PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,

trenutno posjedujem Sonus Faber Concertino zvučnike. Spojeni su na HK 690 pojačalo i Marantz 63mkII KI cd player. Trenutno sam u mogućnosti zamijenti kako zvučnike tako i pojačalo i CD player. Što se zvučnika tiče, dvije su opcije približno izjednačene po cijeni. S jedne strane to su Concerto zvučnici sa SF stalcima (naravno rabljeni, ali u odličnom stanju), a s druge to je novi SF Toy Tower. Što se pojačala i CD playera tiče, po razumnoj cijeni mogu dobiti Marantz PM 8000 i Marantz 6000 OSE LE cd player. Soba je veličine 30-ak kvadrata. Molio bih vas za mišljenje - odabirom kojih od navedenih komponenti bih najbolje unaprijedio svoj sustav?

Hvala na savjetu,
Luka
ribarevic (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Zvučnici su komponenta koja se najviše čuje, komponenta koja u zvuk sustava unosi najveću promjenu. Dakle, unaprijedite svoj sustav sa zvučnicima. S druge strane, zvučnici se kupuju prema veličini sobe. Vaša soba je 30 m2, to znači da svakako idite na varijantu podnih zvučnika, u ovom slučaju Toy Tower. Mali zvučnici bi u velikoj sobi mogli zvučati tanko i mršavo, kratko u basu, s nedovoljnom veličinom pozornice, s reduciranom dinamikom itd.

KUPNJA ZVUČNIKA DO 13.000 KN

Poštovani,

imam Naim Uniti 2 liniju. Momentalno je na Jamo c 803 zvučnicima. U skorije vrijeme mislim uzeti nešto prikladnije za Naima. Molim savjet. Kupujem zvučnike na stalcima, budžet do cca 13.000 kn, second hand. Soba je 35m2.

Želim bookshelf zvučnike, prvenstveno zbog estetike, a onda i zbog prostora, vizualno su mi ljepši. Sad imam te Jamo i pomažem se s nekim subom. Vjerujem da s postojećim zvučnicima ne mogu dobiti kvalitetu koju je u stanju isporučiti Naim uniti2. Znači ljepši, ugodniji, vjerniji, jednostavno bolji zvuk. Znači nešto što će biti u rangu Naima. Mislim da je šteta imati "dobar motor a loše gume". E sad ne znam uopće koliko bi trebalo dati za zvučnike a da budu alpari Naimu? Audioepilog peyote, Focal electra 1008be, Micro utopia, to sam vidio u oglasnicima cca do 13.000kn. Ima neka Opera callas s više visokotonaca na ebayu. Čuo sam i neke Harbethe, bilo je lijepo. Frend navija za Klipsch (ali ni frend nije poznavaoc materije). Volim topliji zvuk, od onog kaj sam ćul od jeftinijih linija jedino topliji zvukovi mi nisu postali zamorni nakon nekog vremena. Bas da je brz i točan, važno da nije "muljav i nerazgovjetan", detalji da. Ako sam negde u krivom i pobrkal lončiće, slobodno me ispravite, nisam neki hifi znalac. Svaka edukacija se prima na znanje. Gore navedeni zvučnici su mi upali u oko vjerojatno zbog estetike. Jedino sam čul Microutopiu s nekim Karanom i to je bilo mrak, tu kombinaciju sam čul na način da sam mislil da čovjek u susjednoj sobi stvarno svira akustičnu gitaru, to je bilo toliko realno da sam do danas to zapamtio.

Hvala.
Zdravko M.
zmarkuli (A) gmail.com

ODGOVOR:
Uniti 2 ima čist, detaljan, transparentan i brz zvuk. O vama ovisi u kojem ćete pravcu otići, da li prema toplijem ili prema detaljnijem i otvorenijem zvuku. U jednom dijelu pisma navodite da volite topliji zvuk, dok u drugom dijelu navodite da vas je fascinirao zvuk Karan/Focal kombinacije (a taj zvuk sigurno nije bio topliji). Npr. Focal electra 1008be ima vrlo detaljno visokotonsko područje, dok npr. Opera Callas nema tako detaljno visokotonsko područje. Obzirom na kvadraturu sobe, mislimo da biste obavezno trebali kupiti podne, ne bookshelf zvučnike. Mali zvučnici bi u velikoj sobi mogli zvučati tanko i mršavo, bez dovoljno energije u bas području, a time automatski i sa slabijom dinamikom, reduciranom veličinom pozornice itd. Nadalje, koliko glasno slušate muziku? Ako slušate glasno, znajte da je, od svih navedenih zvučnika, Klipsch najlakši za pogon. Ako i dalje inzistirate na bookshelf zvučnicima, mi bismo bacili oko na npr. Sonus faber cremona auditor, to je zvučnik koji je bookshelf po gabaritima, ali zvuči poput podnog zvučnika, tj. neće dobro raditi u sobama koje su manje od 20 m2 (imat će problema s prenaglašenim basom).

