Pitanja i savjeti, zima 2006/07

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

DRAGI DEANE...

Dragi Deane zdravo,
jednom davno, bilo je to u Ateni kod prijatelja, vidio sam jedan prekrasan film, bajku za djecu i odrasle i zvao se "Beskrajna priča" tj. "Neverending Story"ili tako nekako.? Od tada do danas nisam uspio pronaći taj film i budući da sam siguran u tvoje i filmofilske horizonte, ako imaš kakva saznanja, javi, učiniti ćeš mi ono najbitnije što prijatelj može učiniti prijatelju - vratiti ćeš mi smješak koji lebdi samo oko usana djetinjstva, a ono je, što se mene tiče poodavno prošlo.
Evo, konačno, nakon punih tjedan dana koji se pričinjavaju poput "pola života", temperatura se pocela spuštati sa ipak nevjerojatnih 39, na nekakvih klasičnih tuberkuloznih 37,2 i STVARNO - lakše se diše, ako se "ovo" može nazvati disanjem.
Potpunom ovisniku o muzici je naravno prva misao bila da upali "hi-fi" uređaj ali niti imam dovoljno snage, niti sam psihički dovoljno stabiliziran (a kada jesam!?) da učinim sve one male ali bitne obredne pripreme, bez kojih "lisica neće imati nikakvo zadovoljstvo", i budući da znam kako rituali idu, nije mi niti palo na pamet pokušati. A da me mami, me mami... Naime, tako je lako fulati put, tako je lako otpuhnuti prah čarolije, da je puno, puno bolje uopće niti započeti, ukoliko barem osnovni uvjeti ("osnovni uvjeti", he-he) nisu spremni. Netko tako fula i cijeli život. Prečesto se bojim da i ja spadam u "te", iako sam u svojih 48 godina proživio, bez ikakve primisli samohvale ili sličnog, doslovce dva ljudska života. Ja uostalom nemam veze s tim. Međutim količina je rijetko kada sinonim za kvalitetu tako da ova konstatacija baš i nema nekakvu vrijednost.
Da skratim: umjesto slušanja, sjetio sam se tvoje priče o Hi-Fi Dnevniku", ideja mi se učinila vrlo interesantnom kao takvom i upalio sam ovu prvu-prvcatu preteču "Onoga" čemu vodi cijela evolucija - Savršenoj Mašini koja ce do u beskraj vremena, barem za ljudske pojmove, davno nakon nestanka bilo kakve prirodne Inteligencije i naravno Čovjeka, "voditi" dalje Priču.
I eto konačno da ti kažem da me tvoj Dnevnik, neovisno o momentalnim i inim stanjima doslovce oduševio! Još možda ljepše i točnije rečeno: duboko obradovao i vrlo često iskreno nasmijao!
Priznajem, nisam očekivao toliko duha, naprotiv čak, očekivao sam jedan niz enumeriranja marka, modela, brojeva, temperatura, podsjecanja na neka prošla (i kao takva "divna") vremena, konotacija, vibracija, elem... cijelu si priču podignuo na jedan sasvim drugačiji, toliko širi i sveobuhvatniji nivo da ti prosto i kratko: skidam kapu!
Naravno da je problematika zvuka dvojaka. Ona jeste prvenstveno tehnička u smislu šta kako, gdje i zašto, što s čim, kada i u kojoj mjeri, pošto? Ali u cijeloj je priči itekao važna i ova druga: "subjektiva" komponenta: što je to uopće dobar zvuk, da li to postoji malo više unutar ili van glave, kakve veze ima srce s tim, tjelesna i kulturološka temperatura, moda, frustracija, podsvijest, trenutak (ne)Civilizacije, blaziranost, falusoidno cuclanje razmaženog djetinjstva, potreba za "momentalnim doživljajem tipo svršavanjem" bez ikakvog napora, povratak u Majčinu utrobu... i da ne duljim, tvoji eseji su toliko sveobuhvatniji da si mi i u ovom stanju totalno osvježio dan.
Osim što sam pomno i s velikim interesom primao na znanje mnoga saznanja koja su mi eto visila-tu negdje - samo što sam ih morao pročitati iz tvoje ruke da mi stvarno sjednu.
Svaka čast! Jedva čekam nastavak, pardon nastavke! To je tako lako rečeno ali, sada mi se čini da mi je i premalo teksta, da prerijetko pišeš.
Ljudi koji nešto žele saopćiti uglavnom traže (mnogi i pronalaze, ali najveći dio je - ništa) najprikladnije i najoriginalnije oblike. Kao i uvijek - odgovor stoji ispred očiju - ali, samo za one rijetke koji to uvide. A ti spadaš u te. Jer si preko jedne (samo nama bitne) posve trivijalne teme u stvari zaronio direktno u Literaturu. Ja godinama razmišljam kako, ovo mi nije palo ni na kraj pameti...
Činjenica je, s onkraj svih mogućih i nemogućih, postojećih i budućih modela uređaja, da "savršeni zvuk" stvarno postoji, uostalom i ti i ja smo se u sve ove godine u to uvjerili. Međutim, baš kao što toliko točno kažeš i citiraš-radi se samo o trenutcima i često puta uopće nisu bili ovisni o količini napora, love, želja itd, vec samo o magičnom trenutku, minuti, danu, po koji put i mjesecu, pa čak i godini, jer i to se znalo događati-cijela godina sreće i zadovoljstva zvukom! Ali, onda bi čarolija nestala, tko zna zašto, kako, kamo, gdje i valjalo je početi priču ravno iz početka. A to je upravo Život i ono "malo" što o njemu možemo shvatiti. I sve to skupa je u tvojim Esejima.
Ujedno, čestitam tvojoj supruzi, kao naravno i vašoj djeci (iako je njoj sigurno bilo puno teže - daj Bože i puno ljepše) što je izdržala i ne samo to i dala ti podršku da i dalje jašeš za tvojim (našim) skupocjenim i nimalo sigurnim-vjetrenjačama. A i jako mi se sviđa upravo što spominješ i nju i cijelu tvoju obitelj u ovoj, ponavljam, tako beznačajnoj priči. To znači da si daleko od današnjeg ego-tripa, vrlo zarazne bolesti koja ce nas zasigurno, ako se nešto ne desi, dovesti vrlo brzo do nekakve nove Eksplozije.
Ja nisam "klasični vjernik - dapače - ali vjerujem u Boga i kažem: ako Bog da, ti i ja (i što više moguće ljudi), ako i kada dođe to tih krajnjih trenutaka, ćemo slušati Muziku. A tu ce biti i tvoja supruga.
Iskeni pozdravi,
Bobo (podaci poznati redakciji)

