PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SPAJANJE TV-A NA ZVUČNIKE

Poštovani Audio Puls,

htio bih da reprodukujem zvuk s TV LCD Philips 32PFT4100/12 32" na zvučnike koji su mi ostali od pokvarenog kućnog kina LG DTE-655C. Soba je cirka 5 x 4,5m. Za budžet i sam ne znam, jedno 100 Eura. Idem na dobru stranu da bih iskoristio zvučnike. Znači ovo nije za slušanje muzike, ali da ima neki pristojan zvuk. Šta sam primjetio da zvuk koji se reprodukuje na samim TV zvučnicima iole kad se pojača ima za mene neki iritirajući zvuk, bole uši. Vjerovatno ugrađeni zvučnici u današnjim tv-a su malih dimenzija a velike snage za dimenziju. Nije da se izobliči zvuk, nego jednostavno ne ide. Mislim da bi bilo dovoljno za ovo što ja hoću priključiti samo ova dva manja zvučnika. Znači treba mi nešto jeftino, ne komplikovano, idealno za ovu namjenu, bez drugih opcija i tako to. Ako sam ipak ušao u druge svere i ako ipak Vam predstavlja teškoću odobravam da mi ne odgovorite.

Pozdrav,
Nedim H.
Sarajevo
men.doo (A) bih.net.ba

ODGOVOR:
Potrebno je da kupite integrirano stereo pojačalo, kako kariku između TV-a i zvučnika. TV ćete na pojačalo spojiti npr. putem headphone out izlaza koji spajate na neki RCA ulaz na pojačalu. Obzirom na navedeni budžet, preporuka je da isto pojačalo kupite rabljeno, bacite oko na oglasnike.

HARBETH P3ESR

Pozdrav,

molim za savjet pojačala do 10.000kn za Harbeth p3esr. Soba je 13 m2. Slušao sam ih sa Naim Nait xs2, zvuče ljepo i otvoreno, ali malo tvrdo i sirovo za moj ukus, više prezenterski, više sam za nešto mekšu sredinu i ugodnije svilenkaste visoke.

Izvori zvuka su Thule cd 100 i gramofon Rega p3 / Aria MM/MC phono. Od pojačala možda nešto od Audiolab, Rega Elix R, Rega Elicit R, Creek, Exposure 3010s2 ili nešto od Luxmana ili nešto po vašem misljenju. Od glazbe se sluša manje više sve: jazz, blues, rock, uglavnom svašta.

Unaprijed zahvaljujem,
Ivan
lausivan9999 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Od navedenih pojačala, Exposure bi bio favorit. Doduše, napisani komentari začuđuju, jer Harbeth P3ESR zvučnici sami po sebi imaju roll-off u visokotonskom području, kratak bas (doduše, u sobi navedene kvadrature i uz adekvatan smještaj u prostoru bi se iz njih i moglo pobuditi basa) i mekano srednjetonsko područje. Tako da za npr. rock ili blues ne očekujte čuda iz tog zvučnika (jer on to ne može odsvirati kako treba), taj je zvučnik više za npr. laganu akustičnu muziku. Gdje ste slušali navedenu Harbeth/Naim kombinaciju, u trgovini ili u vlastitoj sobi? Ako ste ih slušali u trgovini, to je bilo pogrešno jer ti bi zvučnici u većoj sobi mogli zvučati tvrdo, sirovo ili kreštavo (pogotovo na većoj glasnoći i/ili glazbi s većom količinom dinamike). Imate li kvalitetan zvučnički stalak i što se nalazi između stalka i zvučnika? Kako su i gdje smješteni u vašoj sobi? Koliko su udaljeni od stražnjeg zida? Primaknite ih stražnjem zidu da dobijete više basa, time ćete automatski popuniti gornji dio frekvencijskog spektra i smanjiti eventualnu tvrdoću u zvuku. Kakva je akustika sobe, da li puno ječi?

KUPNJA SISTEMA

Poštovani,

ako imate malo vremena, obzirom da sam potpuni amater što se tiče audio-videa, trebam preporuku. Treba mi family tv, načelno sam se odlučio za Hisense 55U7A (5000 kn), iako sam planirao potrošiti do 1000€. Razliku bih potrošio u neki solidan allround audio sustav (hi-fi), dakle nešto sa solidnim zvukom, fm/cd i bilo bi poželjno sve to spojit na tv. Volio bih potrošit do 3000 kn, a mogu se možda "rastegnut" i malo više, a ne znam u kojem smjeru krenut. Znam da ne bih htio soundbar.

