Pitanja i savjeti, ljeto 2007

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SAVJET ZA KUPNJU GRAMOFONA?

Poštovani,
Molim za savjet oko kupnje analognog gramofona u rangu cijene do 1000 EUR (gramofon, ručka, zvučnica). Osnovna dilema mi je uskladjenost komponenata, gdje je potrebno puno iskustva kojeg sam nemam, pa bi zbog toga vjerovatno bila najbolja odluka pouzdana tvorničko podešena kombinacija gramofon + ručka. (Možda jeftiniji model SCHEU ili CLEARAUDIO, REGA, THORENS, PRO-ject).
Stariji gramofoni (kao npr. Thorens 160) imali su šasiju i subšasiju koja je smanjila u velikoj meri povratnu vezu. Problem neutralnosti kod glasnijeg slušanja može biti po mom mišljenju dosta dosta problematičan i jako poremetiti zvuk. Kakvo je vaše mišlenje oko tih gramofona, pošto kod novijih – suvremenijih gramofona koliko sam upoznat, ne koriste više taj princip. (troškovi ili drugačija tehnička rešenja).
Kod odabira zvučnice vjerovatno bi to bila MM zvučnica Goldring ili slićno (Ortofon Vinyl Master) MC zvučnice vjerovatno mogu, da pružaju više, medjutim kvalitetnije su vjerovatno preskupe za pomenuti rang cijene, pa je vjerovatno zbog toga bolja odluka MM zvučnica.
Trenutačno koristim predpojačalo i pojačalo YAMAHA MX-1, zvučnike KLIPSCH RF-7, CD player CREEK EVO. Do sada sam koristio gramofon THORES 160 sa ručkom Hadcock i jeftinijom zvučnicom (stari model MM) Ortofon! Zvuk s tog gramofona u stvari nije loš, medjutim za 20 godina koliko je star taj gramofon, očekujem da se je puno toga usavršilo i poboljšalo zvuk!
Puno hvala za savjet i vaš komentar!
Srdjačan pozdrav
Igor Pristovšek
igor.pristovsek (A) etol.si

ODGOVOR:
Ukoliko želite ići na provjerenu tvornički podešenu gramofonsku kombinaciju u rangu cijene do 1.000 EUR, naša je preporuka da obratite pažnju na Pro-Ject RPM 9.1 koji je proglašen za gramofon godine ili novi Rega P3-24 s tvornički montiranom MM zvučnicom Elys, radi se o gramofonskoj legendi, to je najprodavaniji gramofon svih vremena. Kod njega je zgodno i to što ima mogućnost upgradea s vanjskim napajanjem TTPSU.

KOPIRANJE DISKOVA

Poštovani,
zbog stisnute financijske situacije većina nas je prisiljena barem dio diskova "pržiti" na računalima. Pa tako i ja. E, mene sad zanima ako NERO ima opciju "Use jitter correction" da li je korisno istu uključiti? Inace pržim diskove tj. kopije originala na 4 brzine i read i write. Za Vas pomalo možda glupo pitanje al šta je tu je. Zahvaljujem.
Domagoj
dgrkez (A) dubrovnik.hr

ODGOVOR:
Vjerovali ili ne, članovi naše redakcije nisu nikada u životu pržili CD-ove tako da ne možemo pomoći. Najbolje da spržite disk sa i bez te opcije, te da čujete ima li razlike u zvuku.

TECHNICS...

Poštovanje,
molio bih vas za savjet. Ne znam ništa oko audio opreme te bi Vas molio za odgovor. Na poklon koji nisam mogao odbiti sam dobio zvučnike Tehnics SB-CD320 poprilicno stare ali je stanje odlično te sam dobio tehnicsovo pojačalo (ako je to pojačalo) tehnics stereo integrated amplifer a700mk2. Moje pitanje je dali je to kvalitetna i dobra oprema i kakva su Vaša iskustva s njome te što bi mi još trebalo od opreme da bi u sobi mogao imati kvalitetan i zadovoljavajući zvuk. Slušam doslovnu svu vrstu glazbe a soba mi je veličine cca 15 kvadrata.
Hvala puno,
Pero, radas_80 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Navedena roba nije na audiofilskoj razini, ali je opet znatno iznad različitih mini ili micro linija. Još vam je potreban izvor zvuka (CD player, gramofon, tuner i sl.). Postavite zvučničke kutije na stalke i poigrajte se s položajem kutija u prostoru.

SAVJET ZA KUPNJU ZVUČNIKA?

