PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA mkII

Poštovani,

kod preporuke za kupnju zvučnika gospodina Devića uz Prima Lunu Prologue One naveli ste ProAc (Tablette ili Response). Možete li mi malo pojasniti zašto Tablette ili Response, a ne ProAc Studio 110?

Srdačan pozdrav,
Denis Plišić
denis.plisic (A) inet.hr

ODGOVOR:
Naša je preporuka praktički bilo koji model ProAca, može i Studio 110. Međutim, njega nema u ponudi hrvatskog zastupnika (Audio Sustavi d.o.o.), tako je barem na njihovoj web-stranici.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovani,

molio bih Vas za jednu malu pomoć oko odabira zvučnika. Naime, vlasnik sam cijevnog pojačala Prima Luna Prologe One i CD playera Audio Analoge Paganini.

Prostor u kojem slušam glazbu je cca loše projektiranih 15 m2. Kazem loše, jer gledajući nacrt prostor ima takozvani tunel u dužini 2.5m a širine 3, da bi preostali dio prostora osim dužine išao u širini do 5 metara. U prilogu šaljem tlocrt sobe.

Što se tiče glazbe slušam sve osim domaće "etno" glazbe, a volio bih dobiti precizan, detaljan i bogat basom topli zvuk, naravo ako je to moguće s navedenim komponentama. Što se tiče budžeta, on je cca između 5-7000 kn.

Zahvaljujem na pomoći i mišljenju.

Srdačan pozdrav,
Nenad iz Zagreba
nenad.devic (A) tbwa.hrODGOVOR:
Uvjeti za slušanje su nezgodni, to vidite i sami. Svejedno, mišljenja smo da se i u takvoj prostoriji može dobiti dobar zvuk. Od svih mogućih zvučnika, mišljenja smo da na tržištu postoje dva zvučnika koji su kao stvoreni za Vaš sustav. Prvi i nešto jeftiniji bio bio Vienna Acoustics Haydn Grand. Drugi zvučnik, zvučnik koji ide van predviđenog budžeta, a ujedno i SAVRŠEN zvučnik za taj sustav, bio bi ProAc (Tablette ili Response). Znamo da ProAc ide van budžeta, ali radije se strpite i uštedite za njega. Isplati se!
Nakon što kompletirate sustav, mišljenja smo da su uređaji koje imate osjetljivi na mnogo stvari kojima se može još poboljšati zvuk - od kabela do racka, od podložaka za CD player (Vibrapod!) do cijevi. Naime, Prologue One je specifičan jer na njega možete spojiti praktički bilo koju cijev (KT 88, KT 90, 6550 itd), svaka cijev će unijeti svoj zvuk, a najbolja stvar je da će Prologue One svaku cijev automatski kalibrirati, dakle ne morate cijevi ručno podešavati.

PREPORUKA ZA KUPNJU RECEIVERA

Poštovani,

imam jedno pitanje, kupio bih neki av receiver vrijednosti do nekih 2500 - 3000 kn, pa bih Vas molio da mi preporučite neki model jer imate puno više i znanja i iskustva u tome?

Naime na njega bih spojio komp. i dvd player ali bi ipak više služio za slušanje glazbe (techno, house i sl.), imam 2 samostojeća Yamaha NS-244 (60w) zvučnika, 2 zvučnika iste veličine kao i Yamaha ali ne piše koja marka (piše samo da im je snaga 200w, ali ne vjerujem jer ovi Yamahini mi daju malo jači i bolji zvuk) te imam jedan subwoofer Kenwood 350w.

Nadam se Vašem odgovoru, jer bi mi puno pomogao, makar da mi suzite izbor na neka 3-4 modela pa onda mogu otići u neku trgovinu i čuti ih i odabrati, a ovako mi je to malo prevelik izbor i ima puno modela pa sam sav izgubljen u tome.

Unaprijed hvala,
s poštovanjem,
Antonio Raknić
raknic.antonio (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obratite posebnu pažnju na ova imena: Onkyo, Yamaha i Pioneer.

