PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

NOVI CD PLAYER?

Poštovani,

imam sistem koji se sastoji od Cambridge audio 740a integriranog pojačala, CD playera Cambridge audio 540v2 i zvučnika Bowers Wilkins 685 s2, Kimber 8PR zvučničkog kabela i Kimber Hero interkonekta. Soba je cca 14m2. Sada kada sam se naviknuo na zvuk i kad je to sve sjelo na svoje mjesto, tj. kada su se zvučnici dovoljno usvirali, išao bih sa zvukom na malo topliju stranu, samo toliko da se dobije mali dašak topline. Inače, zvuk je super, nije svjetao, lako je slušljiv, pa bih Vas molio da mi preporučite neki player koji je tu po pitanju topline adekvatan za ostatak sistema negdje od cijene nekih 4000-7000 kuna. Kandidati za kupnju su: Vincent CD-S2, Marantz SA 8005, Nad c 546 bee, Rega Apolo-R, Arcam CD s27, Exposure 1010 i Atoll CD 50 SE.

Inače, slušam jazz, akustične stvari i malo rock.

Unaprijed zahvaljujem i lp,
Frano
frenkmareli (A) gmail.com


ODGOVOR:
Obzirom na sve što ste naveli, pitanje je koliko ima smisla kupovati novi CD player. Ukoliko ste sa sistemom zadovoljni, tj. ako vam je jedina želja mali dašak topline u zvuku sustava, onda krenite u drugom pravcu. Odvojite cca tisuću ili dvije kuna za što kvalitetnije, teške i robusne zvučničke stalke (bilo nove, bilo rabljene). Između zvučnika i stalka možete postaviti šiljke ili kuglice trajnoelastičnog kita (link). Potom se poigrajte sa smještajem zvučnika u prostoru: možete ih postaviti bliže stražnjem zidu, na taj način ćete pojačati bas, a automatski će i gornji dio spektra dobiti traženu toplinu. Možete i zamijeniti interkonekt s nekim drugim (npr. Van den Hul, Atlas, Straight Wire itd). Možete i zamijeniti tvorničke jumpere na zvučnicima s kvalitetnijim jumperima (a koji bi svirali na toplijoj strani). Možete i ispod npr. CD playera postaviti Vibrapod isolatore.

KUPNJA POJAČALA

Poštovani,

prije sam imao zvučnike Yamaha NS-555 s Technics pojačalom i dugo vremena imao problema s naglašenim visokima. Što ne znači da mi zvuk mora biti topao. Samo da je ugodno za slušanje i da nijedan dio spektra ne skreće na sebe pažnju. Odlučio sam zamijeniti zvučnike Yamaha NS-555 i nabavio sam Monitor audio Bronze 2 (koji stoje na stalcima). Bronze 2 zvuče ispodprosječno s ovim Technicsom. Toliko zvuka nedostaje, da mi se uopće ne sluša muzika. Sad razmišljam da zamijenim Technics pojačalo.

Razmišljam o pojačalima Arcam A19 i Rega Brio-R. S obzirom da bih po Arcama morao ići u Split (s čovjekom koji bi mi to uzeo na rate), više mi odgovara Rega koju mogu kupiti u Zagrebu. Možete li mi reći bi li se po Vašem mišljenju Rega uklopila u sistem s B2 i CA DacMagic Plus-om?

Soba je 14 m2. Mada nemam iskustva u slušanju hi-fia, znam šta mi se sviđa, a šta ne. Mislim da je poenta sustava da bude neprimjetan, a da se sluša muzika.

