PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

DENON + JAMO NADOGRADNJA

Poštovani,

molim ako mi možete pomoći, vezano za moj upit.
Imam: Denon AVR 4700, Jamo HCS s 807 uz dolby atmos, gramofon Rega Planar P3 uz phono, od kablova imam Audioquest i Chord.

Tražim savjet da li je potrebno stavljati i povezati sa Denon AVR 4700 preamp (predpojačalo) za stereo slušanje. I ako ga kupim da li mogu primjetiti poboljšanje na zvuku. Ili da ostavim ovako kako imam do sada.

Kakvo imate mišljenje za Jamo S 807 samostojeće zvučnike. Za vanjsko pojačalo ako se odlučim da li bude potrebno. Pratim testove za Cambridge Audio CXA61 integrirano pojačalo i Musical Fidelity M2SI. Ili nešto jeftinije Yamaha A-S701.

Molim Vaš savjet imate više iskustva i šta bi vi napravili da ste na mom mjestu.

Hvala. LP, Dražen S.

ODGOVOR:
Koliko često koristite kućno kino? Ako ne često, možete prodati zvučnike i AV receiver, te se preorijentirati na stereo sistem.
Ideju o nabavci pretpojačala za stereo slušanje možete slobodno prekrižiti.
Ako taj Denon AV receiver ima pre-out za prednje zvučnike koji zaobilazi receiver, možete na njega spojiti eksterno stereo pojačalo.
Na vašem mjestu mi bismo prodali AV receiver i Jamo zvučnike, te nabavili stereo pojačalo i par kvalitetnijih zvučnika.

MASTERSOUND 300B COMPACT?

Pozdrav,

razmišljam o kupovini Mastersound 300b compact pojačala koje bi radilo sa Harbeth p3esr zvučnicima. Zvučnici su trenutno spojeni na Cambridge 650a pojačalo.

Soba je veličine 5.5 x 3.5 metara. Da li bi Mastersound mogao pogoniti Harbethe u sobi te veličine?

Lijep pozdrav,
Tomo C.

ODGOVOR:
Koliko glasno slušate muziku? Koju muziku slušate (nije isto da li slušate npr. laganu akustičnu glazbu ili pak glazbu koja obiluje niskom frekvencijama i dinamikom)? Koliko daleko je mjesto slušanja udaljeno od slušatelja? Ili slušate u near-fieldu? Da li je soba 5,5x3,5m zatvorenog tipa ili se na nju naslanja npr. blagovaonica (open-space)? Primarno od odgovora na ta pitanja zavisi odgovor na pitanje da li pojačalo s deklariranih 2x15 Watta može uspješno pogoniti zvučnik čija deklarirana osjetljivost iznosi 83,5 dB/1w/1m. Taj Harbeth, iako ima nisku osjetljivost, ima stabilnu impedancijsku krivulju, te je pogodan za spajanje s cijevnim pojačalima.
Ukoliko radite upgrade postojećeg sistema, razmislite da kao prvu stvar zamjenite zvučnike, a ne pojačalo. Odnos soba-zvučnik je od iznimne važnosti. Obzirom na veličinu sobe i na veličinu zvučnika, trebali biste nabaviti veće zvučnike (npr. neke veće monitorske ili pak neke manje podne zvučnike).

LANG LANG?

Pozdrav,

pohvale na izvanrednom, vanserijskom članku Uvod u hi-fi, treći dio.

Osobno, prije kupnje neke komponente, koristim samo dvije snimke: snimku koncertnog klavira i snimku bubnjeva. Meni dovoljno.

I slažem se s vama - ako su svi uređaji usvirani i AKO ČOVJEK ZNA ŠTO ČUTI (a dobar dio njih ne zna - pa onda osluškivanje i usviravanje traje tjednima.......), onda se tu nema što filozofirati - odluka o kupnji ili nekupnji se može donijeti vrlo brzo.

A ekipa često (uzaludno) čačka po kabelima, mijenja kabele ili štekere čekajući da čuju sveti gral.... A ne kuže da su u startu u premalu sobu stavili prevelike zvučnike (česta pojava u praksi!!!!!!!! Možda kompenzacija za maleno spolovilo? :)) ili pak premale zvučnike u veću sobu (rijeđa pojava).... Ili da između zvučnika imaju komodu (koju je kupila ženica), a koja provjereno ubija zvuk svakog sistema....

Nego, htjedoh vas pitati, a to je i razlog slanja mog upita, koje je vaše mišljenje o čuvenom pijanistu Lang Langu, ako ste ga imali prilike slušati ili čuti?

LP, B.

ODGOVOR:
Lang Lang je vjerojatno najpoznatiji i komercijalno najisplativiji pijanist današnjice. Doduše, u mojim očima on nije pijanist - on je (komercijalni) projekt koji bez problema puni dvorane. Široj publici on će se - pretpostavljam - jako dopasti; užoj publici, onoj koja malo bolje poznaje materiju, on se - pretpostavljam - neće dopasti. On je za mene nešto poput pop zvijezde koja svira klasičnu glazbu. Kod njega konstanta je to nepotrebno isticanje nekakve atraktivnosti u interpretaciji, pretjerane brzine, teatralnosti... Da zatvorim oči i da ne znam tko svira, imao bih dojam da svira robot a ne čovjek.
Klasičan primjer, a ima ih mnogo, može biti njegova izvedba Turkish marcha - za mene neslušljivo. A sada ugasite zvuk, te pogledajte ponovo njegov Turkish march bez zvuka - mislim da je svaki komentar suvišan. Ako pomno promotrite face članova orkestra, ni njima se baš ne sviđa njegov stil sviranja.
Marko P.


Da, u načelu se slažem. Čovjek puni dvorane širom globusa i sigurno pritom dobro zarađuje. Čitao sam da je u Kini STRAŠNO popularan, da ima status rock zvijezde, da je zahvaljući njemu prodaja klavira jako porasla i da je zaslužan što su se mnogi zainteresirali za klasičnu muziku. Krevelji se dok svira, očito je dovoljno atraktivan da privuče mase, i to ima prođu.
LP, B.


Ne sporim da Lang ima tehniku, ali ima lošu interpretaciju. On je showman. Ok, klasična glazba, kao i svaka druga je podložna slobodnoj interpretaciji onoga tko je izvodi. Ono što i kako to Lang radi na prvu loptu može biti atraktivno i wow, no ubrzo postaje i naporno za slušanje.
Lp, Marko P.