PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

LOŠ ZVUK

Dobro veče,

da li mi možete kako pomoći sa savjetom. Kupio sam Denon AVR 1908 i ne znam kako da poštelam zvuk da svira jače i dublje s jačim basom. Pojačao sam bas na 6 pojačao zvučnike na 10 prebacio na stereo. Zvučnici su Quadral quintas 160w metreni, ali jednostavno ima pre normalan zvuk šta da još probam. Da li možda znate kako se prebaciva na 6 ohma ili to ide automatski iza na resiveru nema ništa za prebacit.

Prije Denona sam imao Pioneer VSX D 512 i sa njim bas svira ludo samo je bio loš u srednjem pa sam odlučio se za Denon. Mene samo čudi kak Pioneer hoće a Denon neće, a svi vele da je Denon bolji.

Soba je srednja. Slušam najviše televizor inače slušam metal i rock muziku i ponešta sa basom. Na Pioneeru radi sve, dubina i bas odlična, Denon je pojačan na maximum sve ali nema šusa. Dubina i bas su slabiji dosta. Tam de sam ga kupil on je imal spojeno zvučnik drugačiji sa dve žice pa je radilo jače.

Hvala unaprijed na odgovoru,
van Gorgar
vangorgar (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako vam sistem služi za slušanje muzike, a ne za gledanje filmova, onda kupite integrirano stereo pojačalo, a ne AV receiver. Provjerite da li ste sve kabele dobro spojili (plus na plus, minus na minus). Da li slušate mp3 format (a koji je vrlo lošeg zvuka)? O kojim se točno zvučnicima radi? Kojih je dimenzija soba - da li ste u veliku sobu stavili male zvučnike? Postavite zvučnike bliže zidovima kako biste dobili više basa.

TOPLINA U ZVUKU

Pozdrav,

naime trebam mišljenje i sugestiju za kupnju zvučničkih kabela. Imam Marantz UD 5007 player, Marantz NR 1604 receiver i Eltax zvučnike. Fali mi topline u zvuku i sadašnji kabeli su mi prekratki pa ih svejedno moram mijenjati.

Trebam savjet, mišljenje, sugestiju? Cijena bi bila do 80 kuna za metar kabla. Svaka sugestija i mišljenje je dobrodošlo. Uži okvirni popis je Chord carnival classic 100 2x1.8 mm, Supra Classic 2.5 silver OFC i Straight Wire Rhythm 3, s time da budu neterminirani.

Hvala,
Marcus kraftwerk
marcuskraftwerk (A) gmail.com

ODGOVOR:
Da li su snimke koje slušate mršave i svijetle? Da li slušate mp3 format? Da li je soba ječna ili je klasičnog uređenja (tepih, zavjese, police na zidovima itd)? Kolika je soba, da li ste male zvučnike postavili u veliku sobu? Kako su zvučnici smješteni u prostoru? Ako vam fali više punoće u zvuku, možda su zvučnici međusobno previše razmaknuti, možda ih trebate pomaknuti prema zidovima kako biste dobili više punoće u nižim frekvencijama?
Pitanje je da li s kabelima možete postići ono što tražite. Od navedenih kabela, uzevši u obzir sve što ste napisali, krenite od Supra i Straight Wire kabela.

KOJE POJAČALO?

Pozdrav ekipi Audio Pulsa!

Molim Vas za savet! Čitam vaše testove i veoma sam zadovoljan kako to radite. Naime, hteo sam da kupim Musical fidelity m6i, međutim vaš test me je pokolebao. Dobio sam ekstra cenu od 1200 eur za pojačalo staro godinu dana. Moja uznemirenost je zato što sam video kod vas ocenu za m6i 6/10, a hteo sam njega jer su mi mnogi predložili baš njega. :) Ne znam šta da radim sada, koje bi mi vi pojačalo predložili za moje zvučnike Monitor audio Gold GX300? Iz Monitor audia su mi rekli da uzmem Krell ili McIntosh (ljubazno sam se zahvalio).

