PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

BRUM

Dakle, kupio sam skupe kablove za spoj između gramofona i pojačala. I sada imam brum koji je dosta osjetan.

Uzemljenje gramofona je dobro, a to zaključujem po tome kada spojim stare kablove, bruma nema čak i kada je pojačalo na 100%. Zvuk je nešto kvalitetniji s tim novim kablovima, ali brum me ubija.

Je li možda neka tvornička greška u tim novim kablovima?

Lp
Dražen

ODGOVOR:
Brum je jako iritantna pojava. Brum se obično javi ako je uzemljenje duplo ili ako ga nema. U oba slučaja se radi o RCA phono interkonektu (s ground žicom)? Ako da, tada s tim novim kabelima (niste naveli o kojim se kabelima radi) nešto nije u redu.

DIY STALAK ZA DALJINCE

Audiofilski pozdrav!
Evo nešto za DIY družbu - stalak za daljince.
Jednostavno je za izraditi.
Tko shvati, shvati – neka se posla lati!
Tko ne shvati, neka čeka da Kinezi kopiraju – pa nek' plati!

Branko, BiHACCUPHASE POJAČALO?

Poštovani,

molim vaše mišljenje, ako ste slušali, o početnim Accuphase integriranim pojačalima, da li su dobra kupnja? Imam neki budžet za kupnju, pa da napravim korak naprijed u hifi sustavu, a Accuphase mi je želja odavno.

LP i hvala,
Boris, Zagreb

ODGOVOR:
Koje pojačalo trenutno imate? Imam iskustva s tek dva Accuphase integrirana pojačala. Prije 10 (ili 15?) godina sam slušao njihova tadašnja dva E-2xx pojačala (tada početna, najjeftinija integrirana pojačala iz Accuphase kataloga, ne sjećam se točne oznake modela), tada su koštala nešto manje od 3 tisuće eura (oko 20 tisuća kuna), a zvuk nije bio dobar. Koliko pamtim, zvuk je u globalu bio light, što znači da je bio deficitaran na polju basa (čitaj: odrezan bas, bez ekstenzije i volumena) i dinamike (čitaj: limitirana, light dinamika), a - koliko pamtim - mid i high dio frekvencijskog spektra su bili ok, otvoreni i prozračni.
Lp, Marko P.


Poštovani,
zahvaljujem na odgovoru!
Da li se ikako možete sjetiti o kojim se konkretno modelima / oznakama Accuphase pojačala radilo?
Hvala, Boris

ODGOVOR:
Ne pamtim konkretne oznake ta dva E-2xx integrirana Accuphase pojačala, ali pamtim da zvuk svakako nije bio za pamćenje.
Slična iskustva sam imao i s dva tadašnja početna Accuphase CD playera, radilo se o modelima DP-5x, konkretnih oznaka modela se ne sjećam, ali pamtim da zvuk nije bio za pamćenje. Suprotna je priča bila sa skupljim DP-67 CD playerom, on je bio bomba od zvuka.
Stekao sam dojam da početne Accuphase uređaje treba izbjegavati, a da igranka počinje s gornjim modelima.
Nadam se da sam pomogao,
Marko P.