PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ROTEL ILI REGA?

Pozdrav,

ovih dana moj skromni sistem je bogatiji odličnim Dac-om Rega, a sistem je sledeći: Bowers & Wilkins CM1 zvučnici, Nad cd 542, Rotel RA-1062 pojačalo, Van den hul Orhid interkonekt, Vdh wind zvučnicki i strujni van den hul. Mnogo mi se svideo izgled i zvuk Rege dac-a, pa sam došao na ideju Rega brio R pojačala. Konkretno me zanima da li ima smisla menjati Rotel i koliko je Rega bolja od Rotela, ako je bolja. Nisam imao priliku da je čujem.

Volim detaljan zvuk. Nad CDP preko Rege zvuči za nijansu bolje u smislu visoki tonovi su prijatniji, a basovi imaju definiciju i toplinu. Nekako druga dimenzija zuka, više audiofilskija, a Regu sam uzeo vrlo povoljno, a u nekoj budućnosti planiram slusati flac preko Mac laptopa, jer za CD više nema mesta na polici.

Pozz i hvala na savetu,
Nebojša
nesodrums (A) gmail.com

ODGOVOR:
U načelu, možete slobodno ostati pri Rotel pojačalu. Također, ako volite detaljan zvuk, danas-sutra možete eventualno razmisliti o nabavci nekih drugih kabela.

PROBLEMI SA ZVUKOM

Dobar vam dan !

Već neko vrijeme sam redovni posjetitelj Audio Pulsa. Našao sam baš mnogo interesantnih članaka i tema koje su mi u nekim stvarima skratile muke u postizanju boljeg zvuka. Dugo vremena sam u HI-FI u ali ipak nisam stekao neko posebno iskustvo radi ograničenih mogućnosti slobodnim vremenom, krugovima u kojima se krećem i drugim okolnostima vezanima za mjesto stanovanja. Teško je dobiti uređaje na slušanje u vlastitom prostoru prije kupnje. Zadnji sistem (koji će, nadam se, još dugo biti kod mene) sam kupio naravno slušajući ga u prostorima prodavatelja i na njegovim kabelima, što s jedne stane nije ni tako loše, jer čuješ mogućnosti sistema koje doma trebaš pokušati postići (naravno nakon strplivog usviravanja i traženja optimalnog položaja) što se u biti i ne može u potpunosti jer svaki prostor ima drugačiji odziv. Nakon kupnje, nekoliko mjeseci sam slušao na najobičnijim kabelima nakon čega sam smatrao da mogu krenit sa poboljšanjima u tom smjeru.

Momentalna konfiguracija se sastoji od sljedećih komponenti: dac predpojačalo Luxman DA 200, pojačalo Luxman M 200, zvučnici Living Voice auditorium 2, dvd (kao transport) Pioneer DV 360, mac mini kao muzički server + audirvana plus USB kabel Audioquest grafit, interkonekt Audioquest ruby, zvučnički na visokima cardas twin line, na niskim MIT terminator 3, optički neki jeftini.

Zvuk nije loš s obzirom na nivo kvalitete kablova ali osjećam puno veći potencijal sistema. Naime, tokom isprobavanje nekoliko različitih kabela tokom vremena različiti detalji u zvučnoj slici su se mijenjali i neki su kabeli donosili poboljšanje u bas području sa pogoršanjem u visokotonskom, dok su drugi reagirali obrnuto. U svakom slučaju sadašnji zvuk je najbolji do sada, ali primjedbe koje bih iznio su malo suh i mršav zvuk (pogotovo s kompjutera), volumen (ne glasnoća) zvuka bi trebala biti veći, neki detalji se tek naziru ali su neartikulirani, prostornost u svim smjerovima bi mogla biti bolja, malo fali energije, javljaju se sibilanti posebno preko kompjutera, tipke klavira bi trebale biti bolje ocrtane i razdvojenije, istrumenti u orkestru bolje ocrtani i pozicionirani sa više zraka. Zvuk koji bih želio postići, a čini mi se da to Luxman i Living voice mogu (ili je to samo moja želja) je otvoren s puno detalja, ali ne napadan i oštar, s ugodnim i detaljnim srednjetonskim područjem koje muške i ženske glasove prezentira s dosta zraka i topline, svilenkastim visokima koje jasno prezentiraju činele i udarce palice po njima s dosta više detalja, duboko i definirano bas područje.

