PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro: HR4724020061100468644, opis plaćanja: donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

RAZNO...

Pozdrav,

ako se sjećate, pisao sam Vam o problemu (pre)otvorenosti Dali concept 6 zvučnika i nedostatku dubine i bodya... Kabeli su riješili nešto, ali ne sve (vdh cs122 i vdh d102mk lll). Problem se riješio nabavkom (micanjem marantza pm 7001) Nada 356 bee. Bojao sam se muljavosti ali nije bilo razloga, stage i zrak između instrumenata su ostali isti ali dublji i deblji, vokali su još prirodniji i sve skupa je puno s krvi i osjeta glazbe. Ipak, morao sam maknuti interkonekt jer je stvarao probleme u najnižim tonovim, previše je išlo dole, i zamislite, dobio sam na poklon od (pre)dobrih prijatelja kabel Audioquest Columbia, nije se još usvirala, ali za sada su dojmovi strašni, uklopila se sa zvučničkim vdh cs 122.

Večeras, ne znam što me spopalo, kažem, ma idem viditi da promijenim Vdh zvučnički kabel. U sustav ubacim DIY telefonce o kojim svi pričaju (frend ih ima spojene na cijevi, neki bijesni Phatos, čovjek da desetke tisuća kuna za pojačalo i zvučnike a ima neslomljivi princip ne trošiti za kabele, što je najgore, ima 50-ak godina) i krenem preslušavat i otprilike meni najpoznatije CD-e. Rezultat je bio - ne znam odakle da krenem, bas se razlio kao ulje po podu, od definicije je ostalo ništa, 'vumb' efekt prisutan i pri najmanjem trzaju bas gitare, bilo da se radi o rocku, jazzu ili popu, funk je bio nešto bolji. Stage nije postojao, visoki vrište, nezaobljeni, srednji spektar povučen, neprepoznatljiv...

I pitam se da li je to stvar navike, da li je Nad osjetljiviji na 'žice' od Marantza ili je sve samo još jedan placebo petkom navečer prije Jazz maratona od dva tri nova cd-a sa Amazona.

Unatoč tome da sam sada duboko u sebi sam sebi rekao da sam zadovoljan, muči me CD player Marantz cd 6002, kao da kaska za kabelima, a kamo li za ostalim. Da li prije uložiti u promjenu CD-a ili zvučnika? Ja bih radije u pravcu CD playera i to Cambridge audio 650c ili Arcam FMJ cd17? Što se zvučnika tiče, po svemu sudeći sve mi se svelo na MA silver RX6. Znači zadovoljan jesam, ali ja bi sa ovim karakterom u novi level.

P.S. - Cardas strujaš sam imao na probi, zbilja treba nešto sa više zraka.

P.S. - Ekipa, svašta sam u životu upoznao u svojih evo skoro 30 godina, ali Vi na Audio Pulsu ste strašni! Odgovarate na svaki mail, hvala. Posebno Vas cijenim zbog toga što mislite, u stvari, znate da se i za 2.000-2.500 eur može naći neloš sustav, a ne kao napuhana ekipa koja ne priznaje komponentu ispod 11.000 ili 12.000 kn.

Pozdrav,
Mihovil iz Zadra
mihovil1981 (A) net.hr

ODGOVOR:
Mnogo pitanja, mnogo dilema... Krenimo redom. Ukoliko među bazičnim komponentama (izvor zvuka-pojačalo-zvučnici) ne postoji sinergija, ne pokušavajte taj nedostatak sinergije riješiti mijenjanjem kabela. Drugim rječima, ako je zvuk sustava drečav, mršav i preotvoren, taj problem ne pokušavajte riješiti kabelima. Dobro ste učinili što ste kupili pojačalo koje smo Vam preporučili, odmah ste čuli bolji zvuk i bolju sinergiju unutar sustava.
Ako ste dobili AQ Columbiu na poklon, onda je zadržite u sustavu. Što se tiče DIY telefonskih kabela, oni ne sviraju loše (iako su prehvaljeni). Međutim - ako ćemo biti realni i objektivni - oni se ne mogu uspoređivati s ozbiljnijim kabelima. Uostalom, to ste i sami čuli.
Ako ćete mijenjati CD player, moramo i prokomentirati dva modela koje navodite: Cambridge audio 650c je detaljnog i otvorenog zvuka, Arcam FMJ cd17 je topliji, istovremeno transparentan i brz. Radi se, dakle, o dva dijametralno suprotna zvuka. Vi morate odlučiti o kojem pravcu želite ići.
I savjet za kraj: ne žurite s puno promjena u sistemu u kratko vrijeme. Idite korak po korak, u protivnom ćete se pogubiti.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovanje!

Pisao sam Vam nedavno o svojim problemima sa zvukom (CA + Triangle = presvijetli zvuk). Nakon surfanja po netu i razmišljanja, moj izbor bi bio Vandersteen 1C (soba mi je manja od 15 kvadrata) i još ima dosta namještaja (krevet, police s knjigama, stol s kompjuterom itd). Cijena mu je u Americi tisuću i sto zelembaća. Kod nas dođu deset tisuća kn, zanimalo bi me na što otpada ta razlika. Ili im je cijena u međuvremenu pala? Poslao sam njihovom distributeru ovdje (Audio Sustavi d.o.o.) pitanjce, pa ćemo vidjeti što će odgovoriti.

I još jedno pitanje. Naišao sam na sliku zvučnika 1C sa stražnje strane. Služi li taj preklopnik (ili kako da to već nazovem) ispred kojeg piše "Tweeter Level" za pojačavanje/smanjivanje zvuka tj. fino ugađanje visokotonca?

Zaintrigirali su me i B&W 684, pošto su na akciji, tj. cijena im je pala (što bi trebalo biti pravilo - to su stariji modeli). Da li bi samostojeći iz te serije (B&W 684) bili preveliki za moju sobu? I da riješimo i ovo: to je nova kombinacija dvaju Kevlar stošca za pružanje niskih i srednjih tonova. Donji konus je posvećen niskim tonovima na taj način oslobađa gornju jedinicu (srednji tonovi/bas) od teških upravljanja basa, što dovodi do jasnih i čistih sred njih tonova, kao što ste navikli kod manjih zvučnika. Moje je pitanje: koliko je to navedeno reklama, a koliko prednost ili mana?

