Pitanja i savjeti, ljeto 2005

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

SPAJANJE ZVUČNIKA

Imam staru liniju Sony mhc-rx70, no kak su mi original Sony zvučnici izgorili, trebam ih mjenjat. Mislim kupiti zvučnike Cat leb-404 koji imaju u Neckermana za 450kn, pa me zanima hoće li raditi normalno na toj liniji koja ima 2x100w pojačalo (barem piše). Za Leb-404 piše da idu na 2x440w, ali u to ne vjerujem. Bavim se i rap produkcijom pa bi li mi mogli poslužit kao monitori kad bi spojio izlaz s zvučne (Creative sb live 24bit) na liniju i na te zvučnike. Zvuk na orginal zvučnicima je bio odličan. Mislim izdvojiti 500 KN.
Hvala unaprijed
Igor Bašić, Vrlika
qxrecords (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Ovo je pitanje koje kupci zvučnika često postavljaju. U praksi je poželjno da se na zvučnik spoji što jače pojačalo – zvučnik će se prije oštetiti ako se na njega spoji pojačalo koje nema dovoljno snage nego ono koje ima. No, u konkretnom slučaju deklariranom snagom zvučnika se opće ne trebate zamarati jer sumnjam da taj zvučnik ima više od npr. 50 W sinusne snage.
Radije vodite računa o impedanciji i osjetljivosti zvučnika koje kupujete. Ne spajajte na Sony liniju zvučnike niže (deklarirane) impedancije nego što je to na liniji propisano. Što se tiče osjetljivosti zvučnika (izražava se u dB), što je (deklarirana) osjetljivost zvučnika niža, potrebno je pojačalo veće snage – što je ona viša, dovoljno je pojačalo manje snage.

DINAMIKA?

Pozdrav,
biste li mi molim Vas mogli reći u par riječi što je to dinamika kod zvučnika. s tim se pojmom ćesto susrećem, ali ne znam što to predstavlja kod zvučnika ili pojačala, u stvari u zvuku.
hvala puno,
domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
Dinamika je pojam s kojim se susrećemo ne samo kod zvučnika nego i kod svake druge komponente u audio sustavu, pa i kabela. Ona označava kontraste između tihog i glasnog, sposobnost sustava da realno i uvjerljivo odsvira rast orkestra ili benda u njegovoj glasnoći (bez urušavanja zvučne slike, mijenjanja timbra, gubitka prozračnosti i definicije, promjene ili gubitka položaja glazbenika u prostoru, itd). Subjektivno, dinamika je zasigurno jedan od najuzbudljivijih segmenata pri slušanju glazbe. Ponekad možete čuti da se umjesto dinamike kolokvijalno rabi termin "grmljavina". Unutar pojma dinamike, razlikujemo makrodinamiku i mikrodinamiku. Pojam dinamika u praksi se upotrebljava kao sinonim za makrodinamiku. Mikrodinamika je pojam po opsegu uži od (makro)dinamike i obuhvaća sitna dinamička nijansiranja.
Pojam dinamike ćete najbolje razumijeti kada je čujete. Bezbroj je diskova i pjesama koje mogu poslužiti kao odličan primjer za dinamiku - navest ću nekoliko autora/izvođača koji mi prvi padaju na pamet: Pink floyd, Dream theatre, Prodigy, različite snimke bubnja ili općenito udaraljki, Mahlerove simfonije, općepoznata Carmina burana, itd. Potražite i različite audiofilske test CD-ove s pomoću kojih ćete vrlo brzo shvatiti značenje tog pojma.

OFC?

Molio bih odgovor što znači skraćenica OFC u kontekstu kada se radi o unutranjem ožičenju pojačala.
Unaprijed hvala,
Zlatko iz Osijeka
repromaterijal (A) os.t-com.hr

ODGOVOR:
OFC je skraćenica za oxygen free copper.

