Pitanja i savjeti, ljeto 2006

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovanje,
Dakle, čitajući Vaše savjete i pitanja na Vašim stranicama, moram priznati da sam poprilično amater po pitanju znanja o uređajima koji se tamo spominju. Imao bih jedno pitanje za Vas koje ću pokušati najjednostavnije postaviti.
Imam AV Receiver Yamaha HTR-5930. Dnevni boravak je cca 25m2. Svi zidovi su obloženi Gipskartonskim-pločama. U njemu želim slušati "dobar" zvuk (max. dobar koji se može dobiti iz navedenog pojačala) stereo i souround kad gledam DVD filmove. Da li je ikako moguće spojiti te dvije stvari kroz jedan kvalitetan komplet zvučnika, jer ne želim kupovati posebno zvučnike za slušanje sterea, posebno za souround za DVD-ove. Obzirom da je TV na zidu (LCD), zahtjev je da zvučnici budu po mogućnosti obješeni na zidu, te da budu u bijeloj ili srebrnoj varijanti.
Volim tople i čiste zvukove, ne previsoke i bez pretjeranog basa.
Molim savjet koje zvučnike kupiti.
Hvala.
Nikša
niksa.paviskov (A) gmail.com

ODGOVOR:
U kojoj boji se mogu kupiti neki zvučnici doista ne znamo, ne obraćamo pažnju na izgled uređaja, smatramo da je on potpuno nebitan.
U toj klasi će AV receiveri i surround kompleti zvučnika znatno bolje svirati u surroundu nego u stereo modu jer im je surround primarna zadaća i namjena konstruktora.
Što se tiče wallmount zvučnika kojima težite, obratite pažnju na JBL.

POJAČALO, RECEIVER...

Pozdrav i poštovanje.
Poprilično sam svjež u svijetu audiofilije i trenutno imam problem i molio bih Vašu pomoc ujedno i savjet. Ne raspolažem s nikakvim posebno kvalitetnim komponentama koje se protežu kroz Vaš sait no situacija je da imam CREATIVE LABS, INSPIRE 7.1 T7900 zvučnike i Samsungov dvd player HD 950 i nikako nisam u mogućnosti izvršiti konekciju, a izrazito bih volio navedene zvučnike koristiti za potpuni doživljaj prilikom gledanja filmova. Pretpostavljam da bih takodjer trebao nabaviti pojačalo ili reciver no kao sto sam i naznačio da sam neiskusan na tom području, molio bih za savjet ujedno i preporuku za kupovinu potrebitih komponenti s time da imam na raspolaganju 2.000 kn.Unaprijed zahvaljujem.
LP
Darijan Kucko
darijan.kucko (A) t-mobile.hr

ODGOVOR:
Pod pretpostavkom da su zvučnici koje imate pasivni (aktivni su oni s ugrađenim pojačalom), potrebno vam je pojačalo ili receiver. S time da pojačalo svira dva kanala (stereo), a AV receiver pet ili više. Obratite pažnju na imena kao što su Denon ili Harman/Kardon.

DIY POJAČALO

Audiofilski pozdrav!
Šaljem par slika integriranog pojačala koje sam izradio. Pojačalo je specifično po tome što nema preklopnik, tj. power on/off gumb (poželjno je da stalno bude upaljeno) i ima eksterno napajanje. Pojačalo radi u A klasi, ima 30 W po kanalu. Odlikuje ga lakoca pokretanja svih zvučničkih kutija bilo kakve impedance, napajane je rješeno sa toroidnim trafoom 500w, grec je 35A s dodatnim hladenjem, kondenzatori su 2x10000 uf 63V.
Pozdrav,
Boris
boa (A) epn.ba
NOVO POJAČALO?

Dobar dan,
Već neko vrijeme razmišljam o novom pojačalu, kojime bih zamijenio NAD C350. Pri tom nikako ne bih želio napustiti niti jednu dobru osobinu 350-tice. Novo pojačalo trebalo bi mi nuditi najmanje onoliko koliko i NAD: trodimenzinalnosti s instrumentima i glasovima precizno postavljenim u prostoru, da glazbeni instrumenti zvuče kao glazbeni instrumenti, ritmičnosti, da visoki tonovi idu do kuda su snimljeni bez produžetaka, da flauta zvuči kao flauta, klavir kao klavir, violina kao violina, itd. Sve te osobine htio bih čuti, samo još bolje!
Problem je koja pojačala poslušati. Zahtjevno je to organizirati i provesti. A grešaka je puno. Npr. poslušao sam Primare i21. Premda ima nešto širu scenu, prostorna lociranost instrumenta je lošija od NAD C350. Lošije je i područje basa.
Bio bih zahvalan ako biste mi olakšali preporukom što poslušati, a da doista bude bolje od NAD C350. Ah da, cijena, ne veća od 10.000 kuna.
Ostali elementi sustava su Dynaudio 52SE i NAD C542 CD.
Unaprijed hvala,
Nikica
nikica (A) vip.hr

ODGOVOR:
Sistem koji trenutno imate je u sinergijskom smislu vrlo dobro sastavljen i sigurno svira jako dobro. Ako želite krenuti dalje i unaprijediti zvuk sistema zamjenom pojačala, ovo su naši prijedlozi pojačala koja biste trebali poslušati: Vincent SV-236 (IZVRSTAN omjer cijena/kvaliteta), Exposure 3010 i Electrocompaniet ECI-3. Neka od navedenih pojačala premašuju navedeni iznos od 10.000 kn, ali svejedno zaslužju da ih se barem posluša.

SAVJETI, STRUJNI KABELI...

