Pitanja i savjeti, jesen 2009

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

MARANTZ M-CR502

Poštovani,
odlučio sam se za kupnju Marantz All-in-one uređaja MC-R502 te vas molim za savjet oko izbora zvučnika. Prostorija u kojoj bi komponente bile smještene je veličine 4x4 metra, 2,5 metara visine. S obzirom da se radi o spavaćoj sobi, tražim ugodan i dugotrajno slušljiv zvuk, topliji a opet ne taman s dovoljno detalja i muzikalnosti. Znači, jedan ujednačen zvuk koji ako već mora biti koloriran, bolje da je na topliju stranu.
Znam da je najbolje poslušati zvučnike u svojoj prostoriji i odlučiti koji odgovaraju zvukom, ali to nisam u mogućnosti. Dolasci u Zagreb koštali bi više od zvučnika s obzirom na budžet od oko 2500 kuna bez stalaka. Na temelju testova, recenzija i tuđih iskustava razmatram nekoliko zvučnika, Wharfedale 9.1, 10.1 (2), Dali Lektor 1 i 2, Monitor Audio BR2, Focal Chorus 706V. Koji bi po vašem mišljenju najviše odgovarali onome što tražim. Osobno, ako gledam dizajn najviše mi odgovaraju Focali, a zatim MA BR2. Međutim, čitao sam da bi visoki mogli ovdje biti malo oštri. Možda se izborom kablova može zagladiti, pa i ovdje trebam pomoć. također ovi zvučnici imaju najveću osjetljivost te bi pretpostavljam bili manji teret za pojačalo.
Molim vas komentar na ovaj tekst kao i vaše mišljenje oko zvučnika i kablova.
Srdačan pozdrav,
Zoran
zoran.djekic (A) vz.t-com.hr

ODGOVOR:
Od navedenih zvučnika i obzirom na tražene zahtjeve, mi bismo posebnu pažnju obratili na Wharfedale i Focal 706V.

KUPNJA KABELA

Poštovani,
interesira me Vaše mišljenje o izboru strujnog kabla i RCA interkonekta.
Zvučnici su PMC FB1+ i Acoustic Zen-Satori zvučnički kabel. Na Rega Saturnu imam Shunyata Taipan Helix Alpha, a na Creek Destiny imam Harmonic Technology AC-10 Fantasy.
Razmišljam kupiti (uvesti u sistem) Shunyata Python Helix Alpha, pokušati unaprijediti sistem i ne znam da li ga staviti na pojačalo ili na player. Po vama što bi moglo biti preporučljivo i da li uopće ići u takvu varijantu!
Na Saturnu momentalno imam Sumić Black Hole 6 (RCA). Preko jednog vikenda testirao sam noviju seriju 3 i 4. Interkonekt B.H. 3 je bio osvježenje i nudio je otvoreniji zvuk, ali mu je mnogo toga falilo poput čvrstoće cijele slike i nedostatak kontrole basa. B.H. 4 se pokazao kao kompetentniji s čvrstom strukturom i definiranim i kontroliranim basom, ali nisam dobio otvorenost koju priželjkujem, tj. lakoću slušanja. Međutim BH 4 mi se učinila kao bolje rješenje od modela 6! Dalje na veću brojku Sumića ne bih išao. Čuo sam preporuku da se pokuša okrenuti smjer kabela i da bi se Sumić mogao otvoriti?
Iz Media Audia su mi preporučili da umjesto Sumića uvedem Audioquest Niagaru!
Bio bih zahvalan za koristan praktičan savjet!
Lijepi pozdrav,
Darko
darko.grungold (A) belupo.hr

ODGOVOR:
Mnogo pitanja, idemo probati dati odgovor na sve upite. Naš prvi i generalni dojam je da, s obzirom na komponente koje imate, pucate na preskupe kabele. Što znači da s postojećim komponentama možda nećete iskoristiti maksimum kabela koje navodite. Ili pak, tako skupi kabeli će samo pokazati sve negativnosti sistema. Možda.
Naš dojam o Black hole 3 interkonektu je pozitivan!. Naravno da BH3 zvuči "loše" nakon što u sustav spojite BH 4 ili BH 6! Nije li to logično? U odnosu na BH3, BH 4 ima deblje vodiče, ima dublji i čvršći bas. BH 6 ima šest vodiča, ima otvoreniji zvuk u odnosu na BH 4. BH 6 je po konstrukciji spirala, što znači da daje ljepši stage u odnosu na BH 3 i BH 4.
Helix Alpha više nije komercijalno dostupan, zamjenio ga je model CX Pyton. Radije razmislite o Taipan Helix Alpha koji možete spojiti i na player i na pojačalo. S druge strane, AudioQuest Niagara ima čvrst, detaljan (ne i analitičan), kontroliran i precizan zvuk.
Promjenom smjera kabela smo se već bavili u ovom članku, možete i vi probati.

