PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ODABIR ZVUČNIČKIH KABELA

Poštovanje,
molim Vas za savjet prilikom izbora zvučničkih kablova. Sistem se sastoji od stereo receivera Sherwood Newcastle RX 772, CD player Sherwood Newcastle CD 772, interkonekt Chord Chrysalis, a zvučnici su Wharfedale diamond 9.5.
Unaprijed se zahvaljujem!
Lijep pozdrav,
Davorin
Davorin.Merkas (A) crosig.hr

ODGOVOR:
Odgovor zavisi od budžeta s kojim raspolažete, kao i od toga kakav zvuk želite dobiti uvođenjem novog kabela u sustav. Javite nam odgovore na ova pitanja, pa ćemo dati preporuku.

BOWERS CM5

Poštovani Audio puls!
Vaše mišlenje? Koristim B&W 602 S3, hteo bi da idem na B&W 685 ili CM 5. Slušao sam oba zvučnika, nisu loša, ali od CM 5 sam razočaran. Da li nisu razrađeni, sta bi se reklo, kao da je bas prenaglašen. Znači slušao sam ih na vrhunska pojačala. I na McIntosh, od 685 sam gore dole zadovoljan. Problem je u tome što hteo bi da idem na bolju klasu. Hteo bi CM 5, ali za te pare mislim da je Monitor Audio bolji.
Hteo bi Vaše mišlenje.
Hvala i pozdrav,
Goran Dukovski
goranduko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Nemoguće nam je znati da li je model koji ste slušali bio ili nije bio usviran, tj. razrađen. Bowers i McIntosh idu zajedno samo u najvišoj klasi, i to ukoliko su u pitanju tranzistorska pojačala. CM5 zahtijeva pažljiv smještaj u prostoru, on neće dobro raditi ukoliko nije adekvatno odmaknut od zida. Potrebno ga je spojiti na poletno i snažno pojačalo, a cijevi treba izbjegavati.

BOWERS I ROTEL?

Poštovani,
posjedujem pojačalo Rotel RA-1520. Zanima me kakvi bi zvučnici najbolje pasali uz dotično pojačalo? Budžet mi je oko 4.000 kn. Razmišljao sam o kupnji B&W zvučnika serija 685, ali mi se čine nekako precijenjeno za te novce.
Pa vas molim za mišljenje o nekoj drugoj marci. Soba mi je veličine 20 m2, zvučnici bi bili udaljeni od zida 20 cm i na stalcima (stoga ne razmišljam o samostojećim ili onima koji imaju bas iza).
Unaprijed hvala,
Juraj Ciprić
juraj.cipric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Rotel i Bowers&Wilkins su dio Bowers Groupe, nije tajna da se voicing Bowersovih zvučnika radi upravo s Rotelovim (i Classeovim) pojačalima. Ne znamo koje konkretne prigovore imate na zvuk modela 685, ali mišljenja smo da Rotel i Bowers zajedno rade odlično.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Pozdrav,
imam pojačalo Marantz 1060, zanima me koji bi 3-way zvučnici bili najbolji po pitanju mog pojačala s obziroma na njegovih 4 kanala od po 30w na 8 ohma?
Možda čak i recimo neki s bi-wire opcijom da iskoristim sva 4 kanala ako je moguće.
Budžet je 2500-3000 kn, soba je 3.6 x 3.6 m, zvuk da bude topliji ali i detaljan.
Unaprijed zahvalan Ivica!
ibarto18 (A) net.hr

ODGOVOR:
Prije nego spomenemo konkretne modele koje toplo preporučamo, moramo se osvrnuti na neke dijelove Vašeg pisma. U toj klasi cijene obavezno kupujete 2-way zvučnike, pročitajte ponovo stavku pod rednim brojem 23. u članku 28 "DA" i "NE" U HI-FIJU. Nadalje, ne kupujte zvučnik ovisno o tome da li ima ili nema bi-wire opciju, ona Vam ništa ne govori o kvaliteti zvučnika koji kupujete.
S obzirom na opisanu situaciju, naš se prijedlog svodi na nekoliko modela koji će odlično odgovarati postavljenim zahtjevima. Naš prvi prijedlog je zvučnik Rega RS1, 2009. je proglašen zvučnikom godine u Engleskoj, a koji s popustom za gotovinu ide prema 3.000 kn. Alternativno, razmislite i o modelima PSB Image B25 ili Revel M12 koji je trenutno na akciji i košta 3.333 kn.

