Pitanja i savjeti, proljeće 2006

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PREPORUKA ZA KUĆNO KINO

Poštovani
Sve čestitke na stranici premda nisam audiofil u pravom smislu te riječi. Zanima me koje zvučnike izabrati za zadnje u sustavu kućnog kina koje je već staro ali nemam ga namjeru još mjenjati. Imam onkyo receiver 5.1 nije dolby digital, za prednje koristim bose acouistimass 5 II (2 dupla satelita + woofer, nije aktivni) i centar bose vcs 10. Važno mi je da ti zvučnici kvalitetom reporodukcije ne odudaraju bitno od ovih postojećih i naravno da nisu skupi; također da mi date nekoliko prijedloga. Još vas molim da malo pojasnite što je važno kod kućnog kina da bi se dobila bolja kvaliteta zvuka a može konkretno vezano za moj slučaj.
Pozdrav,
Zoran Skorin
prestige (A) st.t-com.hr

ODGOVOR:
Radi zvukovne kompatibilonosti bi bilo najbolje da nabavite stražnje zvučnike koji pripadaju istoj seriji kojoj pripadaju i prednji zvučnici. Alternativno možete nabaviti i neke druge, no to zahtjeva puno slušanja i testiranja. Treća je varijanta da nabavite novi komplet zvučnika koji će svi pripadati istoj seriji.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pozdrav iz Srbije.
Vlasnik sam Yamahe DVD S557 + RXV 457 + Wharfedale Crystal 40. Nezadovoljan sam kako sistem zvuči u stereo modu! Dokupio bih CD player i stereo pojačalo. Zvučnike ne bih menjao jer sam sa njima veoma zadovoljan. Molim Vas za savet. S obzirom da uglavnom slušam rock koju bi ste mi preporučili kombinaciju CD plejera i pojačala, a da se sve to lepo složi sa ovim zvučnicima i da ne bude preterano skupo (600-700 eura).
Srdacno Vas pozdravljam!
Nebojša Nikolić
nnebojsa (A) ptt.yu

ODGOVOR:
Poslušajte pojačala i playere firmi Cambridge audio i Rotel koji daju dosta dobar zvuk za uložen novac.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA?

Pozdrav!
Nedavno sam nabavio Sony-evo stereo pojačalo ta-fe570. Na njega su spojena 4 zvučnika-prijatelj mi je rekao da slobodno spojim sva četri zvučnika, jer kako kaže, dovoljno je jako da ih sve 'napaja' obilnom snagom. No to mi i nije tako bitno koliko mi je bitan dobar i kvalitetan zvuk. A tu nastaje problem baš radi zvučnika. Spojeni su 4-sistemski zvučnici marke 'Bang' ( koliko sam dobro prokužio putem neta, marke 'Cat'). A čak sam kupio i kvalitetne kablove i banana priključke. Čini mi se da ova druga dva 2-sistemska zvučnika sviraju bolje (serijski zvučnici Kenwood kln-353 ). Zato Vas ljepo molim za savjet, koje zvučnike da kupim (oko 2000Kn). Bitno mi je da iz njih izlazi kvalitetan zvuk dubokog basa (ne lupanja i zujanja prozora ) te srednjih i visokih tonova ugodnih za uho. Kad god sam kod kuće, uključena je muzika, filmovi su rjetkost. Soba je 6x5m.
Unaprjed se zahvaljujem!
Željko
trinitrotoluen (A) net.hr

ODGOVOR:
Svakako poslušajte francuske zvučnike Studio Lab čija SLB serija će prema onom što ste naveli fino pasati.

KABELI?

Poštovanje!
Opet vam se javljam sa ciljem da stavite točku na i raspravama koje sam imao prilike čuti i pročitati. Prva je ako se sjećate bila o problemu (pre)niskih impendanci zvučnika i posljedica istih.
Dakle, često u trgovinama imam prilike vidjeti iznimno skupe digitalne kabele (optičke, HDMI, koaksijalne...). Koji je razlog takvoj skupoći? Nije li svaki digitalni kabel jednak, bez gubljenja signala? Evo i ova web stranica se prenosi digitalno, pa ne vidim da mi negdje fale slova :).
Pozdrav iz Rijeke!
Dejan
dejan.bojc (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Vjerovatno "pucate" na teorijsku, odnosno znanstvenu pozadinu kabela. Dakako da dio (visoke) cijene određuje i marketing, međutim mogu posvjedočiti da smo jednom prilikom bili prisutni mjerenju vrhunskih audio kabela na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu (FER). Mjerenja su pokazala da se radi o sasvim prosječnim kabelima koji imaju pretjerano visoku cijenu, no slušni test je pokazao da se radi o doista vrhunskim kabelima koji su sposobni preporoditi audio sistem.

