PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

USB DAC?

Lijepi pozdrav!
U posljednje vrijeme dosta se piše o USB DAC spravicama za poboljšanje zvuka s kompjutera.
Posjedujem cd player QUAD CD P-2 koji, naravno, u sebi ima ugrađen konverter te šest digitalnih izlaza za priključivanje vanjskih uređaja kojima bi se na taj način trebala poboljšati kvaliteta zvuka. I sam sam priključio svoj DVD player i DAB radio i prednosti su očite.
Zanima me mogu li i kako priključiti kompjuter (lap top mi je posebno zanimljiv u tom smislu) na QUAD-ov DAC ?
Unaprijed zahvalan na odgovoru,
Vjekoslav Kovačić, Karlovac
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
Ne biste smjeli miješati klasičan CD player s USB DAC-om. Naime, u ovom slučaju je nebitna informacija da, kako navodite, Quad player ima šest digitalnih izlaza, Vama treba digitalni ulaz na Quadu! Ako ga ima, PC ćete na Quadov DAC spajati klasičnim putem (AES/EBU, Coax, Toslink ili USB).

DIGITALNI KABEL?

Poštovani!
Ranije sam Vam pisao i dobio odlične smernice u vezi sistema. Možete li dati savet za kvalitetnu digitalnu vezu CD plejera i ext DAC-a? Coax ili optika? Uređaji su iz budžet: klase Nad c542 i CA DacMagic! S oba uređaja sam zadovoljan, lepo su se uklopili u ostatak NAD/MA sistema! Zvuk je topao i muzikalan, jedino što još nisam proradio na toj vezi (zasad svira jeftin optički kabel)!
Nemam puno iskustva s digitalnim kablovima niti o mogućem upgradeu putem kvalitetnije coax ili optičke veze.
Svaki savet je dobrodošao!
Pozdrav!
Bane, Vojvodina!
micostaropoljac (A) gmail.com

ODGOVOR:
Prednost dajemo digitalnom koaksijalnom kabelu. Uz preporuku da, ako je to moguće, prije kupnje takav kabel isprobate u vlastitom sustavu.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovani,
posjedujem slijedeće hi-fi uređaje: pojačalo Cambridge audio 640A V2, radio 340T i CD 340 C kojeg ću vjerovatno uskoro zamjeniti boljim. Molim vas da mi pomognete oko odabira zvučnika koji bi izvukli najbolje iz navedenih uređaja. Dvoumim se između slijedećih zvučnika Bose 301 V2, Wharfedale Diamond 9.5, B&W 685 (možete dati i neku drugu preporuku sličnog cijenovnog razreda).
Slušam od roka, bluesa i gitarističkih koncerata, a prostorija u kojoj bi bili smješteni zvučnici je 8x4 m (visina strpa 2,6m).
Unaprijed zahvaljujem na vašem trudu da mi pomognete oko odabira.
Sa štovanjem,
Damir Kordić
damir.kordic (A) jadrolinija.hr

ODGOVOR:
Svi navedeni modeli su vrlo kvalitetni zvučnici, mi bismo malo prednost dali za model Diamond 9.5.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovanje,
preselio sam u mali stan gdje je smještaj zvučnika dosta nepovoljan te sam odustao od "pravog" hi-fija. Raspored u sobi (370x420) je u prilogu, jučer sam stare stalke uspio smjestiti lijevo i desno od regala, na način da se balkonska vrata daju otvoriti bez prekrivanja zvučnika. Između kauča i zvučnika je nizak stol, zavjese su jeftine od umjetnog materijala (vrlo tanke), zid na koji "pucaju" zvučnici je ravan bez polica.
Sad je razmak između centra zvučne osi 170cm, dok je udaljenost do mjesta slušanja oko 2.5m, uz smještaj zvučnika maks. do 30 cm od stražnjeg zida (lijevi od bočnog oko 50cm, desni oko 1m). Zamalo sam se odlučio za 5.1 sustav Focal Sib & Cub2 zbog jednostavnog smještaja na zid, ali sumnjam da takvi zvučnici, koliko god razvikani bili, imaju iole solidnu zvučnu sliku.
Dakle, želim uzeti nekakavo jeftinije stereo pojačalo i zvučnike koji bi uz to "hodali", za povremeno slušanje glazbe. Slušam i klasiku i Jazz i rock i pop, s time da najviše vremena slušam radio kao pozadinsku glazbu. Uzeo bih i rabljeno, ali mi je lakše uzeti novo na rate nego iskeširati iste novce za rabljeno a kvalitetnije.
Pojačalo će vrlo vjerojatno biti Marantz PM6003, prema onome što sam pročitao vrlo vjerojatno će mi odgovarati, a i konstrukcija ulijeva povjerenje - ima i ulaz za gramofon, toroidni trafo, pozlaćene zvučničke konektore (doma mi pozlaćene banane skupljaju prašinu jer ih Akai ne prima), itd..
Dosad sam koristio prastaro Akai pojačalo AM32 uz prerađene Celestion 3 Mk II (kvalitetni folijski kondenzatori, zavojnice na zračnoj jezgri i Bi-wiring) na stalcima i to svira sasvim solidno s obzirom na godine.
Marantz pak raspolaže s 2x45W / 8 Ohma ali svi koji su ga čuli kažu da je vrlo, vrlo uvjerljiv.
Uži izbor:
AR15 90 dB 8 Ohm
Diamond 9.1 86 dB 6 Ohm
Lektor 2/3 85 dB 6 Ohm

Dakle ova tri modela zvučnika su meni dostupna na probu, a ako Vama nešto drugo (odnosno četvrto) pada na pamet, a preporučili biste, javite.

S poštovanjem,
Vedran
ODGOVOR:
Soba ovih dimenzija traži bookshelf zvučnike, što znači da trebate nabaviti i adekvatne zvučničke stalke (punjene kvarcnim pijeskom). Obzirom da ste već obabrali pojačalo, prema njemu kupujete adekvatne zvučnike. Od navedena tri modela, mi bismo prekrižili Acoustic Research - pitanje je u kakvom su stanju. Obzirom da su dva dva preostala navedena modela dostupna na probu, najbolje je da ih oba probate s navedenim pojačalom i u navedenoj sobi i na licu mjesta AB tstom utvrdite koji Vam se više sviđa. Uz napomenu da Diamond 9.1, da bi zasjao u najboljem svjetlu, treba barem 50 cm od stražnjeg zida.

