PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA BOOKSHELF ZVUČNIKA

Pozdrav!

Nakon dvadesetak godina ponovno sam nabavio pojačalo Nad 302 koje mi je ostalo u lijepom sjećanju. Tražim odgovarajuće zvučnike za na stalak visine do 35cm. Soba je 3,5 x 4,5m. Volim pun, dubok ali i nježno otvoren, transparentan zvuk. Razna glazba od blues-hard rock kao i laganije finije stvari. Izvor zvuka dac s laptopa i cd player.

Hvala i lijep pozdrav,
Goran Vuković
goranikus (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Niste naveli koji rang cijene je u igri. Nepoznanica je akustika prostorije (da li ječi ili je dampiranija). Izvor zvuka je nepoznat. Generalno, mi bismo na navedeno pojačalo spojili otvorenije zvučnike, ali iz vašeg maila se stječe dojam da ne želite ići u tom pravcu, odnosno da u konačnici želite dobiti topliji zvuk. Bacite oko na npr. Usher S-520 ili npr. na kanadski PSB.

PHILIPS

Poštovani,

imam pitanje vezano za kućno kino. Naime, posjedujem kućno kino marke Philips 2.1 Home theater HTS7202 3D Blu-ray dock iPod/iPhone with Crystal Clear Sound. Uređaj se pokvario, pa sam ga poslao na servis. Vratio se, radio normalno jedno vrijeme, pa onda nakon nekog vremena opet isto. Kažu iz servisa: matična ploča.

E sada, ako hoću isti popravak bi me koštao 1.500,00 kn (nema šanse). Pitanje glasi, što mi treba od uređaja ako hoću gledati BR i DVD-ove, a zadržati 2.1 zvučnike? Da li samo receiver i BR player posebno kupiti, ili što?

Uređaj je kupljen u jednom našem dućanu, imam račun i jamstveni list. Prvi put sam ga poslao na popravak u jamstvenom roku, i popravljen je. Nakon toga se pokvario isti problem, ali ovaj put nakon jamstvenog roka. Poslao sam ga u drugi servis na procjenu (drugi serviser ovlašteni), ali su procijenili pošto je van jamstvenog roka, trebalo je platiti 1.500,00 kn (na što ja nisam pristao). Uglavnom, ponudili su mi iz kontaktne službe Philips Hrvatska kompromisno rješenje da pola plati Philips, a pola ja, znači svatko po 750,00 kn. Nisam pristao ni na to.

Uglavnom, sada imam neispravan uređaj sa skupim kvarom, a ne želim ulagati u njega. Znači imam njegove zvučne sisteme 2.1 i kako da si najbolje iskombiniram nešto za gledanje i slušanje?

Unaprijed vam zahvaljujem na savjetu.
Darko Aladić,
Mali Lošinj
darketz1973 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Zvuči kao problem pravne naravi. Dobro proučite što piše u Jamstvenom listu. Detaljno proučite i što piše u Zakonu o obveznim odnosima (NN 35/05), članak 423. do 437. Nismo upoznati s datumima kupnje i servisiranja (a to je ključno u ovoj priči). S prodavačem komunicirajte isključivo pisanim (ne usmenim) putem kako biste imali trag.
Obratite pažnju na čl. 425 spomenutog Zakona: U slučaju manjeg popravka jamstveni rok se produljuje onoliko koliko je kupac bio lišen uporabe stvari. Međutim, kad je zbog neispravnosti stvari izvršena njezina zamjena ili njezin bitni popravak, jamstveni rok počinje teći ponovo od zamjene, odnosno od vraćanja popravljene stvari. Ako je zamijenjen ili bitno popravljen samo neki dio stvari, jamstveni rok počinje teći ponovo samo za taj dio. Obratite pažnju i na čl. 424. U svakom slučaju, popravak matične ploče bi se u pravnom smislu tumačio kao bitni popravak, što znači da jamstveni rok počinje ponovo teći od vraćanja popravljene stvari.

USB DAC

Poštovanje,

nemam upit nego bih samo htio pomoći gospodinu koji ima problema sa instalacijom drivera za Pro Ject DAC, a koji Vam je poslao upit u vezi toga. Naime, nitko više ne isporučuje drivere na USB ili CD, nego se oni downlodaju sa stranice proizvođača, pa tako i za ovaj DAC.

