovu misao: dva kvalitetna zvučnika će uvijek zvučati bolje od pet manje kvalitetnih zvučnika.

RIZ TURANDOT 7602

Poštovanje,
ponosan sam vlasnik gramofona Riz Turandot 7602 iz 1985. godine koji je eto do neki dan bio u tvorničkom stanju, naime pukla je igla i ne znam da li je moguće zamijeniti istu zamjenskom, nekom sličnom ili nešto treće. Spomenuti gramofon ima ugrađeno pojačalo sa originalnim zvučnicima i stvarno bih volio opet tu i tamo sjesti i vratiti se u doba stupanja u hi fi, napomenuo bih još da je sada postojeća zvučnica Unitra mf 101.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći, te Vam želim sretnu i uspješnu kako poslovnu tako i privatnu 2010. godinu.
LP,
Zoran
zoranvkv (A) @gmail.com

ODGOVOR:
Javite se gospodinu Božidaru Koharu na telefon 01/4834-077.

KUPNJA ZVUČNIKA

Pozdrav!!!
Vaša web stranica je zaista izvanredna!!!
Interesuje me što biste odabrali: Klipsch RF-62 ili Infinity Primus 360. Soba je oko 20 m2 solidnih akustičkih svojstava (gotovo bez jeke). Izvor će biti CD i TUNER (nisam odlučio za brand) direktno spojen na pojačalo snage.
Slušam pretežno stariju rock i jazz muziku, povremeno klasičnu. Mislim da bih dao prednost detaljnijem zvuku.
Hvala!
S poštovanjem,
Damir Sijercic
damir.sijercic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Radi se o dva različita zvuka, o dva različita pristupa zvuku. Klipsch Rf-62 ima brz, detaljan i rezolutan zvuk. Ima odličnu dinamiku i stage. Njegova visoka osjetljivost omogućava spajanje raznovrsnih pojačala, pa i onih izrazito male snage (deklarirana osjetljivost iznosi 97 dB).
S druge strane, Infinity Primus 360 daje istovremeno i detaljan i topli zvuk, odnosno generalno pripada oblijim kutijama zbog nešto toplijeg karaktera od midbass-a do uperbass-a, ali mu je srednjetonsko područje i najveći dio visokotonskog djela spektra hladniji te ga treba napunit s bojom jer je to keramika. Vrh visokotonskog djela je blago zaobljen i vrlo ugodan. Pojačalo koje ćete spojiti na ovaj zvučnik mora biti toplije u sredini, čvršće (suše ili tanje) na basu, s dobrom ekstenzijom u gornjem registru. To mogu biti neka od ovih pojačala: Arcam A65+, 75+, FMJ 18 ili FMJ 28, zatim Rotel 1060, NAD-ovi manjih snaga (320bee, 350 i ostali), Harman Kardon HK 980 itd. Ovaj zvučnik je all-rounder koji ima tlaka, dinamike, prostornosti, nije neugodan i agresivan, a ako mu se utopli srednji dio spektra, tada postaje vrlo zavodljiv i ispravan.
Nije nam jasan zadnji dio Vašeg upita u kojem navodite da ćete CD i tuner spojiti direktno na izlazno pojačalo. To nije moguće učiniti istovremeno jer se na izlazno pojačalo može spojiti tek jedan izvor zvuka. K tome nismo još čuli da na tržištu postoje tuneri s ugrađenom regulacijom glasnoće. Ako namjeravate spojiti CD direktno na izlazno pojačalo i pritom se referirate na članak PRETPOJAČALO, DA ILI NE? ODGOVOR JE JASAN, tada znajte da u tom članku jasno piše da se to preporuča isključivo kod vrhunskih (na žalost i skupih) CD playera. Dakle, naša preporuka je da kupite klasično integrirano pojačalo.

