Pitanja i savjeti, proljeće 2005

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ZVUČNICI ZA ROTEL?

Pozdrav
Kupio sam Rotel RA-03 i RCD 02, zanima me koji samostojeći zvučnici (oko 5000kn) bi dobro išli uz navedene komponente. Slušam skoro svu vrstu glazbe, preferiram topliji zvuk, da li mi možete preporučiti i kablovinje koje bi došlo u obzir.
Hvala unaprijed,
Luka
lujonjic (A) inet.hr

ODGOVOR:
Između ostalih, poslušajte KEF Q3 i Q4 ili Wharfedale Pacific EVO20. O kabelima razmišljajte kasnije, nakon što u potpunosti upoznate zvuk svoga sustava. Uživajte!

PREPORUKA ZA KUPNJU SLUŠALICA?

Poštovani,

Trenutno sam pred kupovinom bežičnih slušalica, međutim, svi mi pametuju tako da ne znam šta mi je raditi. Bežične slušalice mi trebaju za Internet kafić od 11 terminala. Neki će razgovarati, neki slušati muziku dok chataju, a dio njih ce se umrziti u igricu ...npr counter strike :).
Pitanje je: koji su najbitniji kriteriji za kupovinu bežičnih slušalica za moje potrebe?
Hvala unaprijed,
Damir
labud_sa (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Pri kupnji slušalica treba voditi računa od dva temeljna kriterija: zvuk i ugoda nošenja. Za vaše potrebe, kvaliteta zvuka (pogotovo ona koju pred sebe pri kupnji slušalica postavljaju audiofili ili profesionalci) je možemo slobodno reći ipak u drugom planu.
Predlažem da na licu mjesta, u dućanu, osobno isprobate koliko je neka slušalica podesiva različitim oblicima glave, kolika je lagana na glavi, da li se uho ispod nje počne znojati nakon određenog vremena, tj. ima li dovoljno zraka.
Generalno, postoje tri osnovna tipa slušalica: zatvorenog tipa (naglašenije bas područje, dobra izolacija od okoline, nešto su teže, bolje sjedaju na uši), otvorenog tipa (zvuk s više detalja i prozračnosti, bučnije za okolinu, lakše) i treći koji je kombinacija oba tipa. Sami donesite odluke koji je tip slušalice u konkretnom slučaju najbolji.

BI-AMPING

Pozdrav i pohvale za savjete koji mnogima omogućuju da dobiju bolji zvuk nego što bi sami uspjeli, a o financijskim uštedama da ne pričam. Imam pitanja u vezi biampinga:

A) Moj integrirac NAD C320BEE ima samo jedan par preamp izlaza, a potrebna su dva. Kao rješenje ovoga problema dobio sam isti odgovor od dva starija audiofila, a oni su dotično rješenje kažu uspješno koristili. Priključivanjem dva cinch razdjelnika L-oblika sa po jednim muškim i dva ženska priključka (od kojih je jedan u osi sa muškim krajem, a drugi okomit na njega) dobiju se potrebna dva para izlaza.
1. Budući da ovo praktično predstavlja paralelan spoj dva ulaza na jedan izlaz zanima me kako se to odražava na kompatibilnost ulazno - izlaznih impedancija ili osjetljivosti, kako se već gleda?
2. Da li u trajnom radu može doći do oštećenja uređaja?
3. I najbitnije: da li je takav spoj sonično inferioran situaciji kada uređaj standardno raspolaže sa dva para preamp izlaza?

B) Imam namjeru kupiti rabljeno NAD-ovo pojačalo snage radi istog i karaktera zvuka.
1. Da li oba pojačala u biampingu (za visoke i niske frekvencije) moraju imati istu snagu?
2. Ako ne moraju, koji je poželjan omjer između tih snaga (obzirom da niske frekvencije troše više snage)?
3. Ako oba pojačala imaju isti voltage gain ali različite snage, da li je na dodatnom pojačalu potreban varijabilni ulaz ili će tonski balans biti uredan i pri korištenju fiksnog ulaza?
4. Nakon svega koja je vaša preporuka iz NAD-ovog programa (C214-C270) ili imate neku drugu sugestiju?
5. Koju snagu trebaju imati zvučnici obzirom na snage obiju pojačala?