KIMBER PBJ KABEL

Poštovaje,
čitajući članak o interkonekt kablovima između ostalog piše kako je testirani PBJ bio usmjeren. Pretpostavljam kako je riječ o tome da dvije žile kabela koje nisu provodnik signala nisu spojene na košuljicu RCA konektora na obje strane već samo na jednoj. Pošto u vlastitom sistemu imam uzemljen i CD player i monoblokove zanima me iz vašeg iskustva je li bolje takav kabel (koji nema plašt tj. oklop) spajati simetrično odnosno oba vodiča mase spojiti na tijelo RCA konektora?
Srdačan pozdrav,
Vedran
vedran.rogovic (A) pu.t-com.hr

ODGOVOR:
Originalno terminiran Kimber PBJ kabel ima 3 vodiča, jedan kao plus, dva kao minus. Dakle, radi se o kabelu koji (tvornički) nije usmjeren. Preporuka Kimbera je da kabel probate spojiti u oba pravca i da provjerite u kojem pravcu spojen PBJ bolje zvuči, te da ga u pravcu u kojem bolje zvuči i ubuduće imate spojenog.
Zbog vlastitog ustroja PBJ je idealan za eksperimentiranje: može se 2 vodiča staviti za plus, a može i jedan na plus, drugi na minus, treći na drain. To je stvar individualnog testiranja i osobnih preferenci.
Što je bolje? U hifi-ju je vrlo često teorija jedno, a praksa drugo, stoga je na ovo pitanje nemoguće decidirano odgovoriti. No da bi uređaji (generalno) trebali biti uzemljeni - to apsolutno stoji, kako iz zvučnih tako i tehničkih razloga. Ali to nije zadaća interkonekata i po tome da li su oni usmjereni ili nisu ih je pogrešno kategorizirati boljima ili lošijima!

AUDIO PULS JE ZAKON...

Poštovani,
nakon pročitanog članka od g. Borisa Arnautovića o Audio nostalgiji i uređivanja jednog receivera ostao sam ugodno iznenađen. Volio bih doći u kontakt s gospodinom Arnautovićem jer cijenim ono što sam pročitao. Kako i sam imam vintage receiver vjerujem da bi mogao tražiti pomoć. Naravno, spreman sam platiti za usluge jer želim sačuvati vrijednost svoje komponente, a i ovisnik sam o hi-fi svijetu.
Srdačan pozdrav u nadi da ćete mi izaći u susret.
Audiopuls je zakon stranica i jedini putokaz kod nas u pravi svijet hife.
Vaš odani obožavatelj,
Krunoslav,
krunoslav.topic (A) gmail.com

HARMAN/KARDON SERVIS

Poštovana ekipo iz Audiopulsa,
kod kuće imam hifi sustav sastavljen od:
1. Harman/kardon 730 twin powered (to je stereo receiver s FM tunerom iz 70-tih godina)
2. Gramofon Dual CS 505-3 Audiophile Concept belt drive, ručka je carbon fibre a nedavno sam ugradio zvučnicu s iglom Ortofon Red 2m (gramofon je ovu jesen restauriran i jako sam zadovoljan zvukom)
3. JBL zvučnike LX44 iz 90-tih
4. Zvučnički kabeli su Bandridge 2x1.5
Imam problem s Harman/kardon-om, prekida mi desni kanal kad slušam gramofon i to me užasno iritira. Mislim da bi trebao svakako poslati ga na temeljitu restauraciju.
Da li znate tko to kvalitetno i pošteno radi u Zagrebu? Trebalo bi i prednju aluminijsku površinu s gumbima urediti (nije jako oštećena, detalji...). Molim Vas za pomoć!
Vašu stranicu jako cijenim zbog kvalitetnih savjeta.
Srdačan pozdrav,
Kruno
krunoslav.topic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Javite se u MEDIA AUDIO D.O.O., oni su distributer za Harman/Kardon i dati će vam adresu ovlaštenog servisa. Njihovi brojevi telefona su 01 485 4297 u Zagrebu ili 021 323 553 u Splitu.

NAD + DALI?

