Pitanja i savjeti, zima 2008/09

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

STOLARIJA, 2. DIO

Još malo o stolariji. Kad je riječ o zvučnicima od 150 funti Vi govorite o stolariji!? Da sam rekao da mi se to dogodilo sa mojim B&W 801 nisam siguran da bi rječnik bio isti.
Pozdrav,
Krešo
osijek52 (A) vip.hr

ODGOVOR:
Poštovani Krešo,
gdje je problem? Da se radi o B&W 801 odgovor bi bio isti. Zamislite koliko bi vas koštao transport BW 801 koji ima kila ko' sam vrag do Engleske i natrag. To su tek troškovi transporta + troškovi popravljanja kutija. Ako niste znali, najskuplja stavka kod SVAKOG ZVUCNIKA NA SVIJETU je kutija. Isto je i kod pojačala - njegova kutija tj šasija. I kod CD playera - najskuplje što na SVAKOM playeru vidite je njegova kutija. Zašto ne cijenite našu iskrenost nego se durite? Quad servis u Hrvatskoj se bavi samo elektroničkim kvarovima. Natrag u Englesku (tj. Kinu) vam se ne isplati slati, košta puno puno previše. Tako da vam preostaje tek neka stolarska radnja. Gdje smo pogriješili u odgovoru, osim što smo imali punu kapu dobrih namjera?
Pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

STOLARIJA

Poštovani,
imam zvučnike Quad iz L serije (L-ite) i dogodilo mi se nešto što se nije smjelo dogoditi. U selidbi su se oštetila dva komada (samo kutije zvučnika) pa sada tražim nekoga tko može to popraviti. Trebam pomoć.
Hvala!
Krešo
osijek52 (A) vip.hr

ODGOVOR:
Na klasičan servis ne trebate ići, jer oni su zaduženi za elektroničke popravke. Ovako vam preostaje da se javite nekom stolaru, ukoliko vam se to isplati.

KAKVI SU AUDIOFILI...

Povremeno dodjem do vaših stranica jer i sam volim glazbu, pa sam i tako sebi kupio aparaturu, cijena joj je oko 5.500 kn. Nije mi nešto jasno - zar čovjek nebi trebao opušten slušati glazbu, a ne stalno razmišljat kako da nadogradi svoj sistem. Vi tu raspravljate kako RCA, strujni kabeli, zvučnički kabeli toliko utječu na zvuk, kako vi osjetite razliku izmedju kabela od 500 i 600 kn, pa o rasporedu zvučnika u prostoriji. Mislim da bi čovjek trebao upravljati svojim životom, a ne da bude rob svoga hobija. Kada čitam recenzije nekih albuma, uvijek su to neka audiofilska izdanja koja su snimana u savršenim uvijetima, zažto ne naprimjer INXS, AZRA, HAUSTOR itd. Ja imam osjećaj da su 98% audiofila snobovi i tehnofili, a ne istinski ljubitelji glazbe. Meni je osobno gušt poslušat neku dobru pjesmu sa zvučnika od mobitela ako ti udje u uho, nego neku vrhunski snimljenu reproducirana na sistemu od 10.000 EUR koja je bezveze.
IVAN GASPAROVIĆ
i_gasparovic (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Redakcija AudioPulsa se u većini stvari koje ste ovdje napisali slaže s vama. Zato je AudioPuls portal za ljubitelje dobrog zvuka, ali i za ljubitelje glazbe. Ako pogledate primjerice albume koje smo obradili u rubrici Diskovi za pamćenje, vidjet ćete da se uglavnom radi o neaudiofilskim albumima. Dakle, slažemo se s vama da glazba nema granica i da neka pjesma u nekom datom trenutku može izazvati veću emotivnu reakciju u vama nego da je slušate na nekom skupom audio sustavu - no, s druge strane treba biti iskren i reći da je kvaliteta snimke kod vecine "normalnih" albuma nekvalitetna. Zar se ne slažete s nama da neka dobra muzika zaslužuje i da ima dobar nivo kvalitete snimke? Zašto tome nije tako, morate pitati ljude koji rade u studijima. No opet, slažemo se s vama - dobra muzika je dobra muzika, neovisno o tome da li je ona lošije ili bolje snimljena u studiju.
Pretenciozno i neistinito je izjaviti da su, citiramo "98% audiofila snobovi i tehnofili" - slažemo se da postoje i audiofili koji, kako kažete, slušaju glazbu na svojim sustavima u grču. Audiofili s kojima smo mi okruženi su suprotnost - dobro muzika koja je dobro izvedena i dobro snimljena i koju slušate na vrhunskom audio sustavu vas opušta. Imali ste naporan dan na poslu ili vas je netko iživcirao, dodjete doma, palite svoj audio sustav i slušate takvu glazbe na takvom sistema - to djeluje kao najbolji antistres program na svijetu.