HIGH END 2011, ISPRAVAK

Zdravo,

lijepa reportaža sa Minhena, ali kod sistema u sobi Vitus nije napisan cjeli sistem koji je na slici i koji je svirao: Focal Grand Utopie, Vitus a kao izvor se koristio i bijeli gramofon Kuzma Stabi XL 4 sa ručkom 4Point i KC 5 zvučnicom.

lp,
Franc Kuzma
Kuzma ltd
Slovenia

ODGOVOR:
Primjedba je usvojena, ispravak će biti unešen u taj dio reportaže.
S poštovanjem,
Marko Pecotić
gl. urednik

KUPNJA ZVUČNIČKIH KABELA

Poštovani,

imam 2 pitanja za vas, trenutno kupujem zvučničke kabele 2m ili 2.5m x 2 do 1500 kn i zanima me koje bi vi uzeli da ste na mom mjestu, preferiram što više detaljan zvuk, to mi je najvažnije, a sustav je sljedeći:

Zvučnici: Monitor Audio RX 8
Pojačalo: Cambridge 740A
DAC: Arcam rDAC
Kabeli: AudioQuest Diamondback

Zadovoljan sam zvukom s obzirom da mi je ovo prvi "ozbiljni" sustav, ali ne mogu si dopustiti da imam kabele iz Peveca od 10 kn na ovakvom sustavu, stoga ih mislim spojiti bi wire te namjeravam uzeti Kimber 8PR za bas i 4PR za visokotonac zvučnika, ali zanima me što vi mislite.

I drugo pitanje, bi li mi se isplatilo uložit u nekakav strujni kabel za gore navedeno pojačalo tipa IsoTek Optimum, jeli takvo poboljšanje vrijedno 2000kn?

A trenutni zvuk sustava bi opisao kao jako dobrim, ali ne znam koliko sam kompetentan za to jer sam prešao sa magarca na space shuttle :). Ovo mi je totalni šok, nešto najbolje što sam kupio u životu i visoki i srednji i bas su totalno drugačiji nego prije, u nekim pjesmama koje slušam cijeli život čuo sam zvukove za koje nisam znao ni da postoje, ali možda bi htio malo više detalja pogotovo u nekim heavy metal izvedbama, kao da separacija nije na razini s ostalim vrstama muzike tipa jazz, elektronska, disco, s tim da nije spojen na bi-wire već obično i svaki zvučnički kabel ima 10m (najjeftinija klasa).

Puno hvala i srdačan pozdrav,
Toni
perkovic.toni (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mi bismo na ovakav sustav spojili toplije kabele. Ako želite što detaljniji zvuk, tada obratite pažnju na kabele kao što su Kimber ili Qed. O strujnim kabelima razmišljajte nakon što se novi zvučnički kabeli u potpunosti usviraju i "legnu" u sustav.

NAIM XS

Poštovani,

imam pitanje vezano za sinergiju pojačala sa zvučnikom. Sa Vašim višegodišnjim audifilskim stažom, koji zvučnici bi najbolje pasali sa Naim Nait XS pojačalom? Trenutno je kombinacija sa Monitor Audio RS8.

Svako dobro od Branka Denića iz Bačke Topole.
denic_branko (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Pitanje je vrlo općenito, takav će biti i odgovor. Velik je izbor zvučnika koje možete spojiti na to pojačalo. Niste naveli kakva i kolika je soba, koji je budžet, kakav zvuk želite postići, koje su zvučne mane trenutnog sustava itd. Trenutna kombinacija (Naim + Monitor) bi trebala biti dobro pogođena. Ako želite otvoreniji zvuk, birajte Klipsch, ProAc ili PMC; ako želite topliji zvuk, tada birajte Vandersteen.

