Pitanja i savjeti, zima 2007/08

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

RAZNO...

Poštovanje,
čestitam na odličnoj rubrici. Vaš savjet jednom čitatelju u svezi ulaganja valjaka od spužve u bass-reflex otvore zvučnika mi je puno pomogao.
Moja molba za savjet je slijedeća: prije nekoliko mjeseci kupio sam pojačalo Tangent AMP 100, zvučnike Studio Lab SLB 102.2 i tuner Tangent TNR 100. Prije kupnje sam zajedno sa suprugom slušao između ostalih i ovaj sustav i svidio nam se. Doduše, supruga (nastavnica klavira) me je upozoravala da joj klavir u tom sustavu zvuči "kao u papucama" ali ju nisam slušao.Naša soba je 6x5 m, prilično visoka (3,6 m), u čijem jednom dijelu je "slušaonica". Na podu je parket djelomično prekriven tepisima, strop je "brodski pod", čujnih refleksija nema. Slušamo blues, jazz, rock, klasiku (osobito klavirske sonate), nešto popa. Volimo slušati radio, noću na "sustainu". Drugi izvori zvuka su CD/DVD i gramofon.
Od samog početka zvuk je pretaman sa prenaglašenim basom, bez obzira na izvor zvuka Napominjem da volim tamniji zvuk, bolje rečeno topliji, nikako presvijetli zvuk. Međutim ovo što čujem je pretamno, sa dominantnim basom, nedostaje definicije i u donjem midrangeu.
Evo što sam sve poduzeo:
1. postavio zvučnike na stalke na šiljcima, popunio stalke kvarcnim pijeskom i temeljito se pozabavio razmještajem u prostoru. Rezultat: osjetno poboljšanje u definiciji i basa i visokih, bolji stage. Zvuk i dalje pretaman, bas prenaglašen
2. zamijenio zvučničke kablove, običnu bakrenu žicu od 2,5 mm2, sa Black Rhodium Jive kablovima. Rezultat: jedva primjetno poboljšanje
3. uložio valjke od spužve u bass-reflex otvore zvučnika. Rezultat: najbolje poboljšanje do sada, efekt točno kako ste predvidjeli, manje čujan bas ali osjetan napredak u definiciji
Ipak je zvuk je i dalje pretaman iako bas nije više dominantan, ali i dalje nedostaje nešto u srednjima.
Odlučio sam promijeniti ili pojačalo ili zvučnike, pretpostavljam ovo drugo, ali nisam siguran. Vjerujem da su to odlični uređaji u vlastitom cjenovnom razredu ali da jednostavno nedostaje sinergije izmedu pojačala i zvučnika.
Molim Vas za savjet: što da mijenam, pojačalo ili zvučnike, koje uređaje da poslušam ? Živim dalje od Zagreba i teško mi je organizirati slušanje, morao bih ići ciljano pa bi mi Vaša indikacija nekih konkretnih modela bila dragocjena !
Najljepša hvala,
DDomić
ddomic (a) post.t-com.hr

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima! Slijedi nekoliko komentara s naše strane. Klavir kao instrument je jedan od najzahtjevnijih instrumenata i jedan od instrumenata koje je najteže vjerno reproducirati. Nadalje, ukoliko ste čitali našu recenziju zvučnika Studio Lab SLB 102.2 (vidi link), pročitali ste da je taj zvučnik tamniji po karakteru, te ga je potrebno spojiti na pojačalo koje je svijetlije po karakteru. Mišljenja smo da ste vrlo inteligentno secirali problematiku vlastitog sistema, te da ste spremni otići na stepenicu više u postizanju još boljeg zvuka, a naša je preporuka da zamijenite pojačalo. Preporučamo da proučite našu rubriku OGLASI. Prednost kupovanja rabljene opreme jest povoljna cijena, u većini slučajeva dobro stanje robe i vrlo važno - inzistirajte da vam prodavatelj prije kupnje omogući slušanje pojačala u vlastitom audio sustavu.

KABELI

Poštovani,
redoviti sam čitatelj Vaših stranica, te sve pohvale za sadržaj objavljen na istima.
Dakle, nedavno sam došao u posjed zvučničkih kablova rađenih po principu TNT Triple T Utp Cat 5e speaker cable. Stoga, zanima me kolika je objektivna kvaliteta takvih DIY kablova prilikom reprodukcije glazbe u odnosu na kablove renomiranih proizvođača. Naime, čitajući razne kritike po netu, vidim da neki ljudi takav kabel uspoređuju u rangu s Kimber 4tc ili 8tc (osobno ih nisam koristio). Pitanje sam postavio iz razloga što sam ostao ugodno iznenađen kvalitetom reprodukcije glazbe koristeći takav Utp kabel, te da li je stoga potrebno naknadno ulaganje u određene, eventualno kvalitetnije, kablove. Znam da sve to uglavnom ovisi o subjektivnom doživljaju, ali zanima me, kao što sam naveo, objektivna kvaliteta takvog Utp kabla (ako se to uopće može komparirati na takav način).
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem,
Alan
alan.muhvic (a) gmail.com

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima. Što se tiče tog zvučničkog kabela, ne možemo komentirati jer ga nismo slušali. Vjerujemo da on dobro radi! Međutim, hifi je igra bez granica i bez kraja. Da li postoji potreba za ulaganjem u kvalitetnije kabele? To zavisi od budžeta, a i audio sistema. Svakako da više novaca (ulaganja u kabele) donosi bolji zvuk. Međutim, generalno rečeno, ulaganje u skuplje i kvalitetnije kabele zahtjeva i postojanje kvalitetnog audio sistema koji je sposoban iznijeti i prikazati sve karakteristike nekog kabela.

DENON

Nisam zadovoljan vašim odgovorom NA MOJE PITANJE zašto Denon PMA 1500ae nakon što svira CD player i nakon što se prebaci na recimo tuner opet se čuje zvuk iz zvučnika ako se pojačalo pojača!
Ja sam pitao da li je to NORMALNO i objašnjenje zašto nije ili je!
- vaš je odgovor jeftino pojačalo, kao prvo ne smatram 6000 kn za jeftino pojačalo jer živimo u HRVATSKOJ gdje je prosječna plaća 3000 kn ako!?
- druga stvar Denonovo najbolje pojačalo PMA SA1 50.000kn ista stvar "feler u konstrukciji"
- treća stvar ako ne znate odgovor napišite vrlo jasno "NEMAM POIMA"
HRVOJE ŠIKLIĆ
h.siklic (A) vip.hr

ODGOVOR:
Apsolutno nema potrebe niti za ovakvim tonom, niti ima potrebe da reagirate na ovakav način. Tražili ste direktan i konkretan odgovor i dobili ste ga. Stručno pojašnjenje ove problematike se zove tzv. "preslušavanje kanala", to smo i napisali u tom odgovoru. Ono je karakteristično za veliku većinu (90%) pojačala tog ranga cijene, tako da nema potrebe za ovakvim obrušenim i osjetljivim stavom s vaše strane. I nismo nikada rekli da PMA SA1 (59.000kn) ima problema s preslušavanjem kanala, to ne znamo.