Poštovani,
imam pojačalo Rotel 1062, CD player 1070, prostor 24m2, slušam pretežno džez, klasiku i akustičnu muziku. Koje zvučne kutije bi po vašem mišljenju bile najbolje.
Lijep pozdrav!
Željko
ivekovic (A) siol.net

ODGOVOR:
Na žalost, na ovakav tip upita nam je izrazito teško odgovoriti. Tražite nas da odgovorimo koje su "kutije po našem mišljenu najbolje", ali vi taj sistem kupujete za sebe a ne za nas, zar ne? Univerzalan odgovor ne postoji! Generalno, mi bismo išli na neke kutije koje su tamnije po karakteru. No, slaganje hi-fi sistema je zahtjevan postupak koji ovisi od čitavog niza faktora - koji i kakav tip zvuka volite, tj. želite dobiti, kakva je akustika sobe, koji je budžet, koje ste kutije do sada slušali i stavili u uži izbor kandidata za kupnju i sl.

CD PLAYER

Poštovani,
Nedavno sam naišao na vaše stranice i ugodno se iznenadio vrlo dobrim savjetima.
Inače sam od onih koji više vole napraviti nešto svojim rukama, nego otići u trgovinu i kupiti gotove uređaje. Više iskustva imam u tehničkoj izvedbi uređaja, zvučnika (upravo završavam ARIELE sa dijelovima skretnice i driverima po originalnoj shemi) i kablova nego u samoj elektronici (napravio sam jedno 5 kanalno pojačalo za HT, ali to je više bilo sklapanje po shemi, nego samostalna konstrukcija, koje inače radi vrlo dobro), pa bih Vas zamolio da mi pomognete oko modifikacije CD playera. Kada sam pročitao članak o modifikaciji CD playera, sjetio sam se da jedan takav PHILIPS AK630 stoji na mojem tavanu već više od 10 godina lijepo upakiran i ispravan. Već za nekoliko minuta je bio u sobi i vrtio CD, sve radi kao i dok je bio novi. Kada sam ga rastavio, vidio sam da je transport upravo onaj CDM4 koji ste i Vi spomenuli u svojem projektu. Uspio sam nabaviti i kompletne sheme od playera, koje se nalaze u privitku. Moja ideja je da napravim dobar upgrade u novom kučištu sa izmjenjenim kondenzatorima, clockom, pretpojačalom, DAC-om, ali mi za to treba vaša pomoć i savjeti jer se u elektroniku i projektiranje novih sklopova baš i ne razumijem.
Inače, moja sadašnja oprema izgleda ovako :
Gramofon SHARP OPTONICA
Pojačalo SONY TA-F 550 ES
Dvd player MARANTZ DV6600
Receiver NAD T743
Slijedeći korak je nabava cijevnog pojačala, a CD bi riješio na gore spomenuti način.
Hvala unaprijed,
Andrej
vukalovici (A) inet.hr

ODGOVOR:
Tim člankom smo svim vlasnicima CD playera dali ideje za modifikaciju. Za realizaciju je potrebno dobro poznavanja CD playera, kojega vi kao što kažete nemate, pa stoga predlažemo da s tim idejama nađete nekog majstora. Prije toga postavite player na šiljke, za to vam nije potrebno nikakvo posebno znanje, i osluškujte razlike u zvuku.

MORDAUNT SHORT

Poštovanje,
Imam zvučnike 'Mordaunt-Short MS10i pearl edition' (Sensitivity: 88dB/w/m, range 58-20kHz, 120 watt peak power capacity). Sad ih napaja Yamahin receiver te bi kupio izlazno pojačalo jer očekujem da će bolje pogoniti i iskoristiti ove zvučnike. Yamaha receiver bi ostavio kao tuner i pretpojačalo. Na koja izlazna pojačala da se orjentiram (koja bi odgovarala)? Razmišljam o Rotel-ovim.
Zahvaljujem na odgovoru,
Dragan
draganman (A) gmail.com

ODGOVOR:
Obzirom da te kutije imaju čist, detaljan i jasan zvuk sa slabijim bas područjem, mi bismo se odlučili za tamnije pojačlo s naglašenijim bas područjem. Konačan odgovor je subjektivan i ovisi isključivo o vama, tj. o tome kakav zvuk volite tj. želite dobiti, akustici sobe, izvoru zvuka, budžetu i sl.

SERVIS GRAMOFONA?

Poštovani,
molim preporuku, gdje se u Zagrebu (ili okolici) može servisirati gramofon?
Unaprijed zahvaljujem na pomoći!
Damir
damir.pavlic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Preporučamo da prvo nazovete trgovinu u kojoj ste kupili gramofon i da zatražite broj telefona ovlaštenog servisera. Alternativno, javite nam se ponovo na mail pa ćemo vam mi preporučiti nekoliko dobrih majstora.

QUAD 12L?