Srdačan pozdrav,
Željko Urban, Zagreb
Zeljko.Urban (A) stsi.hr

ODGOVOR:
Odgovaramo na pitanja redom kako su postavljena:
A) 1. Sve je OK.
    2. Ne.
    3. Nije. Ovisno od slučaja do slučaja, čak se može desiti i da bude bolje.
B) 1. Ne. Iako je u praksi nerijetko bolje da se radi o dva identična izlazna pojačala, no to nipošto ne treba uzeti zdravo za gotovo.
    2. Odaberite snagu za koju je zvučnik propisan.
    3. Neovisno o voltage gainu, poželjno je da pojačala imaju var. ulaz, tj. volumen kontrolu, pa se time to podesi.
    4. Konkretan odgovor je nemoguće dati, previše je nepoznatih faktora u igri (koji izvor zvuka, koji zvučnici, koji kabeli, kakvu glazbu volite, kakav zvuk volite, itd…).
Također, napominjemo da smo se u praksi nerijetko uvjerili da je bolje kupiti JEDNO kvalitetnije izlazno pojačalo, nego DVA prosječno kvalitetna.

SUBWOOFER

eh, evo pišem vam po drugi put i cjenio bih par odgovora na nekoliko pitanja. pošto 90% slobodnog vremena provodim slušajući muziku odlučio sam se za kupovinu stereo pojačala umjesto receivera. namjeravam kupiti MARANTZ PM7200 pa me zanima kako mogu spojiti aktivni subwoofer na njega, te čemu služi tape monitor? prijatelj mi kaže da se aktivni bas ne može spojit na stereo pojačalo kao na reciever. molim vas ako ima više načina za spojit ga da mi svaki objasnite. NEOPISIVO Vam hvala.

Domagoj
domagoj.grkes (A) du.htnet.hr

ODGOVOR:
Ne znamo koji subwoofer imate, ali sigurni smo da je u njegovom manualu sve detaljno objašnjeno. Svejedno, evo odgovora: zvučničkim kabelom spajate pojačalo sa subwooferom, a subwoofer sa zvučnicima (ako subwoofer ima 4 ulazne i 4 izlazne buksne). Što se tiče tape monitora, znajte da on nije pod regulacijom glasnoće.

KAKAV TRANSPORT?

Pozdrav iz Bjelovara,
u međuvremenu sam od više cjevnih pojačala koje sam slušao kupio Šebart ASV TA-60, kombinacija sa Vienna zvučnicima zvuči zbilja odlično! Sad je na redu izvor zvuka – da li da kupim odvojeni CD player (npr. Vincent CD-6 ili Rotel RCD-991) ili da na postojeći Pioneer DVD player koji imam spojim DAC?
Unaprijed puno hvala,
Ivan Mihajlović
ivan.mihajlovic (A) bj.htnet.hr

ODGOVOR:
Obzirom da glede transporta nema veće zvučne razlike između CD playera i DVD playera (to je tek generalni stav, tj. ona je čujna na skupim sustavima), radije se odlučite za varijantu DVD player kao transport plus vanjski DAC.

TANNOY, MONITOR AUDIO...