I pitanjce o glasnoći. Privremeno sam "riješio" problem sa svjetlinom tako da ne slušam zvučnike preglasno. E, sad, ovako: na mom CA 740 pojačalu (koje ima display) jačina zvuka se prikazuje od -84 (najtiše) do valjda nule, jedinice ili koliko već (nisam nikad odvrnuo do kraja). Kad upalim pojačalo, neko vrijeme čekam da se "zagrije" (desetak minuta) i onda počinjem puštati glazbu, prvo tiše (-55, -50). Nakon nekoliko pjesama, pojačam do -40. Nije da "nepotrebna" svjetlina nestane, ali je, naravno, slušljivije na toj razini nego na npr. glasnijem -35 ili -32. Jasno mi je da pri preglasnom slušanju može doći do distorzije zvuka. Da li smatrate da je slušanje na npr. -35 ili preglasno za bookshelfe (općenito uzevši)?

Najljepše zahvaljujem!
Ratko Šantl
real01 (A) net.hr

ODGOVOR:
Odgovore dajemo istim redom kako ste ih postavili... Naša tadašnja preporuka se odnosila na Vandersteen dvojku, ne jedinicu (tada nam niste bili rekli kolika je soba). Sinergija između Vandersteen dvojke i tog CA pojačala bi bila izvrsna. I Vandersteen jedinica će dobro leći (iako ne tako dobro kao dvojka), sinergijski će bolje pasati od Triangle zvučnika.
Zašto je njihova cijena u Americi tisuću dolara, a u Hrvatskoj je viša? Zbog carine i troškova transporta. Probajte ih sami naručiti iz Amerike, u konačnici će Vas doći mnogo više od maloprodajne cijene u Hrvatskoj. Isto se odnosi na bilo koji drugi audio proizvod koji Vam se može učiniti da je mnogo jeftiniji u inozemstvu (primjerice, kabeli).
"Tweeter level", koji se nalazi na poleđini zvučnika, služi - kao što sama riječ sugerira - za regulaciju visokotonskog područja, tj. za njegovo stišavanje ili pojačavanje.
Što se tiče B&W 684 zvučnika, oni nisu ono što tražite, oni su u Vašem slučaju loša sinergija.
Što se tiče pitanja o glasnoći, preglasno slušanje kao takvo ne postoji. Sve zavisi od konkretnog slučaja i konkretnih okolnosti (možda su audio komponente oštrije po zvuku, možda su snimke koje slušate oštrije, možda je akustika sobe loša itd). Sve dok ne dolazi do clippinga ili do distorzije, sve je ok. Na koncu, obje komponente koje spominjete (CA pojačalo, Triangle zvučnici) su otvorenog i detaljnog zvuka, tako da nas ne čudi da imate problema s oštrim zvukom.

AMM LAB105i SPEAKERS

Hello,

I hope English is OK? I am looking for a pair of AMM sound lab speakers AMM105i. From the internet I got the impression that you are dealing with the speakers? Is that true?

Best regards
Juergen Bruns
Berlin
j.bruns17 (A) arcor.de

ODGOVOR:
We are not a dealer. You should contact the AMM LAB dealer at www.audio-sustavi.hr

PREPORUKA ZA KUPNJU SUSTAVA

Poštovani!

Čitajući Vaše stranice i odgovore čitateljima osjećam se kao onaj koji slabo razumije engleski, a gleda izvrstan američki film bez prijevoda!!! A tako bih htio razumijeti i uživati u filmu!!! Htio bih uživati i u izvrsnom zvuku, ali pojma nemam kako sastaviti dobar HiFi sustav u svome stanu.

Trenutno slušam glazbu s radija, CD-a, DVD-a, TV, hard-disca (snimljeno s TV) preko kućnog kina Pioneer LX-01. To je stvarno izvrsno kućno kino, ali me svako malo muči pomisao da li je to, što se tiče kvalitete zvuka, dovoljno za moje potrebe! U stvari muči me problem da li se uopće isplati krenuti u nove investicije (Hi-Fi, zvučnici, receiveri, pojačala, predpojačala, nekakvi endovi itd, itd)u meni prilično nepoznato područje.

Živim u stanu, dnevni boravak ima oko 24-tak m² (6x4). Ako mislite da bi s nekom, ne prevelikom, investicijom, dobio mnogo više od onog što imam, molim Vas da mi složite nešto trajno, kvalitetno u okviru budžeta od 2-3.000 €. Slušam zabavnu (stari rock) i ozbiljnu glazbu (original CD-ove ili original presnimljen na hard disc, kao i mp3), više volim muzikalan i topliji zvuk, mnogo se sluša i glazba s radio postaja (ulaz Bnet).

Zahvaljuem,
Tihomir T.
TTolj (A) eurocable-group.com

P.S. - donaciju sam Vam uplatio, uplatit ću još s vremena na vrijeme, jer mi se čini da to zaslužujete

ODGOVOR:
Detaljno smo proučili Vaše pismo. Obzirom na sve što ste opisali, naša je preporuka da se odlučite za jedan od ova dva sustava: Rega Apollo CD + Rega Brio 3 ili Mira 3 pojačalo + Rega RS3 zvučnici ili Nad C565BEE CD + Nad C356BEE pojačalo + PSB Imagine T zvučnici.

YAMAHA + JAMO?

Poštovani!

Kupio sam Jamo zvučnike S426hcs3 i spojio na A/V receiver Yamaha RX-V359. Ali nisam uzeo u obzir da je Yamahin receiver 8ohm, a zvučnici su 6ohm. Pa me zanima da li će zvučnici radit kako treba ili moram mijenjati reciver.

Hvala!

Dejan Cerković
dejancerkov1 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Nemate razloga za brigu, nikakvih problema neće biti!