PREPORUKA ZA KUPNJU CD PLAYERA

Lijep pozdrav iz Baranje!
Prvo bih pohvalio cijelu web stranicu, a posebno mi se dopada DIY.
Pokušavam sastaviti svoj prvi pravi HI-FI sustav, i do sada sam nabavio (naravno polovno) pojačalo ROTEL RA 870BX i zvučnike JM LAB CHORUS 710 sa Van de Hul-ovim kablovima (ne znam tip, ali su plave boje) a za izvor zvuka služi mi NAD-ov DVD T513. Sa ovim sustavom nisam baš najzadovoljniji jer je zvuk "kreštav" bez basa, pa tražim neki CD player koji će "potamniti" cijelu zvučnu sliku. Molim da mi predložite koji CD player i kablovi bi pomogli u ovom sustavu (pojačalo - zvučnici). Dakako pokušati ću još i traženjem najpovoljnijeg mjesta za zvučnike u sobi, i poboljšavanjim akustike sobe.
Unaprijed hvala!
Imre Horvat
imre.horvat (A) os.t-com.hr

ODGOVOR:
Među ostalim, poslušajte u svom sistemu NAD c521BEE i Marantz 5400 OSE.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Topao pozdrav iz Nove Gradiške!
Prešao bih odmah na problem koji me muči. Naime, posjedujem digitalni A/V receiver Yamaha RX-V 557 i htio bih ga upariti sa odgovarajućim zvučnicima u cijenovnoj klasi do 5000 kn. Kako sustav namjeravam koristiti i za slušanje glazbe i za gledanje filmova, dvoumim se između para zvučnika i sustava (5+1). Molio bih Vas vaš savjet i prijedlog, kako što se tiče samostojećih zvučnika (par), tako i sustava zvučnika (5+1), te gdje ih mogu nabaviti.
Unaprijed zahvalan!
JORGE VIVALLOS
jorge.vivallos-bijelic (A) sb.htnet.hr

ODGOVOR:
U rangu 5.1 zvučničkih paketa do 5000 kn svakako poslušajte Wharfedale 9.1 Diamond seriju čiji 5.1 paket daje dosta dobrog zvuka za uložen novac.

KOJE KABELE KUPITI?

Posjedujem pojačalo ASV Šebart TA 60 i Vienna accoustic MOZART kutije pa me zanima koje kablove odabrati. Transport je Marantz CD 67mk2 OSE, a pretvarač MSB Nelson + P1000 napajanje. Slušam klasiku i jazz glazbu i preferiram topliji zvuk.
Pozdrav Ivan
ivan.mihajlovic (A) bj.t-com.hr

ODGOVOR:
Poslušajte u svom sistemu neke Synergistic Research (posebnu pažnju obratite na Alpha seriju koja za vrlo prihvatljivu cijenu daje dobar zvuk) i AudioQuest kabele.

DISKOVI ZA PAMČĆENJE

Gosp. Pecotić
odličnu ste stvar učinili što ste počeli stavljat recenzije cd-ova. osobno smatram da se iz takvih članaka kao ovaj prvi o Diani Krall može naučit puno toga kako slušati sam sistem i koje stvari korigirati u sistemu. nadam se da će biti još ovakvih recenzija koje mi osobno jako puno znače.
Srdačan pozdrav iz Dubrovnika
Domagoj
pero.grkes (A)du.t-com.hr

GRAMOFON, CD PLAYER...

Ponovno srdačan pozdrav iz Slovenije,
Već sam vas prošle godine kontaktirao u ime mog kolege i to u vezi CD receivera Onkyo CR-305TX, (2x20W min. RMS na 4 ohma, 1 kHz, sa ne više 1,0 % izopačenja). Preko NAD PP2 phono pojačala vezan je Technics gramofon (sa Goldring Elektra zvučnicom). A na receiver su vezani i Celestion DITTON 15XR (8 ohmski) bookshelf zvučnici, kojima su bili zamijenjeni ((sa strane g. Raspora, http://www.zr-speakerlab.si) visokotonci!. Odgovorili ste mi tada, da ne možete puno pomoći jer je previše nepoznanica! Sada samo od kolege dobio malo više informacija pa vas molim ako je moguće, da nam svejedno pomognete. Kako smo već rekli kada sluša gramofonske ploče on je zadovoljan jer je zvučna slika uravnotežena in ništa ne istupa ali kada sluša CD-ove, po njegovim riječima, visoki tonovi su preoštri i istupaju (i tako kvare) zvučnu sliku! Kako smo rekli sluša uglavnom rock, blues i ponešto jazza! Da li bi mogli na osnovu svega gornjeg (i možda Vašeg iskustva) svejedno mogli preporučiti neke zvučne kutije (bookshelf jasno) koje bi najviše išle uz gornju kombinaciju ?
Hvala unaprijed i lijep pozdrav,
Janez
Primoz.Jazbec (A) nlb.si

ODGOVOR:
Ako je vaš kolega zadovoljan sa zvukom sistema kad kao izvor zvuka koristi gramofon, a nije zadovoljan kada koristi CD player, tada zaključujemo da problem sistema leži u CD playeru. Stoga neka razmisli o zamijeni CD receivera za odvojeno pojačalo, CD player i tuner. A do tada se može poigrati sa zamjenom strujnog kabela na CD receiveru.

