Pitanja i savjeti, proljeće 2010

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

EMERALD PHYSICS

Pozdrav!
Prije izvjesnog vremena čuo sam open baffle zvučnike firme Emerald Physics CS2 i CS3. Zvuk je zaista bio izuzetan, no jednako tako i cijena! Zanima me imate li kakvih informacija o tome gdje bi se mogli pronaći nacrti za izradu istih naročito za samu otvorenu ploču?
Unaprijed zahvalan,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
Sve informacije na ovu temu ćete dobiti na linku Ozone Audio.net.

KONVERTER EUROPSKE NA AMERIČKU STRUJU

Poštovani!
Svaka čast na izuzetno zanimljivoj stranici i molim Vaše mišljenje o:
1.) minimalnoj potrebnoj i
2.) optimalnoj snazi konvertera europske (220V) na američku (110V) struju, za potrebe pogona izlaznog pojačala 2x300 W predviđenog za USA tržište?
I podpitanje: čini li u slušalačkom smislu ikakvu razliku ako je pojačalo uključeno u konverter ili direktno u mrežu?
S velikim štovanjem,
Mislav Vulić
mislavvulic (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Podatak o 2x300w je gotov irelevantan, ne znamo klasu (A, AB, D), ne znamo da li je to sinusna, muzička ili vrsna snaga... Važna je potrošnja, odnosno koliko pojačalo max vuče iz mreže za max snagu. To se najbolje vidi iz Manuala u kojem taj podatak obavezno piše (tzv. power consumption). Ili možete otvoriti pojačalo i pogledati koliko VA (voltampera) su mrežni trafoi, pa se dignuti za 50% i to bi bio neki minimum. Optimalno: sky is the limit, ali ne treba pretjerivati, dvostruko je više nego dovoljno. Preporučamo toroidni trafo, klasični s limovima će pak na primaru ostavit više smeća iz mreže, tj. poslužit će i kao filter za struju (odvojit će krug mreže od kruga komponente). Step down bi trebao biti s 220V na 120V (ili barem na 115).
Poznate svjetske firme koje su radile ili rade power conditionere s trafoima ili imaju u sklopu trafo (znači 120:120, 220:220) su primjerice TICE (USA, cijena 1500-4500 USD), Nightingale (Italija, cijena 2500 eura), TC Krklec (Hrvatska, cijenu ne znamo).
Slušne razlike - u konverter ili u mrežu? Konverter (trafo) ima benefit, jer se ponaša kao svojevrsni filter i na taj način doprinosi boljem zvuku, a ako je dobro napravljen i nije poddimenzioniran ni u dinamici (na što neki djelomično ukazuju), ne bi smjelo biti čujne razlike, iako neki audiofili profiltrirani zvuk (koji je glađi od onog direktno iz utičnice koji je pak više harsh) dožive kao manju dinamiku, jer ne čuju dio smeća iz struje.

TRIANGLE - HIGH END SHOW 2010

Poštovani !
Čitajući Vaš report s HIGH-END SHOW-a MUNICHEN 2010, primjetio sam da je francuski proizvođač zvučnika Triangle izlagao dva modela zvučnika. Visoki zvučnici u bijelom finishu su iz serije Magellan model Concerto Sw2, a oni ispred u bordeaux finishu su iz serije Genese model Quartet. Naveli ste da ste slušali Triangle Magellan Concerto Sw2 zvučnike (2.600 EUR), međutim ja sam mišljenja da je došlo do zabune, te da ste slušali Triangle iz serije Genese model Quartet, jer oni koštaju navedenu cijenu od 2.600 EUR. Ako ste slušali Triangle Magellan Concerto Sw2 onda su to zvučnici od 22.000 EUR.
Unaprijed se ispričavam ako griješim. Shvaćam da niste mogli dati konačnu ocjenu zbog nemogućnosti slušanja referentne glazbe iz razloga što je demonstrator, navodim Vaš citat: "pustio nekakvu rokericu i pritom poprilično pojačao glasnoću, a ja sam se ubrzo našao izvan sobe (čitaj: zvuk je bio predetaljan, kreštav i metaličan). Prije ovog događaja dojmovi su bili sasvim suprotni nakon pjesme Temptation u izvedbi Diane Krall.
Ovo pišem budući da su mi Triangle zvučnici iz serije Genese u užem izboru za hifi koji je u fazi slaganja pa ako ste slušali iste molio bih, naravno ako je to moguće, da mi detaljnije opišete zvuk koji je izlazio iz tih Genese Quarteta. Otvoren zvuk s jako puno zraka i svježine s dobrim bodyem instrumenata i mnoštvom nenametljivih detalja je solidno za 2.600 EUR ako je Genese Quartet posrijedi, ali da li bi po sjećanju mogli navesti još koji detalj koji je bio evidentan iz izvedbe Diane Krall? Tu poglavito mislim na bas područje i dinamiku. Malo me iznenadio komentar koji upućuje na dobar body instrumenata, jer je Triangle odavno imao malo suhlji zvuk, pa su izgleda poradili na tome što je dakako vrlo pozitivno i pomalo iznenađujuće.
P.S. Možda je "rokerica" nakon koje ste napustili sobu loša snimka ili možda ne paše Trianglima zbog visokotonca horne, otvorenosti i detaljnosti zvuka općenito.
Evo toliko od mene, a Vama sve pohvale i sve najbolje u daljem radu.
Milan Milinković
solberg (A) net.hr