ZAGRIJAVANJE POJAČALA

Pozdrav,
Imam pitanje u vezi zagrijavanja pojačala. Koliko se zagrijava prosječno pojačalo, recimo od 3000-4000kn? Ja imam Sony STR-DE697 koji sam platio 1500kn, i imam osjećaj da mi se prejako grije. Planiram ćešće imati tulume pa me zanima jel mu se može kaj dogodit?
Hvala,
Josip
josip.brkovic (A) hi.t-com.hr

ODGOVOR:
Gotovo 100% smo sigurni da je s pojačalom sve u redu. Pripazite da ostavite dovoljno prostora (barem 7 cm) iznad njega radi ventilacije! U tom smislu, nipošto ne stavljajte neku drugu audio komponentu (ili neki drugi objekt) na pojačalo. Postavite pojačalo na CD player, nipošto obratno – time ćete pojačalu ostaviti dovoljno prostora za ventilaciju, k tome pojačalo će svojom masom dampirati CD player.

SHEME

Pozdrav,
interesira me sljedeće:

Sheme rada pojačala klase B i AB.
Karakteristike klasa pojačala B i AB.
Primjer protutaktnog pojačala klase B i AB.
Razlika između klase B i AB.
Shema principa rada Darlington tranzistora.
Primjer upotrebe Darlington tranzistora kod pojačala.

Unaprijed hvala
Goran Šestak
goran.sestak (A) ck.t-com.hr

ODGOVOR:
O ovoj tematici mogle bi se napisati i napisane su knjige. Stoga nema smisla niti da pokušam dati barem dio odgovora, tematika je naprosto preopsežna. Postoji čitav niz knjiga na ovu temu, jedna od boljih je "Tranzistorska audio pojačala", autor Jelaković Tihomil.

KUPNJA NOVOG POJAČALA

Pozdrav,
u postojećem sustavu Arcam CD73 + Marantz PM66SE + Celestion DL4 zamijenio bih pojačalo (zvučnici su prastari, ali će doći na red kad junior bude prestao gurati prste u membrane). U sobi od cca 18m2 sluša se pretežno klasika (70%) i jazz (25%). Zvukom sustava s dosadašnjim pojačalom sam uglavnom bio zadovoljan. Promatram klasu oko 5000-6000 kn u kojoj su kandidati: Rotel RA-03 (eventualno RA-1062), Marantz PM7200 (KI) i Arcam A-65+. Što biste preporučili?
Zahvaljujem unaprijed,
Darko iz Zagreba
darko.nemec (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Od navedenih pojačala, smatramo da Marantz 7200KI najbolje svira klasičnu glazbu. Audicija pojačala u vlastitoj slušaonici prije kupnje je dakako pod obavezno.

ZVUČNICI ZA JAMO CONCERT 11?

Poštovani,
Možete li mi preporučiti pojačalo za zvučnike Jamo Concert 11. Da li bi se Musical fidelity A5 mogao spariti s njima?
Pozdrav,
Kruno
k.szabo (A) vip.hr

ODGOVOR:
Iako navedenu kombinaciju u praksi nismo nikada slušaLI, prema stanju na papiru ona bi trebala vrlo dobro raditi. Ne bi bilo loše da kao izvor zvuka uzmete CD player koji bi svirao na neutralnoj strani.

ZVUČNICI SPOJENI NA TV?

Štovani!
Da li je moguće spojiti zvučnike od linije (20W) na TV koja ima mali zvučnik od 3W (nema izlaz kao linija već sam otvoren proctor za nadogradnju) i na koji način da to spojim ako je to moguće?
ivan.cupic (A) public.srce.hr

ODGOVOR:
Ako sam dobro shvatio, vi želite da zvuk s TV-a izlazi na zvučnike na liniji. To ćete učiniti putem klasičnog intekonekta – nađite na TV-u AUDIO OUT koji spajate na AUDIO IN/AUX na liniji (ako takvi priključci postoje na vašem TV-u tj. liniji). Alternativni je način da izlaz za slušalice na TV-u spojite na AUDIO IN/AUX na liniji (takav kabel možete kupiti u svakom dućanu tehničkom robom ili u većim trgovačkim centrima).