OZVUČAVANJE STANA

Poštovani,
kroz mjesec dana namjeravam početi s završim radovima na kući, kat + potkrovlje s tim da prvo počinjem s potkrovljem. Pošto mi je jako važna glazba i otprilike znam što želim, ali opet bi htio čuti i savjete od profesionalaca koji se bave ozvučenjem prostorija. Uglavnom odlučio sam se na Bose ozvučenje. Potkrovlje se sastoji od spavaće sobe, srednjeg dijela to bi bio dnevni boravak + blagovaonica i u produžetku kupaonica + wc i treća soba koju bi pretvorio u teretanu. Mislio sam zvučnike staviti u središnji dio i teretanu. Razmišljao sam da u srednjem dijelu bude Bose Acoustimas 5-III, a u teretani Bose 201-V (1 par).
Na katu bi u dnevnom boravku stavio Bose Acoustimas 10-IV, a u kuhinji 1 ili 2 para Bose 791 (u stropu) ili 2 kom (4 ukupno) cube zvučnika dijagonalno. Kako se može spojiti sustav na katu tako da mi bude sve u stereo modu. Sustav bi mi bio namjenjen i za slušanje glazbe (većinom vremena) i za kućno kino. Što se tiče receivera mislio sam neki Denon AV, ali me više zanima kako spojiti sustav.
Molim Vas za savjet i da li nešto drugo izabrati. Što mislite o ovome, i htio bi da je sustav na katu odvojen od sustava u potkrovlju. Ukupana kvadratura stana je cca. 105 m2, dnevni boravak na katu je 33m2, a kuhinje + blagovaonica 20m2. U potkrovlju dnevni boravak cca 25m2, a teretane cca 22m2.
U nadi da ćete mi pomoći i dati određene smjernice u ozvučenju jer bi u potkrovlju trebao provući zvučne kabele prije finih radova.
Unaprijed zahvaljujem,
Damir Wolf
wolf.damir (A) gmail.com

ODGOVOR:
U Vašem slučaju se radi o ozvučavanja više prostorija. Na dobrom ste tragu, Bose radi izvrsne audio aparate sa svojim zonama. Osobno bismo u Vašem slučaju išli na kompletan Bose sustav. Pa i na njihov receiver.
Alternativno, ovisno o financijama, u dnevnom boravku kao centralnom mjestu stana možete izgraditi punokrvan hi-fi stereo sustav koji će, ako je pažljivo složen, već za 15.000 kn (za cijeli sustav) svirati maestralno. I nadsvirat će većinu home theater sustava koje možete vidjeti posvuda. Jedan od takvih sustava je sustav engleske firme Rega koji smo testirali ovdje na AudioPulsu i koji za te novce svira FANTASTIČNO.
Dakle, možete ići na varijantu gdje će jedan Bose sustav posluživati više soba (teretanu, spavaću sobu, kuhinju itd), a u dnevnom boravku možete postaviti punokrvan stereo sustav.

SERVIS

Pozdrav!
posjedujem Focal chorus 710 zvučnike. Jedan od zvučnika, odnosno bas-mid driver, krči pri reprodukciji (kada mu dirnem membranu krčanje prestane, ali se ubrzo vrati) te bih htio da ga zamjenim. Zanima me da li se ovo može popraviti, ili da pokušam negdje naći zamjenski driver. Gdje u RH?
Unaprijed hvala,
Imre Horvat
imre.horvat (A) os.t-com.hr

ODGOVOR:
Javite se u firmu TD Elektronika.

KUPNJA GRAMOFONA

Poštovani,
možete li mi preporučiti gramofon (s bazom, ručkom i glavom) do 4000 kuna?
Pozdrav,
Mario Satin
satko161 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Toplo preporučamo da pažnju posebno obratite na dva modela: Pro-Ject RPM-5.1 s Ortofon 2M-RED zvučnicom i Rega P3-24 s Elys 2 zvučnicom i ručkom RB301.

