Pitanja i savjeti, ljeto 2004

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

AE ILI REGA

Poštovani,
nedavno sam nabavio Denon receiver DRA 455 (2x52 W na 8 Ohma) te DCD 755 CD-player, za slušaonicu veličine 20 tak m2. Da li su za slušaonicu te veličine pogodniji Bookshelf zvučnici (na stalku) ili samostojeći. Čitao sam vrlo povoljne kritike o Acoustic energy Aegis Evo One bookshelf zvučnicima (oko 2.180 kn) te Rega Jura samostojećim zvučnicima (oko 3.900 kn). Isplati li se po vašem mišljenju platiti navedenu razliku u cijeni za samostojeće zvučnike za navedenu konfiguraciju. Da li možete preporučitit neke druge zvučnike? Trenutno posjedujem samostojeće zvučnike Raveland nabavljene u Dobrom zvuku u Zagrebu, vrlo impresivnih karakteristika na papiru, koje zbog cijene od 1000 kuna za par, treba uzet s rezervom.
Hvala i s poštovanjem
Goran Trninić
gtrninic (A) hbor.hr

ODGOVOR:
Bilo da se odlučite za AE ili za Regu, u oba slučaja se radi o doista izvrsnim zvučnicima.
Tehničkim karakteristikama se nemojte uopće opterećivati, oni svakako nisu pokazatelj kvalitete zvuka.
Zatim, kažete da ste "čitali povoljne kritike o navedenim zvučnicima" – to je pogrešan pristup. Potrebno je da ih VI čujete, svakako ne želite kupiti zvučnike bez da ih VI čujete. Možda vam se uopće neće dopasti. Kao kada kupujete auto – sigurno ga nećete kupiti zato što ste negdje čitali pozitivne kritike o njemu, nego ćete otići u auto salon na probnu vožnju i na licu mjesta vidjeti da li vam se sviđa. Isto vrijedi i kod kupnje hi-fi uređaja.
Svakako morate uzeti u obzir da oba zvučnika imaju bas reflex otvor sa stražnje strane i potrebno im je dosta prostora od zidova – barem 50 cm, iako bi idealno bilo znatno više, minimalno 1 metar.
Svakako da je Jura kvalitetniji (i dvostruko skuplji!) zvučnik nego Evo one. Evo one će se fino uklopiti u sobu od 20 m2. Jura bi u sobi od 20m2 mogao imati pomalo iritantno naglašen bas (moje osobno mišljenje – vama to opće ne mora smetati, dapače može vam pasati!), no u svemu ostalom Jura će biti odlična kupnja.
Preporučam da kasnije nabavite i pojačalo koje će u stereo modu dati znatno više od receivera.

MANJAK BASA

Pozdravljam,

Imam B&W DM302 zvučnike kojima sam iznimno zadovoljan ali mora se priznat da im nedostaje basa. Planiram polako nadograđivati sistem do 5.1, i kako nemam baš novaca, najlakše bi mi bilo krenuti od Subwoofera koji sam planirao spojiti na izlaz od DVD-playera jer imam stereo pojačalo na koje ne mogu spojit subwoofer. DVD mi ima opciju kojom se u stereo modu može uključiti onaj .1 izlaz za subwoofer.
Soba mi je veličine oko 20m2 pa me zanima šta biste mi preporučili. Pošto ta dva B&W zvučnika (koji su koštali 1200kn) planiram ostaviti kao prednje zvučnike u budućem 5.1 sustavu ne znam ima li smisla davati za Subwoofer preko 800-900 kn.

Hvala
Damir iz Splita
the_damson (A) net.hr

P.S. - Ako ne znate određen subwoofer koji bi mi odgovarao, možete mi samo molim vas reći koliki promjer bas membrane bi bio pogodan, ili snaga...
Jos nešto, koje snage 5.1 pojačalo preporučate za B&W DM302 zvučnike, 91db, i mislim 100w snage.