RAZNO...

Pozdrav,
ja sam se našao u jednoj neugodnoj situaciji, bavim se produkcijom elektronske glazbe i DJ-ingom već dosta vremena. Naime u sobi mi monitoring (studijski) nije moguće formirat (veličina stola mi ne dopušta kao ni studijska oprema na njemu) pravilno kao na vašoj slici (članak "postavljanje zvučnika u prostoru"), već su postavljeni vodoravno što bi značilo da je nepravilno, oni jesu postavljeni u trokut koji je u pravilnom razmaku kao i oni i pod pravilnim kutem, ali me interesira da li ja mnogo gubim zbog takvog njihovog položaja?
I još jedna stvar me interesira kako najbolje odrediti položaj postvaljanja piramidalne spužve za dobijanje što bolje izolacije.
Hvala unaprijed!
Dario,
Poreč
Greendub1 (A) yahoo.co.uk

ODGOVOR:
Iz ove pozicije nam je teško odrediti kako bi vaš zvučnik postavljen u nekoj poziciji u vašoj sobi zvučao. Kao što piše u zaključku tog članka - eksperimentirajte, eksperimentirajte, eksperimentirajte!
Glede piramidalne spužve, odgovor je sličan onom iz prethodnog pitanja. Jedino se na licu mjesta može odrediti koje bi bilo idealno mjesto za njezino postavljenje. Hodajte po sobi i plješčite, slušajte odjek pljeska koji nastaje odbijanjem od zida; mjesto na kojem čujete odjek treba pokriti s apsorberima. S druge strane, napominjem da u praksi možete puno manje pogriješiti ako se umjesto apsorbera odlučite za postavljenje difuzora.

STALCI ZA ZVUČNIKE

Pozdrav,
evo opet se javljam sa jednim pitanjcem. svaki dan uživam u eposima jer me zbilja oduševljavaju i zanima me o stalcima, naime eposi sada stoje na drvenim kutijama 60 cm visokima koje su šire i duže od eposa po 5 cm u strane i napunio sam ih robom radi smanjenja moguće zvonjave. da li su te kutije dobra podloga za zvučnike ili bi dosta dobio u zvuku ulaganjem u kvalitetne zvučničke stalke?
unaprijed hvala,
Domagoj iz dubrovnika
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
Predlažem da se odlučite za nabavu zvučničkih stalaka, za nevelike novce ih možete nabaviti rabljene. Ako imate diy sklonosti, možete ih i sami izraditi! Obavezno ih napunite kvarcnim pijeskom ili kombinacijom kvarcnog pijeska i sačme. Ne zaboravite na šiljke!

RAZNO...

Pozdrav,
trebao bi mi savjet, imam Rotel RA01 i RCD02 koje slušam na B&W 603S3, u trgovini sam se oduševio zvukom, no u mome stanu posebno pri tišem slušanju sve je korektno, ali gitare i vokali ne dolaze do mene, bas je vrlo dubok, ali kao da nešto nedostaje između bas i srednjih, što promijeniti da dobijem zvuk s bogatijim i toplijim zvukom tj, istaknutijim srednjim tonovima?
Hvala unaprijed,
Brane
branisalv.kulas (A) ri.htnet.hr