SAVJET ZA KUPNJU POJAČALA

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi uparivanja pojačala i Kef iq50 zvučnika u sobi od 19 m2. Izbor pojačala mi je Cambridge audio 550a ili Audioab 8000 SE. Koje od ovih pojačala bi se bolje snašlo u ovim uslovima za reprodukciju jazz i rock muzike.
Hvala,
Dragan
draganmaj (A) gmail.com

ODGOVOR:
Odgovor nije lagan, malu prednost bismo dali Audiolabu.

SERVIS ZVUČNIKA?

Dobro jutro,
imao sam tulum kod meni i mi smo pojačali muziku. Tulum je bio super, ali slijedeći dan, stereo ne izvuči čisto i jako kao prije. Malo mutno je, kao da ima maglu. Da li znate što je se dogodilo? Da li sam pokvario Marantz amplifier PM-4001 ili Mordaunt-Short Avant 902i pojačalo? Da li možete preporučiti servisni centar u Zagrebu gdje može se popraviti?
Hvala vam puno za prijedlog!
James james (A) industrialcafe.com

ODGOVOR:
Ovo se radi o klasičnom primjeru oštećenja visokotonaca na zvučnicima. Trebate telefonirati u trgovinu u kojoj ste kupili zvučnike te ih upitati za kontakt servisa.

28 "DA" I "NE" U HI-FIJU

Nakon što sam pročitao ovaj tekst, osjetio sam radost i olakšanje. Doista sam se pronašao u nekim od ovih točaka, npr. da razmišljam o zvuku uređaja, a da ga nisam ni vidio uživo. To pripisujem psihozi koja nastaje uslijed čitanja previše članaka i marketinškom pompom. Iako nemam ni približno toliko iskustva da bih sa sigurnošću mogao reći da je sve što stoji u tekstu točno, u onome u čemu sam imao iskustva se apsolutno slažem i ponešto sam naučio na svojim pogreškama.
U onome s čime dosad nisam imao iskustva ovaj tekst ulijeva mi povjerenje u istinitost tvrdnji svojom logikom i jednostavnošću toliko da sam odlučio napisati komentar čemu inače nisam sklon. U dubokoj i gustoj magli marketinških trikova koji skreću pozornost s onog što je bitno, laik kao ja koji samo želi dobar zvuk često ostane zbunjen i nezadovoljan. Ipak ovaj članak i općenito ova web-stranica su pravo osvježenje i putokaz i zato vam iskazujem podršku i zahvalu.
Strahimir
strahimir.vokic1 (A) zg.t-com.hr

28 "DA" I "NE" U HI-FIJU

Lijep pozdrav čitateljima portala!
Svaka pohvala jezgrovitom DA i onim inim NE, koje često puta zaborave i audiofili s poduljim stažem. U svakom slučaju ova zgodna brojalica sa puno "da" i "ne" ima smisla u svakome pogledu.
Ista zorno dočarava u kakve sve zamke padaju osobe koje su unatoč dugogodišnjem vremenu bavljenja hobijem slušanja i "slaganja" sistema, na neki način još nisu izašli iz osnovne škole, a da ne kažem da u razgovorima pretendiraju često na misli i riječi koje su nedokučive i "doktorima nauka".
Dean
dean.baricic (A) mzopu.hr