SAVJET ZA KUPNJU POJAČALA

Poštovani,

imam zvučnike Audio Epilog Adut, CD player Yamaha CDX-596 i stereo receiver HK 3470, gramofon Sony PSX-555es (novo pojačalo ne mora imati phono ulaz), zvučnički kabel koji koristim je Kimber 4PR. Soba je cca. 4x4.5, ali koristim polovicu kao slušaonu (polovica sobe je blagovaonica, a polovica boravak). Planiram kupiti pojačalo za cca 3.000 kn i zamjeniti reciver, pa Vas molim za pomoć oko odabira.

Kako su zvučnici poprilično neutralni, a ja volim topliji zvuk (mislim da muzika tipa Depeche Mode ili Sade najbolje opisuju moj ukus) možete li mi reći da li bi Nad 316 ili Rega Brio3 bili dobar odabir. Često čitam Rotel=svijetao pa s obzirom da RA04se model spada u tu cjenovnu klasu da li da ga isključim iz odabira? Zamjene CD playera vjerovatno neće biti već upgrade s eksternim DAC-om, tako da i kompjutor može biti izvor zvuka, ali o tome ćemo na godinu.

Ovaj H/K receiver ima manu otkad je kupljen, već je bio na servisu 3 puta. Odlazi mu neki procesor i tad gubi tuner, a ne vjerujem da to i ne utječe na stereo. Inače zvuk je jako ugodan, topao s dosta čvrstim i naglašenim basom i poprilično je jak.

U prilogu je fotografija sobe. Unaprijed hvala na odgovoru!
Srdačan pozdrav,
Ivan
ivan.saric7 (A) zg.t-com.hrODGOVOR:
Pozicija u kojoj su zvučnici smješteni je najveći problem, toga ste i sami svjesni. To u praksi, sudeći prema priloženoj fotografiji, znači da imate solidno dubok bas, ali nemate dobar stage. H/K receiveri u pravilu daju topliji zvuk, a ako i s novim pojačalom želite nastaviti s takvim zvukom u Vašoj slušaonici, tada preporučamo da obratite pažnju na pojačala kao što su King Rex T20U & PSU, Rega Brio 3 ili već spomenuti Nad 316.

SAVJET ZA KUPNJU POJAČALA

Pozdrav,

imam zvučnike Dali concept 2, soba mi je oko 25m2, a prije nekih par tjedana mi je riknuo stari Rotel. Glavno pitanje je koje pojačalo bi bilo najbolje, da li je to Nad ili Marantz, htio bih si kupit nešto što bi mi trajalo, a i da ima dobar zvuk, da što bolje komunicira sa zvučnicima (ili kako se god to kaže) i košta do 3000 kn. Vrstu muzike koje slušam jako široka, pretežno elektronika i poneka gitarijada, ali nekad bi laganije zvukove, nešto tipa Louija Armstronga.

U vjernom iščekivanju odgovora šaljem srdačan pozdrav!
Matija Balić
nerd2enator (A) gmail.com

ODGOVOR:
Oba navedena pojačala će dobro pasati, možda malu prednost dajte Nadu.

HIDIAMOND CJENIK?

Pozdrav,

zanima me imate li cjenik za HI-Diamond kabele, jer ste u članku napisali samo razpon. Zanima me konkretno zvučniški kabal serije 3,4 ili 5. Da li je to cijena za 1m kabla ili izgotovljeni kabal s terminacijom.

Hvala
Sašo
hifrik (A) gmail.com

ODGOVOR:
Pošaljite upit na e-mail c.iuliana(at)hidiamond.it i zatražite da Vam pošalju cjenik kabela.

OZVUČENJE RESTORANA

Pozdrav,

nakon dugog tumaranja po internetu, tražeći neku preporuku ili bilo kakav savjet, naletih na Audiopuls. Mene zanima da li bi Vi mogli bar malo da pomognete oko ozvučenja porodičnog restorana. Oblik restorana ide na L, cca 150 m2. Eh sad, kako bi mi trebali da rasporedimo ozvučenje i kakav tip zvučnika treba da tražimo, ako to ozvučenje treba da opslužuje 100-tinjak ljudi i da se fino i čisto čuje recimo na nekoj fešti. Što se tiče pojačala, imamo Technics SA-AX720. Svaka pomoć je dobro došla!

Hvala vam puno
Lijep pozdrav,
Damir
dwhitedevil (A) gmail.com

ODGOVOR:
Taj Technics receiver možete u startu prekrižiti, njegova namjena je kućna upotreba. Možete prekrižiti i zvučnike koji bi išli na taj receiver. Površina restorana je prevelika da bi ga taj receiver mogao pokriti, a zvučnici će pregoriti već na prvoj fešti. Vama trebaju aktivni zvučnici, a treba Vam i netko tko će nadzirati i projektirati ozvučenje tog prostora. Javite se u trgovinu koja drži profesionalnu audio opremu.

SAVJET ZA KUPNJU

Pozdrav,

mijenjao bih polako svoj hi-fi sistem, može i polovnim komponentama. Pretežno slušam hard rock i metal muziku, pa molim za savjet koje pojačalo, CD player i zvučnici bi bili dobri za takvu vrstu muzike? Trenutno imam Technics receiver SA-AX730, NAD510 CD player i Jamo FC6000 samostojeće zvučnike. Soba je cca 15 m2 s jedne strane otvorena, tj. spojena s blagavaonom. Zvuk koji preferiram je topliji i volim detalje, odnosno da su instrumenti fino raspoređeni na oba dva zvučnika što naravno zavisi i od produkcije CD-a. Budžet mi je 4000-5000 kn. Trenutni zvuk mi je dosta taman i bez detalja.

U iščekivanju odgovora veliki pozdrav!
Goran Mioković
goran.miokovic (A) dalekovod.hr

ODGOVOR:
Dati ćemo Vam odgovor koji ide u drugom smjeru od onoga koji ste Vi zamislili. Mi bismo trenutno, za te novce, promijenili samo jednu komponentu u sustavu (a ne cijeli sustav kako ste to zamislili), a to je receiver. Taj točan model Technicsa nismo slušali, ali smo uvjereni da je on najslabija karika sustava, tj. da je njegov zvuk spor, anemičan i taman. Mi bismo bacili oko na Arcam A 18 ili Cambridge Audio 650A (ako želite u sustav ubaciti više detalja i zraka), ili pak na Rega Brio 3 (ako želite više topline i muzikalnosti).

