PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro: HR4724020061100468644, opis plaćanja: donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PREPORUKA ZA KUPNJU KABELA

Uvaženi,

iznimno sam zahvalan na efikasnom rješavanju prijašnjeg problema i molim pomoć za sljedeće... Nakon što sam poboljšao zvuk kakvim takvim sređivanjem akustike sobe, slikama, zavjesom, stalažom, tepihom, popunjavanjem kuteva i micanjem zvučnika metar od stražnjeg zida (jedan od boljih poteza) odlučio sam usavršiti sustav do kraja. Ne bih ništa mijenjao u karakteru zvuka, sve se savršeno posložilo, već samo želim izvući maksimum iz postojećih komponenata:

Izvor: PC (Win 7, J River-Wasapi Event)
Dac: Arcam rDac
Interkonekti: Audioquest Diamondback
Pojačalo: Cambridge 740A
Zv. kabeli: Kimber 8TC
Zvučnici: Monitor Audio RX8

E sad, namjeravam dvije stvari poboljšati: prvo kupnja Isotek Optimum strujnog kabela za pojačalo, drugo zamjena Diamondback interkonekata za isto Audioquest, ali Columbiu.

Pa ako bi mogli dati Vaše mišljenje vezano za ova 2 koraka, jer ne znam kome bi se obratio osim Vama.

Lijep pozdrav,
Toni Perković
trekte (A) gmail.com

ODGOVOR:
IsoTek Optimum je strujni kabel s kojim zvuk postaje puniji, bas dublji i definiraniji, zvučna slika prozračnija i preciznija, rezolucija bolja, itd. Osim za pojačala, ovaj je strujaš izvrstan i kada se postavi na poziciji do strujne letve ili nekog filtera/regeneratora na koji se spaja više potrošača.
Columbia je velik skok u odnosu na Diamondback, s njome ćete dobiti više tijela, basa, veličinu slike, frekvencijski raspon... Columbia je muzikalan i topliji kabel s rezolucijom koju ne gura u prvi plan.

SAVJET ZA KUPNJU CD PLAYERA?

Poštovani!

Molio bih Vas da mi savjetujete koji Cd player da odaberem ili kupim, jer želim izvući što više detalja i kvalitetnog zvuka sa svojih "Jazz" compact diskova. Negdje sam čitao da najdetaljniji zvuk pružaju Wadia, Krell i Meridijan Cd playeri, međutim, htio bi znati dali postoji nešto što nemora u startu koštati 50.000.00 kn?

Čuo sam da i neki jeftiniji playeri kvalitetom zvuka i svojom detaljnošću mogu parirati navedenim playerima, ako ne čak i bolje? Poput Cambridge Audio 650c.

Slušao sam Ayre AX7 player, Meridian G8, Audio Research 7, NAD M5 i Krell SACD Standard, ali ni s nijednim od navedenih playera nisam oduševljen. Toćnije, nijedan od njih nije ponudio razinu detalja koju bi za tu cijenu trebali ponuditi, želio bi znati, postoji li negdje polovni uređaj koji razonom detalja može parirati današnjim novijim i elektronike prepunim uređajima?

Ostatak mojeg sistema čine izrazito detaljne komponente: JM Lab Micro utopia (uz male Utopie imam i Avalone), Denon SA1 integrirac, Kimber Select interkonekti i zvučnički kabeli. Možda se čini da ću dodatkom još jedne izrazito detaljne komponente previše izoštriti i dobiti još svjetliji zvuk, jer to je upravo ono što želim. Do sad je u sistemu svirao Nad C542 i znam da nije dostojan JM Laba i Denona, ali sam i s njim bi zadovoljan ali ne previše, i to je razlog zašto tražim Vaš savjet. Dakle, želim čuti svaki pa i najmanji pad prašine kod muzičara. Rapolažem sa buđetom od 3000 eura, molim vas savjet?

Veliki pozdrav od Stipe!
karavojna (A) gmail.com

ODGOVOR:
Vrlo, vrlo nezahvalno i teško nam je preporučivati kupnju rabljenog CD playera, ne znamo u kojem stanju bi bio neki konkretan player (oštećen/neoštećen, modificiran/nemodificiran, cijena nije navedena kod mnogih oglasa, itd). Uzevši u obzir sve navedene kriterije i uvjete, naša je preporuka da bacite oko na neke od ovih modela: Bryston BCD-1, Electrocompaniet PC-1 ili ECC-1, Ayre CX-7e, Teac CD-3000, Esoteric X-05, itd.