NOVI ZVUČNICI ILI SUBWOOFER?

Poštovani,
Pošto sam novak u ovom području molio bih za savjet. Kupio sam receiver Pioneer VSX-516-s 6 x 100 W i uz to zvučnike Jamo PJHCS 6000 PPL, glavni zvučnici su jaèine 100 W i woofer od 20 cm. Ali želio bi jači bas, što preporučate subwoofer ili da uzmem druge zvučnike i koje (do par tisuća kuna). Soba je veličine 25m2. Hvala!
Siniša
franjko () net.hr

ODGOVOR:
Prvo i osnovno, pustite cijeli sistem neka odradi barem 300 sati kako bi se usvirao. Nakon toga slušajte da li postoji razlika u zvuku. Zatim se poigrajte s položajem zvučnika u prostoru, postavljeni bliže stražnjem zidu će dati naglašeniji bas. Ako ni tada ne biste bili zadovoljni, uvijek možete bas "podebljati" s tonskim kontrolama na receiveru. A ako niti tada ne biste bili zadovoljni, kupite subwoofer.

KEF SAMOGRADNJA

Srdačan pozdrav!
U prilici sam kupiti ručno pravljene kutije KEF kit serije. Kutija je odlične izrade kao i skretnica. Ono što me brine su "drajveri'. Naime moj poznanik tvrdi da su zvučničke jedinice koje su se prodavale u KIT varijanti lošijeg kvaliteta odnosno nisu prošle stroge standarde da bi se ugradile u kompletnu originalu kutiju. Stoga stoga su ih prodavali u DIY varijanti "da se ne bi bacile". Drajveri su dobro očuvani i referentne su klase. Kakvo je Vase mišljenje o ovom stavu? Hvala.
Marko Dujakovic
marko@vms.co.yu

ODGOVOR:
Moramo se na žalost složiti s vašim prijateljem, to je relativno česta pojava. No ne mora značiti da je tako i u vašem primjeru! Predlažemo da prije kupnje poslušate kutije i to ne u stereu, nego mono - nađite neku mono snimku, te prvo poslušajte jednu, zatim drugu kutiju kako biste utvrdili da li su potpuno iste (tj. da li potpuno isto sviraju).

KOJA KOMBINACIJA JE IDEALNA?

Pozdrav,
Čestitke za Vas, vrlo uspešan sajt. Prava oaza za audiofile!
Pitanje na koje već neko vreme nemam odgovor: Treba da kupim pojačalo i zvučnike. Budžet ja 1800 Eur. Kod nas ponuda za te pare je ova:
Pojačala:
Jungson JA 88d,
Rotel 1062 + 1070
Zvučnici:
Cav FI-EX, Cav Fi-II,
Wharfedale Evo30, Evo40,
JBL L890,
B&W 705,
Zamolio bih Vas za savet oko izbora. Moguća je i bilo koja druga Kombinacija koju vi predlažete jer je ista moguća sa narudžbinom. Inace, slušam klasičnu muziku, Soft jazz, te muziku 60-tih.
Srdačan pozdrav iz Skopja.
Dohchevski Atanas
Dohchevskia (A) nbrm.gov.mk

ODGOVOR:
Odgovor je naravno subjektivan, k tome konačan odabir zavisi od izvora zvuka, sobne akustike, tipa zvuka koji volite tj. želite postići, kabela itd. Obzirom na tip glazbe koji slušate, suzili bismo odabir na Jungson pojačalo, te Wharfedale i B&W kutije. Konačan odgovor ćete slušanjem donijeti vi.