Pozdrav
Pošto saj jedan od mnogih koji su recimo ‘svježi’ u hi-fi, nisam siguran što da kupim pa mi je potreban savjet. Skupio sa neke novce (2000 E) i sad planiram kupnju stereo audio sustava.Ogranicen budžetom morao sam birati brandove koji osvajaju best-buy naslove. I odlučio sam se za Cambridge audio.Točnije nihovo 640 v2 pojačalo, tuner 340, i DVD 540 D. Dvd bi mi sluzio za reprodukciu dok ne bi skupio za kvalitetan cd-player. Jer volim i filmove, a imam još dosta glazbe u mp3. Ali s vremenom bi to sve izbacio (Mp3) i slušao audio cd-e u cd-playeru, a dvd bi služio samo za filmove.Kako ja mislim da su ipak najvazniji dio sustav zvučnici (mnogi se tu neće samnom složit..) odlučio sam za njih izdvojit više novaca i moj izbor je Dali Ikon 6. Vidio sam da je taj zvučnik dosta hvaljen po Hi-Fi časopisima, ali nisam mogao naći nikoga tko bi mi to potvrdio.. i za kablove bi jos izdvojio 1500 kn (interkonekt i zvučnički). pa me zanima Vaše mišljene o tom sustavu.
Zanima me jos nešto, a to je strujni kabel. Shvaćam ostale kablove (zvučnički i interkonekt) ali ne kužim strujni kabel. Završio sam tehničku školu, smjer elektrotehničar pa razumijem pojmove napon, struja, otpor, smetnje..Pa mi objasnite.npr: Vi ste audiofil i živite u Zgb u zgradi koja je stara cca. 50 godina, a strujan instalacija je orginalna (znači stara 50 god.) i struja putuje iz neke razvodne kutije i nezin put je otprilike 70 metara od glavne razvodne kutije do vasih hi-fi uređaja. Probajte si zamisliti kvalitetu tog bakrenog vodica i koliko tu ima spojeva (i kakvi su to spojevi) u tih 70 metara.. I sada meni nije jasno kako 2 metra nekog strujnog kabla koji košta cca 4000 kn moze tako jako popraviti zvucnu sliku, naspram ovih 68 metara vodiča?
Unaprijed hvala na odgovorima i lijep pozdrav Vama i svim audiofilima..
Marko iz Zagreba
marko.martinec (A) inet.hr

ODGOVOR:
Audio sistem se NE slaže listanjem časopisa i gledanjem koji je uređaj osvojio više zvijezdica – potpuno pogrešan pristup. Da li ćete primjerice dati 20.000 EUR za automobil koji je dobio best buy titulu u nekom auto časopisu, a bez da ste osobno sjeli u taj auto i provozali se njime? Mislimo da baš i nećete. Analogno tome, zašto biste kupili neki zvučnik koji je, citiramo ”dosta hvaljen po Hi-Fi časopisima, ali nisam mogao naći nikoga tko bi mi to potvrdio” – poslušajte taj zvučnik, poslušajte ga prije ikakve kupnje. Poslušajte i mnoge druge.
Strujni kabeli i njihov utjecaj na zvuk audio sistema? Kvalitetan strujni kabel je sposoban PREPORODITI zvuk audio komponente tj. sistema. Tko se u to nije uvjerio na vlastitoj koži, ne zna o čemu govorimo. Dapače, često smo se u praksi osobno uvjerili da kvalitetan strujni kabel može imati veci učinak na zvuk audio komponente (sistema) nego interkonekt ili zvučnički kabel. Kako i zašto strujni kabel u tako velikoj mjeri mijenja zvuk – ne znamo. To je misterija. Nema nikakve logike da bi jedan ili dva metra audiofilskog strujnog kabela moglo popraviti zvuk kada se u zidu, na putu do strujne utičnice u sobi, nalaze deseci i stotine metara najobičnijeg prljavog bakra (drota) – nema logike, svaki stariji audiofil će vam to odmah priznati. Onoga dana kada budete u prilici spojiti kvalitetan strujni kabel u audio komponentu, tada ćete se vlastitim ušima uvjeriti u istinitost tvrdnje da kvalitetan strujni kabel može PREPORODITI zvuk neke audio komponente.

TRIANGLE

Pozdrav!!!
Napisao sam vam poduži mail prije cca tjedan dana, ali sa odgovorom iskreno nisam zadovoljan, jer niste shvatili što sam pitao? Ovaj put ću probati biti malo sažetiji i direktniji sa pitanjima. Kao prvo Triangle Celius ESW je moj definitivni izbor zvučnika. Slušao sam ga u 4 navrata i direktno uspoređivao i slušao još dosta drugih modela od B&W, Dali, JBL, Dynaudio, Jamo, Energy, Sonus Faber, Canton zvučnika, i to po više modela od svake od ovih firmi, pa i onih od cca 40.000 kn (Sonus Faber Cremona, Dali Euphonia) kn. Dakle budući da je Triangle zvučnik iznimne brzine tranzijenata, attacka, ritmičnosti i dinamike, a usto je vrlo otvorena zvuka i malo oštrijeg visokotonskog područja (metalna titaniumska horna) što bi mi mogli prepuručiti za pojačalo? Napominjem da je zvučnik vrlo visoke osjetljivosti od 92 decibela. Ne bih volio da ove navedene atribute Triangla neutraliziram sa nekim "mlitavim", dinamički i brzinom nesposobnim pojačalom.To bi mogli biti i mono blokovi, izlazno pojačalo ili integrirac nešto kao Vincent-238 kojeg ste vi i mnogi drugi nahvalili. Međutim za Vincenta ste napisali da bi ostatak sistema trebao naginjati na topliju stranu, ali Triangle više naginje na brz, otvoren, precizan i oštriji zvuk. Nekako razmišljam da bi Naim dobro legao, ali ovdje u Zagrebu ga je nemoguće dobit na probu u svom sistemu. Electrocompaniet možda? Ne znam, ali zato tražim savjet iz vašeg dugogodišnjeg iskustva.
Drugog pitanje je kako da pre-out od recivera spojim na preamp u slučaju da idem na kombinaciju preamp -izlazno pojačalo ili monoblokovi? Znam da je lako napravit kombinaciju recivera da pogoni centar i stražnje, te integrirca da pogoni prednje tako što ću spojit pre-out od recivera na pre-in na integrircu.Ali kako to ostvariti sa reciverom i preampom koji vjerojatno nema pre-in jer je već sam po sebi preamp??? Ovo pitam jer namjeravam iskoristit stereo i u kućnom kinu.
Milan
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Prema načinu na koji opisujete zvuk Triangle zvučnika, obavezno poslušajte i PMC zvučnike – bolje da ih čujete PRIJE kupnje Triangle zvučnika, nego NAKON kupnje kada bi moglo biti kasno, zar ne? K tome, PMC zvučnike možete dobiti na slušanje i u vlastitom domu. Ako nas pitate, mi ne bismo nikada kupili uređaj koji nismo imali prilike čuti u vlastitom domu.
Da li ste poslušali Triangle zvučnike i u vlastitoj sobi? Mogli bi zvučati drugačije nego u slušaonici u dućanu.
Naravno da možete spojiti Vincent SV-238 na navedene Triangle zvučnike, sve zavisi od toga kakav zvuk sistema želite dobiti (svijetliji, neutralan ili taman).
Obzirom na (deklariranih!) 92 dB osjetljivosti, na Triangle zvučnike možete spojiti i cijevno pojačalo (pri čemu je bitan faktor i impedancijska krivulja Triangle zvučnika – taj nam je podatak nepoznat). Od tranzistorskih pojačala bi uz te zvučnike mogao dobro leći Vincent SV-236, Bryston ili npr. Musical fidelity A5.
Upit o spajanju pre-out izlaza na preamp nam se čini pomalo besmislenim; pre-amp izlaz spajate na IN ulaz na mono blokovima ili izlaznom pojačalu.
Imamo dojam da tražite instant rješenja i odgovore o slaganju audio sistema – no ona ne postoje. Ponovit ćemo – put do slaganja kvalitetnog audio sistema je dugačak, potrebno je PUNO vremena i strpljenja.