NAPOR U ZVUKU

Poštovani,
Otkada sam zamijenio zvučnike, osjetio sam potrebu za obnavljanjem ostalog dijela sustava. U prvom redu CD playera. Sada je situacija slijedeća: MA RS6, NAD C352, NAD C521. Uglavnom slušam pop i jazz. Prostorija je oko 30-ak kvadrata, pa sam odavno osjetio potrebu za snažnijim pojačalom. Naime. postoje trenuci kada se pri glasnijem slušanju zahtjevnije muzike osjeti "napor" u zvuku. Ne znam ima li smisla nadograđivati NAD koristeći 352 kao preamp ili ići na nesto bolje. Od CD playera koji je ipak prioritet u ovom trenutku razmatram Arcam cd73, Marantz SA7001 i Rega Apollo. Svaki savjet bi mi dobro došao.
Hvala,
Tomislav
tomybuon (a) hotmail.com

ODGOVOR:
Ovo su naši (subjektivni) komentari. Prvo i osnovno, sposobnost audio sistema da svira vrlo glasno bez ikakvog deranja i drečanja je osobina koja je karakteristična samo za skupe high-end sisteme. U entry level klasi ćete, nažalost, teško naći zvučnik koji je sposoban svirati glasno bez deranja. S druge strane, moguće je i da pojačalo nema dovoljno snage. No mi smo ipak stava da je temeljni problem u zvučnicima koji imaju svoj specifičan karakter zvuka, stoga je naša preporuka da ih zamjenite i nabavite zvučničke kutije s tekstilnim visokotoncem. Također, moguće i da je akustika sobe loša (da li prostorija zvoni?).

DVD, CD, KASETOFON...

Pozdrav,
ja sam vam već pisao u Januaru s upitom koja je razlika u zvuku između dvd-playera i cd playera, nato ste mi vi odgovorili kako je dvd napravljen za gledanje filmova itd. Vaš je svjet bio da nabavim CD player umjesto DVD-a u smislu poboljšanja zvuka, pošto sam i to napravio nadajući se nečemu boljem, ali gadno sam se razočarao kad sam vidio da je zvuk isti ko na DVD playeru. Do promjene nije baš došlo kako sam ja očekivao, da ironija bude veća najbolji zvuk dobijem kad spojim mali radio kazetofon na NAD c352 šlusajući kazete, to je za nepovjerovat da je zvuk s kaseta bolji, dublji, izbasiraniji od CD playera. Ili se ja možda moram prilagoditi tom zvuku s CD-a, ali samo znam da je ono što hoću zvuk koji reproducira kasetofon.
Branko
bmaric (A) inet.ba

ODGOVOR:
Nekoliko komentara. Prvo, mi vam nismo savjetovali da kupite CD player, nego smo vam savjetovali da CD posudite od nekog prijatelja i uvjerite se u razliku u zvuku u odnosu na DVD player. Drugo, NIJE MOGUĆE da između vaših DVD i CD playera nema baš nikakve razlike u zvuku. To bi značilo da su to dvije komponente koje su po svemu ispod svog poklopca potpuno iste. Mora biti barem nekakvih razlika među njima: razlika u tonu, boji tona, trajanju tona, u basu, srednjima, visokima, prostoru, dinamici i sl. Treće, još je manje moguće da kazetofon svira bolje od CD playera. Četvrto, ne navodite koji CD player ste kupili. Peto, po našem mišljenju, vi ste se naprosto naviknuli na zvuk kasetofona i njegove koloracije. I konačno šesto, ukoliko vam se zvuk kasetofona najviše sviđa, pa slušajte glazbu na kasetofonu! Hi-fi je subjektivan hobi u kojem svatko slaže audio sistem koji je njegovom uhu najdraži.

MNOGO ZVUČNIKA

Poštovani,
imam kućno kino s komponentama Yamaha rx 596 receiver, Pioneer dv 444, imam 6 zvučika B/W DM 6o2 s2, i to koristim 4 kao prednje zvučnike spojene na pojačalo na A i B izlaz, dva koristim za zadnje, a centralni imam B/W lcr 6oo s3. Da li je ovo pojačalo dovoljno da nosi sve ove zvučnike koristim i aktivni Yamaha bass yst sw 2o5 koristim malo deblje ne one obične crveno crne kablove, što bi mi preporučili za kablove i da li je ovo pojačalo dovoljno za ovoliko moćnih zvučnika. Živim u Metkovicu gdje me ne može nitko savjetovati o ovim stvarima, slušam rock pop jazz, imam ok 13o koncerata dvd originala, dosta ulažem u glazbu.
Pozdrav i hvala na savjetu
Toni
toni.volarevic (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako želite direktan, iskren i dobronamjeran odgovor od nas, tada on glasi: ne znamo otkuda vam ideja da imate toliko zvučnika, da u frontove stavljate po četiri zvučnika??! Da li znate da će samo dva visokokvalitetna zvučnika svirati bolje od svih šest koje vi imate? U hi-fiju nije bitna kvaniteta, nego kvaliteta! Nismo sreli nikada nikoga tko je to na taj način spojio. Obzirom na sistem koji imate, kabelima se ne morate pretjerano zamarati, nece stvoriti puno razlike u ovakvom sistemu.

PREPORUKA ZA KUPNJU CD PLAYERA

Dobar dan!
Zovem se Krešimir i trebam savjet. Vlasnik sam Cayin at-55 integriranog lampa pojačala i Audio epilog Coccoa zvučnika. Htio bih kupiti CD player i za oko su mi zapela tri modela: Rega saturn, Primare cd31 i Unico cd. Osobno više naginjem Regi no najveći problem je preslušavanje odabranih modela s obzirom da sam iz Osijeka. Molim pomoć i savjet u odabiru.
Unaprijed hvala!
Pozdrav,
Krešimir
deadman (a) optinet.hr

ODGOVOR:
Naš je stav dakako subjektivan, i naše je mišljenje da su sva tri playera koje navodite odlične kvalitete u tom cijenovnom razredu, ali ipak bismo malu prednost dali Rega Saturnu koju smo testirali i za koju smatramo da svira FANTASTIČNO. Dakako, idealno bi bilo da sva tri playera poslušate doma na AB testu.