PREPORUKA ZA KUPNU NOVOG CD PLAYERA?

Poštovani!
Imam Nad c 325 BEE integrirano pojačalo i Jamo E 750 zvučnike + Kimber PBJ kabele s Neutrik konektorima. Kupio bih CD player koji svira i mp3-ce do 2000 kn koji daje dobar bas. Da li mi možete nešto preporučiti?
Unaprijed se zahvaljujem,
Boris

ODGOVOR:
Logičan izbor je NAD C515BEE. Košta 1790 kuna, a sinergijski se dobro uklapa u sustav.

STRUJNI KABELI

Poštovani,
htio bih samo nekoliko preporuka za sljedeće, naime tražim strujne kablove za PRIMARE I21 i izlazno pojačalo ROTEL RB- 1070, da li bi za njih odgovarali ISOTEK PREMIUM i AUDIOQUEST NRG-2, te kakvih su ova 2 kabela karaktera ili možda preporučate nešto treće?!
Unaprijed hvala!
Vedran Dorotić
vdorotic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeni AudioQuest model odlikuje topao, brz, otvoren, gladak karakter, uglavnom on je ugodan za slušanje i muzikalan - najsličniji zvuku nekih Rega CD playera, namijenjen je za uređaje do 4000 kn.
IsoTek Premium je strujni kabel koji će poboljšati performanse svakog CD playera ili nekog drugog AV izvora iz početnog cijenovnog razreda. Unaprijediti će dinamički odziv, poboljšati fokus i definiciju bas područja, pročistiti srednjetonski i visokotonski dio spektra, te podići rezoluciju uredjaja na viši nivo. Ne preporuča se za amplifikacijske uredjaje (za tu kategoriju uređaja predvđen je model Optimum).

KAKO PODESITI GRAMOFON?

Poštovani,
svaka čast na strpljenju sa nama običnim slušateljima glazbe odnosno ljubiteljima dobrog ili ako je moguće i boljeg zvuka. Sve pohvale Vašem pristupu problemima i samo tako dalje.
Imam jedno pitanje odnosno molbu, možda će izgledati neobična, ali meni je problem. Kako se montira zvučnica gramofona na nosač, odnosno kako se podešava mjesto na koje se fiksira s obzirom da mogućnost pomicanja naprijed i nazad prije stezanja vijcima. Da li postoji način, shema kako se to može podesiti. Imam gramofon Technics Sl 3310 i ne biste vjerovali, još uvijek odlično radi, ali sam mjenjao zvučnicu jer za originalnu više nije bilo šansi. Ne bih želio da možda netočnom montažom oštetim iglu ili ploče u krajnjem slučaju. Postavio sam je tako da je igla otprilike u približnoj poziciji kao i stara, i na zvuku nisam primjetio preveliku razliku ali me stalno muči ta neizvjesnost da li je to dobro napravljeno.
Hvala na razumijevanju i vremenu, pregledao sam skoro sve odgovore na Vašim stranicama, ali o općenitom podešavanju ručki i zvučnica gramofona nisam našao ništa konkretno, a mi stariji još volimo poslušati ploče iako si ne možemo više priuštiti novije i kvalitetnije uredaje, pa bi nam Vaši savjeti dobro došli. Vjerujem i mladima koji tome nisu vični.
Još jednom puno hvala i lijep pozdrav,
Mladen Mijatović
Zagreb
mladen.mijatovic1 (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Odgovor na pitanje je dosta opširan i kompleksan. Najbolje je nabaviti protraktor koji je konstruiran za efektivnu duljinu ručke i podesiti zvučnicu u skladu s uputama. Postoje "univerzalni" protraktori iako se udaljenost točaka za podešavanje kutne greške razlikuju s obzirom na efektivnu duljinu. Ako to nije moguće, i "univerzalni" protraktor (Ortofon ili sl.) je bolji od nikakvog.