KEF I ROTEL

Poštovani,

već neko vrijeme pratim Vaše testove i savjete, vidim da su čitatelji koji su se obratili za savjet zadovoljni odgovorima pa i mene zanima Vaše mišljenje. Glazbu slušam isključivo s kompa kojeg s pojačalom (Rotel ra-05) povezuje CA DacMagic, zvučnici su Kef IQ7. Jako sam zadovoljan sa zvukom, ali me isto tako stalno kopa pitanje da li bi moglo bolje.

Konkretno, zanima me da li bi bilo značajnijih pomaka u zvuku kada bi se dodalo jače pojačalo (npr. RB-1552, RB-1070 ili neko drugo - ne mora biti Rotel) budući da KEF-ovi mogu podnijeti puno više snage nego što ra-05 može dati. Kad je potenciometar preko 11 sati postane jasno kako ra-05 više ne može, ali to je jako rijetko i tada je neugodno glasno pa samim tim nije ni bitno.

DacMagic je, na primjer, napravio očitu i bitnu promjenu na bolje u odnosu na zvučnu iz kompa. RATM su dobili dublji i čvršći bas i silinu koja im je očajno nedostajala. Massive Attack također, Pink Floyd gomilu sitnih detalja koji se prije nisu čuli ili su se čuli nejasno, Patricia Barber puno zraka i zazvučala je kao na najboljem sustavu na svijetu, dok promjena zvučničkih kabela (Kimber 4VS umjesto QED C79) nije donijela skoro nikakvu promjenu ili je promjena bila na onoj "tko je tu lud" granici kada niste sigurni da li umišljate ili se stvarno nešto dešava.

Ono što bi rado "popravio" je to da bih volio malo više topline u zvuku (a vjerujem kako bi KEF-ovi mogli dati i više attacka). Npr. Tom Waits mi zvuči prekontrolirano i prečisto kao i Pixies.

LP,
Dario
dario.rogic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mi bismo u sustavu promijenili pojačalo. Ako tražite više topline i muzikalnosti, obratite pažnju na imena kao što su Rega, Vincent ili Electrocompaniet.

MARANTZ, NAD, DALI..., II. DIO

Poštovani,

pisao sam nedavno o ideji da nabavim Nad izlazno pojačalo i spojim ga na Marantz pm 7001 i koristim Marantza kao predpojačalo, jer, ako se sjećate, na ideju sam došao zbog toga što sam u svom sistemu slušao Nad c356bee, ali mi je bio van bužđetam, pa sam naišao na stariji Nad thx216, i odatle je proizašlo to pitanje.

Vaš odgovor je bio da se ne upuštam u to, nego ako mi se sviđa Nad da si nabavim nekog integrirca. I bili ste u pravu, sasvim slučajno, nevjerovatno čak, naišao sam na na polovan c356bee i thx 216, isti gospodin prodaje i jedno i drugo, naravno, kao što sam pisao, znao sam što nudi c356bee, ali nisam čuo thx216 s Marantzom kao predpojačalom. Kako ste rekli, dovelo me nigdje, vratio to 'čudo' i uzeo c356bee i to na zamjenu za nešto, a nije pm7001 što sam u prvom pismu i napisao da mi je cilj, ne otarasiti se Marantza. E sad, dobio sam uz c356bee na probu, strujaš van den hul The Mainsstream, ubodem ga u pojačalo (Nad) i doživim nešto što nisam mislio da hoću, taj kabel 'svira', zbilja - nije Oktobarska revolucija, ali svira, i sad opet problem - on svira ali ne onako kako ja hoću, sve je utegnuo, cijeli stage diše više nego što treba.

Pa pitam, već sada kad vjerujem u ono u što prije nisam, da li postoji strujaš suprotnog karaktera od ovog, da je topliji i da ne izoštrava. Zvučničke kabele (Vdh cs 122) i interkonekt(Vdh d 102 mklll) ste pogodili, molim vas da mi probate i ovo riješiti, bužđet je do nekih 200 eur. Da vas posjetim da je sistem Nad356bee, Marantz pm7001, cd Marantz 6001 i zvučnici Dali concept 6, sve je u sobi od 22m2.

Još jedan put vam hvala i oprostite, ipak vi riješavate tuđe frustracije,
Mihovil Božić iz Zadra
mihovil1981 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ako tražite topliji strujni kabel do 200 eura, obratite pozornost na Cardas Quadlink ili Twinlink. Iako bi i navedeni Vdh trebao biti topliji po zvuku. Ako pitate nas, mi bismo na tog Nada spojili otvoreniji i svježiji strujni kabel. Moguće i da taj Nad nije usviran.

PASS ALEPH 5 - KOMENTAR

Lijep pozdrav uredniku ove stranice,

Kao prvo moram, ali uistinu iskreno pohvaliti posljednji slušni test koji je potpisao gosp. Marko Pecotić, a isti se odnosi na slušni dojam o Alephu 5. Samo da napomenem da je isto pojačalo, uz Aleph 3, svojedobno pobralo hvalospjeve i u Stereophileu i ostalim recenzijama, svi su se čudili magiji koju isti uređaji pružaju. Recenzija na Audiopulsu je napisana u pozitivnom ozračju i osjetno je da je urednik vidljivo dobio osebujan dojam o istom uređaju.

Naime, kako gosp. Pecotić navodi - ne radi se ne o najboljem i najmišićavijem pojačalu, ali svakako u svojem cijenovnom razredu o zavodniku na duge staze, a i ne samo to. Što se tiče dijela teksta koji se odnosi na donji spektralni centar koji isporučuje Aleph 3 ili Aleph 5, mogu se donekle složiti s istom konstatacijom, ali opet - je li toliko glazbenog materijala smješteno u taj registar low bassa ispod 40 Hz moram se zapitati. Onaj opći dojam koji sam imao sve ovo vrijeme slušajući i Alepha 3 i Alepha 5, mogu samo pohvalno zaključiti da su oba pojačala toliko muzikalna (ovo ne čitati kao kolorirana), već daju dimenziju reproduciranog zvuka koji ima Gestalt oblika prenošenja zvučnog zapisa s nekog od formata, i to s visokom vjernošću. Ono što napose krasi oba pojačala je sposobnost prilagođavanja raznim snimkama i ostalim komponentama, kao izvor zvuka ili krajnji u lancu zvučnika.

