PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro: HR4724020061100468644, opis plaćanja: donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,

malo sam se zanio u ovu vrstu tehnike pa sad sam neke stvari pomijenio. Kupio sam tj. zamjenio jedan AV/reciver za drugi pa me zanima na trenutnom reciveru Marantz sr7005 kako da dobijem ono što mi fali u glazbi - dobiti glasnoću i dobiti basa ali zadržat dobar zvuk (topli zvuk). Razmišljao sam o sljedećim zvučnicima: Opus 2-2 Wherfedale, Wharfedale Jade 7, Bowers CM9, Focal 836v, Kef Q900. Gledao sam još Monitor audio i Boston acoustic, ali većina toga radi na 4 ohm. Prostorija je 35 m2 pravokutnog oblika, skoro minimalistički uređen (komoda za tv, nasuprot velika garnitura, tepih i jedan stolić).

Pod "dobiti glasnoću i glasno da se čuje" mislim npr blue ray film kad se gleda u DTS-HD Master, pojača se na -48 i čuje se toliko glasno da praktički nije ni ugodno za uho, a u muzici mogu pojačati na -17 da bi bilo toliko glasno, to govorim npr za elektronsku muziku gdje mi nije bitna kvaliteta zvuka. Kada slušam drugu glazbu, npr Andrea Bocelli, Santana, BB King, onda slušam na pure direct i bitna mi je kvaliteta zvuka (od glazbe slušam apsolutno sve, ovisi o raspoloženju).

Htio bih dobiti i kvalitetu zvuka, možda i više od glasnoće zvuka. Budžet mi za sad nije neki veliki ali pošto sam se "navukao" na HiFi, nije mi problem pričekat ni godinu-dvije dana da imam dovoljno za ono što želim. Ajmo reći maksimalno 30 000 kn. Sustav je 5.0 i mislim možda ostati na 5.0 ili eventualno poslje 5.1 ali najbitnije mi je za sad prednji zvučnici, tj. stereo.

Trenutačni zvučnici koji nisu ništa posebno ali sam dobio na poklon pa ih koristim su Jamo s416. Player za glazbu i filmove je Marantz UD7007.

Filmovi mi nisu bitni jel po meni u filmu ima dobar rad na bilo kojim zvučnicima ali za glazbu kao da mi fali bas, glasnoće i punine zvuka.

Zanima me još jedna stvar da li je problem što reciver radi na 8 ohm, a npr zvučnici na 6 ohm, ima li kakvih posljedica i sl?

Najljepše zahvaljujem,
Mateo
mateokahric (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Kao prvo, dobro došli u Hi-Fi svijet, drago nam je da ste se navukli! Što se tiče odabira zvučnika, tu je potrebno razlučiti koji su najvažniji dijelovi vašeg upita. To su: a) želja za toplim zvukom, b) kvadratura sobe, c) minimalistički uređena prostorija, d) cjenovni rang. Pored navedenog, uzeli smo u obzir i to da vam, kako kažete, fali basa i punoće u zvuku. Dakle, uzevši sve te faktore u obzir, plus sve zvučnike koje navodite (Wharfedale, Bowers, Focal, Kef, Monitor audio, Boston), došli smo do samo jednog zaključka: kupite Wharfedale, on će vas, od svih navedenih zvučnika, dovesti na put koji želite.

KOMENTAR

Poštovani,

veliko hvala na kooperativnosti i tekstovima u kojima sam se prepoznao kao audiofil skromnih materijalnih mogućnosti ali s vrlo sličnom filozofijom: slušati, slušati i samo slušati!

S velikim isčekivanjem očekujem kritike novih audio sustava iz vašeg pera, a pravo da Vam kažem "kupili" ste me kada ste dali visoke ocene nekim nazovi autsajderima, a pokopali uobražene koji su dali prednost marketingu u odnosu na zvuk. Pod uslovno autsajderima sam mislio na prikaz, tj. ocenu francusko/kineske kombinacije Advance Acoustic i Kings Audio Queen II na ljubljanskom sajmu gde je i nas koji bi nešto takvo i mogli sebi priuštiti ogrejalo sunce, a pod pojmom veličina one koji se arogantno oslanjaju na marketing - da budem ovom prilikom precizniji - radi se verovatno više o distributerima nego o samim proizvođačima; mislio sam prikaz sajma u Minhenu gde ste propisno okrpili neprofesionalan odnos na setu sa zvučnicima Sonus Faber Stradivari! Inace, na Audio showu koji se održava u Beogradu, a ruku na srce i nije bog zna šta, i sam sam imao prilike čuti famozni Naim sastav koji je kao u What Hi Fi magazinu pobrao lovorike, zvučao nekako isprazno, bez obzira što uslovi na Hi Fi sajmovima, gle čuda, nikada nisu uistinu primereni slušanju muzike!?

Puno uspeha u daljem radu, koristim ovu priliku da Vam poželim puno uspeha i sreće u 2013. god.