Poštovani!
Novi sam u svijetu HiFi-ja pa su mi savjeti preko potrebni. Posjedujem pojačalo NAD C325bee, cd player NAD C521bee i zvučnike Mission m33i. Budući da bih htio promijeniti zvučnike molim Vas za savjet oko izbora zvučnika (bookshelfa rabljenih ili novih). Limit je oko 2,500 kn. Za oko su mi zapali Dali Lektor 3 za koje smatram da su korak-dva prema naprijed te Wharfedale diamond 10.2. Zanima me kakva su Vaša iskustva s njima (ako ih imate), kakva bi bila sinergija NAD-a i Dalija, te bih Vam bio zahvala ukoliko biste mogli navesti još nekoliko zvučnika po Vašem izboru, budući da nisam baš u mogućnosti čestog posjećivanja HiFi trgovina i slušanja (nisam u ZG i nemam auto) pa da ograničim izbor. Veličina sobe je oko 20-25 kvadrata. Preferiram topliji zvuk, a slušam jazz, blues, stari rock a u zadnje vrijeme i klasiku.
I još jedno pitanje za kraj. Do kojeg ranga ili cijene zvučnika se isplati ulaganje s postojećom elektronikom?
Srdačan pozdrav,
Nenad
neench (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedene Wharfedale zvučnike nismo slušali. NAD C325BEE se više ne proizvodi i više nije dobavljiv. Stoga ćemo komentirati zvuk kombinacije C326 BEE + C521 BEE. Radi se o toplijem karakteru zvuka, tradicionalnom NAD zvuku. Vrlo muzikalan player i pojačalo izvrsne kontrole u basu. Bez obzira na relativno malu deklariranu snagu, posjeduje dovoljno strujne rezerve da se uhvati u koštac sa po tom pitanju zahtjevnijim zvučnicima. U kombinaciji s Dali Lektor 3 zvučnicima, a koji su nešto detaljniji s odličnim basom, trebala bi nastati sinergija za kojom žudite. Naša preporuka ide za tim sustavom.
Ako biste tom sustavu naknadno poželjeli dodati još više topline, možete to učiniti s kabelima (recimo Van den Hul); ako biste poželjeli više detalja, možete to učiniti s primjerice Kimber kabelima.
Na drugo pitanje je iznimno teško dati konkretan odgovor, recimo da se radi o zvučnicima do max. 600 EUR.

KUPNJA AUDIO SUSTAVA

Poštovani,
došlo je vrijeme ženidbe :) stan se uredio i ostalo mi opremit ga komponentama. Pošto 80% glazbe koja će se vrtiti u playeru je elektronska (house, future jazz...) molio bih savjet u tom smjeru. Na žalost mix pult ostaje u roditeljskoj kući jer je stančić pre malen. Veličina prostora je cca 40 kvadrata.
Neke od ideja su:
Onkyo A9155 pojačalo
Onkyo DX 7355
Zvučnici Kef C5
ili
Yamaha player CDX 397
Yamaha Pojačalo AX 397
Zvučnici NS 555, Ns 9002...
Zanima me još pošto je Yamaha pojačalo 95W, a Onkyo 65W za iste novce, kako bi zvučalo spojiti Yamahu i Kef? Jer za C5 zvučnike pod jačina pojačala piše od 15-115W.
Imate li neki savjet?
Lijepi pozdrav,
Drago
drago.bulic (A) pomona.hr

ODGOVOR:
Zvuk Onkyo/KEF kombinacije smo slušali u trgovini AUDIO ART i možemo ga opisati kao naglašeno muzikalan, karaktera koji blago naginje na topliju stranu, a Kimber Hero i 8TC kabeli mu daju potrebnu količinu rezolucije i detalja.
Navedenu Yamaha kombinaciju nismo slušali, radi se o starim modelima kojih više nema na tržištu (ako se ne varamo), ali smo u trgovini BOJE ZVUKA slušali kombinaciju Dali Lektor 3 zvučnika i elektronike Yamaha AS 1000 i CD 1000. Zvuk te kombinacije je bio detaljan s vrlo dobrim basom (sve spojeno sa Van den Hul kabelima) pogotovo ako uzmemo u obzir da radi o tako malim zvučnicima. Dakle, radi se o dva različita zvuka, na vama je da slušanjem odlučite koji vam se sustav više svidja.
P.S. - brojkama se nemojte opterećivati, svako od navedenih pojačala će imati sasvim dovoljno snage da potjera navedene zvučnike
P.S. - obzirom na kvadraturu sobe, razmislite o većim, podnim Dali zvučnicima.

