Pitanja i savjeti, zima 2005/06

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PROBLEM S BRUJANJEM

Ja sam Pero i molio bih vas za savjet, u stvari imam veliki problem, koji ne znam kako da otklonim. Vlasnik sam Roksan integrirca KANDY MKIII, zvučnici su JM Lab Cobalt 816 i Denon CD 1450. Problem je slijedeći, kada kada sam kupio navedeno pojačalo i spojio ga sa zvučnicima s wire world solstice 5, zv.kabelom (pojačalo sam uštekao u utičnicu u zidu, pa onda i u razvodnu letvu) i kada sam upalio pojačalo pojavio se glasan šum i brujanje iz lijevoga zvučnika, a kasnijim kombinacijama kabela lijevog i desnoga ustvrdio sam da zujanje dolazi ustvari s lijevog kanala pojačala, pošto imam i audioquest type 4 zv. kabel - probao sam i njega spojiti u sistem, s njim je nestalo zujanja, tj.sasvim malo se čulo tek kada uho prinesem uz zvučnik. Ovog tjedna sam bio u posjedu zv.kabela audioquest type 8. terminiran u bi wire, spojio ga i pojavilo se opet brujanje, primjetio sam da se prilikom puštanja glazbe s cd-a brujanje izgubi, i kad izgasim cd opet se pojavi. Ne trebam vam ni spominjat koje sam kombinacije sve isprobavao i opet isto.Takodjer sam primjetio kada prstima dodirnem konektore na zvučnicim zujanje prestane, kao da negdje postoji masa. Zanima me zbog čega se javlja taj šum kad pojačalo spojim s boljim kablovima na zvučnike.
Prodavač kablova kaže da je problem u struji tj. instalacijama. Za napomenu inače struja nije baš najbolja u kući napon često oscilira. Čitao sam uputstvo od pojačala tamo piše da mora biti uzemljeno, molio bih vas da mi i o tome nešto kazete, kako bih to mogao riješiti. Sve gore navedene komponente su nove s garancijom teško mi je povjerovat da to pojačalo koje sam kupio novo nije ispravno ili je u pitanju struja.
Da li problem moze riješiti Monster filter za struju HTS 1000, to je razvodna letva s filterom? I za kraj i pitanje vezano za zv. kabele, koje bi mi vi preporučili za ovaj sistem?
POZDRAV OD PERE!
metalhead (A) net4u.hr

ODGOVOR:
Nije nam jasno zašto ste pojačalo prvo uštekali u utičnicu u zidu pa onda u razvodnu letvu. Pojačalo se mora obavezno spojiti schuko kabelom u schuko utičnicu, što znači da ako vam je strujna instalacija u stanu ispravna da će pojačalo biti uzemljeno preko federa na schuko utičnici – u slučaju da u zgradi nema uzemljenja, SAMO JEDNO preostaje da učinite – kontaktirajte električara. NIPOŠTO ne kopajte sami po struji!!! Tek ako utvrdite da postoji uzemljenje razmišljate o nabavi Monster flitera.
Odnesite pojačalo nekom svom prijatelju koji ima korektne instalacije u stanu, tada ćete lako utvrditi da li je pojačalo ispravno ili nije.
Svakako ne držite audio komponentu na audio komponenti nego svaku komponentu na zasebnoj polici na racku – zbog elektromagnetskog polja koje trafo u playeru i pojačalu stvara može doći do brujanja. Također provjerite da li vam se kabeli (strujni i intrekonketi) dodiruju, što nije dobro.

STVARNA SNAGA RECEIVERA?

Pozdrav,
zanima me kako izmjeriti stvarnu snagu na svom reciveru, a nemam sofisticirane uređaje za mjerenje snage nego samo digitalni multimetar. Ako se da izmjeriti s njime, molio bih da mi kažete kako.
Unaprijed hvala!
Josip
josip.brkovic (A) hi.t-com.hr

ODGOVOR:
Za mjerenje snage na receiveru su potrebni digitalni multimetar, osciloskop i 4 ili 8 Ohmski otpornik velike snage.

A/V RECEIVER

Poštovani!
Najprije čestitke na svemu vezanom za Vaš web!
Kako dobar savjet zlata vrijedi, molim za pomoć: imam samostojeće zvučnike Tannoy R3 i u fazi sam kupovine pojačala i CD playera koji bi odgovarali klasi zvučnika i iskoristili ono dobro u njima. Moj mali (nepromišljeni) izlet u "povoljnu" kupnju višekanalnog Yamahinog recivera rezultirao je razočaranjem u zvuk, ali kako nije svako zlo za zlo i spoznajom da mi više od dobrog starog sterea ne treba. U međuvremenu na tržištu rabljenih HI FI "igračaka" zaintrigirali su me i (pra)stari uređaji poput pojačala Marantz model 2211. Pitam se koliko je u današnje vrijeme o takvim "starcima" iz kasnih 70' tih uputno i razmišljati. Dakle, što preporučate, dnevni boravak je veličine cca 4x10 m, od kojih je "slušaonica" u prvoj polovini tog prostora. Samo mi nemojte reći ono što i sam znam - da poslušam i eksperimentiram, budući da je to gotovo nemoguće jer nema trgovca koji će dozvoliti da uređaj nosiš u svoj prostor, možda tek neki od prodavatelja rabljenih uređaja.
Unaprijed zahvalan!
IGOR IZ RIJEKE
igor.lesica (A) pgz.hr

ODGOVOR:
Mnogi su se audiofili nakon početnog ushićenja prilično razočarali zvukom A/V receivera. To što je pojačalo iz 70-ih godina prošlog stoljeća nema veze, jedno od pojačala kojim se povremeno koristim u svom sistemu je također proizvedeno krajem 70-ih godina. Ako je pojačalo u korektnom stanju i ako je cijena povoljna, ne vidimo razloga da ga ne kupite. A pošto se radi o rabljenom uređaju vjerujem da ćete dobiti priliku čuti pojačalo u vlastitoj sobi, to je ono na čemu biste trebali pri kupnji inzistirati.

POPRAVAK ZVUČNIKA

Lipi pozdrav iz Splita, naime imao sam priliku da dobijem od frenda zvučnike Technics SB CD320 i problem je u tome što su mi na tim zvučnicima otišao visokotonac i srednjotonac te pošto je već tu bilo prčkanja po tim zvučnicima već je bilo ubacivano neadekvatnih zvučnika i sad ne mogu da znam za te moje zvučnike koji mi trebaju visokotonci te srednjotonci. Mislim znam da su od 8 oma ali ostalo šta da izaberem??? Unaprijed se zahvaljujem!!!
Mario!!!
noname (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Svakako nemojte nipošto sami, kako kažete prčkati, po tim zvučnicima na pamet. Dvije su moguće opcije: ili dajte nekome da vam taj zvučnik izmjeri, složi skretnicu i stavi drivere ili se odlučite za nabavu novih zvučničkih kutija.