GREEN GUY

Poštovani,
nadahnut člankom o izradi police Green guy odlučio sam izraditi svoju verziju. Umjesto ploča od medijapana debljine 18 mm koristio sam ploče od gustog iverala debljine 25 mm, umjesto četiri noge ja sam odlučio staviti tri radi lakšeg uravnotežavanja. Ploče su izrezane na dimenzije 55x40 cm i kantirane ABS-om, noge su napravljene od navojnih šipki promjera 18 mm i dužine 60 cm. Šipke su obojane posebnim sprejem za felge srebrne boje koji je otporan na habanje i guljenje. Polica vrlo lijepo izgleda a i zvuk sustava, posebno gramofona je poboljšan, iako se ne radi o skupim komponentama. Prilažem sliku na kojoj se vidi kako to izgleda.
Goran Švelec
gsvelec (A) net.hrDENON

Poštovani,
imam pojačalo Denon PMA 1500, zanima me da li je normalno da kada slušam CD i ne isključujem ga i prebacim na bilo što drugo na pojačalu, recimo tuner, opet se čuje lagano zvuk CD-a?
HRVOJE ŠIKLIĆ
h.siklic (A) vip.hr

ODGOVOR:
Ovo se zove tzv."preslušavanje kanala". To je feler u konstrukciji, no neka vas to ne brine jer to je učestala pojava kod jeftinijih pojačala. Ako vas tješi, ta pojava se javlja i kod nekih (mnogih?) skupljih pojačala.

BAS REFLEKS OTVOR...

Poštovani,
zanima me kakav se efekt odnosno promjena u zvuku zvučnika postiže stavljanjem valjaka od spužve u bas reflex rupu, smanjivanje basa ili... ?
Goran Švelec
gsvelec (A) net.hr

ODGOVOR:
Začepljenjem bas refleks otvora zvučnička kutija počinje svirati kao kompresiona kutija. Što rezultira povećanom dubinom (ekstenzijom) u basu, bas postaje čišći i tranzijentniji, ali bas gubi na volumenu. Potreba za ispunjavanjem bas refleks otvora zavisiod konkretnog hi-fi sistema i konkretne sobe. Ako je bas koji imate napumpan, samo naprijed. U protivnom bi bas mogao postati pretjerano suh.

NAIM AUDIO

Poštovani!
Moj sistem je do skoro bio sledeći - zvučnici Kef 105.2, pojačalo Teac abx 10 mk2, cd plejer Naim cdx, ožičenje Audioquest zvučnički, VDH interconect. U međuvremenu sam prodao cd plejer koji je nešto najbolje što sam dosad čuo. Ostale komponente sam zadržao. Želeo bih da ponovo imam zvuk koji sam dosad imao. Koji cd plejer mi preporučujete do 1500 eura a da karakter mog zvuka ostane kao i pre, ili približno kao pre. Koje kablove preporučujete uz to? Koliko je zvuk Primare, Cyrus, Cambridge audio CD-a blizak Naimu. Tko je zvukom najbliži Naimu, ali da nije nije preskup.
HVALA.
Zoran Gosic
gosa777 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Odgovor i sami znate, ali mi ćemo ga svejedno glasno i jasno reći. Nije nam jasno zašto ste iz sistema eliminirali Naim CDX player, ako je on kako kažete "nešto najbolje što ste dosad čuli"? Naš je odgovor vrlo jasan i konkretan - odite na kompletan all-Naim sistem, nema dvojbe. Ne morate kupiti cijeli Naim sistem odmah, ali svakako krenute u tom pravcu!

POZDRAV IZ MAĐARSKE

Poštovani!
Pišem Vam iz Segedina, Mađarska. Oduševljen sam, raduje me što sam Vas našao. Inače ja sam rođen blizu Subotice, u Vojvodini. Mađar sam. Ali 1991 g. sam napustio zemlju. Jako volim muziku jazz najviše. Malo se razumem a više me interesuje technika. Imate pravo, stvarno ima puno sitnih stvari što utiču na zvuk. I od puno sitnih stvari dobijamo bolji kvalitet. Izvinite ako ne pišem pravilno, ali nadam se da ste me razumeli. Inače često slušam radio Zagreb, Vrijeme vinila, Zvezdana prašina, a u sedamdesetim godinama sam puno slušao progresivnu pop glazbu (Dražen Vrdoljak).
Toliko za sad.
S poštovanjem,
Tomek Karoly
6724 Szeged
fuji (A) foto-centrum.hu

PREPORUKA ZA KUPNJU RECEIVERA

Poštovani,
U nedoumici sam u svezi kupovine stanovitog receivera i dvd playera pa Vam se obraćam sa slijedećim pitanjem.
Naime, posjedujem Pioneer (malo starije) kućno kino-dvd player XV-DV313 sa sustavom zvučnika S-DV313 spojeno scartom na Panasonic tv th-37pv70. U zadnje vrijeme, čini mi se, da dvd player polako odlazi, odnosno kvari se, pa sam razmišljao o kupovini novog, ili Panasonic DVD-S511E ili Pioneer DV-400.
S druge strane, zvučnici (5.1) na kućnom kinu odlično rade, te sam razmišljao da iste spojim na receiver Yamaha RX-V361 ili Pioneer VSX-417. Međutim, zvučnici su nominalne impedance 6 ohma, frekvencijskog raspona 90 hz do 20 khz, maksimalne ulazne snage 75 w (prednji i surround), odnosno nominalne impedance 6 ohma, frekvencijskog raspona 78 hz do 20 khz, maksimalne ulazne snage 75 w (središnji). Budući da na zvučnicima piše da se ne smiju spajati niti na jedno drugo pojačalo osim ono koje je integrirano u samom dvd playeru (RMS: 75w po kanalu, 1 khz, 10% T.H.D., 6 ohma) jer u suprotnom može doći do kvara ili do požara, gledajući specifikacije gore navedenih recievera vidio sam da podržavaju zvučničke sustave impedance 6 ohma, te me zanima da li se navedeni zvučnici mogu sigurno spojiti na navedene recievere.
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem,
Alan
alan.muhvic (a) gmail.com