PREPORUKA ZA ZVUČNIČKE KABELE?

Pozdrav!
Molio bih vas za savjet u vezi zvučničkih kablova. Imam zvučnike Diamond 9.1 koji su spojeni na receiver Onkyo SR-501. Zvučnici funkcioniraju kao prednji u kućnom kinu, a koristim ih i za slušanje glazbe (u stereu) gdje se naravno primjećuju i neki nedostatci. Naime, pri većim glasnoćama visoki svako toliko znaju zašuštati i zagušiti ostatak zvuka, što bih pripisao receiveru, dok su srednji mrvicu povučeni za moj ukus, što je vjerojatno karakteristika zvučnika. Inače je zvuk ove kombinacije snažan, prostoran i autoritativan, sa dobrom lokalizacijom, zbog čega sam se i odlučio za ove zvučnike, umjesto za B&W koji su bili odlični za rock i sl. ali mrvicu prenapadni i "plosnati". Vjerojatno B&W + Onkyo nije dobra kombinacija... Da ne skrećem s teme: kablovi koji su trenutno na zvučnicima nisu vrijedni spomena, pa pothitno trebam nove (2x2m, razumne cijene u odnosu na ostatak) koji će urediti visoke i ako je moguće malo naglasiti srednje. Već su mi preporučili Kimber, ali zanima me i vaša preporuka.
Hvala,
Dejan B.
hellblade (A) net.hr

ODGOVOR:
Mišljenja smo da se Kimber, prema onome što ste naveli, neće dobro uklopiti u navedeni sistem, smatramo da će u tom sistemu zvučati previše tvrdo - no uvijek treba na licu mjesta probati. Naš je stav da poslušate u sistemu kako zvuče primjerice VdH CS 122 ili Synergistic Alpha zvučnički kabeli.

KOJI CD PLAYER KUPITI?

Poštovani,
Nakon dugo vremena sklopio sam dio sustava koji se za sad sastoji od: Diamond 9.4, Denon 3802 i nekog LG dvd playera. LG mislim ostaviti za filmove dok bi za slušanje glazbe kupio neki CD-player.
Koji bi mi vi player preporučili, da se najbolje uklopi u moj sustav? Isplati li se kupiti polovni CD- player? Ne bih baš isao preko 2000kn.
Hvala unaprijed,
Stipe
stipepanjol (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako idete za tamnijim zvukom poslušajte NAD 521bee, a ako tražite otvoreniji zvuk poslušajte Onkyo DX-7333.

DVD ILI CD?

Veliki pozdrav!
Nedavno sam otkrio ovu vašu stranicu i stvarno je odlična, sa zadovoljstvom je iščitavam!
Početnik sam u hi-fi svetu i ovde nalazim puno korisnih informacija, samo nastavite tako! Nedavno sam kupio pojačalo Denon PMA 720 i zvučnike JBL mx 1500... Interesuje me vaše mišljenje o ovoj kombinaciji. Muziku puštam preko dvd plejera (Pioneer dv 393), ali planiram da uzmem neki CD plejer... i možda neke kablove, pa bih voleo vašu preporuku i za to. Slušam pretezno instrumentale, ambijentalnu muziku - malo Vangelisa, malo Zimmermana, klasiku i malo jazz, Enigmu i Sacred spirit, kubance i sl. Volim otvoren zvuk (ja ga tako zovem, kada se jasno čuju visoki tonovi), ali to sad postižem samo pomoću loudness-a na pojačalu, a onda dobijem i iritirajući šum u zvučnicima... Šta bi, po vama, bilo prvo za promenu u ovom sistemu?
Unapred hvala,
Ivan Jovanović
ijov (A) sezampro.co.yu

ODGOVOR:
Kao što ste i sami zaključili, DVD player je najslabija karika u sistemu. Predlažemo da svakako poslušate CD player Onkyo DX-7333 koji bi prema onome što ste naveli trebao fino leći u sistem.

FOCAL, B&W, WHARFEDALE...?