PREPORUKA ZA KUPNJU BOOKSHELF ZVUČNIKA DO 2.000 KN

Poštovanje!
Zanima me Vaša preporuka za bookshelf zvučnike u rangu do 2000 kn/par. Išli bi na Onkyo receiver TX-SR501, i to kao prednji, u sobi veličine oko 11 m2. Zbog relativno malo mjesta bilo bi poželjno da im ne smeta blizina zidova (oko 20 cm). Od glazbe slušam pretežito rock i klasiku i važnije mi je da se zvučnici snalaze s njom nego sa filmovima. Reći ćete, "trebali ste uzeti stereo pojačalo", ali DVD bez surrounda mi je kao juha bez soli, pa je bilo potrebno napraviti kompromis :). Da ne skrećem s teme, hvala unaprijed na savjetima.
Pozdrav!
Dean
dejan.bojc (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
U klasi do 2000 kn vlada strašna gužva te je teško napamet neki model preporučiti. Obzirom na navedeno, odaberite zvučnik koji će ispuniti ova tri kriterija: bookshelf, po ustroju 2-sistemac i s bas refleks otvorom na prednjoj strani. Ne zaboravite pritom na zvučničke stalke kao važnu kariku u sistemu.

PREPORUKA ZA KUPNJU POJAČALA

Poštovani,
Molim Vas savjet za odabir odgovarajućeg pojačala i CD uređaja uz zvučnike Dynaudio Audience 72 SE. Trenutno mi je glavni kandidat Primare I30/CD31 kombinacija, no u igri su još Musical Fidelity A5 pojačalo i CD, Marantz PM-15S1/SA-11S1 te pojačalo Vecteur I-6.2. Slušam rock, blues i jazz glazbu.
Unaprijed hvala i pozdrav,
Tihomir
tihomir.zajec (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Kada te zvučnike spojite na Primare elektroniku dobiti ćete vrlo čist zvuk, zvuk koji će netko opisati i kao predetaljan. Isto će se ponoviti i s Vecteur pojačalom. Musical fidelity elektronika bi trebala dobro pasati. Navedenu Marantz elektroniku nismo slušali.

S CD-A NA DVD... NA DV...?

Molim Vas da mi neko kaže šta treba uraditi da bi se CD koji je snimljen na računaru mogao gledati na DVD-u. Moj problem je u tome što je snimak sa digitalnog kamkordera marke JVC GR-DVL 145-EG, prebacim na cd i taj isti snimak mogu reprodukovati (gledati) na računaru, ali kada taj isti cd ubacim u DVD on, ne podržava tj. ne prepoznaje cd. Probao sam na svim DVD-IMA (DVD-R, DVD-RW, DVD+RV, DVD+R ) ali ništa mi nije pomoglo. Izludi me to što sve te snimke koje sam prebacio sa kamkordera, mogu gledati na računaru ali ne mogu na DVD. Inače ovdje u Tuzli se za jedno presnimavanje sa dvd kasete na cd plaća 30 KM.
Molim Vas da mi pomognete! Zbog toga sam i ugradio DVD GIGABYTE 4XRW 16X16.
Unaprijed HVALA.
J. Marić
jmaricd (A) inet.ba

ODGOVOR:
Dvije varijante nam padaju na pamet. Prva, dobijete zakodirani fajl u DV-avi formatu, ako je samo prebacivanje izvršeno. To se čita u Windowsima jer je to prirodni AVI format za kompove, međutim za DVD treba uzeti taj fajl i zakodirati ga još korak dalje u odgovarajući MPEG-2 format i s nekim programom za izradu DVD-a izraditi DVD (npr. DVD Workshop, ReelDVD i slično).
Druga mogućnost (s obzirom na manjak informacija) je da tamo gdje vam rade prebacivanje odmah naprave i kodiranje u DivX format (dakle MPEG-4, koji je napredniji od DVDovog MPEG-2 formata). Ako je dakle situacija ta da imate CD s DivX formatom, opet ćete imati fajl s ekstenzijom .avi, ali prenapredan za običan DVD player. Trebate imati DVD player koji podržava reprodukciju DivX-a. Utvrdite to, da li vaš player podržava DivX. Ako ne, obiđite sa svojim diskom dućane i provjerite u kojem playeru ti diskovi rade dobro. I taj player kupite, tj zamijenite postojećim.

VINTAGE DENON

Poštovanje!
Nabavio sam receiver denon gr 535 mislim da je iz 70-ih god. Nažalost ne mogu nigdje nabaviti teh. podatke o njemu pa molim da mi pomognete gdje bi ih mogao naći, probao sam i pisati na denonove distributere u europi ali ništa nisam doznao.
Hvala!
Mario
vrapce (A) hi.t-com.hr

ODGOVOR:
Kontaktirali smo direktno sjedište Denona u Japanu. Ovo je njihov odgovor: "GR-535 is Receiver. We were starting to sale it from Sep.1975. It is 30 years old. Unfortunately, we do not have any information for GR-535."

KAKO KUPOVATI?

Vidim da ste ostale znatiželjnike dobro savjetovali pa možda i ja saznam nešto korisno? Nisam baš neki audiofil ali sadašnji sustav koji imam mi već pomalo kida živce - u početku mi je sve bilo OK al s vremenom sam počeo primjećivati mane sustava i sad je to svaki dan sve očtije. Sustav se sastoji od para senonovih samostojećih MD 2626G zvučnika, svaki 24 kg, 180w na 8 ohma, 90 dB. Izvor zvuka je JVC DVD player, najobičniji i sony TA FE 570 integrirano pojačalo. Inače slušam heavy metal, power metal i sl. pa mi pojačalo još i odgovara jer ima tvrd zvuk, puno basa al i njega bi s vremenom mijenjao! Problem su zvučnici koji bez obzira na položaj u sobi dobro zvuče sve dok pojačalo radi na 25-30% snage, iznad toga bas nestaje i sve se izmješa, a ja volim glasno. E sad,imao sam priliku spojiti JBL northbridge E 80 na to moje pojačalo i sve super. Ali onda imam dojam da bi sve bilo bolje s nekim boljim pojačalom i CD playerom a ne DVD-om. Pa ako možete nešto preporučiti - inače sam iz SL. BRODA pa većnu stvari ne mogu poslušati kod kuće. Za pojačalo bih mogao izdvojiti do 5000 kuna a za CD 2000 kn max. Inače soba mi je 6x5 m2.
HVALA UNAPRIJED!
bojan
bojan_immortal (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Pri slaganju hifi sistema (načelno!) vrijedi pravilo jedne trećine - 30% novca dajte za pojačalo, 30% za izvor zvuka, 30% za zvučnike i 10% za kabele. S time da za CD player možete slobodno uložiti i više od 30%. Obzirom da se sistem kupuje ušima tj. slušanjem teško je nešto konkretno preporučiti. Predlažemo da obratite pažnju na uobičajena budget imena koja daju dosta za uloženo poput Cambridge audio, Rotel ili Athena.

AUTO AKUSTIKA

Poštovanje!
Nadam se da mi možete pomoći oko odabira materijala za zadnju policu u mojoj Opel Agili. Kupio sam MacAudio trosistemske zvučnike, koji nisu baš lagani (20 cm promjera bas membrane). Front su isto Macaudio.
Za izolaciju police izmedju prtljažnika i putničkog prostora odabrao sam spužvasto-gumene samoljepljive trakice, koje se koriste za izolaciju na kućnim prozorima (protiv propuha), tako polica neće vibrirati po plastici.
Zanima me još nešto. Pošto je prtljažnik malen, a zvučnici su ipak promjera 20 cm, da li bi bilo pozitivno u polici napraviti bass-reflex otvor? Ako da, kojeg promjera? Obujam prtljažnika je 240 L.
Unaprijed Vam hvala.
Emil Hadžiosmanović, Karlovac.
ehadzios (A) operamail.com

ODGOVOR:
Kao materijal za stražnju policu uzmite medijapan (debljina od 18mm će biti sasvim dovoljna) koji će zbog svoje rigidnosti biti dobar izbor. Ideju o bušenju bas refleks rupa radije zaboravite.