INTERKONEKCIJSKI KABELI

Poštovani!
Zanima me vaše iskustvo (ako ga imate, jasno) sa ovim interkonektima:
- Nordost Red Dawn
- XLO Electric Ultra 1
- VDH The First Ultimate
- Tara Labs Quantum
I za kakav sistem (za vezu između pojačala / CD playera) bi ih preporučili !?
Hvala unaprijed,
Lojz Novak
lojzi (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Red Dawn zvuči brzo, čisto i detaljno, najbolje će leći u topliji sustav kojem nedostaje više zraka, brzine i detalja. First Ultimate je suprotnost Red Dawnu - on je mekan, opušten i zaobljen, najbolje će leći u sustav koji je živčan i (pre)otvoren. Taru je nekoć davno imao u sustavu jedan član naše redakcije (gdin. Dean Baričić), ali se ne sjeća kako je taj kabel svirao. O navedenom XLO modelu ne znamo ništa.

STRUJNI KABELI I MNOGA DRUGA PITANJA

Poštovani,
želio bih čuti Vaše mišljenje vezano na moju dilemu izbora RCA interkonekta i strujnog kabla ili neke od komponenata.
Dakle moj sistem je Creek Destiny pojačalo, Rega Appolo player i PMC FB1+ zvučnici. Od kabela imam Soundstring Alpha Octaphase RCA i zvučnički kabel, te Harmonic Technlogy AC 10 Fantasy na pojačalu i Shunyata Diamonback na playeru. Čini mi se da je ovaj sistem u sinergiji i daje otvoren, potentan, detaljan i topli zvuk.
U jednoj fazi sam pokušao bakarni kabel Soundstring interkonekta zamjeniti s potpunim srebrnim DH labs Revelation (od Tunera) s namjerom da dobijem unaprijeđenje, međutim kombinacija je bila razočaranje. Sada bih probao drugu kombinaciju i interesira me Vaše mišljenje.
Imam na raspolaganju Acoustic Zen Satori zvučnički kabel i teoretski tražim par interkonekata. Neke od preporuka su uzeti interkonekt od iste firme, pa onda je moj izbor AZ Matrix 2 (bakar) ili pak Silver 2 Reference (cca 1.000 $), ali imam negativno iskustvo s Revelation i ne znam koliki je rizik (zvuk, pa visoka cijena). Dealer mi može ponuditi da čujem kombinaciju Satori-Matrix/Silver, ali samo na svom sistemu!
Drugi interkonekt iz slične ili iste patent škole je HarmonicTechnology "ProSilway III+" koji je uglavnom bakarni s manjim udjelom srebra. Njega ne mogu čuti a nikako na mom sistemu!
Razmišljam zamjeniti strujni kabel na playeru sa Shunyata Taipan VX Hhelix (dajte mi recite VX neki/neki ne preporučuju za CD playere, već Alpha mode!) ili Kimber PK 10 gold.
Što biste Vi učinili s gornjim dilemama, možda i sugerirali/pokušati promjeniti neku od komponenti?
Teoretski imam loše iskustvo s srebrnim IC, pretpostavljam da to ne mora biti generalno, vjerovatno ovisi o specifičnom modelu.
Drugi dio, odnosi se na unaprijeđenje Rega Apollo playera. Ideja je da li ići na Regu Saturn (ne znam da li dosta velika razlika u cijeni opravdava taj prijelaz,vi ste ga testirali i možda ste prava osoba za to?) ili ga unaprijediti s strujnim kabelom (sada Diamondback), sa Shunyata Taipan (Vx ?/ ili Alpha) ili Kimber 10 gold. Što je oportuno?!!
Ja nisam teško nesretan sa postojećim set-upom, dapače on je muzikalan i vrlo slušljiv i prilagodljiv na različite žanrove glazbe i daje audio odgovor koje me zadovoljava. Međutim, pokušavao bi dobiti još sitna zadovoljstva zvuka, u nekoj ili takvim promjenenama.
Želio bih dobiti još izraženije (pročišćene) visoke tonove, možda bolju ukupnu dinamiku i brzinu, bogatije srednje područje i ne još više premekanog zvuka, možda još čvršći bas, ali ne oštrinu i metalni prizvuk koji sam dobio s DH Revelation (srebro). U tom sparivanju zvučnički kabel-interkonekt imam par opcija sa SATORI: Matrix, Silver 2(AZ) - preporuka dealera, ProSilway III (HT) i sada novo Nordost Heimdall - preporuka audiofila.
Nadam se da sam Vam dao nekakav kostur i da mi možete dati povratan odgovor.
Unaprijed hvala na odgovoru!
Lijep pozdrav,
Darko
darko.grungold (A) belupo.hr