Pozdrav svima!
Evo kao prvo sve 5 za stranicu!! Vec me duže vrijeme muče neke stvari oko hi-fi i nikako da pronadjem pravi odgovor.. Pa možda mi Vi možete nekako pomoći na što bih vam bio jaaako zahvalan.. Evo ovako.. imam sobu veličine cca 12 kvadrata i recimo da nije nesto previše akustična. Imam 2 tannoy mx-1 zvučnika i pojačalo koje sam sam izgradio (uz mnogo muke i pomoći stručnih ljudi;-), zvučnike sam do sad više puta razmještao i razbušio već pola sobe, ali nikako zadovoljan.. naime zvučnike nikako ne mogu staviti više od 15ak cm od zida, a i ne previše razmaknute jer su mi s lijeve i desne strane otvaraju vrata, a ako ih stavim u kut onda to postaje neslušljivo.. a kad su blizu zida opet nije dobro jer je bassreflex otraga. Stol iznad kojeg stoje odmah je uz zid, a ja najćešće sjedim ili stojim dok slušam. Ne znam da li bi mi rješenje bilo 2 mala satelita (kompresivna ili bassreflex sprijeda) s subwooferom ili neki zvučnici s bassreflexom sprijeda (razmišljao sam o Monitor audio B2 zvučnicima - 2300kn). molim vas da mi pomognete šta da napravim i šta bi mi najviše odgovaralo kupiti ili promjenit. Vrsta glazbe koju najviše "trošim" je house, dance, pop, rnb glazba jer radim kao dj.
Puno vam hvala!!
Franko
dj_frx (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Tannoy mX1 imaju bas/srednjetonsku jedinicu promjera 13 cm i bas refleksni otvor na stražnjoj strani. Monitor B2 je front ported, no ima bas/srednjetonsku jedinicu promjera 16cm. Šanse su vrlo dobre da se kupnjom tih zvučnika problem s prenaglašemim bas područjem uopće ne bi rješio. Ako je ikako moguće, zamolite prodavača da vam dopusti da ih donesete doma na probu (uz ostavljanje pologa).
Obzirom da ne možete postaviti zvučnike da stoje u prostoru dalje od 15cm od zida, nabavite kutije zatvorenog tipa (paše im smještaj blizu zida) ili pak tzv. wallmount zvučnike (npr. JBL).

EPOS

bok,
zanima me isplati li se kupit polovne EPOS ES12 stare skoro 7 godina bez maski (grill-ova) za 2500 kn. očuvane su i odlično zvuče sa marantzom. Ne znam kolika im je bila cijena kad su bile nove i jel loše za zvučnik kad nemaju masku? pa ako imate kakav savjet ili informaciju cijenio bih odgovor. usput, tip ih je fakat razvaljivao glasno na pojačalu marantz pm-78 tijekom godina, ima li to veze kakve ako su oni po 75w a marantz 95w?
Hvala unaprijed.
domagoj.grkes (A) du.htnet.hr

ODGOVOR:
To što navedeni Eposi nemaju grilla je potpuno irelevantno, dapače i inače slušajte zvučnike sa skinutim grillom, bolji je zvuk. A što se tiče navedenih Watta, navedeni su podaci također irelevantni, čisto sumnjam da ćete u praksi koristiti više od 10 ili 15 Watta svoga pojačala; ljudi prečesto zaboravljaju koliko je u suštini 5 ili 10 Watta velika snaga. Što se tiče eventualne kupnje navedenih Eposa, čuli ste ih i ako ste zadovoljni njihovim performansama ne vidim razloga da ih ne utržite.

PREPORUKA ZA KUPNJU NOVOG POJAČALA?

Poštovani,
sustav koji trenutno imam sastoji se od Denon DRA 455 Stereo Receivera, Denon DCD 755 CD-playera te Monitor Audio Bronze B2 zvučnika. Na sustavu se vrti raznolika glazba od akustične, preko klasike do rocka i extreme metala, u slušaonci cca 20 m2. Razmišljajući o pojačalu, razmatram slijedeće opcije: Cambridge Audio Azur 640 A, Rotel RA-03 (cca 3.000 kuna). Za nešto više novca (cca 5.200 kn.) može se dobiti i Marantz PM7200 s mogućnošću rada i A klasi, a blizu su i Arcam A 65, te Exposure 2010. Sve cijene su iz stručnog tiska.
Da li su navedeni modeli Marantza, Exposurea i Arcama, po Vašem mišljenju, viša klasa od navedenih modela Cambridge Audia i Rotela? Priznajem da me intrigira mogućnost rada Marantza u A klasi, no zanima me koje promjene u zvuku u principu donosi rad u A klasi.
Postojeći sustav inače zvuči svjetlije u odnosu na Technics sustav (stereo receiver i CD player) i Mission zvučnike, koji sam slušao.
Uz pozdrav,
Goran Trninić
gtrninic (A) hbor.hr

ODGOVOR:
Od navedenih pojačala cijenovno se i kvalitativno izdvaja Exposure koji je ipak viša klasa u odnosu na preostala navedena pojačala.
Marantz PM7200 košta 4000, a ne 5200 kn. Kada radi u A klasi, odlikuju ga linearnost, prirodnost, toplina i nježnost.