SPAJANJE

Pozdrav, posjedujem od nedavno receiver Harman/Kardon AVR 230, zvučnike prednje Celestion F30, stražnje i centralni također Celestion, te DVD player Pioneer 575. Za sada su zvučnici povezani običnim kabelom, a DVD i receiver običnim cinch interkonekcijskim kabelom. Planiram uskoro odvojiti nešto više novaca za ožičenje pa trebam savjete:
1. kako je bolje spojiti zvučnike: single connection ili bi-wire. Ako spojim bi-wire šta se dobije i koji kabel preporučujete (treba mi 2,3 m za svaki zvučnik, cijena do 100 kn za metar)?
2. kako je najbolje spojiti dvd i receiver za prijenos zvuka, običnim analognim kabelom ili digitalnim koaksijalnim kabelom (ako može preporuka do nekih 350 kn)
unaprijed hvala
pozdrav
Sanja Špoljarić
sanja.spoljaric1 (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Teško je reći generalno da li da se odlučite za bi wire ili single wire. U audio svijetu postoje stavovi koji govore i u korist jednog i u korist drugog načina spajanja. Ako su zvučnici predviđeni za bi wire slobodno ih probajte tako spojiti. Ako je kabel loš, bi wire neće pomoći. Interesantan članak o bi-wireingu možete naći na ovom linku http://www.sonicdesign.se/biwire.html. Što se tiče spajanja DVD playera na AV receiver radi slušanja glazbe, uzmite svakako analogni kabel.

KENWOOD?

Imam Kenwood kućno kino staro 3 godine i tada prilično skupo plaćeno. Na njega sam kupio Celestion prednje zvučnike F20, dva sprijeda i centralni, ostatak ostvaio origanalan.. Nevezano za to imam pojačalo Tehnics SU 900. Zvuk pri gledanju filmova ili slušanju muzike je kako-kad. Naime, soba je cca 20 m2, u uputama za namještanje kućnog kina je samo jedna varijanta koja je nekad izvrsna (uvodna testna muzika MGM) a nekad totalno tupasta. Kako sve to podesiti, postoji li neka literatura a ne samo Kenwoodovo uputstvo koje je vrlo šturo, treba li na sistem još nešto nadodati, ukratko kako do dobrog zvuka u svakoj prilici.
S poštovanjem!
Zoran Ivankovć
snivanko (A) inet.hr

ODGOVOR:
Očito da je Kenwood kućno kino karika koja koči sistem. Što ćete lako ustanoviti ako na Celestion F 20 zvučnike spojite Technics stereo intergrirca, tada bi se zvuk trebao značajno poboljšati.

PREPORUKA ZA KUPNJU HI-FI MICRO LINIJE?

Poštovanje!
Razmišljam kupiti mikro sistem te me zanima koliko su micro sistemi sposobni i u kojoj mjeri proizvesti kvalitetan zvuk koliko-toliko usporediv sa zvukom s komponenti. Namjeravam ga smjestiti u svoju sobu veličine cca 16 m2. Najviše me se dojmio Sony-ev micro DVD sistem CMT-WS2d pa me zanima da li možete reći kakva je kvaliteta zvuka dotičnog proizvoda budući da sadrži (hvaljeno i omraženo) s-master digitalno pojačalo.
Unaprijed hvala, Marko.
marko.klem (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Kao micro linija taj će Sony biti dobar odabir. Mikro linije se po zvuku ne mogu ni približno mjeriti sa zvukom koje daju komponente (niti im je to intencija).

KEF ILI ENERGY?

Poštovani,
evo opet Vam se javljam. Imam jedno pitanje. U mom sistemu Rotel RC 03/RB 03 pre amp-amp, Rotel RC02 cd player i Energy C5 samostojeći zvučnici. Prostorija je oko 30 m2. Razmišljam da kupim nove zvučnike i namjeravam potrošiti oko 10 000 kuna. Imate li kakvih preporuka glede zvučnika u tom cijenovnom rangu a da bi sinergijski zvučno odgovarali s Rotelom. Htio bi da to budu samostojeći zvučnici, u svakom slučaju svakako namjeravam poslušati određene kombinacije prije kupnje. Što se tiče glazbenog ukusa slušam gotove sve od rocka do klasike. Između ostalog ljubitelj sam dubokog i dobro definiranog basa - (tko nije :).
Zahvaljujem unaprijed!
Pozdrav od Branimira
bjelenkovic (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Slušali smo C5 zvučnike u dva ili tri navrata, svaki je put do izražaja dolazio čvrst, dubok i naglašen bas (koji kao što kažete volite i C5 bi vas u tom smislu trebao zadovoljiti). K tome, C5 sinergijski dobro pašu u vaš sustav tako da iskreno rečeno ne vidimo razloga da ih maknete iz sistema. Od zvučnika u klasi do 10.000 kn poslušajte npr. neki skuplji Energy zvučnik (C7) ili primjerice Kef Q7.

KUPNJA WHARFEDALE ZVUČNIKA?

Poštovani,
Prvo da Vam zahvalim na gro savjeta koje sam čitajući i prolazeći kroz sajt pobrao i pokušao ih upotrijebiti. Drugo, pred kupnjom sam seta Hi Fi uređaja pa Vas molim za malo savjetovanje. CD player koji posjedujem je Marantz CD 6000 Special edition koji momentalno svira u kombinaciji s jednim prastarim Technicsovim receiverom (koji mi je srcu drag više zbog izgleda nego zvuka). Razmišljam o kupnji novih zvučnika koji bi, budući da mi soba nema 50 kvadrata trebali biti book shelf, a uz njih bi možda uskočilo i novo pojačalce. Iz nekog razloga rado bih u svom sustavu vidio Rotela RA1062 ili RA1072 pa me zanima ima li smisla uz njega uzeti Wharfedale diamond 9.1 book shelf? Pitam čisto zbog kategorije kvalitete Marantza, Rotela i Wharfedale-a. Molim savjet.
Lijep pozdrav,
Petar Milić
petar (A) dim.hr