ODGOVOR:
U pravu ste, slušao sam Genese Quartet koji u Njemačkoj košta cca 2.600 EUR. Imajte na umu da su napisani komentari doneseni na temelju tek nekoliko poslušanih pjesama i nemojte uzimati zdravo za gotovo svaku napisanu riječ. Končano, ti dojmovi se odnose na zvuk cijelog sustava a ne samo zvučnika; u nekoj drugoj sobi i u nekom drugom sustavu, ti zvučnici bi mogli svirati drugačije. Dakle, dobar body instrumenata treba promatrati u kontekstu zvuka kompletnog sustava. Po sjećanju, bas i dinamika su s Dianom Krall bili vrlo dobri, a cijelokupna zvučna slika nosi štih otvorenosti, detaljnosti i svježine.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

TWEAK

Poštovani,
zanima me jedan tweak oko pojačala, naime čuo sam da je dobro staviti metalnu piljevinu ili željezo u nekoj kutijici iznad transformatora pojačala? Hoćete mi malo objasniti taj postupak, kako ga izvesti i da li se isplati?
Lijep pozdrav!!!!
alenn2 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ovaj tweak nismo nikada isprobali. Ta metalna piljevina bi trebala imati ulogu izolacije transformatora, tj. njegova magnetskog polja? U većini pojačala s kojima smo se mi sreli je trafo već izoliran. Trebali biste prvo znati gdje se nalazi trafo u pojačalu, za što je potrebno skinuti poklopac s pojačala, potom na mjesto iznad trafoa staviti tu vreću sa željeznom piljevinom. Isprobajte ovaj tweak i javite nam koji su rezultati.

SOBA

Pošto nemam u blizini prikladni AUDIO shopova i pametnih ljudi da mi odg. na neka moja pitanja upućujem ovo pitanje vama jer smatram da ćete mi pomoći i riješiti neke moje dileme.
Ovako, trenutno je u setupu AMP MARANTZ PM7001, zvučnici DALI CONCEPT 2, stalci neki jefitni napunjeni pjeskom, IXOS žice, te kao transport DVD player LG 9900 (najslabija karika).
Jedna od dilema je položaj zvučnika, odnosno njihova razdaljina, trenutno iznosi 162 cm (od do znaka DALI), da li je to dovoljno ili je premalo??? Problem je taj što sam ograničen na pomicanje i ako pomaknem lijevi zvučnik (onaj kod vrata) on mora ići skroz do zida skoro (maknuo bih ono cvijeće), jer sve manje od toga je prolaz od vrata :) šta mi ne pada na pamet zatvoriti, znači sljedeći pomak može biti samo od 220cm do neki 270cm razdaljine između zvučnika... hvala!
Sljedeća stvar se odnosi na akustiku i veličninu sobe, a to je negdje oko 45 kvadrata i nedostatak tepiha te veliki prozor (ok ima zavjesa) na desnoj strani... Slikao sam iz svih kuteva kako bih vam predočio što se sve u grubo nalazi u sobi i da li je to katastrofa od akustike ili je donekle podnošljivo???
Svjestan sam da su ovu zvučnici premali za ovako veliku sobu, tako da planiram zamjeniti ih sa Dali suite 2.8 koji bili sigurno doprinjeli na basu i donekle ispunili sobu sa zvukom.
DVD player uopće nije loš no moram priznati da nisam slušao niti jedan CD player tako da ga planiram preskočiti i kupiti Logitech squeezebox touch te neki best buy DAC do nekih 3-4k kn te bih sa time zaokružio svoj Audio pothvat, no prvo me morate riješiti nedoumice o velični sobe te razmaku zvučnika :)
Nadam se da sam uspio u grubo opisati problem te vam olakšati kako bi mi što preciznije odg.
Hvala!!
Dario
dario.keser (A) gmail.com