PREPORUKA ZA KUPNJU KOMBINACIJE

Pozdrav!
Prije par dana bio sam u jednom dućanu audio opreme i odlučio se kupiti pojačalo Rotel RA-02 (sada dolazi novi model pa ima i drukčije ime, mislim RA-05) i gospodin mi je toplo preporučio KEF zvučnike, tako da sam slušao svakakvu vrstu glazbe na KEF iQ7. (cd player je bio isto Rotel, ali nisam obratio pažnju koji model) jako mi se svidjela kombinacija i za dva tjedna stižu u moj stan. Zanima me vaše mišljenje o toj kombinaciji i zanima me još jedna stvar: s obzirom da slušam često i elektronsku glazbu (minimal i sl.) dosta albuma/live setova i sl. imam u mp3 formatu (tesko ih je pronaci u cd-shopu) koji bi cd ili dvd player dobro pasao. Trenutno imam Pioneer DV-380 (100 €) koji sam slušao samo na staroj liniji.
Darko
vida (A) chello.at

ODGOVOR:
Rotel/Kef kombinacija je u tom cijenovnom razredu jedan od boljih izbora. Ako je većina naslova koje imate u mp3 formatu, vjerovatno neće biti potrebe da kupujete kvalitetniji CD player pa će postojeći DVD player sasvim dobro poslužiti.

PREVELIKA DETALJNOST U ZVUKU

Poštovani,
evo opet se nakon nekog vremena javljam, sto znači da vaše savjete itekako cijenim :).
Moj stari sistem je bio Rotel (pre amp-amp RC03/RB03), Rotelov CD player i Energy C5 zvučnici. Sve sam prodao jer mi je trebala lova za druge stvari..malo slupao sam auto:(. Nedavno sam kupio samostojeće zvučnike B&W 603S3 koji po meni imaju bolju kontolu u bas području i detaljnije srednjetonsko područje od Energy C5 zvučnika, no visokotonsko područje je malo "oštro". Nisam siguran da bi bilo pametno to spajati s Rotelovim komponentama, no sa druge strane svida mi se dinamičnost i kontrola basa kod Rotelovih pojačala. Da li bi po Vama bilo bolja kombinacija Rotelov amp i Arcamov cd player ili obrnuto Arcamov amp i Rotelov Cd player. Jednostavno nisam za kombinaciju gdje ce obje komponente biti od Rotela. Možda mi možete preporučiti pojačala i cd playere od drugih firmi, a koje bi dobro sinergijski pasali uz Bowerse. Svakako cu preporučene modele poslušati.
Zahvaljujem unaprijed.
Pozdrav od Branimira
bjelenkovic (A) otmail.com

ODGOVOR:
Dobro ste uočili da u kombinaciji Rotel/B&W visoki znaju ponekad "zašpricati". Taj probem možete pokušati ukloniti postavljenjem tamnijih kabela u sistem. Arcam bi dobro pasao uz navedene zvučnike kao i Marantz. Stoga, savjetujemo da se prionete slušanja navedenih uređaja i kombinacija kako bi ste utvrdili što vam od navedenog najviše leži srcu.

DIY SUBWOOFER?

Napravio bih kvalitetnu kutiju za subwoofer, ali ne znam kako jer sam novi u tom svijetu pa vas molim da mi ukratko odgovorite kako da je napravim.
HVALA!
techno_boy14 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ako želite uštedjeti vlastito vrijeme i novac, radije se ne upuštajte u taj projekt. Obzirom da ste, citiramo "novi u tom svijetu", šanse da vam projekt uspije su gotovo nikakve.

SINERGIJA

Trebao bih Vaš savjet za ampifikaciju zvučnika Canton Vento 809 DC. Probao sam Thule IA250B 2x250W koji je demonstrirao neke šumove i prezentacija je pomalo hladna i beživotna iako sa puno detalja i neutralnosti. Ja bi ipak volio nešto življe energičnije pojačalo. Cantonima treba snage jer im se impedancija uglavnom zadržava na 4 oma.Razmišljam o kombinaciji NAD C162 pretpojačala i C272 pojačala snage, a kasnije bi kupio još jedno C272 pojačalo snage i upario ih u bridgeu? Volio bih da mi npr. stvari od Gypsy Kingsa zvuče ritmično a ne beživotno. Probao sam još Arcam A90 i situacija je bolja, ali ne puno. Pomislio sam da pojačalo nema snage za dinamičke skokove na Cantonu kojemu se impedancija kreće na 4 oma i ima osjetljivost 88.5 dB. Da li se slažete s mojim izborom ili mi nešto drugo preporučujete. Ako se odlučim za NAD-a to će bit na sljepo - reviewi na netu su odlični za ovu kombinaciju, ali to su ipak reviewi a moje uho je nešto drugo.
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Sa sigurnošću možemo zaključiti da Thule (sa svojih 2x250W) ima i više nego dovoljno snage za Cantona. Stoga nije problem u snazi pojačala, nego vam se naprosto zvuk Canton/Thule kombinacije nije dopao. Obzirom da Thule/Canton kombinaciju opisujete hladnom, potrebno je uzeti neko pojačalo koje će po karakteru naginjati na topliju stranu. NAD po karakteru naginje na topliju stranu, ali je u kvalitativnom (a i cijenovnom) smislu razred ili dva ispod Cantona. Da li ste imali prilike poslušati Musical fidelity A5 integrirano pojačalo?