Hvala i pozdrav,
Denis Drljević
denis.drljevic (A) outlook.com

ODGOVOR:
Nepoznanica je akustika sobe, te položaj zvučnika u prostoru. Ukoliko ste ranije imali problema s prenaglašenim i iritantnim visokim područjem, tada čudi odluka da kupite Bronze 2 zvučnike. Također je pitanje kakve snimke slušate. Od navedenih pojačala, Arcamu dajte prednost u odnosu na Regu Brio-R. Također bacite oko i na npr. Harman Kardon ili Nad pojačala. Kako bilo, donesite doma nekoliko pojačala na probu, te ih obvezno preslušajte prije odluke o kupnji (pojačala slušajte na identičnoj glasnoći; kupite SPL metar).

ROTEL + MA

Poštovanje!

Zanima me Vaše mišljenje u vezi kombinacije pojačala Rotel RA-12 i zvučnika Monitor Audio MR6? Pojačalo sam već nabavio, a o zvučnicima još razmišljam! Kakvi zvučnički kabeli su mi potrebni da bih dobio najbolji zvuk iz tog sustava pošto su ulazi na zvučnicima bi-wire, a na pojačalu ne znam kako bih to spojio? Pošto bi mi izvor zvuka bilo računalo Macbook Air (slušao bih kvalitetne audio formate, ne mp3 itd.), koji je najbolji način spajanja s pojačalom?

Soba je nekih 17-18 m2. Zvučnici bi bili postavljeni s lijeve i desne strane TV-a, s time da bih ih naravno izvlačio van kod slušanja, da mi zvuk ne udara u stranicu od kauča. Popriličan sam laik po pitanju zvuka, ali mislim da bih htio dobiti i dovoljno topao i detaljan zvuk za slušanje različitih žanrova glazbe. Slušam rock, blues i elektronsku glazbu.

Unaprijed zahaljujem!
Tomo - Vinkovci
muki2308 (A) gmail.com


ODGOVOR:
Kombinacija navedenih zvučnika i pojačala će zvučati detaljno, otvoreno i brzo. Uzevši u obzir sobu koja se čini ječnom, ukupan bi rezultat mogao biti predetaljan zvuk. Uzevši u obzir položaj zvučnika (koji je svakako nepovoljan), mogli biste dobiti naglašen i napumpan bas (što će vam se se vjerojatno svidjeti, obzirom na tip glazbe koji je naveden).
Odabir spajanja zvučničkog kabela ovisi o vama. Možete kupiti single-wire zvučnički kabel (koji ima po jedan par kabela na svakoj strani), jer zvučnici imaju tvorničke jumpere. Možete sa zvučnika skinuti jumpere i kupiti bi-wire zvučnički kabel (koji ima jedan par kabela na strani pojačala, tj. dva para kabela na strani zvučnika).
Obzirom da RA-12 ima u sebi ugrađen DAC, računalo na njega možete spojiti, no taj isti DAC - prema specifikacijama - ima i limite.

DYNAUDIO AUDIENCE 82

Cijenjeni,

želim poboljšati analogni Hi-Fi sistem u visokom potkrovlju dimenzija 8x4,5xvisine 1-3 m. Pod i strop je drven okružen zidovima. Razmještaj zvučnika je moguć u raznim kombinacijama, jer ima dovoljno prostora, cijeneći Vaš naputak o međusobnoj udaljenosti zvučnika oko 2,20 m.

Baza sistema je gramofon Thorens TD160BMk2, ručica SME 3009 Ser.II, zvučnica MM Stanton 881S u dobrom stanju. Phono konekcija je originalna 2xRCA s uzemljenjem. Mat original gumeni, okrenut 180 stupnjeva (glatka guma s gornje strane, dobro prihvaća vinil ploču). Povremeno koristim i manji čelični uteg za još bolje prijanjanje ploče za mat. Pojačalo je Marantz PM7000, a zvučnici Dynaudio Audience 82.

