TEST:
LAT INTERNATIONAL SS-1000 mkII


prvi test u svijetu!  tekst i foto: Marko Pecotić, ožujak 2009.
  proizvod: LAT International SS-1000 mkII zvučnički kabel
  proizvođač: LAT International, New Jersey USA [www.latinternational.com]
  cijena: 2x1.8m (2x6 feet) = 399 USD, 2x2.4m (2x8 feet) = 427 USD + porez i carina (cca 30%)

LAT International je dobro znana američka firma sa sjedištem u New Jerseyu, koja je specijalizirana za proizvodnju audiofilskih kabela koji sviraju odlično a nemaju nebeski visoke napumpane cijene. U katalogu firme možemo naći apsolutno sve moguće vrste kabela: zvučnički, strujni, interkonekcijski, phono, optički, koaksijalni, HDMI i sl. Objekt ovog testa je model SS-1000mkII koji predstavlja nasljednika modela SS-1000 D koji je, dok je bio aktualan model na tržištu, bio odlično prihvaćen među audiofilima širom svijeta, te je dobio nekoliko izvrsnih recenzija u relevantnim audiofilskim tiskovinama.

  Tehnički opis
Prema želji kupca, SS-1000 mkII se može naručiti terminiran s (navojnim ili nenavojnim) bananama ili vilicama. Za cirka 50-100 USD 100 više (ovisno o dužini), kabel je dostupan i u bi-wire opciji. Ja sam testirao single wire opciju dužine 2x8 feet (2x2.4m) terminiran s nenavojnim bananama. I upravo banane svojom kvalitetom prve upadaju u oči, iznimno kvalitetno su izrađene, vidi se da se na tom dijelu nije šteđelo novca. Imate dojam da biste ove banane mogli godinama ištekavati i da im se ništa neće dogoditi. Možda i najvažnije od svega, ove banane jako dobro i čvrsto sjedaju u zvučničke terminale na zvučniku (tako je barem na mojim zvučnicima), nema šanse da same od sebe ispadnu.
Debljina tj. promjer kabela iznosi respektabilnih 10mm. Kabel sam po sebi je krut, ali i sasvim dovoljno savitljiv za svakodnevnu uporabu. Audiofili dobro znaju kakve probleme im zadaju (pre)kruti zvučnički kabeli koji se teško spajaju na zvučnike i pojačalo, a i zahtijevaju mnogo prostora iza zvučnika i iza pojačala. To ovdje nije slučaj!
Kao vodič je upotrebljen tzv. SilverFuse (LAT-ov zaštićen patent), mješavina bakra i srebra. To je bitno spomenuti jer se ponekad brkaju ovako izrađeni kabeli s posrebrenim kabelima - u potonjem slučaju se radi o bakru na koji je nanešen mali sloj srebra što ovdje nije slučaj. Problem kod posrebrenih kabela je to što posrebreni bakar uzrokuje tzv. diod efekt koji rezultira oštrim i distorziranim prizvukom. SilverFuse legura, pojednostavljeno rečeno, nastaje tako da se bakar čistoće 99.9999999% (9N) strojno provlači kroz srebro pod enormno velikim pritiskom, usljed čega dolazi do spajanja srebra i bakra.
LAT koristi specijalnu i skupocjenu vrstu teflona, tzv. PTFE teflon koji se dodatno modificira tijekom proizvodnje. Naime, svi materijali (pa i teflon) koji pokrivaju neku metalnu žicu će upiti dio signala dok on putuje kroz metalnu žicu. Dio tog signala će se vratiti natrag u metalnu žicu s kašnjenjem, što rezultira malom ali uočljivom distorzijom. LAT je modificirao ovu vrstu teflona čime je povratak signala u metalni vodič drastično smanjen.
Kabel je oklopljen i potpuno otporan na sve smetnje (RF, EMI itd).
Za kraj ovog dijela treba reci da je kabel obučen u vrlo lijepu i oku ugodnu morsko plavu boju. Ovo je najljepši kabel, tako barem ja smatram, koji je LAT ikada proizveo. A sada da vidimo da li i svira tako lijepo kao što lijepo izgleda.