ODGOVOR:
Mnogo pitanja. Idemo pokušati analizirati komponente (svaku zasebno) koje imate u sistemu, te doći do odgovora na mnogobrojna postavljena pitanja. Creek Destiny je topao i muzikalan, PMC zvučnici su brzi i otvoreni - među njima bi trebala biti dobra sinergija. Rega Apollo je slatka po zvuku. Soundstring interkonekt i zvučnički kabeli su po karakteru tamni i izrazito zatvoreni, to su kabeli koji će odlično sjesti u sistem koji je previše otvoren i živčan.
Shunyata Diamondback strujni kabel koji trenutno imate na CD playeru zvuči toplo, to je kabel namijenjen uređajima do cca 8.000 kn, podjednako dobro radi i na playerima i na pojačalima. Diamondback daje topliji zvuk, namijenjen je otvorenim i nervoznim uređajima, on čak možda po zvuku i nije toliko topao koliko je uglađen.
Ne znamo kakva je soba kao najvažnija komponenta u akustičkom lancu. Pretpostavit ćemo da vam je soba "normalna" i prosječna, znači da nije ni ječna ni gluha. Temeljem svega ovog što smo izrekli, naš bi zaključak bio da vaš sustav naginje na topliju, nježniju stranu zvuka i da mu možda nedostaje više svježine, brzine i dinamičnosti.
Nadalje, Shunyata Taipan VX Helix strujni kabel se više ne proizvodi. A Nordost Heimdall smo također slušali, radi se o kabelu koji ima izrazito otvoren zvuk i detaljan zvuk, ovaj će kabel u pogrešnom sustavu zvučati mršavo, tanko i (pre)detaljno.
Shunyata Taipan Helix Alpha strujni kabel će dobro svirati i na pojačalu i na CD playeru. To je kabel čiji zvuk nema nikakve veze sa zvukom Diamondbacka. Idealan je za sisteme koje treba oživjeti, to je kabel koji je uglađen, živ, brz, dinamičan, u srednjetonskom području je topao i otvoren, čvrst i precizan u basu, te otvoren (ne i živčan) u visokotonskom području. S druge strane, Kimber Kable PK 10 Gold strujni kabel je kabel koji je apsolutno kompetentan po svim parametrima - detaljan, dinamičan, rezolutan, odlično prikazuje tri dimenzije zvučne slike i sl. Ako je u pitanju strujni kabel za CD player, tada preporučamo da bacite oko i na PK 14 Gold koji se zbog svoje geometrije prvenstveno preporuča baš za izvore zvuka (a ne amplifikaciju), a i koji je cijenom pristupačniji od PK10 Gold.
Također, netko će (ne)opravdano dovesti u pitanje isplativost spajanja strujnog kabela koji košta 1.000 USD na CD player koji de facto košta isto toliko. Naš je stav da će svaki od navedena dva kabela, bilo da se radi o Kimberu ili o Shunyati, preporoditi Regu. S druge strane, na skupljem CD playeru će ti kabeli još više pokazati svu svoju raskoš.
A da li je neki kabel (točnije njegov vodič) od srebra ili bakra, time se uopće nemojte opterećivati i nemojte stvarati predrasude. Imali smo prilike u zadnje vrijeme testirati nekoliko vrhunskih kabela koji su svirali potpuno drugačije od naših očekivanja: primjerice Siltech LS-88 i SQ-88 čiji je vodič srebro (plus zlato), a taj kabel zvuči kao vrhunski bakar; ili pak Sumic Audio Black Hole 3 interkonekt (recenzija slijedi uskoro na stranicama AudioPulsa) koji je srebro najviše čistoće, a uopće tako ne zvuči. Drugim riječima, vodič (srebro, bakar ili nešto treće) je tek jedan od mnogobrojnih faktora koji u konačnici utječu na zvuk koji kabel daje.
Dakle za kraj, što vam je činiti? Detaljno analizirajte kako vaše pismo, tako i naš odgovor. Od svih kabela za player koje ste naveli, mi bismo se fokusirali na Kimber PK 14 Gold i Shunyatu Taipan Helix Alpha; na vama je da odaberete koji od ta dva kabela vam se više sviđa.