BOSE

Pozdrav,
imam pojačalo Cambridge Audio A340 i DVD-CD player Cambridge Audio 540D. Namjeravam ih koristiti sa zvučnicima Bose Acoustimass 3-IV. Budući da se o Boseovim zvučnicima ne piše baš previše, a ne mogu isprobavati kombinacije jer živim u manjem mjestu, zanima me predlažete li kupnju nekih drugih zvučnika. Gledam filmove i slušam glazbu podjednako, ali mi je stereo sustav sasvim dovoljan.
Ozren Ivanković
gorskioganj (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Navedeni zvučnici će biti idličan izbor za kućno kino, ali slabiji za slušanje glazbe, uostalom - njihova primarna namjena je instalacija u kućno kino.

BOSE, YAMAHA...

Poštovani,
najprije bih želio pohvaliti Vaš rad i Vas kao jednu od rijetkih stranica koje su voljne pomoći i nama običnim smrtnicima u hi-fi području.
Trenutno posjedujem pojačalo Yamaha AX-500 i Bose zvučnike 301 serije, što u kompletu okvirno zadovoljava moje potrebe, ali pošto pojačalo ima 4 izlaza za zvučnike mene zanima da li na njega uz ove postojeće mogu spojiti itt 3020 zvučnike s manje ohma (Bose 8 ohma, itt 4 ohma). Uz to da su 301 60w, a itt 30w. Zanima me kakav utjecaj bi imala ta kombinacija na pojačalo (bose kao prednji, itt kao stražnji) s tehničke i slušateljske strane? S obzirom da sam svjestan starosti svoje opreme bio bih Vam veoma zahvalan na odgovoru, ma kakav bio.
Još jednom zahvaljujem i lijep pozdrav,
Igor Perhot
igor (A) zaski.hr

ODGOVOR:
Da biste doznali odgovor na ovo pitanje, potrebno je da otvorite manual Yamaha receivera i pročitate da li se na njega mogu spajati zvučnici koji su ispod 8 Ohma, odnosno da li se mogu istovremeno spojiti dva para zvučnika od kojih je jedan par ispod 8 Ohma.

PREVIŠE VISOKIH, MANJAK U BASU

Štovani,
ako je moguće molila bih Vas za savjet glede kupovine zvučničkih kabela. Posjedujem zvučnike Audio Epilog Adut na originalnim stalcima, pojačalo NAD 355 BEE, CD 525 BEE, interkonekt KIMBER TIMBRE 1m. Trenutno je umjesto kabela za zvučnike spojen UTP kabel, to je privremena mjera koja traje već skoro godinu dana.
Što se tiče trenutnog zvuka, čini mi se da imam viška u visokim tonovima, a manjka u basu. Nije to nešto puno, ali nekako sam uvjerena da bih pravim izborom kabela riješila svoj problem. Ukoliko Vam je potreban podatak, veličina sobe je 4x4m.
Iskreno se nadam da ćete mi pomoći te Vam se zahvaljujem unaprijed na odgovoru.
Pozdrav.
Hvala.
Ornela Bodalec
ornela.bodalec (A) vk.t-com.hr

ODGOVOR:
Pretpostavljamo da je sobna akustika korektna i da ste pravilno pozicionirali zvučnike u prostoru. Ako tražite ožičenje koje će potamniti zvučnu sliku, Van Den Hul CS-122 će biti dobar izbor. Uz napomenu da bismo mi zamijenili i interkonekt.

S.I.D.

Poštovani g. Pecotić
Pročitavši Vaš članak o S.I.D. disku ovim putem bih iznio i svoje opaske.
Disk sam koristio u sistemu (cd player Technics SL PS 770A, integrirano pojačalo Technics SU A 900D, zvučnici Mordaunt-Short MS 50i, interkonekcija Monster Interlink 200/400, zvučnička Cable Talk 4.1 bi-wire) niz godina i razlika sa i bez je bila primjetna; bez obzira što se u mom slučaju radilo o midi-fi sistemu; više "zraka" u snimci, tamnija pozadina, preciznije očitavanje diska; sveukupno jasniji zvuk. Nedavno sam isprobao disk i u DVD Divx playeru LG DV 492; kod reprodukcije DVD-a u mom slučaju nije bilo nekog zamjetnog poboljšanja; kako slike tako i tona; ali kod reprodukcije CD-a visokotonski spektar je bio prozračniji i čišći, slušljiviji. Namjerno sam u svom komentaru spomenuo i ovakav primjer koji nema nikakvih dodirnih točaka sa visokovjernom reprodukcijom zvuka (pristupačan i jeftin DVD player bez nekih velikih kvalitativnih pretenzija).
Svaka medalja ima dva lica pa tako i SID disk; sad riječ-dvije o naličju.
U mom drugom audio sistemu (cd player Sony XA20ES, int. pojačalo Sony TA F707ES, interkonekcija Tasker NightlyBlue, zvučnička Monster ZR1 Reference, pristupačni i dobro zvučeći Indiana Line HC 505 zvučnici; gramofon Thorens TD 320 + Thorens stabilizator + zvučnica Grado Reference Platinum, slušalice Grado Prestige 325) SID disk se nije najbolje "uklopio".
Sony cd player ima fiksiran laserski mehanizam i magnetni pritiskivač (puck) cd diska na pokretnu osovinu motora. S obzirom da je SID disk glatke površine a magnetni pritisak ipak nedovoljan (u odnosu na klasične transportne mehanizme) da dobro pritišće oba diska istovremeno u ovom je slučaju dolazilo do proklizavanja i nepravilnog čitanja diskova.
Dakle, s moje strane, provjereno, topla preporuka za korištenje SID diska ali samo u uređajima koji imaju standardni CD/DVD transport; nikako ne koristiti disk u Sony cd player-ima s fiksiranim laserskim sklopom; "zvučni efekat" je sasvim suprotan - negativan.
P:S:
Za utjehu, vlasnicima Sony ES audio uređaja, mali tweak poput ovog neće unaprijediti već ionako dobar zvuk.
Pozdrav uredništvu Audio Pulsa
Zoran L.
zoran.lisica1 (A) zg.t-com.hr

ARCAM DIVA 192 ILI UNISON RESEARCH UNICO CDP?