Poštovani,
možete li mi reći ako imate iskustva s zvučnicima Quad 12L, kupio sam nove zvučnike te me zanima koliko im treba vremena da se usviraju i kakvu glazbu najbolje koristiti u periodu usviravanja. Kažu puno, ali nitko ne moze reći koliko je to puno sati??? Inače, spojeni su na pojačalo Rotel RA-1062.
Hvala i pozdrav,
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
U Provoxu, zastupniku Quada za Hrvatsku, smo doznali da 12L nisu zahtjevni za usviravanje, te da im je dovoljno stotinjak sati. Više od toga dakako neće škoditi! Možete ih usviravati s bilo kojom vrstom glazbe, složili bismo se s izjavom Jima Hagermana koji kaže da će zvučničke kutije najbolje usvirati ekstremno glasna snimka bubnja. Osluškujte promjene u zvuku kutija tijekom usviravanja, onog časa kada zvučnici više ne budu pokazivali promjene u zvuku, znati ćete da ste ih usvirali.

DIY SAMOGRADNJA ZVUČNIKA

Pozdrav!
Da ne duljim... Ja imam zvučnik gelhard 450w bez kutije. Htio bi za njega napraviti kutiju. Promjer mu je 30 cm. Ja imam 14 godina, tako da nisam neki profesionalac, zadovoljit će me neka kutija srednje kvalitete. Koji bi materijal morao kupiti za izradu takve kutije. Ja živim u kući, tako da jačina i dubina baseva nije bitna.
Unaprijed zahvaljujem!
Danko
danac (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
U audio industriji se kao materijal za izradu zvučničkih kutija najčešće koristi medijapan. No, kao što smo to već odgovorili kod prijašnjih upita ovakve vrste, bez mjerne i simulacijske opreme (o iskustvu da i ne govorimo) nije uputno slagati zvučničku kutiju.

ZVUČNICI ZA UNISON POJAČALO?

Pozdrav,
kada biste imali pojačalo Unison Research S2K i prostor od 20 kvadrata, koje bi zvučnike izabrali?
Unaprijed zahvaljujem
Pozdrav
Željko
marcelan.pletenje@vz.t-com.hr

ODGOVOR:
Konkretan model dakako ne možemo imenovati, previše je nepoznanica u igri - izvor zvuka, akustika prostora, kakav zvuk volite, tj. želite postići, izbor glazbe koja se sluša, koji kandidati su u igri i sl. Odaberite vrhunske 2-sistemske (ili još bolje 3-sistemske!) bookshelf kutije koje su impedancijski nezahtjevne i visoke osjetljivosti (88 dB/1W/1m ili više).

RAZNO...

Kupio sam Yamahino pojačako rx359 entry klasa zbog manjka novca. Jamo s606 paket zvučnika 130w rms-a, te nedavno zbog manjka basa i Pioneer s-w110S sub 110W RMS. Pojačalo kao što su mi i rekli ljudi gdje sam kupio nije dovoljno da protjera bas na Jamovim zvučnicima. Woofer je kupljen i teoretski mogu na njega spojiti izlaz s Yamahinog pojačala te preko izlaza sub-a Jamo zvučnike. Znači veza bi bila(pojačalo-subwoofer-front zvucnici) Zanima me da li se to u praksi radi, bi li mi to pojačalo bas na jamo zvučnicima(110w+100w=210w) i može li to naškoditi zvučnicima. Sub je 110w rmsa, yamahino pojačalo 100w rms-a, Jamo zvučnici 130w rms-a.
HVALA!
Tomislav
tomislav.gal (A) gmail.com

ODGOVOR:
Zvučnike je svakako najbolje spojiti izravno na receiver, a ne preko subwoofera, time se neće ništa značajnije postići. Spomenuti zvučnici su dobra solucija u okviru pripadajućeg cijenovnog razreda. Možda bi malo snažnije pojačalo ili AV receiver bilo dobro rješenje, primjerice Onkyo TX-SR503.

KUPNJA HI-FI OPREME...