ODGOVOR:
Ukoliko s XV-DV313 imate problema, odnesite ga na servis, zašto da kupujete novu komponentu? Što se tiče natpisa na komponenti koji glasi: "zvučnici se ne smiju spajati niti na jedno drugo pojačalo osim na ono koje je integrirano u samom dvd playeru jer u suprotnom može doći do kvara ili do požara", to vam je kao da neki proizvođač automobila na neki svoj model stavi naljepnicu na kojoj piše: "ukoliko na ovom automobilu promjenite originalne ratkape ili zamijenite originalni tvornički auto radio, doći će do samouništenja automobila". To je naprosto neuspjela marketinška izjava. Prema deklariranim (!) impedancijama koje navodite, ne bi trebalo biti nikakvih problema da te zvučnike spojite na neki od dva navedena AV receivera.

MONITOR AUDIO

Poštovani,
posedujem sledeći sustav: CD plejer Marantz CD5001, pojačalo Yamaha AX-496 i zvučnici Wharfedale Crystal 30.Slušam uglavnom pop muziku, soba je pravougaona veličine oko 15m2. Imam dva pitanja:
1. Nameravam da postojeće zvučnike zamenim sa B&W DM601 (602)S3 ili Monitor Audio BR2 zvučnicima (ove zvučnike sam slušao u jednoj radnji ali zbog loše akustičnosti prostorije nisam mogao da steknem neki konkretan utisak glede kvaliteta zvuka). Ovom zamenom bih želeo da dobijem na detaljnosti u zvučnoj slici a da pri tome ne izgubim na kvaliteti i čvrstini basa. Kakva su Vaša iskustva sa gore pomenutim zvučnicima i da li ću, po Vašem mišljenju, zamenom dobiti željeno ili bar neki napredak?
2. Marantz CD plejer sam nedavno kupio i primetio sam da se poprilično greje (znatno više od prethodnog plejera Yamahe CDX-396). Da li je ovo normalna pojava da se CD plejeri tako greju ili bih trebao da kontaktiram prodavca radi zamene plejera?
Unapred se zahvaljujem na Vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Marko
popovicmarko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Ako tražite detalje i čistoću, naš bi odabir bio BR2. No teško da u tom cijenovnom razredu možete očekivati "i ovce i novce". Prije kupnje bi trebalo isprobati te zvučnike jer nema garancije da će raditi bolje od kutija koje trenutno imate. Tako da bi naš prijedlog bio da se u ovom času suzdržite od kupnje novih kutija, a da ono što tražite probate realizirati kabelima. Što se tiče grijanja tog playera, vjerovatno je sve u redu, no za svaki slučaju s tim pitanjem kontaktirajte zastupnika.

CD ILI DVD?

Pozdrav,
zanima me koliko CD player može imati bolji zvuk od DVD playera u smislu slušanja muzike, jer koristim DVD za slušanje muzike u kombinaciji sa Nad c 352 pojačalom i B&W zvučnicima dm 602.5 s3, što vi mislite o ovoj kombinaciji zvučnika i pojačala jer ja baš i nisam toliko zadovoljan ovim soundom tj različiti muzicki pravci zvuče drugačije npr. heavi metal zvuči lošije za razliku od bluesa, hard rocka i Steve Ray Waughana. Molio bih odgovor.
S poštovanjem
Branko
bmaric (A) inet.ba

ODGOVOR:
Kazali smo to tisuću puta, očito treba stalno ponavljati - DVD player je primarno konstruiran za filmove, a sekundarno za sviranje CD-ova. Sve ostalo je najobičniji marketing. Probajte posuditi od prijatelja kvalitetniji CD player i poslušajte ga u vlastitom sistemu.

POJAČALO ILI RECEIVER?

Poštovani,
jako sam nov u svemu ovome i slučajno sam izguglao Audio puls. No i nakon samo 5-6 sati pregledavanja njezina sadržaja, našao sam poprilično puno korisnih informacija!
Dakle ovako, naumio sam pokušati ozvučiti svoj dnevni prostor i tako ispuniti svoj davni san. No, nisam pravi audiofil niti imam raspoloživih sredstava za neke velike stvari. Želim samo nešto bolje od linije, a u skladu sa svojim mogućnostima. Glede potonjeg, u prvoj fazi ne bih htio potrošiti preko 3-3,5 tisuće kn. Za tu sam lovu naumio kupiti pojačalo (ili receiver za kucno kino) te dva zvucnika. U nekim kasnijim fazama bih kupovao player (za sada bi poslužio dvd player) ili možda još tri zvučnika ako bi odlučio stvoriti sustav dvostruke namjene.
Kako sam naglasio da sam frižak, dileme su mnoge ali nastojat ću ih svest na dvije:
- da li kupiti pojačalo ili receiver za kk? Naime, svjestan sam da pojačalo daje kvalitetniji zvuk nego reciver u stereo modu, no kako kupljene komponente ionako neće biti vrhunske, možda doprinos pojačala i ne bi bilo toliko značajan... Ukoliko je to slučaj, onda bi mi opcija s receiverom otvorila mogućnost za stvaranje kućnog kina jedno sutra. S druge strane, primarna mi je glazba a ne film pa ako bih puno gubio, receiver otpada.
- da li, s obzirom na veličinu prostora (skica je u privitku) kupiti floorstand ili bookshelf zvučnike?
Trenutno mi se čini da bi možda dobar izbor bio receiver Yamaha RX-V361 (ili neki drugi do 1500 kn, možda Pioneer VSX-417-K, Onkyo TX-SR304E...) i par zvučnika Mission M33 (ili M32 u bookshelf varijanti). No izbor marki i modela i za zvucnike i za receivere je golem i to više otežava nego olakšava situaciju nama koji o tome pojma nemamo.
Što vi mislite o svemu tome? :-)
Lijepi pozdrav i unaprijed zahvaljujem na eventualnom očitovanju!
Nenad Vretenar, Rijeka
nenad.vretenar (A) gmail.com