IZOLACIJA PROSTORA

Srdačan pozdrav!
Imam jedan veliki problem. Naime frendovi i ja osnivamo bend. Za prostor smo iskoristili moj privatan podrum, a problem je u tome što su kuće u nizu, pa da ne bi bila prevelika buka, ja bi nekako htio zvučno izolirati prostor. Stoga vas molim da mi date neke savjete kako to najjednostavnije i najjeftinije napraviti, s čime? Neki su jednom spomenuli kartone od jaja – bi li to stvarno pomoglo? Ili što još uz to?
Unaprijed hvala na pomoći!
Domagoj
luckymonkey5 (A) net.hr

ODGOVOR:
Ovdje treba razlikovati dvije stvari koje mješate – jedna je stvar akustički podesiti sobu (difuzorima, apsorberima, itd) kako ona ne bi zvonila ili bila pretjerano dampirana (tj. davala pretjerano prigušen i taman zvuk), a sasvim je druga stvar zvučno izolirati tu prostoriju kako buka iz te prostorije ne bi dopirala do ukućana ili susjeda. U prvom slučaju vam ovako napamet nitko ne može dati konkretan savjet. Uvijek možete probati popraviti akustiku sobe postavljenjem difuzora ili bass trapova ili pak postavljanjem tepiha na pod, zidnih polica, namještaja, ormara, tegli za cvijeće, pa i npr. kartonima za jaja koji će tretirati tek dio frekvencijskog zvučnog spektra i to ne na sasvim zadovoljavajući način – više ćete uspjeha imati s postavljanjem zidnih polica, tepiha ili nekog namještaja.
Što se pak tiče zvučne izolacije prostorije u odnosu na okolinu, temeljno je fizikalno pravilo masa i gustoća upotrebljenog materijala. Što znači da ćete npr. postaviti teška željezna vrata koja ODLIČNO izoliraju sobu u odnosu na okolinu; ili primjerice bitumen, beton, medijapan, drvo i slično – sve su to materijali koje možete postaviti na zidove ili vrata sobe i koji će odlično zvučno izolirati prostoriju u odnosu na okolinu.

OZVUČENJE 35M2

Pozdrav,
imam problem s koncepcijom ozvučenja prostora od oko 35m2. Potrebno je postići ugodan topao zvuk rapoređen po cijelom prostoru (muzika koje će se slušati je uglavnom ambijentalna), a prostor će biti pregrađen na tri dijela paravanima od cca 2 metra visine. Znači, problem je slijedeći - od ta tri dijela u dva (površine od cca 10m2) trebam ugodan zvuk, a ostatak nije bitan. Ne znam kako da razmišljam o prostoru - kao jedan veliki ili kao više malih. Također, da li je pametnije ići na više jeftinijh a (recimo 4-6 satelita + sub) ili pokušati sakriti 4 pristojnija zvučnika srednjih dimenzija (problem je i diznajerske prirode).
Poslušao sam jedan model Yamahinih souround zvučnika od cca 2.300 kn i zvuče mi prilično loše, pa pretpostavljam da se neću usrećiti s takovim kombinacijama ozvučenja. Svojevremeno sam čuo Bose zvučnike i zvučali su odlično no cijena im je dosta visoka. Budući da ne mogu potrošiti 10-15.000 kn da bih postavio 5-6 Bose zvučnika + pojačalo + DVD player, koju kombinaciju biste mi mogli preporučiti u cjenovnom razredu do 7.000 kn.
Zanime da li Bose Acoustimass 3 IV može pokriti ovaj prostor budući da se radi od 2 satelita i sub-u jer sam pročitao da oni radi svoje tehnologije jako dobro pokrivaju prostor te koje pojačalo odgovora ovim zvučnicima.
Hrvoje Karačić
hrvoje.karacic (A) janaf.hr

ODGOVOR:
Možete se odlučiti za dvije varijante, a uzevši u obzir da su bitna dizajnerska i zvučna komponenta – prva su varijanta navedeni Bose zvučnici koji će se fino uklopiti i u zvučnom i u estetskom smislu, a drugu su varijanta ugradbeni, tj. zidni zvučnici. Navedeni Bose zvučnici možda jesu nešto skuplji, no s njima ćete biti biti zadovoljni na vrlo dug vremenski period. Maleni Bose sateliti mogu pokriti veliki stambeni prostor i da se nas pita, Bose paket bi bio naš odabir u ovom slučaju.