Muzika koju slušam je uglavnom jazz, soul, klasika, orkestralna i komorna s povremenim izletima u rok i pop, ali uglavnom lagana muzika koje se uglavnom ne sluša preglasno. Ne slušam mp3 snimke. Prostor u kojem se sluša ima 20 m2 i visine je 3,2 m pravokutnog tlocrta, nije baš idealan za hifi, ali taj dio mogu vrlo malo unaprijediti. Zvučnici su udaljeni od stražnjeg zida cca 25 cm a od bočni po 1,5 m, a međusobno 1,7 m.

Mijenjajući par različitih interkonekta između pojačala i predpojačala, koji su svaki u nekom dijelu zvučnog spektra donijeli nešto dobro a nešto lošije. Svi su bili iz početnih redova proizvođača kao Audioquest, Nordost i Van den hul. Prvi je donio preoštre visoke ali dosta detalja, drugi relativno uravnotežen zvuk ali fali detalja, a treći odličan u basu a srednji i visoki kao da su pokriveni krpom.

Inače sam znatna poboljšanja dobio eksperimentirajući s podlogom za zvučnike (sada je to granitna ploča) i s tim što sam povezao zvučnik sa svojim stalkom sa elastičnim kitom. Poboljšanje sam dobio i odmicanjem interkonekta od strujnih kabela i odmicanjem Mac minija od zvučnika.

Na kraju ono što vas molim je pomoć pri odabiru optimalnih kabela za moj sistem jer mislim da da tu postoji veliki potencijal za promjene. Ozbiljniji CD player mi je u planu i to Marantz sa 15 s1 kojeg vrlo povoljno preuzimam od prijatelja koji na jesen kupuje nešto drugo (vaše misljene o tom playeru?). Unapred zahvaljujem i nadam se konstruktivnim savjetima i opaskama.

Puno pozdrava u želji da ustrajete u svom načinu rada,
Darko Perić
darkoperic.vis (A) gmail.comODGOVOR:
Komponente koje imate su dobre, a zvuk koji opisujete je obzirom na njih preloš. Mane sustava ne pokušavajte riješiti s kabelima. Nećete nikuda stići, a dobiti ćete rupu u novčaniku. Kako se gradi sustav: izvor-pojačalo-zvučnik bi trebali biti sami po sebi kvalitetni te u međusobnoj sinergiji, a zvučnici u sinergiji s prostorom i pravilno postavljeni. Takav sustav, ako ispunjava navedene pretpostavke, bi i s najobičnijim kabelima trebao svirati vrlo dobro ili odlično, a kabeli bi trebali biti tek šlag na tortu a ne sredstvo za korigiranje zvučnih mana ili ekviliziranje zvuka.
Problem pokušajte sanirati na drugim mjestima, ne s kabelima. Npr. iza fotelje imate vrata - postoji li razlika u zvuku kada su vrata otvorena, tj. zatvorena? Uvijek probajte slušati sa zatvorenim vratima, jer s otvorenim vratima će bas "pobjeći" van, a bez dobrog basa ni ostatak spektra neće biti dobar (dobit ćete mršav zvuk). Možda prostorija jako "zvoni"? Također, poslušajte ima li razlike sa/bez grilla na zvučnicima. Položaj zvučnika u načelu nije loš, čak ni ta komoda koja stoji između njih (a koja je obično ubojstvo za dobar zvuk) nije velika i ne bi trebala puno smetati. Nadalje, da li je sustav usviran, tj. da li je odradio više od npr. 200 ili 300 radnih sati? Koji je tip gradnje prostorija, tj. da li je pod drvena deka ili beton (potonji tip gradnje je znatno bolji za zvuk, prvenstveno za bas)?

JEKA I MIKROFONIJA

Lijep pozdrav.

Ja sam Mislav Milanović, bavim se glazbom i imam jedan problem. Naime, imam prostoriju od cca. 8 m2 i u njoj se nalaze gitare, bubnjevi, pojačala, razglas od 600W i koje kakvi stolovi i komode. Problem je u tome što nikako ne mogu riješiti problem jeke u prostoriji. Iako ugasim sve efekte na vokalu čuje se odzvanjanje a mikrofonija se pojavi već pri cca. 60W snage. Imam 3 m2 spužve za apsorbiranje zvuka i oko 6 m2 kartonskih kutija od jaja, zanima me kako da ih postavim s obzirom na to da je plafon "gol" kao i neki dijelovi zida. Kako se riješiti odzvanjanja i mikrofonije? Hvala.

Mislav Milanović
mmilanovi88 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Smjestili ste opremu u premalu sobu. 8 m2 za bubanj, gitare i 600 W razglasa? Nije čudno da sve cvili već na 60 W, čudno je da ne cvili i ranije. Što se tiče položaja mikrofona i zvučnika za minimiziranje mikrofonije, trebalo bi postaviti oba zvučnika (ili barem onaj najbliži) u smjer nultočke mikrofona. Za to biste prvo trebali na webu proučiti kakva je uopće karakteristika vaših mikrofona, jesu li kardioidni, superkardioidni ili možda omnidirekcijski. Ako je ovo zadnje, onda probajte nabaviti neke mikrofone koji imaju usmjerenu karakteristiku.
Za jeku možete primjeniti metodu pljeskanja rukama, plješčite i čujte gdje u sobi najviše zvoni pa tamo počnite prigušivati (s npr. nekakvim dekama), a dodatno možete staviti neku malo deblju zavjesu na prozor.

NOVO ILI STARO?

Poštovani,

molio bih Vas pomoć u odluci: a) obnavljati stari hifi ili b) kupovati novi.

Probati ću biti kratak: u prilogu su slike onoga što sada imam: Grundig pojačalo R1000, gramofon PS 2500, zvučnici Kef Coda 8. Radi vrlo loše, krči pri pojačavanju, gubi se zvuk u zvučnicima. Na to bih spojio i CD player koji bi kupio novi. Ulaz na pojačalu je samo 5-pin (tape ulaz) pa me brine i kvaliteta samog spajanja CD playera. Ako treba, spreman sam uložiti i u nove zvučnike i novu iglu - i sve dijelove. Samo da svira kao prije i tako dugo. (od 1983). :-)

Ili kupiti sve nove komponente, npr: receiver Yamaha RS 500, CD player Yamaha CD-S300, gramofon Pro-ject essential ortofon OM.5E, zvučnici Dali Zenzor 3. Sve to bi me ovo koštalo cca 10.000 kn. Ovih 10.000 nije problem, ali vezan sam emocionalno uz Grundig i volio bih ga osposobiti.

Napominjem da mi je soba vrlo nepogodna za postavljanje zvučnika: soba je u slovo "U" spojena sa kuhinjom, tako da ne mogu pričati o nekom vrhunskom zvuku.

Unaprijed zahvalan na odgovoru,
Luka Štimac
luka.stimac (A) dorma.comODGOVOR:
"L" i "U" sobe su nezgodne za postizanje dobrog zvuka, no to izmijeniti ne možete. Trebali biste prvo sami sa sobom odlučiti da li idete na kupnju novog ili ostajete pri starom. Ako ostajete pri starom, možete uređaje odnijeti nekome na servis ili na refresh. Također možete dati nekome da vam poboljša skretnicu na zvučnicima. CD player biste eventualno mogli spojiti s 5-pin>2xRCA kabelom, ili možda s 5-pin>RCA adapterom.
Ako ćete ići na kupnju novih uređaja, tada umjesto receivera radije kupite novo pojačalo, a tuner kupite rabljeni.

HI-FI MITOVI

Poštovani uredniče:

prije nekog vremena sam "dolutao" na Audio puls i, moram priznati, našao sam gomilu zanimljivih stvari za pročitati na području koje (a uvijek to volim naglasiti), obiluje mitovima više nego što ima temelja u činjenicama koje bi potkrijepila nekakva posve objektivna mjerenja.

Tako sam i prije koji dan ponovo "dolutao" na Audio puls (tražeći nešto sasvim drugo), te na njoj pronašao, uz ono zbog čega sam i došao, recenziju jednog kabela. Ono što bi me zanimalo, a elektroničar-amater sam dugi niz godina i u životu sam s područja elektronike-elektrike doživio svašta tako da me malo toga može iznenaditi.

Radi se o slijedečem, a što ne stavljam kao problem već više kao pitanje nekom tko bi trebao imati više iskustva na tom polju ako već održava web stranicu. Dakle, pitanje glasi: kako je moguće da bi kabel u jednom pravcu trebao bolje voditi signal nego u drugom, (te žute strelice koje je vlasnik stavio)? To mi djeluje jaaako nerealno ako imamo na umu da on treba provesti čisti sinusni signal, što bi s nekakvog fizikalnog gledišta značilo da kroz središnji vodić kabela u jednom trenutku možemo izmjeriti pozitivnu vrijednost a u drugom negativnu, (u odnosu na nekakvu središnju mjernu točku koja bi predstavljala negativni polaritet istog tog izvora). K tome, signal je čisto analogni pa i s te pozicije možemo promatrati čitav problem što samo naglašava moje pitanje-dvojbu.