Poštovanje,

Krenuo sam napokon u trideset trećoj godini po prvi put u Hi-Fi svijet. Tim prije što sam preselio iz stana u kuću, susjeda nigdje nadaleko da se žale na «buku» a i dnevna soba ima tridesetak kvadrata. Jednostavno bi bio grijeh nemati dobar stereo sistem u takvim uvjetima. Prilično sam stvar shvatio ozbiljno, obilazim radnje, slušam polako i uopće ne žurim. Zapisujem karakteristike svakog zvučnika kao što ste preporučili (procitao sam sve vaše zanimljive stranice). Nažalost, ne može se uvijek optimalno cuti svaki zvucnik. Na primjer u jednoj trgovini su imali MA Bronze spojene na odličnu Marantz kombinaciju. Bolje da nisu. To više dođe kao anti-reklama. Ali drugih pojačala nemaju. Hvaljeni Kef iQ7 mi se nije dopao. Možda zbog kombinacije s Denonom? Rotel nisu imali. I tako dalje. Shvatio sam i da je čitanje engleskih revija takoder besmisleno. Uvijek su to «dobri zvučnici za te novce» bilo da se radi o entry level proizvodu ili o high endu. Pomalo smiješno. Isto mogu reći i za ocjene vlasnika uređaja. U 99 posto slučajeva svako hvali svog konja. Shvatio sam i da ovdje zaista ne vrijedi pravilo (bar ne uvijek) koliko para – toliko muzike. I da je konačni odabir sasvim individualan izbor, stvar svakog od nas, našeg uha i poimanja zvuka. No da skratim uvod, mene bi zanimalo slijedeće: kao prvo, nemam priliku zvučnike poslušati kod sebe, a nemam ni iskustva da bih uopće mogao pojmiti što mi je potrebno. Naime, slušam pop, rock, blues, soul, ponekad jazz i klasiku. U opciji su slijedeći zvučnici: B&W 603, Jmlab Chorus 714 i Wharfedale EVO2-30. Mislim da s NAD pojačalom ne mogu pogriješiti, prilično je fleksibilno. Doduše Wharfedalu bi mogao pasati i Rotel ali je skuplji. Ne namjeravam ukupno potrošiti više od 12-tak tisuća kuna. Pojačalo bih vjerojatno upario s Marantz/NAD/CA CD playerom. Što vi mislite koji je od navedenih zvučnika bolji u stereo modu? I ono što me naročito zanima u cijeloj priči - da li bih ima dovoljno basa obzirom na prostoriju? Ili trebam odabrati drivere 8 incha? Kao opciju sam ostavio Athena AS-F2.2. koji su i najjeftiniji. Slušao samo samo njihov bookshelf model s NAD kombinacijom i bilo je solidno. Htio bih istaknuti da nisam ovisnik o naglašenom basu ali bi me svakako smetalo kada bi zvuk bio osjetno pretanak gubeći se u prostoru. Čuo sam i Energy C-500 i činilo mi se da ima odlican bas. Nažalost ne odgovara mi taj model jer bih htio zvucnike postaviti bliže zidu (naredba supruge). JBL i Dali još nisam slušao. Zapravo, sve što želim je solidan zvučnik koji može ispuniti zadaću obzirom na kvadraturu. Konkretno, primjerice, da li bi bio dovoljan B&W DM 603 S3 u 30m2 ili je sasvim bolja opcija 604?

Veliko hvala, imate nadaleko najbolje stranice!!
Ognjen iz Zagreba
ognjen.predragovic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Kada dolazite na slušanje nekog zvučnika u neki dućan, zamolite prodavača da poslušate taj zvučnik na dva različita pojačala kako biste bolje upoznali taj zvučnik. Pri slušanju i kupnji kutija slušajte i savjete prodavača a čitajte i testove, ali na kraju uvijek slušajte svoje srce i svoje uho - iako nemate iskustva u slušanju, srce ce vam reći kada je neki zvučnik vama po čefu. Od navedenih kutija, B&W 603 je idealan za rock muziku a lošiji za jazz ili klasiku, Wharfedale će najbolje svirati klasiku i jazz, dok se Focal nalazi negdje između. Smatramo da ce 603s3 dobro leći u prostoriji od 30m2, iako biste ga trebali čuti u vlastitoj sobi da budete potpuno sigurni - isto se odnosi i na 604s3.

OBLAGANJE ZVUČNIKA BITUMENOM?

Poštovani,
zanima me kakav bih efekat postigao oblaganjem zvučnih kutija bitumenom, izmjenom unutarnjeg ožičenja te zamjenom damping materijala (tyrotex umjesto sonofila). Naime, posjedujem Celestion F 30 i nisam zadovoljan preotvorenošću srednje i visokotonskog spektra, osobito pri malo većoj glasnoći. Znam da mi je sobna akustika katastrofalna (laminat bez tepiha + knauf + zvučnici na dužem zidu), ali po tom pitanju ne mogu puno učiniti. Moram naglasiti da sam zvučnike kupio čuvši ih u slušaoni distributera te ih pretpostavio KEF-u iste klase. Ostatak sustava: Marantz PM 4400 OSE, NAD CD 502, SUPRA Rondo 4x2.5 zvučnički, Wireworld Oasis 5 interkonekt.
Molim za savjet i unaprijed hvala.
Pozdrav!
Edo
edo.haluzan (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Opet se vraćamo na ono što stalno ponavljamo: svaki je sistem tj. komponentu prije eventualne kupnje nužno čuti u vlastitom domu. Zatim, vjerovatno pojačalo nema dovoljno snage, pa se sistem tj. zvučnici pri većim glasnocama "deru" i nastaje distorzija. U toj klasi uređaja je jako malen broj zvučničkih kutija koje pri većim ili velikim glasnoćama mogu svirati bez javljanja distorzije. Zatim, oblaganjem zvučničkih kutija bitumenom nećete postići željen cilj. Nadalje, Izmjenom internog ožićenja se mogu neke stvari promijeniti. A što se tiče zamjene damping materijala, tu bi se moglo desiti da će srednjetonsko područje malo potamniti, ali će zato visokotonsko područje ostati isto - no treba probati i na licu mjesta vidjeti konkretne rezultate (ako će ih biti!). Opet se vraćamo na konstataciju da je soba (i njezina akustika) najvažnija karika u audio lancu - umjesto svih navedenih radnji (oblaganje bitumenom, promjena internog ožićenja i sl.), puno veće rezultate ćete dobiti poboljšanjem sobne akustike - probajte u sobu staviti kakav deblji tepih (od vune ili nekog drugog prirodnog materijala), zavjesu ili žaluzine, pokoju zidnu policu i sl. - drugim riječima, smanjite zvonjavu sobe.