ODGOVOR:
Wharfedale Diamond 9.1 je izvrstan odabir za te novce. Uz taj bi zvučnik dobro išlo NAD pojačalo c320BEE.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pozdrav!
Primio sam vaš savjet na moje pitanje za kupnju hi-fi sustava od petnaestak tisuća kuna i vi ste mi rekli marantz pojačalo i cd i B&W zvučnici ili NAD kombinacija i Diamondi 9 serija (koje ni nemam priliku čuti u Zagrebu koliko sam informiran). Bio sam u audiocinema artu i tamo mi je gospodin preporučio pojačalo NAD C320BEE, cd player C521BEE i Triangle Antal (oko 10000 kn). Imam dogovoreno da to poslušam i tu ću i učiniti. Sad me muči da li bi Harman Kardon cd player HD970 bio bolji izbor budući da je dobio EISA nagradu i ima 384kHz/24bita samplovanje i košta samo 2600kn. Još ću poslušati i B&W 603s na Rotel pojačalu i cd playeru u Audio Artu, pa ću vjerojatno donest neke zaključke. Međutim sve moje planove pomutio je plavi oglasnik, jer u njemu sam vidio tako dobrih stvari za jeftine novce. Npr zvučnici B&W Nautilus 804s za samo 13000 kn, a novi koštaju 30000 kn. Pa možda nebi bilo loše dati 3000 kn više i kupiti te zvučnike, a ne Triangle Antal za 10000 kn nove. Savjet iz vašeg velikog iskustva mi je potreban, jer ne želim tek tako bacati novac koji se lako ne zarađuje. I drugi zvučnici preko oglasnika poput Dynaudia su upola jeftiniji nego u trgovini.Da li se isplati?
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Da li ćete se odlučiti za kupnju novog ili rabljenog uređaja, tu vam mi ne možemo pomoći, to morate sami odlučiti. Jedni način da donesete odluku o nekom uređaju je da ga slušate. Ako se odlučite za Nautilus 804s, logično bi bilo očekivati da će i ostatak sistema biti te kvalitete i razine. Što se tiče EISE, opet kažem, jedni način da steknete dojam o nekom uređaju je da ga slušate. Sve je relativno - EISA je zvučnikom prošle godine proglasila Mission v63 - taj isti zvučnik je britanski Hi-fi choice proglasio prosječnim dodijelivši mu tri zvijezdice.

BEZ POJAČALA NEMA ZVUKA!

Pozdrav!
Početnik sam u svijetu hi-fia. Planiram kupiti neki audio sustav pa me nešto zanima. Htio bih kupiti miksetu, 2 DVD playera i 2 zvučnika, pa me zanima moram li imati i pojačalo i/ili receiver ili mogu zvučnike i playere spojit na miksetu. Kakav god bio odgovor, možete mi preporučit jeftiniju miksetu i ako treba pojačalo i/ili receiver, a da sve može funkcionirat. Vidio sam kod nekih savjeta da je bitno jesu li zvučnici aktivni ili pasivni pa kakvi bi meni trebali?
Unaprijed hvala
Valentino Buza-Vidas
valentino.b (A) inet.hr

ODGOVOR:
Ako spojite zvučnike i playere na miksetu nećete dobiti nikakav zvuk, potrebno je pojačalo. Playere ćete spojiti na miksetu, miksetu na izlazno pojačalo koje spajate na zvučnike. Možete se odlučiti i za varijantu nabave aktivnih zvučnika (koji imaju u sebi ugrađeno pojačalo), u tom slučaju miksetu spajate direktno na zvučnike.

KUPNJA YAMAHA RECEIVERA?

Poštovani,
imam priliku kupiti novi AV receiver Yamaha RX-V 457 po cijeni oko 1.800 kn. Kako sam novi u svijetu Hi-fi -a molio bih Vas za mišljenje o tom uređaju i eventualnu preporuku za neki drugi u cjenovnom razredu oko 2.000 kn. Možete li mi preporučiti zvučnike koji bi odgovarali tom receiveru. Bitno mi je da sistem dobro radi kako u stereu tako i surroundu. Soba mi se nalazi u potkrovlju i veličine je 15 m2. Trenutno za prednje zvučnike imam Jamo sustav sateliti SAT 200 i subwoofer SW 200.
Pozdrav,
Tomislav Zajec
tomislav (A) eto.hr

ODGOVOR:
Naveden Yamaha receiver je dobar izbor, pored njega probajte poslušati i neki Harman/Kardon ili Denon model. Od A/V receivera ne možete na žalost očekivati da jednako dobro radi i u stereu i u surroundu, pogotovo ne od uređaja u tom cijenovnom rangu.

CAMBRIDGE I JBL

Pozdrav! kao prvo pohvala vashem siteu...
ovako... bavim se produkcijom muzike (početnik).. planiram kupiti pojačalo Cambridge 540A i zvuchnike JBL Control 1... sve novo... interesira me dal che cambridgeovo pojachalo i ti zvuchnici zajedno pružiti kvalitetu zvuka potrebnu kod kućne produkcije... potreban mi je chist, "sirov" zvuk... kasnije chu kupovati josh neke efekte (kompresor,delay, roland 909mc sampler) pa me interesira dal se razumijete i u tu opremu? jer bi mi svakako koristila pomoć...
unaprijed hvala...
keep up the good work...
Shajo
fishschool88 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Cambridge integrirac je dobro pojačalo. Iako bi, ako ćete se baviti produkcijom glazbe, bilo logičnije da se odlučite za nabavu izlaznog pojačala (ili aktivnih zvučnika) i miksete. S konkretnim JBL zvučnicima nisam upoznat, no mogu slobodno reći da JBL na području studijske i razglasne opreme ima odličnu i zasluženu reputaciju.

PROMJENE U ZVUKU SUSTAVA...

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi možebitnog problema. Posjedujem SANSUI pojačalo (AUX-serije), zvučnike (samogradnja - dvosistemski transmisijski floorstander s DYNAUDIO driverima), a kao izvor zvuka već duže vrijeme koristim stariji jeftin Technics CD-player koji je spojen s pojačalom preko Yamaha equalizera. Razlog umetanja equalizera u sistem je bolje osobno "ležanje" zvuka (ne baratam baš s pojmovima za opis zvuka), nego bez njega. "Problem" je u tome što bih se iz nekih razloga htio riješiti equalizera, a da pri tome puno ne izgubim na osobnoj zadovoljštini glede kvalitete zvuka. Razmišljam o eventualnim promjenama u sistemu (izvor zvuka, ožičenje,...) pa bi mi svaka sugestija dobro došla.
Hvala.
P.S. ožičenje je osobna proizvodnja (dijelovi iz Conrad-a). Vrsta glazbe nije ograničena, dok financije jesu.
Siniša iz Čakovca.
sinisa.trstenjak (A) ck.t-com.hr

ODGOVOR:
Prvo morate definirati koje i kakve promjene u zvuku sustava želite izazvati. Konkretniji odgovor je nemoguć iz niza razloga (npr. akustika konkretne slušaonice), jedan od važnijih je svakako Dynaudio zvučnička kutija. Postavlja se pitanje tko je radio set-up (skretnicu) za taj zvučnik. Ako je radio netko tko je amater, savjetujem da date izradu skretnice nekome tko je na tom području profesionalac, posjeduje vrhunsku mjernu i simulacijsku opremu i zna svoj posao - jer iz vlastitog iskustva mogu reći da se iz Dynaudio drivera može puno izvući. Što se tiče equilizera, toplo preporučam da ga bez imalo razmišljanja izbacite iz sistema. Jer lako moguće da ste se navikli na pogrešan zvuk, na zvuk koji je pun koloracija i izobličenja (a koje equilizer u sistem donosi).

SONY MINI-DISC?