Dean Baričić
dean.baricic (A) mzopu.hr

MARANTZ, NAD, DALI...

Poštovani,

veliki pozdrav, već ste mi ranije pomogli, možda ćete i sada!

Imam Marantz PM7001 integrirano pojačalo, cd Marantz 6001 i Dali concept 6. Kabeli su Van den hul. Slušam rock i jazz, sve je u prostoriji od 22m2. E sad, prije par mjeseci sam slušao Nad c356bee na mom sustavu, izbacio Marantza i stavio Nada. Ne mogu reći da je bolje, ali definitivno posebnije, ne znam kako da s drukčije izrazim, neki će reći i rekli su bolje je, mada ono što meni prvo pada na pamet je ono nešto posebno u zvuku, taj karakter - nevjerovatan je. Nažalost novaca za takav strojčić nemam, ali mi se nudi polovni i povoljni Nad thx 216 izlaz.

Što vi mislite da Marantz ostavim kao predpojačalo i Nada stavim u pogon kao "master". Prije svega, nemojte misliti da očekujem ono što sam dobio sa c356bee, tražim od Vas (barem približno) da mi pomognete reći što ću dobiti, ako uopće hoću, a što izgubiti. Da ne duljim, što da očekujem? By the way, gospodin nije iz moga grada, pa bi testiranje bilo komplicirano.

Hvala vam unaprijed i nadam se da ne tražim puno,
Mihovil Božić iz Zadra
mihovil1981 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ideju o Marantz pretpojačalu i Nad izlaznom pojačalu radije zaboravite. Samo ćete si život dodatno zakomplicirati, a pitanje je gdje ćete sa zvukom završiti. Nad c356bee Vam se dopao iz jednostavnog razloga - dobra je sinergija između njega i Dali zvučnika. Ako je c356bee izvan budžeta, razmislite o nekom jeftinijem Nad integrircu.

PROBLEMI SA ZVUKOM, II. DIO

Gospodine Marko,

primio sam Vaš odgovor ekspresno na čemu Vam hvala. Samo dvadesetak minuta slušanja (piano, jazz i hip-hop) uz Monitor audio bx2, potvrdilo je Vašu preporuku, tako da je proba završila kupovinom. Detalja ne fali i NAD-ovi konačno zvuče kako treba, naravno u skladu sa svojim mogućnostima. Možda su Wharfedale doista među najboljim cijena/kvalitet budžetskim zvučnicima, ali definitivno ne u kombinaciji s NAD-om, ja sam svjedok toga.

Hvala još jednom!

Nikolić Jovan, Podgorica - Crna Gora
nikjogi (A) t-com.me

PROBLEMI SA ZVUKOM

Poštovani,

obraćam Vam se zbog Vaše reputacije i znanja i mog problema.

Konkretno: posjedujem receiver NAD C720BEE, CD player NAD C525BEE, interkonekciju Chord chameleon, zv. kabel Chord rumour2 i Wharfedale diamond 9.2.

Nisam siguran da risiver pobuđuje zvučnike koliko bi trebalo, to valjda razumijem, ali konkretno sa Chordom koji nije jeftin nimalo, dobio sam pun zvuk - ali čini mi se taman! Činele bubnjeva slabije čujem, valjda mi visokih fali - ako nisam gluv!! Šta mi Vi po pitanju kabela predlažete, probao bih rado - uz napomenu da mogu da nabavim Monitor audio bronze bx2, ako to išta mijenja.

Sa poštovanjem,
Nikolić Jovan, Podgorica, Crna Gora
nikjogi (A) t-com.me

ODGOVOR:
Ako kostur audio sustava nije dobro složen, možete zaboraviti kabele. Drugim riječima, ako među temeljnim audio komponentama (izvor-pojačalo-zvučnici) nema tražene sinergije, kabelima nećete popraviti ono što u kosturu ne valja. Kabeli koje imate jesu detaljni, ali i sami vidite da u zvuku sustava - detalja nedostaje. Niste gluhi, dapače! Predlažemo da mijenjate zvučnike, navedeni MA zvučnici će donijeti detaljnost koju Diamondi nemaju.

PREAMP, DA ILI NE

Poštovani,

pišem u svezi Vašeg članka iz 2008. godine. Inače imate dobre članke i rado ih čitam te sam pobornik sam slobode govora i izražavanja mišljenja u hi-fi vodama.

No ako iznosite Vaše mišljenje onda nije u redu indirektno pljuvati audiofile koji imaju drugačije mišljenje ili konzumiraju proizvode koji Vama ne odgovaraju. Npr. dio Vaše rečenice: "Četvrto, služi za audiofile koji vole koloracije, za one kojima istina nije draga". Sa tom Vašom konstatacijom se uopće ne slažem. Spajate CD player sa varijabilnim izlazom direktno na pojačalo i zato ste bliže "istini"? Razmatrajući samo CD playere dolazimo do zaključka da svaki ima svoj zvuk odnosno da drugačije zvuči.

Koji cd player je u produkciji glazbe najbliži istini? Na kraju krajeva postoje mnoge kombinacije transporata i vanjskih DAC-ova i oni drugačije zvuče. Pojačala ista stvar. A da ne govorimo o malim ili lošim akustičkim prostorijama. Kako može netko čuti pravilnu zvučnu sliku simfonijskog orkestra u 8 kvardatnih metara. Bez slušalica :) I na kraju zvučnik je komponenta koja najviše izobličava i gdje se promjene najlakše uoče. Koji je zvučnik najbliži "istini"? Postoje vrlo transparentna i neutralna predpojačala koja omogućuju mnoge pogodnosti.