TYROTEX

Poštovani,
Vaše cijenjeno mišljenje glede upotrebe poliuretanske piramidalne ploče (Tyrotex) u dampiranju zvučničke kutije. Mišljenje tražim pošto navedenu ploču posjedujem, odnosno da li tražiti neki drugi materijal za dampiranje?
Hvala
Siniša
sinisa.trstenjak (A) ck.t-com.hr
P.S. radi se o transmisijskoj kutiji

ODGOVOR:
Možete se slobodno odlučiti za Tyrotex.

ZAŠTITA ZA VISOKOTONAC?

Pozdrav
Ako mi možete napisati kako napraviti zaštitu za visokotonac snage 100W i 1" da mi ne gori visokotonac, odnosno da mi nešto preuzme višak snage. Radi se o zvučnim kutijama AKUSTIC LINE 700W. Da li se može staviti neka halogena žarulja u seriju s visokotoncem?
Damir
damir.hrzenjak (A) hznet.hr

ODGOVOR:
Auto žarulja treba biti obavezno 24V, a po mogućnosti da nije halogena (40W). To je kamionska žarulja koja ima dvije žarne niti. Nju ćete staviti u seriju i ona štiti u 90% slučajeva.

KUPNJA KABELA

Poštovani,
prije svega puno pohvala na račun vaše web stranice koju sam "otkrio" tek nedavno, jako mi se svidio vaš pristup raznim problemima koji se sreću u audio-video sistemima. Imam mali problem za koji mislim da mi možete pomoći u njegovom rješavanju vašim savjetima i iskustvom. Naime, moj HI FI sistem se sastoji od samostojećih zvučnika Mordaunt Short Avant 904,int.pojačala Cambridge Audio Azur 340 A i CD playera Cambridge Audio Azur 540 C. Zvučnički kablovi su Qed Special Silver 25th Annyversary. Soba u kojoj se nalazi sistem ima 18 m2 i zadovoljan sam sa basom i srednjetonskim područjem dok visoki tonovi ponekad znaju malo "zašpricati" (pogotovo kad je u pitanju neki hard rock). Dio tih "zasluga" pripisujem samom materijalu od kojih su tweeteri načinjeni (aluminij), a i sam sistem je malo svijetlijeg karaktera. U cijelom sistemu najlošija karika je interkonekt (no name) pa vas molim za pomoć pri odabiru kvalitetnog interkonekcijskog kabela cca do 500 kn kojim bi mogao dobiti bolju kontrolu i dinamiku visokih tonova odnosno da nekako dobijem malo "tamniji" njihov zvuk, a da kabel ima što manje utjecaja na bas i srednjetonsko područje jer sam sa tim spektrima sasvim zadovoljan. Pokušao sam već nešto sam potražiti po dućanima, ali mi nitko ne može konkretno nešto ponuditi jer uopće ne poznaju kablove odnosno njihov "karakter".
Unaprijed hvala i puno sreće u daljnjem radu.
Kornelije
kornelije.maric (A) ri.htnet.hr

ODGOVOR:
Predlažemo da pogledate naš oglasnik gdje se prodaje rabljeni Synergistic Research Alpha koji bi trebao odgovarati vašim potrebama.

KUPNJA ZVUČNIKA?

Poštovani!
Ponovno vam se javljam za malu pomoć. Zadnji puta ste mi savjetovali da u kombinaciji 5.1 zvučnika uzmem sve od istog proizvođača pa i serije, te sam odlučio poslušati vas djelomično. Prednje zvučnike i centar će biti iz iste serije ali ako mi ponestane novaca za satelite i odlučim se za neke jeftinije na što moram obratiti pažnju? Što se tiče prednjih, u nedoumici sam između između Dali Concept 6 sa centrom ili JBL Northridge E60 sa centrom EC25. Gdje bih mogao pročitati kvalitetnu recenziju spomentih zvučnika. Radi se o svoti od cca 4000 kn za prednje i centar. Ima li i neka povoljnija opcija npr. Energy ili Jamo?
Pozdrav
Tomas
tomas.lovrek (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Opet ponavljamo, svi bi zvučnici morali biti od istog proizvođača pa i iz iste serije (ovo pravilo dakako ima iznimaka, no nećemo o njima u ovom trenutku). Navedene Dali i JBL kutije nismo slušali, tako da na žalost ne možemo komentirati. Možemo vam preporučiti da svakako poslušate tri različita zvučnička paketa za koje osobno smatramo da za svoju cijenu sviraju jako dobro: Studio Lab (prednji SLB102.2, centar i stražnji Cine 02.2, plus eventualno subwoofer B02.2), zatim Jamo S606 koji je iznimno cijenjen AV paket zvučnika i Tangent (prednji Milenium 200, centar i stražnji Milenium centar i Milenium Mini).