Ovaj izvor zvuka sam ranije koristio u svom stanu u dnevnom boravku dimenzija cca. 4 x 4 x 2,5 koji po pitanju akustike sigurno nije idealan, ali sam koristio integrirano pojačalo Accuphase E-203 te zvučnike Acoustic Research AR92 i zvučničke kabele Jelušić. Zvuk je bio primjeran, mekan, topao i ugodan, s mogućnošću dodavanja visokih i niskih tonova po potrebi, jasan i definiran, mnogo bolji od ovoga u visokom potkrovlju koji sačinjava isti izvor zvuka, ali integrirano pojačalo Marantz PM7000 te zvučnici Dynaudio Audience 82, zvučnički kabeli Audioquest FLX/DB-14/2 (bolji od Van den Hul MCD 352 hybrid koje sam ranije koristio).

Zvučnike Dynaudio Audience 82 ne mislim mijenjati. Da li bih unaprijedio sistem kupnjom aktivnog subwoofera ili kupnjom nekog drugog integriranog pojačala cijene do 1000 Eura?

Sada molim Vašu pomoć, jer ne znam da li je uzrok puno lošijem zvuku pojačalo ili zvučnici. Kupio bih eventualno aktivni subwoofer (koji?), ali nedostaju visoki tonovi, toplina i definicija (mislim da sa subom tu ne bih ništa dobio). Tu mislim na mekoću i neutralnost zvuka, nedovoljnu definiciju detalja, nemogućnost pojačavanja visokih i niskih tonova u dovoljnoj mjeri pomoću Marantza. Da li je bolje kupiti izvanredan provjereni polovni Accuphase E-203 za cca. 550 Eura, kupiti novo pojačalo Cambridge Audio CX A60(A80) s posebnim phono predpojačalom (jer isto nema phono ulaz) za ukupno cca. 1000 Eura ili učiniti nešto treće. Također navodim da iste zaključke potvrđujem i sa digitalnim izvorima zvuka (CD playeri Rotel, Pioneer i Sony), koje sad koristim kao izvor zvuka s prije navedenim pojačalom Accuphase, zvučnicima Acoustic Research i kabelima Jelušić te istim ormarićem.

Pozdrav Igor Dorčić, Rijeka
igor.dorcic (A) gmail.com


ODGOVOR:
Temeljni problem prostorije je drvena deka, koja ima loš učinak po zvuk, no to se očito ne može promijeniti. Nadalje, postojeće Marantz pojačalo je pogrešan izbor za te zvučnike, njima treba živo, snažno i potentno pojačalo koje bi lako moglo premašiti spomentih 1.000 eur koje ste predvidjeli za kupnju. Bacite oko na npr. Bryston, Parasound, Naim itd. Kupnju subwoofera zaboravite kao nešto što će riješiti postojeći problem.
Također, sudeći po priloženoj fotografiji, položaj zvučnika u prostoru je vrlo loš (premali razmak između zvučnika, lijevi i desni zvučnik trebaju biti jednako udaljeni od bočnih zidova itd). Probajte za probu postaviti zvučnike na svim stranama, tj. na svim zidovima - odaberite poziciju koja najbolje zvuči. Također, donesite spomenuto Accuphase pojačalo u tu prostoriju (tj. sistem), te poslušajte kako ono u tom okruženju zvuči. Također, posebnu pažnju obratite na izolaciju zvučnika i gramofona od vibracija.

SLOVO ILI DVA SAVJETA, MOLIM

Poštovana Audiopuls ekipa,

prije svega moram reći da do sada nisam naišao na tako kompresivnu i svrshishodnu bazu informacija o "audiofilstvu" kako što je vaša stranica. Iskreno, pravo ste otkrovljenje! Budući da čitam vaše tekstove neke, stvari zaista postaju jasnije, i slažu se na svoje mjesto. Međutim, budući da opet nešto će ostati nedorečeno (valjda je Hi-Fi nikad završena priča), dozvolite mi da postavim par pitanja, pa ako vam bude zgodno da podijelite dio mudrosti, bio bih zahvalan.