ODGOVOR:
Naš je stav i odgovor vrlo jednostavan i jednoznačan - kupite stereo pojačalo umjesto AV receivera. Što se tiče zvučnika, mi bismo išli na bookshelf varijantu. Zbog ograničenosti prostorom, naš je stav na biste trebali uzeti bookshelf zvučnike koji imaju bas refleks otvor na prednjoj strani. Slažemo se da je izbor marki na tržištu golem, no zato morate uložiti truda i kroz idućih mjesec ili dva obilaziti hi-fi dućane, prethodno se telefonski naručite na slušanje, ponesite par svojih omiljenih diskova. Što se tiče skice prostora koju ste nam poslali (slika lijevo), mi smo na slici desno malo pomaknuli položaj zvučnika, a zelena točka označava ono što bi moglo (ali ne mora) biti "idealno" mjesto za slušanje. Naravno, ovako u teoriji je apsolutno nemoguće predvidjeti idealnu poziciju zvučnika u prostoru, no s desnom slikom smo vam dali barem neke naznake. Također detaljno proučite članak POLOŽAJ ZVUČNIKA U PROSTORU.KOMENTAR IZ ZADRA

Poštovanje,
pratim Vašu web stranicu posvećenu hi-fi hobiju i audiofilima već nešto preko godinu dana. Uvijek nađem nešto zanimljivo za pročitati i uvijek nešto novo naučim. Stranica je iz mjeseca u mjesec sve bolja i informativnija, pohvale autorima za volju i trud, te iskazano znanje i spremnost za pomoć savjetom svima koji to zatraže. Ovo je prekrasan hobi koji svakako zaslužuje takvu jednu medijsku promociju. Audio Puls je svakako dao i daje svoj doprinos tome, to treba u svakom slučaju podržati od cijelog audiofilskog društva koje, istina, i nije baš veliko ali je u razvoju i svakodnevno jača. Ovim hobijem bavim se negdje od '77 kad sam u sedmom razredu osnovne škole napravio svoje prvo pojačalo, i dobro se sjećam vremena kad smo teško dolazili do uređaja i uopće informacija o uređajima, glazbi (tadašnjim longplejkama i kazetama), blamirali se na carinama na putu za Trst i natrag koji nam je bio svojevrsna "meka" za te stvarčice, skidali sheme iz SAM-a i Elektora (tko je bio sretnik pa se uspio dočepat kakvog broja) i pržili se lemilicom nemilice, sve je mirisalo na zadimljeni kaširani pertinaks i spržene trenđe... hehe... Kad se sjetim toga vremena, i danas kad sa par klikova dođeš do sheme i uputa, popričaš sa audiofilima i dobiješ info i savjete u, praktično roku odmah, koja je to drastična razlika. U 30 godina promijenilo se puno toga, ali ta strast i ljubav prema visokovjernoj reprodukciji glazbe uvijek ostaje, dapače, vremenom čak i jača, tako da iako hardver (uši...hehe) već pokazuje pomalo tragove istrošenosti i habanja, softver se svakim novim danom sve više obogaćuje informacijama i sve je bolji.
Srdacan pozdrav iz Zadra,
Roko Žodan
roko.zodan (A) zd.t-com.hr

NAD

Poštovanje!
Imam par pitanja na koja vjerujem da biste mi mogli odgovoriti. Posjedujem pojačalo NAD c352 i zvučnike Dynaudio 42. Zanima me koji cd player bi najbolje pasao u ovakvoj konfiguraciji, razmisljao sam naravno o nad-u, točnije o c542 modelu. Da li je to najbolji izbor ili da poslušam nešto drugo. Isto tako me zanima koje biste mi kablove preporučili za spajanje komponenti na pojačalo, da li je dovoljno koristiti neke od povoljnih Bandridge kablova kojih ima u manje više svim tehno dućanima ili da tražim nesto bolje? I za kraj, koje kablove da uzmem za spajanje zvučnika sa pojačalom. Trenutno imam neke koji su kupljeni prije par godina i jedino čega se sjecam je da su koštali nekih 20-tak kuna po metru, meni zvuče ok, ali zbilja nemam pojma o kablovima (općenito sam "novi" u audio stvarima) pa me zanima da li bi neki drugi bolji kablovi pridonjeli boljem zvuku u navedenoj kombinaciji, i koji bi to bili naravno. E da, da ne zaboravim, razmišljao sam i o stalcima za zvučnike, ne znam koliko je to bitna stavka, niti gdje ih kod nas nabaviti po nekoj razumnoj cijeni. Svaka pomoć je dobrodošla.
Unaprijed zahvaljujem!
Andrej
pruga1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mišljenja samo da je navedeni NAD player izvrstan odabir za postojeći audio sistem, smatramo da ste na dobrom putu da složiti izvrstan entry level sistem. O kabelim prerano razmišljate, pustite neka nakon kupnje playera prođe nekoliko mjeseci dok upoznate zvuk sistema, tada razmišljate o kabelima. Vaš sistem zaslužuje bolje od Bandridge kabela, no sve u svoje vrijeme. U međuvremenu uložite strpljenja i vremena u pozicioniranju zvučnika u prostoru što je od krucijalne važnosti. Prije razmišljanja o kabelima, odnosno neposredno nakon kupnje playera, obavezno nabavite kvalitetne stalke za zvučnike koji su bitna stavka u cijeloj priči.

PAPIGA

Dragi Marko,
šaljem slikicu pojačala koje sam napravio. To je mali lampaš, bolje reći hibrid, LM1876 2x20w. Kao što se vidi na fotografiji, i mojoj papigi se pojačalo jako sviđa, pogotovo jer očito papigi u ove hladne zimske dane fali topline pa se voli zagrijati blizu pojačala! :)
Boris
(podaci poznati redakciji)ZAGREBAČKI ROCKABILLY

Poštovani g. Pecotić!
Pročitavši Vaš članak "Diskovi za pamćenje vol 13" odlučio sam se zamoliti Vas za dopuštenje da isti (ili barem dijelove o zagrebačkoj rockabilly sceni) isprintam i zakeljim na vidljivo mjesto u svom kafiću kako bi "ta danasnja mladež" mogla vidjeti kakav je Zagreb bio prije 20-ak godina i kakve su sve scene postojale.I sam sam bio (i jos sam uvijek) rockabilly i koristim svaku priliku da se u birtiji zavrte Catsi, Matchboxi, Cavani, Restless, Blue Cat Trio ... uz nezaobilazne 50's rockabilly i r'n'r standarde. To je subotom navečer obavezni repertoar. Bio sam na svim spomenutim događanjima početkom 90-ih i drago mi je da se još netko toga sjeća i spominje. Nekad je bilo bolje. Ma koliko to otrcano zvuči.
Budite mi pozdravljeni i Keep on rockin!
Marijan Butković
mbutkov (A) globalnet.hrZVUČNICI IZ BiH