KUPNJA SUSTAVA

Razmišljam o nabavi a/v receivera i dvd playera i odluka je pala na: Nad t744 i Nad t515, ili Marantz sr 4002 i  dv 3002. Molim vas za savjet koji od ova dva sustava, te koji bi zvučnici najbolje "pasali" uz njih. Većinom slušam većinom rock, pop, blues i takvu vrstu muzike, a boravak mi je veličine oko 30 m2.
S poštovanjem,
Darko Novinc
darko.novinc (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ako želite naše (subjektivno) mišljenje, tada ono glasi ovako: kupite 2-kanalno stereo pojačalo, a tuner kupite u second handu na našoj stranici Oglasi, dobar tuner možete naći već za nekoliko stotina kuna. Što se tiče DVD playera, radije kupite CD player, plus DVD player za primjerice 500 kn.

KUPNJA STAROG POJAČALA

Poštovanje,
ime mi je Tomislav i ovim putem bih Vas pitao da li možda znate nekoga tko prodaje staro pojačalo jer baš takvo tražim. Nije bitno proizvođač i godina starosti, samo da radi i da je do 600 kn.
Puno hvala unaprijed!
Tomislav.Klaic (A) hrt.hr

ODGOVOR:
U našoj rubrici Oglasi ćete naći ono što tražite.

CES LAS VEGAS 2009

Poštovani!
Osvrt g.Grakalića na CES Las Vegas 2009 je senzacionalan, što ne iznenađuje s obzirom da je on prvo pero u Hrvata za audio tematiku.
Svaka čast!
Božidar
dubravka.erdelic (A) tisak.hr

UPARIVANJE SUSTAVA

Poštovani!
Posjedujem pojačalo Exposure 2010s, CD player Arcam diva 192, zvučnike ProAc studio 110 na Rondo stalcima punjeni pijeskom. Kabeli su: interconector VDH  D 102 mk III, a zvučnički je Kimber 8 VS. Moj problem je što mi je zvuk sistema malo svijetliji, budući da preferiram malo tamniji tj. topliji zvuk.
Molio bih Vas savjet oko eventualne zamjene  kabela nekim drugim, jer ostale elemente ne bih za sada mijenjao.
Pozdrav iz Osijeka,
Zlaja
zlatko.mestrovic (A) os.t-com.hr

ODGOVOR:
Počnimo od temelja slaganja audio sustava. Prvo krećete od temeljnih audio komponenti, a to su izvor zvuka, pojačalo i zvučnici. U samom startu, dok su spojene najobičnijim vulgaris kabelima, među tim komponentama mora postojati sinergija, sinergija koju kasnije s kabelima podižete na još viši nivo. Ukoliko u samom startu među komponentama nema sinergije, nikakvi kabeli neće moći popraviti zvuk. Drugim riječima, mijenjajte komponente ako želite postići ono što ste napisali.

AUDIO DNEVNIK

Poštovani!
Radujem se da ponovo mogu čitat Audio dnevnik na Audio Pulsu, a ako je naš hobi ovisnost, ja sam presretan da imam tu "ovisnost". Samo nastavite tako!
U ožujak nam dolazi Jon Lord sa simfonijskim orchestrom i horom u budimpeštansku "Palatu umjetnosti". Kupio sam karte i vidjet ćemo.
Pozdrav Svima!
Tomek iz Segedina
fuji (A) foto-centrum.hu

KAKO SPOJITI SLUŠALICE?