UPGRADE SUSTAVA

Poštovani,

imam pojačalo Cambridge A500, CD player Cambridge trac1, zvučnike Jamo FC 6000. Sa zvukom sam u globalu zadovoljan, slušam pretežno metal i alternativnu muziku, volim topli zvuk ali bi volio još malo više detalja. Što bih trebalo promjeniti u sistemu da bih to postigao? Budžet mi je od 2000-3000 kn. Znam da je budžet nizak, ali ako bi se zvuk popravio za nijansu, odnosno dobio na detaljima, ja bi bio zadovoljan.

Lijepi pozdrav!
Goran Mioković
goran.miokovic (A) dalekovod.hr

ODGOVOR:
Na ovaj upit svakako nije jednostavno dati odgovor. Da bi se sustav podigao na višu razinu, s obzirom na starost navedenih komponenti i činjenicu da uređaji u današnjem "entry-level"-u nikada nisu bili bolji, bilo bi dobro zamijeniti kompletan sustav, ali to navedeni budžet definitivno (ipak) ne dozvoljava.
U navedenom sustavu definitivno najslabija točka su zvučnici (najeftinija kineska produkcija namijenjena kućnom kinu, od koje je i sam proizvođać odustao). Predlažemo da probate KEF C5 ili Tangent Audio EVO E34, a Cambridge Audio A500 je pojačalo koje ih u tom kontekstu može adekvatno popratiti.
Nakon toga na red bi trebao stići i noviji CD player.

USB DAC

Lijepi pozdrav!

A propos vašeg članka o DAC-ovima, možemo li se nadati nekim Vašim recenzijama i preporukama ovih uređaja posebno onih koji su prihvatljivi u smislu odnosa cijene i kvalitete.

Imate li kakva (slušna) iskustva s Bladelius DAC-om, Centrance CX MiniDac-om, KingRex UD 382 i sličnim, relativno dostupnim uređajima.

S poštovanjem,

Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
Da, možete uskoro očekivati recenzije USB DAC-ova na Audio pulsu. Prva recenzija koju ćemo objaviti biti će King Rex UD384 USB DAC s vanjskim baterijskim U-Power napajanjem. Taj komplet košta blizu 600 EUR, a što bi trebalo biti financijski prihvatljivo za većinu konzumenata.

TRI PITANJA

Poštovani,

lijep pozdrav od audiofila koji se probudio iz dugogodišnjeg audiofilskog zimskog sna. Molio bi Vas za par savjeta kako bi opet nakon dugo vremena krenuo u audiofilske vode. Sustav koji baš i nije neki sustav se sastoji od:

- Nad 320BEE
- JMLab Chorus 705S
- Neki jad Sony CD player 570
- Neka bijeda Panasonic DVD
- mali car zabave iPhone 4 + Pro Ject dock box digital S
- Nad phono PP1
- Gramofon Sanusi 222 MKII
- Kablovi Kimber timbre, Audioquest indigo, Cable talk monitor 3, na žalost prekratki Kimber 4PR, pa nažalost trenutno koristim neki Vampire XY.

Prvo pitanje je može li se, a pretpostavljam da može, zamijeniti tvorničke pre aut jumpere na 320BEE kraćim interkonekcijskim kablom umjesto kupovine nekakvih npr. Audioquest jumpera.

Drugo pitanje je preporuka za DAC koji bi se uklopio u postojeći sistem i koji bi izdržao budući upgrade na nešto bolje od ovoga trenutno. Trenutni sistem zvuči solidno, ali tamno. Na pamet mi pada moj obljubljeni MF uz čije sam proizvode doživio lijepe audiofilske trenutke (Elektra E10, A100) dakle VDACII, M1 DAC naravno u obzir dolaze Teac, Arcam i Rega.

Treće pitanje je vezano uz Sansui kojem bio dobro došao pregled stučnjaka jer bez obzira koliko sam pažljivo stavljao OM10 mislim da ima problema s brazdama bliže centru. Nekako se taj anti skating čini klimav te zvuk prema centru prestaje biti čist. Tako mi se čini. Da vidimo može li se složiti da radi ok za povremeno zavrtiti koju plejku.