SAVJET ZA ZVUČNIKE I RECEIVER

Pozdrav !!!
Htio bih da mi pomognete ili date savjet u vezi odabira novih zvučnika i receivera, pošto sam ja totalni laik u vezi HI-FI sistema i nisam toliko upućen u taj svijet, htio bih kupiti novi sistem jer mi je dojadio isprazan zvuk iz moje Sony-eve linije. Pošto nemam mogućnosti ići po dućanima za HI-FI uređaje gdje mogu da poslušam i isprobam zvučnike što bi bilo poželjno, informiram se pomoću interneta. Znam da to nije najbolji način ali što je tu je. Pošto slušam otprilike sve osim narodnjaka, techno-a i tome sl. a glazba mi je većinom u mp3 formatu i na kompjutoru htio bih spojiti komp. s budućim receiverom. Ako baš moram odvojiti neke izvođače koje češće slušam i po kojima bi se mogli izabrati određeni zvučnici koji više pašu toj glazbi to su: Vangelis, Enya, Celin Dion, U2, glazba iz 70-ih i 80-ih itd. Pošto sam čitao da su dobri zvučnici marke KEF, što kažete o model KEF iQ3 i neki DENON-ov receiver npr. DENON AVR-2106. Molim vas da mi dadete neki savjet ili preporuku. U novi sistem bih htio uložiti otprilike od 5000 - 6000kn, ja mislim da je to sasvim dovoljno za neki solidni sustav. Kad kupiš npr. ovaj KEF iQ3 je li dobiješ jednu zvučnu kutiju odnosno zvučnik ili dobiješ jedan par po dva zvučnika. I još nešto sistem bih stavio u sobu od 15m2.
Hvala na pomoći!!!
Filip Bilić
filip.bilic (A) globalnet.hr

ODGOVOR:
Ne možemo mi za vas odlučiti što ćete kupiti, tj. kakav sistem ćete složiti. Audio sistem se NE kupuje čitanjem testova na internetu nego slušanjem uređaja - to je JEDINI ispravan način slaganja audio sistema. U toj klasi je KEF tek jedan od niza mogućih odabira - u toj klasi sasvim solidno sviraju i Studio Lab, Audio Pro, B&W, Athena, Wharfedale, itd. Iz navedenog upita smo stekli dojam da slažete sistem za slušanje glazbe, a ne za gledanje filmova stoga se radije odlučiti za nabavu stereo pojačala umjesto receivera. Ne zaboravite pritom ni na kvalitetne zvučničke stalke kao važnu kariku u cijeloj priči.

KABELI

Dobar dan !
Molio bih vas oko pomoći kablova ?
Imam Sony reciever STR-DE598 i trosistemce (SS-MF450H) povezao sam ih s jeftinim kablovima. Htio bi povezati s skupljim kablovima ali ne znam kojim, možda s Kablovi Kimber 4PR ?
Tomislav Klarić
tomislav.klaric2 (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Navedene uređaje nismo slušali, no s velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da sviraju na svijetlijoj strani. Ako je tako, tada poslušajte kako zvuči kabel AudioQuest Type 4 koji bi mogao fino leći uz navedene uređaje.

SKRETNICA?

Poštovani,
ja sam početnik u ovome i pravim vlastitu zvučnu kutiju pa sam ovdje pročitao da je skretnica vrlo važna pri proizvodnji kutije, a mene zanima što je to skretnica.
Unaprijed Hvala
zemareljic (A) net.hr

ODGOVOR:
Ugrubo – skretnica je filter koji dijeli ulazni signal (koji dolazi iz pojačala, tj. CD playera) na način da visoke frkevencije šalje u visokotonac zvučnika, srednje frkevencije u sredenjetonac, a niske frekvencije u woofer. Kvalitetno podešena skretnica čini 70% zvučnika, skretnica je mozak zvučnika. Možete kupiti najskuplje drivere, napraviti najkvalitetniju kutiju – no to vam ništa ne vrijedi bez kvalitetne skretnice. Zvučnik koji ima prosječne drivere, prosječnu drvenu kutiju a vrhunsku skretnicu će UVIJEK zvučati bolje od zvučnika s vrhunskim driverima, vrhunskom drvenom kutijom a prosječnom skretnicom.

