PROBLEMATIČNA VRATA KOD STANOVA/SOBA U NOVOGRADNJI
  tekst i izrada: Marko Pecotić, travanj 2004

Ukoliko pogledate po kojem prinicipu su građeni stanovi u novogradnji, točnije ulazi u sobe, vidjeti ćete da se u 90% slučajeva iznad ulaznih vratiju u sobu nalazi tanja staklena ploča (slika1). Sa stajališta hi-fija, točnije akustike, to je staklo problematično u dva smisla.


slika 1

Prvo, poanta stavljanja tog stakla od strane izvođača radova jest da se osigura dovoljno svjetla u hodniku. Što je kao zamisao u redu, no svi oni koji u takvim sobama žive vrlo dobro znaju koliko je slaba zvučna izolacija sobe i hodnika. U smislu da ukoliko imalo jače odvrnete glazbu u sobi sve se čuje na hodniku, što dakako izaziva negodovanja ukućana. I obrnuto, sva buka i galama koja dolazi s hodnika, čuje se i u sobi.

Drugo, to staklo sa stanovišta akustike izaziva dodatne refleksije zvučnih valova u sobi što se negativno odražava na zvuk..

Sve to možete u praksi lako provjeriti tako da u sobi nešto govorite, a netko stoji na hodniku. Pitajte tu osobu koja stoji na hodniku i ona će potvrditi da se na hodniku sve čuje i da je izolacija izrazito slaba.

Lošu akustiku tog i takvog kuta možete vrlo jednostavno provjeriti na način da mu se približite i počnete rukama pljeskati, pa ćete čuti koliko je snažan odjek pljeska.

Ovim uradi sam projektom rješit ćemo taj problem vrlo uspješno.

  Potrebni sastojci
- 2 ploče stiropora (u ovom slučaju svaka dimenzija 76x50cm, debljine 6cm), možda 30kn za obje
- nož
- spužva, cijena minimalna
- prozirna folija za sendviče, 5-10 kn
- žuta traka sa tekstilom, oko 10kn
- malo konca

  Stiropor
U garaži sam našao nekoliko ploča stiropora koje su mi ranije trebale za nešto drugo, pa mi je eto ostalo viška. Radi se o pločama dimenzija 90x50 cm, debljine 6 cm. Kolika je bila cijena pojedine ploče više se ne sjećam, u svakom slučaju radi se nevelikim novcima, možda recimo kakvih 15 ili 20 kn po ploči. Ako ne i manje. Stiropor možete kupiti u više manje svakom dućanu građevinskog materijala, nekom robnom centru ili pak u specijaliziranom dućanu. S obzirom da su dimenzije utora u koji ću umetnuti ploču 76x50 cm, dubina do stakla 4 cm, bilo je potrebno skratiti ploču. Što sam učinio s nožem. To je jedan stari nož koji sam našao (opet) u garaži koji je nekoć služio za kolinje, no danas više ničemu ne služi. Kako se stiropor pri rezanju ne bi drobio, odlučio sam ga izrezati na potrebne dimenzije dobro zagrijanim nožem. Dakle, doslovce, uzmete neki stari nož, stavite ga na vatru na desetak minuta da se zagrije i počnete rezati (slika 2).


slika 2

Dakle, uloga stiropora je da bude masa koja će povećati zvučnu izolaciju sobe od hodnika, i obrnuto. Potrebne su vam dvije poloče, jednu ćete staviti s unutarnje strane, drugu s vanjske strane stakla. No, obzirom da stiropror nema veliku masu i slab je izolator buke, izmedju dvije ploče stiropora sam stavio ploču medijapana debljine 25 mm koji odlično izolira buku.

Nakon što ste odrezali stiropor na potrebne mjere tako da točno ulazi u utor gdje se nalazi staklo, stiropor obložite s prozirnom folijom za sendviče. Čvrsto stegnite foliju da čvrsto prijanja na površinu stiropora u NEKOLIKO (dva do tri) puta oko ploče. S obzirom da ta folija ima i lagano ljepljiva svojstva, dogodit će se da će se folija nakon što je nekoliko puta obmotate oko ploče zaljepiti sama za sebe. Dakle, poanta je folije da osigura glatku podlogu (puno glađu nego što je to stiropor sam po sebi) na koju ćemo staviti apsorbere.