  Zvuk
LAT SS-1000 mkII sam testirao u dva različita hi-fi sustava kako bih stekao što više dojmova, no u oba sustava je kabel na isti način prezentirao svoje zvučne karakteristike. Pa odmah u startu da kažemo: ovo je topliji kabel koji će najbolje svirati u otvorenom i detaljnom ili pak u neutralnom sustavu. Svi oni sustavi koji su pomalo živčani, suhi, detaljni ili predetaljni (pa vas nakon 10 minuta slušanja zaboli glava) - svi ti sustavi će biti idealni za ovaj kabel. Svi oni sustavi koji su po zvučnom karakteru (pre)otvoreni ili svi oni koji su prenervozni u visokotonskom području ili pak mršavi u srednjetonskom podru čju - svi oni će debelo profitirati kada u takav sustav uključite ovaj kabel. Svi oni sustavi kojima nedostaje više energije u basu ce profitirati s ovim kabelom. Najvažnije od svega - ovaj kabel će u sustav unijeti puno muzikalnosti.
Period usviravanja je trajao oko 150 sati. Dakle, potrebno je strpljenje (kojeg audiofili često nemaju, pa prebrzo donose zaključke o zvuku nekog kabela)! Tijekom procesa usviravanja, nisam odolio da kabel na kratko poslušam u nekoliko navrata - tijekom prvih 50-ak sati, SS-1000mII je zvučao nježno i toplo, ali je nedostajalo više detalja i svježine u zvuku. Nakon 100 sati su na površinu isplivali i detalji i zrak, dok je toplina ostala. Nakon 150 sati sam prestao s usviravanjem i započeo s kritičkim testiranjem.
Na samom početku, nekoliko osnovnih karakteristika zvuka ovog kabela: toplo, moćno u basu, muzikalno, dinamično, nema šanse da vas zaboli glava od slušanja ovog kabela (tzv. listening fatigue), možete ga beskonačno dugo slušati bez zamora.
SS-1000 mkII ima veliku energiju u basu, što se lako čuje kod bubnja ili bas gitare, ili pak pri reprodukciji muših vokala. Neki kabeli će reproducirati muški vokal tako da grlo vokala zvuči mršavo i tanko, tj. da nema potrebnu puninu i da ne čujete zrak kako izlazi i ulazi u pjevačeva pluća. Postoje i kabeli koji imaju problema sa sibilantima, pa će s zvučati kao ssch. LAT nema sibilante, vokali su moćni i puni, istovremeno daje svu svježinu i dah koja se nalazi na snimci.
Subjektivno, od ukupno pet zvučničkih kabela koje sam testirao, SS-1000 mkII mi se učinio kao jedan od najglasnijih. Ne znam kako je moguće da je jedan kabel glasniji od drugog, to bismo trebali pitati nekog konstruktora kabela.
SS-1000 mkII ima toplinu, ali ne onu toplinu koja ubija definiciju, detalje i svježinu, pa imate osjećaj kao da vam je netko stavio krpu preko zvučnika. LAT ima toplinu, ali istovremeno i brzinu, živost, dinamičnost, detalje, rekreaciju trodimenzionalne pozornice i sl.
Kako zvuči koncertni klavir Steinway Hamburg, taj veličanstven i zahtjevan instrument, dok za njim sjedi Chucho Valdes? Puno segmenata čine neku reprodukciju klavira vrhunskom - tipke, ton tipki, body tipki, attack tipki, tijelo tog velikog instrumenta, zvuk batića, definicija i razlikovanje pojedinih tipki, žice unutar tijela klavira... SS-1000 mkII je jedan živ i bogat kabel, klavirske tipke su pune i moćne, pri dinamičkim uzletima nema nikakvog brljanja ili špricanja.
Kada kažem da je SS-1000 mkII istovremeno i topao i detaljan, tada to možemo ilustrirati reprodukcijom kontrabasa koji ima veliko (ne i napumpano!) tijelo, a ta detaljnost je uočljiva kroz niz sitnih nijansi u trzaju i istitravanju žica.
Na prvi pogled se može učiniti da ovom kabelu fali više detalja, ali istina je da detalja uopće ne nedostaje, ali da SS-1000 mkII nije agresivan i živčan u visokotonskom području kao neki drugi kabeli.