Početnik sam u hifi svijetu pa mi je potrebno par savjeta. Posjedujem surround sistem, Logitech z5500, koji ce ići na prodaju i slijedi kupovina para zvučnika, pojačalo, CD player. Slušaonica mi je cca 15 m3, pa mi treba preporuka za dobre bookshelf zvučnike. Gledao sam Dali concept2, Monitor audio bronze b2 i br2, PBS b25 i slično. Granica "boli" je 2200 kn. Pa bih vas molio za toplu preporuku zvučnika. Što se tice pojačala, tu bas i nemam ideje, ali za oko mi je zapeo Denon DRA-100, pojačalo+reciver, 2x65w, citao sam neki test, kažu da je za te novce, 2300 kn ok. A to bi bio limit za pojačalo. I naravno tu bi mi treba preporuka. To bi bio otprilike iznos od nekih 5000 kn, što je u svijetu hifi-ja sitnica, ali vjerujte mi bio bi "gladan" neko vrijeme. Cd player bih kupio kad bi nabavio neke novce, a za prvu ruku bi koristio računalo sa dobrom zvučnom karticom. Ne baš sretno riješenje, ali privremeno ok. Jasno mi je a se hifi ne moze složiti za 500 kn, ali se nadam da shvaćate moju volju i financijska ograničenja. Gledao sam i rabljene komponente ali izbor je jako sužen pa sam odustao. A i novo je novo. Zadnjih godinu i pol kupujem i čitam hifi časopise i mogu reći da imam neka znanja. Ali teoretska. A praktično to izgleda ovako: 2 hifi sajma i 2 slušanaja kod poznanika. Sve zajedno par sati slušanja. Znači nisam prezahtjevan. Bar ne za sad.
Unaprijed puno hvala!
Marko
srale7 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ako želite najbolji savjet koji vam netko u ovom trenutku može dati, tada on glasi: ne kupujte ništa, obilazite hifi trgovine, slušajte što više različitih audio sistema u slušaonicama u hifi trgovinama, čitajte što više hifi literature. Slušajte što više različitih sistema, nikuda ne žurite i imajte strpljenja, te pustite neka prije ikakve kupnje prođe barem nekoliko mjeseci unutar kojih ćete malo bolje upoznati hi-fi. A i sami ćete s vremenom shvatiti kakav zvuk volite.

SAVJKET ZA KUPNJU RECEIVERA

Poštovani,
naletjevsi na vašu stranicu pukim slučajem, naišao sam na zanimljive informacije, te pokoje pitanje za koje bih volio dobiti odgovor. Kupio sam nedavno set zvučnika JAMO S 418 HCS3. Planiram kupiti receiver pa vas molim za savjet. Imam u planu neke recivere:
- Receiver Onkyo TX-SR304E, silver,
- Receiver AV Pioneer VSX-417-S, srebrni, 5.1,
- Receiver AV Yamaha RX-V361, srebrni, 5.1,
koristit cu za kućno kino i slušanje muzike...
Unaprijed se zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći te vam želim sreće u daljnjem pribavljanju korisnih informacija za nas neuke.
Hvala
Hrvoje
hrvoje32 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Po nama, najbolji odabir je Onkyo. Taj je AV receiver ipak klasu iznad svih navedenih, a tek neznatno je skuplji od njih. Sinergija, i zvučna i tehnička, s Jamo zvučnicima je zajamčena.

AUSTRALIA

Hi there from Australia !
I was looking on the internet for reviews of the Rega Naos, Saturn and the Audio Aero Capitole and I found this link to you from a Polish (I think !) web site. Excuse me but I cannot read the language of the site I found your email address on, so I must look at the pictures only !
I wonder if you can please help me about the reviews on your website you are on, I want to know if the Rega Saturn is considered as good as the Audio Aero Capitole Reference, and/or what are the differences ? Can you please help me to translate.... I am wondering which one to buy and I see long reviews but cannot read them, I know that the Audio Aero is much more expensive, but is it so much better than the Rega ?
Many regards,
Mr. Luc Allen
Media Technical Co-ordinator
Academic Development & Support
Swinburne University of Technology
Victoria Australia
lallen (A) swin.edu.au

ANSWER:
We think it's really not fair to compare these two players, they belong to two completely different price categories. We've reviewed them both, they both sound excelllent, they both represent a TRUE best buy value. Not only do they belong to two completely different categories, but they also sound different. Saturn has a detailed and natural sound, while Capitole Reference sounds warm, alomost like a turntable. Your question was: "Is Capitole so much better than the Rega?" - our question to you is: "Is a 500.000€ Ferrari really so much better than a €100.000 BMW?". As we all know the basic rule in hi-fi, you have to pay a lot to get little improvement in sound. Saturn player has an EXCELLENT sound considering its price; while Capitole Reference sounds excellent no matter the price, but at such a high level we can't say that one player sounds better than another, we can only say that one player player sounds different to another.

DIY PASS ALEPH 3

Poštovani,
neopisivom naivnošću kupio sam jučer bez testiranja Pass Aleph 3 (samogradnja) izlazno pojačalo. Isto sada ne radi, a ne znam kome bi se obratio za pomoć jer se prodavač naravno vise ne javlja na mobitel. Nisam mislio da postoje takvi prevaranti u svijetu HI-FI-a.
Da li možda znate nekog u Zagrebu tko ima iskustva sa samogradnjom predmetnog pojačala ?
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala
Damir Kufner
d.kufner (A) nautika-kufner.hr

ODGOVOR:
Najbolji je put da dođete u kontakt s osobom koja je izradila pojačalo (niste naveli da li je prodavač ujedno i autor pojačala). Ukoliko u tome ne uspijete, na mail ćemo vam poslati adresu servisa na koji se javite, možda vam oni mogu pomoći.