Poštovani!
Posjedujem integrirano pojačalo (Prima Luna Prologue 1) koje nema izlaz za slušalice. Da li postoji način da ipak uključim slušalice u svoj sistem. Kako? Imate li preporuku?
Unaprijed hvala,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
U načelu ne možete. No, svejedno evo više načina na koje ipak možete, ali to sve radite na vlastiti rizik!
Prvo, na tržištu postoje (uglavnom jeftine) slušalice koje na svom kabelu imaju ugrađenu regulaciju glasnoće - takav kabel od slušalice možete putem adaptera spojiti na RCA izlaze CD playera.
Drugo, kako osim visokoomskih (600 Ohma na više) postoje i niskoomske slušalice, potrebno je posuditi takav model i prikopčati na izlazne zvučničke terminale korištenjem adaptera (bilo kupovnog, ako se može naći, bilo iz kućne radinosti). Ako reproducirani zvuk zadovoljava po svim akustičkim parametrima, valja takve slušalice kupiti i uživati u glazbi. Ako postoje priključci za dva para zvučnika, tim bolje, jer se adapter može fiksno priključiti na izlazne terminale za drugi par zvučnika. Uglavnom - OPREZNO probati!
I treće, najsigurniji i najgalantniji način, ujedno i način koji vam mi preporučamo - trebate kupiti pojačalo za slušalice, a dobra je vijest da cijena pojačala za slušalice starta već od 400 ili 500 kuna.

DENON DRA-700AE

Poštovani !
Molim Vas za savjet, dobio sam novi Denon stereo receiver DRA 700ae, a javlja mi se sljedeći problem: s bilo kojeg izvora zvuka (dakle: radio, DVDP, TV, CDP) moram uređaj pojačati (karikiram) na 12 sati, a da bih tek recimo na 2 sata rekao da je zvuk normalne glasnoće, a vjerujte mi zbilja nije glasno. Na njega su spojeni Mission m33 zvučnici s 2 x 2.5mm Bandridge kabelom. Ja sad ne znam ni sam da li je to problem ili je to normalno za taj receiver? Samo na jednom mjestu na internetu sam naišao na taj problem ali bez solucija, da li reagirati tamo gdje je kupljen jer je pod garancijom ili ne? Zvučnici i uređaj su 10-tak dana tek u uporabi. Zbog neznanja engleskog ili njemačkog pitao bih na Denon stranicama, a ni zastupnika u Hrvatskoj ne znam, pa se Vama javljam za savjet.
Pozdrav,
Markan G.
gavron69 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Dakle, koji god izvor zvuka da je upaljen, morate pojačati na 14 sati da bi se čula normalna glasnoća? To nipošto nije normalno. Prvo pogledajte jeste li sve dobro spojili. Ako nema napretka, vjerojatno ste na receiveru nešto krivo stisnuli, napravite ovaj test: kao izvor zvuka odaberite tuner (koji je ugrađen u receiveru), glasnoću receivera podesite na cca 10 sati, gledajte na receiveru koji ste gumb (ili opciju) krivo stisnuli, tj. podesili. Paraleno izvadite manual od receivera i detaljno ga proučite. Ako i dalje nema napretka, javite nam se opet.

SANSUI CD PLAYER

Poštovani!
Posjedujem CD player SANSUI CD-X711, molio bih gospodina KALU koji je SANSUI fan da mi se javi, bio bih mu zahvalan. Javiti se na broj 091 520 7481.
Pozdrav,
Željko Muštra
mzeljko1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Dotičnog gospodina ne poznajemo, no ovim putem ga pozivamo da vam se javi!

ACOUSTIC REVIVE

Poštovani,
ako vam nije problem da mi pošaljete informaciju – gdje ste kupili Acoustic Revive RR 77 Generator i kako ste riješili problem rada na 100V?
Srdačan pozdrav,
Bojan Kosalec
Bojan.Kosalec (A) dziv.hr

ODGOVOR:
Generator Acoustic Revive R-77 je kupljen preko slovenske firme Canyon Audio. 110 V nije problem jer postoji adapter s trafoom za 12 V. S padom US dolara i jačanjem japanskog jena je ova stvarčica poskupila.

NOVI CD PLAYER

Poštovani !
Naisao sam na vašu stranicu i prezadovoljan sam pročitanim !
Ovo je moja trenutna oprema: MA BR2 zvučnici, NAD c352 pojacalo, Oehlbach TwinMix 2 (neterminisan) zvučnički kabel i Technics Sl PG 590 cd player (nadam se ne jos dugo). I Oehlbach NF1 interkonekt. Dilema je koji cd player umesto Technics-a? Posto je definitivno najslabija karika i planiram odavno da ga penzionišem. NAD 325bee ili 541 je smer u kome trenutno razmišljam ! Ili imate kakav bolji predlog ? Trenutno imam utisak da je sound nesto oštriji i zategnutiji, što baš nije dobro za malo tvrđu rock i metal muziku (koja je i sama prenaglašena), dok za moje uši - smooth jazz, soft-pop-rock muzika, čak i laganija klasika solidno tj. dosta dobro zvuce (mada uvek može bolje)... Da li bi mi promena playera donela bitnija poboljšanja ? Oehlbach Twin Mix sam povezao na gornje zvučničke terminale, imam onaj fabrički lim povezan sa donjim terminalima. Da li bi kupovni jumperi mogli doneti poboljsanje, bi-wire nisam jos probao.
Toliko za prvo javljanje !
Puno pozdrava iz Vojvodine !
Bane
banes (A) nadlanu.com