GRADNJA SUSTAVA OD NULE

Poštovani,
trebam savjet, tj. pomoć u izboru komponenta i pokušat ću biti što kraći. Nisam početnik jer već 20-ak god pratim hi-fi. Imao sam i prije jeftinih komponenata, a sada sam se preselo u novi stan i htio bih do maks. 10 tisuća eura potrošiti na komponente (pojačalo, zvučnici, cd, gramofon, kablovi). Dnevna soba u kojoj će se to svirati je cca veličine 35-40 kvadrata. Glazbu želim slušati i sa TV-a i laptopa (nisam neki hi-fi čistunac, znate na što mislim). Glazba je prije svega hobi i treba uživati u tome, a ne biti opterećen perfekcionizmom i sitnicama... Većinom slušam 80-te, 50-te, 60-te. (Elvis, Temptations, Supremes, Marvin G., Ottis R., Dirty Dancing glazbu itd.), lagani jazz (M. Bubble, Norah J...), nešto instrumentala (Gladiator, Braveheart, Posljedni Mohikanac...), itd. da lakše shvatite moj ukus. Teški rok, house, čisti jazz i klasiku i sl. ne volim.
Od svih komponenata uži izbor je pao na SF liuto wood samostojeći, Accuphase E-250 ili 350, gramofon možda Pro-ject x-pack, Thorens, Kuzma rabljeni, Mitchell i sl...???, CD ne znam (možda neki rabljeni modificirani). Kablovi Kimber zv. PBj 8/16 ili nešto drugo,Interkonekti ne znam. Zelim fini topli, slušljiv zvuk na duže vrijeme. Gledao sam i ostale marke: Mac, Audio Research, Krell, Gryphon, Pathos, Luxman, Prima Luna, Naim, Jadis... ali mislim, možda se varam, da je Accuphase najbolje rješenje (inegrirac,ima modul za gramofon i dac). Od komponenti želim da lijepo izgledaju, imaju karizmu i da uvijek imaju vrijednost što neke hi-end marke imaju (npr. rabljenih nema na tršištu). SF si želim od malih nogu, sviđa mi se još Audio Physic, Wilson Sasha..., ali je to sve viši rang. Nadam se da sad znate što želim, da ste uspjeli shvatiti moj ukus, možete mi preporučiti i rabljene komponenete (prvenstveno cd ili gramofon) i koju dobru stranu stranicu gdje bi se dale nabaviti, hvala unaprijed na pomoći i puno sreće u radu.
S poštovanjem,
Kristijan
ivan.krpic (A) metromail.hr

ODGOVOR:
Imate puno previše pitanja na koja ne znamo ad hoc odgovore. Da li ćete se odlučiti za nove ili rabljene komponenete je stvar vašeg odabira: novo je novo i imate jamstvo u slučaju potrebe za servisom, a rabljeno je pak jeftinije. Načelno, mi bismo išli na novo, ali odluka je na vama. Ako se ipak odlučite za second hand, svakodnevno promatrajte AudioPuls oglasnik.
Imate puno želja i pitanja i kombinacija. Odlučite se u startu za jedan izvor zvuka, nemojte istovremeno 'ganjati' i CD player i gramofon (i laptop), u startu odaberite ili gramofon ili CD, a sustav kasnije nadopunite s dodatnim izvorom zvuka. Polako, izgubit ćete se u svim kombinacijama. Na svijetu ne postoji najbolje rješenje! Accuphase je dobra marka, ali nije i najbolja. I to iz prozaičnog razloga jer takva ne postoji. Ali nećete na papiru saznati što vam se svidja, a što ne - krenite put trgovina, i slušajte što vam se svidja a što ne. Nakon što ste u nekoliko tjedana obišli slušaonice i čuli deset ili dvadeset sustava, u tom trenutku ćete biti pametniji i popis marki koje vam se dopadaju će biti znatno uži. Tada nam se javite!
P.S. - vašem popisu obavezno dodajte još i VANDERSTEEN 2 Ce SIGNATURE II.

YAMAHA PIANOCRAFT E810

Pozdrav!
Planiram konačno kupiti neke uređaje za reprodukciju glazbe i prestati slušati sa svojih katastrofalno loših kompjuterskih zvučnika. Koliko god htio kupiti kvalitetne odvojene komponente audio sustava nažalost u tome me spriječava faktor zvan novac. Stoga sam se odlučio za neku od mikro linija, pa sam bacio oko na Yamaha Piano Craft e810. Jako mi je važno da uz CD-e mogu slušati i gramofonske ploče, pa me zanima da li dotična linija i slične iz tog razreda imaju kompatibilan ulaz za gramofonske uređaje.
Bilo kakav prijedlog i savjet mi je dobrodošao u kupovini mog prvog audio sustava.
Hvala!
Oliver Maračić
oliver.maracic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ako je vaš odabir mikro linija, Yamaha Piano craft je jedan od najboljih mogućih izbora. S tom linijom ćete sretno živjeti dugo vremena, a na nju možete bez problema spojiti 2 dodatna vanjska uređaja. Dotična linija u sebi nema ugrađen gramofonski ulaz, ali to se može lako rješiti nabavkom dodatnog phono pretpojačala koje spajate na RCA IN ulaz na Yamaha liniji. Phono pretpojačalo (npr. Pro-Ject) će vas koštati max. 500 kn.