Kao bivši glazbenik slušam apsolutno sve pod uvjetom da se dobro svira. I klasiku i jazz i rock. Uvijek sam preferirao monitorski zvuk i mini monitore volim analitičnost ali ipak recimo uz dozu MF sladunjavosti. Nadam se da je informacija dosta i molim za pomoć.

Srdačan Vas pozdravljam!
Marin Đuza
marin.djuza (A) gmail.com

ODGOVOR:
Odgovaramo na putanja redom kako su postavljena:
Broj 1: da, možete zamijeniti tvorničke pre-out jumpere.

Broj 2: Rega DAC zvuči bogato, gotovo analogno, puno, pomalo slatkasto, s dovoljno detalja iako ne hiper detaljno; Arcam R DAC zvuči detaljno i toplo, protočno; Cambridge Audio DacMagic Plus zvuči detaljno i čisto; ukoliko vam nije neophodno da DAC ima ugrađeno (digitalno) pretpojačalo, preporučamo i Teac UD-H01.

Broj 3: moguće je da geometrija ručke i zvučnice nije dobro usklađena, pa podešavanje protuklizne sile ne donosi zadovoljavajući rezultat. U svakom slučaju potrebno je precizno podesiti kombinaciju gramofon-ručka-zvučnica pomoću libele, protraktora i vagice i osigurati čvrstu, nerezonantnu, savršeno horizontalnu podlogu. Kod MKII inačice gramofona, ručka ima efektivnu duljinu od 220 mm a overhang se podešava na 17,5 mm. Masa zvučnica koje se mogu koristiti može biti od 4 do 10 grama, pa OM10 po tim karakteristikama odgovara. Ipak, posebno ako je zvučnica odslužila svoje, bilo bi je dobro zamijeniti nekom kvalitetnijom, manje komplijanse, koja bi bolje odgovarala ručki.
Ako financijska situacija dopušta, možete birati između MM zvučnica Audio technica, serije 2M Ortofona, Sumiko Pearl, Nagaoka MP110 ili se odlučiti za MC zvučnice visokog izlaznog napona (Benz Micro Silver, Dynavector 10X5), koje imaju nešto višu cijenu, ali ne morate koristiti MC predstupanj.
Sljedeća unaprjeđenja su zamjena headshella (SME tip), kao i promjena dna kućišta. Sve to bi zasigurno poravilo reproduktivne sposobnosti gramofonske kombinacije. Naravno, to ima smisla samo ako mislite ozbiljno slušati glazbu s vinila, i ako imate kolekciju očuvanih i dobro održavanih ploča.

GRAMOFON?

Poštovani!

Da li mogu čuti (pročitati) Vaše misljenje o gramofonu kao izvoru muzike, konkretno o modelu Stabi S, Stogi S i Linn Sondek. Posle višedecenijskog slušanja muzike s CD-a i višegodisnjeg slušanja sa PC (arhivirani CD-i) razmišljam da dodam novi izvor zvuka (gramofon).

Posedujem Naim Nait XS koji je povezan sa Flatcap-om, planiram da nabavim fono sekciju Stageline. Trenutno svoje CD-e sam prebacio na PC. Prebacivanje s digitalnog u analogni oblik radi dac Stello DA100 Signature. Streaming obavlja Logitech squeezebox. Zvučnici su Usher Be - 718. Kablovi su od firme Acoustic Zen.

Od gramofona posebno mi se dopao Stabi S (još iz studentskih dana ostao mi je u sećanju Stabi 1). Čuo sam ga samo jednom i to mi nije dovoljno da napravim sliku o njemu. Zanima me da li ste imali priliku testirati taj gramofon. Kako bi se uklopio sa ostatkom sistema? Video sam kombinaciju Linn gramofona uparenim s Naim-om i posebno mi je interesantan Linn Sondek LP12. Zanima me Vaše mišljenje o zvuku ovog gramofona.

Da napomenem samo da zvuk mog sistema naginje na topliju stranu. Voleo bih da zvuk budućeg gramofona bude neutralan, prirodan, s detaljima i dobrom dinamikom.