ODGOVOR:
Razmišljanje o nabavci novog DAC-a ili novog CD playera bi Vam u ovom trenutku trebalo biti zadnje na pameti. Prvo trebate svu pažnju usmjeriti na sobu koja je vrlo problematična i de facto spriječava ikakav napredak u zvuku. Drugim riječima, uzalud Vam kupnja novih audio komponenti uz ovakve uvjete.
Idealno bi bilo kada bi razmak među zvučnicima bio 20-30 cm veći. No bolje i ovako nego da ih pomaknete skroz do zida (tada ćete slušati isključivo lijevi i desni zvučnik bez zvučne slike, dok trenutno imate barem kakvu-takvu zvučnu sliku). S druge strane, primicanjem zvučnika bliže zidu ćete dobiti naglašeniji bas. Savjet je da probate na licu mjesta koji razmještaj je bolji.
Nadalje, problem leži i u činjenici da u prevelikom prostoru imate premalene zvučnike. Generalno, uvjeti za slušanje su prilično loši.
Daljnji, možda i temeljni problem leži u činjenici da to nije jedna (zatvorena) prostorija, nego su sve prostorije povezane, ne postoje zidovi, a to je za dobar zvuk izmimno loše. Iza zvučnika ne postoji ravna zidna ploha, kao što ni bočno ne postoje ravne zidne plohe - pitanje je kakva zvučna slika se može kreirati u takvim uvjetima. Audio sustav radi u direktnoj ovisnosti o sobi u kojoj se nalazi, a ovdje je soba dosta loša. Nekako smo skeptični da ćete moći dobiti duboki bas, jer vam sva bas energija odlazi u drugu prostoriju.

JM LAB

Zdravo,
ja sam iz Slovenije, i zanima me ako mi možete pomoči - tražim zvučnike JM Lab Focal - Dome i tražim trgovino gde jih se može kupiti, molio vas bi da mi napišete naslov trgovine u Rjeci ili blizu.
Hvala na pomoči i lepi pozdrav!
Darko
Darko.Platovnjak (A) vf.uni-lj.si

ODGOVOR:
Javite se na adresu www.td-elektronika.hr, tu ćete dobiti informaciju gdje se mogu kupiti Focal zvučnici.

AUDIOLAB

Poštovani,
molio bih Vas za savjet glede uparivanja komponenata. Naime, negdje sam pročitao (HI-Fi media) da Audiolab 8000P izlaz puno bolje može zvučati ako se pred njega stavi cijevno predpojačalo, tj. da bi se onda od njega izvukao maximum njegovih mogućnosti. Zanima me što Vi mislite općenito o takvom kombiniranju, da li ste upoznati sa navedenim pojačalom i koje bi onda pretpojačalo preporučili do nekih 10.000 kn, ako se uopće može naći neko takvo do te cifre. Meni je za oko zapeo PrimaLuna Prologue 3.
Trenutno imam Mission M35 zvučnike, a u planu je zamjena za Quad 12 ili 21. Kupio bih još jedan Audiolab (jednog imam) i koristio ih u Biampingu.
P.S. Pohvale na račun AudioPuls web stranice te na brzim i konstruktivnim odgovorima.
Pozdrav,
Toni M.
ira.sinnfein (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ideja u kupnji još jednog AudioLab izlaznog pojačala nema smisla, 8000P ima snage 100W po kanalu što je dovoljno za veliku većinu zvučnika.
Izjava da to 8000P najbolje zvuči kada se pred njega spoji cijevno pretpojačalo je zasigurno izvučena iz nekog konteksta, jer kako takva nema mnogo smisla. Naime, na tržištu postoje razna cijevna pojačala koja zvuče različito i koštaju različito. Ako tražite prirodnog partnera za 8000P izlazno pojačalo, potražite ga u modelu 8000Q koji mu je prirodni partner.