Pozdrav!
Zanima me nešto o MDS-JA50ES marke Sony? Možete mi o tom mini-discu napisati neke prednosti i nedostatke. Kolika bi mu bila cijena i gdje bi ga se moglo nabaviti u Zagrebu?
Nikola Domjanić
stjepan.domjanic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Od Sony mini diskova, družili smo se s dva modela. Prvi je bio jedan model iz serije 300 (model 303 ako se ne varamo) koji se nije pokazao u najboljem svijetlu, no zato je imao iznimno nisku cijenu. Drugi model s kojim smo se imali prilike družiti je bio hvaljeni 940 QS o kojem možemo reći sve samo najbolje. S navedenim modelom 50ES nismo upoznati, no obzirom da se radi o modelu serije ES za očekivati je da odlično radi. Obzirom da se radi o diskontinuiranom modelu, sumnjamo da ćete ga naći u dućanima (osim ako je negdje ostalo starih zaliha), probajte putem oglasa.

SINERGIJA UREĐAJA...

Dobar dan,
Imam samostojeće zvučnike B&W DM 603 S3, slušam ih na AV RECEIVERU Onkyo 50W, po kanalu na 8 ohma, koji prvenstveno služi za kućno kino. Želio bih nabaviti neko stereo pojačalo, može i polovno, koje bi se dobro složilo s ovim kutijama. Cd je Marantz CD 5000. Soba u kojoj slušam je 5x4 metra i visine 2,9 m. Molio bih Vas da mi date savjet koje pojačalo bi bilo optimalan izbor, želio bih postići bolju definiciju basa!
Damir Fekete, Osijek
Damir.Fekete (A) hep.hr

ODGOVOR:
Sinergijski bi dobro pasalo neko Marantz pojačalo. Solidno bi pasao i Rotel s kojim biste dobili dublji i čvršći bas u odnosu na Marantza. Probajte čuti oba pojačala u vlastitom sistemu.

KUPNJA NOVIH UREĐAJA

Ponizno molim savjet!!!
Volio bih imati audio sustav u svom prilično velikom boravku koji bi po mojim željama trebao zvučati dinamično i detaljno. Pretežno slušam ambijentalnu glazbu i techno, ali i gitarističke solaže Satrianija, Steve Vaia itd. Imam plan kupiti AV reciever i dvd-cd multiplayer nešto kao Marantz DV7600 (5000kn) ili je pak bolje odlučiti se posebno za cd player kao npr Harman kardon HD 970 (2600kn) i posebno za dvd player? Sve bi to složio kao kućno kino s centralnim zvučnikom, subwooferom te 2 prednja i stražnja identična zvučnika u cilju da dobijem potpunu, kvalitetnu 5.1 zvučnu sliku u fimovima, a stereo bi slušao u dolby pro logic 2 dekodiranju. Je li ova moja ideja sa 4 identična zvuènika čista pogreška i potpuno nepotrebno bacanje novca? Odlučio bih se za Monitor Audio Bronce B6;KEF Q5 ili Q7; B&W DM309 ili Energy C5 ili tako nešto. Ne znam koji je tu najbolji izbor. Da smo na čisto nisam bogatun, ali sam uspio skupit oko 20 000 kn i spreman sam uložiti toliko i konačno dočepati se kvalitetna zvuka, a opet nemam novca da bih uzimao posebno stereo pojačalo, za slušanje stereo glazbe. Da li je moguće dobiti kvalitetan stereo zvuk iz višekanalnog AV recievera i da li se slušanje u Dolby Pro Logicu 2 može mjeriti sa čistom stereo dvokanalnom reprodukcijom. Molim vas da mi za ove novce koje sam spomenuo pomognete kupiti ovo što sam naveo, jer sam totalno izgubljen u moru proizvoda, a znam da u hi-fi svijetu ne vrijedi ona koliko para toliko muzike. Volio bih da mi točno navedete model recievera, playera, zvučnika, jer mi nije zgodno da idem po slušaonicama i bilježim vlastite dojmove budući da nisam iz Zagreba.
Hvala unaprijed i VELIKE POHVALE za ovaj site!!! Svaka čast!
Sa štovanjem
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Svaki od navedenih zvučnika bi u nekoj kombinaciji mogao dobro zvučati, kao što se niti jedan od navedenih zvučnika vama možda ne bi dopao. Upravo je stoga NUŽNO da vi čujete te zvučnike na djelu i donesete neke zaključke. DVD player će svirati u stereo modu kao dvostruko ili trostruko jeftiniji CD player (ako želite kvalitetnu reprodukciju u stereu, možete se alternativno odlučiti i za DVD player kao transport plus vanjski DAC). Isto se odnosi na usporedbu stereo pojačalo-AV receiver. Reprodukcija u Dolby Pro Logicu 2 se ne može mjeriti s čistom stereo reprodukcijom.

BOWERS I MARANTZ KOMBINACIJA?

Pozdrav iz Slovenije!
Prvo pohvale ekipi koja formira Audio-Puls!
Moje pitanje je vezano na kupnju pojačala i CD playera. Naime, posjedujem "višak" zvučnika B&W 601 S3 i volio bih imati jedno dobro i ne baš najskuplje integrirano pojačalo i CD player. Biram između Marantza (PM 4200 ili 7200) i Rotela (još ne znam koji model), možda čak Harman Kardon, ali sam otvoren i za bilo koje drugo pojačalo, koje bi se fino uklopilo u sistem tog cjenovnog ranga. A za CD player isto "bacam oko" na Marantz (CD5400 OSE) i Rotel, ili NAD (C521 BBE). Volim slušati sve od heavy metala, rocka do jazza i etno muzike, ali nikako klasiku ili nešto slično. Unaprijed se zahvaljujem za bilo kakvu pomoć (ako nisam previše zakomplicirao stvari).
Stjepanović Zoran
stjepanovicz (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Svi navedeni uređaji predstavljaju dobar omjer cijena/kvaliteta. S Marantz/B&W kombinacijom ne možete pogriješiti, iako predlažem da poslušate sve navedene uređaje radi boljeg upoznavanja.

VECTEUR-DYNADIO-ROTEL?

Poštovanje,
imam pojačalo Vecteur I4.2 i CD player Rotel RCD-02 (uskoro bi primarni izvor zvuka trebao biti gramofon Pro-Ject Debut III). Soba je veličine 5,5 x 5,5 x 3,5m. Zanima me Vaše mišljenje na koje bi zvučnike (polovne) trebao obratiti pažnju u cijenovnom rangu do cca. 5.000 kn.
Preferiram analitičan, otvoren zvuk bez koloracija.
Pozdrav,
Davor
burag (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Poslušajte neki model iz Dynaudio Audience serije.

KAKO SPOJITI HI-FI LINIJU NA KOMPJUTOR?