SURROUND ZVUČNICI?

Poštovanje
Imam receiver Yamaha rx-v359 koja bi trebala napajat zvučnike za kućno kino u sobi od 20 m2. Imam prednje zvučnike Yamo E-410, 4 ohma od 60-20000hz, 50w.Da li smeta što su 4 omska? Trebali bi mi stražnji te centralni zvučnik ali novac je problem tako da raspolažem samo sa 1000kn. Ako imate kakvu preporuku što da nabavim da uživam u filmovima po nekakvoj best value vrijednosti.
Unaprijed puno hvala
Radić Neno
nenoradic (A) inet.hr

ODGOVOR:
Za tražene novce svakako obratite pažnju na par malih surround zvučnika Jamo S602 i pripadajući centar.

RAZNO...

Poštovani,
posedujem sledeći sustav: Yamaha CDX396, Yamaha AX496 i zvučnike Wharfedale Crystal 30. Odmah da napomenem da ne slušam klasičnu, džez i ambijentalnu muziku, već npr. Olivera Dragojevića, Stinga, Chris Rea-u...ali i brže stvari (npr. poslednji Madonin album). Ono što mi se čini da je problem jeste da bas u pojedinim pesmama bruji. Soba je pravougaona veličine 16m2 a zvučnici su udaljeni oko 35cm od stražnjeg zida. Razmak izmedu zvučnika je 180cm a izmedu njih se nalazi televizor. Znam da za prostorije veličine moje sobe preporučate bookshelf zvučnike ali sam pri kupnji mojih zvučnika slušao izmedu ostalih Wharfedale Diamond 9.2 i 9.3 koji za moj ukus uopšte nisu imali basa (u pesmi SORRY sa Madoninog albuma). Inače volim čist ili oštriji zvuk sa dubokim i postojanim basem. Moja pitanja su sledeća:
1. Da li je moguće iz jednog sustava dobiti i detaljan zvuk za laganije stvari i dinamičan i čvršći bas (bez brujanja) za disco (Madona, Colonia...) muziku?
2. Šta je po Vama najslabija karika u mom sustavu i da li bih zamenom neke komponente osetio razliku u kvaliteti zvuka?
S poštovanjem
Marko
popovicmarko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Do pretjeranog naglašavanja bas područja dolazi jer niste našli pravi položaj za kutije u prostoru, odmaknite ih još od zidova, pogotovo bočnog - eksperimentirajte. Na preostala pitanja odgovaramo redom kako su postavljena:
1. Da, naravno
2. CD player.

ENERGY, JAMO...

Poštovani!
Evo ponovno vam pišem jer se nisam još odlučio što kupit odnosno treba mi mala pomoć. Na raspolaganju imam 10.000 kn i odlučio sam se na kupovinu Cambrige CD playera 640C V2 i pojačala 640A V2 te zvuènika Jamo s606. Meðutim mislim da ipak nisu zvučnici u tom rangu i da mi je onda na komponente uzaludno bačen novac. Razmišljao sam i o Energy c500 iako su skuplji za 2000 kn. Ali i nisam siguran da li su baš toliko bolji. Naravno znam da moram tu mislit i na kablove. Zato vas molim da mi vi pokušate dat savjet sa vašim iskustvom i odabirom mada mislim da je Cambrige dobar izbor ili da kupim Nad u toj klasi ili možda i tu grješim. Imam sobu 4 x 5 m, slušam i klasiku i rock.
Unaprjed zahvaljujem.
Lijep pozdrav,
Dubravko Halusek
dubravko.halusek (A) mtnet.hr

ODGOVOR:
Energy je definitivno bolji izbor jer su ti zvučnici kvalitetniji u stereo modu od spomenutog Jamo modela koji je ipak idealan za AV sustave. Ako je cijena za C-500 prevelika, na raspolaganju imate C-300 koji također predstavlja bolje rješenje od spomenutog Jama. Barem u navedenoj kombinaciji.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovani,
zamolio bih za vas savjet oko zvučnika. Konfiguracija je:
Cijevno pojačalo (cijevi EL34: Single end) - oko 10W po kanalu
CD player: Marantz 5001 OSE
Što ukomponirati od zvučnika (osjetljivost, na što obratiti pažnju kod nabavke, proizvođači). Kakva su iskustva s JmLab Chorus zvučnicima?
Hvala,
Željko
jagnjic (A) etfos.hr

ODGOVOR:
Probajte s nekim fullrange ili horna zvučnikom. JM Lab kutije nismo mjerili tako da ne možemo komentirati, ali smo mjerili više različitih Triangle zvučničkih kutija i pokazale su se visoko osjetljive. Pažnju obratite i na firmu Audio Note i njihovu AZ i AX seriju u kojima se može naći visoko osjetljivih kutija. Za kraj, vjerujemo da ste svjesni toga da zvučničku kutiju nikako ne biste smjeli kupiti bez da je probate unutar svog sistema.

KUPNJA ZVUČNIKA...