SAVJETI ZA KUPNJU

Pozdrav!!!
Evo mene nakon poduže vremena koje je bilo prilično burno.Već sam vam pisao dosta mailova da mi date savjet što ću sa svojim Cantonima Vento 809DC i dosta drugih stvari. Ušao sam u hi-fi, drago mi je da jesam i ne mislim ga napustit nipošto, ali sad sam ipak puno mudriji i shvaćam u biti što je hi-fi i tek sad vidim da su moji stavovi o hifi-ju bili podosta pogrešni. Kao prvo moja žurba da pošto-poto složim na brzaka sistem i moj stav da su zvučnici najvažniji, a ostalo (cd player, pojačalo, kablovi) a pogotovo preamp, monoblokovi, filter struje nevažni je bio potpuno pogrešan. Kupio sam Canton vento 809DC zvučnike jer su mi izgledom bili predivni, a zvuk je isto bio odličan, ali tek sad znam zašto. Zato jer sam to slušao na Cyrusovim monoblokovima, preampu i cd playeru (cca 40.000 kn). I tako se ja odlučih kupit Cantone. Totalna pogreška!!! Vi ste mi lijepo napisali da se bojite da sam uzeo malo prevelik zalogaj s tim Cantonima i sad priznam da jesam, jer zvučnici trebaju gomilu wata i struje. Imao sam u stanu Cantone spojene na Marantza PM7200 što je bilo totalna katastrofa jer basa nije bilo a visoki bijesno vrištali, također sam imao Primare A30.1 gdje je situacija bila bolja, ali opet nije to to, imao sam i Thule IA250b ali ni to nije bilo bog zna što. Zatim sam napravio prezentaciju Cantona i zvučnici su bili spojeni na integrirac Karan KA-I 180, cd player je bio Marantz tweakani, a ožičenje Nordost Blue Heaven. Tad sam čuo Cantone približno dobre kao na Cyrusu. Ali sve to skupa nije me zadovoljavalo, jer zvuk za kojim ja plačem cijelo vrijeme je Triangleov zvuk. Ja zaista ne znam koji je meni vrag bio da sam kupio Cantone samo zbog izgleda!? Doduše svirali su oni dobro (pišem svirali, jer sam ih konačno uspio prodat), pa čak i bolje nego ostali zvučnici što sam slušao po slušaonama, ali Trianglovoj BRZINI, ATTACKU, RITMIČNOSTI nisu mogli ni prismrdit kao ni svi ostali zvučnici. Canton ima zaista zavidnu čistoću zvuka, ali mu fali težine i bodyja, glasovi su uvijek bili bez težine, možda zbog aluminijskih membrana, možda su jednostavno takvi i gotovo. Uostalom to sad više nije ni bitno prodao sam ih i sad znam da je Triangle Celius ESW jedini i apsolutni izbor za MOJE uho. E sad ja želim složit dobar stereo, pod tim mislim zaista dobar (monoblokovi, preamp, dobar cd player, PS Audio Director 3.5 filter struje i vjerojatno malo bolji kablovi koji će doć kasnije kad se sistem usvira), ali isto tako želim složit i kućno kino 7.1 koje će pogonit reciver u kombinaciji sa preampom i monoblokovima. E sad upravo to me i muči, pa postavljam pitanje kako da pre-out od recivera spojim na preamp?Znam da je lako napravit kombinaciju recivera da pogoni centar i stražnje, te integrirca da pogoni prednje tako što ću spojit pre-out od recivera na pre-in na integrircu.Ali kako to ostvariti sa reciverom i preampom koji vjerojatno nema pre-in jer je već sam po sebi preamp??? S kvalitetnim stereom bih možda krenuo ovim putem Electrocompaniet EC 4.7 preamp sa AW70 stereo pojačalom za početak, a kasnije kad uštedim uzeo bih još jedan AW70 koji može raditi i kao stereo 2x70 W i kao mono 1x220W. Tako bih dobio mono blokove, a ne bi morao odmah kupovati 2 komada. Ovu kombinaciju sam čuo kod gosp. Želimira koji ima starije AW220 monoblokove koji također rade i u stereu te EC 4.7 preamp. To je sviralo jako dobro. Dubina soundstagea je bila nevjerojatna, prirodnost i neutralnost sam primjećivao po cijelom spektru. Druga kombinacija koja mi je pala na um su Vincent mono blokovi SP-998 (cca 9500 kn komad), ili hibridni SP-T100 (cca 6000 kn komad). Imam još kombinacija u glavi npr sa Naimom, Roksan ili Cyrus monoblokovima. Zanima me vaše iskustvo sa Electrocompanietom ako ste ga imali priliku slušat, pogotovo EC 4.7 ili AW220/AW70, također sa Naimom za kojeg sam čuo da je jako dobre ritmike, brzine i dinamike, Roksanom, Cyrusom.Triangle Celius esw ima horne visokotonce koji su malo tvrđi, pa bi ih trebalo malo primirit, a što se tiče dinamike i brzine to je uvijet za pojačalo, pa ono mora bit dinamično i brzo sa dobrim attackom tako da ne bi zapalo u probleme sa Triangleom zbog njegove iznimne brzine, dinamičnosti i ritmičnosti. Da li nešto od ovih firmi što sam naveo bi odgovaralo Triangleu ili mi vi imate nešto sasvim drugo savjetovati. Eto sad mi je na kraju drago što sam skupio ponešto iskustva i nauèio da je hi-fi hobi kojem se pristupa iz ljubavi sa strpljenjem i pažnjom, te da mi slaganje sistema mora bit radost i uzbuđenje, a ne muka i brzopletost koja vodi u krivom smjeru. Pozdrav do sljedećeg puta,
Milan Milinković
mikatze (A) net.hr

ODGOVOR:
Iznimno nam je drago da ste usvojili naše prijedloge da se ne žurite s kupnjim audio uređaja i što ste dublje i kvalitetnije ušli u hifi svijet. Iza sebe imate određeno iskustvo, no i dalje je tu prisutno puno "kako", "možda" ili "eventualno" – drugim riječima, još uvijek se tražite. Stoga ne kupujte još ništa, nego i dalje SLUŠAJTE što više sistema. Put do slaganja kvalitetnog audio sistema je dugačak – to zapamtite.
Komentirati ćemo tek dio onoga što ste naveli. Uz Triangle zvučničke kutije navodite pojmove "brzina", "attack" i "ritmičnost" – tada SVAKAKO poslušajte i PMC zvučnike koji bi vam se mogli prilično dopasti.
Tko kaže da nužno morate nabaviti filter struje? On uz neke sisteme može dobro leći, uz neke ne. Susreli smo se s mnogim pojačalima koja su imala vrlo kvalitetno izvedena svoja napajanja i uz koja nisu dobro svirali ikakvi filteri struje.
Drago nam je da ste se nakon određenog vremena opet javili, do idućeg puta nastavite sa slušanjem raznovrsnih sistema, držite ruku podalje od novčanika i uživajte – slaganje sistema treba biti užitak, a ne stres!

NOVI ZVUČNICI?

Poštovanje!
Prvi put se javljam pa bi bilo red za jednu veliku pohvalu i zahvalu.
Imam ovakve komponente:
Pojačalo: Rotel RA-931
Zvučnici: Mourdant-short 20i PE
Kabeli: Cable talk 3.1 bi-wire
Interkonekcijski: oko 350kn
Pitanje koje me zanima je to da bi htio uzeti nove zvučnike jer sam ove postojeće malo zeznuo:
1. da li uzeti samostojeće ili one na stalcima
2. koje s obzirom da slušam reggae i kubansku glazbu
Zanimaju me oni u rangu do 2500 kn. Sviđaju mi se Monitor audio B2 bronze (2200kn) i Energy C100 (1600kn) ili ima koja još bolja opcija.
Unaprijed hvala.
zaga1974 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Previše je nepoznanica u igri – što želite postići uvođenjem novih zvučnika u sistem, tj. kakv zvuk želite stvoriti, koji je izvor zvuka, itd. Da li ćete se odlučiti za bookshelf ili samostojeće zvučnike ovisi o tome koje je veličine soba.