ODGOVOR:
DM302 imaju visoku osjetljivost i ne morate se brinuti oko snage pojačala s kojim ćete ih upariti, sasvim dovoljno im je i pojačalo snage 20W po kanalu. Ukoliko nedostaje basa, poigrajte se s položajem 302-ica u prostoru – postavljene bliže zida, dati će više basa. No čuda u basu ne treba očekivati, jer to je ipak mala zvučnička kutija s malenom bas/srednjetonskom jedinicom.
Što se tiče subwoofera, za 800-900 kn svakako ne možete kupiti kvalitetan sub. Za te novce možete eventualno naći neki kvalitetniji rabljeni sub.
Alternativna je varijanta da, ukoliko na postojeće pojačalo možete spojiti dva para zvučnika, na njega spojite kao prednje npr. B&W 602.5 S3, uz koje neće biti potrebe za subwooferom, a DM302 stavite kao stražnje. Ukoliko niste teški ovisnik o dubokom basu, vjerujem da će vam se kao prednji dopasti i 602.S3 (za njih morate odvojiti novaca i za kupnju kvalitetnih stalaka, a ako imate DIY sklonosti možete ih sami izraditi).
Nemojte zaboraviti niti da DM302-ice nisu magnetski oklopljene, te ih nije pametno stavljati kao prednje blizu TV-a.

SAVJET ZA KUPNJU

Dobar dan.
Molio bih jednu malu preporuku:
Pojačalo do 2000kn. (Cambdrige,Onkyo,Yamaha...ili...???)
Pojačalo će biti spojeno na Sony CD-player i Jamo zvučnike.(Sluša se uglavnom rock&metal)
Još jedno malo pitanjce:
Šta mislite o kombinaciji Yahamaha ax-396 pojačalu, Jamo e620 zvučnicima, marantz cd4000 cdplayeru?
Hvala puno na razumijevanju!
Ante Jurić M.
antejm (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Od navedenih pojačala (Yamaha, Cambridge, Onkyo), prednost dajte Cambridgeu. Drugi sustav koji je naveden predstavlja solidan izbor u budget klasi, iako za te novce može i bolje.

NEZADOVOLJSTVO ZVUKOM

Bok!!
Imam komponente NAD c320BEE i Marantz cd player + Mission M73 zvučnike, no nisam zadovoljan sa zvukom.
Mislim da je problem u zvučnicima. Uglavnom slušam rock i blues,a prostorija je mala, stoga tražim neke manje zvučnike. Svi mi uglavnom preporučuju JM-lab Chorus 706 S. Što mislite o toj kombinaciji? Tražim detaljniji i dinamičniji zvuk. Imate li neki drugi prijedlog??
Zahvaljujem unaprijed
Dino Avdić
dinoa_dbk (A) hotmail.com


ODGOVOR:
Niste naveli gornju granicu novaca koje ste spremni dati, niti dimenzije slušaone. Niste naveli ni potencijalne kandidate za kupnju. Odgovor nije lagan. Na tržištu postoje stotine različitih zvučnika koji bi vam se mogli svidjeti.
Svakako poslušajte Acoustic energy Aegis evo One i Dynaudio audience 42. Navedeni zvučnici pripadaju različitim cjenovnim kategorijama, različito (ali ODLIČNO) zvuče i dobro će se uklopiti u navedeni sustav. Na vama je da oba zvučnika poslušate u vlastitom sustavu i sami ocjenite. Imajte na umu da je navednim zvučnicima potrebno barem 50 cm od stražnjeg zida.
Poslušajte Chorus 706S u vlastitom sustavu kako biste provjerili opravdanost tuđih prepuruka.

ONKYO SERVIS?

Poštovani,
moj problem je pronaći ovlašteni servis Onkyo receivera u Zagrebu. Svi me upućuju na servis Silnica d.o.o, ali oni to više nisu (provjereno).
Unaprijed hvala,
Olivera Lončarić
olivera.loncaric (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Nazovite uvoznika (Audio art), oni će znati.

TIPKA ZA CASIO

Poštovani,

Bio bih Vam veoma zahvalan ako bi mi pomogli informacijom i naravno ako se to pitanje uopće može svrstati u rubriku SAVJETI, Gdje bih mogao kupiti F-tipku za sintisajzer CASIO CTK-541?
Uz dužno poštovanje-hvala na pomoći,
Ivica Vetma
ivetma (A) inet.hr

ODGOVOR:
Obratite se ovlaštenom Casio servisu. Ako ne znate gdje se servis nalazi, obratite se dućanu koji drži Casio instrumente i zamolite ih za broj telefona servisa. Uživajte u svirci!