VANDERSTEEN?

Poštovani!

Evo interesira me tko je u Hrvatskoj zastupnik Vandersteen zvučnika, pošto naime već dugo vremena nikako ne mogu stupiti na stranice Audio sustava, koji su bili ili su još, i da li ta firma još uopće postoji?

Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav,
Frano Marcelić
marelicfrano (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Firma Audio sustavi je propala, Vandersteen zvučnike trenutno nitko ne zastupa u Hrvatskoj. Možete ih kupiti kod talijanskog ili mađarskog uvoznika.

KUPNJA NOVIH ZVUČNIKA

Dobar dan!

Može pitanje? Imam pojačalo Nad (stereo amplifer 302) - namjeravam kupit gramofon Pro-ject line, a želio bih kupiti nove podne zvučnike (cca 4000 kn). Sviđaju mi se, recimo zvučnici Tannoy Mercury V4, ali viđao sam i neke Kefove i Wharfedale, koji su mi se dopadali. Volim topliji zvuk s masnijim basom. Koji bi zvučnici bili najprikladniji? Soba ima 24 kvadrata.

Imao sam Cambridge CD player koji se pokvario s kojim nisam bio osobito zadovoljan. Dugoročno moram kupiti i novi CD player jer imam golemu kolekciju cd-ova, svjestan sam da je ovo Nadovo pojačalo relativno slabo. Pitam se da li bih trebao kupiti i novo pojačalo?

Lakše mi je reći što ne slušam, ne slušam jedino elektronsku glazbu, volim uglavnom "organski" zvuk, znači slušam rock - gotovo sve žanrove, manje heavy metal, slabo simfo rock, ali da progresiva i psihodelija i punk i novi val i razne žanrovske kombinacije, naravno i blues, klasični jazz (ne free jazz), ali da vokalni jazz, country i soul također, klasika slabo. Omiljenih izvođača je zaista puno u svim žanrovima, ne znam ima li smisla nabrajati.

Lijep pozdrav
Nenad Rizvanović
nenad.rizvanovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom na sve navedeno, a posebno uzevši u obzir zvuk koji volite ("topliji s masnijim basom"), od tri navedene marke zvučnika, Wharfedale je najbliže onome što tražite. Nakon što navedene zvučnike kupite, nakon što se oni usviraju i legnu u sustav, tj. nakon što vam se slegnu dojmovi o zvuku koji ste dobili, tada možete razmišljati i o kupnji novog, snažnijeg pojačala.

KUPNJA NOVIH UREĐAJA

Poštovani,

nemam mogućnost da čujem ono što želim da kupim (malo tržište), a čitajući forume priče odu daleko... Znam da je i savjet u manjem dijelu subjektivan, ali vjerujem profesionalcima zato i tražim savjet. Dynaudio kažu da je zvučnik na 4 oma da se lako pobudi, drugi tvrde da bas oni traže zahtjevno pojačalo a onda stereoplay.de izmjeri i kaže da najmanje rade na 4 oma u svim režimima testa - dakle da izludiš. Forume razne rađe ne bih komentarisao. Vi ste glas razuma i ako mogu imati solidan zvuk i za manje novca od mojih ideja - poslušaću Vas. Nisam zaraženi audiofil već bih nešto "trajno" da učinim sebi naročito za low level slušanje jer sam familiy man.

Integrisana pojačala, kandidati za kupnju: Creek evo 50A - 950e, Roksan kandy k2 - 1011e, Exposure 2010s2 - 1150e, Creek evo 2 - 900e, Audiolab 8200A - 860e, Yamaha s700 - 650e, Rotel ra 10 - 400e i neki Nad 356 - 600e.