BANANE ILI VILICE

Poštovani,

imam slijedeći sustav:
Pojačalo Marantz PM7200
CD player Marantz CD 7300
Zvučnici B&W 602

Interkonekt ne znam koji, ali je koštao cca 350 kn, kupljen u hi-fi dućanu u Maksimirskoj zajedno s CD playerom (dućan je odavno zatvoren). Zvučnički kablovi Kimber 4PR (mislim, koštali cca 100 kn/metar). Nažalost, zvučnički kablovi nisu terminirani, i sad bih ih terminirao. Spoj na zvučnike mogu izvesti bananama, jer Bowersi imaju rupu za banane ili mogu staviti vilice. Čini mi se da su banane bolji odabir.

E sad moje pitanje glasi: što staviti na spoj s pojačalom? Mislim da banane ne dolaze u obzir, eventualno vilice.

Hvala unaprijed na odgovoru!
Borko Grubišić, Zagreb
borkogru (A) gmail.com

ODGOVOR:
U teoriji bi vilice trebale davati bolji zvuk nego banane. S druge strane, banane su praktičnije i jednostavnije za uporabu. Kako god da bilo, Kimber 4PR nemojte terminirati sami nego to prepustite nekome tko zna posao (primjerice momcima u Audio Artu).

PREPORUKA ZA KUPNJU

Poštovani,

molim Vas za savjet. Pred nekoliko godina sam kupila 5.1 zvučnike. U potrazi za CD i DVD playerom iz neznanja sam kupila super loš DVD player od Philipsa za koji se samo moze reći da radi, a osim toga ništa - daljinski treba usmjeriti u točku promjera 1cm da prepozna signal, iznimno spor, da bi dobila sliku ili ton trebam napraviti 17 zbunjujućih akcija. "Load" i "open" rade iznimno sporo. Platila sam ga 800kn što je iznimno puno za tako loš uređaj.

Sada želim kupiti CD player i FM radio. Shvatila sam su moji zahtjevi za uređajem srednje klase potpuno nedostižni, i nadam se da ćete me razuvjeriti. Ne želim kupiti kućno kino "5 u 1", niti neku varijantu starih "kazetofona", jer već imam zvučnike s kojima sam zadvoljna, i ne želim paliti nikakav monitor da bih slušala glazbu, nego samo CD player po mogućnosti sa radiom ili radio odvojeno. Jedino takvo sto se nudi je prijenosni CD player od 50 kn. Za 50 kn ne vjerujem da mogu kupiti nesto što će raditi. Uređaj koji bi bio solidne izrade i kvalitete namjenjen nekome tko nije DJ niti glazbeni profesinalac, već samo uživa u glazbi, i koji nema ugrađene zvučnike (a da se na njih može samo prikopčati) nema ispod 1500 kn. Pretragom brojnih web stranicma vidim da je spomenutih 1500 kn minimum te stoga zaključujem da se za 1500 kn nudi najlošija kvaliteta, te da za neku srednju klasu trebam izdvojiti značajno više. Da li je moguće da se u rasponu od 50 do 1500kn ne moze kupiti CD player kakav tražim?

Unaprijed zahvaljujem uz srdačan pozdrav,
Nevena Podrug
nevena44 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
U konačnici nisamo shvatili zvučnike koje marke imate, jer niste ih naveli. Kako god da bilo, tuner (samostalna komponenta) možete kupiti putem našeg oglasnika, već za par stotina kuna možete kupiti sasvim solidan uređaj. Na istoj adresi možete kupiti i rabljeni CD player, a za 1500 kn se može kupiti vrlo dobar uređaj.

BK AUDIO - KOMENTAR

Poštovani!