Poštovani,
molim pomoć. Kupujem CD player, ali nisam siguran koji je bolji od navedenih u naslovu. Kada ga kupim, biti će u mom vlasništvu barem deset godina. Slušam rock (najčešće), Sinatru, Chris Reu. Pojačalo je Marantz PM-8003, a zvučnici su Monitor audio bronze br5. Volim punokrvan zvuk, ali i da je muzikalan (malo kompliciram).
Lijep pozdrav svima u Audiopulsu i zahvaljujem na odgovoru.
Vaš Zoran Štefinovec
zoranlak (A) gmail.com

ODGOVOR:
Radi se o dva različita CD playera. Obzirom na opisano, mi bismo se odlučili za kupnju Dive 192 koja će svojim zagasitijim zvukom i naglašenijim bas područjem zadovoljiti tražene kriterije.

GRAMOFONSKA IGLA?

Poštovani,
posjedujem stari model gramofona Sansui P-50. Nakon zadnjeg slušanja ploča prošlo je barem 20 godina. Sada nemam pojma kako bih kupio novu iglu, niti čak kako bih je tražio i gdje, koji je tip, koji je broj. Jedino što znam je da je još uvijek originalna (nadam se da Vam nad ovakvim neznanjem neće prepući srce audifila).
Uglavnom molio bih savjet: kako prepoznati koji iglu trebam i gdje je kupiti?
Unaprijed hvala!
Zeljko Furjanić
zfurjanic1 (A) net.hr

ODGOVOR:
Šanse da ćete naći traženu iglu su gotovo nikakve. Naša preporuka je da kupite novu zvučnicu, a ne samo iglu. Prvo morate doznati da li Vam treba MM ili MC zvučnica, iako se vjerojatno radi o klasičnoj MM zvučnici. Naša preporuka je zvučnica Ortofon OM10 koja košta oko 300 kn i možete je kupiti u trgovini Audio Art. U istoj trgovini svakako zatražite i da Vam montiraju navedenu zvučnicu na Vaš gramofon.

WHARFEDALE?

Pozdrav,
cijenim Vaš rad i po prvi put ću trebati Vašu pomoć. Pitao sam na forumu jednom već, pa ću samo kopirati ovdje: došlo je vrijeme da naručim prve "solidne" zvučnike, Wharfeadale 10.1 su zacrtani već duše vrijeme, ali sad je na Provoxu akcija koja mi je malo poremetila planove, usudim se reći nažalost.
Sniženje para Evo2 8 sa 3600 kn na 2000 kn zvuči primamljivo. Na popustu je i serija Diamond 9, ali čuo sam razliku između 10 i 9 i isplati se dati više novca tako da 9.1 ne dolazi u obzir. E sad, ima li itko iskustva sa Evo2 8, pretpostavljam da jesu bolji, ali nisam ih čuo...
Inače soba u kojoj ću slušati je otprilike 390x270 a muzika koju aktivno poslušam je u stilu Morcheeba, Massive attack, Portishead, svakakvi instrumentali. Rock i slično ne previše, ali zalomi se. Pojačalo na kojem će svirati je Marantz pm7001, sustav je tek u izgradnji pa CD playera još nema. Kad već slažem od nule, htio bi da to bude kako treba i sad sam malo na čudu pa molim ljude koje znaju da pomognu.
Stalke uzimam nakon zvučnika odmah, planiram Norstone Design Stylum III (ostale preporuke dobrodošle). Iza bi se moglo odmaknuti od zida do 60 cm ili nešto više za vrijeme aktivnog slušanja, inače na nekih 40 cm bi stajali, bočno do 70 cm. 10.1 imaju rupe za zrak iza pa im vjerojatno treba više zraka, Evo2 8 čujem da imaju nešto manje basa, što bi u slučaju prostorije u kojoj ću slušati mozda bilo i pozitivno.
Evo2 8 bi uzeo odmah da me ne muči činjenica da su stariji od Diamond 9 serije u odnosu na koju je serija 10 veliki korak naprijed pa nisam siguran jesu li uopće bolji, a ako da, koliko..
Unaprijed hvala,
Lovro Štic
zrinko.stic (A) ri.t-com.hr

ODGOVOR:
Mi bismo kupili Evo2 8. Činjenica da su Evo zvučnici stariji od Diamond serije Vas uopće ne treba zabrinjavati, ništa revolucionarno se u proizvodnji zvučnika nije dogodilo zadnjih godina da biste starije modele trebali smatrati inferiornima u odnosu na nove. Na koncu, Vi ćete kupiti nove, a ne rabljene zvučnike, zar ne? Da li ste poslušali Evo2 8 u odnosu na Diamond 10.1?

KABELI?

Poštovani!
kupio sam interkonekt AQ King Cobra (ranije sam imao Qed reference), ono što sam primjetio je manje iskričavosti i ljepši visoki, bolji bas, kako ste i napisali - topliji kabel.
Zvuk se poboljšao uz pomenuti interkonekcijski kabel, sad me muči što taj kabel nov stoji 160 EUR, a zvučnjački koji imam je obična bakarna žica od 2.5mm piše na njoj Oehlbach special vrijedi cijelih 12 EUR i vjerujem da bi tu trebao malo uložit.
Sustav je NAD 355 amp (zamjenio sam mu strujni kabel s LAPP Oflex-om DYV još ranije), Monitor Audio Silver RX2 (veći bookshelf na metalnim stalcima napunjenim pijeskom, udaljen 40 cm od stražnjeg zida i 50 cm od bočnih, razmak 175 cm između zvučnjaka) i CA 640 CD player.
Imam trenutno na probi QED XT300 i malo mi je tanak u basu i previše britak, mada se osjeti veliki pomak u odnosu na moj neterminirani Oehlbach 2.5mm. XT odlično svira audiofilsku glazbu.
Također kolega je donio DACMAGIC te ga testiram u sustavu, zasad mi se dopada.
dakle, želim eliminirat u glazbi koju preferiram Pink Floyd, Camel, Rush, Thin Lizzy bilo kakvu prekomjernu svjetlinu, volim analogiju. Šta da radim? Znam da ta glazba nije baš audiofilska, ali želim je učinit još slušljivijom.
Pozdrav,
Branislav Savić
progrockmetal (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Taj Oehlbach zvučnički kabel je topliji po karakteru, mi ga ne bismo mijenjali. Qed XT300 ne bi bio dobar odabir za Vaš sustav. Problem u iskričavosti gornjeg dijela frekvencijskog spektra leži u činjenici da je glazba koju slušate uglavnom tako i snimljena! Kada bismo mi u navedenom sustavu nešto mijenjali, to bi bilo pojačalo - obratite pažnju na firme kao što su Naim, Electrocompaniet, Arcam... Problem možda leži i u akustici sobe ili pogrešnom smještaju zvučnika, slobodno pošaljite fotografiju sustava.