Molim za pomoć,
naime kupiti ću si liniju pa da mi objasnite spajanje linije na kompjuter da mogu slušati radio kasete na kompjuter.
Zoran Pocrnić
zoranpocrnic (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Nismo sigurni da li smo shvatio vaš upit. Naime, nameće se logično pitanje zašto bi netko htio spojiti liniju (tj. njezin cassette deck) na kompjutor. Pretpostavljam da to nije zbog slušanja linije na kompjutorskim zvučnicima (što bi bilo besmisleno uzevši u obzir kvalitetu kompjutorskih zvučnika) nego da želite prebaciti kazete u CD ili MP3 format. Potrebno je da spojiti izlaz iz linije (ako ga nema onda headphone out) na kompjutor tj. ulaz na matičnoj ploči. Još je potreban i program, na tržištu ih ima više, jedan od učestalijih je WaveLab. Njime se rukuje vrlo jednostavno. Preko WaveLaba snimate direktno s kazete na kompjuter, a potom u samom WaveLab-u konvertirate u MP3 (ili nešto drugo), potom prebacite na klasični CD i to je sva mudrost. U WaveLab-u možete podizati nivo snimanja i ujednačiti ga da bude uravnotežen bez velikih probijanja, dok snimate imate i VU metar tako da uvijek možete kontrolirati nivo snimke (ne preporučuje se da bude viši od +3db jer dolazi do izobličenja), možete odrezivati snimku, miksati, podizati početak i smanjivati kraj, itd. Predlažem da pogledate i ovaj link http://www.thinkgeek.com/computing/drives/7a8d/, radi se o tape deck jedinici za PC, između ostalog u sebi ima ugrađenu analogno digitalnu konverziju.

STEREO ILI SURROUND?

Molba za savjet!
Premda kod kuće nemam posebno dobre uvjete za slušaonicu, a ni dovoljno novaca za kupovinu vrhunske opreme, ipak pokušavam pribaviti kvalitetnije komponente u skladu s mogućnostima. Obzirom da mi je nedavno nakon 10 godina otkazao CD player, odlučio sam se za nabavu novog uređaja. Listajući WEB-om i obilazeći trgovine dobio sam ponudu za kupnju DVD playera ROTEL RDV 995 po posebnoj cijeni jer vlasnik (moj poznanik) čisti zalihe starih modela jer već prodaje nove. Cijena je 2000 kn i već mi je kod kuće spojen na probni rad. Uređaj je spojen na muzejski primjerak pojačala A-klase YAMAHA 1000-II. Razlika u odnosu na prethodni player je očigledna jer ono je ipak bio jeftiniji uređaj JVC. Zapravo me zanima da li da za tu cijenu tražim neki noviji uređaj drugog proizvođača ili bi ROTEL bio ipak dobra kupovina.
Zahvaljujem,
Zok
pavlovic (A) voda.hr

ODGOVOR:
Koliko smo shvatili iz vašeg upita, zanima vas slušanje muzike, a ne gledanje filmova. U tom smislu je nepotrebno kupovati DVD player. S druge strane cijena po kojoj vam se taj player nudi jest povoljna, no sjećam se oglasa u kojem se primjerice prodavao Rotel RCD 991 za 3.000 kn.

CD, SACD, DVD-A...?

Poštovani admin,
profesionalni sam glazbenik, no ima nas i bez sluha (i obratno), pa bih to stavio kao tek usputnu konstataciju. Ovo je molba za diskusijom za Vas, ali i za sve koji će to čitati na vašem siteu.
Okrenuo bih se mojoj znatiželji koja prerasta u opsesiju, tim više jer nailazim na tabule raza, tabue, ljubomorno čuvana "znanja", dileme i kontradiktorne izjave onih koji "sve znaju", ali samo teoretsko-zabludnički, i mnoštva novih pojmova i standarada u odnosu na dosadašnje koncerte, magnetofone, ploče i CD-e. Tu mislim na relativno novu vrstu audia, barem kao dostupnog ekonomski, kao novog i kvalitetnijeg u bit rate-ima i sample rate-ima, pa reproducirani na novom broju kanala- x.1 standarda, u odnosu na stari mono/stereo.
AUDIO AC3, DTS, AUDIO DVD, SUPER CD novi su pojmovi, a kao središte mog interesa je audio domena ne samo ovisna o videu, gdje je u drugom planu (očigledno) nego prema kvalitetnom zvuku, dakle naprednijem digitalnom zvuku u odnosu na dosadašnji standard Audio CD (16bit/44.1kHz).
Nedavno sam dobio pitanje jednog prijatelja kako tretirati DVD-AUDIO, pa sam se iznenadio kako nemam pojma o tome, da ne velim da već dva mjeseca pokušavam naći nekog tko uopće to posjeduje u Zagrebu, pa i cijeloj Hrvatskoj, a kamoli da se u to razumije s strane kreiranja odnosno produciranja glazbe u tom standardu! A mene zanima ima li netko tko se time bavi, bilo stvaranjem-produkcijom bilo izdavaštvom i volio bih ga upoznati radi diskusije i razmjene iskustava.
Naravno već sam pokrenuo razne rasprave o x.1 surroundima i uz iskustva nekih kolega saznao da nitko ne zna NIKOGA tko to kuži ili se profesionalno time bavi. Oni (kolege) sami nisu bili zadovoljni rezultatom, pa su lagano i odustali ili bar privremeno.
No iz razgovora s njima sam ipak nešto saznao, npr. da su AC3 kompresije AIF STEREO filea oko 10 puta, a DTS 3x, što znači degradaciju u kvaliteti u odnosu na "obični" STEREO. AC3 i DTS su uglavnom 16bitni na sampling rate-u od 48KHz, što znači da je kvaliteta u odnosu na obični Audio CD koji je 16bitni i na 44.1KHz samo malo kvalitetniji produkt, ali ujedno i bar 3x (DTS) slabiji u odnosu na stereo jer sadrži 6 kanala nasuprot 2 stereo kanala, što je pak uvjetovano ograničenošću SPDIF protokola na korisničkim DVD-Playerima, koji je ograničen na propusnost veličine jednos stereo kanala. Da li sve skupa ide na mp3-zaciju i degradaciju zvuka, u vrijeme kad tehnologija (da li?) nudi sve veće mogućnosti?
Koji je smjer budućnosti zvuka, zar je moguće da se sve radi za neobavezna, površna slušanja, jer više nema interesa za dobar zvuk ili je taj kvalitetniji trend prikriven i teško dostupan, kako bi firme bofl sounda profitirale, uvjeravajući nas kao naši izdavači, "samo ono šta raju zanima" što se na grčkom veli kruha i igara (šalim se).
Malo komplicirano i konfuzno, no to tek toliko rezimiram da bismo vidjeli gdje sam - nigdje. Grubi početak, a još naravno imamo najveći problem, to nikog ne zanima.
Da li se tko bavi time profesionalno ili želi komentirati, jer još nisam našao čovjeka u Zagrebu koji vlada time!!! Volio bih ga osobno upoznati i možda uz kavicu proze privoliti na čašice razgovora o toj temi! Kako sam imam želju producirati glazbu za DVD, ili neke druge gore navedene sisteme, moglo bi nam dobro doši razgovori možemo prodiskutirati problematiku i razmjeniti iskustva. Ja imam AUDIO PROJECT STUDIO, u kojem mogu producirati 24bit/96kHz zvuk u 5.1 DTS standardu. Volio bih i više... ili ne bih!?!?
Želja nam je saznati više o svim standardima (dakle i o AUDIO DVD-u, koji bi trebao biti najkvalitetnije rješenje) i biti u toku s novotarijama koje ili već postoje ili će se tek pojaviti.
Ako netko ima kakvih iskustava ili samo impresija, kao slušaoc ili slušalac, kako se već veli, također će mi pomoći svojim komentarima Pa krenimo, hvala unaprijed, čekam odgovor i pisma zainteresiranih sličnomišljenika.
K Art
k_art_media (A) yahoo.com