Gosp. Marko!
Kako rečeno tako i učinjeno fotke Vam šaljem u jpg formatu.
Kada sam pomenuo printane medije ima sam slijedeće na umu: Ja prije svega želim da 'ovo što sam napravio' bude izloženo audiokritici, realno vrednovano/procjenjeno, a zatim 'isto' i prodato. Zašto? Mi koji smo dovoljno dugo u 'svemu ovome', iskreno i sa smislom želimo učiniti bilo kakov pomak u unaprijeđenju 'istog'- učiniti /ili misliti da činimo/ bar mali kvalitetni pomak. Elektronika je moćna, ali malo se bavimo sonikom/akustikom: I. Supek: Psihoakustika i prostor glazbe, Milan Rupić: Soba i zvuk, P. Vukadin: Sobna akustika. Ali za to je potreban i novac. Ja već sada znam što trebam uraditi na zadnjim visećim surround zvučnicima da bih ih unaprijedio. Ali trebam vratiti uloženi novac. I ima jos jedna /da je samo jedna/ audiofilska zabluda koju bi trebalo korigovati: višekanalni zvuk traži zvučnike izvanrednih performansi. A to i istraživački i izvedbeno traži dosta sredstava . Zato Vam se iskreno i prijateljski zahvaljujem za sve što činite i možete učiniti u mome slučaju. Nadajmo se i nekakme uspjehu.
Zahvaljujem Vam uz srdačan pozdrav,
Branko Filipović, Sarajevo
makdigi (A) hotmail.com

Prednji zvučnici Centralni zvučnik Stražnji zvučnici

RAZNO...

Pošovani !
Zaljubljenik sam u vaše stranice, ali prvi puta vam se javljam. Cijenim vaša mišljenja, stoga imam par upita.
Sukladno mojim mogućnostima (koje su prosječne) posjedujem ove uređaje: (u prostoriji dimenzija 3,5x3,5 m.) zvučnike Rogers LS 6a (89db/200W/8 ohm) Bi-wire (2x+/ 1x-), Yamaha integrirano stereo pojačalo iz RS serije AX-750 (max. RMS izlaz po kanalu 110 W/ 8 ohm,160 W/ 6 ohm, made in Japan), Yamaha 3.1 kanalno pojačalo za Surround DSP-E492 (max. RMS izlaz po kanalu 3x60 W / 8 ohm), zvučnike rear JPW Mini Monitor (87db/70W/6 ohm), centar JPW CC-40 (90db/60W/6 ohm), subwoofer KEF PSW-1000.2 (106db/100W), Yamaha CD Player iz RS serije CDX-660 (made in Japan), Yamaha tuner TX-680 RDS, Pioneer dvd player DV-575 A.
Pitanja:
Slušam Rock-Heavy Metal (ne speed)
1.) Koje zvučničke kablove preporučate u okviru gore navedenog, posebno za stereo, a posebno za surround ?
2.) Koje RCA konektore preporučate za spoj CD-a i tunera na stereo pojačalo ?
3.) Koju prednaponsku letvu preporučate, a opet u okviru cijene i kvalitete, obzirom na moj sustav ?
4.) Molim Vas možete mi objasniti čemu služi varijabilni izlaz na CD playeru, obzirom da ga imam na svom, a živim u neznanju po tom pitanju. Spomenuli ste svrhu tog izlaza u testu Vincenta SP 996, ali nisam shvatio kako radi bez predpojačala ?
5.) I na kraju možete li analizirati i dati svoju ocjenu moga stereo-surround sustava ?
Unaprijed Vam hvala i veliki pozdrav...
Marijo Krta
krta0 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Odgovaramo redom kako ste pitanja postavili:
1.) Odgovor ne možemo dati jer neke dijelove navedenog sistema ne poznajemo, tj. nismo nikada slušali. Probajte početi s nekim jeftinijim kabelima nekih poznatih hifi brandova, nećete puno novaca izgubiti. U početku kupite kabele koji su do 100 kn/metar, tek toliko da spoznate karakter pojedinog kabela.
2.) Ne savjetujemo da mijenjate RCA konektore na postojećim interkonektima. Razlika u RCA konektorima će se čuti i imati smisla tek na izgrađenom i visokokvalitetnom audio sustavu.
3.) Možete probati s nekom jeftinijom i provjerenom letvom, poput Supre.
4.) Za istu stvar koristi se više termina - neki ga zovu varijabilnim izlazom, neki volum kontrolom, neki atenuatorom glasnoće i sl. Na CD playeru imate fiksni izlaz (koji spajate na IN ulaz na integriranom pojačalu, tj. pretpojačalu. Varijabilni izlaz je onaj koji nije fiksni, spajate ga direktno na IN ulaz na izlaznom pojačalu ili na POWER IN ulaz na integriranom pojačalu. S daljinskim regulirate glasnoću. O famoznom varijabilnom izlazu se često vode žestoke rasprave među audiofilima. No morate znati da većina komercijalnih CD playera ima loše izvedene varijabilne izlaze, stoga je tada bolje CD player spojiti preko fiksnog izlaza. Kvalitetan varijabilni izlaz imaju obično vrhunski high end playeri, koji nerijetko imaju i vrhunsku cijenu. Tri člana naše redakcije spajaju playere direktno u izlazno pojačalo zato jer to naprosto zvuči bolje nego kada se player spaja u pretpojačalo. S druge strane, nemojte od vlasnika pretpojačala očekivati da će ikada reći išta pozitivno o ovakvom načinu spajanja CD playera.
5.) Kao što rekosmo, neke dijelove sistema ne poznajemo, pa ne možemo komentirati.