POPRAVAK KUĆNOG KINA?

Dobar dan!
Imam 15 godina i obožavam muziku. Pri preseljenju u sobu, kupio sam najjeftinije kućno kino što sam našao u ponudi VIVAX HT-710, cijena oko 750 kn. Mogu reći da sam zapravo bio i vrlo zadovoljan s time koliko sam platio.
Pojačalo ima woofer od 70W i 5x18W za ostalih 5 zvučnika. Nedavno sam imao tulum, spojio normalno 3 njegova zvučnika, i u ostala dva izlaza sam spojio dva zvučnika, svaki po 75W. Omaža je bila 4 Ohma i na pojačalu i svim zvučnicima. Pojačalo je vremenom postajalo sve tiše i odjednom skros "crklo". Radi samo woofer. Jedan je zvučnik također (njegov) otišao.
Ispričavam se što sam malo produžio, možda naveo i nepotrebne stvari, ali moje je pitanje zapravo: da li se isplati popravljati to pojačalo i gdje?
Hvala puno!
Adriano Jajčinović, Sisak
adriano.sk1 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Krivac za nastali kvar je tulum na kojem je kućno kino bilo upregnuto jače i glasnije nego što to ono može. Isplativost popravka ćete doznati tako da nazovete trgovinu u kojoj ste kupili to kućno kino i upitate ih za telefonski broj servisa.

PREPORUKA ZA KUPNJU KABELA?

Poštovani Marko,
CD player mi svira, ali chipove još nisam zamijenio! Još se nisam odlučio!?
Imam još jedno pitanje u vezi s interkonektom. Sustav je: integrirano pojačalo Unison Research Unico SE (naponski G&BL), CDP SONY XA50ES (naponski Groneberg Quattro Reference, interkonekt Neotech NEI1002), zvučnici JMlab Focal Opal 615 (zvučnički kablovi Straight Wire Octave II, bi-wire).
Soba mi je cca 16m2. Imam sad na probi Nordost Blue Heaven, a več prije sam probao i Nordost Red Dawn i po mom osječaju (ako se jasno ne varam) napredak u zvuku (barem nešto definiraniji bas, recimo ...) je (bio) čujan !?
Kako več poduže razmišljam o zamijeni interkonekta (nešto bolje second hand) sa jednim od gore navedenima ili nešto treče u tom rangu cijene (oko 200 - 300 EUR), koji bi mi vi možda preporučili? Zanima me Vaše mišljenje u vezi toga.
Hvala unaprijed i LP,
Lojz Novak
lojzi (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Najbitiniji dio ovog maila je dio u kojem kažete, citiramo "... i po mom osječaju (ako se jasno ne varam) napredak u zvuku (barem nešto definiraniji bas, recimo ...) je (bio) čujan..." Naime, razlika u promjeni kabela se ili jasno čuje ili se ne čuje. U Vašem slučaju se očito ne čuje, a svi dojmovi koje ste donijeli su očito na razini auto sugestije. Radije u CD playeru promijeniti čipove, to je (znatno) jeftinija i učinkovitija investicija.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovani,
molim pomoć, tj. savjet oko odabira zvučnika. Naime, imam pojačalo NAD C355 BEE (prije njega sam imao Marantz receiver, i iskreno mogu reći da sam što se kvalitete zvuka dohvatio sasvim drugu galaksiju ) i zvučnike B&W 601 prvu seriju.
Prije par dana sam imao priliku čuti navedeno pojačalo s Tannoy DC6T SIGNATURE i to mi se jako svidjelo. Kako imam prostoriju (dnevni boravak) otvorenog tipa, tj. dimenzije su 4x9m, ali kao slušaonu se koristi samo polovica od ovih 9 m (tj. 4.5m), isto tako prostor je podjeljen sa dvije volte i dimnjakom u sredini.
Zanima me Vaše mišljenje da li mi se isplati kupovati navedene samostojeće zvučnike ili bi bilo bolje kupiti bookshelf zvučnike (mislim na Tannoy DC6 SIGNATURE).
Unaprijed hvala te srdačan pozdrav,
Zlatan Miloš
Zlatan.milos (A) agregat.hr

ODGOVOR:
Ovako na papiru, mi bismo obavezno išli na podne zvučnike. U takvom prostoru bi bookshelf zvučnici mogli zvučati tanko i mršavo, pogotovo u bas području. Ali ako ste vi u tom prostoru čuli bookshelf zvučnike i ako su zvučali odlično, možete njih nabaviti.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pa ovako, pošto sam totalni početnik, molio bih nekoliko savjeta!
1. Htio sam si složit 5.1 set zvucnika samogradnjom koji bi se spajali na pojačalo koje bi bilo spojeno na računalo, jedini problem je što bi na to računalo bilo spojeno još 2 računala i mixeta. Zvučnike još nemam, namjeravam ih ovo ljeto počet slagati, pa me zanima koji materijal da koristim?
2. Pomoć oko odabira pojačala. Razmišljao sam o Yamaha modelu HTR-5830 5.1 Channel Digital Home Theater Receiver, ali nisam siguran da li se može i kako spojit s računalom.
3. posljednje pitanje bi bilo oko akustike, jer soba u kojoj bi se sve to nalazilo je 12 metara kvadratnih oblika kvadra, vrata su smještena nasuprot prozora, a kraj vrata je veliki ormar. Zanima me kako da postavim zvučnike da dobje potpunu zvučnu kulisu.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru,
s poštovanjem
Igor
kolic_igor (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Prije negoli se upustite u kupnju pojačala/AV receivera, usvojite našu sugestiju da se ne upuštate u samogradnju zvučnika. Tko vam je dao ideju da se primite DIY samogradnje zvučnika? Da li znate da je, od svih audio komponenti, upravo zvučnik najteže konstruirati? Ako već imate višak energije, onda se radije primite samogradnje pojačala. Radije kupite komercijalne zvučnike u nekoj trgovini, koštat će vas manje vremena i svakako manje novaca.