ODGOVOR:
Prema onom što ste opisali, NAD 541 bi trebao biti pun pogodak. Što se tiče kabela, naša je preporuka da uvijek kupujete tvornički terminirane kabele - što znači da ne kupujete goli kabel niti da ga osobno terminirate. Tvornički lim je najgora opcija za jumpere, zamjenite ih s nečim boljim.

ZAMJENA DRIVERA ILI POPRAVAK OVJESA

Poštovanje!
Naime, vlasnik sam Jamo BX200a zvučnih kutija a problem je nastao na bas jedinicama tj. na oba zvučnika je došlo do puknuća ovjesa, ja bi najradije zamijenio oba drivera novom originalnim jedinicama ali ne znam gdje ih potražiti jer zvučnici datiraju iz 1996 godine, druga opcija je dati nekome zamijeniti ovjes a ali opet postoji bojazan da će zvuk biti promjenjen što ne bih htio, molim Vas za savjet.
Unaprijed zahvaljujem,
Zoran
zoranvkv (A) gmail.com

ODGOVOR:
Problem se sigurno može riješiti. Ne znamo točno na koji način, zamjenom drivera ili popravkom ovjesa, no za to je specijaliziran gdin Igor Štimac, pa ga telefonski kontaktirajte u AudioCinema Art (01/4847-875) kao domaćeg zastupnika tvrtke Jamo.

IZRADA ZVUČNIČKOG STALKA

Poštovani,
molim Vas za savjet. Posjedujem zvučnike koje bi trebao staviti na stalke, ali tu se javlja problem jer su isti vanstandardnih dimenzija u odnosu na današnje zvučnike: 32x57x24 (š-v-d), te nisam nigdje našao stalke visine do 50 cm, a da je postolje za zvučnik dovoljno široko. Nadalje gledajući vašu Green Guy) stalažu došao sam do ideje da si sam napravim stalak po uzoru na nju. Sad me zanima da li bi kombinacija MDF i čeličnih šipki bila dovoljno dobra za izradu istih ili mi možete predložiti neko drugo rješenje. U prilogu Vam šaljem sliku zvučnika i skicu kako sam ja to otprilike zamislio.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru i srdačni pozdravi!
Pero
prperi386 (A) gmail.comODGOVOR:
Mi mislimo da je ideja loša. U cijeloj priči još nedostaje i pijesak. Mi bismo išli na varijantu prema kojoj bi se u sredini svakog stalka nalazile dvije ili tri čelične šuplje šipke (fi 5 ili 10 cm) koje bismo s donje i gornje strane zavarili za metalne ploče - donja ploha neka bude dimenzije primjerice 25x25 cm, gornja ploha dimenzija 15x15 cm. Prije varenja bismo te metalne šipke ispunili kvarcnim pijeskom. Na dnu donje plohe bi se obavezno nalazili šiljci. Između zvučnika i gornje metalne plohe bi se nalazile kuglice Blue Tacka ili nekog drugog trajno elastičnog kita koje bi spriječavale da zvučnik padne sa stalka.

ODABIR POJAČALA

Pozdrav,
počeo sam graditi svoj prvi hi-fi sustav i za sada uzeo Monitor audio br2 zvučnike. Planiram kupiti stereo pojačalo i mislio sam se između Cambridge audio azur 340a i Nad c315bee. Zatim sam na Vašoj stranici pročitao recenziju Tangent hifi 100) sustava, konkretno amp 100 pojačala. Sad, pošto postoji razlika u cijeni zanima me što bi mi bilo bolje uzesti, da li bi to pojačalo jednako dobro radilo uz moje zvučnike ili bi ova nešto skuplja pojačala ipak bila bolja? Ako bi, koji od navedena 2 bi mi preporučili?
Unaprijed hvala i sve najbolje
Nikša Vodanović
nvodanovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Od svih navedenih kombinacija, mi bismo išli na varijantu Monitor audio + NAD.