POHVALE IZ BEOGRADA

Veliki pozdrav redakciji portala AUDIO PULS iz Beograda.
Sasvim slučajno sam naleteo na vaš sajt krstareći internetom, u potrazi za nekim audio informacijama. Pomalo asketski dizajn sajta, jednostavan i pregledan, bez suvišnih i bombastičnih reklama, na neki način intiman. To je ono što me je na prvi pogled zadržalo na Vašem sajtu, ali tek otkrivanje riznice tekstova unutar toga me je oborilo s nogu. Audio dnevnici Baričića, Diskovi za pamćenje Pecotića, tekstovi Grakalića i ostalih saradnika su magičan sedativ za umorne audio jahače i nove audio ratnike. Nisam mogao odoleti a da Vam ne pružim makar mail podršku.
Mogao bih esej napisati o zadovoljstvu mirnog, večernjeg iščitavanja tekstova s Vašeg sajta, ali da ne dužim (ne bih da upadnem u euforiju niti patetiku); sve pohvale Vama i samo tako nastavite momci, ima onih koji uživaju u Vašoj kreaciji i posvećenosti lepoti umetnosti.
S poštovanjem,
Danko Zivković
fifidast (A) nadlanu.com

RECENZIJA PARASOUNDA

Poštovani,
imam prijedlog za audio test: Parasound P 3 predpojačalo i A 23 izlazno pojačalo. Renome tvrtke, kvaliteta izrade, izgled, nadasve korektna cijena... Moglo bi to biti zanimljivo!
Zanima me vaš možebitni objektivni sud i ocjena.
Pozdrav,
Tomislav
tomislav2 (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Ideja nije loša, dapače. Nadajmo se skorašnjoj realizaciji vaše ideje!

LAT International AC-3 SIGNATURE

Aloha, prijatelju.
Dobar ti je članak o Lat strujašu, jedino nisi napisao na čemu si ga testirao (plejer, pojačalo itd).
Pozdrav,
Joby
kib (A) kib.hr

ODGOVOR:
Smatram da je potpuno nebitno i nepotrebno navesti na čemu sam testirao taj kabel. Svoje stavove na tu temu sam jasno argumentirao u ovom tekstu.
Pozdrav,
Marko
gl.urednik

KABELI

Poštovani,
dovršavam slaganje svog dugo željenog audio sustava. Sastoji se od NAD c542 playera, c 325bee integriranog pojačala i MA BR2 zvučnika. Na red sada dolaze kabeli i to prvo interkonekcijski pa potom i zvučnički. Savjeti iskusnijih uglavnom idu u smjeru da nema pravila i da s kabelima treba eksperimentirati, no u ovoj cjenovnoj klasi pa i u mojoj okolici baš i nemam mogućnosti za posuđivanje kabela na slušne probe. Stoga, iako znam da to nije popularno, imate li kakvu play-it-safe preporuku za ovakav sustav a da baš u potpunosti ne fulam?
Unaprijed zahvaljujem na mogućem odgovoru.
Lijepi pozdav,
Alen Zic,
Krk
cate.briga (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ovo je tip upita na koji ne postoji fiksni odgovor. Univerzalno play-it-safe rješenje ne postoji. Tko vam kaže drugačije, ne govori istinu. Odgovor na vaše pitanje zavisi od toga koliki budžet je u igri, kako vam trenutno svira sustav, u kojem pravcu biste htjeli ići sa zvukom sustava, kakav zvuk najviše volite, itd itd.

TEKSTILNI BUZIR

Poštovani,
molim Vas kao sve posjetitelje ovih stranica za pomoć. U potrazi sam za tekstilnim bužirom ili ukrasnom mrežicom, kako je neki nazivaju iako mi je logičniji naziv bužir, koja se navlači na kablove (interkonekcijske, zvučničke ili napojne), dakle kada se želi sakriti sadržaj ili način opleta kablova između konektora ili utikača. Trebao bi kupiti nekoliko metara tekstilnog bužira promjera cca 15mm bez obzira na boju i uzorak pletiva.
Hvala na razumijevanju!
Srdačan pozdrav,
Mladen Mijatović
Zagreb
mladen.mijatovic1 (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Traženo ćete naći u trgovini Dacco u Heinzelovoj ulici u Zagrebu.

