PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

CIARE HX132

Hi,

I'm writing from Italy. I've built cabinets for Ciare FX132 following your plans found here. They are great for coupling with PC or iPod. Do you have similar plans for HX160 and HX201 Ciare drivers?

Many thanks in advance,
Pierangelo Slaviero
pslaviero (A) alice.it

ODGOVOR:
That speaker was originally designed by Stylos Sys, not by us. We've just reviewed it and since then that project has been available to all the interested DIY-ers worldwide. Yes, we're looking forward to review similar projects in the future.

KOMENTAR: "AUDIO ANTOLOGIJA, VOL. 18"

Poštovanje....

Moram priznati da me se jako dojmio ovaj tekst. Čovjek koji ga je napisao obiluje životnom mudrošću koja jednostavno nadahnjuje i potiče nas da ponovno preispitamo postavljene životne vrijednosti. I sam osjećam i živim njegovu filozofiju i nekako se osjećam usamljen u tom životu. Ali mi ne pada napamet da ju mijenjam zbog večine ili možda nećeg drugog. Ostat ću svoj do kraja jer osjećam da nepridati određenom vremenu i njegovim vrijednostima za mene predstavlja ispravan put. I tko mi više treba, dovoljan sam sam sebi i moj 40 godina stari audio sistem koji kao da govori "Nemoj se mijenjati, nije potrebno, ja ću ti pružiti više nego najskuplji i najmoderniji audio sistem današnjice". I verujte, u pravu je, skroz je u pravu, jer slušajući tu starudiju, svakodnevno se nalazim u audiofilskom raju i istinski uživam. E da zaboravih reći - i moj TV je još uvijek onaj debeli i ne želim ga mijenjati.

Sretno, Goran
gogikraljic (A) gmail.com

MARANTZ PM 15S2

Dobar dan.

Imam Marantz PM 15S2 star godinu dana. Kada ga upalim, ne radi levi zvučnik. Kad izvučem iz pojačala zvučniški kabel + ili - počne da radi i posle radi bez problema. U čemu je problem? Hvala na odgovoru i lep pozdrav.

Jože Mirtić
mirticj (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ovako napamet je teško dati 100% točan odgovor. Zvuči kao problem u lošim kontaktima, tj. lemovima u pojačalu. Također, spojite neki drugi zvučnički kabel - ako se problem i dalje javlja, tada možete eliminirati zvučnički kabel kao problem.

KUPNJA ZVUČNIČKIH KABELA

Poštovani,

zamolio bih za preporuku kabela za zvučnike koji bi ublažili mane samih zvučnika odnosno dali toplinu srednjetonskom i visokotonskom dijelu spektra. Budžet za kabele je oko 1.000 kn. Pojačalo je NAD 320bee, a zvučnici Infinity Primus 360, izvor je uglavnom Micromega MyDac.

Unaprijed se zahvaljujem.
Ivica Orlić
ivicaorlic0 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Infinity Primus 360 ima istovremeno i detaljan i topli zvuk, generalno pripada oblijim kutijama zbog toplijeg karaktera od midbass-a do uperbass-a, ali mu je srednjetonsko područje i veći dio visokotonskog djela spektra hladniji te ga treba napunit s bojom. Vrh visokotonskog djela je blago zaobljen i vrlo ugodan. Sinergija s navedenim NAD pojačalom bi morala biti dobra, odnosno ekscesa u srednjem i visokom dijelu spektra ne bi smjelo biti. Ako ih ima, a tako se isčitava iz vašeg pisma, onda rješenje problema potražite na nekom drugom mjestu, ne u kabelima. Možda problem leži u pogrešnom smještaju zvučnika u prostoru? Možda soba zvoni? Radije navedeni iznos potrošite u sobnu akustiku (zidne police, tepih, zavjese, akustički paneli itd) nego u kabele. Ulaganje u sobnu akustiku će vam donijeti veću promjenu u zvuku od kabela. Ako i dalje inzistirate na kabelima, bacite oko na npr. Van den Hul ili Cardas.

HAJDINJAK CHAMELEON

Poštovani,

naletio sam na internetu na prikaz izrade DIY zvučnika Hajdinjak Labs Chameleon. Mene zanima ako mi možete reći kako je stručni naziv i gdje se mogu nabaviti "drukeri" koji drže pokrovnu mrežicu za zvučnu kutiju. Koliko mogu zaključiti sa slike završne zvučne kutije vide se u kutevima 4 "ženska drukera" na koje pretpostavljam se pričvrsti mrežica s "muškim drukerima".