Samo još jedna važna opaska, DAC ne smije biti na računalo spojen na 3.0 ulaz, nego na 2.0, inače neće svirati ništa iznad 44 khz, odnosno hoće, ali samo na 44 khz, (ono što je npr. snimljeno na 99 khz, pokazuje i svira na 44 khz). Dakle spojiti isključivo na 2.0 USB ulaz na računalu.

Pozdrav,
Božidar Munjas
bmunjas (A) gmail.com

USB DAC

Pozdrav,

molim Vas za pomoć. Nedavno sam kupio Pro-Ject DAC BOX RS second hand od jednog gospodina iz Zagreba. Nigdje ne mogu naći drivere za USB, a s DAC-om nisam dobio CD za instalaciju drivera.

Hvala,
Ivan iz Bjelovara
miha0905 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kupili ste rabljeni DAC bez drajvera za instalaciju? Javite se prodavaču i tražite od njega da vam iste isporuči. Ili od njega tražite povrat novca jer vam je isporučio aparat koji se ne može upotrebljavati. Ili probajte od uvoznika ili proizvođača nabaviti CD ili USB za instalaciju.

KRATKI PROBOJ

Poštovani,

može li kratki proboj DC visokog napona iz cijevnog pretpojačala bez zaštinog sklopa oštetiti izlazno pojačalo, konkretno Arcam FMJ P38?

Arcam pojačalo ima zaštitu koja se uključila prije proboja na zvučnike, no zanima me jesu li svi aktivni sklopovi u njemu ostali neoštećeni ili je neka šteta ipak moguća i kakva?

Ne mogu usporediti zvuk jer se to dogodilo kod prvog paljenja, a zanima me i mogući negativan učinak na trajnost pojedinih dijelova pojačala.

Unaprijed hvala na odgovoru.
Lp,
Branimir Farkaš
sretnovrijeme (A) gmail.com

ODGOVOR:
Pojačalo koje je primilo jak signal i pritom se brzo (automatski ili našom brzom reakcijom) isključilo ne bi trebalo pretrpiti nikakvo oštećenje ako kod sljedećeg uključivanja radi normalno. Svakome se takve stvari mogu dogoditi, a ako se brzo reagira ne mora biti oštećenja (što ovisi i o zvučnicima). U ovom se slučaju Arcam pojačalo samo isključilo, na taj način zaštitivši i sebe i zvučnike. Inače, Arcam pojačala imaju malo niži prag tolerancije na neželjene peakove signala ili mreže pa brzo idu u zaštitu (npr. prilikom grmljavine). Teoretski biste mogli odnijeti pojačalo ovlaštenom serviseru na pregled, ali nije potrebno jer vam nije izgorio naponski osigurač u pojačalu koji i služi za ovakve neželjene situacije.

MM NA MC?

Pozdrav!

Problem je sljedeći: brum na zvučnicima / preamp pozicija MC. Preamp Arcam delta 110 s phono sekcijom MM/MC (ima prihvat žice za uzemljenje) i gramofon Lenco L85 IC s MM zvučnicom Audio technica AT AT95E (nema prihvat žice za uzemljenje, navodno je uzemljenje riješeno unutar uređaja), spojeni s interkonektom VDH RCA (+ treća žica uzemljenje slobodna na oba kraja). Na poziciji MM pri reprodukciji sve normalno radi bez bruma, ali sa slabijim izlaznim signalom pa ga se mora prilično pojačati.

Kad preamp prebacim na poziciju MC (bez reprodukcije, gramofon miruje samo je pod naponom) odmah izbije brum na zvučnike. Ako je riječ o uzemljenju, treću žicu od interkonekta mogu pričvrstiti na prihvat na preampu, ali kuda s tom žicom na drugom kraju kad Lenco nema prihvat za uzemjenje?

Lp,
Damir
grinccaffe (A) gmail.com

ODGOVOR:
Brum se javlja ako uzemljenja nema ili ako je dvostruko. Ako taj Lenco, kako navodite, ima u sebi riješeno uzemljenje, tada problema s brumom ne bi trebalo biti.
Također, (in)direktno vezano za brum, provjerite dvije stvari: da li su svi kabeli (male žice na glavi gramofona, od zvučnice prema ručki) dobro spojeni, da li su polariteti pomiješani? I drugo, da li vam gramofon stoji udaljen od ostale elektroničke opreme (pojačala, televizori, kompjutori itd)?
Uz napomenu da ne znamo ništa o tehničkim karakteristikama navedenog gramofona, zvučnice i pretpojačala. Da li je output te zvučnice možda nizak?
Da imate high-output MC zvučnicu, onda biste je možda mogli spojiti na MM ulaz na preampu. MM zvučnicu ne možete spojiti na MC ulaz, na taj način samo pojačavate šum i brum, jer MC pretpojačalo uvećava signal nekoliko puta više nego MM pretpojačalo. MC pretpojačalo nije namijenjeno da radi s MM zvučnicama.