KUPNJA AUDIO SUSTAVA

Poštovani!
Molio bih savjet za sastav kućnog hi-fi sistema koji bi se sastojao od:
- pojačalo s tunerom 80-100 W,
- alternativno FM tuner posebno,
- CD/DVD player/recorder
- zvučnici 80-100 W
Predvidjeni budžet max 7000 kn.
Unaprijed zahvaljujem,
Leo Benzon
Vranjic
leo.benzon1 (A) st.t-com.hr

ODGOVOR:
Prvo i osnovno, dobrodošli u hifi svijet! U vašem upitu je niz nepoznanica, ali probat ćemo dati što konkretniji odgovor. Naša topla preporuka je da umjesto receivera (receiver je pojačalo s tunerom) kupite integrirano stereo pojačalo. FM tuner kupite u second handu, možete ga kupiti već za nekoliko stotina kuna. Umjesto DVD playera kupite CD player, a DVD player možete kupiti u second handu već za nekoliko stotina kuna. 7000 kn podjelite na trećine - što znači da na CD player, pojačalo i zvučnike potrošite po 2500 kn po komponenti. Snagom pojačala i deklariranim tehničkim karakteristikama zvučnika se načelno nemojte uopće zamarati. Zvučnici ovise o veličini sobe: ako je soba do 20m2, tada kupite tzv. bookshelf zvučnike; ako je soba veća od 20m2, tada kupite samostojeće zvučnike. Konkretne modele zvučnika, pojačala i CD playera vam nećemo preporučiti - u vašem susjedstvu, u Splitu, se nalazi trgovina Media Audio, posjetite ih, prethodno se telefonski najavite i zamolite da vam spoje par hifi sustava vrijednosti do 7.000 kn, te na licu mjesta, uz pomoć prodavača, odlučite koji hifi sustav se po zvuku vama najviše sviđa (ponesite nekoliko vama omiljenih CD-ova). Sretno i javite nam kako je prošlo!

ŠILJCI ILI KIT?

Vezano za članak ŠILJCI ILI KIT?, moja iskustva govore da zavisi o kakvom se stalku i kojim kutijama radi, stvar definitivno nije ista. Generalno se slažem s člankom i zaključcima u njemu. Moja iskustva se odnose na AE Adut i moje stalke. Taj mali biser definitivno najbolje radi na drvenom stalku s kitom. Stalak ne smije biti od metala a ni puni drveni profil mu ne odgovara. S drvenim stalcima i kitom kao jednom cijelinom rade fantastično, čak i u velikim prostorima i postavljeni daleko od zidova.
Srdačan audiofilski pozdrav iz Osijeka!
Zlatko
Zlatko.Roguljic (A) hep.hr

AUDIO ANTOLOGIJA

Poštovani!
Sa oduševljenjem sam pročitao Vaš novi članak Audio Antologija. Sve što je napisano dirnulo mi je, jer i ja isto mislim.
Pošto sam i ja živeo u bivšoj Jugoslaviji, rođen sam blizu Subotice, Mađar sam. 1991. kad sam dobio poziv, nisam razmisljao napustio sam zemlju (izvinite zbog gramatičkih grešaka...).
Ja sam isto imao divne prijatelje i uvjek smo tragali da postignemo još bolji zvuk. Slušajući davne 1975. Blood sweat and Tears, Prokol Harum, Yes, Colosseum, a kasnije Jazz glazbu. Pa mogu Vam reći da i dan danas volim sve što je dobro, a i ozbiljnu glazbu.
Na žalost u tom haosu sam izgubio i jednog prijatelja. Sa Jozefom smo "otkril" sastav NUKLEUS. Vođa sastava bio Jan Carr trumpetist.
A prošle su godine... i uvek se oduševim kad pročitam ovakve razmišljanje. I osjetim, da nisam sam tko ovako misli, kako je napisano.
Pozdravljam Vas i želim lijepe Blagdane lijep Božic i da dalje uživajmo u glazbi.
Tomek Karoly iz Segedina
fuji (A) foto-centrum.hu