Pišem vam povodom rečenice napisane u tekstu koja glasi: "Za tisuću kuna, ovo je najbolji kabel koji postoji". Uz dužno poštovanje prema autoru, ali smatram da je pretenciozno subjektivna. Niti je autor isprobao sve kabele na svijetu, niti je isprobao sve sustave na svijetu, niti postoji nešto najbolje u hi-fi svijetu. Sve je to svar subjektivnog ukusa i svaki h-fi ljubitelj zvuk uređaja "rikta" prema vlastitom guštu i što je još bitnije prema prostoru u kojem će ga slušati. Najbolji kabel za nekoga može biti najgori za drugoga, ovisno o ostatku sustava i kako će se sinergijski uklopiti. Također što uopće znači termin "najbolje" u hifi svijetu? Kada bi cijenjeni autor teksta (ili bilo tko drugi) znao na koji način zvukovno su izvođači i producenti tijekom snimanja master snimke podatke zapisali na nosač zvuka onda bismo mogli sa sigurnošću govoriti koji uređaj kolorira, koji ne, koji vjerno reproducira podatke sa nosača zvuka, a koji ne. Tko kaže da su podaci zapisani na način kako ih reproducira neki ustav. "Veća prozračnost", "raskošan stage" i mnogi drugi reproducirani elementi se mogu dobiti i umjetnim uštimavanjem uređaja tijekom proizvodnje, a da podaci uopće nisu na taj način zapisani na mediju.

Da povučem paralelu sa jednim iskustvom koji je istinit. Jedan uvaženi kolega je odlučio modificirati osnovne budget modele cd playera čja cijena novih ne prelazi 200 eura. Modifikacije su se odnosile na izlaznu sekciju, a da pri tome uopće nisu dirani elementi koji se nalaze u lancu prije. Navedeni playeri su bili izloženi posjetiteljima na sajmovima i većina slušatelja je bila oduševljenja zvukom ovih modificiranih uređaja koji su reproducirali ništa drugo do koloracije. Prije svega ti playeri koji nemaju niti 4 kg, serijski imaju jako loše transporte i nikakvo suzbijanje vibracija prilikom očitavanja zapisa sa cd-ova. Prilikom čitanja podataka sa cd-ova dolazi do potpuno nepreciznog očitavanja zapisa koji su modifikacijama samo multiplicirani. Naravno malo tko od slušatelja je išao za tim jer zvuk bio uhu ugodan i "referentan". Malo morgen!

Izuzetno cijenim vaš web portal, ali smatram da bi trebali čitatelje educirati o osnovnim zamkama dobrog zvuka, a to je DA NITKO NE ZNA NA KOJI NAČIN SU ZAPISANI PODACI NA NOSAČIMA ZVUKA.

Lijep pozdrav!
Daniel Bevandić, dipl. ing.
dbevandi (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Zahvaljujem na komentaru, usvojit ću primjedbu. Dio koji je prije glasio Za tisuću kuna, ovo je najbolji kabel koji postoji će biti zamijenjen sa Za tisuću kuna, ovo je najbolji kabel te cijene koji sam ikada slušao.
S poštovanjem,
Marko Pecotić
gl. urednik

OZVUČENJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA

Poštovani,

imam pitanje vezano uz shemu postavljanja zvučnika u prostoru. U pitanju nije kućno kino ili slično, već pravilno postavljanje zvučnika u prostoru kako bi dobili što bolji zvuk. Govorim o ugostiteljskom objektu veličine cca 60-ak kvadrata.

Bio sam obišao nekoliko trgovina hi-fi opremom gdje su već bile postavljene određene komponente, kako bih poslušao samu kvalitetu zvuka. No to nikako ne može biti isto kao u drugom prostoru (prepreke i sl.). Malo mi je previše da platim 20.000 do 30.000 kn za određene stvari, a da ne dobijem zvuk koji mi je predstavljen.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav, Filip
fpeskir (A) gmail.com

ODGOVOR:
Niste definirali kakva bi bila namjena ozvučenja prostora, da li bi oni svirali potiho kao pozadinska muzika, da li za tulume itd. Kako god, ne kupujte klasične "home audio" zvučnike jer prije ili kasnije ćete u lokalu imati neki tulum, glasnoća će se pojačati a zvučnici (primarno visokotonci) će nastradati. Svakako kupite aktivne zvučnike. Koliko zvučnika Vam treba i gdje ih treba postaviti, to je ovako nemoguće reći, to treba projektirati onaj tko će ozvučiti konkretan prostor.