RAZNO...

Pozdrav,
Molio bih za savjet, ako možete pomoći glede povezivanja komponenti s interkonektima. Vlasnik sam slijedećeg sustava; Receiver Harman Kardon AVR 330, CD Player Denon DCD 1450 AR i zvučnika dva prednja KEF Q1, povezanih zvučničkim kablom Wireworld Solstice V. Pošto sam se zbog raznoraznih razloga opredjelio za navedeni sustav, šta je tu je, a važan mi je stereo zvuk, sa što više detalja. Molio bih vas da mi kazete vaše mišljenje o navedenom sustavu, a pogotovo o CD playeru?
I moja velika molba ako možete kako savjetovat glede kupovine interkonekta za moje komponente, već duže vrijeme lutam isprobavajući raznorazne veze, npr. digitalnu vezu s optičkim i koaksijalnim kablovima postoje razna mišljenja o tome mislim digitalna ili analogna veza (Hi-fi media je stava da je koaksijalni bolji od optičkog). A svagdje čitam da audiofili koriste analogne interkonekte npr. kada je upitanju CD player sa pojačalom, Pa me zanima, s obzirom da sam početnik koji teži izvući maksimum iz svojih uređaja, a koji kao i većina naših zaljubljenika u zvuk nema previše novaca pa da sam mogu isprobati više vrsta kabela, nego baš se uzdajući u dobronamjerne ljude i savjete pa faktički naslijepo kupovati po preporuci određeni kabel, jer kod nas u Slavoniji nigdje ne postoji trgovina koja bi posudila na slušanje kao što čujem da postoji u Zagrebu. Znači moje su dvojbe glede opredjeljenja analogne ili digitalne veze ovoga mog sustava, moli bih vaš prijedlog za konkretan model nekoga interkonekta (Kimber PBJ ili VDH 102 mkIII, čuo sam da ih hvale nisam imao priliku spojiti ih) koji bi otvorio zvuk mog sustava koji ima tamniji zvuk.
Glede cijene, da li kvalitet zvuka raste kako se i cijena povećava ili je to varka za potrošaće, ovaj puta mi cijena nije niti važna s obzirom koliko sam već dosad novaca uložio, u razne eksperimente, mislim da ste me razumjeli da mi je konekcija zadnje pitanje koje mislim riješiti i više ne ulagati neko vijeme u sustav, nego se posvetiti uživanju u glazbi.
Unaprijed vam se zahvaljujem i uputio bih pohvale ljudima koji rade na ovome, što me je i ponukalo da vam se javim, jer sam čitajući vaše odgovore na pitanja, vidio da imate i živaca i dobre volje.
PERO
metalhead (A) net4u.hr

ODGOVOR:
Od navedenih kabela će kao rješenje vašeg problema bolji izbor biti PBJ. CD spojite na pojačalo s analognom konekcijom.
Da li kvaliteta zvuka raste kako se cijena povećava? Ne nužno. U dućanima ćete naići na mnoge audio proizvode koji ne opravdavaju svoju cijenu. Upravo stoga morate biti oprezni naspram različitih marketinških trikova te čuti proizvod vlastitim ušima.

PREPORUKA ZA KUPNJU POJAČALA?

Pokušavam u potpunosti promjeniti svoj dosadašnji sistem u neku srednju klasu. Za CD sam se odlučio za Roksan RA-1 MKIIID, zvulčnici B&W 602S3, interkonektor VDH 102MKIII, zvučnički kablovi Kimber 8VS. Ono što me muči je dilema pojačala između Rotel RA-1062 i Exposure 2010S. Napominjem da slušam rock i blues. Trebao bi muzikalno pojačalo sa dosta detalja, da je ugodno za višesatno slušanje. Budući da nemam prilike poslušati niti jedno od ovih pojačala molio bi neki konkretni savjet u odnosu na ostatak linije i vrstu glazbe.