MODIFIKACIJA CD PLAYERA

Poštovani,
prvo bi pohvalio vaše stranice, ima jako dobrih savjeta.
Imam cd player NAD 510 ljepo radi već par godina, napravio sam dvije stvari na njemu. Prvo sam zamjenio gumene nožice sa šiljcima, a drugo stavio bitumensku traku na gornju ploču (sve kako ste i vi rekli u vašoj DIY rubrici) :).
Sad me zanima još modifikacija, šta mi se isplati napraviti da bi još dobio bolji zvuk!
Unaprijed Hvala!
Brane
trbojevicbranislav (A) gmail.com

ODGOVOR:
Sve navedeno su modifikacije koje zna izvesti svaki laik, još se eventualno možete poigrati sa strujnim kabelom. Sve ostalo spada u domenu gdje je potrebno tehničko znanje i iskustvo, primjerice možemo vam savjetovati da promijenite chipove u tom playeru.

SAVJETOVANJE

Pozdrav!
LFD Audio Zero LE mk III je kupljen. Hvala na pomoći i na smjeru (puniji zvuk).
S tim pojačalom je jednostavno sve bilo na svom mjestu. Zabava za uši.
S poštovanjem,
Davor
davor.mravicic (A) st.t-com.hr

PROBLEMI SA SUSTAVOM, treći dio

Stvarno ste odlični dijagnostičari! Kako smo se plješčući (žena i ja) udaljavali od opreme prema sredini i zidovima sa strane sobe, sve više je ječalo. Nevjerojatno da mi nije palo na pamet da bi to mogao biti uzrok lošeg zvuka.
Hvala puno, već je pao dogovor kako to riješiti.
Pozdrav,
Goran
goran.jukic (A) xnet.hr

PROBLEMI SA SUSTAVOM, drugi dio

Poštovanje!
Potpuno ste u pravu što se tiče sobe. Osim sanduka sa pločama, stalka sa TV-om i kauča sa foteljom, u njoj nema ništa više.
Pozdrav,
Goran
goran.jukic (A) xnet.hr

ODGOVOR:
Soba je najvažnija komponenta u hi-fi sustavu. Počnite od nje. Počnite s tepihom na podu (ne tapison), na prozore stavite zastore od prirodnog materijala. Na bočne zidove stavite zidne police ili slično. Javite što ste napravili. Hodajte po sobi i rukama jako plješčite, ima li jeke/odjeka? Znaci, prvo sredite prostoriju u kojoj slusate muziku, onda možemo razgovarati o novim komponentama.

PROBLEMI SA SUSTAVOM, prvi dio

Poštovanje!
Nemam nekog znanja o hi-fiju. Uvijek mi je bila važna muzika i sve pare sam trošio/trošim na ploče (sada diskove, iako sve više pržim). Sadašnja oprema (Marantz CD player CD 57, NAD 304 amp, Kef Q30) je još iz sredine 90-ih i priznajem da nisam baš nešto razmišljao o promjeni osim CD playera. Nekako mi se čini da mi daje preoštar zvuk (valjda je CD u pitanju).
A onda sam nedavno naletio na Audio Puls stranicu (mislim da sam pročitao sve što je tamo napisano) i počeo razmisljati o promjenama cijelog sustava... o drugačijem zvuku. Nemam nekih poznanika od kojih bih mogao posudjivati komponente, pa da ih isprobavam kod sebe u stanu. Slušam rock i volim malo topliji zvuk.
Pozdrav,
Goran
goran.jukic (A) xnet.hr

ODGOVOR:
Hm, čudi nas da opisujete zvuk sustava kao preoštar, na papiru bi on trebao biti topliji po karakteru. Očito da je glavni problem soba koja je izrazito minimalistički uredjena i jako je ječna? Ponavljamo, prema stanju na papiru, Vaš sustav bi trebao biti izrazito toplog, čak pretoplog i prezatvorenog karaktera. Ječnost sobe ćete smanjiti postavljanjem namještaja, tepiha, zastora, polica itd. Ako se danas-sutra odlučite promijeniti neku audio komponentu u sustavu, po nama su najslabija karika u sustavu zvučnici, razmislite o njihovoj zamjeni.