DVD PLAYER

Želim kupiti DVD player za kućno kino. Taj DVD bi uz filmove koristio za reprodukciju audio CD-a. Obzirom da već posjedujem receiver Yamaha RXV-2095, a i prijašnji je CD-player (riknuo od starosti) bio yamaha, ja bih opet uzeo yamahin proizvod. Izbor je pao na YAMAHA DVD S530. Zanima me da li taj dvd (novi, kupljen u ovlaštenoj trgovini) ima zaštitu po regijama, ako ima kako je preskočiti? Također bi me zanimale njegove audio karakteristike kod reprodukcije CD-a.
Unaprijed hvala na odgovoru
Ratko
ratko.ozeg (A) ht.hr

ODGOVOR:
Naveden player će biti solidan izbor. Što se tiče njegove reprodukcije CD-ova, ona je solidna, iako i dalje vrijedi pravilo da je za kvalitetnu reprodukciju cdova potreban dedicated cd player. No sve ovisi o tome koliko visoke kriterije imate. Dakle, unutar istog cijenovnog razreda, cd player će CD-ove svirati bolje od DVD playera. Za ostale informacije najbolje da se obratite distributeru.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani,
Lijepo Vas molim za savjet.
Useljavam u stan koji ima dnevni boravak od oko 40-tak kvadrata i planiram nabaviti plasma TV. Budući da bih zaista htio imati zvučnike koji će mi pokrivati i kućno-kino potrebe, ali i glazbene potrebe lijepo vas molim da mi sugerirate par zvučnika koje biste mi preporučili s obzirom na navedene stavke. Napominjem da cijena (osim ako nije too much ekstremna!) ne bi trebala biti problem (od 5-7.000 kn za 5 zvučnika) ali, neovisno od toga, prefeririram pristup value/money. Slušam uglavnom mainstream glazbu.
Srdačan pozdrav
Nikša Sviličić
niksa.svilicic (A) proactiva.hr

ODGOVOR:
Teško je ovako napamet nešto konkretno preporučiti. No opet, s obzir na navedene novce, prvo što se nameće su Wharfedale Diamondi koji slove za best buy svoje klase. Kao prednje možete dakle uzeti Diamond 8.4, Diamond Centar, Diamond 8.3 kao stražnje, plus obavezno subwoofer.
Ali – s obzirom na doista veliku sobu, radije bismo vam preporučio drugu, na žalost i nešto skuplju varijantu. Radi se o zvučnicima Athena koji će se prema svojim gabaritima vrlo vjerovatno bolje uklopiti u sobi od 40m2. Kao prednje stavite AS-F2, zatim centralni C-1, kao stražnje stavite AS-F1, plus subwoofer.
No, postoji i niz drugih, različitih varijanti. Svakako obiđite dućane i pogledajte (i poslušajte!) što je u ponudi.

VRTEK

kKje je vaše mišljenje o zvučnicima VERTEK (nadam se da sam dobro napisao)?
Zahvaljujem unaprijed!
Pozdrav, Nenad
anaks (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
PretpostavljamO da se radi o zvučnicima Vrtek. Ovisi za koju namjenu ih trebate. Ako na njima želite slušati glazbu, savjetujem da potražite nešto drugo. Za kućno kino predstavljaju odličan omjer cijena/kvaliteta.

PRORAČUN KABELA?

DA LI POSTOJI NEKA ŠIFRA ZA PRORAČUN KABLOVA ZA OZVUČENJE
RECIMO DUŽINA PUTA SNAGA
OZVUČENJE NA 10O VOLTI
KOJI JE KABAL EKONOMIČAN ZA AKTIVNE ZVUČNIKE
UNAPRED HVALA,
BATO
bj (A) cg.yu

ODGOVOR:
Budući da imate aktivne zvučnike, to znači da će kroz kabel od cd playera (ili nekog drugog izvora zvuka, nije bitno) do zvučnika ići linijski signal, tj. signal male snage. Pojačavanje signala se vrši unutar samih zvučnika budući da su pojačala u njima (to su aktivni zvučnici), tako da se uopće ne morate brinuti oko snage kroz kabel.
Nadalje, jedina univerzalna šifra za kabele jest - što kraći kabel, to manja izobličenja u zvuku. Duži kabel, lošiji zvuk.
Što se tiče ekonomičnosti kabela, obiđite hi-fi dućane i pogledajte što je u ponudi i što bi za vaš džep bilo ekonomično.
Kabel koji vama treba, to je vjerovatno klasičan linijski kabel kvadrature 0.18-0.35 mm kvadratnih (to je površina "žive" žice koja je unutar pletenice, tj. mase) s time da veća kvadratura ne znači nužno bolji zvuk.