OZVUČENJE

Poštovani,
Molim Vas odgovorite mi hitno na ovo pitanje jer imam veoma praktičan problem, a moram ga rešiti do 16.05. Naime, ispred studentske organizacije organizujemo tribinu za oko 50tak ljudi i problem nam je obezbediti ozvučenje. Postoji li mogućnost da se uz upotrebu odgovarajućeg softvera, mikrofon preko notebook-a poveze sa zvučnicima i na taj način pojača zvuk govornika na tribini?
Unapred zahvalan,
Vladimir Pandurov - Novi Sad
pandurov (A) ptt.yu

ODGOVOR:
Teoretski da, praktično ne. Fali vam pojačalo snage između laptopa i zvučničkih kutija. Također, mikrofon ne možete spojiti u zvučnu karticu iz razloga što kartica nema balansirani ulaz, ali su mogući adapteri (tzv. Direct box). U slučaju uključenja mikrofona u mikrofonski nebalansirani ulaz možete očekivati probleme (šum, brujanje, zujanje i oscilacije sistema). Još jednom napominjem, potrebno je uzeti Direct box (nebalansiranu liniju pretvoriti u balansiranu). Ako je pak zvučnička kutija aktivna (s ugrađenim pojačalom), vjerovatnost je da kutija već ima ugrađen direktni mikrofonski ulaz (što opet zavisi od konkretnog proizvođača).

RAZNO...

pozdrav gosp. Pecotić, evo me javljam se s nekoliko pitanja a to su redom:
1. zašto je bolje spojiti cd player na tape ulaz na pojačalu nego na cd ulaz koji je predviđenj za cd (pročitao na vašoj stranici al nema objašnjenja zašto) i da li to vrijedi za sva pojačala ili ima iznimki?
2. na ovom drugom imam jedan problem a to je: moji zvučnici prihvaćaju samo bananice i spojeni su naravno bi-wire ali na kraju koji ide u pojačalo su spojeni u mono wire. moje pitanje je da li je to dobar način spajanja ili bi mi bilo bolje da nabavim neke jumpere s bananicama i ako takvi postoje bili mi savjetovali kakve i gdje se mogu nabaviti. dilema mi je jer moji su kabeli dugi 1,5 m x2 al su dupli radi bi-wire pa tako to izađe na 6m kad se sve zbroji. hm, zbunjen sam molim vas za savjet jer bih ipak kupio 3m kvalitetnijeg kabla nego 6m lošijeg?!?
hvala unaprijed,
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
1. Preko tape monitora je kraći prolaz signala, naime signal ne ide preko 2 prekidača u pojačalu nego preko jednog. Čitava priča može rezultirati promjenom u zvuku, pogotovo kod vrhunskih sistema kod kojih i najmanja promjena u sistema stvara uočljivu promjena zvuka. Napravite taj eksperiment na vlastitom pojačalu.
2. Ako pojačalo ima bi-wire terminale, spojite zvučnik s pojačalom zvučničkim kabelom koji će na oba kraja imati bi-wire. U protivnom je način na koji to imate trenutno spojeno sasvim korektan i ispravan.

PROBLEMI S POJAČALOM

Pozdrav nakon nešto duže vremena! Ovako, došli su mi Cantoni 809 DC, pa sam uzeo na probu integrirac Thule IA250B i cd player Thule CD150B. Problem je kod pojačala koje kad ništa ne svira i kad je stišano na nulu demonstrira šum na visokotoncima, ali to nije sve.Također kad glazba ne svira i tišina je u sobi pojačalo ispušta zvuk poput onoga od trafo stanice samo naravno tiše, ali ipak dovoljno da mi remeti san i moram ga onda isključit na prekidaču sa stražnje strane.Dakle dva su šuma, jedan se demonstrira kroz visokotonce, a drugi direktno iz pojačala.Inače zamjerki na kvalitetu zvuka nemam jer je neutralan sa dobrim basom i prostorom samo što se taj šum može čuti pri tišem slušanju. Također sam primjetio po šarafima da je prije otvarano i još k tome kad dodam te šumove sve mi je to malo sumnjivo. Da li je moguće da nešto ne štima sa visokotoncima ili je to isključivo pojačalo? Inače kažem zvuk mi se dopada, pa mi je žao što šumi. Malo sam sumnje bacio i na visokotonce, ali novi su to kvalitetni zvučnici i imaju nominalnu na 180W i peak na 340W, pa malo sumnjam da je do njih. Ipak sad sve prepuštam Vašem odgovoru, jer nemam pojma što se zbiva u "mojem" sistemu. Ako možete odgovorite mi što ranije.
Hvala unaprijed
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
To pojačalo radije zaboravite. Očito s njime nešto nije u redu. Pojačalo ne smije šumiti niti brujati kada je potenciometar na nuli, pojačalo mora biti tiho kao tišina na groblju. Vjerovatno je potreban servis pojačala. Teoretski ste možda stavili pojačalo na CD player (ili obratno) umjesto svako komponentu na zasebnu policu u racku čime trafo (tj. magnetsko polje) iz playera ometa trafo iz pojačala.

