PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SLIM MARANTZ?

Pozdrav!

Naime, zamolio bih za savjet u vezi av receivera. Imam prostor od 20 m2 i koristim sistem od 5 zvucnika + woofer. Trenutno želim zamijeniti stari Onkyo receiver i zapela mi je nova Marantzova slim serija za oko jer želim manji receiver. Koristim sistem isključivo za glazbu svih formata izuzev LP. Zastupljenost stereo naspram surround je 80:20. Zamolio bih za savjet po pitanju Marantza jer ga uglavnom hvale, jedino mu prigovaraju zbog snage i slabije stereo reprodukcije. Hvala.

Marko Radulović
radulovi.marko@gmail.com

ODGOVOR:
O "Slim Marantzu" ne znamo ništa, a njegov naziv ne zvuči obećavajuće, vjerojatno se radi o nekom lifestyle uređaju. Ako 80% vremena slušate muziku, a 20% gledate filmove, tada trebate nabaviti stereo pojačalo, receiver radije prodajte.

KOMENTAR: HI-FI KAO ZLATNO TELE [LINK]

Sve navedeno stoji ABBAsolutno, pogotovo na posljednji članak bi se dalo nadopuniti da mi kao potencijalni kupci - potrošači sve više i više ličimo na ovce koje nasjedaju marketinškim trikovima, koji nisu zaobišli niti hifi carstvo, pogotovo se to odnosi na povećanja broja kompenenta, koji su potrebni kako bi se dobio odgovarajući sustav željene kvalitete i performansi, drugim riječima pokušavaju nam nešto uvaliti što je već izmišljeno i servirano prije nekoliko decenija, sada prosječna ovca mora kupiti: pretpojačalo, pretpojacalo mm/mc ako zeli uživati u vinilima, izlazno pojačalo, komponenta za napajanje sustava, pretpojačalo za slušalice, raznorazni konverteri itd, itd, znači u bliskoj budućnosti ćemo, ukoliko želimo kvalitetu, morati pokupovati hrpu komponenti, kako bi se uživalo, jednostavno rečeno, u glazbi .... Marketinški stručnjaci kojima je jedina funkcija prezentirati svojim šefovima kako ošišati ovce trude se iz petnih žila kako bi izmislili toplu vodu po stoti put ......

Nenad P.
nenad.potkonjak1 (A) zg.t-com.hr

KOMENTAR: HI-FI KAO ZLATNO TELE [LINK]

Komentar na tekst Gosp. Deana Baričića "HI-FI kao zlatno tele"

Poštovani g.Baričić,
zahvalan sam vam na ovako suvislom i gotovo introspektivno objektivno sagledivom promišljanju. Zaista se trudite promnaknuti stare, dobre vrijednosti, koje su gotovo pa skroz zaboravljene. Bojim se da kad ode "Stara audiofilska garda" s ovog svijeta na zasluženi odmor u audiofilski raj, s njom će otići i sve audiofilske vrijednosti vrijedne pažnje. Zato odajem svoje poštovanje takvim ljudima poput g. Baričića. Dali su puno i još uvijek daju svima nama kojima je dobar zvuk sastavni dio našeg života odnosno našeg bića.

Goran
gogikraljic (A) gmail.com

KOMENTAR: AUDIO ANTOLOGIJA, vol. 17 [LINK]

Poštovani!

Na žalost sve je ovo istina. Nemam šta dodati, nit oduzeti.

L.p.
Tomek Károly iz Szeged-a
fujilabor (A) invitel.hu

"GREBANJE" IZ CD PLAYERA

Poštovanje,

zamolio bih vas za savjet glede CD playera. Ukratko, posjedujem: Tangent evo E34 zvučnike, Tangent Exeo AMP pojačalo i Tangent Exeo CD player. Problem je u laganom brujanju CD-a dok se vrti, što se naravno čuje kad tiho slušam glazbu. Zvuk je sličan laganom grebanju. Ponekad se ne čuje, ali većinu vremena je prisutno u dovoljnoj količini da iritira. Još kad otvaranja ladice CD playera vratašca znaju ponekad zastajkivati prilikom otvaranja, a nekad čak znaju i zastati na pola. Naglasio bih da problem ne bi trebao biti u prašini ili slično pošto pazim na te stvari da mi komponente bude čiste. Eto ako biste mi ikako mogli pomoći sa savjetom ili preporukom gdje bih to mogao popraviti u Zg pošto mi je garancija istekla.