KVAR UREĐAJA

Poštovani,

imam Philips zvučnike od 40w, a obzirom da mi je pojačalo 2x100 w, dogodilo se da su izgorili. Imam Technics reciver-pojačalo snage 2x100w, a zvučnici su 2x40w. Imam malo dijete koje je ne znajući odvrnulo potenciometar do kraja, a supruga ne gledajući upalila reciver i došlo je do mini explozije u zvučnicima, tako pretpostavljam da su sprženi. Sada kad se upali sustav i kad se potenciometar odvrne skoro do kraja u zvučnicima se čuje zvuk jako tiho, kao nekad kad se odvrne jako malo-tiho. To bi bilo u kratko što je meni rečeno da se dogodilo, ni sam nisam bio doma u tim trenutcima.

Hvala!
Pozdrav, Rudolf
rudolf.stanic (A) geofoto.hr

ODGOVOR:
100% točan odgovor ne možemo dati. Prema svemu što ste opisali, a pod pretpostavkom da Vam je supruga točno opisala što se dogodilo, najvjerojatnije je stradalo nešto u pojačalu. Krenimo od zvučnika...
Iz opisa bismo rekli da se nisu raspale membrane na zvučniku. Ne znamo o kojim se točno zvučnicima radi, ali pretpostavljamo da imaju klasičan bas/srednjetonac i visokotonac. Da je stradao visokotonac, svu muziku biste čuli normalno, tek skraćenu za dio tog frekvencijskog spektra. Da biste provjerili da li je sve u redu s bas/srednjetonskom membranom, učinite ovo: stavite dva prsta (kažiprst i srednji prst) na membranu, membranu lagano gurajte naprijed-natrag, te stavite uho vrlo blizu te membrane; ako pri tom pomicanju ne čujete nikakve zvukove iz membrane, tada je sa zvučnicima sve u redu.
Puno je veća vjerojatnost da je stradalo pojačalo. Možda je probio tranzistor zbog prevelikog opterećenja, a možda je za sobom povukao i osigurač (u praksi će ranije stradati tranzistori nego zaštita pojačala).

VANDERSTEEN

Poštovani, lijep pozdrav!

Velik sam zaljubljenik u zvuk Vandersteen 2ce signature zvučnika. Prvenstveno mislim na njegovu muzikalnost i sposobnost prenošenja atmosfere muzičkoga djela. Kako u njihovom cjenovnom rangu nisam mogao pronači zvuk koji me toliko privukao i oduševio, postao sam vlasnik istih. Zvučnik trenutačno radi u mom starom sistemu (koji će se mjenjati u cijelosti), primijetio sam kako zvuk istih vuče na tamniju stranu. Da u narednom periodu traženja ostatka sistema ne bih previše lutao, ja bih Vas molio za par savjeta u kojem smjeru da krenem po pitanju pojačala i kablova. Cjenovni rang bi bio u visini cijene zvučnika, ili niži.

Na Vašim stranicama sam pročitao recenziju o Vincent SV-238 pojačalu, pa me zanima Vaše mišljenje da li bi isto pojačalo moglo slagati s navedenim zvučnicima.

Zahvaljujem na odgovoru,
Miro
jazz00jazz (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Vandersteen 2 je jedan od najmuzikalnijih zvučnika svih vremena. Nije osjetljiv na smještaj u prostoru (može ga staviti bliže ili dalje od zida), trebate ga spojiti na što snažnije pojačalo (sve iznad 100W po kanalu je dobro), pojačalo treba biti brzo, detaljno, otvoreno i dinamično, a možete ga bez problema spojiti i na pojačalo koje je duplo jeftinije od njega. Vincent SV-238 bi po svom zvučnom karakteru bio vrlo dobar izbor za Vandersteena.

ČUDNE STVARI...