Ja sam pobornik hi-fi koncepta, ali da sam neki zagriženik - nisam. Iskreno i na prvu hoću da kažem da nisam nikakv "napredni korisnik", jednostavno volim muziku i hoću da budem u korak, manje-više, s trenutnom tehnikom i tehnologijom. Već duže vremena Marantz 2252 i 6150 rade mi zadovoljstvo spregnuti sa zvučnicima Cabasse Goelette M2, ali kako rekoh vrijeme je da idem dalje, pa evo i pitanja konačno: kako vam se čini jedan od ova dva predložena setup-a, s ciljem slušanja ploča, CD, radio (FM i internet) te "strimovanje" wi-fi ili bluetooth, možda i optikom s TV?

a) Marantz PM 6005, CD 6005, NA6005 (fali FM tuner), gramofon Rega RP 1, zvučnici B&W 685 S2
b) Rotel RA 12, RCD 12, RT 12 (šta je slično kao NA6005 kod Marantza), gramofon: Rega RP 1, zvučnici B&W 685 S2

Novi sistem treba da omogući što i stari dobar vinyl i FM, ali i CD te konekciju s elektro uređaja, strimovanje. Vrlina trenutnog sistema sto je što daje dobar, topao zvuk ima i previše snage za slušanje u stanu, jednostavno rukovanje, i tih rad (TT), mana je što s njim ne mogu u potpunosti iskoristi svoju fonoteku (CD i računar). Od zvuka očekujem topli bazični zvuk koji će moći izdefinisati i fine gitarske rifove npr. Springsteena, ali također očekujem da ima dovoljno zalihe snage da "Adagio for string" od Tiesta u slučaju neke zabave zvuči kako treba i na punoj snazi.

Soba za slušanje je oko 24m2 pravougaonog oblika, set stoji na komodi smještenoj na dnu duže strane, rastojane do slušaoca je 3,5m. Visina na kojoj bi bio set i zvučnici je 1m. Otvoren sam za prijedloge i modifikaciju setova?

Koliko mislite da se dobije uparivanjem komponenti različitih proizvođača koje zajedno "rade" zvuče bolje i eventualno koji bi bio vaš prijedlog u ovoj cijenovnoj kategoriji.

Vaša preporuka za zvučničke i eventulano napojne/strujne?

Toliko za sada, ako sam nešto propustio, vi slobodno pišite, bršite, kritikujte i sl. Cijenim vaš trud i vrijeme te vam se unaprijed zahvaljujem.
Srdačni pozdravi,
Tarik, Sarajevo
ucanbar (A) gmail.com


ODGOVOR:
Prvo kupite kvalitetne zvučničke stalke na koje postavite zvučnike, a stalke ispunite sa suhim, kvarcnim pijeskom. Kontakt zvučničkog stalka s podom ostvaruje se pomoću šiljaka (ispod kojih se nalaze podlošci za šiljke), a kontakt stalka sa zvučnikom ostvaruje se ili putem šiljaka ili putem trajnoelastičnog kita (link.)
Zatim zvučnike postavite tako da stoje na sredini sobe, tj. zida (bilo dužeg ili kraćeg), ne u kutu sobe. I lijevi i desni zvučnik moraju biti jednako udaljeni od bočnih zidova. Komodu koja se nalazi na priloženoj fotografiji ne stavljajte između zvučnika. Međusobni razmak između zvučnika neka bude cca 200 cm (eksperimentirajte), a sami utvrdite da li ćete zvučnike više približiti ili udaljiti od stražnjeg zida.
Ukoliko želite šopingirati, ne kupujte nekoliko uređaja istovremeno, uvijek idite step-by-step. Prijedlog je da postepeno nadograđujete postojeći sustav, te da postepeno s vremenom kupujete nove stvari. Obzirom na sve opisano, kupnja DAC-a se čini kao idući logičan korak. Ukoliko ćete kupovati nove zvučnike, kupite podne, a ne bookshelf zvučnike. FM tuner kupite u second handu.