Unaprijed hvala na pokušaju,
Meštrović
zlatko.mestrovic (A) os.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako vaš ukus ide ka detaljnosti, prednost dajte Rotelu. Ukoliko bi se pojavili iskričaviji visoki tonovi, probajte zamijeniti Kimbera. S druge strane smatram da je, na žalost, besmisleno kupovati audio uređaje ako ih prethodno niste sami imali prilike čuli. Zamislite situaciju da ste ušli u dućan s cipelama i kupili iste bez da ste ih prethodno probali.

POJAČALO ILI RECEIVER?

Pozdrav iz Bjelovara.
Želio bih nabaviti AV receiver koji bi odlično svirao i u stereo modu. Slušam jazz i klasiku. Razmišljam o ovim modelima: Onkyo 801, Jamo 693, Arcam 250, Denon 3805. Posjedujem zvučnike Vienna Acoustics Mozart sa kojima sam jako zadovoljan.
Pozdrav,
Ivan
ivan.mihajlovic (A) bj.htnet.hr

ODGOVOR:
Dopustite da prokomentiramo vaš upit bez da nas krivo shvatite - obzirom da su zvučnici koje imate doista vanserijske kvalitete i k tome obzirom na vrstu glazbe koju slušate, gotovo da bi bilo šteta spojiti ih na AV receiver. Ne zaboravite da nema AV receivera koji će u stereo modu svirati kvalitetno kao stereo pojačalo. Smatram da bi idelano bilo na takve zvučnike, uzevši u obzir glazbu koju slušate, spojiti cijevno pojačalo.

SMISAO SKUPLJEG INTERKONEKTA?

Molim Vas za savjet. Ima li smisla kupiti kvalitetniji, čitaj: skuplji, oko 300-tinjak kuna audio interconnect između tv-a i amp. Te također između amp i tunera. Hoću li s njim dobiti nešto na kvaliteti zvuka? Ili s druge strane nije li to možda bačen novac ako mi s tv-a, tunera dolazi kvaliteta zvuka već kakva dolazi?!
Marko
amon (A) net.hr

ODGOVOR:
Unaprijed dati potpuno točan odgovor na postavljeno pitanje je nemoguće. Generalno, pravilo je da na kabele treba potrošiti oko 10% vrijednosti sustava, pa vi izračunajte koliko bi to konkretno bilo (neki audiofili izdvajaju i više od navedenih 10% na kabele - poznajem i jednog audiofila koji u svojem sustavu ima interkonekt koji je cca. 200€ skuplji od samog CD playera). Odgovor zavisi od x faktora poput- koji TV, koji amp, koji tuner, koji kabel, kakva antena na koju je TV tj. tuner spojen, kakvo napajanje, itd itd... Generalno, odgovor glasi - da (uložite 300kn za interkonekt između tunera i ampa). No, ne zaboravite pritom ni na kvalitetniju vanjsku FM antenu, plus koaksijalni kabel i konektori.
S druge strane, s izjavom "nije li to možda bačen novac ako mi s tunera dolazi kvaliteta zvuka već kakva dolazi" i sami ste djelomično odgovorili na vlastito pitanje. Hrvatski radijski eter je u frekvencijskom smislu sužen na kakvih 60% čujnog raspona, velika većina radio postaja se služi jeftinim i nekvalitetnim audio uređajima, dobar dio njih pušta glazbu s kompjutora, itd…

SUBWOOFER, RECEIVER...

Štovani!
Siguran sam da Vam se ne obraćaju često 60-godišnji zaljubljenici u dobar zvuk. Moj je problem sljedeći: u nevelikoj sobi (16 m2) imam Sony 415 receiver koji pogoni zvučničke kutije Acoustic research AR15, kao stražnje imam male Magnate. AR15 su kutije s 20cm bas/srednjotonskom jedinicom i 25 mm visokotoncem. Kutija je zatvorenog tipa rezne frekvencije na 1700 Hz, čistih 40-25000 Hz, 18 litara, 85 dB osjetljivosti, 12 kg težine/kom. Ono što me cijelo vrijeme pomalo muči jest bas područje, naime cijelo se vrijeme pitam da li bi ono moglo zvučati bolje i izražajnije. Razmišljao sam o nabavci subwoofera koji bi rješio taj problem, no obraćam se Vama radi savjeta.
Unaprijed hvala na odgovoru,
Ivica Frančić
ivica.francic (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Ideju o nabavci subwoofera radije prekrižite. Obzirom da se radi o zvučniku s bas/srednjetonskom jedinicom promjera 20cm i sobi od 16m2, nezadovoljstva s bas područjem naprosto ne bi smjelo biti (uprkos tome što se radi o zatvorenoj kutiji). Problem stoga nije u zvučniku nego u receiveru, razmišljajte o njegovoj zamjeni. S druge strane, znajte da takva kutija u pravilu voli biti blizu zida. Poigrajte se s njezinim položajem u prostoru, mogli biste se iznenaditi; jer ponavljamo, jedinica promjera 20cm trebala bi biti i više nego dovoljna za dobre rezultate u bas podučju u sobi od 16 m2.