Puno pozdrava iz Novog Sada od Mirka Kanjuha
mirko.kan (A) gmail.com

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,

redovno posjećujem vašu stranicu i odlučio sam vam se javiti s jednom dilemom: koje zvučnike staviti u prostoriju od 5×8 m. Trenutno imam bookshelf zvučnike Eltax liberty 3+, Vifa driveri, bi wiring pozlaćeni konektori, koji su spojeni na Rotel pojačalom RA–04, Rotel RCD–06 i ručno izrađenim interkonektima i napajanjem za pojačalo. Trenutno sve stoji postavljeno popreko, znači 4×5 m.

Stage je prozračan i ima puno volumena, sluša se blues, jazz, rock, klasika. Ali nešto mi fali, mislim na zvučnu sliku, zvuk je jak, međutim nedefiniranog visokog tona dok je niski mumljav a kad sve stišam sve nekako postaje anemično. Probao sam i sa Indiana line 203 ali mi tu fali basa. Imam neke ponude za Dynaudio audience 62 ili Acoustic Research AR status s 30.

Lp,
Renato Brković
brko64 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Imate veliku sobu u koju ste postavili male zvučnike. Ovako napamet bismo rekli da imate problema s basom, dinamikom i pozornicom. Zvuk bi se u globalu mogao opisati kao light. Dobru ste stvar učinili što ste zvučnike postavili na duži zid. Ne možemo komentirati i preporučivati kupnju second-hand zvučnika, previše nepoznath faktora je u igri. Pri kupnji zvučnika imajte u vidu da oni moraju biti podni i da moraju biti što lakši za pogon jer to Rotel pojačalo ima 40W po kanalu.

PUCKETANJE U ZVUČNICIMA

Poštovani,

molio bi vas da mi pokušate rješiti problem. Naime, prilikom svakog paljenja pojačala bez obzira na poziciju kotača jačine čuje se pucketanje u zvučnicima. Radi se o pojačalu Naim Nait 5i i B&W CM1 zvučnicima. Imate li ideju što je tome uzrok?

Srdačan pozdrav,
Nenad
Nenad.Devic@xnet.hr

ODGOVOR:
Odgovor na ovo pitanje smo potražili u Naimu, ovo je njihov odgovor:

Hello,
Naim do not put any relays in the Nait 5i for best sound, the thump at turn on is normal, it is the power supply charging, it will cause no harm.
Regards,
Steven Hopkins

RAZNO, vol.2

Poštovani!

Pročitao sam danas pismo čitatelja koji ima Audio Physic Scorpio zvučnike te Rega elektroniku i htio bih ukazati na neke stvari. Prije svega to su predobri zvučnici koji su jako izbirljivi (kao i svi Audio Physic modeli) na izbor pojačala i cd playera. Prije svega Rega uređaji, tj. pojačalo svojim karakterom zvuka, a i nedovoljnom zalihom prvenstveno struje, nije dobar kompanjon Audio Physic zvučnicima. Ti zvučnici traže mnogo ozbiljnije, po mogućnosti izlazno pojačalo. Budući da im je zvuk precizan, bez koloracija i detaljan, potrebna je prateća elektronika nešto mekšeg i punijeg karaktera. Idealan match bi bio lampe predpojačalo / tranzistori izlazno pojačalo. Npr. naše gore list BK Audio pre / izlazno pojačalo odlično radi s AP zvučnicma.

Ono što je poanta ovih napisa jest ta da bi ljude trebalo educirati da:
1. ne kupuju sve odjednom jer je to početak kraja, niti sve uređaje odjednom niti sve kabele odjednom
2. da je bolje imati zvučnik nešto niže klase i elektroniku nešto više klase nego obrnuto; vrhunska elektronika će iz zvučnika izvući maksimum, dok će osrednjoj elektronici bolji zvučnici samo udvostručiti mane
3. neka vjeruju svojim ušima
4. mnogi zastupnici nažalost imaju posve krivo spojene set-upove

Pozdrav,
Daniel Bevandić
daniel.bevandic (A) burzanautike.com

ODGOVOR:
U većini ovdje izrečenih stvari se slažemo, osim u "bolje je imati zvučnik nešto niže klase i elektroniku nešto više klase nego obrnuto" - to je izlizana parola koja se često može čuti, ali ona nije potpuno istinita. Stvari ipak nisu baš tako jednostavne. Istina je ova: potrebno je imati oboje - i kvalitetno pojačalo i kvalitetne zvučnike. Dobro pojačalo neće spasiti loše zvučnike i učiniti da oni sviraju dobro. Zvučnici su komponenta koja donosi najveću promjenu zvuka u sustavu. S druge strane, što će vam kvalitetno pojačalo ako nemate zvučnike koji tu kvalitetu mogu iznijeti?

RAZNO

Poštovani,

prije svega pohvale stranici i svemu što radite. Stoga Vam se i obraćam s molbom za savjet oko poboljšanja sustava. Do nedavno sam imao sustav kojega ste vrlo pozitivno ocijenili - Rega brio3, Apollo, Rs3 a kasnije Audio phisic yara classic.