ZVUČNICI IZ BiH

Poštovani,
listajući Vaše stranice, na nekim sam prepozano neke poznate dečke i neke poznanike, to me ponukalo da Vam se obratim izravno. Naime ja sam stari hifista, generacija 50-ih, po struci aranžer/gr. dizajner, rođen i školovan /kao domsko dijete/ u Hrvatskoj gdje su nas 'crveni uvodili' na mnoge tečajeve: elektrike, elektronike, foto i kino tehnike i tako uveli u 'napast kreiranja i stvaranja' s kojih se nisam skinuo niti dan danas. Godine 1971. našao sam posao u Travniku/BiH/ tu zasnovao porodicu i ostao do dana današnjeg... Rat sam proveo u Travniku radeći sa djecom izbjeglica i stradalnika u Dječjem konzulatu Dječje ambasade Medjaši na poslovima Predsjedavajućeg Odbora za marketing gdje sam nastavio, između ostalog i započeti projekat razvoja zvučnih kutija tipa 'bar-box'. Prototip sam završio nešto poslije rata u vrlo teškim uvjetima bez potrebnih alata i materijala i uza 'sve ono' što prati ljude koji nesto stvaraju dok drugi razaraju.
Naime, ja sam napravio vrlo dobre širokopojasne stereo zvučnike. Kutije sam projektovao prema mom konceptu BAR box tipa sa zvučnicima koji su prema mojim zahtjevima uradili konstruktori iz tvornice zvučnika EI Nis-Svrljig. Pasivne radijatore su takođe radili na isti način. Skretnice sam sam odradio jednostane po konstrukciji – moćne po učincima. Ideja o difuzorima/defragmatorima na surround zvučnicima je logična i jednostavna tko imalo poznaje zvuk i zakone sonike. Sonični kondezator na centralnome zvučniku je nužnost da bi se zadržale bitne čujne percepcije stereo zvuka a dobila definicija vizuelnoga mjesta događanja/radnje. I što sada sa tim? Kao audiofil/zvukoljubac vidim što se nudi na BiH tržištu te domene i pod markom hi-fi quality – klasirana roba koja se nigdje u EU ne smije ni pojaviti. Poznanici me često zovu da im pri toj kupnji pomognem, traze moje mišljenje, savjet a kupe ono 'što ima i sto mogu' – to najčešce užasno zvuči. Po vokacija ja sam kreativac i imam permanentnu potrebu da nešto stvaram: ideja, proizvod, usluga, to je domen i domet moga životnoga smisla – ne novac: novac je samo materijalizira. Tržište, tržišnoga gospodarstva, najčešće određuje sudbinu proizvoda, njegove namjene, pa tako i ideje ugrađene u njega. Što ako toga i takovoga tržišta nema? Ovdje velika većina ljudi stereo doživljava kao 'stvar prošlosti', višekanalni surround zvuk kao 'dobru količinu buke' a 'autentičnost zvučnog dogadaja/radnje je fikcija' - najčešće. Kako mi kao zemlja u tranziciji idemo od 'lošeg ka gorem' tako je i sa dobrim i pametnim idejama – bježe van, u potjeru "trbuhom za kruhom".
Obznanjivao sam ja svoje ideje i drugima ("Stereoplay" - Klaus Kamfenkel, "Stereophile" - John Gourlay i Atkinson) i dobijao verbalna priznanja i savjete da je Hrvatska ipak ta u kojoj bi morao započeti – bar s promocijom. To i pokušavam. Napravio sam nekoliko setova, uvjeren sam da bi ih i prodao da mogu doprijeti do 'pravih ušiju'.
Zvučnike /3seta/ sam završio prije neku godinu i pokušao ih javno predstaviti na način kako je to manje-više uobičajeno u jednom vašem hrvatskom hi-fi časopisu, ali vlasnik nije dao i nije išlo... Stoga se obraćam Vama kao stručnim ljudima od iskustva, koji su vjerojatno i sami 'prolazili kroza čupave predjele kreiranja i stvaranja ' pa ćete me bar djelomično shvatiti.
Da ne bih bio pogrešno shvaćen: ja zelim da se moj uradak čuje od stručnih ljudi, da dobijem stručno mišljenje, usavrsim budući uradak... i tako to. Zato se obraćam Vama i molim Vas za vaše mišljenje savjet ili bilo kakovu pomoć da bih mogao stvarati dalje. A bit će mi dovoljno da mi barem odgovorite na e-mail – 'neki koji su dosegli nebeske visine' nisu mi niti odgovorili.
A sada o mojim zvucčnicima: STEREO pa/ili SURROUND!?
Kako je većina 'zvukoljubaca' uveliko vezana za svoje stereo uređaje, tj. klasičnu stereo postavkau uređaja i slušanja , odlučio sam isprovocirati svoj utemeljeni 'stereo hi-fi konzervativizam'... Naime, sadašnje 'komercijalne surround postavke' većinu nas stereo konzervativca teško moze zadovoljiti, zato sam svoju stereo hi-fi postavku upotpunio sa tri (3) dodatna zvučnika, takode, vlastite samogradnje - CENTRALNIM i dva (2) POZADINSKA (ne otkrivam toplu vodu već je podgrijavam...). Ta dva pozadinska zvučnika ne stoje sa strane već vise na određenim mjestima sa plafona.(!?!)
Nobelovac Ivo Andrić je napisao: "Kada god posmatramo neki novi oblik u njegovom nastajanju, nama pada u oči najpre ono sto je u suprotnosti sa nasim navikama, ukusom i shvatanjima, ono što nas odbija i sa čim ne možemo da se složimo. A tek docnije uspevamo da uočimo sve ono sto je razumno, korisno i sto tu novinu čini opravdanom i neizbežnom".
Zvučnici su namjenski projektovani sa difuzorima/defragmatorima koji određenje frekfencije razdvajaju/povezuju s primarnim zvukom frontalnih sirokopojasnih hi-fi zvučnika, njihovim faznim pomakom i procesorskim kašnjenjem surround zvučnika te se zvuk doima homogenim, kompaktnim i namjenskim za/na sve audio efekte. CENTRALNI ZVUČNIK je trostaznoga tipa sa bassrednjotoncima (2 komda), visokotoncem i supervisokotoncem u jednoj kutiji na čijim se stranama nalaze cijevni dipoli a na vrhu sonični kondezator (modificirani pasivni radijator). S obzirom da većina 'hajfista' ima kvalitetne širokopojasne stereo zvučnike, subwoofer je izlišan jer remeti autentičnost integralnog zvuka…
OSNOVNI TEHNIČKI PODACI O ZVUČNICIMA.
Frontalni širokopojasni: BAR (Bas-Akustično-Revrbracina) kompresiona kutija polarizacionog otklona i fazno usklađnih drajvera osjetljivosti 91 dB/1W/1 m, impedanse 4 Ohma, nominalna snaga frontalnih kanala pojacala 20 – 100 W, frekfencijskog opsega 30 Hz – 20 kHz.
Centralni zvučnik: Kompresiona kutija s cijevnim dipolima i soničnim kondezatorom osjetljivosti 91 dB/1W/1m, impedanse 6 Ohma, nominalne snage centralnog kanala pojačala 20 – 80W, frekfencijskog opsega 50Hz – 24 kHz.
Surround zvučnici: Viseća kompresiona kutija sa difuzor/defragmatorom osjetljivosti 90 dB/1W/1m, impedanse 4 Ohma, nominalne snage surround kanala pojačala 20 – 30W, frekvencijskog opsega 50Hz – 8 kHz.
Znam da će Vam ovo moje pismo dojmiti čudno ali jos mnogi od nas ne žive u tim 'blagodetim potrošačkim društvima' gdje sem novca malo što ima osobit značaj...
Molio bih Vas za Vas odgovor i savjet.
Unaprijed Vam se zahvaljujem uz 'lep pozdrav'!
Branko Filipović
makdigi (A) hotmail.comDRAGI DEANE...