Zvučnici, kandidati za kupnju: Dynaudio x12 - 400e, Kef ls50 - 500e, Kef q300 - 300e, Kef r100 - 400e. Naravno, prepoznajete i cjenovni rang mogućnosti pojačala i kutija.

Zvuk - volim detalje, a Nad je uvijek svirao tamno i treble je uvijek bio do kraja doduše i basa nije falilo. Ali jasno sam čuo tek kad odvrnem Nad, a tu privilegiju rijetko imam uveče (radim danju). Zato sam opisao sebe kao family man koji bi slušao tiše, a kvalitetno ako to mogu sebi da priuštim. Zvučnici su mi postavljeni vrlo blizu jedan drugoga.

Posjedujem Nad C545BEE, Kef c4 i Chord kabele interkonekt i zvučničke. (Nad risiver 720 i MA bx2 idu iz kuće). Slušam jazz, soul, rock, klasiku ne. Soba je 6x4. Mislim da je to sve.

Puno Vam hvala unaprijed na razumijevanju i savjetu.
Nikolić Jovan, Podgorica
jnikolic2000 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Prvo bi svakako trebalo razmisliti o drugačijem smještaju zvučnika. Razumijemo da u prostoru žive i drugi ukućani kojima zvučnici uvijek smetaju, ali bilo bi poželjno da se zvučnici više razmaknu. Nadalje, uvijek preporučamo da ne kupujete dva uređaja istovremeno. Mi bismo startali s novim pojačalom, a od navedenih bismo možda najviše bili zagrijani za Exposure 2010s2. Znajte da 2010s2 nema tonske kontrole (treble i bass) kao Nad, kao i da se na njega mogu spojiti samo banana zvučnički konektori.

KUPNJA RABLJENOG POJAČALA

Poštovani,

molio bih vas za savjet u vezi odabira second-hand pojačala za Marantz sa8003 + Wharfedale diamond 9.5 kombinaciju. Slušam pretežno alternativni pop i rock, a u zadnje vrijeme dosta jazza i ženskih vokala. Slušaona je skoro pa kvadratna, oko 4.5 x 4 metra i dosta je ječna. Zvuk koji tražim je muzikalan i dinamičan sa čvrstim basom (bez boom efekta), detaljnim srednjih i prirodnih visokih tonova. Kabeli koje planiram koristiti su Wireworld luna 6. Budžet je 2500-3000 kn.

Trenutno koristim pojačalo Marantz PM-4001 koji zvuči izvrsno za svoju vrijednost. Marantz SA-8003 je nedavno nabavljen nakon korištenja i Marantz budget playera i donio je novu razinu muzikalnosti i rafiniranosti u sistem, naravno moglo bi bolje sa boljim pojačalom. Zvuk je relativno slušljiv, na toplijoj strani sa uzornom i ravnomjernom dinamikom i mesnatim basom, ponekad dosadan. Bas isto zna zvučati umjetno i prenapuhano posebice iznad 80 hz, a visoki i srednji kao da im fali čistoće. Naravno, sve ovisi o kvaliteti izvora (mada i slušaonica nije najbolja, a i zvučnici su malo predimenzionirani za uvjete) tako da ponekad zna biti sve skupa grozno, posebice s kompleksnijom glazbom. Što jednostavnije, to bolje zvuči. Isto na većim glasnoćama zna biti previše buke i premalo separacije pa postane zamorno. Teško da ću naći zvuk koji želim u tom cijenovnom rangu, ali se barem mogu približiti.

Neka od pojačala koja bi mogla sjesti: Audiolab 8000s, Pioneer a-a9j, Marantz pm7001, Rotel ra-06, Vincent sv-126, Rotel ra-1062, Nad c352bee, Exposure 2010, Rega brio-r i Arcam a70.

Hvala unaprijed i LP,
Tomislav
kampus1984 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Kvadratne sobe su problematične za postizanje dobrog zvuka, no što je tu je, to se ne može izmijeniti. Ono što se može izmijeniti je akustika prostora, ona je ječna i to nije dobro. Probajte u sobu postaviti tepih, zastore, zidne police - time će se ječnost sobe smiriti. Ako tražite pojačalo koje će u sustav donijeti čvršći bas, tj. čišći gornji dio frekvencijskog spektra, od navedenih pojačala se posebno ističu Rotel RA-1062 i Exposure 2010.