Svako dobro od Branka Denića iz Bačke Topole!
denic_branko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Ukoliko nikad niste imali gramofon, vaša odluka da ga nabavite je hvalevrijedna, ali skopčana s nizom problema koje biste mogli imati pri podešavanju kombinacije gramofon - ručka - zvučnica. Zatim, bitno je imati i količinu gramofonskih ploča koja bi opravdala ulaganje u novoga člana audio obitelji - jer gramofon bez ploča i nije neka potreba. Govorimo to stoga što recentna produkcija mnogih naslova gramofonskih ploča ne služi na čast proizvođačima i nikako nije na razini starijih izdanja (čast iznimkama).
Sljedeće pitanje na koje bi bilo dobro znati odgovor je imate li namjeru nabavljati novi ili rabljeni gramofon?
Imajući na umu da SAMO I JEDINO dobro podešen gramofon može reproducirati glazbu s ploča kako treba, morate se naoružati strpljenjem ili imati pomoć osobe koja zna kako se to radi. Na kraju, ali ne manje važno, za kvalitetnu reprodukciju glazbe nije samo gramofon nužan dio sustava, već jednaku pozornost treba obratiti na odabir zvučnice i fono predstupnja s RIAA ekvalizacijom, koji će pomoći da kombinacija zablista i vrhunski odradi čitanje brazdi.
Gramofoni koji pojavu vibracija i rezonancija sprječavaju sub-šasijom ovješenom na opruge (unutar kućišta) na koju su montirani ležaj s tanjurom i ručka, a motor je posebno smješten na kućište, nisu jednostavni za podešavanje. Posebice je to slučaj s Linn gramofonima, čije se opruge podešavaju u savršeno vodoravnom stanju, odozdo, posebnim alatima, a za svaku težu ili lakšu ručku moguće je očekivati komplikacije s preopuštenom ili prekrutom oprugom na strani ručke. Linn se proizvodi dugi niz godina kroz koje su konstruktori projektirali i realizirali ozbiljnu ponudu unapređenja koja se mogu primijeniti i na najstarije primjerke. U tom smislu Linn je zahvalan ali i vrlo zahtjevan gramofon. Ovisno o ručki s kojom se nabavlja, potrebno je i odabrati pogodnu zvučnicu. U svakom slučaju, potrebno ga je smjestiti na krutu i čvrstu podlogu, najbolje zidnu.
Istina je da se Linn Sondek, u najvećem broju slučajeva, pojavljivao u kombinaciji s Naim elektronikom, i oni su, svojevremeno bili kao "prst i nokat", moguće zbog nadopunjavanja i "popravljanja" nedorečenosti onog drugog... To ne znači da Linn neće dobro raditi spregnut s elektronikom drugih proizvođača.
Kod kupovine rabljenih gramofona sa subšasijom potrebno je obratiti pozornost na originalnost opruga, matica, podloški i prigušnog materijala na ovjesu, istrošenost ležaja i osovine, te na opću očuvanost gramofona.
Rabljeni Linn gramofoni mogu se naći u svim inačicama, od osnovne, stare više od 30 godina, ili opremljene nekom naprednijom varijantom ležaja, napajanja ili elemenata ovjesa (Cirkus, Lingo, Trampolin, Valhalla, Basik, Nirvana itd.) i o tome će ovisiti i tražena cijena...
Za razliku od prethodnoga, Kuzma Stabi S/Stogi S je gramofonska kombinacija modernih, novih rješenja temeljenih na recentnim saznanjima o kontroli vibracija i rezonancija protiv kojih se bori svojom masom. To je akustički inertan gramofon, bez kućišta, a motor je odvojen i zatvoren u poseban teški oklop. Prijenos je također preko plosnatog gumenog remena. Ručka je tzv. unipivot (ovješena u jednoj točki) i prigušena je gustim silikonskim uljem.
Vrlo je jednostavne konstrukcije, ogoljene do najnužnijih elemenata, ali bez kompromisa. Čak je i osnovna, najjeftinija varijanta u najužoj konkurenciji za najbolji gramofon u vrijednosnom razredu (posebno za cijenu koja vrijedi na ovim prostorima). Jednom podešen, dugo zadržava sve ključne parametre, zbog jednostavnosti konstrukcije rezervni dijelovi i servisiranje (osim remena svakih nekoliko godina) skoro uopće nisu potrebni. Može se drastično unaprijediti dodatnim tanjurom, vanjskim napajanjem ili drugom Kuzma ručkom za koje nije potrebna nikakva dodatna pregradnja.
Ova se gramofonska kombinacija pokazala kao uspješan proizvod, sjajnih reproduktivnih sposobnosti i jednostavna za podešavanje (uz gramofon i ručku priložene su iscrpne upute sa slikama). Neutralan je, prepoznaje sve, pa i najsuptilnije razlike između pojedinih cjenovnih kategorija zvučnica. Bez poteškoća iz brazde čita sve zahvate u produkciji, ponire u sve tri dimenzije i jasno daje do znanja kako i gdje je snimka napravljena. S kvalitetom montirane zvučnice i količina informacija iz brazde je iscrpnija. Sve dinamičke uzlete i padove bez izuzetka reproducira čvrsto, neutralno i kontrolirano.
Rabljeni StabiS/StogiS može biti ponuđen kao osnovni model, zatim s vanjskim napajanje i/ili dodatnim tanjurom i, naravno nekom drugom ručkom što nije čest slučaj.
Naš je savjet da se priklonite Kuzmi, ali ako vam Sondek LP12 predstavlja traumu iz mladosti koje biste se rado riješili, uzmite Linn i sretno vam bilo.
No nikad nemojte zaboraviti da je gramofon samo sredstvo za reprodukciju a ne cilj, i da je količina zadovoljstva određena kolekcijom glazbe na pločama, a ne vrstom, tipom ili cijenom gramofona. Nadam se da će odgovor na Vaše pitanje pomoći i mnogim drugim potencijalnim vlasnicima gramofona.