Poštovani,

izguglao sam Vas na netu, pa sam hteo nešto da vas pitam. Imam Nad 3225 PE, Dual 721 gramofon i Monitor audio 1 zvučnike. Prvo, zvuk mi se sa zvučnika čuje i kad nije puštena ploča, a pojačalo je pojačano. Zatim, neke ploče pušta mono, neke stereo. Ali tu postoji još nešto - istu ploču pušta jednu stranu mono, drugu stereo, a i nekad je pušta stereo nekad mono. Šta treba da radim i šta se to dešava?

Unapred hvala,
Danijel M.
deusexmahina (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kao prvo, moramo konstatirati da ste potpuno nepotpuno i pogrešno opisali manifestaciju kvara, time ste nam automatski otežali davanje što točnijeg odgovora. Mi ne znamo koliko je stara zvučnica, gramofon, kabeli, konektori, tko je sve i kako modificirao uređaje, kakav je napon u mreži, ima li i kakvo je uzemljenje...
Problem može biti uzrokovan bilo gdje na putu signala ili u napajačkom sklopu. Od stare igle i zvučnice u povremenom kratkom spoju (uslijed starosti), gramofonskih phono kabela i konektora, do problema u napajanju pojačala... Pitanje je i kakav se to zvuk čuje iz zvučnika bez uključenog izvora zvuka, uz potenciometar stavljen na veliku glasnoću? Ako je to šum, onda je sasvim normalno da tako uključen uređaj šumi, pogotovo s aktiviranim phono ulazom.
Ako se isprekidana mono/stereo reprodukcija pojavljuje samo na phono ulazu, trebalo bi prekontrolirati žice od zvučnice do predpojačala, provjeriti stanje zvučnice jer je moguće da se povremeno, uslijed starosti, propadanja prigušnih elemenata u zvučnici ili povremenog kratkog spoja, pojavljuje mono reprodukcija. Možda je problem i u predpojačalu, odnosno kapacitetima u napajačkom sklopu, regulatoru napona ili lošem uzemljenju.
Da skratimo, problem može biti na više mjesta. Sustav je potrebno odspojiti, provjeriti sve kabele i konektore, lemna mjesta, zatim pokušati zamijeniti pojedine elemente sustava (gramofon, kablove ili pojačalo), i metodom eliminacije naći krivca.

POGORELIĆ/CHOPIN - DISKOVI ZA PAMĆENJE, vol.27

Ovo je izvrstan disk, izvrstan zvuk, poezija, Pogo rules.

Jeste li probali pogotovo Haydna, meni je u istom rangu,

lijep pozdrav iz Rijeke,

Igor Černeka
tramp (A) jadroagent.hr

ODGOVOR:
Ne znam na koji točno Haydnov disk mislite? Jedini Pogorelićev disk s Haydnom koji imam je "Klaviersonaten 19 & 46" (Deutche Grammophon). Bilo kako bilo, ja - a ovo je tek moj osobni stav, jer o glazbenim ukusima se ne raspravlja - ne bih u istu rečenicu stavljao Chopina i Haydna. Nije da ne cijenim Haydna, ali smatram da je Chopin kudikamo veći i značajniji kompozitor od njega.
S poštovanjem,
Marko Pecotić

SAVJET ZA KUPNJU KABELA

Poštovani,

zamolio bih Vas za savjet glede nabave optimalnih zvučničkih kabela za svoj audio sustav. Sustav se sastoji od zvučnika JM Lab Micro Utopia Be, pojačala snage Pass Aleph 5 i CD playera Marantz CD-14. Plejer je direktno balansirano spojen na Alepha. Koji zvučnički kabeli bi po Vašem mišljenju pasali u sistem?

Zvuk bi trebao biti muzikalan i neutralan. Mane postojećeg sustava bi bile u smjeru basa koji nije dovoljno definiran, no to bi se moglo prepisati i prostoriji. Soba je tlocrtnih dimenzija 5 x 3.5 metara, visine 2,8 m. Zvučnici su sada postavljeni paralelno s dužim zidom sobe. Budžet bi išao do 400 EURa, novo ili second hand, svejedno.