U opciji su: Hegel 160 3000 eur nov, Arcam a38 - 800 eur polovan, MF m6i - 1200 eur polovan. Nemam ništa više u planu od drugih pojačala, osim da ih poslušam!

Akustika sobe je loša, nov prostor je u pitanju, soba je 40 kvadrata, ima jedna sofa, jedan sto, trenutno nema zavesa, nema draperije, ne znam šta će biti pa soba zveči i ima eho. Verujem da kada dođju stvari da ćce biti mnogo bolje. Želim detaljan, jasan, otvoren zvuk, luksuzan zvuk. :) Volim i da malo odvrnem kada komšije dozvole. :)

Muzika: slušam sve: punk, ska, blues, jazz, reggae, instrumental, volim Boccelija itd, osim turbo folka - to je zabranjeno. Format: cd - flac planiram da kupim dac, mozda Hegel 11 ili m2 tech.

Hvala puno na vašem trudu!
Pozdrav iz Beograda i mnogo Vam hvala,
Petar
info (A) morskiakvarijum.com

ODGOVOR:
MA Gold GX300 su zvučnici koji imaju čist, jasan, prozračan i detaljan zvuk. Kako bi se izbjegao suh zvuk sustava, poželjno bi ih bilo spojiti na "punije" pojačalo. Međutim, mi bismo ih ipak spojili na otvoreno pojačalo, a pomicanjem zvučnika prema stražnjem zidu ćete popuniti niže frekvencije i dobiti puniji zvuk. Ako slušate kvalitetne snimke, GX300 možete slobodno spojiti i na otvoreno pojačalo; ako slušate lošije snimke, takva bi sinergija mogla biti problematična. Dodatni je problem ječna soba. Od pojačala uzmite u obzir: rabljeni Krell KAV 300i, spomenuti Hegel 160 ili možda neki Audiolab.

NAIM - CHORD

Poštovani gospodine Pecotiću,

posle zaista dugo vremena imam komponente s kojima sam veoma zadovoljan. Naim CD5x je izvor povezan Naimovim DIN interkonektom na Naim Nait 5i, a zvučnički kablovi su Chord Odisey 2 koji vode do Neat Motive 2 kutija. Znam da trebam barem Naim XS / XS2 integralac, ali to je finansijski nemoguće trenutno. Dilema koja je ostala su strujni i zvučnički kablovi. NACA 5 je prirodan izbor, ali želim vaše mišljenje u poređenju sa Chord Odissey 2, kao i koji strujni kabel bi bio poželjan - realnog / nižeg cjenovnog ranga. Imam PS audio jewelc7 i Lapp strujni kabel s Wattgate konektorima. Razmišljao sam o Chord napojnom kabelu koji košta oko 150 E.

P.S. - Imam i Chord Chameleon RCA, ali Naim forumi preporučuju 5-pin DIN koji je došao uz CD.

Puno vam hvala i želim svako dobro,
Jovan iz Podgorice
jnikolic2000 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Većinu spomenutih kabela nisam imao na probi / testu. Naim NACA 5 zvučnički kabel smo jednom prilikom slušali (test ProAc D2 zvučnika, link), taj mi je kabel ostao u pozitivnom sjećanju, nikakva senzacija od zvuka, ali dosta dobar za te novce. Interkonekt: Naim tvrdi da mu aparati zvuče najbolje kad se spoje s 5-pin DIN interkonektima, moguće da je to i istina. Osim ako nije najobičniji marketing. O Chordu kao firmi ne znam mnogo, to malo kabela što sam od njih slušao, ti su kabeli uglavnom po zvuku bili brzi, detaljni i otvoreni. Uz napomenu da nijedan kabel ne kupujte bez probe u vlastitom sustavu. Ako kupujete nove zvučničke i strujne kabele, uvijek kupujte step-by-step, jedan po jedan kabel, ne dva ili više istovremeno.

