PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SVIJETLI ZVUK

Poštovani,

evo javljam se u vezi promjene cinema sistema na stereo. Nisam prodao Denon AV X-2000, ali sam dobio Marantz PM7200 koje sam spojio na Monitor Audio RS6. Preporučili ste mi da idem na Arcam A19, a sad imam ponudu za Arcam A28. S Marantzom nisam zadovoljan u mršavosti basa i nekako presvijetlim zvukom, srednji spektar je premršav, a visoki ponekad prenaporni. Pa me zanima da li bi me Arcam izvukao iz ovog problema. Monitore ne bih mijenjao, jer mi ne rade boomy kao Jamo s608 koje sam prodao. Puno su definiraniji u basu i detaljniji. Zvučni kabeli su Chord Carnival silver, a interkonekti Ixos 103.

Soba je 4.5 x 5m (22,5 m2). Izvor zvuka su CD i flac preko daca s kompa. Mp3 ne slušam. Zvučnici su od stražnjeg zida udaljeni 70 cm, a međusobni razmak iznosi 175 cm. Od bočnih zidova desni malo više od metar, a na lijevoj strani mi je namještaj pa je od njega lijevi udaljen 50 cm.

Zahvaljujem se unaprijed,
Lp,
Dejan
dejan.cerkov1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Nekoliko sugestija:
- Marantz PM7200 ne bi smio biti uzrok, citat: "mršavom basu, presvijetlom zvuku i prenapornim visokima", možda je pojačalo neusvirano, možda je sistem neusviran
- možda su snimke koje slušate oštre i svijetle
- da li su svi kabeli dobro spojeni, plus na plus, minus na minus?
- međusobni razmak zvučnika (175 cm) je u redu; pomičite ih bliže prema stražnjem zidu kako biste dobili dublji bas, automatski i manje vrištanja u gornjem dijelu spektra
- možda je akustika prostora loša (goli zidovi i podovi)
- sinergija između Arcam pojačala i Monitor zvučnika je dobra; RS6 zvučnike treba spojiti na toplije pojačalo
- o DAC-u i kompu ne znamo ništa
- probajte zamijeniti Chord zvučnički kabel s nekim manje detaljnim
- da li je na sobu vezana npr. kuhinja ili blagovaonica koja guta bas (bez vrata koja dijele sobu od kuhinje)?

PRO-JECT SPEAKER BOX 5

Poštovani,

ulazim u kupnju vintage receivera neke optimalne cijene s obzirom na ograničen budžet. Razmišljao sam o receiveru Pioneer LX 424. Imam par zvučnika Pro-Ject Speaker box 5 i brine me da li je to dobar spoj s obzirom na snagu pojačala od 12w po kanalu.

Kombinacija bi bila u dnevnom boravku veličine cca 20 kvadrata. Slušam većinom soul, funk, rock i ne tražim nešto da "ruši zidove", ali nešto da se fino čuje kada imam društvo od 7-8 ljudi. Dakle, jasan i čist zvuk koji nadglasava druženje 7 ili 8 ljudi.

Da li ću to dobiti s ovom kombinacijom?
Hvala na razumijevanju.
Sp,
Dragan Miljak dragan.miljak (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeni zvučnik ima deklariranu osjetljivost 86 dB/1W/1m i impedanciju 4-8 Ohma. U kombinaciji s receiverom snage 12 Watta po kanalu, i u sobi veličine cca 20 kvadrata, mogle bi se postići manje ili srednje glasnoće, no teško da će se postići glasnoća koja će nadglasati druženje 7 ili 8 ljudi. Sve ovo je teorija, trebali biste tu kombinaciju isprobati u praksi.

KUPNJA POJAČALA?

Poštovani,

posjedujem Castle Harlech zvučnike, zvučnički kabeli su Kimber 8TC, interkonekt je AudioQuest Jaguar. Glazbu najčešće slušam preko Cambridgea DAC Magic Plus u FLAC formatu. Od glazbe slušam blues i rock, te pomalo akustiku i jazz.

Obzirom da je dosadašnje pojačalo napustilo ovaj svijet, lijepo bih vas zamolio, obzirom da jako volim ovaj zvučnik, koje biste mi pojačalo preporučili za iste. Kupio bih rabljeno pojačalo u budžetu između 4000 - 6500 kuna. Gledao sam, naravno u skladu s mogućnostima, slijedeća pojačala: Krell KAV 300i, Primare I30 i Unison research Unico P. Volio bih zvuk na toplijoj strani, no opet nikako ne muljav i tup.

Unaprijed hvala i lijepi pozdrav!
Davor Gvozdović
davor.gvozdovic (A) mobile-ekspert.net

ODGOVOR:
Obzirom da većinu vremena slušate blues i rock, a birajući između tri navedena pojačala, odgovor je jasan: uzmite Krell KAV 300i. Dvije temeljne značajke tog pojačala su odlična dinamika i još bolji bas. Preostala dva pojačala se ne mogu mjeriti s KAV300i po tom pitanju. Prije kupnje svakako inzistirajte da pojačalo testirate u vlastitom sustavu.