MULTIMEDIA HI-FI SHOW, LJUBLJANA 2013 (LINK)

Puno Vam hvala za "Show report" Ljubljana 2013!

Pozdrav,
Tomek Károly iz Szeged-a
fujilabor (A) invitel.hu

TEST HiDIAMOND 9 INTERKONEKTA (LINK)

Poštovani,

veoma lepo od Vas šta ste testirali i dali recenziju interkonekt kabela HiDiamond D9, imao sam prilike slušati dva ranga nižeg u lestvici HiDiamond produkcije D7 interkonekt koi ima veoma lepe Rodiva RCA conektore - priklučen na vezu DAC NAD M51 (koji ujedno radi i kao preamp) s izlaznim pojačalom Jeff Rowland 112.

Malo o interkonektu: interkonekt HiDiamond D7 košta oko 770 eur, i to je veoma, veoma dobar cabal i preporučujem ga svima koji si mogu priuštiti da ga kupe. Cena mu je pristupačna, dobio sam ga na probu od zastupnika u Srbiji. Imao sam priliku da u ovom sastavu opreme probati više interkonekta u isto vreme i slušati njihove mane i prednosti (od Stright wire Virtuoso, VDH Orshid, AQ Jaguar, AQ cheetah, AQ Columbia, Kimber Selekt 1021, Transparent audio interconnect music link) i D7 je bio superiorniji u svakom pogledu, možeš ga slušati satima danima da ti ništa ne smeta i nedostaje u zvučnom spektru i bio sam spreman i kontaktirao sam da ga kupim, ali u međuvremenu sam dobio veoma povoljno Sumića Black Holl 7, tako da morao sam da se izvinim zastupniku.

Najbitnije za ljubitelje hifi-ja je da postoje ne eksponirane firme (nema reklame, nema review koji trebas platiti, a to sve ulazi u cenu kabla), a koje rade veoma ozbiljno i kvalitetno primenjuju najnovija tehnička znanja i dostignuća kako šta je primenjeno u izradi D7 gde se primenjuje kuhanje bakra četiri puta kako bi se dobila smanjena vrijednosti induktiviteta, kapaciteta i otpora, XLPE je izolator 100 puta bolji od normalanog teflona, osigurava veću linearnost i prirodne emisije glazbenog signala.

RCA konektori su veoma kvalitetni, izrađeni od rodija, pozlaćeni i omogućuju bolji prijenos signala bez gubitka snage i mogućnosti oksidacije.

Tehnologija izgradnje kabla je upletena žica 6 x 4 mm 4VRC C koja daje kabelu da ima uravnotežen zvuk u celom frekvencijskom pojasu, bas je snažan i precizan, i zvuk je bez nikakvog prisustva agresivnosti - preporuka, trebate ga uzeti i slušati - jako dobar kabal - zahvalnost HiDajmond-u.

Pozdrav, Karaga
karaga (A) leov.com.mk

MUZIKA S KOMPJUTORA, 4. DIO

Pozdrav,

negde sam pročitao sledeće, pa ću to i citirati: "Jedino u svetu audiofila vlada apsolutna demokratija, koja polako prelazi u anarhiju, a da to nije opasno po "sustav". Svako radi što hoće, bez straha za posledice." Zato je audio lep hobi. Svako može da veruje i radi šta hoće, bez opasnosti po okolinu, osim po sopstvene finansije (bacanje novca). Obzirom da "zadovoljstvo" nema cenu, ja imam razumevanje.

Prema tome, ako neko misli da je PC kao izvor digitalnog audio signala bolji od CD plejera (kao transporta) – ja se slažem. I suprotno.

Suština je doći do što "vernije originalu" reprodukcije za što manje novca.

Imati PC samo kao izvor digitalnog audio signala do eksternog DAC-a, po meni, je upitno i možda luksuz. Još je jedan "mit" u koji audiofili veruju da Windows treba posebno "optimizovati" za tu svrhu, što naravno nije zabranjeno. Još veći apsurd je upotreba višejezgarnog procesora na ??GHz. Paralelni rad u pozadini, drugih programa i servisa, ne predstavlja problem za procesor, niti utiče na kvalitet zvuka. Pogotovo ako surfujete na netu. Pogledajte angažovanje resursa (Task Manager - Performance) za vreme procesiranja muzičkog fajla.