ODABIR ZVUČNIKA

Poštovanje !
Već sam dobio savet od vas i to vrlo koristan, evo nove dileme :-)
U sistemu sa NADc352, CA DacMagic-om planiram uložiti u nove bookshelf zvučnike ! Dugo sam imao MABR2 koji su lepo svirali ali su delovali nešto slabije uz DAC Magic te sam ih prodao. Slušao sam svoj sistem i sa malim MA RS1 zvučnicima i to je zvučalo puno bolje. Skoro sam odlučio da pazarim RS1 kad evo najave za novu nadolazeću RX seriju MA.
Tu je moja dilema. Takodje rx serija ima u ponudi i veći bookshelf rx2. Da li ste testirali ove kutije? Sta bi mi još od bookshelf zvučnika preporučili uz NAD i DacMagic da uzmem u uzi izbor do 600 evra?
Ostatak sistema Qed Reference Audio 1, Oehlbach Twin Mix Two, Oehlbach Hyper Profi Opto. Slušaona je 16 kvadrata!
Pozdrav!
Bane, Vojvodina
banes (A) nadlanu.com

ODGOVOR:
NAD i Monitor audio provjereno dobro rade zajedno. Ako ste slušali RS1, onda upravo njih bez uklijevanja kupite. Nova serija može biti bolja, lošija ili potpuno ista. Dakle, idite na varijantu RS1.

ODABIR ZVUČNIKA

Poštovani!
Imam dilema oko kupnje zvučnika. Uvjet mi je naravno solidna kvaliteta zvuka i glasnoća. Do sada sam u životu uživao u glazbi, sve dok si ne bih poželio neku stvar fest pojačati, a tada sam ju na kraju slušao u grču strahujući da mi pojačalo ili zvučnici u tom trenutku ne ispuste dušu! Nadam da će tome jednom doći kraj! u posljednjih godinu dana nabavio sam si sljedeće komponente: pojačalo Marantz PM7200 i CD-SACD player Marantz SA7001. Sadašnji zvučnici koje imam su stari 25 godina tvrtke Fischer, i nekim čudom preživjeli su najezde odvrtanja potenciometra za razliku od nekih koji su platili danak!
Od glazbe slušam 90% rock uglavnom do devedesetih godina, pa se nekako po svom glavnom žanru moram i ravnat.
Od novih zvučnika su mi za oko zapeli JBL model E100, a njihova cijena mi je nekako i novčani limit preko kojeg ne bih išao. Nisam nigdje vidio kombinaciju JBL-a s Marantzom, pa me zanima dali bih se to slagalo i jesam li možda pretjerao što se tiče izdržljivosti zvučnika jer oni mogu poprimjeti čitavo snage koliko moj amp i nema, ako je za vjerovati nekim omjerima u wattima a isto tako me zanima dali će se moje pojačalo patiti s pokretanjem JBL-a kada budem potiho slušao glazbu?
Ili možda imate neku bolju soluciju s kojom bih na kraju bio zadovoljniji, svakao recite.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
Tomislav Pribanić
tommy-pribanic (A) hotmail.com


ODGOVOR:
Jbl bi s Marantzom trebao raditi izvrsno. Jbl E 100 je zvučnik koji se ne proizvodi više od godinu dana. Inače, puno bolja kupovina su bile njegove manje inačice, posebno E90 i E80 jer su se lakše uklapale u prostoriju, a onima kome bi falilo basa kupovali bi subwoofer E 150p ili E250p. E 80 je zadnje 2 ili 3 godine bio jedan od najprodavanijih zvucnika na ovom prostorima i pravi "allrounder", a njega kojega je sada zamjenio ES 80. Es 80 je brži, transparentniji, neutralniji, lagan na uho i za pogon, doslovno sa 35-40 wati može raditi maestralno. On je veći od starijeg E90, pa možete komotno računati na veličinu zvuka sličniju E 100, a pogotovo ako stavite sub ES 150p ili ES 250P, a pritom platite iste novce kao za E 100.

ODABIR KABELA?

Poštovani,
molio bih vas za pomoć. Kupovao bih nove kablove za cd player i za gramofon. CD player je Marantz cd 57, pojačalo Nad 304, zvučnici Kef q30, zvučnički kablovi su Straight wire, gramofon je Pro-ject debut lll. Mislim, ima li smisla tako što uraditi s obzirom da je oprema dosta stara, osim gramofona.
Pozdrav i hvala,
Goran, Osijek
goran.jukic (A) xnet.hr

ODGOVOR:
Prije negoli donesete odluku o kupnji novih kabela, pitajte sami sebe: što mi se u zvuku mog sustava svidja, a što ne; što želim u sustavu promijeniti, što želim s novim kabelima dobiti?
Mi osobno ne bismo kretali od kabela, nego bismo, ako to financije dopuštaju, krenuli s obnovom komponenti u sustavu i na taj način probali odvesti sustav na stepnicu ili dvije više.