NAD PHONO PREAMP
14. prosinac 2008.
Pozdrav,
zanima me di u Hrvatskoj mogu kupit NAD PP 2 phono preamp, osim u Splitu. Imam Kenwood KD47-F i za sada slušam preko laptopa, ali me pocelo živcirat ta moran svaki put palit laptop da bi uživa u vinilu. JA smatram da mi je to dovoljna amplifikacija za studentsku sobu.
Zahvaljujem se unaprijed.
Pozdrav,
Stipe Marasović
vodomaras (A) gmail.com

ODGOVOR:
Od NAD zastupnika za Hrvatsku, firme Audio Art, smo dobili informaciju da se navedeni PP2 može se kupiti u bilo kojem od četiri AudioCinema Art dućana širom Hrvatske (Zagreb, Split, Pula i Varaždin).

KOMENTAR NA ODGOVOR

Pozdrav!
Zahvaljujem vam se na odgovoru vezano za spajanje s Mogami 110 Ohmskim kabelom. Zanimalo me samo da li postoje kakve opasnosti pri spajanju (na što se mi vi i odgovorili). Naime, spojio bih DVD player na digitalni ulaz CD playera Quad CD-P II kako bih iskoristio Quadov konverter. Usput, imam dva takva kabela pa je i stereo povezivanje na analogne ulaze integriranog pojačala moguće.
S poštovanjem,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODABIR POJAČALA

Poštovani,
imam Vandersteen 1c zvučnike, CD player Exposure 3010. Molim savjet oko pojačala. Volim malo topliji zvuk. Cijena pojačala da bude cca 2000E.
Hvala!
Pozdrav,
Zdravko - Zagreb
anabanana (A) post.t-com.hr

ODGOVOR:
Ne znamo kakva je akustika sobe. Načelno, mi bismo išli na pojačalo koje je po karakteru otvoreno (ne i svijetlo!), detaljno, svježe, prozračno, dinamično i brzo. A kompletan sistem bismo ožičili s nešto toplijim kabelima. Također, napominjemo da za razliku od zvučnika Vandersteen 2 Ce Signature II koji zahtijevaju pojačalo veće snage, zvučnik 1 C ne zahtijeva pojačalo velike snage te će pojačalo snage 30 ili 40 w po kanalu biti sasvim dovoljno.

PREPORUKA ZA KUPNJU...

Poštovani,
već neko vrijeme razmisljam o nabavci nove Hi Fi instalacije. Imam sobu veličine 6x4m. Razmišljao sam o kupovini Cyrus 8vs2 ili Roksan Kandy K2 pojačala u kombinaciji s ProAc Studio 110 ili ATC SCM 11 zvučnicima. Takoder sam htio kupiti CD player Cambridge Audio Azur 640C, ali mi je savjetovano da bi mi puno bolje odgovarao Cyrus CD6s, koji je i puno skuplji. Ukupan iznos koji mislim potrošiti na instalaciju je oko 20000 kuna. Prvenstveno mi želja da system ima izbalansiran zvuk i da mi vjerno reproducira raznovrsne vrste muzike. Interesiralo bi me što mislite o mome izboru, te da li imate neki dodatni savjet. Trebao bi mi i savjet u vezi stalaka i kablova za zvučnike. Da li mi se ova kupovine više isplati kod nas ili bi bolje prošao ako bih sve naručio iz vani?
Unaprijed Vam zahvaljujem.
Zoran
sinovciczoran (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Soba koju imate je dobrih dimenzija, ne znamo kakve je akustike. Za takvu sobu možete kupiti i bookshelf i floorstand zvučničke kutije. Neke od navedenih proizvoda smo slušali, neke nismo, pa ćemo komentirati one koje jesmo. Studio 110 je kutija koja van daje dosta detalja, slična priča je i kod 640C playera - vidite da li to odgovara vašim željama. Stava smo da vam se više isplati kupovati u HR nego tu robu naručivati iz inozemstva - računajte da ćete na cijenu te robe dodatno platiti troškove poštarine/transporta, plus 22% PDV-a.