BEST-BUY?

Poštovani,

zanimao bi me neki best buy sustav (pojačalo + bookshelf zvučnici) do nekih 3500-4000 kn. Iako je to mali budžet molio bih vašu preporuku.

Lp,
Marin Vulić
marinv77 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Za taj iznos svakako kupite sustav u second-handu, dobit ćete puno više za uloženi novac. Za navedene novce (cca 2.000 kuna za zvučnike i isto toliko za pojačalo) se može kupiti vrlo solidna roba. Konkretan odgovor s konkretnim modelima ne možemo dati, pratite oglase. Robu svakako poslušajte prije kupnje da vidite da li zvuk prati vaša očekivanja.

KUPNJA HI-FI SUSTAVA

Pozdrav,

zovem se Nikola, dolazim iz Karlovca. Volim glazbu, volim dobar zvuk. Glazbu slušam svaki dan, kad god mi se pruži prilika bilo na poslu bilo kod kuće. Slušam sve glazbene žanrove, pop, rock, jazz, classic itd., naravno neke manje a neke više. Ne posjedujem nikakav spomena vrijedan hi fi sistem, glazbu obično slušam sa kompjutera pa se može reći da sam svo ovo vrijeme bio zakinut za dobar sound.

No planiram to promijeniti. Ovih dana sam se odlučio za kupovinu jednog "jednostavnog" hi-fi sistema (barem tako ja gledam na to zbog broja elementa od kojih bi bio sastavljen) u koji bih uložio max. 1000 eura. Većinu glazbe imam pohranjenu na mrežnom disku, ali posjedujem i dosta CD, DVD, Blu-Ray naslova koje bih također želio slušati na ovom sistemu. Inače moj Blu-Ray player ima samo digitalni audio izlaz.

Pošto sam u ovom području amater i ne razumijem se uopće u odabir hi-fi komponenata oslanjam se isključivo na ono tehničkog znanja koje mi je na raspolaganju i na savjete drugih (prijatelja, kolega, prodavača) koji se u te stvari razumiju.

Da ne duljim previše, složio sam nekoliko kandidata (bez zvučnika) pa me zanima što vi mislite o njima:
1. Denon integrirac PMA-720 AE + Denon network player DNP-730
2. Marantz integrirac PM6005 + Marantz network player NA6005
3. Teac integrirac A-R650 + Teac network/cd player CD-P800NT
4. Yamaha reciever/network player R-N500

Naravno, uz to još moram pridružiti par zvučnika, kandidata tj. preporuka imam dosta, Wharfedale Diamond 10.1 ili 10.2, Acoustic Energy 301, Dali Zensor 3, Monitor Audio BX2 itd.

Svaki komentar, preporuka bi dobro došla.
Unaprijed zahvaljujem.
Nikola Draženović
ndrazenovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
100% točan odgovor na ovo pitanje vam nitko ne može dati. Obzirom da ste na audio području, kako kažete, amater, tada postoji samo jedan ispravan put. On ide otprilike ovako. Na jedan disk spržite recimo 5 vama dobro poznatih pjesama. Neka se radi o različitim žanrovima, neka jedna pjesma bude pop, druga rock, treća jazz itd. Odvojite jedan dan i obiđite hi-fi trgovine, uz prethodnu telefonsku najavu dogovorite termine za slušanje hi-fi sistema. Prodavačima unaprijed recite koliki vam je budžet za kupnju sustava te da li imate manju ili veću sobu (o čemu ovisi da li ćete kupiti manje ili veće zvučnike). Slobodno ponesite i bilježnicu u koju možete bilježiti dojmove o sustavima. Na kraju dana će vam stvari biti jasnije te ćete znati u kojem pravcu s kupnjom krenuti.