Za kraj, ako želite moje mišljenje. Da, kabeli jesu važni. Da, kabeli se čuju, bez dileme. Da, kabeli utječu na zvuk. Što je sustav na višem nivou, to se kabeli više čuju. Ali. Postoje mnoge druge stvari o kojima čovjek treba razmišljati prije investiranja u neke skupe kabele. Prvo, to je soba. Soba koja ima potrebne dimenzije i kubikažu, soba koja je dobrih akustičkih svojstava. Plus optimalan smještaj zvučnika u prostoru. Ako su aparati visoke kvalitete i ako je sustav dobro setapiran, sustav će svirati i bez skupih kabela. Ako imate, citiram "komponente s kojima ste veoma zadovoljni", tada ne kupujte ništa.
Marko P.

ŠUM U SUSTAVU

Pozdrav,

kada se ugasi svjetlo na prekidaču u drugoj prostoriji, na slušalicama od kompa osjetim jedan glasni šum. Isto tako, kad izvor s kompa ide na pojačalo, također se desi taj udar šuma na zvučnike kad se pritisne prekidač svjetla. Što moram prekontrolirati da odstranim taj defekt?

Hvala,
Neno
nenoradic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Stavite ispred audio opreme filter tzv. "RSO" (radio smetnje otklonjene). Ili kupite razvodnu letvu koja ima filter. Nakon toga provjerite uzemljenje u cijelom stanu (zvati električara).

AGRESIVNI VISOKI

Poštovani,

posjedujem pojačalo Audiolab 8000se i zvučnike Wharfedale 9.2. Zvuk sustava je malo preagresivan, pokušao sam ga riješiti promjenom kabela, ali nije se ništa bitno na bolje dogodilo. Koji dio sustava bi bilo najbolje promijeniti da dobim manje agresivan zvuk? Zvuk bi mogao biti i malo otvoreniji u srednjotonskom području.

Dimenzija sobe je 4x7 metara, akustika je dosta dobra: ima tepiha, zavjesa vise. Probao sam zvučnike postaviti po širini i duljini prostora, malo se mijenja zvuk, ali visokotonsko područje uvijek ostaje grubo. Najbitnije bi mi bilo dobiti malo toplije visoke tonove.

Unaprijed hvala,
Mario Sršić
srecko.srsic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kabeli ne služe za ispravljanje mana u zvuku sustava. Kada je sustav gotov i setapiran, tada se biraju kabeli, oni su šlag na tortu.
Čudi nas izjava da imate problema s oštrim visokotonskim područjem, pogotovo se to odnosi na 9.2 zvučnike, oni ne bi smjeli biti uzrok oštrine. 8000 SE je otvoreno pojačalo koje bi trebalo biti dobar match u kombinaciji sa 9.2. Što od njih dvoje promijeniti? 8000 SE ne bismo micali iz sustava, to pojačalo je najjača karika sustava. Možete iz sustava maknuti 9.2, ali ti zvučnici nisu uzrok oštrine.
Pored tepiha i zavjesa, da li su bočni zidovi goli ili se na njima nalaze zidne police? Ako su zidovi goli, to bi mogao biti uzrok problema. Hodajte po sobi i plješćite, da li čujete eho? Također, da li slušate pjesme u mp3 formatu? Da li su snimke koje slušate same po sebi oštre? Da li su uređaji neusvirani?
Za kraj najvažnije: kupili ste krive zvučnike za krivu sobu. Imate male zvučnike u velikoj sobi. Ako ćete raditi promjene u sustavu, tada nabavite velike, podne zvučnike. Ovi zvučnici u tolikoj sobi ne mogu dati ništa iz bas područja. Dobar bas je temelj dobrog zvuka, on drži srednje i visoke. Bez basa nećete imati ni dinamiku ni stage.