PROCJENA VRIJEDNOST AUDIO UREĐAJA

Jedno pitanjce. Ako vas mogu zamoliti za aproksimativnu procjenu cijene slijedećeg seta komponenti, jer razmišljam o prodaji a nemam blagog pojma o njihovoj kvaliteti. Ponavljam, cijena stvarno ne treba biti precizna, nego samo približna, tj. treba mi samo cjenovna klasa, da razmislim da li ću stvarno prodati ili ne. Hvala!

TECHNICS
Stereo Cassette Player RS-AZ6
Mini-Disk Deck SJ-MD100
Compact Disc changer SL-PD8
AV Control Stereo Receiver SA-AX 7
Speaker System SB-T200
BOSE
Center Channel Speaker VCS10
Direct Flash Reflecting Speaker 201IV(B)
KENWOOD
Subwoofer SW-301

Branko Gredelj
branko.gredelj (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Aproksimativno, možete tražiti kakvih 30-60% cijene koja je plaćena u dućanu, ovisno o stanju uređaja i naravno potražnji za istima. Najteže ćete prodati tape deck i mini disc za kojima ne vlada velika potražnja na tržištu.

TECHNICS, PIONEER...

Poštovani.....
Čitao sam sve vaše savjete ali nisam našao skoro nikakve savjete o subwooferima ni aktivnima ni pasivnima ali nisam našao ni takva pitanja pa se pitam nije li moje pitanje usamljeno. Nadalje ne znam da li moje komponente imalo zadiru u audiofilsku sferu jer imam uglavnom Technics kojeg skupljam mukotrpno godinama. Posjedujem kućno kino u sastavu: DVD Pioner DV 444-K, Receiver Technics SA-DX 950, centralni i zadnji zvučnici Technics SB-CSS 250 E-M, te prednji samostojeći SB-T 100 PP-K. Nalaze se u prostoriji 4x6 metara ali nisam baš zadovoljan basom zbog (pretpostavljam) toga što su prednji zvučnici dvosistemski bas reflex. Razmišljajući o kupovini aktivnog subwoofera (Yamaha YST-SW315) i eventualnom rješenju mojih problema za gledanje filmova odlučio sam se zamoliti Vaš savjet.

Za slušanje glazbe imam još veći problem. Opet Technics: CD player SL-PS70 i pojačalo SU-V620 ali ne znam za koje zvučnike da se odlučim. Opet za razliku od malo prije molim Vaše mišljenje i Vaš savjet na kojem se unaprijed zahvaljujem.(oba sustava se nalaze na istom mjestu a akustika sobe je zadovoljavajuća)

P.S. Da je vaša stranica postojala prije ne bi smo radili velike greške koje smo skupo plaćali. Svaka pohvala Vašem radu.