PREPORUKA ZA KUPNJU CD PLAYERA

Poštovani,
namjeravam kupiti CD player koji čita mp3-ice do 3000 kn (može i polovan za taj novac), pa vas molim za savjet. Potrebno je jedino da se ladica ne otvara sa gornje strane (kao kod Rega Saturn playera) nego klasično. Pojačalo je Unison research Simply two, zvučnici Vandersteen 1C, a ožičenje Lat international.
Da budem iskren i nemam neku predodžbu, samo znam da bih želio imati neki kvalitetniji player od NAD-a C 515 BEE. Inače u zvučnoj slici fali malo definiranijeg basa. Da li je to možda zbog loše pozicije zvučnika u sobi, to ne znam, tek sam ih dobio i nije im lako pronaći najbolju poziciju, a i prostor je skučen. Također bih trebao poraditi na akustici sobe. Bas dosta mulja pogotovo kod Patricie Barber na prvoj pjesmi sa albuma Cafe blue (vjerujem da vam je poznat taj album), ali to bi se vjerojatno trebao pozabaviti sa smještajem zvučnika. Dakle općenito treba mi neki kvalitetniji CD player od ovog kojeg trenutno imam. Mp3-ce ponekad znaju imati bolji zvuk od nekih cd-a zato mi treba player koji će čitati mp3 format.
Inače vam se želim zahvaliti na savjetima i pohvaliti vaš trud i sajt Audiopuls. Vrlo rado ga posjećujem svakog dana.
Unaprijed se zahvaljujem,
Boris
walrus (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Naša je preporuka da trenutno ne kupujete ništa, nego da se strpite dok se zvučnici usviraju. A u međuvremenu se poigrajte s položajem zvučnika u prostoru - ako je bas nedefiniran, probajte odmaknuti zvučnike od bočnih zidova.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Poštovani,
najprije Vas želim pohvaliti za odličan koncept web stranice. Prilično sam nov u hi-fi svijetu iako slušanje glazbe smatram svojom velikom strašću. Ova tvrdnja nekako se ne uklapa s činjenicom da gotovu svu glazbu slušam u MP3 formatu na svom PC-u. Uglavnom se to odnosi na progresivni rock 1960-ih i 1970-ih, ali i blues, swing, te povremeno klasične autore.
Međutim odlučio sam promijeniti ovu sitaciju te sam nabavio Marantz Stereophonic Reciever 2226B, Sony CDP-XE 510 cd player, te gramofon Dual Cs 1254 koji su smješteni u sobi 5x6 metara. Planiram kupiti bookshelf zvučnike (do 1500 kn), a ne znam odakle krenuti s obzirom da sam neupućen, te bih Vas lijepo molio ako me možete nekako usmjeriti na pravi put.
Ne znam je li pametnije kupovati nove zvučnike odnosno nove modele, s obzirom da se radi o starijem pojačalu, ili kupiti neki stariji model. Znači što bi preporučili početniku koji bi želio neki neutralan zvuk, a opet da to bude kvalitetno za početak. Nadam se da ne tražim previše.
Uz to bih kupio i neke pristojne zvučničke kabele.
Zahvaljujem unaprijed!
Srdačan pozdrav!
Mario Pintarić
mario.pintaric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Bojimo se da ipak možda tražite previše, pogotovo za navedeni iznos. Obzirom na dimenzije sobe, obavezno nabavite podne (floorstand) zvučnike. Za navedene novce bismo probali naći nešto u second handu.

PROBLEMI SA ZVUKOM

Posjedujem zvučnike NAD C 325 BEE, KEF iq70 & CD player Nad C 521 BEE. Soba je 15-ak kavadrata. Prilično sam zadovoljan sa zvukom kada je u pitanju laganiji rock, jazz ili elektronska i pop glazba... Ali 80% glazbe koju ja slušam svodi na rock i metal, tu nikako nisam zadovoljan sa zvukom jer je bas prilično muljav, nedefiniran i fali mu attack, dok su visoki i srednji definitivno prenaglašeni za moj ukus ...
Slušam pretežno originalne CD-e.
U attachmentu se nalazi fotografija, pa ako možete pomoći bio bih Vam zahvalan.
LP,
Goran
goranbem (A) gmail.comODGOVOR:
Prvo, možda su CD-ovi koje slušate tako snimljeni ("mumljav bas, prenaglašeni visoki"). Drugo, ono što bas sigurno čini muljavim, nedefiniranim i napumpanim je položaj desnog zvučnika koji je postavljen preblizu kuta sobe. Treće, goli zidovi sigurno ne pomažu u cijeloj priči te čine da zvuk bude preotvoren i agresivan.

DIY SAMOGRADNJA

Dobar dan,
odlučio sam se okušati u samogradnji a inače nisam baš opsjednut savršenim zvukom (malo i slabije čujem), pa sam za baseve kupio auto woofere, 4 komada: 25 cm kao baseve (raspon 30-3500 Hz), neki Sony xplod imam srednjetonce i visokotonce također na 4 oma. Kupio sam medijapan 22mm i jedino su mi preostale skretnice za kupiti.
Da li bi mi mogli preporučiti nešto, odnosno neki dućan jer trenutno nisam našao ama baš ništa osim Chipoteke gdje imaju neke skretnice za 25 KN (čini mi se prejeftino) i neke za 450 kn (a za to nemam novaca). Da li postoji neka zlatna sredina obzirom da smatram da skretnice prilično utječu na kvalitetu zvuka ??
Unaprijed hvala i pozdrav
Goran
g.rajacic (A) inet.hr

ODGOVOR:
Da, u pravu ste, skretnica je mozak zvučnika, njegov najvažniji dio. Ako želite naš savjet, odustanite od ove priče, ona neće dobro završiti. Da li imate simulacijsku i mjernu opremu s kojom ćete konstruirati zvučnik, i da li znate njome rukovati? Tko vas je natjerao na ovo, tj. otkuda vam ideja da uopće ulazite u ovaj projekt bez znanja i/ili opreme?