MARANTZ

Poštovani,
molim Vas ili nekog tko zna za pomoć u vezi slijedećeg pitanja: da li je normalno (ili nešto ne štima) kod Marantz CD playera (konkretno ja imam CD67), da kod nekih marki sprženih medija, ne možeš slušati traženu pjesmu (čita bez problema od početka, ali ne možeš pjesme preskakati)?
Hvala
Siniša iz Čakovca
sinisa.trstenjak (A) ck.t-com.hr

ODGOVOR:
U startu, CD player je zamišljen i konstruiran da svira original CD-ove. Koliko god dobro neki CD bio spržen, to nije to. Čitač CD-ova u playeru (laserska zraka) ima vijek trajanja, te s vremenom slabi i slab čitač neke diskove ne može pročitati.

BAS RIVER KAO WOOFER?

Pozdrav
Zanima me da li može običan bas zvučnik, uz upotrebu skretnica, koristiti kao woofer i kakav bi zvuk uopšte bio ako može?
Nikola Petrović
nidza86 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Bas driver se može koristiti kao (sub)woofer, dapače za woofere se i koriste bas jedinice. Da biste napravili dobar woofer, potrebna je dobro projektirana kutija, kao i dobro projektirana skretnica koja neće dopustiti da driver svira iznad 150 Hz.

AUTO POJAČALO

Pozdrav!
Imam auto pojačalo max snage 600W (četverokanalno). Na ovo pojačalo su priključena 2 Pioneer subwoofera max snage po 800W. Kad pojačam muziku na oko pola jačine, pojačalo mi se ugasi.
Da li je to do pojačala ili do akumulatora, odnosno struje koja dolazi u pojačalo? Samo da napomenem da su kablovi debljine 18mm.
P.S. Akumulator je 55 A.
Hvala unaprijed,
Semir Čekro
con-ricky (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Akumulator je u startu preslab. Da biste u to bili sigurni, priključite paralelno još jedan jači akumulator. Ako bi se pojačalo i dalje gasilo, znači da protekcija u pojačalu govori da nema snage, da ne može jače od toga, dakle trebate nabaviti jače pojačalo. Kao treća opcija je moguće da je nešto krivo spojeno. Ili da se pojačalo nalazi negdje u autu gdje nema dovoljno zraka. I nabavite deblje kabele.

SKIDANJE POKLOPCA S UREĐAJA...

GOSP. PECOTIĆ,
NAKON ŠTO SAM PROČITAO VAŠ ČLANAK "SKIDANJE GORNJE PLOČE S AUDIO KOMPONENTE" I NAVODA DA JE PRETPOJAČALO NEPOTREBNO I KAKO PRODULJUJE PUT SIGNALA OD PLAYERA DO ZVUČNIKA POČEO SAM RAZMIŠLJATI DA UMJESTO INTEGRIRANOG POJAČALA (KAD BUDE SITUACIJA ZA TO) KUPIM POJAČALO SNAGE JER I MOJ PLAYER IMA VARIJABILNI IZLAZ S POTENCIOMETROM. DALJINSKI MI IONAKO NE TREBA JER NE PATIM OD KOMFORA. INAČE PLAYER JE ONKYO DX-7511. U MEDJUVREMENU SAM U VLASTITOJ SLUŠAONICI NA VLASTITOM SISTEMU SLUŠAO HARMAN/KARDON PM 655 I MOGU REĆI DA NISAM ODUŠEVLJEN NIČIM OSIM SNAGOM I BOLJIM BASOM OD MOGA ONKYA KOJI ZA NEVJEROVAT IMA DETALJNIJE VISOKE NEGO HARMAN ZA KOJEG SAM OČEKIVAO PUNO VIŠE. ETO, IMAO SAM POTREBU TO NEKOME ISPRIČATI. JAVIM SE AKO BUDEM TREBAO KAKV SAVJET U SVEZI POJAČALA SNAGE.
HVALA I POZDRAV
DOMAGOJ
PERO.GRKES (A) DU.T-COM.HR

PREPORUKA ZA KUPNJU UREĐAJA

Bok,
čitajući pitanja i odgovore na ovoj stranici, sve me više hvata panika da sam odabrao krivi izbor HI FI-a. Prije nego što odustanem uopće od slušanja tražit ću Vaš savjet pa kako god bilo, nadam se pozitivno. Vjerojatno će se puno audiofila smijati, ali evo mog problema. Posjedovao sam (i još uvijek ga imam) CD PLAYER Technics SL-PG 380A i mini liniju od Sonya. Pošto imam kući dosta original cd-a, pogotovo grupa koji mi se sviđaju, a glazbu slušam 2h dnevno shvatio sam da mi se glazba jako sviđa i krenuo sam u pohod kupnje malo boljeg zvučnika i receivera. Pošto u mom malom gradiću nema uopće HIFI dućana, krenuo sam najgorim putem u trgovačkim centrima. Zbog raznih spleta okolnosti udomio sam A/V receiver YAMAHA RX-V357 i par zvučnika PIONEER CS 5070 i ih spojio s CD PLAY-erom. Pao sam na glupu foru estetike i zato jer mi je sve to skupa izgledalo moćno. Možda i nisam toliko puno pogriješio u rangu cijene, ali zvuk mi je koma, barem po mom okusu, ponekad mi se čini da mi je prijašnji Sony bio puno bolji. Možda u svu tome leži nekakav uljez pa ako imate kakav savjet da sa tim dotičnim komponentama (jer ne idem opet u trošak) poboljšam zvuk. Znam da sam napravio glupost pri kupnji A/V Receivera ako mislim slušati glazbu (filmove skoro uopće da i ne gledam na TV jer idem u kino :o), ali ako je ikako moguće nekakav stereo zvuk izvući iz svega toga (iako pojačalo ima tipku za STEREO zvuk i stavio sam u PROLOGIC II Music, opet to nije to).
Imam prostoriju 3,5x6 m i to je u potkrovlju. Pod mi je obložen keramičkim pločicama (to isto igra ulogu? tepih je rješenje?) i nisam želio uzetu subwoofer jer ipak sam htio malo razumijevanja za starce kat niže, to ne znači da sam se htio potpuno riješiti baseva. Mislio sam da ako dodam još par surround zvučnika i frontalni da ću riješiti problem?
Nadam se da ćete mi moći pomoći u rješavanju problema, naći tko je uljez u tim komponentama i na kraju svega što ipak napraviti da se poboljša zvuk.
Neizmjerno vam Hvala,
Marko Račan
mracan (A) net.hr