Unaprijed zahvaljujem,
Marko Jakovac
marko.jakovac (A) 3dintegra.hr

ODGOVOR:
Radi se o frame holders for fabric-cover. Naći ćete ih u trgovinama koje prodaju zvučnike u kitu ili raznovrsnu elektroničku opremu.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,

imam namjeru kupiti integrirano pojačalo Rotel RA 12. Koji bi zvučnici najbolje išli uz ovo pojačalo? Prostorija je 16 kvadrata, a ja slušam rock i volim naglašeni bas. Odgovara mi i cjena, oko 5600 kn, a ima i mogućnost bežičnog streaminga glazbe s PC-a. Zanima me koji bi zvučnici išli uz to pojačalo? Najviše su mi zapeli za oko Bowers & Wilkins 685 S2 koji bi stajali na original stalcima. Cijena mi odgovara, 4900 kn za 2 kom, a budžet je 6000 kn za dva zvučnika. Sto mislite o ovoj kombinaciji i da li je pojačalo 2x60W dovoljno za prostoriju od 16 kvadrata?

Unaprijed hvala na odgovoru,
Ivo Pavlinović, Dubrovnik
ivopavlin (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom da Rotel i Bowers pripadaju istoj firmi, nećete pogriješiti s njihovim uparivanjem. Znajte da je te zvučnike potrebno odmaknuti od zidova, a vama će se - obzirom da volite naglašeni bas - možda baš dopasti ako ih smjestite blizu zida. Pojačalo će imati dovoljno snage da pokrene te zvučnike.

ACOUSTIC RESEARCH AR91

Poštovana gospodo,

imam problem koji nisam dovoljno potkovan kako da riješim. Svojevremeno, prije 25 godina imao sam zvučnike Acustic Resarch AR91 i bio sam s njima izuzetno zadovoljan. Da vas ne opterećujem kako sam ostao bez njih, od tada više nisam bio zadovoljan s drugim markama jer na tržištu nema ponude kompresionih kutija.

Nedavno sam iz Švicarske uvezao ponovo AR91 u dobrom stanju, ali to nije više onaj zvuk kojeg se sjećam. Da li je u pitanju druga soba u kojoj slušam, drugo pojačalo, ali bas reprodukcija mi je suviše tiha. Kupio sam ih zato što nisam bio zadovoljan zvukom bas-refleks kutija koje nemaju dobru definiciju srednjeg basa kao što su to imale kompresione kutije. Ove kutije imaju mogućnost potiskivanja visokih i srednjih tonova (prekidači na skretnici) po 3 ili 6 dB, ali kada to primjenim nedostaje mi srednjih ili visokih tonova.

Razmišljam da pokušam da zamjenim originalni voofer sa nekim sličnim ali koji ima manje snage i pitam se da li ću na takav način dobiti izraženiji bas. Postojeći voofer, originalni, u dobrom je stanju i membrana i vješanje a prethodni vlasnik ih je kupio nove prije 4 godine.

Pokušao sam i s vađenjem damping materijala ali to je samo pogoršalo situaciju. Nevolja je u tome što te kutije koriste kalotni srednjotonac a rez prema basu je na 700 Hz, što znači da bas zvučnik treba da djelimično vozi srednje tonove. Navodim to radi toga što mislim da jedan klasični bas woofer predviđen da radi kao subwoofer ne može biti zamjena postojećem originalnom bas zvučniku. I da vas ne zamaram da li mislite da ima rješenja, jer ja jednostavno "patim" ako iz kutija ne "reži" bas odnosno nema onog poznatog zvuka kontrabasa koji se izdvaja iz ukupne zvučne slike.

Deset godina sam imao svoj orkestar i svirao saksofon i vjerujte mi ja tačno znam kako šta treba da zvuči i to mi nedostaje danas kada slušam muziku.

Srdačan pozdrav,
Šegvić Gojko, Sarajevo
segvicgojko (A) hotmail.com

ODGOVOR:
25 godina je jako mnogo vremena. Možda su vam se pogledi na zvuk promijenili kroz te godine. Možda je problem u sjećanju, vjerujemo da vam se taj zvuk usjekao u pamćenje, ali sigurno ste se (i) vi promijenili? Sigurno, danas imate novu sobu, novo pojačalo - sve to utječe na zvuk sustava u cjelini. Nabavili ste nove, takve iste zvučnike i niste zadovoljni. Trebali biste nabaviti isto pojačalo koje ste imali prije 25 godina - ni tada ne biste dobili točno u dlaku onaj isti zvuk koji ste imali prije 25 godina, to je nemoguće. Ako ćete u zvučnik ugrađivati neki drugi bas driver - a to u načelu ne savjetujemo - znajte da biste trebali naći nekoga tko ima mjernu i simulacijsku opremu i tko će projektirati novu skretnicu za zvučnik.