Unaprijed zahvalan,
Krešo
abramac.kreso (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeno "grebanje" je, pretpostavljemo, prisutno od prvog dana. Radi se o pojavi koja je iritantna, pogotovo kod tišeg slušanja glazbe. U taj CD player je očito ugrađen takav CD transport i tu na žalost ne možete ništa učiniti. Radi se o "grebanju" ili "šuškanju" koje se čuje iz CD playera dok se vrti disk, ta pojava nije rijetka među CD playerima ranga cijene do cca 1.000 EUR, a nije isključena ni kod nekih skupljih playera. Što se tiče problematičnog zatvaranja ladice, javite se u trgovinu u kojoj ste kupili CD player i pitajte ih za adresu servisa.

SPAJANJE SUBWOOFERA?

Poštovani,

želio bih da spojim aktivni Subwoofer na stereo pojačalo Kenwood KA-7050R koje nema predviđen izlaz za to (preamp). Imam kompaktne zvučnike Vienna Acoustics Model: Brandnew i nemam dovoljno niskih tonova. Da li je moguće subwoofer spojiti i kako?

Nihad Fočak
Tuzla
nihad.focak (A) gmail.com

ODGOVOR:
Da biste spojili subwoofer ne morate nužno imati subwoofer-out izlaz na pojačalu. Možete to spojiti u paraleli, tj. da subwoofer spojite na B zvučničke terminale na pojačalu.

NOVI CD PLAYER?

Poštovani!

Imam samo jedan upit, pa mislim da mi vi u tome možete pomoći. Koji CD player bi se dobro stopio s mojim pojačalom Marantz pm-15s2, budući da imam namjeru mjenjati sadašnji player Cambridge Audio 540c, s kojim nisam do sada bio nešto zadovoljan, dobar je za svoju cijenu, ali htio bih dobiti više zraka između instrumenata i još više detalja, što kod dotičnog playera nisam imao. Naime bas je bio nedorečen i mutnjikav bez autoriteta, a i cijeli zvuk je u cjelini bio kao pokriven nekim velom. Inače slušam jazz, akustične stvari i pomalo rock. Soba mi je manjih dimenzija cca 15-ak kvadrata, zvučnici su mi Kef iq-50, zvučnički kabeli Kimber 8PR, interconect Cambridge audio pacific high resolution. Probao sam i Kimber hero, ali nikakvih promjena u zvuku, volio bih kad bi dobio prozračan, detaljan, dinamičan zvuk s dovoljno basa - ukratko zvuk koji ne zamara i može se slušati na dulje staze. Cjenovni rang za CD player bi bio negdje do cca 1000 eura.

Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav,
Frano
marelicfrano (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Mišljenja smo da krivca za mutnjikav bas i nedostatak definicije u zvuku ne trebate tražiti u CD playeru. Imate problem s prenaglašenim bas područjem, a posljedica kojega je i mutno srednjetonsko područje kojemu nedostaje više zraka, definicije i detalja. Vjerojatno problem leži u akustici prostora ili vjerojatnije u pogrešnom smještaju zvučnika u prostoru. Probajte ih više odmaknuti od zidova (prvenstveno bočnih) i poslušajte ima li razlike u zvuku. Kada riješite problem s boomy bas područjem, ostatak frekvencijskog spektra će se automatski pročistiti. S druge, strane moguće da je navedeni zvučnik prevelik za tu sobu.

HiDIAMOND

Hi,

please advise for the HiDiamond, how big is the difference between Diamond 7 and 8 speaker cable. I read your review, is the difference very noticable or subtle? For speakers like YG Carmel, would you go with the 8?

Thanks for your help.
Andrew
ascohen1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Diamond 8 does everything better. How big is the difference between these two? Better the system, more audible the difference. We'd say the difference is easily noticable, not subtle. If possible, you should audition these cables before buying and hear it yourself.