S poštovanjem,
Dražen iz Zagreba
drazen.zerjav (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Od navedenih Technics uređaja, iskustva smo imali s A/V receiverom – sjećamo se da smo se prije cca. dvije ili tri godine kod jednog poznanika nakratko družili s modelom DX-850 koji je u ono doba bio kakvih 200 kn jeftiniji od vašeg modela DX-950. Koliko se mogu prisjetiti tog kratkog druženja, dojmovi su ovi: tuner visoke osjetljivosti koji je u stereo modu hvatao mnoge stanice van Zagreba, a bio je priključen na vrlo jeftinu sobnu antenu (svih 30 stanica koliko ih tuner može memorirati bile su ispunjene); sjećam se i vrlo nekvalitenih zvučničkih terminala; zvuk je generalno išao na tamniju stranu; uprkos deklariranoj snazi receivera (80W po kanalu), stvarna snaga receivera je bila daleko ispod toga – u direktnoj komparaciji sa stereo pojačalom NAD c320 (deklariranih 40W po kanalu), DX-850 je ispao poprilično slabiji od NAD-a. Nedugo nakon toga, prodao je Technicsa a zadržao NAD-a, kasnije ga zamijenio s cijevnim pojačalom, od ideje o kućnom kinu je odustao i posvetio se stereo zvuku. Dakle - u praksi tražite zvučnike koji će svirati na svijetliju stranu, što više osjetljivosti i impedancije ne ispod 6 Ohma.
S druge strane, ne znajući o kojim se zvučnicima koje imate radi, poigrajte se s njihovim položajem u prostoru – postavljeni bliže zida bas područje će dobiti na izražaju. Ako vas to i nadalje ne bi zadovoljavalo, osim o nabavci subwoofera, razmislite i o nabavci takvih zvučnika uz koje ne bi bilo potrebe za subwooferom (npr. Athena AS-F2).

AKUSTIKA ZA ASTRU CLASSIC

Molim vas za savjet. Kupujem auto (astra classic). Pomozite mi oko izbora radija i zvučnika.
Ivan Lerotić
ivan.lerotic (A) geodata.hr

ODGOVOR:
Na žalost ne možemo puno pomoći. Pored toga što su naša iskustva s auto radijima i auto zvučnicima doista minimalna, auto je nezgodan prostor u kojem se niti pribiližno ne može stvoriti zvuk kao u kvalitetnoj sobi. Povrh toga, spomenut ću primjer poznanika koji je nedavno kupovao CD receiver za novi auto koji je kupio, također Opel (zvučnici su bili tvornički) – u niti jednom dućanu mu nisu omogućili da čuje CD receiver u vlastitom autu (niti u ikakvom drugom autu); u 50% slučajeva nije niti imao ikakve prilike čuti CD receiver, u preostalih 50% je imao prilike nakratko poslušati CD receiver ali koji je bio spojen na četiri zvučnika koji su se nalazili jedan do drugoga na panelu u velikoj sobi (dakle uvjeti slušanja su daleko od onih koji ga čekaju u autu); u 20% dućana CD receiveri nisu niti bili upaljeni niti se prodavaču to dalo učiniti. Cilj ovog odgovora nije da vas obeshrabrim nego da samo ukratko ukažem na ono što vas čeka na putu kupnje auto radija i zvučnika. Jedini savjet koji vam u ovom trenutku mogu dati jest da kupujete u specijaliziranim dućanima, najbolje u dućanima koji se bave ISKLJUČIVO auto akustikom (i ničim drugim). Sretno.

MISSION m74?

iskreno me zanima što mislite o zvučnicima mission m74, ako ste ih slušali, te kakvi su vaši dojmovi? koju snagu pojačala preporučate za njih i kakvog zvuka po vašem subjektivnom mišljenju? hvala unaprijed.
domagoj.grkes (A) du.htnet.hr

p.s. AudioPuls stranica vam je ZAKON!!! svaki dan je posjetim bar malo.

ODGOVOR:
M74 je dovoljne osjetljivosti (čitaj: visoke) i trebao bi raditi i s pojačalima niže snage, pojačalo snage 30W po kanalu biti će sasvim dosta (dakako, pod pretpostavkom da soba nije prevelika i da ne slušate muziku pri ekstremno visokim glasnoćama). U pravu ste glede njihovog visokotonskog područja koje ste spomenuli u prijašnjem mailu, ono je doista detaljno i izraženo; ako vam ono smeta, dodatno eksperimentirajte s položajem zvučnika u prostoru (nemojte biti lijeni i uzmite koliko god treba vremena) ili dodatnim dampiranjem sobe (postavljanjem namještaja, zidnim policama, apsorberima, debelim tepihom na podu, zavjesom na prozoru, itd.) ili nabavite adekvatan ostatak sustava kojim ćete neutralizirati pretjeranu detaljnost u visokima.