Također, zanima me da li ste, kao iskusan audiofil, imali priliku slušati Micro Utopije, kojim kabelima su bile spojene i kakve su bile Vaše impresije?

Unaprijed hvala!
Igor
cajhen.igor (A) gmail.com

ODGOVOR:
Sukladno svemu što ste opisali, preporučamo ove modele: Audioquest CV8, Audioquest GO 4, Lat International SS-1000 mkII i Transparent MusicWave.

KABELI?

Poštovani poznavatelji audio sustava!

Veliki sam zaljubljenik u Vintage audio opremu tako da sad trenutno imam Technics SE 9200, SU 9200, ST 9600 i dr. Uz postojeći par dobrih zvučnika još sam se pojačao sa jednim JBL E80. Osobno sam jako zadovoljan kako to sve skupa moćno radi, no kako nisam baš veliki znalac molim za jedno profesionalno mišljenje. Naime, kolega me uvjerava da bi to još bolje zvučalo s debljim tj. kvalitetnijim kablovima jer postojeći su zaista vrlo jeftini (najobičniji) dok drugi govori da kabel ne smije biti većeg promjera...
Molim za Vaše stručno mišljenje i zahvaljujem na odgovoru!

Mario Toth
mario.toth (A) vk.t-com.hr

ODGOVOR:
Vaš kolega je u krivu kada kaže da će deblji kabeli donijeti bolji zvuk. Debljina kabela (tj. promjer )nije nikakav kriterij njegove kvalitete. Preporuku nekog konkretnog kabela ne možemo dati, upit je neodređen. Možda najvažnije od svega, ako ste Vi zadovoljni sa zvukom sustava, ništa ne dirajte i ništa ne mijenjajte.

SERVIS ZVUČNIKA

Poštovani/na,

mene zanima, ako znate, gdje mogu popraviti zvučnike na području Splita? Radi se o zvučnicima Tannoy M2.

Srdačan pozdrav,
Bartul
baky126 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ako se radi o premotavanju drivera ili promjeni ovjesa, onda na području Splita kontaktirajte Media Audio - Dobar Zvuk, Gundulićeva 20. Ako želite kupiti originalne komponente ili drivere, tada kontaktirajte Tannoy zastupnika.

HEADSHELL

Poštovani!

Znate il gdje se mogu nabaviti dijelovi za Sansui gramofone, preciznije treba mi headshell za sr838?

Hvala!
MM obrt
info (A) mm-obrt.hr

ODGOVOR:
Ne možemo Vam pomoći. Možda se javi neki čitatelj s odgovorom.

QUAD ZVUČNIČKI KABEL

Pozdrav!

Prvo sve hvale za stranicu i da se tako nastavi! Imam jedno pitanjce, pa ako mi možete pomoći? Kupio sam jedan receiver i s njim sam dobio zvučničke kabele Quad QLSCR4, 2x1.5m, pa bi me zanimalo jel što znate o njima i koliko vrijede?

Unaprijed hvala,
Toni
shuferin (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Za navedeni kabel smo čuli, nismo ga nikada slušali. Ako ste ga dobili, tada je to najbolji kabel na svijetu! Ako Vam je namjera preprodaja, za njega ćete dobiti možda par stotina kuna.

ZVUČNIČKI KABEL

Poštovani Gospodine!

Pišem Vam pošto i ja volim eksperimentisati zbog dobrog zvuka. Unapred se izvinjavam ako ne pišem sve pravilno. Ja sam rođen u Vojvodini blizu Subotice, a od 1991. godine živim u Segedinu u Mađarskoj.
No, prošle nedelje sam nabavio 10 metara kabel zvani: Leoni Kerpen megaline categoria-7. Videt ćete ako nabavite (uopšte nije skup) žuti kabel, unutra ima četiri par svih četiri para sirmovan, a posle još ima jedan ozbiljno sirmovanje sa vanjske strane i dolazi vanjska izolacija žuta. Ja sam od deset metara napravio 2x2.5 metara (2 para).
Treba očistiti i spojiti svih osam žica, ja sam ih stavio u banana šteker sa obe strane. Kako ide natpis na kabelu u tom smjeru ide signal + prema zvučniku, a - prema smjeru pojačala.
Kod mene već tjedan dana svira, nisam isključio pojačalo jer tako su rekli da treba razraditi preko 500 časova. Ukusi su različiti, ali ja Vam kažem da kabel ima jako dobar zvuk. Metar kod nas košta 1 eur.