ODGOVOR:
Prvo, možete se strpiti još neko vrijeme i pričekati da se sustav u potpunosti usvira, podesite CD player na 'REPEAT ALL'. Drugo, možete se poigrati s položajem zvučnika u prostoru, pročitajte članak POLOŽAJ ZVUČNIKA U PROSTORU. Treće, utjecajem na akustiku slušaonice, možete napraviti dobre stvari za zvuk vašeg sustava, tj. njegovo odvođenje na topliju stranu. Hodajte po sobi, plješćite, slušajte jeku (ako je ima). Slušajte otkuda dolazi odjek, na ta mjesta treba postaviti apsorbere; apsorberi mogu biti fotelje, tepisi, zavjese, odjeća, itd. I zadnje, možete pokušati s toplije zvučečim kabelima, ali u tome ćete uspijeti tek djelomično jer ne očekujte da će kabel ispraviti ono što komponente nisu. No na kraju, opet savjetujem da se vratite na početak odgovora i da se strpite dok se uređaji usviraju, to je proces koji ne traje kratko i zahtjeva strpljenje.

KABELI...

Dobar dan,
imam problem u sobi gdje ću slušati glazbu. Tokom preuređivanja sobe došao sam do toga da će mi samostojeći zvučnici (cca 2500-3500 kn, još ih nisam kupio) morati biti 4 ili 5 metara daleko od pojačala. Zanima me da li zvučnički kablovi smiju biti toliko dugi (4 ili 5m) i kolike snage pojačalo mora biti na tu dužinu kablova.
puno hvala unaprijed
bogem
bogem (A) net.hr

ODGOVOR:
Temeljno je pravilo i topla preporuka: što kraći kabel, to bolji zvuk. Naravno, oba kabela (lijevi i desni kanal) bi trebali biti jednake duljine. Uporaba kabela dugog 5 m po kanalu bi mogla biti problematična osim ako imate snažnije pojačalo plus kabele koji su dizajnirani za veće duljine (tzv. heavier gauge).

LAPTOP NA MIXETU?

Evo jedno pitanje za koje se nadam da vam neće biti preglupo da mi odgovorite na njega. Zanima me ako spojim laptop na miksetu i na ogromne zvučnike (na žalost ne mogu doznati prave vrijednosti, snaga i sl.) da li mi se išta može dogoditi sa laptopom i koliko to može biti opasno za njega.
Unaprijed hvala!!
Željko iz Zagreba
zack_zeljko (A) net.hr

ODGOVOR:
Niste naveli da li su zvučnici koje imate aktivni ili pasivni (iako iz navedenog pretpostavljam da su aktivni). Ako su pasivni, potrebno vam je još i izlazno pojačalo koje spajate na izlaz iz miksete. Ako su zvučnici aktivni, onda izlazno pojačalo nije potrebno (aktivni su zvučnici oni kod kojih svaki driver ima pripadajuće vlastito pojačalo, dok se ispred pojačala nalazi skretnica). Dakle, ako spojite laptop na miksetu i zatim na zvučnike, s laptopom se ne može ništa opasno dogoditi. Eventualno biste mogli oštetiti zvučnike (prvenstveno visokotonac) ako biste pretjerano odvrnuli volume kontrolu na mikseti, no to opet zavisi od konkretne situacije tj. konkretnih uređaja koje imate.

PREPORUKA ZA KUĆNO KINO?

Poštovani,
slažem kućno kino od slijedećih zvučnika: B&W 803 naprijed, B&W 805 straga, B&W HTM 3s centralni i B&W ASW 855 sub. Kupio sa Kimber kable TC 4 za stražnje zvučnike i TC 8 za prve zvučnike i centar. Da li sam izabrao dobre kable za spajanje zvučnika i koje bi mi pojačalo, procesor, dvd i cd predložili za kupovinu ? Hvala !
Pozdrav !
Marko
vladimir.kelemenic1 (A) vz.t-com.hr

ODGOVOR:
Slaganje sustava uvijek trebate započeti ovim redom: prvo zvučnici, zatim amplifikacija, zatim izvor zvuka i na kraju kabeli. U tom smislu, apsolutno je nemoguće dati odgovor na pitanje o kabelima dok još nemate amplifikaciju i izvor zvuka.