SAVJET ZA OZVUČENJE DNEVNOG BORAVKA

Štovani,
Surfajući po net-u i gledajući svoje buduće komponetne za ozvučenje stana, došao sam do Vas i s malo stida tražim savjet s obzirom da sam naišao na prave ljubitelje zvuka, zato molim Vas da budete iskreni i detaljni oko savjeta za ozvučenje.
Ukratko:
- tlocrt dnevnog boravka (3,5mx 6,5 m) - vidi privitak
- TV Sony KDL-37V5500
- slušanje: 60% TV, 20% filmovi DVD, 20% slušanje glazbe preko cd-a i mp3-a -rock*.... naravno poslije posla od 18-23h
- budžet: do 7000 kn ( reciever/stereo pojačalo, zvučnici, stalci, eventualno subwoofer(?), kablovi, cd...
- nova oprema jedina varijanta
Kako gore vidite, ozvučenje će biti u dnevnom boravku gdje boravi i druga (ljepša) polovica, te ne postoji mogučnost premještanja namještaja za potrebno ozvučenje već ga treba "utopiti" u postojeće. Ovaj omjer slušanja je realan (mislim da je tako u većini slučaja, priznao to netko ili ne), jer nažalost nemam svoju sobu da se izguštam s glazbom ili filmovima. Kako nisam pristalica "kućnog kina" s hrpa malih zvučnika i mrzim "hrpetinu kablova" i kanalica....planiram složiti stereo ozvučenje u prostor dnev. boravka i da osim za uho bude lijepo i za oko.
Pitanje:
1. reciever ili stereo pojačalo s tunerom? (ako je stereo pojačalo, da li mogu spojiti na njega TV, imam iskon - njihov reciver, cd i dvd)
2. zvučnici: samostojeći ili bookshelf zvučnik
3. treba li mi subwoofer ( s obzirom na m2 prostora i budžet)
4. konkretne artikle za: zvučnike (cca. 2000-2500 kn), stereo pojačalo s tunerom (cca. 2000-2500 kn), kablove, cd, stalke..... Ode to u nebo (kn)

Evo neke varijante s slučajnim odabirom surfajući po netu bez imalo znanja i iskustva:
- Receiver SONY STR-DG710/B
- Receiver YAMAHA RX-497 Black
- Receiver DENON AVR-1610 black
- Receiver DENON DRA-500AE black
- Receiver SONY STR-DH100
- Zvučnici JBL E60 Black Ash-cca. 3300 kn
- Zvučnici WHARFEDALE Diamond 9.1 Blackwood-cca.2000 kn
- Zvučnici JBL ES20 boja crno mat-cca. 2000 kn
- Subwoofer JBL E150P Black Ash-cca. 2700 kn

Molim savjet, jer u najjednostavnijoj varijanti ću otići i kupiti kompletno kućno kino za 3000-4000 kn i svi (ne)sretni.... Hvala!
Antonio Brozičević
antonio.brozicevic (A) gmail.comODGOVOR:
Ako niste, kako navodite, ljubitelj kućnog kina, logičnim se nameće kupnja stereo pojačala umjesto A/V receivera. Zbog položaja trosjeda, vi nemate uvjete za kućno kino, tj. postavljanje stražnjih surround zvučnika.
Na tlocrtu stana ste slovom Z dobro označili buduću poziciju zvučnika, to je dobro.
Odlučite se za bookshelf, ne za floorstand zvučnike. Subwoofer vam u prvom planu nije potreban; tek naknadno - ako će vam faliti basa - ga nabavite.
U dogovoru s boljom polovicom odlučite da li ćete kupiti zvučnike koje ćete postaviti na masivne zvučničke stalke (a koji zauzimaju prostora) ili ćete zvučnike postaviti na zid (putem nosača).
Da li ćete i kako ćete TV i ostale video izvore spojiti na pojačalo provjerite na licu mjesta u trgovini uz pomoć prodavača, uz napomenu da mnoga današnja pojačala u sebi imaju ugrađene USB, HDMI i ine priključke.
Obzirom na navedeno, naša je preporuka da nabavite DVD player, a koji ćete koristiti i za slušanje mp3-ica i CD-ova, kao i za gledanje DVD-ova.
Konkretne modele koje ćete kupiti u ovom slučaju ne možemo preporučiti. Ono što možemo preporučiti je da pogledate bannere trgovina koji se nalaze ovdje na Audiopulsu, u tim trgovinama ćete naći vrhunsku audio opremu koju vam mi preporučamo, a u tim istim trgovinama rade vrhunski educirani prodavači koji će stručno odgovoriti na sve vaše upite.

BALANS?

Poštovani,
imam čudan problem na svom hi-fi sistemu (pojačalo Yamaha ax 497, CD player Denon DCD-700AE, zvučnici Mordaunt-Short avant 906i).
Prije godinu dana CD player mi je bio na servisu i otkad se vratio nikako na sistemu nisam mogao uspostaviti balans između lijevog i desnog kanala. Napravio sam jedan trik na desnom zvučniku sam okrenuo plus i minus i napokon mi je hi-fi sistem došao u balans, i sad me zanima da li tako mogu oštetiti pojačalo ili zvučnike, nešto je čudno na ovim zvučnicima: + i - nisu jasno označeni bojama, nego je samo na plastici jedva vidljivo otisnuto + i -, možda su ti zvučnici predviđeni da im se okrene faza ako nije dobar balans????
Ivan Gašparović
augustin.slavkov.gasparovic (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Ako je prije servisa CD playera sve bilo u redu, a nakon njega su nastali navedeni problemi, tada se nameće logičan zaključak da je serviser možda nešto pogrešno zalemio i slučajno pomiješao plus i minus. Ako nije to, šanse su dobre da su vam u ovom trenutku kabeli dobro spojeni.

SMJEŠTAJ ZVUČNIKA U PROSTORU?