Dragi Prijatelju Deane,
kao uobičajeno, nakon par mjeseci pauze, otprilike iste dužine kao što i tebi treba da stvoriš novi broj Dnevnika, otvorio sam 15. izdanje i ponovno pročitao tvoja razmišljanja s velikim užitkom. Postaviti si za okosnicu elektronsku reprodukciju zvuka koja u svojoj suštini sadrži masu elementarnih pravaca, ali doslovce najelementarnijih poput psihologije (čak i psihijatrije), sociologije, filozofije, medicine mozga-slušne percepcije, fizike, nauke o struji (koju nažalost uopće ne dotičemo) itd.itd. i oko te okosnice "popričati" o svakoj od tih tema , koja poput same problematike reprodukcije zvuka ima svoju površinsku lakoču postojanja, ali onda-kad se malo dublje zagrebu-otkrivaju neslučene ponore dubioza, magla svih vrsta, ali i Saznanja... je sjajna ideja, i to je ono što pričinjava toliko zadovoljstvo čitanja.Kada dugogodišnjem poznaniku kažeš da se i dalje baviš potragom za "dobrim zvukom", reakcija, plastični izraz lica odaje sve ono što dotični uglavnom prešuti jer je siguran da si totalno pretjerao, prolupao-kako kažu klinci. A takvom bolje i ne saopćiti od čega boluje... nema smisla... otišao je predaleko. Pa-pa! Uostalom, takvo mišljenje nije nimalo apsurdno, naprotiv, najčešće je prosto objektivno. Jer kako objasniti da ta potraga nije isključivo i "banalno" potraga za Idealnim Zvukom - čistom iluzijom-daklem. Kako objasniti da je to, među inim i potraga za samim sobom i to vrlo efikasna. Možda i najefikasnija od svih. (Tu mislim na slušanje glazbe). Za svakoga ponaosob postoji zvuk koji najviše odgovara samo subjektivnoj ideji o najboljem zvuku. I pitanje je momentalnog trenutka koliko si bliže ili dalje od njega. Nije da čovjek odvede sebe u trajnu propast, iako se to vrlo često događa, tj. trajno nezadovoljstvo tim neprekidnim "čačkanjem" vec upravo suprotno - barem što se mene tiče - pokušava da iz te "trajne propasti" zvuka izađe VAN! Pronaći zvuk koji tebi samome najviše odgovara, to je cilj. Najčešće, takav se zvuk drugima uopće i ne svidi, kao što tvoja žena, cura, dugogodišnji prijatelj itd. uopće ne shvate ili čuju nekakvu bitnu razliku. (Ali ti garantiram da moja mačka (i ja ) čujemo...he-he-he) Naravno da sam se i ja masu puta zapitao nisam li stvarno prolupao mijenjajući bezbrojne žice itd.itd. i očekujući nekakva lutrija-čudesa i to u dobrano zrelim godinama? Jer, kako dobro kažeš : slušanje zvuka, uređaja (a vrlo često i same muzike) se smatra glupim, bespredmetnim, površnim i besmislenim. Takošto uopće i ne spada u moderni pojam aktivnosti. Upravo suprotno: to je čisto gubljenje vremena. I kada tome nadodaš činjenična stanja... Vjerojatno će izgledati samouvjereno, pretenciozno i površno ali, sasvim sam siguran da još nisam prolupao (barem ne na tu temu i dilemu...) i pogotovo da pojmu gubljenja vremena i ne-aktivnosti uopće nema mjesta. Za razliku od par "hi-fista" koje znam ili sam poznavao, ja sam proveo svo to vrijeme ipak slušajući Muziku, ne uređaj(e). Uostalom, u 30-ak godina sam promijenio sve skupa 3 pojačala. Ali nije bitan broj ili cijena, lova i lampice, bitno je slušanje muzike a to nisam prestao (možda i zahvaljujući dobrom zvuku) niti mi se čini mogućim ikada prestati. Sve ostalo je i trebala bi biti samo igra, djecačko maštanje o Savršenom, pokušaj dohvata Nedostižnog. I, ako usput uspiješ ponešto i konkretno poboljšati-tanto meglio! A to mi se baš i desilo. Igrajući se daklem s (nevjerojatnim) mogućnostima odvajanja predpojačala od pojačala u Nad-u 3020, shvatio sam, a svi ovi dani slušanja su mi to i potvrdili tj. da nije riječ o "impresiji" ili momentalnom raspoloženju itd.itd. već je izvor zasićenosti zvukom bio u Vincent predpojačalu. Da sada ne ulazim u detalje, nije uopće bitno, veselim se potrazi za novim /ili starim/ predpojačalom i pogotovo se veselim svoj muzici koju sam u zadnjih par dana, od kada je došlo do promjena, poslušao, kao i o svoj muzici koju cu poslušati u novim varijantama. Daklem pomak k "mojem" zvuku se desio, uostalom imati češ prilike i čuti i "usporediti". Recimo na snimci tj. CD-u Vivaldi - "La voce, l'instrumento", koju si ovdje slušao i koja ti se stvarno svidjela. Iako nije uopće rečeno da češ osjetiti tj. prihvatiti pozitivnu razliku. Čak naprotiv, nije ni bitno, toliko. Dokle traju tvoji Dnevnici i dokle se koji put desi i nekakav pomak, Nade ima...
P.S. Volio bih čuti tih 9 CD-ova klasike koje su ti, stvarno nevjerojatno za današnja vremena, poslali iz Amerike. Ako to nije neki problem.
Pozdrav i javi se
Bobo
(podaci poznati redakciji)