Neka od tih hi end predpojačala koštaju više od cijelog Vašeg sustava, te ukoliko je to predpojačalo dio sinergijski u istoj hi end klasi pogođenog sistema, u dovoljno velikoj i akustički tretiranoj prostoriji ta osoba odnosno srećković je objektivno bliže "istini" u produkciji glazbe. Na kraju želio bih napomenuti što mnogi zaborave kad uspoređujue zvuk sa predpojačalom i bez. Uvijek treba kod AB testa uspoređivati na istoj glasnoći što nije jednostavno. Podešavanje glasnoće varijabilnog izlaza CD playera i poteciometra predpojačala točno u dB nije lagano, a jedino je objekivno. Kladio bi se da mnogi audiofili na slijepom testu na istoj razini glasnoće ne bi mogli prepoznati da li je cd player direktno spojen na pojačalo ili je i predpojačalo (pogotovo ako je neutralnog karaktera) u igri.

Preamp da ili ne - za mene da.
Lijep pozdrav
Branimir
branimir.jelenkovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Poštovani Branimir,
zahvaljujem na pohvalama, također mi je drago da ste prepoznali da Audio Puls njeguje slobodu riječi i neovisnost u pisanju, usprkos stalnim pritiscima (pojedinih) hi-fi distributera. U svojim tekstovima nikad nikoga ne pljujem, ja samo (bez dlake na jeziku) izražavam svoje mišljenje. Na koncu, ja ne moram uvijek biti u pravu, a na vrhu teksta je moje ime i prezime - to je moj stav. Iza navedenog teksta i danas, tri godine poslije, stojim u potpunosti. Zašto je CD player spojen direktno u izlazno pojačalo "bliže istini"? Kao što i sami znate, svaka komponenta u sustav donosi neki svoj karakter (koloraciju?), a eliminacijom pretpojačala ste pojednostavili svoj "dolazak do istine". Na koncu imate tri komponente manje u sustavu (pretpojačalo, njegov strujni kabel i njegov interkonekt) čime si pojednostavljujete život, a poznato je da se audiofili izgube na putu po pronalaska "Svetog grala". Manje komponenata u sustavu - manje su šanse da pogriješite. Stava sam da je uvijek dobro držati se teorije "Less is more".
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl.urednik

KOMENTAR

Dragi ljudi!

Jučer sam sjedio sa svojim kolegom (bubnjar/audiofil), i uz pivo sam ga priupitao za savjet što da radim. Toliko smo piva popili da se ništa ne sjećam, osim što mi je rekao da nađem Audio puls na netu, pa eto me. Tijekom vremena sam skupio nelošu kombinaciju (a možda vam se i digne kosa na glavi) koja se sastoji od: Cambridge Audio 540 A integriranog pojačala (nisam siguran što da mislim o tome), Marantz CD4000 Playera (čini mi se grozan, ali isprobat ću neke DYS sa vaših stranica), para Revox Plenum B zvučnika (ogromni, teški, saftni), para Bose 301 zvučnika (stari oko 20-25 godina, i koliko god ružni bili meni super sviraju).

Zapalio sam danas u Ekran u Osijeku, ponio Revoxe ne bi li saznao vrijedi li ih ostavljati pa ušteđen novac uložiti u ostatak. Lega ih potjerao sa Harman/Kardon recieverom (onim najjačim modelom), poslušali na nekoliko playera. Ma znate šta, ti stari ormari rade baš OK. Pogotovo kod mene doma, tamo imaju neki blesavi zid iza zvučnika koju ubi sav bas. Kod mene ga ima malo viška, zapravo mu samo fali malo definicije (brodski pod na štaflama, krećem u nabavku šiljaka). Uzet ću i nešto poštenih kablova, ne previše.

Malo me taj CD brine, sad je još počeo preskakivati. Da to krpam ili da probam ubost neku solidnu spravicu?

Pročitao sam dosta Vaših tekstova, i baš sam imao namjeru pohvaliti Vas. I eto na kraju sam ipak složio cijelo pismo!

Uglavnom, svaka čast, u mom "audio startu" najviše su mi značila mišljenja Vaših autora koja su mene odmah spustila na zemlju i odvratila naprasne kupnje recievera od 1000 eura i pitaj Boga koliko skupih kablova. Treba biti razuman i zahvalan, jel tak.

Svako dobro želim, i dajte šta da radim sa tim Marantzom?

Pozdrav!
Mario Vukadin
info (A) perjara.com

ODGOVOR:
Dojma smo da ste zadovoljni kako Vam sustav svira (a to je najbitnije), pa najbolje nemojte ništa mijenjati. Jedino što Vas muči je Marantz koji preskače, to možete jednostavno riješiti tako da ispod njega postavite dvije mdf daske, a prostor između njih ispunite kuglicama trajno-elastičnog kita; takvu dasku smo upotrijebili kod izrade Guy mkIII racka.

KOJE PRETPOJAČALO?

Poštovani,

svaka pohvala za Audio Puls, stručnost i dobru volju da pomažete i savjetujete audiofile. Moj "problem" je ovakav. Tražim predpojačalo za Sonus Faber Liuto samostojeće zvučnike i Rotel RB 1580 pojačalo. Mogu izdvojiti oko 10.000 kn, maksimalno 15.000 kn, ako se dobro posvađam sa ljepšom polovicom.

Sonus Faber Liuto je zvučnik koji dosta može dati, a Rotel bez obzira na svoju snagu i odličan grip malo je "Rotelovski" sirov, pa bi htio taj zvuk oplemeniti i sinergijski ga povezati. Tražim predpojačalo detaljno, čvrstog basa, prostrane zvučne slike a opet da je na stranu toplijeg sounda.

Prostorija je 32 m2, a slušam pretežno rock, ponekad klasiku i jazz. Razmišljao sam o slijedećim predpojačalima: Exposure 3010S2, Nad 165BEE, Roksan Caspian M1. Primare PRE 30.

Molim Vas da mi date savjet ili preporuku.
Unaprijed zahvaljujem i lijepo Vas pozdravljam!
Branimir
branimir.jelenkovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Mišljenja smo da je SF Liuto preveliki zalogaj za to Rotel pojačalo, adekvatniji odabir bi bio SF Toy Tower Wood. Naša je preporuka da prodate Rotela te da nabavite neko adekvatnije pojačalo za SF Liuto. Ako ipak odlučite zadržati Rotela, birajte između ovih pretpojačala: Electrocompaniet EC 4.7, Prima Luna Prologue Three i Cary audio SLP-03.

