PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA GRAMOFONA

Poštovani,

planiram zakoračiti u čudesan svijet ploča i gramofona, pa budući da sam na tom području apsolutni početnik, zamolio bih Vas da mi svojim velikim znanjem pomognete u odabiru. Razmišljao sam kupiti Clearaudio Concept gramofon, no nisam se još odlučio da li MM ili MC, pa bih Vas zamolio za savjet za koji se odlučiti i koji phono stage izabrati. Prema onome što sam čitao, kandidati su mi bili Arcam RPhono ili Rega Phono, te bih Vas zamolio za savjet da li biste preporučili jedan od ta dva ili nesto drugo.

Moje sustav se sastoji od: Primare I 30, Primare CD 31, B&W 704, Kimber cable 8PR & Kimber cable Silver Streak interkonekcija, Russ Andrews Power Cable.

Sustav je složen u dnevnom boravku veličine 42 m2, a od glazbe slušam Eve Cassidy, Melody Gardot, Patricia Barber, Nina Simone, Miles Davis, Eric Clapton, Sting, Beatles, Santana, Queen, John Lee Hooker, Muddy Waters etc, dok moja bolja polovica voli Mozarta, Vivaldia i sl.

Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Lijepi pozdrav!
Luka
luka.draskovic78 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom da ste, kako navodite, apsolutni početnik u svijetu gramofona, i da se radi o kupnji prvog gramofona u životu, možda bolje da se odlučite za kupnju nekog jeftinijeg (a i dalje dobrog) gramofona tipa Rega Planar 2 ili Planar 3, pa da vidite da li vam se gramofon kao izvor zvuka sviđa ili ne. Nipošto vas ne želimo odgovoriti od kupnje gramofona, no kvalitetne ploče su postale (pre)skupe, nemali je broj onih koje su izrađene od digitalnih mastera, gramofon traži podešavanje, ploče traže čišćenje i pranje i sl.

KUPNJA ZA 5.000 EUR

Poštovanje,

tragajući za realnim ocjenama Hi-Fi Sistema, naišao sam na vaš sajt i svidio mi se vaš način razmišljanja i ocjene koje dajete. Stoga bih vas molio za savjet, što odabrati za kvalitetan zvuk do 5.000 eur. Želim novo, malo sam razgledao po netu i laički našao dva uređaja. To je Yamaha Aventage RX-3060 koje bih upario sa zvučnicima Magnat signature 1109 (mada bih više volio 5.1 sistem zvučnika). Zamoljavam da ovo moje razmišljanje ne uzimate konačno, jer ipak sam laik i stvar prepuštam vama jer vjerujem da ste mnogo više uređaja upoznali. Prostorija je veličine 40 m2, s vratima i prozorom, odvojena od drugih prostorija (nije open-space). Zidovi su jako tanki, neki jak uređaj mi ne treba, a i u godinama sam kad mi glasna muzika potrebna otprilike dvije tri numere i ve mi je buka u glavi :). Voleo bih da je zvuk čist i jasan, ali i da se osjeti bas. Volim klasičnu muziku, a i stari rock, blues, jazz...

Imam laptop Dell xps 15 9560 s najvećim kapacit. diskovima koje su ponudili, a isto tako nije mi problem ni kupiti koji terabajt externog prostora, tako da format može biti i flac (rekoše da je on najbolji) ili koji vi mislite da treba da imam... Pošto se baš ne razumijem u hi-fi problematiku, moja ideja je da na laptop povezujući (što vec treba od komponenti) kupim opremu za slušanje u cijenovnom rangu do 5.000 eur. Jačina zvuka mi nije primarna, već kvalitet zvuka. Namjera mi je da s laptopa puštam audio video sadržaje. E sad da li ići na 2 kanala ili na 5.1 sistem, ostavljam vama za izbor, kao sto rekoh - laik sam i prepustio bih odluku vama.

S velim poštovanjem i unaprijed mnogo hvala,
Dragan iz Minhena
dragan65 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ukoliko imate dilemu da li ići na stereo zvuk ili na 5.1 sustav, odlučite se za prvu varijantu: integrirano stereo pojačalo u kombinaciji s podnim zvučnicima. Laptop možete spojiti na vanjski DAC, a postoje i pojačala s ugrađenim DAC-om. Obzirom na predloženi budžet, birajte između nešto jeftinijih Vandersteen 2Ce Signature II ili nešto skupljih Gallus Audio Staccato zvučnika. Javite se nakon što ih kupite, pa ćemo vam - ovisno o tome koje ste kupili - predložiti u kojem smjeru ići s kupnjom pojačala.

