PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PROAC / AUDIOLAB

Poštovani,

imam Audiolab 8200cdq player/predpojačalo, integrirano pojačalo Audiolab 8000 SE i zvučnike Proac studio 140, interkonekt je Nimak ultra master. Svjestan sam da 8000se nije baš u klasi ostalih uređaja pa bi u budućnosti volio i njega promjeniti. Da li bi na kvaliteti dobio spajanjem izlaza 8000p ili mono blokova 8000m pošto mi je player ujedno i predpojačalo? Razmišljao sam i o Exposure 3010s2 izlaznom pojačalu samo ga je nemoguće naći kao rabljenog, pa ako i tu može neka preporuka. Budžet je do 1.000 EUR. Ne kažem da je audiolab 8000se loš ali htio bi malo popravit stage i zvuk povući možda na malo mekšu/topliju stranu

Zvukom sam zadovoljan, ali možda je ipak malo presvijetal, iako nema izraženih sibilanata. Pošto nemam zvučničke kablove (koristim posuđene), molio bih preporuku za neke toplijeg karaktera u bi-wire varijanti, ali ne bih volio izgubiti rezoluciju. Razmišljao sam o Synergistic Research alpha quad, ali otvoren sam i za druge opcije kako za nove tako i za rabljene.

Soba je malo preko 21 kvadratni metar, 6x3,5 m. Zvučnici su međusobno udaljeni oko 1.8m i stoje na užem zidu od kojeg su omaknuti 0.5m, ali mogu biti i više. Na tom dijelu krov se spušta pošto je soba u potkrovlju do visine 1.4m i onda je zid a na suprotnoj strani je visina 3m odprilike. Znam da bi moga biti problem bočni zid i bilo je nekakvih refleksija koje sam riješio jednim tabureom pa je sad ok.

Srdačan pozdrav,
Božidar
cardi779 (A) yahoo.com


ODGOVOR:
Prvo krenite od prostorije u kojoj se sistem nalazi. Hodajte po sobi i pričajte naglas, slušajte svoj glas? Da li se on izbličava? Hodajte po sobi i rukama plješčite, da li soba zvoni?
Primjenite dobro poznati mirror trick - sjednite u fotelju iz koje slušate muziku, druga osoba neka na bočnom zidu pomiče zrcalo i pomiče ga do trenutka dok se svjetlo koje ste (iz fotelje) uperili u zrcalo ne reflektira u zvučničkim jedinicama - na taj dio zida stavite npr. zidnu policu, sliku itd. Istu radnju odradite i na lijevom i na desnom bočnom zidu.
Približite zvučnike bliže stražnjem zidu, na taj ćete način popuniti donji dio frekvencijskog spektra, čime će automatski i gornji dio biti manje prominentan.
Poigrajte se s zakretanjem zvučnika - postavite da stoje paralelno s bočnim zidovima, zaokrenite ih prema unutra itd.
Približite fotelju bliže sistemu. Probajte dovući fotelju i u near field, na taj ćete način smanjiti utjecaj sobe na zvuk.
Između ProAca i Audiolaba nema sinergije, te bi na ProAce trebalo spojiti pojačalo koje je kvalitetnije, manje detaljno, punijeg zvuka. Ako imate CD player koji u sebi ima ugrađeno pretpojačalo, tada nema nikakvog smisla da ga spajate na integrirano pojačalo - spojite ga na izlazno pojačalo. U rangu 1.000 EUR, od izlaznih pojačala u second handu bacite oko na npr. Jeff Rowland Model 1, Electrocompaniet AW220 itd.

ROTEL PRETPOJAČALO

Pozdrav,

vratio bih Vas na jedan raniji tekst u kome ste poredili dva Rotel pojačala snage. Ja imam Rotel RB 971 mk2 i RC 972. Sve to radi lijepo i pouzdano, ali me zanima unapređenje zvuka. Nemam mogućnosti da posuđujem neke nove uređaje, pa bih Vas molio da mi savjetujete šta da nabavim novo od predpojačala. Moj prijatelj koji živi u Pertu mi kaže da mijenjam sve jer promjenom predpojačala ne dobijam ništa. Pojačalo mijenja zvuk. Krajnja solucija bi bila možda prodaja oba uređaja, ali na žalost ja tu ne vidim neku posebnu dobit.

Unaprijed hvala,
Nedim Bijedić, Tuzla BiH
bijedic.nedim (A) bih.net.ba

ODGOVOR:
Pogrešno. Svaka karika u Hi-Fi sistemu utječe na zvuk sistema, pa i pretpojačalo. Idealno bi bilo da pretpojačala nema, ideal je best amp = no preamp (link). Koliko ima smisla promijeniti pretpojačalo zavisi, međuostalim, od ostatka sistema, budžeta, sobe itd. Kako bilo, ukoliko nemate mogućnost prije kupnje probati neko drugo (pret)pojačalo - ne kupujte ga.