ZUJANJE IZ POJAČALA

Pozdrav!

Od prvog dana kada sam složio prvi hi-fi sistem, pojačalo je stajalo privremeno na stoliću dok je izvor zvuka bio na podu. Nakon toga sam pojačalo stavio na tu drugu komponentu i to je stajalo na podu i bilo korišteno par tjedana dok nisam kupio hi-fi policu. Sada se pojavio zujanje iz pojačala koje se čuje kad se pojačalo upali. Zujanje se čuje da dolazi baš iz pojačala, a iz oba zvučnika se čuje šum.

Molim Vas za savjet.
LP,
Goran
winlime87 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Mnogo informacija niste naveli, međuostalim i ovo: da li na polici držite audio komponentu na audio komponenti? Svaku komponentu držite na zasebnoj polici na racku, dovoljno udaljenu jednu od druge, zbog elektromagnetskog polja koje trafo u playeru i pojačalu stvaraju može doći do brujanja. Također provjerite da li vam se kabeli (strujni i interkonekti) dodiruju, što nije dobro.

INFINITY SM SERIJA

Poštovanje i pozdrav svima,

molio bih za pomoć i savet u vezi problema koji sam sam sebi stvorio. Radi se o sledećem: pre 6 godina greškom sam kupio jedan zvučnik Infinity SM 152. Moj nemački bio je jako loš, a nestrpljenje veliko te nisam razumeo da se u oglasu na e-bay radi samo o jednom zvučniku. Kako nisam imao par, zvučnik je sve vreme stajao u kutiji i nisam ga ni raspakovao a kamoli uključio.

Danas mi se ukazala prilika da pokušam na aukciji kupiti jedan zvučnik, sve sam ovoga puta dobro pročitao jer sam u međuvremenu naučio nemački. Međutim radi se o zvučniku Infinity SM 155, dakle model nije isti. Na fotografijama zvučnici izgledaju isto, karakteristike su također iste, ali ne bih da ponovim grešku pa molim za pomoć. Da li su ti zvučnici isti i da li će raditi ispravno ako se upare? Posedujem pojačalo Sansui AU-G90X i pretežno slušam originalne CD-ove. Imam jedan CD player Sony CDP X555ES i radio Onkyo T-9990. Ne koristim ovaj sustav za mp3 ili druge digitalne formate.

Unapred hvala na odgovoru i s punim poštovanjem,
pozdrav iz Lübecka,
Igor
igor.orolicki (A) gmail.com

ODGOVOR:
Pitanje je proslijeđeno u Harman Kardon, a od njih je došao slijedeći odgovor:
Thank you for contacting us and for supporting our product. Well, as long as you stay on the same series (SM Series) it will work perfectly. Any other concern, simply shoot us an email or call us @ 877-871-6755, thank you.
All the best,
The Harman Kardon Team

KUPNJA ZVUČNIKA I POJAČALA?

Poštovani,

posjedujem cinema sistem AV Denon AVR-X2000 i zvučnike Jamo S608 hcs3. Pošto me počeo sve više i više zanimat hi-fi, uživanje u dobroj glazbi i dobrom zvuku, odlučio sam prodati cijeli navedeni sistem i uzet neku hifu. Volim topli zvuk s "masnim" basom, ali da je detaljan. Pa vas molim ako biste mi mogli preporučiti neku kombinaciju stereo pojačala i zvučnika. Cijenovno da ne prelazi 7000 kn. Čak bi najrađe uzeo sve polovno pa da dobijem još više kvalitete za manje novce.

Kvadratura sobe je 25 kvadrata. Slušao bi se flac preko DAC s kompa i CD preko playera. Nisam se nikad bavio hi-fi, pa ne znam koja marka daje topli zvuk i detaljan. Sadašnji Denon ima neku toplu naznaku, ali ja bih da je to detaljnije i toplije.

Dejan
dejan.cerkov1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ono što tražite je kontradiktorno (mastan bas i detaljan zvuk), jer obično mastan bas podrazumijeva (kao direktnu posljedicu) uprljan i mutan gornji dio frekvencijskog spektra. Jedno od temeljnih pravila glasi: ne kupuj dva (ili više) uređaja istovremeno. U tom smislu, za sada možete ostaviti zvučnike i prodati Denon receiver, odnosno kupiti integrirano stereo pojačalo. Uzevši u obzir sve što ste naveli, a bez informacija o akustici sobe i položaju zvučnika, preporuka ide u pravcu pojačala Arcam FMJ A19. Uz napomenu da sa smještajem zvučnika možete značajno promijeniti zvuk: bliže zidu = dublji bas, dalje od zida = čišći bas.