PREPORUKA ZA KUPNJU POJAČALA I GRAMOFONA

Pozdrav!
Trenutno sam zadovoljan vlasnik Quad 21l zvučnika, ali su mi spojeni na Sherwood AX-4050R prastaro integrirano pojačalo. Od muzike slušam dosta toga, a najviše elektronsku muziku s puno basa (Leftfield, Prodigy, Underworld, Massive attack itd). Pitanje: koje integrirano pojačalo biste mi preporučili (volim glasnije slušati muziku, ali da mi se tada zvučna slika ne uruši)? CD ne dolazi u obzir te bih sustav nadogradio solidnim gramofonom, može i ovdje preporuka? Zvučnici su udaljeni od zida 50 cm, a soba mi je 17m2. I pojačalo i gramofon bi trebali zajedno koštati oko 10.000 kn.
Unaprijed hvala!
Dario Lukačević, Bjelovar
dario.lukacevic (A) bj.t-com.hr

ODGOVOR:
Kao pojačalo kupite NAIM NAIT5i, a kao gramofon kupite neki model firme Pro-Ject koji se uklapa u Vaš budžet.

TKO KOGA KOPIRA, 3. DIO

Tko koga kopira, 3.dio... Stax DAC-X1t u izlazu ima lampe, a otvori služe za hlađenje kako navodi proizvođač. Toliko o znanju spomenutog konstruktora... Nije svaka novost na ovim prostorima novost i u čitavom svijetu...
Daniel Bevandić
daniel.bevandic (A) burzanautike.com

MANJAK BASA?

Pozdrav,

Kako sam početnik u ovome, unaprijed se ispričavam ako postavljam "blesavo" pitanje. Nedavno sam kupio Cambridge Audio 340R receiver i zvučnike Focal 714V, spojio sam ih preko Bandridge Porfigold kablova (1,5 mm2 duljine 2 metra). Zvučnici su međusobno udaljeni 1,5 metara i jedno 0,5 metra od zida. Generalno sam zadovoljan, ali bas je mnogo slabiji nego što sam očekivao od zvučnika ove veličine. Usporedbe radi, moja stara Samsung linija sa dva zvučnika od 15-ak W ima puno jači bas.

Pitanje je da li je problem samo to što sam navikao na tu liniju koja vjerojatno nedostatak kvalitete (i snage) u ostalim područjima, pokriva jakim basom. Ili je moguće da je su komponente toliko nekompatibilne ili možda je nešto neispravno? Kao što sam već spomenuo, nisam audiofil, nemam odličan sluh, ali mi se čini kako su visoki tonovi prenaglašeni (u odnosu na niske) u mom sustavu. Kako nemam iskustava u ovome, ne znam koliko je realno očekivati jak bass od stereo zvučnika (u mom slučaju 2,5 sistemac). Prostor je 30-ak kvadrata i minimalistički je uređen - nema zastora, samo stolić, TV i kauč.

Unaprijed hvala na odgovoru!
Lijep pozdrav,
Goran
goran.hasan (A) gmail.com

ODGOVOR:
Komponente koje imate po sinergiji stvaraju zvuk koji je naglašeniji u gornjem dijelu frekvencijskog spektra. Minimalistički uređena prostorija to dodatno naglašava.
Što se tiče bas područja, dvije su vrlo jednostavne metode kako pojačati bas područje: poigrajte se s položajem zvučnika u prostoru - bliže kutevima sobe ćete dobiti jači bas, dalje od njih ćete dobiti slabiji bas. I drugo, na receiveru imate tonske kontrole, pojačajte bas putem njih.
Ne navodite koji je izvor zvuka. Ako slušate muziku u mp3 formatu, to je format koji je komprimiran, ne očekujte od njega čuda u bas podučju.

TKO KOGA KOPIRA, 2. DIO

Pozdrav Audio pulsu,

pišem iz New Yorka. DAC-ovi se ne greju, pa to nisu rupe za hlađenje. Toliko o znanju pomenutog čitaoca. Nije svaka rupa na nekom uređaju predmet priče.

Pozdrav,
BFA - Boško

TKO KOGA KOPIRA?!

Poštovanje!

Poštovani!
vezano uz pismo gdina. Boška BFA šaljem vam u prilog fotografiju Stax D/A konvertera iz 1990. godine sa okruglim otvorima za hlađenje. Tako da bi se dalo diskutirati tko je od koga kopirao ovakve otvore...
Daniel Bevandić
dbevandi (A) yahoo.comPREPORUKA ZA KUPNJU CD PLAYERA

Poštovanje!