SAVJET ZA KUPNJU POJAČALA

Pozdrav gospodine Pecotić,
evo jedno pitanje, zapravo dva, u situaciji sam pred kupovinom pojačala nakon dugog radnog ljeta i mučne štednje, pa bi me zanimalo da li ste bili u prilici čuti pojačala (izlazna jer neću integrirano budući da cd player ima variabilni izlaz) Audio Analogue Corelli i Densen Beat B-300? prvenstveno me zanima kakvi su u bas području te kakva im je definicija bas područja da znam bi li ih uzeo u obzir jer ih mogu dobit na kućno slušanje uz naravno da plaćam poštarinu. Inače, u obzir dolaze sva izlazna pojačala da ne prelaze cijenu od 4500 kn naravno i polovna što je bolja opcija jer za manje love dobiješ bolji amp pa ako imate kakvu preporuku i to bih Vas molio.
Sistem je sada:
EPOS ES 12 na Audio Epilog stalcima (60cm)
Zvucnicki kabel je Audioquest Indigo+
Interconnect je Audioquest Alpha-Snake koji namjeravam isto zamijeniti boljim
cd player ONKYO DX-7511
Pojačalo ONKYO a-9211 koje je u odlasku iz sistema.
Što se muzike tiče šlusam sve ali uglavnom rock a preferiram neutralni zvuk sa odlicno definiranim dubokim basom te detaljnim al ne oštrim činelama (hm, pa zar nije većina nas takva???) al eto tek da znate informaciju više ako je od koristi. Prvenstveno želim unaprijediti bas područje koje je sada plitko i nedefinirano, to je prioritet. Stvarno sam isprobao bezbroj pozicija zvučnika i izgleda da je stvarno potreba mijenjati pojačalo. Sistem često selim iz jedne u drugu sobu tako da veličina sobe varira pa je bolje da pojačalo ima dovoljnu rezervu snage za veću sobu, a zvučnik ima i dosta nisku osjetljivost, 85 db ako se ne varam.
Eto, nadam se da Vas ne tlačim previše i unaprijed se zahvaljujem.
Još jednom srdačan pozdrav iz Dubrovnika,
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
Oba navedena pojačala će imati dovoljno snage za navedene zvučnike. Sa zadovoljstvom pozdravljamo vašu odluku da prije kupnje pojačala poslušate u vlastitoj slušaonici – tada ćete sami otkriti koje vam se pojačalo više sviđa.

HI-FI PAPIGA

Audiofilski pozdrav!
Šaljem vam fotografiju svoje audiofilske papige koja voli audiofilski sound i dobru mjuzu, pogotovo blues!
Pozdrav,
Boris
boa (A) epn.baVINCENT POJAČALO?

Poštovani,
da li ste bili u mogućnosti slušati pojačalo Vincent SV-129, te ako jeste biste li bili ljubazni reći što o zvuku ovog malca, a najviše o snazi i kontroli u bas području s obzirom na samo 50w po kanalu.
Unaprijed hvala!
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
Snaga pojačala i njegova reprodukcija bas područja nisu u direktnoj korelaciji – imali smo prilike čuti mnoga snažna pojačala koja nisu svirala najdublji bas, kao i pojačala male ili umjerene snage koja su svirala duboko u basu. Da li će neko pojačalo u nekom konkretnom slučaju imati dovoljno snage zavisi, između ostalog, o osjetljivosti zvučnika, o tome kako glasno volite slušati glazbu, o veličini sobe, itd.

SAVJET ZA KUPNJU PRVOG HI-FI SUSTAVA

Poštovani,
namjeravam kupiti svoj prvi hifi sustav pa vas molim da nam savjetom savjetom pomognete oko izbora kompnenti. površina prostorije je oko 14 m2. odlučio sam se za zvučnike KEF iQ1, slušam uglavnom pop-rock, jazz i ponešto klasike. Zanima me koje pojačalo i cd player bi najbolje išli uz te zvučnike, čuo sam da bi ove kombinacije mogle dobro svirati:
Rotel RA-04 + NAD C521 BEE
NAD C320 BEE + NAD C521 BEE - ova kombinacija je jeftinija oko 500kn. da li možda koja komponenta od gore navedenih u kombinaciji sa Cambridge Audio?
Unaprijed hvala,
Luka Jonjić
lujonjic (A) inet.hr

ODGOVOR:
U toj klasi, NAD CD player za svoju cijenu svira odlično. Da li ćete se odlučiti za Rotel ili NAD pojačalo ovisi isključivo o vama, tj. o tome kakv tip zvuka volite (Rotel naginje na svijetliju stranu zvuka, NAD suprotno). Stoga savjetujemo da s kupljenim zvučnicima obiđete slušaonice, zamolite prodavače da vam te zvučnike spoje na tražene playere i pojačala, te da vlastitim slušanjem donesete konačnu odluku o kupnji.

SAVJET ZA KUPNJU STEREO SUSTAVA

Poštovani,
Molio bi Vas savjet za kupovinu stereo sustava. Nisam audiofil ali sam veliki ljubitelj glazbe koji slušam 90% svojeg slobodnog vremena. Trenutno posjedujem Sony AV receiver 5x80w, sony DVD player model 305 i komplet surround zvučnika isto sony 5x100w i aktivni woffer 50w. Ubrzo sam shvatio da taj sustav zadovoljava moje potrebe što se tiče gladanja filmova (jedan mjesečno) ali nikako što se tiče slušanja glazbe! Pa sam sad sazrio za kupovinu kvaltetnog stereo sustava naravno u skladu sam financijskim mogućnostima i prostorm u kojem bi slušao glazbu pa Vas molim za savjet.
Slušam elektronsku glazbu (house, deephouse, chill, ambient) koja se gotovo sva nalazi na hard disku moga računala i mp3 cd-ima uglavnom skinuta sa interneta u mp3 formatu kvalitata od 192kbs i više. Soba je 20-ak m2 u stanu.
Molim Vas za savjet koje pojačalo, cd player i koje zvučnike kupiti koji mi bi najviše odgovarali. I zanima me Vaše mišljenje o spajanju kompjutera na receiver SPDIF kablom umjesto cd playera što bi mi bilo najpraktičnije. Svjestan sam da mi sam izvor glazbe nije kvalitetan s obzirom da je u mp3 formatu i da mi audifilske komponete sigurno ne trebaju.
Puno Hvala!!
Ivan Sekulić
Slavonski brod
sekula35 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kao izvor zvuka ćete imati kompjutor, dok glede kupnje pojačala i zvučnika obratite pažnju na imena kao što su Studio Lab, Cambridge audio, Vincent ili Athena koji predstavljaju odličan omjer cijena/kvaliteta. Obzirom na veličinu sobe i tip glazbe koji slušate možete se odlučiti za par podnih (floorstand) zvučnika ili za par bookshelf zvučnika plus subwoofer. U svakom slučaju, doći će do ZNAČAJNOG poboljšanja zvuka u odnosu na sistem koji trenutno imate.