"BRUNDANJE"

Poštovani,
imam sledeću kombinaciju:
- Yamaha 797 risiver
- Tehnics slpg 390 CD player
- Numark TT 200 gramofon
- Bose 301
- Bose201
Jako sam zadovoljan zvukom, ali mi se dešava kada pojačam ton dolazi do jakog brundanja. Na forumima sam video da to može da se javi zbog interkonekcijskih kablova. Molim vas za preporuku koji bi se interkonekcijski kablovi dobro uklopili u ovu postavku, kako za CD player tako i za gramofon.
Unapred hvala na odgovoru.
Srdačan pozdrav iz Beograda,
Danilo
danilivanovic (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Nismo sigurni o kakvom brundanju se radi. Lako moguće da je problem u potenciometru za glasnoću na receiveru, da se na njemu nakupilo prljavšine i da ga treba očistiti. U kabelima ne bi trebao biti problem ako oni nisu oštećeni. Za ovakav tip sustava nije potrebno mnogo ulagati u kabele, dovoljno će biti da potošite do 10 ili 15 EUR po kabelu, više od toga nema smisla.

PROLJETNI HI-FI SAJAM

Vjerojatno nisam jedini koji je ocijenio sajam s 5+. Koliko sam ja razabrao, slušajući i gledajući ljude po hodnicima, salonima i sobama, atmosfera je bila više nego frendly. Opuštena lica, dame, gospođe, djevojke i to često s osmjehom na licu, i što trebaš više od toga. Da su ljudi opušteni, razdragani, zadovoljni im je ponuđeno za 20 kn. Više od očekivanja, po meni prava mjera kvanitetete i kvalitete.
Pozdrav,
Dean
dean.baricic (A) mzopu.hr

PROLJETNI HI-FI SAJAM

Ljudi,
fala za odličan Proljetni sajam u Esplanadi!
Božidar
napalmb (A) hotmail.com

KUPNJA ZVUČNIKA

Poštovani,
od nedavno sam nabavio Unison research Simply two pojačalo. Koje mi samostojeće zvučnike za njega mozete predložiti do 9000 kn ? Glazba koju slušam je vrlo raznolika: vokalni jazz, ambientalna elektronika, razni kantautori, alternativni rock, indie, pa čak ponekad metal i punk, no ipak dominira laganija glazba. Soba ima oko 35 m2.
Unaprijed se zahvaljujem,
Boris
walrus (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Simply Two je izvrsno pojačalo. Uzevši u obzir sve navedeno (veličina sobe, odabir glazbe, pojačalo izrazito male snage), morate biti iznimno oprezni pri kupnji zvučnika. Neki od modela koji su mogući su: Klipsch RF-63, Triangle Antal EX, Infinity Classia C336 ili JBL Es 80. Posebnu pažnju posvetite i modelu kojeg bismo mi, dakle radi se o strogo subjektivnom odabiru, odabrali kada bi se radilo o našem novcu: Vandersteen 1C.

NEDOSTATAK BASA

Evo ukratko, namjeravam popraviti zvučnu sliku sa kupovinom neke opreme pa trebam savjet stručnjaka poo se ne razumijem u sklapanje hi-fi sistema. Posjedujem NAD 320bee integralno pojačalo koje pokreće Athena LS 100b zvučnike. Zanima me da li se na ovo pojačalo može spojiti aktivni sub (na poleđini NAD-a postoji izlaz pre amp) i dali to uopće ima smisla, pošto bi htio dobiti konkretniji bas. Ili bi možda trebao kupiti novi par kvalitetnijih zvučnika? :( Izvor zvuka je EMU Tacker Pre zvučna kartica koja reproducira Lossles audio format sa računala).
Usput, koliko je važan inetrkonekcijski kabel za ovakav "sistem"? Trenutno je prikopčan najobičniji kabel za 60kn :) Evo ako imate još kakvih savjeta kako bi bolje iskoristio ovo pojačalo bio bi zahvalan.
Unaprijed HVALA!
Pozdrav,
Zdravko
fulasmuv (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Te Athene su maleni zvučnici i od njih ne treba očekivati ultra dubok bas. Eskperimentiranjem sa smještajem zvučnka u prostoru se mogu dobiti odlični rezultati, postavite zvučnike bliže kutevima zoda i dobiti ćete dublji bas. Ako ni tada nećete biti zadovoljni, odlučite se za kupnju većih zvučnika (ovisno o veličini sobe). Interkonekcijski kabel vrijednosti 60 KN je sasvim dovoljan, ne trebate kupovati novi i bolji.

