PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Poštovani,

Evo prošle su 4 godine i polako je došlo vrijeme da vam se opet javim. Nastavno vašem savjetu vezano za kupovinu zvučničkih kablova, kupio sam QED Silver Anniversary XT kablove (susatv je Onkyo TX 8050 i Wharfedale EVO2 50). Mogu reći da sam zadovoljan preporukom, jedino sada razmišljam o kupnji bi-wire inačice potencijalno tih istih kablova ili za stepenicu jačih (skupljih).

U zadnje vrijeme razmišljam o upgradeu sustavava. S obzirom da su zvučnici puno skuplja komponenata od Onkya TX 8050, razmišljam o kupovini stereo pojačala na koji bi spojio trenutni Onkyo koji bi i dalje služio kao receiver odnosno za slušanje radija te eventualno kao DAC ukoliko stereo pojačalo ne bi imalo tu funkciju.

Što se tiče zvuka, najviše mi užitka pruža nešto poput Macy Gray ili Leonarda Cohena kada navečer prije spavanja smanjim svjetlo i natočim si čašu vina... I upalim glazbu. Rekao bih da volim puniji/masniji zvuk, volim čuti bas, podrhtavanje glasa.

Zamolio bi za nekakvu preporuku ili usmjerenje vezano za stereo pojačalo (ako to uopće ima smisla). Budget oko kojem razmišljam je recimo oko 10k kuna.

Puno vam hvala na bilo kakvoj pomoći.
Lp,
Robert Barišić
rbarisic (A) kpmg.com


ODGOVOR:
Ideju o kupnji za stepenicu skupljih kabela radije zaboravite. Slobodno razmislite o zamjeni tvorničkih jumpera s kvalitetnijima, o značaju jumpera smo već pisali (link). Obzirom na sve što ste naveli, bacite oko na pojačala koja bi po zvučnom karakteru bila na punijoj, toplijoj strani zvuka.

DIY ZVUČNIK

Pozdrav,

upuštam se u jedan projekt u kojem sam ljuti početnik, ali prihvaćam izazov. Naime, odlučio sam se za spojit auto radio u stan jer imam jedan radio i tri zvučnika viška. U startu je bilo problema naći napajanje za radio, ali sam našao 12V 3A i čini mi se sasvim u redu. E sad, na red dolazi izrada kutije za sve to. U istoj kutiji će biti i radio i sva tri zvučnika u nizu. Molim Vas za savjet o volumenu, materijalu i samom dizajnu unutrašnjosti.

Volumen: radi se o 1x Clarion SRS1724 170W (continous power 40W) i 2x Roadstar ME-1326 80W peak power (ne znam RMS).

Materijal: neki hvale medijapan, a neki ivericu. Što odabrati?

Dizajn unutrašnjosti: staviti spužvu ili ne? Dovoljna je jedna rupa sa stražnje strane? Je li potrebno praviti nekakve komore unutar samog zvučnika zbog protoka zraka?

Puno postavljenih pitanja, znam, ali smatram da sam na pravom mjestu za dobit kvalitetne odgovore i savjete.
Unaprijed hvala!
Ante Kapetanović
ante.kapa (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ponajbolji materijal za oblaganje unutrašnjosti zvučnika je prirodna vuna. Što se tiče materijala, medijapanu dajte prednost u odnosu na ivericu. Razumijemo postojeći entuzijazam, međutim, ako želite dobronamjeran savjet koji će vam uštediti vrijeme i novac, ne upuštajte se u navedeno. Bez simulacijske i mjerne opreme nema smisla dizajnirati zvučnik.

PREPORUKA ZA POJAČALO

Dobar dan,

zamolio bih vas za pomoć s odabirom komponente za spojiti zvučnike na laptop, jer sam potpuni amater, a koliko god čitam po netu ne uspijevam izvući jednoznačni odgovor koje je pojačalo ispravno za zvučnike. Imam set od 2 zvučnika LTC v7b, specifikacija 4 ohma, 89dB, 20-20KHz, 440W. Zvučnike želim koristiti za glazbu (ne za filmove) pa pretpostavljam da je 2-kanalna varijanta ono što mi treba i pri nekoj normalnoj glasnoći (živim u stanu, ne kanim raditi veće tulume u velikim prostorima i sl.). Radio isto slušam preko laptopa pa tuner nije nužan.