ODGOVOR:
Na žalost, u navedenom sistemu koji ste kupili ne postoji uljez kojeg bi trebalo eliminirati. Najbolje bi bilo da zadržite Technics CD player i počnete graditi sistem iz početka, dakle da kupite nove zvučnike i integrirano stereo pojačalo. Obzirom da ste tek nedavno nabavili navedene komponente, pitanje je da li ste financijski sposobni odmah se upustiti u nabavku novih. Stoga je u ovom trenutku najbolje da TEMELJITO pročitate članak o položaju zvučnika u prostoru (POLOŽAJ ZVUČNIKA U PROSTORU) iz kojeg ćete mnogo naučiti o stvaranju dobrog zvuka u vlastitoj sobi. Zvučnike obavezno postavite na rigidne zvučničke stalke. Sobna akustika je faktor koji najviše utječe na zvuk sistema, stoga svakako pokrijte podom obložene pločice s tepihom - poželjno je da tepih bude od 100% prirodnog materijala (npr. vuna) dok je tapison kao umjetni materijal lošije rješenje.

POHVALE...

Samo bi vas til pohvalit, puno dobrih i ugodnih savjeta, samo nastavite svaka čast.
Marko Bašić
marko.basic (A) gs.t-com.hr

ODGOVOR:
Zahvaljujemo na komplimentima!

DIY ZVUČNIK?

Zdravo!
Hteo bih napraviti trosistemsku zvučnu kutiju sa bass driverom od 12 inča. Zato Vas molim ako je moguće da mi pošaljita nacrt ili možda nekoliko varijanta.
Pozdrav Mitko-Makedonija
peki(A) mol.com.mk

ODGOVOR:
Ovako napamet, NITKO NA SVIJETU vam ne može dati odgovor na traženo pitanje. Traženi driver bi trebalo izmjeriti, a potom započeti sa slaganjem sheme skretnice. Pri čemu su moguće TISUĆE različitih varijanti. Ukoliko nemate mjernu i simulacijsku opremu (plus iskustvo u samogradnji koje niti ne spominjem!), svakako odustanite od projektiranja zvučničke kutije u vlastitoj režiji te se eventualno odlučite za neki gotov i provjeren projekt izgradnje zvučničkih kutija.

WHARFEDALE IMPEDANCIJA?

Pozdrav!
U mogućnosti sam dobiti od poznanika Whafedale Diamond 9.1 zvučnike i to za dosta sitne novce. Razmišljam o kupnji, ali me zabrinjava jedna stvar: impendancija 6 oma. Naime, išli bi na receiver Onkyo SR502, koji bi trebao pogoniti zvučnike od 8 oma. Čovjek reče, a i pročitah negdje da to nema veze jer se svi zvučnici ionako šeću po Omovima kako im pukne. Drugi pak kažu da će biti problema sa zagrijavanjem pojačala i nedostatkom niskih frekvencija, treći opet da će biti sve OK itd.
Dakle, tko je u pravu?
Unaprijed hvala.
Dejan
dejan.bojc (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Načelno, razlika između 6 i 8 Ohma nije velika, te bi u praksi moglo sve funckionirati bez ikakvih problema. Sukus problema je činjenica da 9.1 ima deklariranu (prosječnu) impedanciju od 6 Ohma, što znači da bi se mjerenjem zvučnika moglo ustanoviti da ona pada i na primjerice 3 ohma. Čime automatski nipošto nije preporučljivo da spajate takav receiver na taj zvučnik. Tada bi moglo doći i do pregrijavanja pojačala i do manjka nižih frekvencija, a zasigurno bi se aktivirao i tzv "protection" u pojačalu čime bi došlo do njegova gašenja. Sve navedeno ćete saznati i otkriti na licu mjesta tako da posudite navedene zvučnike i poslušate ih na svom receiveru i promatrate što se događa.

DIY SUBWOOFER?