Poštovani!
Planiram potrošiti cca 7000 kn na kućni HIFI. Želja mi je AV reciver koji je dobar u stereo komponenti ali da može raditi i kao kućno kino, omjer slušanja - gledanja je oko 80:20. Prostor je površine 26m2, djelomično pod kosinom gdje bi bile i smještene same komponente. Od zvuka preferiram konkretni bass i jasane visoke tonove. Neka moja zamišljena kombinacija bi bila AV Marantz SR3001, DVD Pioneer DV-696 zvučnici JBL E60 sateliti Magnat Monitor 110 centralni Magnat Monitor 210. Što vi preporučate u toj cijeni.
Pozdrav, Tomas
tomas.lovrek (A) zg.htnet.hr
Možete mi odgovoriti i samo na e-mail!

ODGOVOR:
Po kojem principu ste složili navedenu kombinaciju? Radi timbralne kompatibilnosti bi bilo dobro da su svi zvučnici u 5.1 sistemu od iste firme pa i iste serije.

PROMJENE U SUSTAVU?

Poštovanje,
soba mi je veličine cca 5x4 m. Od muzike slušam uglavnom rock, ali sam i veliki ljubitelj filmova. dosta mi je važna kvaliteta zvuka, ali isto tako i snaga, jer ponekad, kad mi dođe društvo, tada je bitno da se što jače čuje mjuza. Od uređaja imam Yamaha receiver RX-V440 RDS, technics cd player SL-PS 770A, i 5.1 zvučnu karticu integriranu u matičnu ploču na kompu, spojenu sa SPDIF konektorom.
Od zvučnika imam: Technics SB-CD 320 kao prednje, te Boyin BN-12/13 kao stražnje i centralni. Subwoofer mi je Pioneer S-W110S. Što se tiče snage, tj. jačine zvuka ima je taman koliko mi treba, ali mi se javlja problem što ovi technicsovi zvučnici imaju poprilično jak bas pa sam prisiljen na receiveru bas smanjiti na minimum kako bih izbjegao distorziju zbog subwoofera. Moja je zamisao da bih trebao postaviti sva četiri zvučnika da budu jednaka, i po mogućnosti da su manjih dimenzija (kao ovi Boyinovi), jer mi se technicsovi (kojima skidam kapu što se tiče izdržljivosti) ne uklapaju zbog svojih poprilično velikih dimenzija. Naime, ovi prednji zvučnici mi se uvijek za nijansu jače čuju od stražnjih a to me iritira. Problem je što si ne mogu priuštiti neke skupocjene zvučnike, pa bih molio savjet koje zvučnike da kupim ako se uzme u obzir da mogu maximalno izdvojiti 2500 kn za 4 zvučnika, i da malo prokomentirate je li to dobro rješenje kao što sam zamislio. Napominjem još jednom da mi je snaga jednako bitna kao i kvaliteta. Znači, ostavio bih samo subwoofer i centralni, a ove mijenjao. Hvala unaprijed na odgovorima.
Stipe iz Metkovića
bonsai (A) email.htnet.hr

ODGOVOR:
Na vašem mjestu ne bismo kupovali nove zvučničke kutije jer za navedeni budžet nećete puno napredovati. Prokomentirati ćemo neke navode. Obzirom na veličinu sobe, navedeni Technics zvučnici ne bi trebali biti prejaki ili preveliki, te ne bi smjelo biti problema s prenaglašenim basom. Vjerovatno ih ili držite na podu ili preblizu zida čime se naglašava bas područje - postavite te kutije na zvučničke stalke i pročitajte članak POLOŽAJ ZVUČNIKA U PROSTORU. Očito da vam subwoofer nije potreban. Ako se vam stražnji zvučnici pretihi u odnosu na prednje, približite stražnje mjestu slušanja. Pogledajte u manualu receivera da li se mogu podešavati kanali a radi regulacije glasnoće.

RAZNO...