KOMENTAR - AUDIO NOSTALGIJA vol.2, Philips CD 880 (LINK)

Pozdrav,

izvrstan članak za generaciju kojoj je prvi kontak s Cd playerom bio upravo Philips. Moj prvi CDP bio je Philips CD 460, pa CD582, pa CD610 (mali korak unatrag) a sada je to CD960. Poslušao sam podosta playera, ali niti jedan nije imao zvuk TDA 1541. I dokle got bude moguće kupiti Philipse iz osamdesetih, to će biti moj jedini izbor.

Damir
dh270260 (A) gmail.com

KUPNJA POJAČALA I ZVUČNIKA

Dobar dan,

izvinite na smetnji, imao bih molbu za preporuke oko audio sistema (zvučnici i pojačalo). Cijena mi iskreno rečeno nije bitna osim da ne tražim ništa prejako, čak mi se manja oprema više sviđa, mogao bih potrošiti oko 3.000-6.000 Eura. Prostor je oko 40 m2, samo dnevni boravak, a s kuhinjom spojeno i otvoreno još 10-15 m2. Iznad dnevnog boravka je galerija, znači otvoren prostor. Imamo velike staklene površine, ali sve su one pokrivene roletama navečer, kad se u principu i najviše boravi u tom prostoru.

Razmišljao sam o Harbeth P3ESR zvučnicima i nekom malom pojačalu kao npr. MicroMega Myamp. Naravno, da li je to čemu o tom potom i da li ta kombinacija odgovara, to ne mogu reći. Imao sam u životu par jeftnijih japanskih pojačala kao Sony, Denon, Yamaha, Kenwood, pa i NAD, ali nisam s tim bio zadovoljan pošto sam kod kuće probao Jmlab Focal Electra 906 zvučnike sa Electrocompaniet ECI2 pojačalom i razlika je bila neuporediva.

U principu tražim nešto za dnevni boravak uz televizor (Panasonic TX-EXW754), satelitski receiver (DM900 HD) i router Omnia Turris. Probao sam dve stvari također, naime Q Acoustics M2 Soundbase i evo sada upravo Nubert AS-250 aktivne zvučnike. Nubert je po meni ipak dosta bolji od Q Acoustics, ali ipak bih htio nešto što zvuk prikazuje na drugi način. Basovi mi nisu toliko bitni, ali detaljnije i otvorenije mi leži. Volio bih imati nešto kod kuće gdje je prikaz zvuka toliko realan kad da je osoba pored mene, eto meni je to norveško pojačalo prikazalo nevjerovatnim stvarnošću ili su zvučnici ipak zaslužniji za reprodukciju zvuka.

Iskreno, ja bih najradije male bookshelf zvučnike kao npr. Harbeth P3ESR ili Trenner Friedl Sun, čak bi to nekako stavio ili na komodu na jednoj strani a na drugi stranoj na visinu glave pri sjedenju, uz nekakvu konstrukciju uz zid, e sad da li zvučnici smiju ići uz zid to je upitno. Ili Vi mislite da zvučnici moraju ići na standove? Podni zvučnici, meni je to nekako sve glomazno i zauzima puno mjesta. DAC komponenta mi je bitna, jer imam Dreambox DM 900HD i Panasonic EXW754 i mali Mede8er MED600X3D player i to nekako treba spojiti s pojačalom. Čitam da konekcije sprava na PI 2D pojačalo preko XLR daju bolji signal, ali šta to meni znači kad TV ima optički i HDMI Arc, a Dreambox optički, tako da preko XLR spojiti ne mogu (iako možda ima sprava koje to mogu, ali meni nisu poznate). Ja volim otvoreni zvuk, ali mora imati nekakvu toplinu u sebi, kažem Electrocompaniet nije tube amp, ali zvuk mi odgovara. Inače, nešto moderno kao Naim Uniti Atom koji ima sve digitalne priključke u sebi, ali da li mi Naim po zvuku odgovara nemam pojma. Davnih godina sam slušao kod susjeda od proizvođača T+A nekakvo kompletno digitalno pojačalo, ali to je bio tako hladan zvuk, nikako mi se nije svidjelo. Za klasični tube amp nemam mjesta i mislim da ne bih išao na to, iako jednom u životu imati nešto od firme Jadis bih bilo interesantno, ali cijenovno su u drugoj sferi. Kabeli, priča se da Chord iz Engleske su cjenovno dobri, ali da li nešto vrijede ne znam. Ima li stvarno razlike u tim različitim kabelima pri slušanju? Dobio sam preporuku probati Rega Brio 2017 pojačalo (DAC rješenje?) zajedno s Dynaudio M20 zvučnicima. Ili možda Heed Audio Elixir ili Obelisk pojačala?