Poštovanje!
Šaljem Vam slike mog sistema i prostorije u kojoj se nalaze. Pozicija zvučnika trenutno nije najidealnija. Nalaze se na dužem zidu što samo po sebi nije dobro - naime levi zvučnik, kao što vidite na slici, nema u blizini levi bočni zid već je on poprilično udaljen.
Može li ovo na ovaj način da svira dobro pošto nisam u mogućnosti da promenim? I molim vas da mi date kao primer kako da najbolje rasporedim zvucnike u ovom prostoru.
Čeka me nadogradnja sistema, ali bih voleo da mi prvo predložite položaj kako bih mogao da krenem sa daljom nadogradnjom. Trenutno nisam zadovoljan s time što je zvučna slika malo pomerena u desnu stranu, tj. levi zvučnik daje manje basa, sve ostalo je manje više u redu, jedino me nemanje levog zida brine.
Trenutno imam Marantz pojačalo PM7000 i zvučnike Monitor Audio RS 1.
Unapred hvala i veliki pozdrav iz Srbije!
Dubravko Miko
cvrlle2 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Zvučnici (tj. kompletan hi-fi sustav), kao što već sigurno znate, rade u direktnoj ovisnosti o prostoru u kojem se nalaze. Drugim riječima, soba je najvažnija komponenta u hi-fi sustavu, ona ima najveći utjecaj na zvuk.
Nadalje, potrebno je da zvučnici i s lijeve i s desne strane budu jednako udaljeni od bočnih zidova (naravno, i od stražnjeg zida). U protivnom će zvučna slika biti loše centrirana, tj. pomaknuta u lijevu ili desnu stranu. Također, naravno da vam desni zvučnik daje više energije u bas području jer se nalazi blizu kuta sobe, dok lijevi zvučnik blizu sebe nema kut i daje slabiji bas.
Također smo dojma da se zvučnici previše rašireni jedan u odnosu na drugog, kao i da polica koja se nalazi između njih samo radi štetu za zvuk.
Dojma smo da bi se u ovoj sobi bolje snašli floorstand nego bookshelf zvučnici. Alternativa su neki veći bookshelf zvučnici.
Ako je to moguće, probajte postaviti zvučnike na zid na kojem se nalazi prozor, možda zvuk bude bolji.

PREPORUKA ZA KUPNJU NOVOG POJAČALA

Pozdrav!
Posjedujem zvučnike KEF iq70 i trebao bih savjet oko kupnje stereo pojačala do recimo 5-6000 kn. Po mogućnosti novog ali ni sh nije isključen.
Trenutno su zvučnici spojeni na NAD C 325 BEE i nalaze se u sobi od 15-ak kavadrata. Prilično sam zadovoljan sa zvukom kada je u pitanju laganiji rock, jazz ili elektronska i pop glazba... Ali 80% glazbe koju ja slušam svodi na rock i metal a tu nikako nisam zadovoljan sa zvukom jer je bas prilično muljav, nedefiniran i fali mu attack dok su visoki i srednji definitivno prenaglašeni za moj ukus ...
CD player je Nad C 521 BEE. Slušam pretežno originalne CD-e.
Pa ako bi mi htjeli preporučiti nekoliko pojačala na koja da obratim pozornost, bio bih Vam zahvalan.
LP,
Goran
goranbem (A) gmail.com

ODGOVOR:
Na papiru ne bi trebalo biti navedenih problema u zvuku ("muljav bas, prenaglašeni visoki i srednji"), rekli bismo da temeljni problem leži u akustici sobe i/ili pogrešnom smještaju zvučnika.
Ako tražite novo pojačalo, a prema navedenom opisu stvari, naša preporuka ide u pravcu ova tri pojačala: Arcam A28 [LINK], NAIM NAIT 5i [LINK] i Unison Research Unico P [LINK].

JM LAB FOCAL ELECTRA 906

Lijepi pozdrav!
Posjedujem zvučnike JMLab Electra 906. Isti imaju zaista lijepi zvuk, odlični u visokim te vrlo prirodni u srednjim dijelovima frekventnog spektra. Ipak, nedostaju mi niže frekvencije, naravno, naročito pri slušanju amplificirane, rock muzike.
Što mi u tom smislu možete predložiti - aktivni subwoofer ili dodavanje drajvera na svaki zvučnik koji bi pokrivali donji spektar? Ili nešto treće?
Zahvaljujem na odgovoru,
Vjekoslav
vjekoslav.kovacic (A) ka.t-com.hr

ODGOVOR:
Ne znamo krucijalan podatak - kolika je soba? Nismo shvatili što bi značila varijanta "dodavanja drajvera na svaki zvučnik koji bi pokrivali donji spektar", ali čini nam se da se tu radi o DIY samogradnji što izbjegavajte u bilo kojoj varijanti. Puno bolja i ozbiljnija je ideja o nabavci aktivnog subwoofera koji će pokriti donji dio frekvencijskog spektra. Najjednostavnija varijanta je nabavka JM Lab subwoofera.

VANDERSTEEN 1c

Lijep pozdrav Marko !
Poslušao sam Vaš savjet i kupio Vandersteen 1C zvučnike koji stižu sutra, no zamolio bih vas za još jedan savjet. Ima jedna stvar koja mi nije jasna, a to je da im je impedanca 6.8 Ohma (da li je to 6 i 8 ohma ili 6,8??). Zanima me da li da zvučničke kablove na pojačalu (Simply Two) spojim na 4 ili 8 ohma?
Unaprijed se zahvaljujem !
Pozdrav,
Boris iz Pule
walrus (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Impedancija na tim zvučnicima je deklarirana na 6,8 Ohma. Radi se o zvučnicima koji imaju stabilnu impedancijsku krivulju, slobodno probajte zvučničke kabele spojiti i na 4 i na 8 Ohmske terminale te poslušajte ima li razlike u zvuku. U teoriji, naša je preporuka da zvučničke kabele spojite na 8 Ohmske terminale.

AUDIO ANTOLOGIJA

Poštovani!
Čestitam. Ja bih volio da još dugo čitam ovakve članke. Mogu Vam reći da ste jedinstveni. I želim Vam sve najlepše. Nadam se da ćemo još dugo uživati u glazbi.
Ja mislim da svi mi, koji čitamo Audiopuls tako osjećamo i mislimo kao Vi.
Lijep pozdrav,
Tomek Karoly iz Segedina
fuji (A) foto-centrum.hu

SMJER KABELA?

Molim Vas da mi odgovorite na ovo pitanje, a radi se o smjeru kabela. Ja imam interconnect AQ Diamondback i to je usmjereni kabel. Prodavač mi je rekao da se kabel postavlja tako da ide od pojačala ka izvoru zvuka, što je meni nelogično i ja kabel usmjeravam od CD playera prema pojačalu što mi je logičnije (dakle strelice idu od playera ka pojačalu). Tko je u pravu, prodavač ili ja?
Hvala unaprijed na odgovoru i lijep pozdrav!
Zlatko Osmanović
zlajaijc (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Kabel se postavlja tako da smjer ide od izvora zvuka prema pojačalu, tj. od pojačala prema zvučniku. Samo pratite smjer strelice i neće biti problema.

KVALITETA DANAŠNJIH SNIMKI?