Nov sam u audiofilskom svijetu. Kupio sam Cambridge Azur 740 pojačalo (ne novo) i Tirangle Titus EX zvučnike (60 W), nove. Uz pojačalo sam dobio Monsterove zvučničke kablove XP. Budući da nisam imao novaca za ostale komponente da zaokružim svoj sustav, pojačalo je spojeno na komp i na stariji Philips DVD player. Zvučnici su mjesec i pol dana kod mene, možemo reći da se još usviravaju. Naravno, u usporedbi sa starim zvukom (preko jeftinog 5.1 sustava spojenog na komp), napredak je ogroman - instrumenti su jasno odvojeni, zvuk je čvršći, primijećujem i jeku oko vokala, otkrivan nove detalje u pjesmam za koje sam mislio da dobro poznajem itd. Isprva su mi se dosta isticao visokotonac, pa je cjelokupan zvuk bio izrazito svjetao - no to se stabiliziralo, pa sad zvučnici sviraju po mojem dobro (no ne i onako sjajno kako su zvučali na testu prilikom kupovine - na istom pojačalu, ali uz CD player). Zapravo, čini mi se da je zvuk ponešto mutan.
Da skratim i prijeđem na ono što me zanima (iako vjerojatno već nagađate): koje interkonekte biste mi preporučili (do 500 kn - ili trebam skuplje?) te koje modele za navedenu kombinaciju, tamnije, svjetlije ili neutralne? Također vas molim da mi napišete koji kablovi NE bi dobro zvučali u mom sustavu, da ne lutam bezveze? I molio bih vas za preporuku CD playera (do 3.000 kn - može i više, možda se nađe takav rabljeni). Odgovarajući Cambridge player 740 iz serije mi je preskup (a ima upsampling, šmmrc...).
(Usput, trebam li i druge zvučničke kablove?)
Od muzike slušam r'n'r (Beatles, Doors, Queen, Guns, The Pogues, REM, Nick Cave...),, ali i rock 50ih (Buddy Holly, Del Shannon, Dean Martin...), francuske šansone (Becaud, Joe Dassin), filmsku glazbu (nenadmašni Ennio Morricone). Volim slušati i obrade rock pjesama u izvođenju simfonijskih orkestara... kao i Lidiju Bajuk, Dunju Knebl, Cinkuše ili kombinacije tipa Šerbedžija i Miroslav Tadić. Volim i tamburice, a u klasičnoj glazbi (koje tek povremeno poslušam obožavam violončela i trube. Omiljeni instrument u rock glazbi mi je klavir (Regina Spektor) i akustična gitara.

Zahvaljujem unaprijed i svaka pohvala Vašoj stranici, a pogotovo rubrici Pisma / Savjeti, s vrlo preciznim odgovorima.

Ratko Šantl
real01 (A) net.hr

ODGOVOR:
Prema Vašem opisu, ako je zvuk sustava mutan, tada je naša preporuka CD player Cambridge Audio Azur 550C. O kabelima u ovom trenutku ne razmišljajte, prerano je.

TEST KABELA, KOMENTAR

Bu! Čitalac iz Srbije. Tek da primetim, sviđa mi se jezik kojim je pisan test. Znate, i ovde ima časopisa koji se bave Hi-fijem, ali se trudim da proberem i čitam samo one autore članaka koji ne mistifikuju, koji ne pišu naručene reklamne pamflete, i naročito one koji su svesni da o hi-fi opremi ne čitaju mediokriteti, pa se stoga ne stide da govore stručnom terminologijom. Vaš tekst bih ponovo čitao.
Ako smem da kažem, ono što nedostaje i Vašem i člancima ovdašnjih autore su MERENJA. Teško prihvatam ocene kako je jedan kabel daje "dublji bas" od drugog, kako je jedan CD player "svetliji", a naročito šizim kada neko piše kako jedan kabel za prenos digitalnog signala "ima više vazduha" oko instrumenata nego neki drugi. Mislim... možda i postoji način da iste nule i jedinice različitim kablovima daju različit zvuk, ali bih voleo da mi to neko pokaže frekventnom karakteristikom. Verovatno za MERENJA nedostaje novca, opreme, vremena i prostora u jednom časopisu koji se bori za preživljavanje, tiražom koji odgovara broju middle age krizera koji (kako to kaze moja žena) radije "gledaju rupe" na uređajima i prevrču časopise sa lakiranim koricama.
Nenad Ognjen Đina Šarac
nvsarac (A) nadlanu.com