POJAČALO ZA MONITOR AUDIO RX2?

Poštovanje!

Već ste mi par puta dali odlične savjet. Imam amp NAD c352, cd player također NAD 542 i zvučnike na stalcima MA RX2. Slušaonica je 18 kvadrata, soba nije akustički tretirana, solidno je popunjena, nema nekih nepoželjnih refleksija i sl. Razmišljam u pravcu novog pojačala Arcam fmj a18 ili a28.

Imate li kakav predlog šta bih još mogao uzeti u razmatranje? Cd player ne planiram odmah menjati, također imam i CA Dac magic u sistemu na koji mi je povezan Pc, takodje i CD player. Marantz sam također razmatrao, ali ne znam koliki je to iskorak u odnosu na NAD. Kablovi su mi QED i Audiquest. NAD sistem ne svira loše, ali mislim da ove kutije mogu ipak da daju malo više. Basa kod Nada ne manjka, ali definitivno sound nije najčistiji. Nudi li Arcam širu stereo sliku, bolji uvid u detalje i nešto mirniji sound, da ne kazem "manje zaprljan"?

Hvala unapred!
Bane, Zapadno-bački okrug
bane105.8fm(A) gmail.com

ODGOVOR:
Na dobrom ste tragu, Arcam je odličan partner za MA zvučnike. Idealno će pasati Arcam FMJ A 28, sve spojeno putem Audioquest Type 8. Zadovoljni ćete biti i sa FMJ A 18, ali je pitanje kolika su Vam očekivanja po pitanju glasnoće. Ako Vam budžet to dopušta, obratite vlastitu pažnju i na Naim Nait 5i, i to će biti odličan izbor.

PROBLEMI SA ZVUKOM

Poštovanje!

Sustav mi se sastoji od sljedećih komponenata, sve usvirano: Cambridge Audio 740 pojačalo, zvučnici Titus Triangle Ex, DAC Magic, interkonekt Van den Hull The Bay C5 Hybrid, zvučnički kabeli Monster (single-wire), strujni Wirewold Stratus

Problem je u tome što mi je zvuk presvijetao, tj. podosta "tanak", tj. nema dovoljno - dubine! S time da basa (po mom mišljenju) ima dovoljno. Stvar je u tome da mi je visokotonac previše izražen. Smatram da bi čak i vokali trebali imati više dubine. Također, kad pjevač nešto glasnije otpjeva, to isto "bode" uho... Ne zvuči mi lijepo ni kad bend pjeva višeglasno (npr. Beatlesi, vokali kod Paperback Writer, Nowhere Man ili This Boy...) Ili, uzmimo od Doorsa - Light My Fire. Manzarekove orgulje mi tu također zvuče presvijetlo. (Ili je to tako snimano???) Hey Jude od Beatlesa - presvijetli vokal, preizraženi tamburin. Touch Me (Doorsi) - presvijetla orkestracija (trube & violine).

A da ne govorim o preizraženosti npr. električnih gitara, činela ili trube, usne harmonike... (Pretežno slušam rock.) Na sasvim niskim razinama glasnoće još kako-tako, ali kad malo odvrnem pojačalo... (A mjuza bi se, kako rekosmo, trebala slušati glasno...) I da, sve skupa, zvučnici su naporni za duže slušanje...

Tonskim kontrolama na pojačalu sam se poigrao, ali nema nekog previše pozitivnog učinka.

Iako mjuzu slušam preko računala, imam DAC Magic, koji kad se spoji s računalom, isključuje sve druge izvore zvuka (zvučne kartice) i postaje defaultni izvor zvuka (prepisujem ovo iz uputa za dotični uređaj) - tako da tu ne bi trebao biti problem. I, naravno, slušam CD-ove koje sam si izripao (FLAC), a ne mp3ice.

Neko vrijeme me kačilo da kupim druge zvučnike, no razborito sam zaključio da bih se time mogao opet "unesrećiti" tj. da problem ne bih riješio. Naravno, i to je opcija ako zamjena kablova ne bi pomogla.

Bi li tu pomogla promjena zvučničkih kabela? Naime, njih sam dobio uz CA pojačalo (koje sam kupio polovno) i znam samo da su Monsterovi. Biste li mi mogli preporučiti neke kablove koji bi malo - "potamnili" zvučnu sliku - ili bi je, bolje rečeno "produbili"? Spojio bih ih single-wire. Dužina bi trebala biti 2,5 m. Bi li bilo dovoljno potrošiti 2,000 kn za drastične promjene u zvuku? Također, bih li trebao mijenjati interkonekt?

Zahvaljujem!

Ratko Šantl
real01 (A) net.hr

ODGOVOR:
Komponente koje imate su detaljnog i vrlo otvorenog karaktera, to se prvenstveno odnosi na zvučnike i pojačalo. Tako da je logično da imate probleme koje navodite. Kupnjom novih kabela nećete baš ništa dobiti, to će Vam biti uzalud bačeni novci. Uostalom, u sustavu već imate topliji interkonekt i vidite da on "ne djeluje". Ispred sebe imate tek jedno ispravno i jedino logično rješenje - mijenjajte zvučnike! Obzirom na sve što ste opisali (popis sustava, vrsta glazbe koju slušate, problemi sa oštrinom u zvuku i sl.), naša preporuka je da obavezno kupite Vandersteen 2 Ce Signature II. Vandersteen ne samo da će eliminirati sve probleme sa oštrim zvukom, nego će Vam pružiti jednu sasvim novu dimenziju slušanja glazbe. A i sinergijski će dobro pasati uz CA pojačalo.

TECHNICS SL-PS 740A

Pozdrav cijenjenoj gospodi!

Imam priliku uzeti jedan CD player, radi se o modelu Technics SL-PS 740 A, ne smatram ga nečim osobitim. Ali vidim da bez obzira na godine ljudi traže u pravilu oko 120 eur.

Pa me zanima Vaše stručno mišljenje, imate li iskustva s istoimenim CD-om, tj. da li šije moj sadašnji DVD Pioneer 636, on je svojevremeno hvaljen u audio časopisima tipa HI-FI. Neki kažu da mu je audio laser solidan, ali da ne parira klasičnom playeru iz malo višeg ranga.