Poštovani!
Napokon sam složio sistem po svojoj volji - ništa skupo, pojačalo, CD i zvučnici oko 7500 KN, jako sam zadovoljan sa zvukom i poslušao sam Vaš savjet da CD player spojim u tape-in i stvarno se vide razlike.
Slušam pop i rock glazbu, dosad sam skupio nekih 200 originalnih CD-a i tako sam došao do jednog zaključka da je glazba koja je snimana prije 20-30 godina puno bolje snimana od današnje glazbe. Primjerice, kvalitetno remasterirani albumi i kompilacije hitova po meni imaju puno bolji zvuk od današnje glazbe. Danas kad kupim novi album kao da su na tom albumu pretjerali s produkcijom, nikako da ga utišam, npr. novi album od Metallice, Mark Knopfler "Shangri-La", a ima takvih još.
Volio bih da vi nešto napišete o toj temi, da ne bi ispalo da sam to umislio.
Ivan Gašarović
augustin.slavkov.gasparovic (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Ova tema je interesantna i potrebno ju je sagledati s više aspekata.
Prvo, nekoć ste u Hrvatskoj (Jugoslaviji, Europi, cijelom svijetu itd) imali tek nekoliko tonskih studija u kojima su radili ljudi koji su imali vrhunsku opremu i - još važnije - koji su znali s njom raditi. Danas svaka šuša ima doma neku opremu za snimanje glazbe i misli da zna kvalitetno snimati muziku. Malo je dobrih (tj. vrhunskih) ton majstora.
Nadalje, nekoć davno u studio niste mogli doći ako ste neuvježbani i neusvirani. Zato jer se snimalo uživo i u studijima nije bilo kompjutora. Danas mnogi glazbenici u studio dolaze a da nemaju pojma svirati/pjevati, niti su uvježbani. Pa se snima step-by-step, a snimanja se pretvaraju u mučenja i traju tjednima ili mjesecima. Na taj način se ubija sva kemija muzike/svirke, a kompletna snimka/svirka zvuči lošije nego kada je u studiju odsvirana uživo, tj. iz prvog ili drugog pokušaja.
Onda, kvalitetan hi-fi sustav će neki CD ili LP odsvirati bez da mu išta dodaje ili oduzima (zvuči jednostavno u teoriji, a u praksi to mogu tek vrhunski hi-fi sustavi). Što znači da je beskrajno širok dijapazon raznih albuma koji zvuče jako različito - kvalitetno ili nekvalitetno snimljeno, dobro ili loše odsvirano, toplo ili svijetlo, mršavo ili napumpano, dinamično ili mlitavo itd. Postoje i tzv. audiofilski sampleri koji su tako snimljeni (preproducirani?) da zvuče dobro i na skupocjenom hi-fi sustavu, ali dobro zvuče i na entry level sustavu.
Posebnu draž imaju stari albumi, snimljeni prije 50 ili više godina, koji su snimljeni u mono tehnici i imaju ono nešto i zvuče sjajno.
Ne bismo se složili da su generalno današnji albumi lošije snimljeni od starijih. U svakom glazbenom žanru se može naći loše snimljenih i dobro snimljenih albuma.
Što je ideal? Ideal je naći album (tj. glazbu) koji ispunjava ova dva uvjeta: da je vrhunski odsviran i da je vrhunski snimljen.

AUDIOQUEST KING COBRA?

Cijenjena redakcijo, čestitke na odličnoj stranici namijenjenoj audiofilima !!!
Relativno sam svjež u HI-FI. Treba mi naravno Vaš savjet. U dilemi sam da li nabavit po povoljnoj cijeni AQ interkonekt King Cobra (inače meni cjenovno dalek, a sad na dohvat ruke), naravno tvornički terminiran i garantirano ispravan. Dosadašnje ožičenje je Oehlbach niža klasa, te jedan Qed interkonekt model Reference koji vjerojatno vuče na svjetliju stranu. Sustav je također "entry" - CA Azur640 CD, NAD c355 integrirano pojačalo, Monitor Audio Rx2. Sustav naginje ka svjetlijoj strani.
Imam smjernice s audio foruma ka Audioquestu, VDH i sl. kao toplije zvučečim kabelima s boljim basom i kontrolisanijim (manje iritantnim) visokim tonovima. Dakle, namjera je malo umiriti sustav. Nemam priliku u svom mjestu testirat taj kabel, te mi treba savjet od Vas idem li u dobrom smjeru i šta još možete preporučiti?
Slušaonica je 17.5 kvadrata, glazba koju preferiram je progresivni rock 1960-ih i 1970-ih, Hammond, Gibson, lampe, Beatles, Floydi, Yes, ELP, Camel, ponešto melodičnog Heavy/Prog-a (Rush, Maiden, Dream Theater), rock audiofilske "krepaline" (Knopfler, Gilmour, Clapton), smooth jazz (Fourplay, Sade....) i klasičnu glazbu!
Uzdam se u pomoć oko zvučničkog kabela također!
Pozdrav!
Branislav Savić
progrockmetal (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Prvo i osnovno, ne znamo kakva je soba. Možda je soba katastrofalne akustike koja koči napredak u zvuku.
Komponente koje imate (CD player, pojačalo i zvučnici) su sinergijski vrlo dobro posložene i uparene. Ono što koči ovaj sustav su kabeli.
King Cobra je interkonekt koji je otvoren u srednjetonskom području, zaobljeniji u visokotonskom području te pun i topao u basu. Dakle, to je kabel koji nije taman nego je topao, uz nešto sušlji generalni dojam. Ovaj kabel će jako dobro leći u ovaj sustav. Ali, naša konačna preporuka ide u sasvim drugom pravcu - AudioQuest Columbia. To je interkonekt koji je trenutno kod zastupnika na akciji. Columbia je nekoliko stotina kuna skuplja od King Cobre, ali je značajno bolja u zvuku. Naša preporuka: radije se strpite, uštedite još novaca i kupite kabel s kojim ćete biti zadovoljni dugi niz godina.
Što se tiče zvučničkog kabela, Oehlbach je poznat kao kabel koji je topliji po zvučnom kakakteru. Ako vam on ne smeta, naša sugestija je da ga ostavite u sustavu.
Danas-sutra, dugoročno razmislite o zamjeni pojačala s nekim boljim i skupljim modelom, i dobili ste kvalitetan sustav u kojemu ćete uživati dugi niz godina.