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima! Što se tiče mjerenje, niste uočili da mi mjerimo sve zvučnike koje dobijemo na test (to za nas radi firma ALB). Kabele nemamo namjeru mjeriti. Da li vi Vaš kućni hifi sustav slušate preko mjerne opreme ili glazbu sa hifi sustava slušate ušima? Na isti način mi testiramo i kabele.

HANSEN AUDIO - TOP AUDIO VIDEO SHOW MILANO 2010

Hello Marko!

Thank you for the very positive words about Hansen Audio's THE PRINCE V2.

You have certainly added a smile to my face and you indeed made my day!

However, there is one point in your review that needs to be corrected (unless the Google translator mixed up the translation):

Hansen Audio is NOT part of the Dahlquist group! It never has been! The two companies are NOT and never have been related in any way! I, at one time was the President of the Dahlquist Corporation, but I left that company before I incorporated Hansen Audio.

If the above is not actual stated in the review, please accept my apologies. I am only reading the review via Google Translator!

Thank you once again for the very positive review.

Are you coming to CES 2011 in Las Vegas in January? It would be nice to meet you.

Have a wonderful day!

Warm Regards,
Lars Hansen
CEO
Hansen Audio

POPRAVAK ZVUČNIKA?

Poštovani,
imam receiver Sony DS-CE315, na njega su mi spojena dva Magnat 3-sistemska zvučnika. Na jednom zvučniku mi je pukla membrana od basa (na njemu piše 80W/4 Ohm) i njega sam izvadio i umjesto njega bi stavio bas od 100w 8oma (taj mi je ostao od woofera od kućnog kina). Da li mogu to napraviti i da li će to raditi bez bojazni da neće izgoriti pojačalo u receiveru?
Unaprijed zahvaljujem,
Denis Figurić
dfiguric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kratko i jasno - odnesite taj zvučnik na popravak u ovlašteni Magnat servis. Drugim riječima - kada vas zaboli zvub, neće ga sami pokušavati popraviti nego ćete otići zubaru; kada vam se strgaju cipele, nećete ih sami pokušati popraviti nego ćete ih odnijeti postolaru ili ćete kupiti nove. Isto vrijedi i ovdje.

KAKO SPOJITI SUBWOOFER?

Pozdrav!
Imam pojačalo NAD 315 BEE, CD player Cambridge Azur 340c i bookshelf zvučnike Triangle Stella. Htio bih isprobati kako zvuči neki jeftini subwoofer od otpisanog kućnog kina. Subwoofer ima 5.1 ch audio input i ne znam način kako da ga spojim u sustav.
Hvala!
Marko Herman, Split
marko.herman (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Nismo shvatili kakav je to 5.1 ulaz na dotičnom subwooferu. Bilo kako bilo, aktivni subwoofer se s NAD C 315 BEE integrircem može povezati putem tape-out izlaza na pojačalu. Dakle, u slučaju da takav subwoofer ima samo jedan (mono) RCA ulaz, onda se spaja mono kabelom na R (right) ili L (left) tape out izlaz pojačala, a ako ima varijantu stereo ulaza tada se povezuju klasičnim analognim stereo interkonektom.