Malo sam tražio po netu o izradi zvučničkih kutija i slučajno sam naletio na Vas. Pa sam pročitao velik dio stranice i zaključio da ni ja sam ne znam šta mi treba pa da pitam ovako. Odmah da kažem da nisam neki audiofil, samo se razumijem u tehniku (osnove o hi-fi-u, ništa profesionalno, npr. znao sam da je za zvučnik idealna beskonačna ploča, to sam nekada učio). Želim za max 600 kn uzeti neki sub da ga sam u gradim u neku kutiju (naravno iz gušta), te bi napravio i pojačalo za njega. To sve sam tek počeo razmatrati i uvijek se držim pravila da prije bilo kakvog rada minimalno 2 mjeseca priprema, kao i Vi. Uzeo bi neki primjer npr. ZV. DUBOKOTON. 500W 8R 48-3,5KHzSP-380PA u Chipoteci. Ali ne mogu da sastavim kutiju jer nigdje na internetu ne mogu naći sve karakteristike. Zato molim za koj savjet oko samogradnje i ako može koja preporuka. Primjena bi bila za u auto i doma, po potrebi.
Pozdrav, Igor
igy1000mb (A) gmail.com

ODGOVOR:
Samogradnja subwoofera zbog svoje složenosti svakako nije za osobu koja nema nikakvih ranijih iskustava u audio samogradnji. Ako već želite nešto napraviti u samogradnji, za te novce probajte naći neki projekt izrade zvučničkih kutija. Svakako pripazite da se radi o PROVJERENOM projektu i o projektu kod kojega je svaki korak izrade detaljno opisan. U protivnom biste se mogli naći u slijepoj ulici iz koje nećete moći niti znati izaći.

PREPORUKA ZA KUPNJU SUSTAVA

Pozdrav Vama i pohvala za stranicu koja je izvrsna!
Javljam se iz Splita, a moja dilema je sljedeća... Ima par dana otkako sam bio u sonus arta i slusao BW dm600 s3 i dm601s3 na Rotel ra-01 pojačalu i zvuk mi se svidio, a moj prijatelj ima NAD c320bee i diamond 9,3 i zvuk je također odličan, i sad sam u dilemi koju od te dvije kombinacije da kupim.Također me zanimala kombinacija BW dm 600 i 601 na NAD c320bee, ali sam u Vašim prijašnjim odgovorima primjetio da je za BW bolji Rotel zbog snage pa je tako kombinacija BW i NAD propala. Inače sustav mi ne bi koristio za filmove već samo za glazbu od koje slušam- Enigmu, Era, gothic pout Sirenia, Tristania, pa sve do pop glazbe...želio bi da mi zvuk bude precizan i da do izražaja dolaze i najmanji zvuci-efekti koliko je to moguće. Soba je veličine 16m kvadratnih. Navedene vrste glazbe sam slušao na gore spomenutim hi-fi kombinacijama ali ne odmah jednu poslije druge već u razmaku od dva mjeseca pa sam sad jednostavno zbunjen sto izabrati. Ponovit cu slušanje ponovno da budem siguran ali svejedno vas molim da mi po svom ukusu slozite sustav od zvučnika diamond 8 i 9 serije te BW 600 i 601 na pojačalima NAD c320bee i Rotel ra-01, za spomenute vrste glazbe koju slusam te preporučite kabel i cd-player.
Pozdrav!
Jakša
dalmat (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Oba sistema koje u početku upita navodite za svoju cijenu sviraju dobro. Na vama je da ne štedeći vrijeme poslušate oba sistema ponovo, pa i po još nekoliko puta svaki, sve dok ne budete u potpunosti sigurni koji vam se sistem više sviđa. Svakako zamolite prijatelja da vam posudi svoj sistem na nekoliko dana kako biste ga čuli i u svojoj sobi.

PREPORUKA ZA KUPNJU...

Pozdrav!
Slažem hi-fi sistem, pa sam poslušao nekoliko zvučnika po slušaonicama, ali Dynaudio Audience 72 su mi se dopali zbog čvrstog i dubokog basa s dobrom ekstenzijom. Također i soundstage je odličan. Dynaudio ne samo da je bio dobar u području basa nego takoðer kroz cijeli spektar frekvencija protezao se smooth zvuk. Definitivno ću još poslušati Dynaudio Audience 82 top model iz te serije i mislim da ću dobit kvalitetu (na prvom mjestu) i kvantitetu basa, ali i smooth zvuk srednjih i visokih. Definitivno sam 99% uvjeren da će mi taj zvučnik dati ono za čim tragam. Slušaosam i Triangle Celius ESW vrhunske zvučnike (koje sam umalo kupio), ali nevjerojatno je kako puno jeftiniji Dynaudio ima kvalitetniji bas. E sad slijedi potraga za CD playerom, pojačalom te kablovima da bi se postigla sinergija sustava,ali to nije nimalo lak posao, pa se nadam da imate iskustva s Dynaudiom te mi možete preporučiti CD player (do 4000 kn), integrirac (do 4000 kn) i kablove (1000-1500kn). Također bih molio savjet za dobar strujni kabel do 1000 kn koji bi mi definitivno poboljšao zvuk čitavog sistema.
Eto to je to, pa ako možete pomoći unaprijed zahvaljujem.
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