Kupiti "audiofilski" USB kabel i platiti ga par stotina EUR-a je dozvoljeno. Ali je upitno da li ima smisla. Kao i afrodizijak, koriste ga samo oni koji veruju da im pomaže. Audio Industrija ima nepogrešiv osećaj da "nanjuši" gde se može zaraditi. I to radi veoma uspešno. (Ne bih širio temu na kablove, o tome je već dosta diskutovano.)

Slušati muziku (nekad vrlo dobrog kvaliteta) sa PC-a je komotno, jer jednostavnim "klikom" miša birate šta će te slušati i nastaviti da radite neki posao ili šta već, bez obaveze da ustajete i menjate CD ili LP. I ja slušam muziku preko PC-a, da ne bi bilo zabune. Ali daleko je to od audiofilskog uživanja u zvuku sa CD-a i kvalitetnog lampaškog DAC-a.

O DSD fajlovima: "A double-blind subjective test between high resolution linear PCM (DVD-Audio) and DSD did not reveal a statistically significant difference.[25] Listeners involved in this test noted their great difficulty in hearing any difference between the two formats." Izvor: en.wikipedia.org/wiki/Direct_Stream_Digital

Znači, još jedan način da se zarade novci. Sada je moda DSD audio fajlova i njihov download se plaća, a moraju se kupiti i novi uređaji, DSD plejeri. "Navali narode, mi volimo vaše novce" - kao da čujem proizvođače da to govore. "Klasični" DAC više nije dobar, sada je DSD ono pravo.

P.S. Da li je neko poredio kvalitet/razliku reprodukcije sa virtuelnim DVD - om (Daemontools + CD copy) vs. (neki software medijaplejer + Hi-Res). To je bila suština mog prvog pisma - uštedeti novce. Zašto kupovati software (neki od medijaplejera) i Hi-Res ili DSD fajlove, ako je reprodukcija (Daemontools + CD copy) bolja ili iste kvalitete, a ne košta.

Pozdrav,
B.P. (ime i adresa poznate redakciji)

MUZIKA S KOMPJUTORA, 3. DIO

Pozdrav,

par komentara na ovo pismo. Ako preskočimo njegove uvodne konfabulacije o bit perfect playbacku CD ISO image fileova preko Windows Media playera (zna li gospodin uopće što je bit perfect playback?), možemo se odmah skoncentrirati na odlomak koji pokazuje da Mr. B.P. zaista nema pojma o čemu govori:

"Najveća prevara sa audio fajlovima je prodaja u 24/96 formatu. Sve je VEŠTAČKI urađeno, a prodaje se jako skupo. A USB na PC može da propušta samo 16/44,1, pa to onda nema smisla, jer se radi downgrade. USB na PC-u u isto vreme ne može da pušta muziku na 24/96 i da miš ili tastatura, ili printer rade u isto vreme. Oni rade na 16 bita pa bi došlo do konflikta i PC bi se "zakucao". Mnogo je gluposti i prevare sa muzičkim fajlovima."

PCM snimke u 24 bita i 96 kHz su danas gotovo standard u snimanju glazbe i ideja da su ti fileovi "veštački urađeni" je potpuno netočna. Često su takvi fileovi derivati originalnih DSD ili DXD (352,8 kHz) snimaka, a zaista vrlo rijetko se mogu naći i upsamplani fileovi. Očito je da Mr. B.P. ne zna da USB 2.0 standard bez problema šalje PCM 24/352,8 kHz kao i DSD x 128 u USB DAC-ove.

Ideja gospodina B.P. da USB "propušta" samo 16/44,1 kHz pokazuje da je zaspao negdje 1998. godine tokom USB 1.1 standarda i nije se do danas probudio. Njegov miš, tipkovnica , printer i njihovi konflikti tokom 24/96 playbacka pokazuju samo koliko se razumije u PC audio. Vjerojatno bi bio šokiran vidjevši da moj muzički PC nema baš nikakvih problema tokom playbacka DSD X 128 fileova čiji sample rate je 5,8 MHz(!). Moram priznati da nisam probao printati tokom Hi Fi reprodukcije glazbe, jer moj OS za slušanje glazbe nema drivere za printer.