ODGOVOR:
O SACD i DVD-A tehnologiji sam do sada primio nekoliko desetaka pisama i izbjegavao sam dati odgovor, no eto ovaj put ću dati svoj stav o tome. SACD i DVD-A tehnologija je nešto što ja osobno ne želim previše komentirati i nešto o čemu (do daljnjega) nećete moći previše čitati na stranicama ovog web sajta. Nemam namjeru ulaziti u tehnička obrazlaganja SACD i DVD-A formata, o tome se na internetu može naći gomila informacija. Moguće je da ta nova tehnologija donosi neke nove prednosti i da ima potencijala i da može zvučati bolje od Red Book CD-a, no apsolutno je PRERANO za audio konzumenta da (po)troši svoje novce na tu tehnologiju. Pogotovo dok je cijena SACD/DVD-A diskova tako bezobrazno visoka i dok ih na tržištu ima tako malo. Ludo bi bilo očekivati od audiofila da će se tako lako odreći svoje godinama skupljane fonoteke (koja nerijetko prelazi brojku od tisuću CD-ova ili ploča) i da će potrčati u dućane kako bi nabavio SACD/DVD-A reizdanja ili SACD/DVD-A playere. Osobno k tome ne volim reizdanja – original je original i ne treba ga dirati. Industrija je najavila te nove medije kao nešto što će zamjeniti dobar stari CD format - i tako to industrija trubi godinama i godinama, a CD je i dalje apsolutno dominantan audio medij. I tako će biti još dugo vremena. SACD i DVD-A formati su se na tržištu pojavili prije 10-ak godina – ako u proteklih 10 godina ti formati nisu osvojili tržište (a tako su to njihovi kreatori najavljivali), ne vidim zašto bi to učinili u idućih 10 godina. Zovite me zastarijelim ili konzervativnim, ali ja bježim od tih novih tehnologija te se i dalje stalno vraćam dobrom starom vinilu i običnom CD formatu. Pogotovo uzevši u obzir da su zadnjih godina CD playeri nove generacije sve bolji i bolji te pomiču standarde. Sjetite se uostalom 80-ih godina kada je industrija pod parolom "perfect sound forever" na sav glas najavljivala pojavu, u ono doba, novog CD medija koji je trebao za sva vremena pokopati vinil. Do dana današnjeg to se nije dogodilo, dapače u zadnjih par godina vinil doživljava revival. I što na SACD i DVD-A primjeru reći nego – povijest se ponavlja. Tresla se brda, rodio se miš. Ponovo kažem, treba se strpiti s kupnjom ikakvih DVD-A/SACD playera i diskova, sve dok se rat među njima ne dovrši. Ako se ikada dovrši, odnosno ako se iznjedri pobjednik, odnosno ako taj i takav format uopće preživi na tržištu. A njihovim se ratom ja NIMALO neću opterećivati, samo neka oni ratuju – dok to čine, ja ću uživati u svojoj kolekciji ploča i CD-ova. Uostalom, ne bi me čudilo da se za 5 ili 10 godina na tržištu pojavi i novi format koji bi se zvao otprilike ULTIMATE TOP ULTRA FANTASTIC SUPER AUDIO CD koji bi industrija opet najavljivala kao nešto revolucionarno, dosada najbolje i tjerala sve kupce da troše novac na tu novu tehnologiju. U zadnje vrijeme se na tržištu pojavljuje sve više univerzalnih playera koji sviraju ama baš sve postojeće formate – all in one playeri se nisu nikada pretjerano sviđali prosječnom audiofilu i sumnjam da će se to promijeniti. Sjetite se samo stereo receivera koje audiofili nikada nisu prihvatili jer su bili two in one. S druge strane, pojavom kućnog kina, došlo je do strašne komercijalizacije i devalvacije dobrog zvuka, te se do unatrag par godina činilo da stereo neće preživjeti – no hvala Bogu stereo je dan danas živ i snažan. Potkrepljujem to podacima iz jedne britanske audio firme (u kojoj radi jedan moj poznanik) koja je u protekloj godini imala porast od 25% u prodaji dvokanalne audio opreme. Imam također i prijatelje koji rade kao prodavači u CD shopovima u Zagrebu i New Yorku – podaci o prodaji SACD i DVD-A diskova su - poražavajući. Dakle, za očekivati je da će na audiofilskoj razini u budućnosti dominantan medij biti CD odnosno vinil, a na komercijalnoj razini MP3. Eto toliko o ovoj tematici od mene, mogao bih još toga reći, no vjerujem da je ovo sasvim dovoljno.
Marko Pecotić
gl. urednik
P.S. - Nisu Grci govorili "kruha i igara" nego Rimljani :)

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA?

Poštovanje!
Dobio sam Yamaha AV Reciver HTR 5740. Pa bi mi sad trebali zvučnici (5.1) do 2000 kn. A ne znam kakve, koje snage dali 2 ili 3 sistemske. Pa bih vas molio za savjet.
Unaprijed zahvalan
V. Raukar
vraukar (A) inet.hr

ODGOVOR:
U toj klasi cijene obavezno kupite 2-sistemske zvučnike.

NAD, CAMBRDIGE...

Pozdrav,
Kao i većina ostalih potpunih HiFi početnika koji Vam se javljaju, od silnih zastupnika i trgovaca nisam uspio dobiti ništa vise doli nabrajanja njihovih komponenti iz kataloga, naravno bez mogućnosti predslušanja komponenti u vlastitom stanu (svi redom to odbijaju). Vaši savjeti mi se čine kao iskreni i ponajprije vrlo stručni odgovori, pa Vas molim da mi pomognete oko par pitanja. Prostorija za slušanje je solidna novogradnja veličine oko 17 + 6m2, s dosta velikim šankom koji djelomično odvaja ova dva prostora. Namjeravam uložiti do 10.000kn gotovine u stereo sustav, na njemu bi se slušalo primjerice Queen, U2, Seal, Josh Stone, Stevie Wonder, a i koji klasični stavak bi mogao također zalutati.
1) prvi i jedini sustav koji sam čuo je CA540D Azur + Marantz 6010OSE + Monitor Audio Bronze B3 (ne nalazim ga na Monitorovim stranicama?!). Iako sam početnik djelovala mi je malo "rezervirano". Bez iskustva slušanja i isprobavanja drugih kombinacija teško mogu ista objektivnije/smislenije izjaviti?
2) druga preporučena mi kombinacija je NAD C352/C542 s Energy C500 zvučnicima ili Jamo E770. Koju od ovih kombinacija bi mi preporučili? Ne volim paušalne izjave, ali čitajući i slušajući vidim da je Jamo dosta "ispljuvan", a i do sada ga nitko nije niti spomenuo u vasim savjetima i pitanjima. S razlogom?
3) usprkos sjajnim recenzijama navedenih CA uređaja, preporučuje mi se NAD, čak i "slabije" varijante C320BEE + C521BEE. Je li to po vama opravdano?
4) Svjestan sam činjenice da je izbor vrlo subjektivan doživljaj i funkcija prostora i sinergije komponenti, ali možete li ipak preporučiti svoj izbor jednog entry level stereo sustava za ove novce.
Hvala Vam unaprijed i pozdrav,
Vladimir Kosanović
vladok313 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
I NAD i Cambridge audio u toj klasi daju puno dobrog zvuka za svoju cijenu, te s razlogom slove za best buy. No najiskrenije vam savjetujem, a uzevši u obzir da ste do sada imali prilike čuti tek jedan sustav, da prije ikakve kupnje odvojite vremena, nazovete audio dućane i naručite se na slušanja. Poslušajte barem desetak različitih sustava prije ikakve kupnje. Poslušajte što vam govore prodavači, čitajte testove uređaja na internetu no k tome, najvažnije od svega, pratite svoje srce i svoj ukus. Nemojte kupiti neki uređaj zato jer vam je prodavač rekao da je taj uređaj u nekom časopisu dobio 5 zvijezdica, nego kupite onaj uređaj koji je VAMA ostavio najbolji zvučni dojam. Odaberite u svojoj fonoteci desetak različitih pjesama za koje smatrate da su vrhunski snimljene i s tim snimkama odlazite na slušanja. Sa sobom slobodno ponestite i tekicu u koju ćete bilježiti dojmove sa slušanja.