KUPNJA UREĐAJA

Poštovani,

javljam Vam se s upitom za savjet. Nakon renoviranja stana počeo sam razmišljati o mogućoj izmjeni HI-fi sustava. Trenutačno imam CD player Sony XE500, receiver Kenwood KR-V5580 i zvučnike B&W DM302. Sustav koristim u stereo modu. Slušam uglavnom akustičnu glazbu, te blues, jazz i rock. Sve je kupljeno u drugoj polovici 90'ih (u studentskim danima), te sam razmišljao o određenoj nadogradnji/poboljšanju.

Što bih mogao/trebao prvo zamijeniti? Koje pojačalo/receiver bi mi savjetovali (do 2500 kn)? Za zvučnike ne znam zadržati postojeće ili uzeti druge. Ukupna površina boravka, kuhinje i blagovaone je oko 30 m2. Sustav još nisam namontirao. Zvučnici bi nažalost morali ići na komodu. Planiram staviti Auralex mopads podloške ispod zvučnika. Volim topliji zvuk. Do sada sam bio zadovoljan postojećim sustavom, međutim zanima me određeno poboljšanje.

Unaprijed hvala i LP,
Vjekoslav, Zagreb
vpoljakovic (A) yahoo.com


ODGOVOR:
Najslabija karika u sistemu je receiver, te bi njega prvog trebalo zamijeniti sa stereo pojačalom. Obzirom na limitirani budžet, preporuka ide na kupnju rabljenog pojačala. Obzirom da tražite topliji zvuk, možete se odlučiti za pojačalo tipa Nad ili Arcam. Nakon kupnje pojačala biste trebali razmisliti o novim zvučnicima, prostor od 30m2 guta zvuk te traži zvučnike veće litraže.

KUPNJA POJAČALA

Poštovani,

molim za savjet za kupnju pojačala. Imam zvučnike Dynaudio Emit 20 i trenutno koristim Reciver Denon AVR X 1100. Koje pojačalo bi mi preporučili umjesto Denona ili uz Denon koji bi onda koristio kao digitalni izvor zvuka spojen na pojačalo ili možda neki drugi savjet? Čini mi se da ovi zvučnici mogu puno više uz neko pojačalo koje opet nije preskupo.

Budžet za pojačalo je cca 1000 eur. Izvor zvuka hard disc - FLAC 99% slučajeva. Volim slušat: Al Jarreau, Nils lofgren, Dire Straits, Queen, Eva Cassidy, Nina Simone, Sinatru, dobre klape...

Vrline sustava (Denon receiver) ima usb, bluetooth, čita Flac, jednostavnost i ne loš zvuk. Mane: nisam stručnjak, ali slušao sam iste zvučnike na Rotel RA 12 i rekao bi da ima veću čistoću i rafiniranost (možda zbog manje prostorije), ali ipak mislim da je do pojačala. Kabeli koje imam su Marohei Cables CT Reference 2. S novim pojačalom volio bi dobiti "punoću", naime kad slušam na Denonu u direct modu (ala Pure) na tiho ili srednjoj snazi fali onaj loudness, pa prebacim na Auto i dobije se punoća, ali se osjeti da je zvuk digitalno pumpan. Tip zvuka: volim toplinu, ali veseli me kad se čuje činela, fus, struganje po žicama... Od pojačala što sam gledao su: Rotel RA 10, RA 11, RA 12, Marantz 7005, 8005, neki NAD, možda Onkyo, Cambridge audio... Znam da bih za keš dobio nekog Unisona ili nekaj drugo, ali bojim se da idem po novo i na rate. Još jedno pitanje. Da li bih mogao postojeći Denon koristiti samo kao izvor glazbe na nekom novom pojačalu kao nekakav media player?

Vrlo sam vam zahvalan na pomoći. Srdačan pozdrav i unaprijed hvala.
Robert Lončar
rloncar (AT) maxizoo.hr


ODGOVOR:
Prije razmišljanja o kupnji pojačala, morali biste reorganizirati prostor. Ispravan smještaj zvučnika u prostoru je od velikog značaja. Čini se da to na postojećem zidu nije moguće (zbog vrata). Postavite ih na drugi zid, tako da lijevi i desni zvučnik budu jednako udaljeni od bočnog lijevog i desnog zida. Poigrajte se sa smještajem zvučnika u odnosu na stražnji zid. Poigrajte se sa zakošenjem zvučnika u odnosu na slušatelja (da se iz pozicije slušatelja vide unutarnje bočne stranice zvučnika, da se vide vanjske bočne stranice zvučnika, da se vidi samo fronta zvučnika itd). Međusobni razmak među zvučnicima neka bude cca 200 cm.
Što se tiče pojačala, a uzevši u obzir sve što ste naveli, bacite oko na npr. Exposure 2010s2, NAD C356BEE, Audio analogue crescendo, Arcam FMJ A19. Pojačalo prije kupnje poslušajte u svom sistemu.