Možete li mi molim vas reći i koje specifikacije pojačala odgovaraju ovim zvučnicima i preporučiti možda neki konkretni proizvod pri nekoj nižoj-srednjoj cijeni?

Što se tiče budžeta za konkretno pojačalo, teško mi je reći jer sam neupućen i rado ću čuti vaš savjet. Važno mi je da specifikacije odgovaraju zvučnicima (da ne izgori pojačalo ili zvučnici kao kad sam probao izvest gore spomenutu glupost) i da je lijep zvuk. Uglavnom tražim komponentu prihvatljivije cijene pa je i polovna u redu. Krenimo za početak od polovnog pojačala nižeg budžeta 500-tinjak kuna (ako je to uopće realno). Npr. Grundig V303 ili Telefunken RA 200. Stranica Electronic-star pak prodaje nove uređaje po, čini mi se, prihvatljivim cijenama, npr. Skytronic, HiFi aux surround, samo ne znam koje specifikacije tražiti. Barem za neko prijelazno razdoblje dok ne budem u mogućnosti uložiti u nešto stvarno dobro.

Soba je prošireni dnevni boravak od ukupno 30-ak kvadrata (dnevni je 15-ak, ali je open space dnevni-hodnik-kuhinja-blagovaona, ukupno 30-ak).

Od glazbe najviše volim jazz, soul (Coltrane, Sonny Rollins, Bird, Nina Simone, Nat King Cole..), ali volim i lounge (lagani house, fusion i sl).

Pročitao sam Vaše članke i neke savjete i mislim da ćete se uhvatiti za glavu kada čujete kakve sam gluposti probao: spojio sam zvučnike na aktivni sub koji je bio dio nekog starog sustava kućnog kina (naravno da se gotovo ništa nije čulo iz njih, neki tihi, krckavi, zagušeni zvuk) i jednom na pojačalo koje je bilo komponenta u jednoj staroj mini liniji (usijalo se do razine da je sve smrdilo na elektrolit, a iz zvučnika i dalje tihi i zagušeni zvuk). Iz ovoga vam je jasna razina mog amaterizma i razina u kojoj mi je potrebna vaša pomoć i edukacija.

Velika hvala, lijepi pozdrav, Luka
vedris.luka (A) gmail.com


ODGOVOR:
Niti jedno od navedenih pojačala ne bismo razmatrali. Bolje se strpite, skupite više novaca i gledajte pojačala u rangu 1.000-1.500 kn. U tom rangu cijene, od rabljenih pojačala, bacite oko na npr. Denon PMA-655R, Harman kardon HK970, Denon PMA-920...

10 NAJVEĆIH

Poštovani g. Marko,

testove i tekstove na Audio Pulsu izuzetno cijenim kao tekstove koji su napisani bez cenzure i dodvoravanja ikome, osvrnuo bih se na raniji test slovenskog pojačala First One mk4, u kojemu ste napisali da osobno volite kada kroz zvučnike izađe van ono što je zapisano na glazbenom mediji. Tome nemam što dodati, popisujem svaku riječ. Pitao bih vas, ako nije preosobno, koje bendove/izvođače/autore u privatno vrijeme najviše volite slušati, na primjer imate li vlastiti top 10 ili top 20 najvećih bendova svih vremena?
Srdačan pozdrav,
Nikola M.
nikolamaric1973 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Koliko teško, toliko je u isto vrijeme i lako odgovoriti na ovo pitanje. Deset najvećih svih vremena, a koji mi u času pisanja ovog odgovora padaju na pamet, su (ne nužno tim redoslijedom):
- Mozart
- Chopin
- Hank Williams
- Johnny Cash
- Elvis
- Crazy Cavan 'n' the Rhythm Rockers
- The Cramps
- The Doors
- The Clash
- The Smiths

Lp,
Marko