VAN DEN HUL?

Poštovani,
Sve najbolje u Novoj 2006. i nadam se da ćete nastaviti voditi ovaj itekako koristan i kvalitetan site.
Evo mog "problemčića". U svom sustavu imam predpojačalo Rotel RC 03, pojačalo Rotel RB 03, CD player Rotel RC02. Zvučnici su Energy C5, zvučnički kabel je Straightwire Symphony, a interkonekt za preamp - amp je VDH 102 mk3. Interkonekt za cd player je Nordost Solar Wind. Zvuk mi je malo naporan u visokima, oštar je (tipičan Rotelov sound). Treba mi preporuka: koji interkonekt za CD player da poslušam jer ovaj Nordstov unatoč odličnoj dinamici je malo naporan u visokima. Sistem sam poslušao s Grado 120 slušalicama i siguran sam da bi promjenom interkonekta djelomično poboljšao zvuk odnosno otklonio nedostatke oštrijih visokih. Iako mi treba topliji interkonekt volio bih da ima čvrst i dobro kontroliran bas. Na pamet mi pada VDH 102 mk3 no za ostale modele nisam siguran. Namjeravam potrošiti do 750 kuna. Molim Vas da mi preporučite par modela kvalitetnih i "toplijih" interkonekata.
Lijep pozdrav
Branimir
bjelenkovic (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Sami ste dali odgovor, VdH 102 mkIII je (u tom rangu cijene) IZVRSTAN kabel koji bi dobro pasao. Pretpostavljam da je VdH kabel koji imate dužine oko 1 metar – čitavu stvar možete vrlo jednostavno i komotno rješiti na način da ga prepolovite, a odrezane krajeve terminirate (ili date nekom tko to zna).

AKUSTIKA PROSTORA...

Pozdrav,
Pre mesec dana izveo sam BI-WIRE zvučnika Focal JMLab Opal 615. Na MID-HIGH input stavio sam Focal kabel, a na BASS input VDH CD 122 Hybrid kabel. Dobivenim sam zadovoljan jer sad se čuje puno više detalja, bas je bolje definiran itd.... Ali kod ponekih snimaka čini mi se kao, da su visoki možda malo ''vrištavi'' i niski malo slabije definirani? Jasno je, da mnogo zavisi od kvalitete snimke ali ....? Možda bi trebalo još malo zvučno ''udesiti'' slušaonicu !? Pa me zanima na koji način naći mjesta gdje je potrebno staviti absorbere (recimo neke panele od pjenaste gume s piramidama ili slično) !?
Hvala unaprijed,
Janez
Janez.Tomsic (A) nlb.si

ODGOVOR:
Idealna je slušaonica ona koja niti zvoni, a niti je pretjerano dampirana. Svaku golu plohu u slušaonici trebalo bi razbiti postavljanjem zidnih polica, tegli s cvijećem, apsorbera, difuzora, itd. Mjesta u slušaonici koja zvone ćete jednostavno naći tako da hodate po slušaonici i plješćete. Slušajte s kojeg/kojih mjesta dolazi odjek. Ta mjesta treba pokriti. Osim pljeskanjem, možete i hodati po sobi, glasno govoriti i čuti u kojim vam mjestima sobe glas zvuči izobličeno i neprirodno – ta mjesta treba pokriti.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Pozdrav!
Moj sustav se sastoji od: Marantz cd 6000, Arcam A65 plus, B&W P#4, VDH the source hybrid, Kimber zvučnički kablovi. U blizoj budućnosti namjeravam promjeniti zvučnike, pa vas molim da mi pomognete pri odabiru. Uglavnom slušam rock i jazz glazbu. Slušaonica je veličine 25 m2.
Unaprijed hvala
Mario
ivo5 (A) net4u.hr

ODGOVOR:
Niste naveli cijenovni rang zvučnika koje biste kupili, kao ni promjenu u zvuku koju biste željeli postići u odnosu na postojeće B&W zvučnike. Napominjem da se za sobu od 24m2 možete odlučiti i za bookshelf i za floorstander zvučnike. Poslušajte zvučnike kao što su QUAD 12L ili Kef Q4.

KUPNJA CD-A

Pozdrav,
možete mi savjetovati gde da nabavim disk "THE FABULOUS SOUNDS OF THREE BLIND MICE-TBM HRCD SAMPLER - 9001" koji se mogao slušati na sajmu MULTIMEDIA SHOW LJUBLJANA 2005 u sobi gde se predstavila beogradska firma NT Company. U Celju ga nema ni u jednoj trgovini.
Unaprijed hvala.
Ivan
ivanarticek (A) email.si

ODGOVOR:
Taj je disk prvi od ukupno 4 izdana samplera u toj seriji. Izdan je za poznatu audiofilsku etiketu XRCD JVC. Ukoliko ne uspijete naći dućan koji bi zastupao tu etiketu u Sloveniji, kontaktirajte s istim upitom JVC preko web stranice www.xrcd.net

IZRAČUN KUTIJE

Zanima me kolika mi kutija treba za zvučnik od 10 inch-a i do kog materijala da je napravim?
Toliko, pozdrav!!
Shomy
jaydee (A) ptt.yu

ODGOVOR:
Trebalo bi driver izmjeriti pa da se temeljem dobivenih podataka može početi raditi simulacija skretnice i proračun kutije.

KUPNJA TUNERA

Pozdrav,
Evo javljam se drugi put, kupio sam prije par mjeseci prvi sustav Rotel RA03 i RCD 02 i Choruse 716s, kablovi su Focalovi 50kn/m, zadovoljan sam sa zvukom, večinom slušam rock, blues, jazz. Kako je cd kolekcija mala, a uistinu uživam u sustavu kupio bi tuner pa me interesira no što obratiti pažnju prilikom kupnje, mogu potrošiti oko 1000 kn, možete li mi preporućiti neki model,
Unaprijed hvala!
Luka
lujonjic (A) inet.hr

ODGOVOR:
Preporučamo da se odlučite za kupnju rabljenog tunera. Bilo koji audiofilski brand bi trebao biti dobar. Analogni tuner daje bolji zvuk od digitalnog. Ne zaboravite pritom na kvalitetniju antenu, po mogućnosti vanjsku, ako ne vanjsku onda sobnu, nipošto onaj komad žice koji obično dolazi uz uz tuner kao nadomjestak za antenu.