Preseljenjem u veći prostor (sada oko 30 m2 pravokutnog oblika) u zamjeni staro za novo sam želio veće zvučnike. U Audio dreamu smo probali Nait5 i Rega brio r koje smo spojili na Audio physic sitare, Classic 20 i na kraju Scorpio II. Kako su Scorpio II bili ex-demo nije bilo izbora nego pristati. Radije sam uzeo scorpio II i rega brio r, apollo nego nait5 i jeftinije zvučnike. U borbi oko kablova nasao sam dobru kombinaciju u sumic interkonektu - nova serija pa ne znam točan naziv modela i Qed revolution zvučničkim kablovima. Razumijem kako u zvučnickom dijelu ima još mogućnosti za poboljšanje, ali budžet trenutno ne prati želje. Sustav sada radi vrlo pristojno premda mislim kako ima mogućnosti za poboljšanje u promjeni pojačala i playera.

E sad, mislim da bi "jače" pojačalo izvuklo maksimum iz scorpia. Inace slusam jazz, blues. Na postojecem sustavu sve zvuci odlično dok se malo ne pojača. Na 10 h na pojačalu bas je pre, pre jak i zvučna slika se gubi. Možda griješim i tražim nemoguće, a iskreno i ne slušam gotovo nikada i ništa preglasno. Ne znam jesam li vam uspio približiti problem. Inače su zvučnici propisno udaljeni od zida za svih strana jer prostor takvo što dopušta. Kao što sam već napisao najbolje radi kada je to tiše, dakle ugodno za slušanje.

Kako u dogledno vrijeme postoji mogućnost za zamjenu pojačala i playera te dodatka u obliku dac-a zanima me Vaše mišljenje što odabrati i na što obratiti pozornost prilikom izbora. Zainteresirala me kombinacija musical fidelity m3i + cd m3i (novo), te ponešto second-hand iz čuvenoga shopa u srcu Slavonije. Proračun bi se kretao oko 15 000 kn, dakako uz prodaju Rega kombinacije.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,
Darko Cindrić
darko.cindric2 (A) skole.hr

ODGOVOR:
Problem možda leži u ječnosti slušaonice, ona je možda preječna pa bas traje predugo a visoki su prenaglašeni. Raspad zvučne slike pri jačem slušanju je u pravilu primarno do zvučnika, sekundarno do pojačala koje nema dovoljno struje i snage za neki konkretni zvučnik. Također, ovo je jako važno za istaknuti: ne mijenjajte nekoliko uređaja istovremeno. Idite step by step, u protivnom ćete se vrlo lako i brzo pogubiti. Mi bismo kao najslabiji dio sustava mijenjali pojačalo. Ostalo (do daljnjeg) ne bismo dirali.

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,

veoma cenim i pratim Vaše savete. I ja imam jedno pitanje: imam prostoriju od cca. 40m2. Želim nabaviti hi-hi stereo sustav pa se dvoumim između JBL E 80, Tannoy P 30 i Jamo S 606 zvučnika. Isto mi preporučite i neki pojačalo za tunerom za ove tipove zvučnika.

Unapred zahvalan,
Miko
gjordji (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Od svih navedenih zvučnika, mi bismo išli na JBL E 80. To su zvučnici koji se više ne proizvode, radi se o 3-way ustroju s dva 16,5cm bas drivera, nježnijih visokih i dubljeg basa. Njihova aktualna zamjena su JBL ES 80, oni imaju brz i precizan bas, otvorenu sredinu i visoke koji nisu oštri. Ukratko: E 80 kupite ako slušate pop-rock, dance ili disco; ES 80 kupite ako slušate klasiku, jazz, dobro snimljen rock i blues.

KUPNJA GRAMOFONA

Postovani Audiopuls,

molio bi ovim putem za savjet u vezi kupnje gramofona. Prvi puta kupujem gramofon i htio bi kupiti novi ali nije na odmet ako nađete i neki dobar oglas. Moj trenutačni sistem se sastoji od Wharfedale EVO2 30 zvučnika i Audiolab 8000SE integriranog pojacala koji nema phono ulaz odnosno nema phono pretpojacalo u sebi. Pošto bi buđet bio od 2000 do 4000 kn. Molio bi da uzmete u obzir ili da gramofon ima sekciju pretpojacala u sebi ili da uzmem jos dodatno phono pretpojačalo (u tom slučaju i kabel više) s time da se ne prekorači buđet. Osobno ne znam šta bi bilo bolje u tom rangu cijene. Da je budžet veći sve bilo bi drugačije. Sluša se rock i blues.

Lijepi pozdrav iz Karlovca,
Ivan Rade
ivan.rade.88 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Bez puno razmišljanja, u toj klasi cijene kupite gramofon Rega RP3. Kupite i odvojeno, vanjsko phono pretpojačalo, radi se o investiciji cca. 500 do 1.000 kn.