Ostatak njegovog osvrta pokazuje samo da je (neka se sada gospodin B.P. ne naljuti) njegova nekompetentnost u PC audio playbacku dovela do zamijene teza. U stvari je njegova ideja kako radi PC audio "poor-man's-dream", sa time da se "poor" odnosi na znanje i informiranost o PC audio playbacku koje posjeduje.

Pozdrav,
Dalibor
dkasac (A) gmail.com

MUZIKA S KOMPJUTORA, 2. DIO

Poštovani,

nekako sam osjećao potrebu odgovoriti gospodinu B.P. na njegov komentar o kompjuter audiu. Općenito je neozbiljno od jedne ososbe popljuvati jednu tehnologiju i njene korisnike (u ovom slučaju kompjuter audio) a ne reće na kojoj i kakvoj opremi je dotični došao do zaključaka koje je iznio. Da li je njegov komputer isključivo namjenjen za slušanje glazbe ili mu se u pozadini vrti milion drugih programa i funkcija.

U zadnje vrijeme je poprilično novih audiofila koji pokušavaju na brz i lagan način doći do "ultimativnog sistema" na račun tuđeg iskustva a to je jednostavno nemoguće jer ne postoje dve potpuno iste osobe na ovom svijetu pa tako ni dva identična sistema po krajnjoj kvaliteti i samoj percepciji istog.

Još jedna greška se uporno ponavlja a to je da se ljudi ne znaju odlučiti što će im biti primarni izvor zvuka. I sam gospodin B.P. je rekao da komputer audio ne zvuči bolje od "DOBROG CD Playera" (PC-audio je samo "poor-man's-dream" u odnosu na PRAVI CD player, tj. da mnogi ljudi misle da razni neskupi USB-DACOVI mogu svirati kao prvoklasni CD player - e ne mogu) pa tu se vara. Ako se uloži približna svota novca u CD Player i HiRes DAC onda komputer audio dobrano nadsvira CD Player i to kad govorimo o standardnim Red Book fajlovima 16/44.1. Zato ne treba biti kategoričan i reći da je jedna tehnologija bolja od druge a nisi im dao adekvatne uvjete. Po mom iskustvu u Hi Fi-u ne postoji dobar i loš setup, postoji dobro i loše složen setup. Samo ulaganje veće sume novca u setup ne znači automatski i bolji zvuk, dapače, ako ne postoji sinergija između komponenti nema veze da li je izvor zvuka gramofon, cd player ili computer audio jednostavno ne vjerujem da će se dobiti vrhunski zvuk.

I još jedna stvar koja me je zasmetala kod spomena komputer audia, gospodin B.P. spominje uporabu Windows Media Player-a što je u startu najlošija moguća kombinacija kad je playback software u pitanju jer je sa njim nemoguće postići bit perfect reprodukciju. Komputer audio, mada sad već široko rasprostranjen, je još uvjek u "povojima" kad se govori o krajnjem rezultatu jer krajnji konzument treba itekako dobro da barata PC, Mac ili Linux okruženjem kako bi dobio dobar krajnji rezultat.

Ispričavam se ako ovo djeluje koa još jedno"pametovanje", ali ne volim kad ljudi generaliziraju stvari. Nije baš sve uvjek crno i bijelo.

Lijepi pozdrav,
Damir Andrašek
audiocupo (A) yahoo.com

MUZIKA S KOMPJUTORA

Pozdrav,

kratko bih napisao neke svoje utiske oko slušanja muzike sa PC-a. Koliko vidim, sada je JAKO moderno puštati muziku sa kompjutera. Sada je to trend, i svi ko ovce žele biti u tom trendu i čekaju u redu da kupe USB DAC. Prije 15 godina su kućna kina bila u velikom trendu, svi su ih kupovali, a onda su ih kasnije bacali u smeće. Prije 10 ili 20 godina su mnogi bacali LP ploče u smeće i rješavali se gramofona (zato jer im je neko rekao da LP zvuk ne valja), a danas plaču što su to uradili.

Što se tiče muzike s kompjutora, svi to rade POGREŠNO (po meni), što znači da prvo rippuju CD u neki od formata (.wav ili .flac) koristeći exactaudiocopy program, kao najzastupljeniji. Po meni je to potpuno pogrešno i ima dosta grešaka prilikom ripovanja, jer se koristi algoritam čiji kvalitet kalkulacija ne znaš. Na žalost i ja sam tako radio do nedavno. Više ne.