DVA PROBLEMA

Poštovani,
Sve pohvale za Vaš rad.
Od prijatelja sam čuo za vaš sajt i evo me pišem :)
Supruga je u "miraz" donijela muziku. Integralno pojačalo Audiolab 8000a, radio Technics st-610l, cd player Yamaha CDX496, dek Teac r-545 i zvučnike Tannoy (ne znam model). Kablovi za zvučnike su neki debeli. Ja nijesam neki stručnjak, ali sam umio sve to povezat da radi.
Kada sam sve povezao i upalio sistem, čuje se blago blago šuštanje. I kad je samo pojačalo upaljeno čuje se to blago šuštanje, jednolično, bez obzira na koliko odvrnem pojačalo. Nije jako, ali kad stavim uvo na zvučnik čuje se. Da li je to normalno?
Sledeći problem: ako pustim CD i prebacim, na pojačalu, input na CD odlično radi, sve se čuje, međutim dok radi CD a ja prebacim input na naprimjer radio ili tape (nije bitno) i odvrnem do kraja, na zvučnike se lagano čuje taj CD. Isto se dešava i kad pustim radio i podesim input radio, sve je ok, ali kad prebacim na neki drugi input i pojačam do kraja, na zvučnike čujem taj radio.
Pošto ne znam kako je sistem ranije radio, ne znam dal je to normalno. Jesam li što mogao da sjebem prilikom povezivanja.
Nadam se da ćete otkloniti moju nedoumicu, jesam li ja kriv za takav rad sistema.
S poštovanjem
Ratko Cvetkovic
ratkoc (A) t-com.me

ODGOVOR:
Obje pojave su relativno normalne i ne bi vas trebale puno zabrinjavati. Šuštanje se ne bi smjelo čuti, ali ako ste sve spojili korektno, nemojte se brinuti. Druga pojava se zove "preslušavanje kanala", to se isto ne bi smjelo događati, ali to je vrlo česta pojava kod gotovo svih jeftinijih, ali i kod mnogih skupih pojačala.

AUDIO STORY

Poštovani,
zanima me kako mogu doći do tvrtke AUDIO STORY koja radi platforme HORIZON za hi-fi komponente, gledao sam na netu, ali nema ništa o tome!!!
Možda mi možete pomoći, hvala!!!!!!
alenn2 (A) net.hr

ODGOVOR:
Javite se u firmu www.audioepilog.hr i postavite to isto pitanje.

CELESTION + TECHNICS

Poštovani,
Imam Celestion F20 par zvučnika koji su spojeni na surround Technics pojačalo, zvučnici lijepo sviraju, ali nemaju dovoljno baseva, navodno imaju male drivere. Da li bi te baseve nadomjestio spajanjem Woffera JBL SCS2005BK iz sistema kućnog kina i kako bi se ukombinirali sa zvučnicima?
Unaprijed zahvaljujem,
Pozdrav,
Mario Bartulović
Komercijalist AWT
mbartulovic (A) awt.hr

ODGOVOR:
Moguće da nemate dovoljno basa zbog nekog od ovih razloga:
- zvučnike ste postavili predaleko od zidova, postavite ih bliže kutevima sobe, dobit ćete više basa
- soba je prevelika za te zvučnike i oni ne mogu ispuniti toliku količinu zraka zvukom
- pod terminom "surround pojačalo" vjerovatno mislite na A/V receiver; ako je tako, moguće da tu leži ključ problema, nabavite neko kvalitetnije stereo pojačalo (stereo pojačalo, ne A/V receiver). Obzirom na navedene zvučnike, poželjno je da pojačalo bude nešto tamnije po karakteru
- uvijek se možete odlučiti i za navedenu opciju, tj. za nabavku aktivnog subwoofera