Hvala unaprijed na pomoći!

Pozz iz Županje!
Davor Momić
davor.momic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeni player nismo slušali. Teško nam je reći da li će on kod Vas svirati bolje od navedenog Pioneer DVD playera. Odgovor primarno zavisi od Vašeg sustava - ako su ostale komponente nižeg ranga, mi na Vašem mjestu ne bismo kupovali taj CD player. Pogotovo ne za te novce, mišljenja smo da je cijena previsoka.

KABELI ČINE RAZLIKU U ZVUKU!

Poštovani!

Nedavno sam Vas upitao koje zvučničke kabele kupiti, pa ako je neko imao sličan problem, javljam da sam uzeo Kimber Kable 8TC (2x2m), a poboljšanje je postignuto u svim segmentima! Definitivno je više detalja, a bas je ultra definiran. Totalno sam iznenađen, jer iskreno nisam vjerovao da će biti baš tolika razlika, ali eto isplatilo se.

Pozdrav,
Toni
perkovic.toni (A) gmail.com

ODGOVOR:
Drago nam je da ste poslušali naše savjete. Da, kabeli čine razliku u zvuku, to se jasno čuje! Protivnici kabela su uglavnom oni koji se s kabelima nikada ni nisu poigrali. Vi ste na svojoj koži jasno čuli da kabeli nisu nikakav bauk ili znanstvena fantastika, čestitamo!

KABELI, DA ILI NE?

Poštovani,

trenutno imam pojačalo Technics su-v500 mk2, dva Cat leb 404 zvučnika i dva Technics sb-cd120a zvučnika. Znam da nije neki previše ozbiljan sustav ali trenutno si ne mogu priuštiti ništa više, ali sam razmišljao o kupnji boljih zvučničkih kabela, pošto je trenutno sve spojeno kabelima od 10kn po metru, pa me zanima da li se to uopće isplati i ako da volio bih vašu preporuku da ne bacam novce u vjetar.

Molim vas odgovorite mi. Hvala unaprijed.

Unaprijed hvala,
Marko Marulić
maolkec (A) gmail.com

ODGOVOR:
Nije nam jasno kako koristite dva para zvučnika, možda za kvadrofoniju? Također, niste naveli što je izvor zvuka. Kako bilo, mi ne bismo u ovom trenutku ulagali u kabele. Radije svoju pažnju usmjerite na zvučničke stalke (niste naveli na čemu stoje zvučnici, možda na podu?) i na što kvalitetniji smještaj zvučnika u prostoru. Time ćete dobiti više nego da kupujete kabele.

PREPORUKA ZA KUPNJU CD PLAYERA

Poštovani,

sistem koji se sastoji od Marantz pm8000 pojačala, Tannoy 611 zvučnika i Project Debut gramofona. Želio bih upotpuniti kupnjom CD playera ili DAC-a, na koje modele da obratim pažnju? Volio bih nešto detaljniji i ne previše otvoren zvuk prikladan za raznovrsan muzički ukus. Trenutno mi Harman Kardon HK3490 vrši funkciju DAC-a za puštanje flaca preko media playera pošto mi je gramofon primarni izvor. Budžet do 4000 kn novo ili polovno.

Lp,
Dragan
draganmaj (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obratite pažnju na ove modele: Arcam FMJ CD17, Rega Apollo ili Marantz SA 8003.

BLUES IZ POLJSKE

Poštovani,

izuzetno cijenim Vaš site, posjetim ga redovno svaki dan. Pratim recenzije CD-ova i slobodan sam Vam skrenuti pažnju na izuzeznog glazbenika iz Poljske, on se zove Tadeusz Nalepa, čovjek koji je doslovno živio blues svim srcem.

U prilogu Vam šaljem link na You tube

http://www.youtube.com/watch?v=DSzA5AXBDsM

S poštovanjem,

Damir
dh270260 (A) gmail.com

PC ILI CD?

Poštovani gosp. Pecotić,

volio bi čuti dodatno mišljenje o sljedećem komentaru kojeg ste iznijeli u ovom članku.

"I pritom ne mislim na razno-razne Flacove i skidanje pjesama s interneta - to za mene nema nikakve veze s uživanjem u glazbi. Zovite me konzervativnim, ali PC Audio je - barem u mojim očima - čisto ubojstvo za muziku. Ja želim u rukama posjedovati original disk ili LP ploču. I tu nema alternative, barem za mene."

Zašto mislite da je PC Audio (odnosno lossless formati) "čisto ubojstvo" za muziku? Da li pritom mislite na usporedbu kvalitete zvuka (gdje pretpostavljam da se radi o nijansnoj razliki) ili više na ritual držanja CD-a i covera u rukama ili stavljanja ploče i uživanja pri gledanju harmoniziranog očitavanja iste (naravno uz dodatnu toplinu zvuka koja se time dobiva)?

Naravno da je potonje puno primamljivije i privlačnije nego skidanje ili snimanje kojekakvih lossless formata, međutim mnogi koji imaju vrlo raznolik glazbeni opus i koji uživaju u raznim vrstama glazbe jednostavno nemaju mogućnost da kupe (financijski) ili nabave (dostupnost) sve CD-e ili ploče koje bi željeli. Zar bi zbog toga trebali ostati kratki za jedno takvo predivno iskustvo slušanja glazbe koja im odgovara?

Veselim se Vašem odgovoru.

Sve najbolje i srdačan pozdrav!
Domagoj Zdilar
lazarusledd (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ovo je tema o kojoj bi se dalo satima razgovarati. Kao prvo, ja želim fizički posjedovati album, bilo u CD ili LP obliku. Želim ga fizički posjedovati, želim njegovo originalno pakovanje, želim njegov originalni booklet itd. Drugo, ako smatrate da su cijene novih albuma previsoke, sve te albume možete po znatno nižim cijenama nabaviti na Amazonu ili u second hand CD shopovima. I treće, ja želim posjedovati kompletan album, tj. želim čuti kompletnu poruku izvođača, a ne da slušam tek pojedinačne pjesme.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik