PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

NOVA ZVUČNICA?

Poštovani,

sasvim slučajno sam naišao na Vašu web stranicu. Mogu Vam reči da je odlična, pogotovo za mene koji sam u početku HI-FI-ja.

Imam gramofon Rega Planar 1 i mislim nadograditi drugu zvučnicu i filc. Što mi preporučujete? I da li se dobiva šta na zvuku?

Trenutno imam MM Rega carbon i Rega Fono mini A2D predpojačalo. Preferiram topliji zvuk.

Hvala unaprijed.
LP
Dražen

ODGOVOR:
Idite korak po korak: prvo zvučnica, tek nakon nje nešto drugo (npr. filc). U protivnom nećete znati što je u zvuk sistema unijelo neku promjenu. Niste napisali koji budžet je u igri. Bacite oko na npr. Rega Elys 2.
Da li se dobiva išta u zvuku? To primarno zavisi od toga na kojoj razini je ostatak Hi-Fi sistema (niste naveli).

AUDIO RJEČNIK, III. DIO (LINK)

Pozdrav veliki,

pratim vaše tekstove i audiofil sam od malih nogu, malo više glazbofil, a i estetofil.

Kako se sve više udubljavam i pratim forume, slušam, testiram i družim se s audiofilima, dolazim do jednog pitanja, jedne nedoumice - kojo je ili šta je pravi zvuk, kvalitetan zvuk, audiofilski zvuk?! Pročitao sam sva 3. dela vašeg rečnika i ako mozete mi objasniti još malo SVETLI ZVUK, jel on dobar, poželjan, jel dobro ili loše kad se kaže uređaj svetlo svira?

S nestrpljenjem čekam vaš odgovor,
Srđan iz Bačke Palanke!

ODGOVOR:
Kvalitetan zvuk je onaj koji će što vjernije reproducirati neku snimku, sa što manje izobličenja. Ako je snimka svijetla ili tamna, Hi-Fi sustav bi je tako trebao i reproducirati. Kvalitetan (reproducirani) zvuk je onaj koji je frekvencijski izbalansiran, u smislu da ničega nema previše niti premalo. Svijetli zvuk je onaj koji je u disbalansu, u smislu da je detalja previše, da zvuk u srednjetonskom i visokotonskom području naginje oštrini. Ako je zvuk na svijetloj strani, on može biti naporan, iritantan i zamoran za slušanje. Da li je nekome svijetli zvuk poželjan ili dobar, to zavisi od pojedinca, no to nije ideal high-fidelity zvuka.

CIARE HX-132

Hello,

may i ask a Question about These speakers LINK, I build them according your Plan... my question, how long are the Visaton BR19/24? You kept them the Original size or did you make them shorter?

Kind Regards from Belgium
Rudi B.

ODGOVOR:
You're right, we didn't shorten them, we kept the original size.