AUDIOFILIJA

Dragi audiofili,

zovem se Davor, živim u Opatiji a kad kažem da je moj prvi "hi - fi" bio RIZ Tosca 10, otprilike su vam jasne i moje godine. Danima čitam tekstove na Audio Pulsu koji mi bude sjećanja i duboke emocije koje osjećam kada sam živio za dobar zvuk a još više za glazbu, danonoćno preslušavanje albuma. Slušanje nove ploče je bio gotovo pa obred.... to je bilo više od hobija.

Negdje sredinom 80-tih, moj životni put je krenuo drugim tokom i evo sve do ovih dana nisam dotaknuo svijet audiofilije. Zadnje što mi je u memoriji iz toga doba i zvuk kojeg se u obrisima sjećam je Technics SL-10 Mk III, Skeleton, ortofon, Conrad Johnson, McIntosh, Dittoni 66, B&W DM6, itd.. tada su teme poput kablova bile tek u povojima.

Sada se lagano opet bavim idejom o nabavci HI-FI sustava i tako sam došao do vas. Vjerujem i nadam se da ću se zaustaviti na nekom integriranom pojačalu i odgovarajućim usklađenim komponentama tog ranga. Više se smatram glazbofilom nego audiofilom a od svega mi možda najviše nedostaje onih nepovratnih 200-tinjak LP-a koje sam godinama skupljao, držao ih u celofanu... Sad dosta toga imam u mp3 formatu ali jasno to nema veze s pravim zvukom i onim što se doživi slušajući hi-fi reprodukciju.

Moram priznati da sam, blago rečeno, u laganom šoku od toga do kuda su došle cijene pojedinih komponenata. Namjera ovog pisma je jednostavno da vam se zahvalim na ovom portalu, na odličnim tekstovima i zdravom i balansiranom pristupu koji imate prema vrhunskom zvuku. Osjećam neku prisnost, razumijem strast koju imate i zato sam osjetio potrebu da vam se javim ovim pismom i zahvalim.

Poseban pozdrav Nenadu Grakaliću jer mi je otkrio ovaj predivan album od Joni Mitchell a vjerujem da ih ima još na onom popisu. Jako dugo nisam preslušavao albume... trnci me prolaze od pomisli kako bi to bilo divno čuti na pravom sustavu.

Srdačan pozdrav ekipi i nastavite tako dalje...
Davor
davor.bateli (A) ri.t-com.hr

HiD ILI MAVROS?

Dobar dan,

molim savjet: koji kabel izabrati između Atlas Mavros i HiD 9 interkonekta?

Sustav je: Graaf GM 50B, Naim CD 5 XS i Harbeth SHL5.

Imao sam Naim interkonekt, a tada sam prema vašem tekstu kupio zvučnički kabel HiD 7 za koji mislim da je odličan (svidila mi se ideja da ništa ne dodaje i ništa ne oduzima od zvuka). Nedavno sam kupio Graff pojačalo koje je odlično (veća pozornica, bolji bas, topliji zvuk), ali fali malo detalja, vjerovatno jer sam spojio CD s nekim jeftinim interkonektom dok ne kupim neki bolji. Trenutni interkonekt kao da prigušuje zvuk. Najprije sam mislio kupiti interkonekt HiD 7 ili 9 te mi se po glavi počeo motati i Atlas Mavros. Ja za sebe volim reći da sam više muzikoljubac nego audiofil te mislim da ako kupim bilo koji od ovih navedenih interkonekata da će zvuk biti odličan. Recimo da bi želio odabrati kabel koji će dati više detalja.

Zahvaljujem i lijep pozdrav,
Denis
gobin.denis (A) gmail.com

ODGOVOR:
Idealan kabel bi, što se mene tiče, trebao biti onaj kabel koji je što neutralniji, koji nema zvučni karakter, koji zvuk ne farba, koji propušta signal bez da mu išta dodaje ili oduzima. U tom smislu, mislim da je HiDiamond 9 interkonekt poprilično neutralan i zvučno neatraktivan. Dio audiofila očekuje da će s ožičenjem popraviti zvuk sustava, da će im kabel npr. pojačati bas ili povećati stage, HiD 9 nije takav kabel i on će tom dijelu populacije zvučati razočaravajuće.
Atlas Mavros je kabel koji ima svoj zvučni karakter, on je nešto zagasitijeg zvuka te bi, kako navodite, mogao prigušiti zvuk. Obzirom na sve navedeno, preporuka ide svakako u pravcu HiD 9 interkonekta.
Marko P.