11. ožujak 2006.
Pozdrav!
Slušao sam danas Dynaudio Audience 82, a prije toga 72, ali ne i 72SE. Ipak na kraju sam opet poslušao Triangle Celius ESW i opet se pojavio onaj smiješak od uha do uha koji sam imao već u 3 navrata kad sam ih slušao, dok se isti nije pojavio ni na Dynaudiu, ni na Daliju (jedino im je Helicon serija vrijedna spomena), a bome ni na B&W, pa stoga sam ovaj put čvrsto odlučio kupiti Triangle i to je to. Sad me još muči taj Dynaudio 72SE kojeg nisam imao priliku poslušati, jer ga nisu imali na raspolaganju, ali nekako intuitivno mislim da ne može parirat Trianglu.Što bi mi Vi preporučili od amplifikacije za Triangla, koji CD player i kablove sa dobrim protokom basa. Možda dobijem Roksan Kandy CD i integrirac na probu, a uzeo bi na polog i komponente drugih firmi, pa da li imate nešto na umu što bi sinergijski odgovaralo? I ako mi možete preporučiti dobar strujni kabel do 1000 kn.
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

15. ožujak 2006.
Pozdrav!!!
Evo mene opet s dvojbama oko hi-fi sistema kojeg pokušavam složiti već dva mjeseca, ali još nisam ništa kupio i sretan sam što nisam. Shvatio sam da u hi-fiju žurbe nema. Slušao sam svakakve zvučnike po slušaonicama od Dynaudia, Dalija, Triangla, B&W-a, pa na kraju i Cantona za kojeg sam se DEFINITIVNO odlučio. Model je Canton Vento 809 DC. Znači pola sam posla napravio i sada slijedi amplifikacija i CD player. Možda bih se odlučio za Roksan Kandy Mk3 integrirac (koji je hvaljen i ocijenjen kao najbolji u rangu 500-800 britanskih funti) i Roksan Kandy CD player, ali ipak nakon mnogo proučavanja reviewa na netu zaključio sam da bi mi možda bolje bilo kupiti NAD C542 CD player budući da ima HDCD podršku, te Burr Brown 24/192 DAC i dobre Burr Brown OPA 2134, dok Roksan ima preko 10 godina star Philipsov 18 bitni Bitstream continuous calibration DAC bez HDCD podrške i k tome došao bi me oko 5200 kn, a NAD oko 3500 kn. Još bi u obzir došao i Rotel RCD-02 s HDCD dekoderom. HDCD bih volio imat, jer npr jedan reviewer na netu je napisao da je NAD C54i zasjenio njegov 10000$ vrijedan CD player plus vanjski DAC kad je u njega stavio HDCD disc. Dakle pitanje je što bi mi Vi preporučili za CD player? Druga dvojba što me muči jest da li mi je dovoljan Roksan Kandy Mk3 integrirac sa 2x120W na 8 oma budući da je Cantonima nominalna snaga 180W, a peak 340W te im se impedancija (izmjerena u Stereophileu) uglavnom zadržavala između 4 do 6 oma, pa su tamo preporučili da bi bilo najbolje koristiti pojačalo deklarirano na 4 oma (nešto kao Conrad-Johnson Premier 350 na što ja niti pomislit ne bih smio glede budžeta). U tom slučaju sam razmišljao kupiti još jedno stereo pojačalo Roksan Kandy za bi-amping, ali vidite to je područje o kojem doslovno nemam pojma i neznam što bi s tim dobio osim više snage po kanalu? Promjene u zvuku na bolje? Da li je to isto kao i spajanje mono blokova u sistem ili pak nije? Dakle pitanje glasi da li je bolje složiti bi-amping ili ili npr pretpojačalo i mono blokove ili što već? Koja ja najbolja kombinacija za desetak tisuća kuna ili bi mi jednostavno bio dovoljan Roksan Kandy Mk3 integrirac sa svojih 2x120W??? Evo pregršt pitanja od mene, ali ništa nemojte zamjeriti, jer sam početnik i ne znam dovoljno da se SAM upuštam u kupnju, a to bi vjerojatno rezultiralo novcem bačenim u vjetar.
Hvala unaprijed
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Gospodin Milinković je odgovore na svoje upite dobio na mail. Njegovi su mailovi objavljeni s razlogom da posluže kao pouka drugim kupcima audio uređaja. Iz ovih se mailova može vidjeti kako se mišljenje kupca o nekim zvučnicima (ili sistemu) mijenja iz dana u dan i kako je slušanje JEDINI način da se neka audio komponenta kupi, kao i da pri kupnji audio uređaja ne smije biti žurbe.

PREPORUKA ZA CD PLAYER I KABELE...

Poštovani,
Kupio sam Celestion F20 zvučnike, Rotel RC-03 pretpojačalo i Rotel RB-03 pojačalo. Volim topli zvuk s naglašenim basevima. Slušam najčešće brzu glazbu (house, techno, rock). Molim vas za savjet koji CD player (cijena do 4000 kuna), interkonekcijske odnosno zvučničke kablove (cijena kablova ne bi trebala prelaziti cijenu od 2000 kn) mi preporučate da kupim?
Unaprijed hvala!
S poštovanjem,
Alen
alen.herout (A) net4u.hr

ODGOVOR:
Ako tražite CD player s naglašenijim bas područjem i toplijeg zvuka, poslušajte britanski NAD. O kupnji kvalitetnih interkonekata razmišljajte tek nakon što se sistem usvira i nakon što u u potpunosti upoznate sve njegove vrline i mane.