DIAMONDI 9.1?

Razmišljam kupiti Wharfedale diamond 9.1 zvučnike, čuo sam da su solidni. Snaga im je 20-100 W. Koje stereo pojačalo preporučate za otprilike 1600-1700 kn, a da bude kompatibilno sa tim zvučnicima ? Neki su mi preporučili kupovinu rabljenog za tu cijenu, ali iskreno, ne usudim se dati novac za nešto rabljeno. Jel mogu od Yamahe kupiti nešto novo za tu cijenu a da bude solidno ? Možda Yamaha RX 396 B 55Wx2, ili... ?
Hvala unaprijed!
Karlo Komarčić
luka.komarcic (A) ck.htnet.hr

ODGOVOR:
U svom cijenovnom razredu 9.1 Diamondi sviraju izvrsno. U kombinaciji s tim zvučnicima bi primjerice vrlo dobro svirali NAD 320 BEE pojačalo i NAD c521 BEE CD player. Posebno nam je zapeo za oko dio upita u kojem kažete da “ste čuli da su solidni” – a da li ste ih i poslušali?! Njihov zvuk vam se možda uopće ne bi dopao.

DIY RADIO POJAČALO?

Molim Vas da mi kažete kako napravit malo radio pojačalo.
Hvala unaprijed, ovo mi zbilja treba.
Milan Petrović
milan.petrovic2 (A) ri.t-com.hr

ODGOVOR:
Nejasno je što podrazumijevate pod pojmom "radio pojačalo", mislite li na predajnik ili nf pojačalo? Javite nam.

PROBLEM S TECHNICS POJAČALOM

Poštovani,
prije tri godine sam kupio pojačalo Technics SA-DX 950 i do sada je sve dobro radilo, medutim sinoć dok sam slušao muziku odjedno mi se na displayu pojavila oznaka F-70 i pojačalo nije htjelo dalje da radi. Da li se radi o nekom osiguraču ili nekom većem kvaru.
Hvala!
bjelan2002 (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Pročitajte u manualu receivera što znači taj kod; ako ga nema u manualu, odite na Technicsovu web stranicu i tamo potražite njegovo značenje. Svašta je moguće – možda se radi o osiguraču, možda ne. Svašta može biti obzirom da se radi o procesorskom pojačalu.

RAZNO...

Pozdrav iz Delnica,
sve pohvale u vezi Vaših web stranica i samog sadržaja - ima tu svega i za početnike i za profesionalce.
Nego, da pređem na pitanje: doma imam zvučni sustav Cambridge Soundworks DTT3500 DIGITAL od Creativa 5.1 i primjetio sam da centralni zvučnik "prducka" kada slušam glazbu, gledam filmove itd. Koji puta sam i malo pretjerao sa glasnoćom te mislim da je to glavni razlog. Da li je ikako moguće popraviti taj zvučnik jer koliko sam ja vidio on se čak ne može niti otvoriti! Ako se ne može da li bi ja mogao spojiti neki drugi zvučnik umjesto njega koji ima impedanciju 8 oma? Ne znam koliko ima moj stari centralni zvučnik pa se bojim da ako stavim novi ne uništim pojačalo?
PS. Što mislite o navedenom sustavu iako je star 5 godina?
HVALA,
Slavko Curl iz Delnica
abbaisthebest (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Vrlo čest je slučaj je da kućna kina ili pojačala koje služe za slušanje 5.1 ili 7.1 sistema imaju malu snagu, pa se onda u slučaju prekomjerne glasnoće ošteti zvučnik. Ovdje se radi o o sprženom driveru s poremećenom geometrijom. Zvučnik se može popraviti, ali to nema smisla jer bi servis zasigurno koštao više od vrijednosti samog zvučnika. Možete spojiti neki drugi zvučnik, a kolika bi trebala biti njegova deklarirana impedancija pročitajte u manualu pojačala koje imate. Što se tiče mišljenja o navedenom sistemu u okviru audiofilskih vrijednosti, treba otvoreno reći da taj zvučnički sistem nema veze s audio svijetom, to je tek klasičan sistem PC zvučnika.

HI-FI SHOP U RIJECI?

Poštovanje još jednom!
Spremam se u nabavku nove opreme, pa bih vas molio da mi, ako znate, preporučite neki hi-fi shop u Rijeci. Onih par koje sam znao posjećivati su zatvoreni već neko vrijeme.
Hvala,
Dejan.
dejan.bojc (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Na žalost doista ne znamo adrese hifi dućana u Rijeci. Predlažemo da nazovete hifi zastupnike u Zagrebu te da ih pitate za adrese svojih dilera u tom dijelu Hrvatske.

JAMO, PIONEER...

Pozdrav!
Planiram kupiti nekakve komponente, a prilično sam novi u HiFi... pa me zanima što vi mislite o komponentama Jamo E 875 i Pioneer VSX-1015-S Receiver, koliko su dobre i koliko dobro zajedno mogu raditi?
Naravno, molio bih i za savjete što da kupim ako ovo nije u redu, u istom cijenovnom rangu i kakve kablove mi vi preporučate?
Hvala!
Ivan Canic
ivan.canicc (A) gs.t-com.hr

ODGOVOR:
Navedene komponente su solidan izbor u tom cjenovnom razredu. U sistemu kućnog kina će dobro raditi, ali ne i kao dio stereo sistema.