LJUBIČASTA SLIKA NA TV-U

Imam velike zvučnike Sony, a TV je bila Quadro i odjednom je boja na TV postala ljubičasta i nakon nekog vremena sve je prošlo. Nakon god dana opet je boja postala ljubičasta i sad sam kupila LCD TV, pa me zanima da li su u pitanju stvarno zvučnici ili je prošla TV bila loša. Što moram napravit da mi se to ne ponovi, da li moram maknut zvučnike? Molim vas ako znate išta o tome da mi odgovorite. Zvučnici stoje na podu, jedan s jedne strane a drugi s druge strane lcd tv. Čula sam da magnetsko polje zvučnika djeluje samo na crt tv, ali da zvučnici moraju bit goli da se to desi a moji nisu goli i zato me zanima da li je to od zvučnika i da li je lcd od toga zaštićena.
Hvala.
mario.matkovic (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Niste naveli o kojim zvučnicima se radi, ali zasigurno zvučnici nisu magnetski oklopljeni, pa imaju utjecaja na TV. Rješenje je vrlo jednostavno: odmaknite zvučnike podalje od TV-a ili kupite magnetski oklopljene zvučnike.

ODABIR KABELA

Poštovanje,
evo o čemu se radi, najprije ću vas prisjetiti na jedno moje pismo Vama 25.travnja 2009:

"KABELI
25. travanj 2009.

Poštovani,
vlasnik sam Marantz pm7001 integrirca, Marantz cd6002 playera, te Dali concept 6 zvučnika. Prostorija je veličine 20m2 te najviše slušam Lee Ritenoura, Georgea Bensona, Pink Floyd, Crusaderse. Problem mi je što mi u cijelokupnoj slici fali malo basa tj.masti, nije strašno, ali samo malo da dobijem na debljini zvuka bilo bi odlično. Bilo bi važno napomenuti da je sada sve spojeno sa najobičnijim kabelima, dakle bi li išta promijenili pravi kablovi, tj. interkonekt i zvučnički kabel. Molim vas ako mislite da bi, dajte mi savjet koje kabele da kupim, ja sam mislio probati sa interkonektom od Audioquesta kingkobra a zvučnički type 4, recite vi koji kabeli da malo potamne sliku. Hvala unaprijed, pomoc bi mi odlično došla.
Mihovil
mihovil1981 (A) net.hr "

Vaš odgovor:

"ODGOVOR:
Idite korak po korak - prvo interkonekt, a onda zvučnički kabel. Na pamet nam padaju dva interkonekta koji bi mogli odgovarati onome što tražite: Synergistic Research Alpha ili Van den Hul 102 mkIII. "

Evo dugo vremena mi je trebalo,ali evo poslušao sam Vas i u sistemu mi se nalazi Van den hul 102 mklll. Što reći,i više od očekivanog...
Najviše se srednje područje popravilo,a ja tu i nisam vidio problem, e pa sada vidim da ga je bilo a nisam ni znao. Ono što sam primjećivao,"debljina",definitivno se popravilo,sada i pri laganom slušanju osjetim bas. Visoki su se smirili,ne skroz,trebalo bi ih malo spustit, dobri su, ali su negdje gore. Ukratko, sve je bolje, stage, "band" se razdvojio,vokali istupili naprijed.
Što dalje,na redu je zvučnički kabel, a ono što vam mogu reći da vam pomognem je da ne bi otvarao zvuk niti malo, možda malo definirati bas,kao što sam rekao, došao je, ali ne bi škodilo malo istesanosti.

Unaprijed hvala,
Mihovil iz Zadra
mihovil1981 (A) net.hr

ODGOVOR:
Mi bismo nastavili u pravcu Van Den Hula, te nabavili njihov zvučnički kabel CS-122 koji bi trebao dobro leći u sustav.

JAČINA ZVUČNIKA

Srdačan pozdrav!!
Nije mi jasna razlika u jačini zvučnika na kojem piše "continuous - 300 wats, program - 600 wats, peak - 1200 wats..." Koja je stvarna jačina tog zvučnika po kojoj bi se trebao mjeriti?
Unaprijed hvala!!
Pozz,
Zeljko Mareljić
zeljko-mareljic (A) net.hr

ODGOVOR:
Svi navedeni podaci su potpuno irelevantni, oni za konzumenta nemaju baš nikakvu uporabnu vrijednost. K tome, ti podaci su vrlo često netočni, tj. napumpani. Puno je bitnije znati koje je snage pojačalo, a u odnosu na impedanciju i osjetljivost zvučnika.