Ne privlače me nekakve mini linije grotesknog izgleda, volio bih da to lijepo izgleda, veličina mi je bitna, a kvaliteta zvuka ispred snage svakako. Da li kupit nekoliko komponenata pa složit ili kupit "all in one"? Ne treba mi ništa savršeno, ali volio bih dobiti pristojan zvuk.

Bitno mi je povezat tv (imam iskon tv/internet), dobit kvalitetniji zvuk (2 zvučnika, ne treba mi neki veliki surround) za gledanje tv-a, filmova, slušanje muzike, internet radija. Uz navedeno, volio bih imati fm tuner, da mogu slušat glazbu preko usb-a, laptopa (cd player OK, al nije uvjet).

Kvadratura cijele sobe je 35-40m2 (blagavaonica, kuhinja i dnevni zajedno). TV i audio sustav bit će na zidu u dnevnom boravku 3 m nasuprot sofe/kauča i otprilike 4 m bočno od kuhinje. Preferiram manje zvučnike (bijela boja) obzirom da mi je zid na kojem je tv imitacija bijele cigle, bitnija mi je estetika i kvaliteta od snage. Dakle mogu bookshelf zvučnici, ali može i nešto drugo i samo da nisu veliki (svidjelo mi se elegantno drveno postolje na kojem bi zvučnici mogli stajat jer mi daje lijepi kontrast parketa i bijelog zida, ali to postolje mogu i sam napravit). Zvučnici bi stajali lijevo i desno od tv-a (2-3m).

Žanr muzike koji slušam je najčešće pop music, a izvor zvuka bio bi tv (android, smart - dakle glazbeni kanali, youtube) ili fm tuner/receiever i možda usb/laptop (i CD ako bude).

Opcije su npr: Tangent Spectrum x5BT, Denon RCD-N9 CEOL receiver/CD player, Denon RCD-M41 DAB + Denon SCM41 mini linija, Yamaha MCR-B043D...

Slobodno me uputite, ispravite ili dajte nekakav prijedlog (opcija je i second hand) ako možete?

Hvala i lp,
Martin
martin.skoda (A) gmail.com

ODGOVOR:
O vama ovisi da li ćete ići u pravcu nove ili rabljene opreme. Ako idete u pravcu nove opreme, usuđeni ste na mini linije i CD receivere. Obzirom na limitiran budžet za kupnju, naša je preporuka da krenete u pravcu kupnje second hand opreme. All-in-one uređaje, CD receivere i mini linije radije izbjegnite. CD player ne kupujte, imate laptop. Što se tiče FM tunera, za cca 500 kn možete kupiti solidan rabljeni FM tuner (Denon TU-580RD, Yamaha TX-480, Onkyo Integra T-4850...) ili za isto možete koristiti mobitel. Za 2.000 kn kupite rabljeno integrirano stereo pojačalo (npr. Yamaha A-S500, Nad c352, Onkyo A-8870, Nad c350...) i za 1.500 kn kupite rabljene zvučnike (npr. Studio Lab SLB 202.2, Mission M74i ili M73, Acoustic energy AE Evo One, Mourdant Short Aviano 1, Monitor Audio Bronze B1...). Obzirom na veličinu sobe, trebali biste ići na podne/samostojeće zvučnike. Laptop ili mobitel možete spojiti na pojačalo s mini RCA>RCA/RCA interkonektom (headphone out na laptopu ide na RCA IN na pojačalu) ili putem USB porta (spajate laptop na eksterni DAC; ako ga kasnije kupite).

ZAMJENA KABELA

Srdačan pozdrav,

želio bih zamjeniti kabel i džek na slušalicama Grado SR 125 da bih iste koristio na mobitelu.

Molim za preporuku koji kabel da kupim.

Unaprijed hvala,
Nedim, Tuzla
bijedic.nedim (A) bih.net.ba

ODGOVOR:
Iz kojeg se razloga navedeno traži? Da li je postojeći kabel oštećen? Ili se želi napraviti eventualni upgrade u zvuku? Da li bi se kabel lemio na slušalicu ili bi se na strani slušalica postavile utičnice? Ukoliko slušalice imaju 6,35 mm jack te ih ne možete spojiti na mobitel, problem možete jednostavno riješiti kupnjom 3,5/6,35 mm adaptera.

AUDIENCE SX? (LINK)

Hello,

With the new Audience SX line, how do you think that compares to the HiDiamond 8?

Thanks,
Jeff
jglacken (A) hargray.com

ODGOVOR:
Haven't had a chance to listen to the new Audience spaker cable, so we can't be of much help. Apart from the Diamond 8, HiDiamond has released the new Genesis line, so perhaps you should check it out and A/B compare it to the SX.