BOSE

Poštovanje, imam nekoliko pitanja. Naime, živim u potkrovlju i dnevna soba u kojoj slušam glazbu ima kosi krov širine 5,5m i kut od 40 stupnjeva. Ostali dio stropa je oko 2,40,a veličina sobe cca.25m. Na sredini te široke kosine je Velux, a iz jednog ugla te kosine,prema veluxu ide veliki televizor. Zanima me da li je moguće, odnosno da li se isplati kačiti bookshelf zvučnike na drvene grede iznad tv-a, pojačala? Može li se tako iz njih izvući ikakav zvuk? Baš i nisam sklon degradaciji i kompromisima, ali ako bi trebalo..ne znam ni sam. TV je dugačak pa bi postavljanje zvučnika uz tv teško išlo jer onda ne mogu prići prozoru. Da li da onda idem na satelite i sub? Zanimljiv mi je Bose sustav sa dva ili četiri satelita i subom. Što mislite o tome? Ili neki drugi proizvođač. Slušam punk, rock, klasiku i sve srodno tomu.
Bogen
bogen (A) net.hr

ODGOVOR:
Za kućno kino, Bose je izvrstan odabir. Umjesto da postavljate Bose satelite na drvenu gredu, postavite ih na Bose zvučničke stalke (koji su u pravilu tanki pa neće zauzimati puno mjesta u prostoru) ili ih postavite na zid ako tako savjetuje proizvođač.

MIRAGE?

Što mislite o zvučnicima Mirage Omni 60? Oni bi bili spojeni na pojačalo Cav av1086, jesu ok ti Mirage zvučnici? Cijena im je spuštena sa 4000 kuna na 1700, pa me zato sada još i više zanimaju...
Pozdrav
Ivan
jedan-ri (A) net.hr

ODGOVOR:
Ukoliko je sa zvučnikom sve u redu, navedena je cijena vrlo povoljna. Naravno, pod pretpostavkom da volite takav tip zvuka.

RAZNO...

Poštovani,
potpuni sam neznalica što se hifi opreme tiče pa imam nekoliko pitanja.
1. Namjeravam se prvi puta upustiti u kupovinu komponenti. Planirao sam na zvučnike potroš¡iti 1500-2000 kuna, no prijatelj mi predlaže da kupim dobre auto zvučnike (npr. PHASE EVOLUTION PCS 165.20 ) pa da od njih napravimo onakve klasične. On tvrdi da ću na taj način dobiti za iste novce puno bolji zvuk jer kod originalnih zvučnika često navodno škrtare na nekim bitnim dijelovima. Što Vi kažete na to i dal se isplati?
2. Pošto mi to treba isključivo za glazbu (najviš¡e mp3) kakvo pojačalo da uzmem do 1700 kn? Dal a/v receiver ili stereo pojačalo, i koja je zapravo najveća razlika ? U tom cjenovnom rangu našao sam neke yamaha modele kao i npr denon PMA-655R. Vaš prijedlog?
3. Soba inače nije velika, 4 x 3 m, pa s obzirom na to jel moram paziti na nešto posebno kad kupujem zvučnike?
Karlo Komarčić
luka.komarcic (A) ck.htnet.hr

ODGOVOR:
Odgovaramo na pitanja redom kako su postavljena.
1. Vaš prijatelj NIPOŠTO NIJE u pravu.
2. Razlika između AV receivera i stereo pojačala je u - zvuku! Naravno na strani stereo pojačala.
3. U sobi tih dimenzija se možete stvoriti sasvim dobar sound. Kupite bookshelf zvučnike koje postavite na kvalitetnije zvučničke stalke. Ako ne možete odmaknuti zvučnike podalje od stražnjeg zida (npr. 50 cm), svakako pripazite da zvučnik ima bas refleks cijev na prednjoj strani. Uživajte!

RECEIVER ILI POJAČALO...

Posjedujem četiri zvučnika Pioneer 3-way speaker system cs-5070, svaki po 140w i aktivni sabwoofer s-w110s, 110 w. Treba mi pojačalo ili receiver pa me zanima koje mi preporučate, a spreman sam potrošiti oko 3000 kn.
Mario Banić
mario.banic (A) zd.t-com.hr

ODGOVOR:
Između receivera i stereo pojačala, pojačalo ima nesumnjivu prednost. U tom cijenovnom rangu svakako obratite pažnju na njemačku firmu Vincent koja za uloženo daje puno dobrog zvuka. Njihovo entry level integrirano stereo pojačalo ulazi u navedeni iznos od 3000 kn.

STALAK ZA KEF

Odgovorio bih audiofilu iz Subotice na pitanje o KEF 103.2 obzirom da sam ih sam imao davnih kasnih 80-tih godina prošlog stoljeća. Moji KEF zvučnici 103.2 su bili postavljeni na stalke visine nekih 33 cm i imali su otvor s donje strane, obzirom da je bas refeks otvor zvučnika bio okrenut prema dolje. Isto tako zvučnik je bio nagnut nekih 5 stupnjeva. U svakom slučaju, radilo se o jako dobrom zvučniku. Ako gospodina iz Subotice zanima kako je moj stalak izgledao neka mi se javi na mail.
Pozdrav,
Dean
dean.baricic (A) mzopu.hr

STALAK ZA KEF

Posedujem pojačalo yamaha ax-492 i zvučnike kef 103.2. Zvučnike sam probao postaviti na stalke visine 80cm, međutim tada dolazi do značajnog pada dubine basa. Imate li savet?
Marko Dujaković,
Subotica, SCG
marko (A) vms.co.yu

ODGOVOR:
Podizanjem zvučnika od poda događa se da se zbog interkacija na relaciji zvučnik-pod-slušatelj i zvučnik-slušatelj (prva refleksija) poništi velik dio zvučnog spektra između 80-150 Hz (nastane rupa). Problem je dakle u položaju kutija u prostoru i sobnoj akustici. Problem ćete rješiti pronalskom idealne pozicije za zvučnik u sobi. Dakle, eskperimentirajte.