Hvala Vam puno,
Sanjin

ODGOVOR:
Puno pitanja. Prvo biste u sebi trebali prelomiti odluku da li idete na bookshelf ili na podne zvučnike. Ako idete na bookshelf zvučnike, postavljanje istih na kvalitetne zvučničke stalke je pod obavezno. Varijanta postavljanja jednog zvučnika na komodu i drugog na zid nema puno smisla. Ako tražite našu preporuku, bookshelf zvučnici nemaju što tražiti u prostoriji te kvadrature, odnosno kubikaže. Po onome što ste naveli, kombinacija toplijeg pojačala i otvorenije zvučečeg zvučnika (Electrocompaniet + JMlab) je ono što vam se sviđa, stoga idite u tom pravcu (ne kupujte bookshelf zvučnike, kao što je ranije rečeno). Možete kupiti to isto pojačalo u second-handu, plus neke podne JMlab zvučnike (plus odvojeni DAC?). Obiđite specijalizirane Hi-Fi trgovine, sa sobom ponesite svoju muziku i za početak oslušnite više različitih Hi-Fi sistema. Najvažnije: ne kupujte opremu bez da vam trgovac omogući da to poslušate u vlastitom dnevnom boravku. Obzirom da ćete na kupnju potrošiti do 6.000 EUR, inzistirajte i da vam trgovac osobno dođe doma i napravi set-up sistema. Varijantu kupnje soundbara (spomenuti Q Acoustics) prekrižite, isto kao i all-in-one varijantu (spomenuti Naim). O kabelima u ovoj fazi nemojte razmišljati, kao ni o XLR konektorima.

SISTEM ZA 1.000 EUR

Poštovani,

u nadi da se mogu prema Vama obratiti sa upitom ili da me usmjerite na pravu "adresu". Naime, nakon duže pauze imam veliku želju kupiti kvalitetniji sustav za glazbu (čitaj: radost). Važno da je manjih gabarita i novčanog je limita do cca 1.000€ (uključuje pojačalo i 2 zvučnika). Želio bi slušati glazbu preko računala, mobitela i koristio bi ga kao podršku kod gledanja filmova. Znači jednostavno pokretanje i puštanje glazbe čim uđem u kuću. Za oku mi je zapeo sustav NAD D 3020 kao prva opcija, nešto novo što sam uočio je Bluesound Powernode 2, a imao sam prilike poslušati nešto lošiji sustav Micromega MyAmp koji je bio ugodnog zvuka (napomena; nije se puštala glazba digitalnog zvuk ili radio) i stvarno me iznenadio. Moje je pitanje sljedeće, što od navedenog odabrati kako bi dobio što kvalitetniji uređaj i da li možda imate Vi neki drugi prijedlog? Već nekoliko mjeseci gledam i tražim te mi je sve teže u moru uređaja koji se danas nude. Nadam se da ću dobiti odgovor za moj "slatki "problem, ali sa ciljanim proizvodom koji uzet. Softverski sam dosta tanak/neuk (nisu mi potrebne silne funkcije modernih uređaja i softverske opcije), bitno mi je da je „jednostavno i sigurno“ za koristiti. Opcija koju tražim kod uređaja je najbolji mogući zvuk, želim uživati u kvaliteti pojačala i zvučnika satima. Najbolji opis je - želim upaliti uređaj, pustit si, recimo, koncert Pink Floyde i popit pivicu s guštom. U međuvremenu sam našao još jedan sustav koji mi se čini jako interesantan (Marantz Melody MCR 611 + Bowers & Wilkins 685 S2 linija), ali sad znam još manje što bi uzeo.

Unaprijed se zahvaljujem,
srdačan pozdrav s Krka
Luka
luka.majcen (A) njiviceresort.hr

ODGOVOR:
Konkretan odgovor s ciljanim proizvodom vam ne možemo dati. Koja je kvadratura (tj. kubikaža) sobe u kojoj će Hi-Fi sustav biti postavljen? Ako je veća od 20m 2, nabavite podne zvučnike; ako je manja od 20 m2, nabavite tzv. bookshelf zvučnike (plus pripadajuće zvučničke stalke). Ili će zvučnici stajati na stolu uz laptop? Generalno: prema veličini sobe birate zvučnike, a prema specifikacijama zvučnika birate pojačalo. Spomenutu Marantz/B&W kombinaciju ne preporučamo, za budžet do 1.000 EUR možete kupiti kvalitetnije stvari. Obzirom na sve sve što ste opisali (a nepoznanica u vašem slučaju je mnogo), idite na varijantu klasičnog integriranog stereo pojačala i jednog para zvučnika. Konkretnije od toga ne može, trebate obići par Hi-Fi trgovina, poslušati na vlastitoj muzici više različitih Hi-Fi sistema te donijeti odluku o kupnji.