  Izrada apsorbera
Dakle ponavljam, stiropor ima ulogu mase koja će izolirati sobu od hodnika (i obrnuto), a sada slijedi izrada apsorbera koja se popraviti akustiku tog kuta u kojem se nalaze vrata.

I opet u garaži, našao sam nekoliko starih komada tvrde spužve (svaki dimezija 78x12,6 cm, debljine 7,8 cm) žute i crne boje. S obzirom da je ta spužva u garaži stajala nekoliko godina, bila je prljava pa sam je temeljito očististio. Odnio sam je u kadu, nekoliko puta oribao sa spužvom i sapunom, te ostavio da se TEMELJITO osuši. Stavio sam je na balkon gdje je provela kakva dva dana fino se sunčajući.

Gdje možete kupiti spužve? Tu vrijedi isto što je rečeno kod kupnje stiropora – različiti trgovački centri, različite uradi sam trgovine, itd. Koliko će vas spužva koštati, nemam pojma, ZASIGURNO ne puno.

Zatim je bilo potrebno te spužve izrezati na piramidice. To sam opet učinio s dobro zagrijanim nožem (slika 2). Prvo sam podijelio spužvu na osam jednakih dijelova. Zatim, nakon što ste spužvu izrezali na piramidice, potrebno je spužvu pričvrstiti za stiropor. Ovdje sam upotrijebio obostrano ljepljivu žutu traku, to je ona traka koja se obično stavlja ispod tepiha da ne bi plesao po podu. Ono što je ovdje VRLO važno reći da morate kupiti takvu žutu traku koja u sebi ima ugrađen TEKSTIL. Takva je traka ZNATNO čvršća od obične žute trake, koja nema u sebi tekstila. Traku također možete kupiti u različitim trgovačkim centrima ili specijaliziranim prodavaonicama.

Tu ćete traku zaljepiti na onu stranu spužve koja ide na stiropor. S obzirom da je širina žute trake 4,9 cm, a širina svake spužve 12,6 cm, na svaku sam spužvu po dužini stavio dva reda trake.

Nakon što ste čvrsto stisnuli traku na spužvu, skinite gornji žuti sloj trake i pažljivo i čvrsto aplicirajte na stiropor. U ovom slučaju, na ploču stiropora su ukupno stala četiri reda spužvi. Ne zaboravite da površina spužve na koju ćete zaljepiti apsorbere MORA biti MAKSIMALNO čista, jer će se u protivnom nakon nekog vremena odljepiti.

Nakon toga uzmite konac, po mogućnosti konac boje spužve kako bi sam konac bio što manje uočljiv. Konac obmotajte oko ploče i apsorbera, čvrsto stegnite i zavežite. Učinite to na nakoliko mjesta. Svrha je toga sprečavanje eventualnog otpadanja (odljepljivanja) apsorbera od stiropora. Ukoliko je spužva na koju se ljepi traka bila ČISTA, šanse za to su minimalne, gotovo nikakve, no za svaki slučaj.

Metnite ploču u utor i stisnite uz staklenu ploču. Opet, ne prečvrsto kako staklo ne bi slučajno puklo!

Što se tiče vanjske strane, dakle one gledano s hodnika, tu ćete također staviti ploču stiropora koju ste obmotali prozirnom folijom za senviče. Na nju sam stavio ostatke koji su mi ostali od rezanja piramidica. Svaki sam komadić spužve zaljepio komadićem žute trake na ploču stiropora. Ta strana vratiju se vidi na slici 3. Usput napominjem da su ove crne mrlje, koje se vide na slici 3, nastale tako što sam nešto eksperimentirao s crni auto lakom, ali sam brzo odustao. Te fleke se pri danjem svijetlu ne vide, ovdje su oučljive zbog blica na fotoaparatu. S obzirom da mi je ponestalo konca, ovdje sam spužvice obmotao za ploču stiropora s fleksi folijom od udice.


slika 3

  Zaključak
Ovo je još jedan projekt na ovom web sajtu koji vaš košta minimalno – ukupno možda sedamdesetak kn. Učinak je dvostruk i svima koji žive u sobama u novogradnji ga preporučam pod obavezno. Također, s obzirom da niti vrata nisu sama po sebi veće debljine, preporučam da kontaktirate tapetara ili neku drugu sličnu osobu, da vam vrata nafutra i obloži (slika 4) i onda će ukupan rezultat biti odličan.


slika 4