KOMENTAR

Čestitke na Audiopulsu,
smatram da ste jedan od najpoštenijih i najobjektivnijih hifi siteova. Superiorni ste časopisima - premda ih čitam, tamo je sve super, upravo pjesnički besprijekorno, ali svakodnevnom čovjeku neuhvatljivo.
Kod vas su stvari konkretne uz puno savjeta što je super! Volio bih samo da češće objavljujete testove i osvrte, ali pretpostavljam da dugo i temeljito prestresete svu opremu koju dobijete prije nego ista napišete ili objavite.
Samo tako,
Nikola
nikolabulj (A) gmail.com

ODABIR ZVUČNIKA

Pozdrav!
Može li se mali NAD C325BEE nositi sa zvučnicima kao što su Monitor Audio RS 6 ili Dali Lektor 6? Soba je oko 20m2, CD player NAD 521.
Koje bi kablove preporučili za RS 6 i Dali? Možda bi bookshelfi bili bolje rješenje, ali protiv srca je teško.
Unaprijed hvala i hvala na vremenu i trudu koje odvajate za nas.
pozZ!
Nenad Karlovčec
neench (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom na veličinu sobe, možete se slobodno odlučiti za kupnju podnih zvučnika. Od navedenih zvučnika, mi bismo išli na Dali Lektor 6. Navedeni NAD bi sa svojih 50W po kanalu trebao imati sasvim dovoljno snage za Lektora. U ovom trenutku ste daleko od kabela, ne razmišljajte sada o njima, o njima razmišljajte nakon što prođe nekoliko idućih mjeseci tijekom kojih će se sustav usvirati, a vi ćete dobro upoznati zvuk vlastitog sustava, tj. sve njegove vrline i mane, tada razmišljajte o kabelima.

OŠTRINA ZVUKA

Poštovani !
Pisao sam vam par puta i svaki put ste mi ukazali na pravu stvar.
Trenutni sistem CA DacMagic (PC transport i stariji cd plejer Technics sl pg 590), Nad c352, Monitor Audio RX2 na stalcima. Ožičenje Qed Reference Audio interkonekt, Qed XT 300 sa airlock bananicama zvučnički te strujni Lapp Oflex i Oehlbach nf113 coax.
Problem? Negde u tom lancu dobijam nepotrebnu svetlinu i oštrinu ! Kad su audiofilski snimci u pitanju sve lepo svira, mada ima i tu izuzetaka, problem nastaje kod ostale muzike. Naime pop, rock, progressive i naravno metal muzika zvuči dosta tvrdo i presvetlo. Naravno nije to oštrina od koje kreće krv iz uha, ali se pomalo gubi muzikalnost i dobija se nešto nervozniji sound. Smooth jazz zadovoljava, kao i soundtrackovi...
Pitanje? Da li bi promena zvučničkog kabla koji ipak naginje ka nesto tanjem i svetlijem zvuku donela kakav pomak? Neka moja smernica je Qed revelation? Da li grešim sa Qed-om i NAD/MA kombinacijom?
Hvala unapred !
Mico Staropoljac
micostaropoljac (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mi ne bismo išli na promjenu kabelu, s tom promjenom nećete dobiti očekivani učinak. Problem leži ili u sobi (koja je preotvorena i ječna) ili/i u izvoru zvuka, tj. zvučnicima. Fotografiju sobe niste poslali, pa akustiku ne možemo komentirati. U konačnici, mi bismo išli na zamjenu zvučnika i kupnju zvučnika koji su manje izražajni, tj. smireniji u iznošenju detalja.

ZVUČNICI

Poštovani,
zanima me naizgled jedno banalno pitanje, nikada nisam o tome razmišljao, eto možda još nekoga zanima. Dakle kod dva zvučnika - bilo monitora, bilo samostojeća - da li postoji lijevi i desni, tj. da li proizvođač preporuča koji je zvučnik pogodan za lijevi, odnosno desni kanal, ili su naprosto oba sasvim ista?
LP, Bane!!!!!!!
alenn2 (A) net.hrODGOVOR:
U velikoj većini slučajeva ne postoji podjela na lijevi i desni zvučnik. Iznimka su primjerice zvučnici ProAc (slika gore) za koje proizvođač savjetuje da se postave tako da visokotonci gledaju prema unutra.