BOGATIJA ZVUČNA SLIKA?

Dobar dan!
Molio bih Vas za pomoć. Posjedujem pojačalo Harman/Kardon 610 i zvučnike Infinity refrence 1i, uz Marantz 48 CD player. Zadovoljan sam sa sustavom, ali bih pokušao krenuti prema stvaranju malo bogatije zvučne slike (prvenstveno za gledanje filmova). Pošto sam dosta ograničen što se tiče novaca, pokušao bi, ako je to uopće moguće i koliko-toliko pametno, spojiti aktivni subwoofer na pojačalo (jer ima 2 x 2 kanala po 45 Wati). Da li bi to rezultiralo ičim (osim eventualnim pregaranjem pojačala)? Ako to ima smisla, koji bi mi model subwoofera (cijenio bih također i marku i jačinu) bio dovoljan za prostoriju od cirka 15-ak kvadrata.
Rezervna opcija (koja bi se možda, ali samo možda) mogla ostvariti je da uzmem receiver HK AVR 130 (iako bih više volio 230). Za početak bi sustav koristio za gledanje filmova (i muzike, naravno) u stereo modu, sa gore navedenim zvučnicima. Koji bi subwoofer (manje snage i nižeg cjenovnog ranga) imao smisla? A i kad budem uzimao centralni zvučnik, koji bi pasao u ovakvom sustavu (znam da je on puno važniji od satelita pa za njih ni ne pitam)? I još jedna stvar. Uvijek me muči to što je impendancija ovih zvučnika koje imam 6 Ohma, a podatci za skoro sve receivere i pojačala su za zvučnike na 8 Ohma. Da li bi radio li HK AVR 130 (ili 230) sa ovim zvučnicima koje imam a da je recimo centralni sa drugom Ohmažom? I iskreno da vam kažem, malo sam vidio zvučnika na 6 Ohma.
Unaprijed puuuuno hvala.

Dario iz Zadra!
vtrgovina (A) tankerkomerc.hr

ODGOVOR:
Podosta pitanja, odgovoramo redom.
Prvo pogledajte da li navedeno pojačalo ima PRE-OUT izlaz na koji biste mogli spojiti subwoofer. Samo pripazite da glavni kanali na pojačalu ostanu aktivni dok je PRE-OUT u uporabi. Ako postoji takva opcija na pojačalu. Pogledajte što piše u uputstvima.
U suštini možete spojiti aktivni subwoofer na integrirano pojačalo, ne bi trebalo ništa pregoriti.
No najvažnije je ipak da ne bi bilo pametno u sobu veličine 15 m2 staviti subwoofer. Bas će biti mutan, zamagljen, nedefiniran i neugodan za slušanje.
U tom smislu, ako niste zadovoljni basom, pametnije je kupiti nove zvučnike, zvučnike s većom bas/srednjetonskom jedinicom.
Ili uložite malo vremena i strpljenja, te se poigrajte s položajem zvučnika u prostoru. Ako nedostaje basa, približite zvučnike stražnjem zidu i osluškujte razliku u basu.
Što se tiče impedancije, tu se treba držati uputstava proizvođača. Kod većine receivera u nižoj klasi svih pet zvučnika moraju biti impedancije 8 Ohma. No osobno znam nekoliko ljudi, koji se tih uputstava ne drže strogo, te su spojili prednje zvučnike od 4Ohma, a ostali (centrali i stražnji) su 8Ohma, i to već godinama imaju tako spojeno i nikad se ništa nije dogodilo. U praksi sve zavisi od pojačala do pojačala (tj. receivera). No ponavljam, najpametnije je držati se uputstava proizvođača.
Što se tiče centralnog zvučnika, važno je da on bude ne samo od istog proizvođača kao i glavni prednji zvučnici, nego je preporučljivo i da budu iste serije (iznimke od tog pravila naravno postoje).