  Roker
LAT SS-1000 mkII sam usporedio s ukupno četiri (čitaj: previše!) zvučnička kabela koje sam tih dana dobio na probu. Bilo je tu kabela različitih cijena: od najjeftinijeg kabela koji košta 500 kn, pa sve do vrlo skupog kabela koji košta oko 1.700 EUR. Uglavnom, zaključak je da nijedan od svih tih kabela ne svira rokericu tako dobro kao LAT! Stavite u CD player (ili gramofon) izvođače kao što su Alan Jackson, Amy Winehouse, The Clash ili Barry White - niti jedan od svih tih silnih kabela koje sam testirao nema tako dubok i voluminozan bas kao LAT, a nema ni bas pedalu s toliko druka, energije i puncha. Instrumenti koje prikazuje SS-1000 mkII su nešto tamniji i s puno bodya; ali imaju strašno dobar groove, druk, dinamiku, brzinu i punoću. Instrumenti jesu nešto tamniji, ali ne tamniji na štetu timinga, dinamike i detalja! LAT je car za rock muziku (zvuči pretenciozno, ali tako je).
No nije samo rokerica područje u kojem SS-1000 mkII vlada. Idealan je i za jazz sastave, kao i za sve puhačke sekcije ili za reprodukciju bas gitare i sl. Skoro zaboravih - posebno dobre rezultate daje pri reprodukciji žive (tj. koncertne) glazbe. Tek pri slušanju velikih simfonijskih orkestara se može uočiti da SS-1000 mkII ne prikazuje pozornicu u širini i dubini kao kabel od 1.700 EUR. Dakle, generalno je stage kod LAT-a vrlo lijep, iako nekoliko puta skuplji kabeli to rade i bolje. Slična razlika u reprodukciji pozornice se čuje i kod velikog koncertnog klavira - SS-1000 mkII odlično reproducira tipke, body tih tipki, udarac batića, tijelo velikog klavira, žice, attack itd - sve je dobro. Jedino što će kabel od 1.700 EUR prikazati i prostor koji se nalazi iza klavira (obrise sobe u kojoj je snimka nastala), dok će LAT te obrise sobe prikazati nešto manje uvjerljivo.

  Koja je poanta?
Danas konačno mogu reći da sam shvatio filozofiju koju LAT ima. O čemu se radi? LAT je kabele koncipirao tako da, kada je unutar audio sustava spojeno kompletno LAT ožičenje (zvučnički, strujni i interkonekcijski kabeli), tada se postiže odlična sinergija. LAT IC-300 Signature interkonekt je brz, detaljan, otvoren, pomalo suh i dinamičan; LAT AC-2 mkII strujaš je na tragu interkonekta; s druge strane, SS-1000mkII je po karakteru pun i topao - kada se svi ovi kabeli spoje unutar istog audio sustava dolazi se do izvrsne sinergije.

  Zaključak
Kao i kod svih drugih kabela, potrebno je pripaziti na sinergiju s ostatkom sustava, jer u pogrešnom audio sustavu će ovaj kabel zvučati pretoplo i pretamno, stoga oprez! SS-1000 mkII (pogotovo u kombinaciji s IC-300 Signature interkonektom) ima sve preduvjete da postane hit kabel među audiofilima - dobro izgleda, kvalitetno je izrađen i sjajno zvuči. Što ćete više?