DIY:
CIARE HX132 ŠIROKOPOJASNI ZVUČNIK
  tekst: Marko Pecotić, studeni 2005

Širokopojasni (engl. full range) zvučnik je onaj kod kojega je za reprodukciju glazbe zadužen samo jedan driver. U teoriji, zbog postajanja samo jednog drivera i (u većini slučajeva) izostanka skretnice, širokopojasni bi zvučnik bio najidealniji tip zvučnika. No u praksi, vrhunski širokopojasni zvučnik koji bi pokrivao cijelo frekvencijsko područje je nemoguće proizvesti.

  Opis
Autor ove zvučničke kutije je Igor Jež iz slovenske firme Stylos Sys (www.stylos-sys.com), dok su kutiji sastavili momci iz zagrebačke firme Oktava koja je uvoznik za talijanski Ciare. Driver je promjera 13 cm, papirnata membrana. Odlika je ovog drivera relativno dugi hod, snažan feritni magnet, visoka osjetljivost, ravna impedancijska krivulja, niska rezonantna frekvencija. Kutija je bas refleks tipa, volumen kutije iznosi 17 litara, ugođena je na 60 Hz. Upotrebljene bas refleks cijevi su Visaton BR19.24. Unutrašnjost kutije je tretirana pamukom, a sama kutija je izrađena od 19 milimetarskog medijapana.


  Zvuk
Zvučnik je na test stigao usviran. Tijekom 14 dana, bio je testiran kroz niz različitih izvođača i autora, mogu spomenuti tek neke: Karen Ann, Gego & Picigin band (vlasnici ponajboljeg diskografskog izdanja u Hrvatskoj za ovu godinu, svakako ih poslušajte), Diana Krall, Sara K, Prodigy, Asian dub foundation, Šostaković, Stravinski, Rimsky-Korsakov, Mahler, Bizet, Dick Brave, Dave Weckl, Tim Reynolds, Dave Matthews, The Meteors, Stray Cats, Blue Cats, Hank Williams III, Reverend Horton heat, itd.

Slušni test sam započeo s Dianom Krall i njenim dobro znanim album Love scenes. Iz kutija je izašao drugačiji zvuk od onoga na koji sam navikao, bilo mi je potrebno desetak minuta da se naviknem na ovakav zvuk kojeg odlikuje izrazita otvorenost i nesposrednost u reprodukciji glazbe. Cijeli bend je prilično isturen, pomaknut prema slušatelju. Svi članovi benda imaju dosta zraka oko sebe, fascinira prostor koji ovaj zvučnik rekreira, pogotovo u dubinu. Dojam je vrlo pozitivan.

Potom na red dolazi Prodigy. Dojmovi o bas području su u načelu pozitivni uzevši u obzir promjer drivera od svega 13 cm. Bas područje, kao i cijeli stage, se dobro drži sve dok se na snimci ne pojavi kakav dinamički uzlet, a njima ova snimka obiluje. U tim trenucima zvučnik posustaje, te zvučna slika postaje stisnuta, srednjetonsko područje postaje tvrdo a bas izrazito kratak. Dinamički vrlo limitirano. Zvučnik jasno pokazuje da nema dovoljno energije i da ovo nije tip glazbe za koji je on stvoren.

Pokušavam zvučniku dati lakši zadatak te u player stavljam Red hot chilli pepperse i album Californication. Zvuk je brz. Bas područje je limitirano. Udarac po dobošu zvuči kratko i pomalo tanko, dobošu fali bodya. Srednjetonsko područje je pomalo suho, a u visokima su čujni sibilanti. Očito niti ovo nije tip muzike koji paše ovom zvučniku.

Sara K. i njezini albumi Closer than they appear i Play on words pokazuju da zvučnik voli ovakav tip glazbe. Uz nešto istureniji stage, srednjetonsko područje je prozračno, bogato i otvoreno. Slika je postojana i velika, pogotovo u dubinu. Uprkos sibilantima, vrlo slušljivo. Nastavljam preslušavanje uz albume kao što su Claptonov Unplugged, O brother, where art thou? soundtrack, Pink martini Hang on little tomato itd. Sve su to albumi s kojima ovaj zvučnik slušatelja uvlači u samu glazbu. U tim trenucima slušatelj zaboravlja na hifi, odbacuje daljinski upravljač i prepušta se glazbenom užitku.

Klasičnu glazbu odlikuje impresivan prostor, pogotovo u dubinu, instrumenti imaju podosta zraka oko sebe. S druge strane, pojedini tonovi traju prekratko (loš sustain), a instrumentima nedostaje više bodya. No, uzevši u obzir cijenu ovih kutija od svega 1500 kn, dojam o reprodukciji klasične glazbe je pozitivan.


  Zaključak
Ovo je zvučnik koji će svom slušatelju i potencijalnom kupcu jasno predočiti sve svoje vrline i mane. Njegov je zvuk po karakteru otvoren, brz, prezentan. Obzirom da izrazito naginje na svijetliju stranu potrebno ga je spojiti s pojačalom koje će što više naginjati na topliju stranu. Uz pravilan odabir ostatka sistema i glazbu koja će biti uglavnom akustične i/ili vokalne naravi, ovo bi mogao biti dobar izbor pri slaganju entry level sistema.

  Popis troškova
  - 80 eur / 1 driver
  - basrefleks cijevi, 30 kn/kom
  - 1 m2 mdf 19mm, oko 60 kn
  - damping material, oko 60 kn
  - zvučnički terminali, oko 50 kn
UKUPNO: oko 1.500 KN za par kutija (ili više za kvalitetniji finiš kutije)