GRYPHON ADAGIO CD PLAYER

Poštovani!
Molio bih za jedan savjet za gore navedeni player. U sustavu "za sada" imam Musical Fidelity A3 cr dual mono pre-amp, Rotel 1070 izlaz i B&W 805 matrix, CDP je Pioneer i nije na razini ostalih uređaja. Ono što me zanima u vezi Gryphon Adagio playera kako bi se on po Vašem mišljenju uklopio u sustav (znam da je na to gotovo nemoguće odgovoriti ali ako ste slušali spomenuti player i ako poznajete karakter navedenih uređaja da li bi po vašem mišljenju došlo do ajmo reći neke sinergije).
I još jedno pitanje - kako se Gryphon Adagio snalazi u direktnoj usporedbi sa nekim današnjim "novim" playerima, odnosno koliko bi se novaca danas trebalo dati za novi uređaj sličnih performansi?
Unaprijed zahvaljujem,
Damir
damir-j (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Teško je ocijeniti kako će se Adagio sinergijski snaći u Vašem sustavu. U svakom slučaju bi trebao predstavljati značajan korak naprijed u kvaliteti zvuka sustava. Konačan odgovor zavisi o cijene i stanja u kojem se player nalazi. Pretpostavljamo da ga kupujete u second handu, što znači da obavezno prije klupnje zatražite audiciji u vlastitom sustavu. Pitanje o direktnoj uspredbi s "današnjim" playerima nema smisla, jer Adagio nije star CD player (na tržište je lansiran 2003. godine).

AKTIVNI ZVUČNICI?

Lijepi pozdrav!
U više navrata čuo sam pohvale na račun aktivnih zvučnika. U čemu je bitna razlika, da li su pogodni za uobičajeno, kućno slušanje (obzirom da ih najviše koriste profesionalci u studijima)... Imate li koju preporuke glede istih a dobavljivih na našem tržižtu? Osobno, slušam sve vrste muzike u prostoriji 5x5.5 metara.
S poštovanjem,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
Pitanje je preopćenito, pa takav mora biti i odgovor. Naša generalna preporuka ide za "pasivnim" zvučnicima.

PODEŠAVANJE YAMAHE

Lijep pozdrav!
Imam AV reciver Yamaha RX-V359 i ne znam kako podesiti funkciju LFE level koji sadrži još SP LFE skalom od 0 do -20db i HP LFE isto skalom 0do-20db. Zanima me na koju vrijednost da ih postavim. Soba mi je 25 kvadrata.
Unaprijed se zahvaljujem!
Dejan Cerković, Čakovec
dejancerkov1 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Za podešavanje SP LFE i HP LFE funkcije nema pravila i ono zavisi ponajprije o opremi koja je priključena na Yamaha receiver. Dakle, ovisno o subwooferu koji se koristi, ali i o zvučnicima. Ukoliko oprema može "podnjeti" bas tonove bez problema, ova funkcija bi trebala biti podešena na 0 dB odnosno bez atenuacije. Ukoliko se oprema muči s bas signalom, ovu opciju treba smanjiti na dovoljnu razinu da zvuk bude prirodan i bez izobličenja. Isto se odnosi i na HP LFE funciju koja služi za istu stvar u izlazu za slušalice.

CD PLAYER DO 8.000 KN

Poštovani,
javljam se i molim za savjet u odabiru cd-playera?
Setup:
- Vandersteen 2ce Sig 2 zvučnici
- Creek Classic 5350 SE int. pojačalo
- LAT Internacional SS-1000 MK II zvučnički kabel
- Atlas Navigator IC kabel
Od playera sam zainteresiran za Rega Saturn. Pošto ste pisali o playeru, zvučničkom kabelu i zvučnicima koje imam smatram da bi mi mogli uvelike pomoć oko odabira cd-playera. Postojeći player je Rotel 1072, pa ga želim zamjenit za playerom toplijeg i muzikalnijeg karaktera koji bi se dobro uklopio uz ove sjajne zvučnike i creek pojačalo. Dakle nešto u cjenovnom razredu već spomenutog Saturna (promatrajuci SH recimo do 8.000,00 kn).
Puno hvala
Pozdrav
Marko
msalopek (A) inet.hr

ODGOVOR:
Ako tražite CD player toplijeg zvuka, Rega Saturn nije za Vas. Naš prijedlog je Rega Apollo ili Naim CD 5i. Oba navedena playera su ispod traženog cijenovnog razreda, ali - po zvuku - kao da su u njemu.