S audiofilskim pozdravom,
Tomek Kroly iz Segedina
fuji (A) foto-centrum.hu

ODGOVOR:
S navedenim kabelom nitko iz naše redakcije nije imao kontakta. Ali nas raduje da ste otkrili kabel koji dobro svira i malo košta. Na tržištu ima mnogo firmi koje nude u prodaju kabele u rifuzi, nisu skupi, a mogo zvučati sasvim solidno.

MODIFIKACIJA SONY XA-CDP50ES CD PLAYERA

Poštovani gospodine Pecotić,

poslušao sam Vaš savjet te mi je kolega na CD playeru Sony 50ES zamjenio čipove kako ste savjetovali. Sada je zvuk mnogo bolji, dinamika je bolja, sve je bolje, a čak i neke stare snimke koje su prije zvučale loše - sada zvuče dobro. Imate li još kakvu daljnju preporuku za modifikaciju ovog playera, imam dojam da je on mnogo bolja karika u sustavu za kojom kaskaju ostale komponente.

Hvala unaprijed i LP,
Lojz Novak
lojzi (A) yahoo.comODGOVOR:
Iduća modifikacija je zamjena strujnog kabela. Također, ne možemo ne primjetiti da lijevi i desni zvučnik nisu jednako udaljeni od lijevog i desnog zida. Također, zanima nas zašto ste postavili te panele iza zvučnika i što ste s njima dobili? Za kraj, možda ste zvučnike previše zaokrenuli prema unutra (tzv. toe-in), mi bismo ih probali postaviti tako da se iz pozicije slušatelja vide unutarnje bočne stranice zvučnika.

AUDIO RJEČNIK

Poštovani gospodine Pecotić,

pročitao sam Vaš AUDIO RJEČNIK, vol.1. S većinom napisanih stvari se slažem, osim sa dijelom koji glasi:

"Tonska ispravnost je najbitnija, ona je na prvom mjestu. Ima i audiofila kojima je 3-dimenzionalni stage na prvom mjestu, ja mislim da je to pogrešno razmišljanje. Što će ti dobar stage ako je zvuk tonski neispravan i izobličen? Neki od osnovnih dijelova tona su osnovni ton, trajanje tona, boja tona..."

Ja spadam u skupinu audiofila kojima je 3-dimenzionalni stage najvažniji. Molim da mi navedete jedan primjer zvučničkog sustava koji ima izobličen timbar, a odličan stage?

Srdačan pozdrav,
Damir Mikolji,
damir.mikolji (A) gmail.com

ODGOVOR:
Siguran sam da ste se mnogo puta susreli sa hi-fi sustavom koji je imao odličan stage, a bas je bio napumpan (tj. izobličen). Siguran sam da ste se mnogo puta susreli i s hi-fi sustavom koji je imao odličan, stage, odličan bas, ali je možda bio mršav u srednjetonskom području. Ne bih navodio ni jedan konkretan uređaj, ne bi bilo fer, a primjera ima mnogo.
S poštovanjem,
Marko Pecotic
Audio Puls
gl. urednik

UREĐAJ KOJI BEZ GREŠKE RADI VEĆ 40 GODINA

Pozdrav,

nabavio sam si Grundig uređaj, slika u attachmentu, koji bez greške radi već 40 godina. Zanima me - da li i danas na tržištu postoje uređaji koji će bez greške raditi idućih 40 godina?

Pozdrav,
Dean
dean.baricic (A) mzoupu.hr