ODABIR ZVUČNIKA

Poštovani!
Kupio sam pojačalo CAMBRIDGE AUDIO 640 Av2 te ostale komponente istog proizvođača. Molim da mi pomognete u odabiru zvučnika koji bi najbolje zvučno odgovovarali tim uređajima. Cijena okvirno ne bi trebala prelaziti 3500 kn. Čitajući testove raznih zvučnika na internetu interesira me i što mislite o zvučnicima CELESTION F38, WHAFERDALE 9.5, DALI CONCEPT 6 i BOSE 301V (znam da audiofili ne vole BOSE ali me svejedno zanima objektivno mišljenje). Prostorija je veličine 6x5, a muziku koju najčešće slušam je hard rock i dijelom jazz.
Unaprijed hvala na odgovoru.
Damir Kordić
ksenija.kordic (A) ri.t-com.hr

ODGOVOR:
Od navedenih zvučnika, mi bismo išli ili na Bose ili na Wharfedale. Audiofili najčešće kritiziraju Bose po defaultu, bez da su ga doista slušali, Bose radi fantastične zvučnike - to govorimo iz vlastite prakse i iskustva.

ODABIR KABELA

Poštovani,
molim Vas savjet za zvučnički kabel sa Bi-wire opcijom do 1500 kn. Sistem se sastoji od Cambridge 740A i 740C, zvučnici su Mission M35i. Sluša se uglavnom rock i pop, ponešto jazza i elektronske glazbe. Preferiram topliji zvuk.
LP,
Hrvoje Blasić
hrvoje.blasic (A) cenmar.hr

ODGOVOR:
Probajte s kabelima kao što su Cardas, Synergistic Research ili van den Hul, oni bi mogli dobro leći.

TOP AUDIO MILANO 2009

Marko,
željno iščekujemo izvješće s Top audia.
Pozdrav!
S. Fidelis!
Božidar
berdelic (A) net.amis.hr

ODABIR POJAČALA

Molim za savjet. Mogao bi da nabavim Musical fidelity Typhoon pojačalo i predpojačalo. Ne znam ništa o njemu. Da li je to dobar odabir. Zvucnike kutije imam KEF CODA 9.

ODGOVOR:
Da li se radi o dobrom odabiru, ovisi o par faktora. U kakvom funcionalnom i estetskom stanju je pojačalo? Obzirom da se radi o pojačalu koje je staro cca 15 godina, obratite pažnju na njegovo današnje stanje, a u sve to ukalkulirajte cijenu koja se danas traži za njega (ondašnja cijena za novo je billa cca 500 funti).

ODABIR ZVUČNIKA

Prije svega srdačan pozdrav i pohvale za odličan koncept web stranice.
Prilično sam nov u hi-fi svijetu i tek me fasciniraju stvari poput toga da recimo kabeli ili "ne daj Bože" rack za komponente bitno mijenjaju zvučnu sliku. Vidim da svima dajete dobre savjete pa sam mislio da i mene možete bar malo usmjeriti. Po nekim savjetima sam kupio pojačalo Rotel RA 314 iz '84 god. i NAD 514 cd player. Sve je u jako dobrom stanju, rekli bi 10/10. Tu sam za sada stao. Sada planiram kupiti zvučnike i kabele. Radi se o tome da bih za početak izdvojio 1500 kn (za zvučnike). Wharfedale Diamond 9.1 vidim da su dosta hvaljeni što se tiče tog ranga zvučnika. Da li bi mi to odgovaralo? Volio bih neki neutralan zvuk. Pretežno slušam rock/heavy metal, ali mi ne bi strano bilo ubaciti Nutcracker od Čajkovskog ili neki elektro chillout, ambiental, dakle šarolika paleta. Znači što bi preporučili početniku koji bi želio neki neutralan zvuk dok se ne pronađe ili bar vidi u kojem bi smjeru želio ići, a opet da to bude kvalitetno za početak. Nadam se da ne tražim previše :)
Uz to bih kupio i neke pristojne interkonekcijske i zvučničke kabele. Eto nadam se da bar približno imate u vidu u kojim sam dilemama i "mukama" trenutno.
Zahvaljujem unaprijed!
Pozdrav,
Ivo iz Dubrovnika
wusssh (A) gmail.com

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima i dobro došli u hi-fi svijet! Po nama, spomenuti Diamond bi, prema onome što ste napisali, trebao biti odličan odabir. Samo pripazite da ga pažljivo smjestite u prostoru, dajte mu prostora od stražnjeg i od bočnih zidova. U ovom trenutku nemojte uopće razmišljati o kupovini kvalitetnijih kabela, spojite cijeli sustav s najjeftinijim kabelima. Umjesto na kabele, fokusirajte se radije na kupnju što kvalitetnijih zvučničkih stalaka na koje ćete postaviti 9.1 zvučnike. Uživajte!