GRUPNI TEST BABY-SIZE POJAČALA

Pozdrav,

preporučam da ovim pojačalima dodate i apsolutni dragulj pojačala u D klasi, Scythe, u Linksu su dobavljiva tri modela.

LP,
Fract
fractalizer (A) gmail.com

KING REX T20U

Dobar dan,

zanima me kako ste testirali KingRex T20U - da li ste ga imali priključenog na dodatni King Rex PSU, i da li je zvuk išao kroz KingRexov isto tako mali Preamp? S ta 2 standardna dodatka zvuk KingRexa navodno postaje zvuk sasvim drugog pojačala (iako još uvjek topli), a cijena kompletne konfiguracije je još uvijek ispod cijene prosječnog HiFi pojačala! Osim toga dobija se i 3 ulaza-za CD/gramofon/radio. To je i preporučeni način slušanja od KingRexa.

Pozdrav,
Mario
mario.jembrih (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kao što piše u navedenom tekstu, testiran je T20U. Namjera je bila testirati baby-size pojačala do 300 EUR, s vanjskim napajanjem bi cijena bila otišla izvan tih gabarita, a ukupna cijena kombinacije koju navodite (T20U + PREAMP + PSU) ide prema 6.000 kn. Prije par godina smo testirali i T20U + PSU kombinaciju, recenziju ćete naći na ovom linku.

MUTNOĆA U ZVUKU?

Štovani,

imam pojačalo Cambridge audio azur 740A, cd player Cambridge audio 540C i zvučnike Kef iq 50. Za cijenu od cca 13.000 kn zadovoljan sam zvukom, ali osjećam laganu mutnoću u zvuku, kao da je zvuk obavijen nekom opnom. Sustav nije nov ili neusviran, kupljen je prije 3 godine, sve je kupljeno novo kod ovlaštenog zastupnika. Može li se to nekako ispraviti i imate li Vi neki prijedlog da se nešto treba u ovoj kombinaciji mijenjati˙u smislu poboljšanja zvuka? Soba mi je dimenzija 5x3 metra, zvučnički kabel je Kimber 8PR, interkonekt je Cambridge pacific high resolution.

Sa štovanjem ,
Frano
marelicfrano (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Kao prvi korak, probajte u sustavu neki Kimber interkonekt (Timbre, PBJ, Hero i sl.) koji će biti značajno bolji od postojećeg, a k tome je i prirodni partner zvučničkom kabelu Kimber 8PR. Također umjesto trenutnog CD playera probajte model 740C ili (ako to financije dopuštaju) 840C.