NABAVA OTPORNIKA?

Poštovani,
da li možda znate gdje se u HR (ili u susjednim državama) mogu nabaviti audiofilski kondenzatori i otpornici?

Unaprijed zahvaljujem,
Beno
bentom (A) net.hr

ODGOVOR:
Potražite ih u Dobrom zvuku ili Subiju.

CD STALAK

Pozdrav!
Evo, danas sam nešto uređivao i s malo materijala, nešto starog, nešto novog, sklepao sam nešto. pogledajte na fotografiji moj improvizirani cd stalak. jedan prijatelj koji je maloprije izašao iz moje sobe kaže da je to mali svemirski brod.
Pozdrav,
Jimmy
dsl (A) epn.baSAVJET ZA KUPNJU

Poštovani

Namjeravam kupiti AV receiver Harman/Kardon AVR 230. Zanima me koji bi zvučnici (za početak samo prednji) najviše odgovarali uz njega. Soba za slušanje je pravokutnog oblika, veličine 15 m2. Zvučnici bi trebali biti samostojeći, s cijenom do 4000 kuna. Namjeravao sam kupiti Mission M 74 ili JM Lab Chorus 714 S, a može i nešto od Kef-a. Možete li mi preporučiti neke zvučnike u tom cjenovnom razredu?
Unaprijed zahvalan na savjetu i odgovoru,
Darko
ss-slatina-501 (A) skole.htnet.hr

ODGOVOR
Za sobu od 15m2 je namijenjen tzv. bookshelf zvučnik! Javite se s novim kandidatima za kupnju.
Mission M74 više nije dostupan na tržištu, zamijenjen je novom serijom Mission zvučnika (osim ako ćete M74 negdje kupiti rabljene ili ako su u nekom dućanu ostale zalihe od ranije).

KUĆNI STUDIO

trenutačno sam u izradi kućnog studia u kojem bih smjestio bubnjeve i odrađivao sve druge vrste snimanja (gitare,vokali...),zanima me vaš prijedlog kako da izgradim prostoriju kojih 3m2 s kojim materjalom i načinom izrade da bih dobiju akustiku u sobi i zvučnu izolaciju prema van..ja sam pomislio napraviti duple zidove od knaufa,prazninu napuniti mineralnom vunom,na unutarnje zidove staviti stiropor a na njega spužvu...da li sam blizu?,molim vas za pomoć...s poštovanjem
Igor
igor.perekovic (A) sk.htnet.hr

ODGOVOR
Odgovor nije jednostavan. Što se tiče izolacije, na dobrom ste putu. Što se tiče akustike prostorije, možete uvijek pokušati s izradom apsorbera (npr. Izrada apsorbera), no opet u praksi ćete manje pogriješiti s montiranjem difuzora.
Također, za nastanak kvalitetne studijske snimke (između ostalog) je potrebna i poveća prostorija, kao što se uvijek preporuča i da tretman napravi profesionalni akustičar.
Možda i najvažnije od svega, besmisleno je, na žalost, akustički tretirati prostoriju veličine 3 m2. Ne vidim kako bi uopće bubnjevi mogli stati u prostoriju od tri kvadrata. Ako pogledate koji su gabariti flortoma, tomova, doboša, bas bubnja, činela, plus stolac, plus mikrofoni i pripadajući stalci, to baš i nije moguće.
Sretno!

DODATAK ODGOVORA

Savjeti, dodatak odgovora za MORANU.
Savjetovao bi da ukoliko ima mogućnosti pored odmicanja zvučnika od zida da pokusa naći negdje šiljke za zvučnike jer ce u tom slučaju dobiti jos 100 % na kvaliteti zvuka dobiće prirodan i odrezan bas, izražene srednje tonove koji daju osjećaj slobode tona. Sa šiljcima na zvučnim kutijama zasigurno se gube sve podmukle tutnjave basa, iz svog iskustva najgora solucija je da zvučnik lezi cijelom površinom na podu ili negdje na regalu ili nekom stalku na zidu.
dsl (A) epn.ba