Poštovanje,
Soba mi je veličine cca 6x6 m, ali zbog kuhinje i blagovaonice koja je smještena na jednoj strani te zajedničke prostorije prostor za smještaj audio uređaja je ograničen na drugu polovicu koja čini dnevni boravak i tako iznosi cca 3x6m. Slušam (stari) heavy metal, trance, ambiental, a ponekad jednostavno "pustim" radio. Reproduciram CD, LP, ali i compact cassete, čije se poveće kolekcije ne želim odreći. Čak veći broj naslova imam snimljen na Hi-Fi videorekorderu Panasonic NV-F65, kojeg sam svojedobno (prije pojave "prženja" CD-a i MP3) koristio kao deck. Sukladno mojim afinitetima, nosačima zvuka i mogućnostima (koje su prosječne), od osnovnih uređaja posjedujem sljedeće: Marantz CD63SE + Kimber PBJ, pojačalo Marantz PM78 i zvučnike TDL RTL3 (na niskim stalcima od iverice s gumenim nožicama). Ostatak čine gramofon, deck i tuner također Marantz (ništa spektakularno, s kraja prošlog tisućljeća, s time da sam na gramofon ugradio Ortofon MM zvučnicu). Pitanja:
1. Koje zvučničke kablove preporučate u okviru neke prihvatljive cijene, tj. do oko 5 Eura/m (posebno u slučaju biwire, a posebno u slučaju monowire spajanja),
2. Kako bih sačuvao prednosti postojećeg navedenog stereo pojačala (a koje ujedno ima mogućnost spajanja s izlaznog stupnja) te njegovog eventualnog proširenja na kućno kino, razmišljam o dodavanju procesora (s integriranom amplifikacijom za centar i surround zvučnike), kao što je Yamaha DSP-E800, koji uređaj bi tada, u stvari, vršio funkciju pretpojačala. Kakvo je Vaše mišljenje o toj kombinaciji?
3. Nostalgija me vuče da cijelo vrijeme razmišljam o starim uređajima, kao npr. izlaznom pojačalu Sansui B2101, zvučnicima KEF 104.2, Nakamichi Dragon itd. Bi li s tim uređajima mogao (smio) učiniti ono što sam naveo pod 2. pitanjem?
Na kraju jedna molba. Možete li u testovima obuhvatiti više uređaja koji spadaju u cjenovne razrede prihvatljivije za obične smrtnike kao i rabljenih uređaja koji su nekad "harali" (kao što sam neke naveo pod 3. pitanjem)?
Tomislav Krtinić
tkrtinic (A) mup.hr

ODGOVOR:
Kao prvo, dopustite da vam izrazimo veliki respekt, temeljem vašeg pisma se vidi da ste istinski i veliki zaljubljenik u glazbu, a to i nije tako česta pojava u hifi krugovima (iako se mnogi zaklinju da nije tako). Što se tiče zvučničkih kabela, predlažemo da pročitate naš test interkonekcijskih kabela do 200 eur gdje je među ostalim testiran i Kimber PBJ, a gdje je jedan od slušača naveo da mu je PBJ najbolje zvučao kada su u sistemu uz PBJ bili spojeni i Kimber zvučnički kabeli (u konkretnom se slučaju radilo o 4PR i 4TC kabelima). U vašem bi sistemu možda Kimber zvučnički kabeli zvučali pretjerano resko i oštro - možda da, a možda ne, treba probati u konkretnom slučaju. Ideja o spajanju procesora, a radi proširenja sistema na kućno kino, je logična. Što se tiče "starih" uređaja, njih se kolega Boris Arnautović dotaknuo u svom članku AUDIO NOSTALGIJA. U vašem konkretnom slučaju nema logike spajati Yamaha procesor na primjerice navedeno Sansui izlazno pojačalo jer Yamaha ima u sebi ugrađeno 3-kanalno pojačalo. Stariji rabljeni uređji znaju biti odlična kupnja - dovoljno je da posjetite primjerice njemački eBay gdje ćete vidjeti mnogo vrlo kvalitetnih uređaja koji se prodaju po vrlo atraktivnim cijenama.

RAZNO...

Poštovani,
Imam nekoliko pitanja i tražim savjet. Imam Mirage Omni 60 zvučnike i Cambridge Audio 540a pojačalo. Kupujem u Audiocinema art.
1. Kolio izdvojiti za zvučničke kablove i interkonekcijski kabel i da li imate kakvu preporuku ? Jel se njima može znatno utjecati na kvalitetu zvuka?
2. Isto pitanje i za subwoofer. Cijena, prijedlog
3. Kupujem i cd player. Pošto dosta glazbe imam u mp3 formatu, da li postoji neki player koji čita i mp3. Ili je u tom slučaju bolje kupiti neki solidan dvd player ?
Pozdrav izčakovca
Karlo Komarčić
luka.komarcic (A) ck.htnet.hr

ODGOVOR:
Interkonekcijski i zvučnički kabeli znatno utječu na zvuk sistema. Naš je stav da kabele treba tretirati kao gotovo ravnopravnu komponentu u audio sistemu. Posebnu pažju obratite i na strujne kabele - mnogo smo se puta uvjerili da strujni kabeli utječu na zvuk sistema više od interkonekata i zvučničkih kabela. Ako je velika većina glazbe koju slušate u mp3 formatu, možete se odlučiti za DVD player.

DEBLJINA KABELA?

POŠTOVANI!
Imam Sony SS-MF450H zvučnike, zvuk je tanak i s malo basa. Jučer sam kupio debele kablove od 4mm i malo je više basa ali je još uvijek presvjetao. Imam sony str-de497 DOLBY Surround pojačalo i rotel ra-02 stereo pojačalo. Jesu ove SONY Zvučnici bolji od magnatovih i pioneerovih zvučnika. Molim vas odgovorite na pitanje.
S POŠTOVANJEM
DAMIR
DAMIR.PAVICIC (A) SB-T-COM.HR

ODGOVOR:
Debljina kabela ne govori NIŠTA o kvaliteti nekog kabela, dakle - deblji kabel ne znači ujedno i bolji zvuk. Smatramo da u klasi do 2.000kn postoji čitav niz kvalitetnih zvučničkih kutija (B&W, Wharfedale, Studio Lab i sl.) o kojima biste trebali razmišljati umjesto navedenih.