Ako bi tvrdnja o tome usmjeravanju kabela bila točna, (dijelomični ili u potpunosti), onda bi to značilo da je kabel ili:
- u potpunosti ili dijelomično "poluvodčki" što bi prestavljalo ozbiljan problem
- se radi o uređajima koji rade u isključivoj uskoj i visokoj "A" klasi pa trebaju provesti signal koji je u odnosu na svoj ground prilično visoko postavljen, (dakle bio bi na bar polovini ili gornjoj trečini ukupnog napona napajanja samog sklopa ili neke zamišljene osnove ulazne razine ostatka lanca)
- odnosno, je napravljen tako da na izvorištu, (dakle na strani reproduktora), ima nekakve dodatne zaštite protiv degradacije signala koje nema na svom drugom kraju te time opravdava to navodno usmjeravanje.

Da budem iskren nije mi baš cijela ta prića oko smjera kabela u potpunosti jasna ovdje, (premda kod zvučničkih kabela do neke mjere ima smisla jer se radi o onoj nekakvoj posljednoj varijanti navedenoj iznad).

Nadalje, u samoj recenziji ste spomenuli "usviravanje kabela", To mi, u ovom trenutku, baš djeluje kao mitologija pa bih vas molio da mi taj nekakv moj stav demantirate nekakvim razložnim objašnjenjem cijele priče.

Zašto to sada pitam: moje mišljenje je da "usviravanje" kod komponenti do neke mjere još i drži vodu jer se komponete prilagođavaju naponima, strujama i temperaturama tijekom rada, tj. mijenjaju do određene mjere svoja elektro kemijska svojstva, (kondezatori). No kada su kabeli u pitanju onda mi ta priča djeluje jako nerealistično i to zato jer bi u slučaju da postoje mjerljive promjene u kabelu tijekom prolaska signala kroz njega to značilo da kabel nije strujno, naponski ili pak frekvencijski prilagođen svojoj svrsi koje bi korištenje prije bilo svojstveno nekom tko uopće ne poznaje problematiku nego nekom tko ima puno iskustva.

Evo toliko za sada, nadam se da ću dobiti kvalitetan odgovor kakve sam navikao pročitati na vašim stranicama. Unaprijed zahvaljujem i nadam se konstruktivnim raspravama u ovim tematikama :)

S poštovanjem,
Čedomir Marić
cedo.maric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kabel koji navodite u linku je kabel bez usmjerenja, vlasnik tog kabela je na njega zaljepio strijelice, a zapravo je sasvim nebitno u kojem će se smjeru taj kabel spajati. Neki kabeli nemaju usmjerenje i sasvim je nebitno kako ćete ih spojiti, za neke kabele (npr. Kimber 4PR ili 4TC) proizvođač kaže da sami utvrdite smjer tako da poslušate kabel u oba smjera i sami utvrdite koji smjer bolje zvuči. Postoje i kabeli koji su usmjereni, proizvođač ih usmjerava u zavisnosti od mase, to znači da je npr. kod interkonekta masa na jednom kraju kabela zalemljena, a na drugom kraju je masa ostala u zraku. Naravno, smjer spajanja je samo proizvođačeva preporuka, vi ga možete spojiti kako god želite, nema tu puno mitologije.
O usviravanju kabela smo pisali na više mjesta, npr. ovdje.

KUPNJA VINTAGE ZVUČNIKA

Poštovani,

molim Vas savjet za kupnju zvučnika, pošto se baš i ne snalazim u odabiru istih. Naime, posjedujem stare Technics komponente iz 80-ih godina: pojačalo SU-V1X snaga 4×40w, gramofon SL-D303, kazetofon RS-B49R, CD Player P377A i tuner G5L. Zanimaju me 3-sistemci samostojeći koji bi se uklopili uz navedene komponente, za prostor od oko 35m2 po mogućnosti da su vintage i da cijena ne prelazi cca 2000 kn. Trenutno imam spojene nekakve male Pioneer dvosistemce iz 1988 g. muzičke snage 100w točnije model je S-Z71 i htio bih neke bolje zvučnike. Ako može i Vaše mišljenje o pojačalu i komponentama koje posjedujem(inače su u stanju da je sve kao novo, skoro pa nekorišteno)? Unaprijed zahvaljujem.

Lijep pozdrav,
Dario Radoš
drados777 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom na sve što ste naveli, radije zaboravite kupnju vintage zvučnike te kupite ili nove ili second hand, kod vintage zvučnika bi moglo biti problema sa ovjesom zvučničkih jedinica itd. Također, za 2 tisuće kuna obavezno kupite 2-sistemske, a ne 3-sistemske zvučnike.