A najbolje rešenje za slušanje muzike sa kompjutera je "ispred nosa", a niko to ne koristi. Bar ja to nisam čuo, a ni pročitao nigde na netu. Možda nisam dovoljno tragao, pa se tu ograđujem. Sistem je vrlo jednostavan, i po meni daje najbolje zvučne rezultate. Treba koristiti virtualni CD, Daemontools, koji su svi koji igraju igrice, morali da koriste. Link za download najnovije free verzije: www.filehippo.com/download_daemon_tools. Posle instaliranja i restartovanja PC-a, klikom na ikonu Daemontools-a, prethodno ubačeni CD u neki od fizičkih DVD-a, napraviš Image CD-a sa muzikom u prethodno napravljenom folderu s imenom CD-a. Sada je ceo CD snimljen kao data podatak u .cda ekstenziji kao i CD. Nije bilo ripovanja u neki od formata, i sve je sačuvano kao što je i na CD-u. Jednostavno, napravljena je kopija CD. Najbolje je to staviti na USB memoriju, a ne na HDD. Može SSD. Desnim klikom izvršiš Mount-ovanje (povezivanje foldera sa Image-om CD-a). To je svima poznat postupak, ko je igrao igrice.

Desnim klikom na okonu virtualnog DVD-a, sada možeš da biraš kojim medija player-om, ako ga imaš u PC-u, hoćeš da pustiš muziku. Ako klikneš dva puta na ikonu virtualnog CD-a, onda se muzika pušta preko Windows media player-apo default-u, što isto nije loše.

Probajte ovaj sistem i uporedite ga sa "klasičnim" sistemom sa ripovanim fajlovima. Nadam se da sam ovo sve razumljivo objasnio. Nije teško.

Najveća prevara sa audio fajlovima je prodaja u 24/96 formatu. Sve je VEŠTAČKI urađeno, a prodaje se jako skupo. A USB na PC može da propušta samo 16/44,1, pa to onda nema smisla, jer se radi downgrade. USB na PC-u u isto vreme ne može da pušta muziku na 24/96 i da miš ili tastatura, ili printer rade u isto vreme. Oni rade na 16 bita pa bi došlo do konflikta i PC bi se "zakucao". Mnogo je gluposti i prevare sa muzičkim fajlovima.

Ja, uprkos tome što je ceo svet poludio za PC audiom (i baš me za to briga), ne koristim komp za muziku, jer USB kao konekcija nije dobar zbog propusne moći. Zvuk je mutan u odnosu na CD kao izvor (govorimo o dobrom, zbilja DOBROM CD playeru... koji naravno i košta... a i tu treba paziti jer ima na tržištu MNOGO vrlo skupih CD playera koji NE sviraju dobro, a imaju mnogo jak marketing i jaku priču oko svog brenda, i prodaju priču da niko ne zna proizvesti ono šta oni znaju; imam dojam da je PC-audio samo "poor-man's-dream" u odnosu na PRAVI CD player, tj. da mnogi ljudi misle da razni neskupi USB-DACOVI mogu svirati kao prvoklasni CD player - e ne mogu, žao mi je iskreno, neka se niko ne ljuti).

PC zvuk je mutan u odnosu na CD kao izvor. Ako se koristi XLinx chip za USB 2.0, onda je još gore - metalan zvuk. Ali šta ćeš kad su nametnuli komp kao izvor, a usput se i JAKO LEPO može zaraditi na Download-u muzičkih fajlova. Kao podatak, iTunes je od Dowload-a muzike u 2012. godini zaradio preko 1,8 MILIJARDI USD, što nije za zanemariti. Sada je i Wilson, proizvođač zvučnih kutija, ušao u taj posao, sa downloadom muzike sa svog site-a. Sve je rečeno. PC Audio je nova zlatna koka ovog biznisa, i treba ga maksimalno iskoristiti. A onda, za godinu, dvije ili pet, industrija će (naravno, uz potporu svih najpoznatijih svetskih audio časopisa - ruka ruku mije) reći da PC Audio nije dobar pa će izmisliti novu zlatnu koku. I opet će svi audiofili stajati u redu da kupe taj novi format.

Pozdrav Audio pulsu,
B.P. (podaci poznati redakciji)