DIY:
IZRADA APSORBERA
  tekst i izrada: Marko Pecotić, lipanj 2004

Nakon što sam dovršio s izradom projekta "Problematična vrata kod stanova/soba u novogradnji", ostalo mi je nekoliko komada spužve viška. Nisam taj višak bacio, nego sam izradio još reljefnih spužvi (ovo sad već zvuči kao iz Đurinih kućnih čarolija, ha ha).

Ovim apsorberom ćemo smanjiti ili u potpunosti ukloniti odjek u dijelu frekvencijskog spektra u slušaonicama. Apsorber je vrlo jednostavan za izradu, a njegovov učinak vrlo solidan. Iako se na gornjoj slici nalaze dva takva spužvasta apsorbera, ukupno sam ih za svoju slušaonu napravio skoro desetak.

  Potrebni sastojci
- spužva, u ovom slučaju debljine 7.8 cm
- nož
- konac
- žuta traka s tekstilom

  Izrada
Dakle, u garaži sam našao nekoliko starih komada tvrde spužve, debljine 7.8 cm. Spužva je bila prljava, pa sam je odnio u kadu, isčetkao sa sapunom i ostavio dan-dva da se temeljito osuši.

Zatim sam na štednjaku desetak minuta grijao nož s kojim ću izraditi piramidice (slika 1). Nakon što sam nožem izradio piramidice, krenuo sam u potragu za mjestima u slušaonici kojima je ovaj apsorber trebao. No, ipak prije toga sam uzeo auto lak bijele boje s kojim sam obojao apsorber, tj. spužvu koja je originalno bila crne boje. Apliciranjem bijelog auto laka na crnu spužvu, dobio sam apsorber srebrne bež boje, što se dobro ukopilo na zid koji je svijetlo plave boje.

Nakon što sam ga ofarbao, na donju sam mu stranu stavio žutu traku. Zatim obmotao apsorber koncem bež boje. Svrha je konca da se spriječi eventualno otpadanje asporbera sa zida. Naime, u praksi će se ponekad (ako spužva na koju se traka lijepi nije bila čista) desiti da apsorber opadne sa zida; ali žuta traka će uvijek ostati na zidu (jer je snažna). Kada koncem vežete spužvu za žutu traku, otpadanja apsorbera sa zida neće biti.


(slika 1)

  Gdje staviti ovaj apsorber?
Ovaj sam apsorber stavio na bočne zidove u slušaoni (stražnji zid nije zvonio). U mojoj se slušaoni na bočnim zidovima nalaze police za CD-ove i knjige, u pravilu te police (dubine cca. 18cm) sežu od poda do kakvih 190 ili 200 cm u visinu. Dakle, prostor od 190 ili 200 do 255 cm (kolika je visina stropa) ostaje gol, i tu dolazi do nastanka odjeka. U vlastitoj slušaoni, možete sami jednostavno otkriti takvo mjesto na način da blizu njega plješćete rukama ili naprosto da govorite – čuti ćete kako vam glas zvuči izobličeno.

  Učinak
Ovaj apsorber neće pokriti cijeli čujni frekvencijski spektar. S obzirom na debljinu spužve od 7.8 cm, mislim da je realno reći da ovaj apsorber prigušuje frekvencije negdje od 1000 Hz pa na više, dok sve ispod toga ostaje nepokriveno, dakle bas će i dalje tutnjiti. U praksi, nekome se uporaba ovog apsorbera u vlastitoj slušaonici možda i neće dopasti, naime mogao bi se požaliti da je apsorber ubio visoke i zatamnio zvučnu sliku, no to opet zavisi od količine apsorbera koje ćete staviti na zid (nemojte pretjerivati) i od vlastitog ukusa, dakle od konkretnog slučaja.

  Zaključak
Mnogi audiofili podcjenjuju utjecaj sobe na zvuk hi-fi sutava. A kada bili akustici posvetili barem malo pažnje (npr. putem ovog apsorbera), vjerujem da bi ostali iznenađeni (čitaj: šokirani) nastalom promjenom.