PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

DC OFFSET

Poštovani,

nedavno sam nabavio vintage receiver Yamaha CR-620 u mint stanju. Testirao sam DC offset na priključcima za zvučnike i mjerim oko 2 mV na jednom kanalu i oko 4 mV na drugom kanalu. Znam da bi idealno bilo 0 mV, ali mislite li da bi trebalo izvršiti podešavanje ili se može tolerirati? Service manual kaže da je DC offset 8 mV. Također, pokazivač frekvencije FM tunera je pomaknut za 0,2 Mhz.

Inače, receiver zvuči odlično, ispuhan je i ne vidim curenje kondenzatora.

Možete li mi preporučiti pouzdanog elektroničara koji se bavi servisom vintage uređaja koji bi po potrebi mogao dodatno testirati receiver i izvršiti potrebna podešavanja?

Lijep pozdrav,
Goran

ODGOVOR:
Generalno govoreći, poželjno je da DC offset bude što niži, no ovdje se radi o premalim i zanemarivim odstupanjima. Čak i kada biste DC offset na oba kanala uspjeli dovesti na nulu (ili na 8 mV, kako piše u service manualu), pitanje je da li ćete moći čuti ikakvu razliku/promjenu u zvuku.

LAT INTERNATIONAL

Poštovani,

vidim da ste davno recenzirali kablove LAT International, pa me interesira postoji li ta američka firma još ili ne, jer na njezinu web stranicu nikako ne mogu upasti i gdje se najlakše još mogu nabaviti neki primjerci njihovih kablova?

Lp,
Frano

ODGOVOR:
Vlasnik LAT Internationala je prije par godina otišao u mirovinu, a firmu je ugasio. Iste kabele možete probati nabaviti u second handu, a i npr. putem stranica Audusa ili Mackenziehifi, uz napomenu da, sudeći po fotografijama, kabeli s prvog linka nisu svi tvornički terminirani.

PREKID U ZVUKU

Pozdrav,

živim u Rijeci. Imam Dual 621 gramofon koji je spojen na predpojačalo, a predpojačalo na glavno pojačalo stari Akai. Naime, problem je što na momente kabeli koji izlaze iz gramofona, tj. činčevi koji ulaze u predpojačalo mi prestane zvuk na lijevom zvučniku (zvučnik je u redu, jer kad stavim CD nema tih problema) i onda malo zadrmam kabele opet se vrati zvuk, ili koji put moram odspojit i ponovo spojit konektore u obliku bananice. I sad me zanima da li se to može nekako očistiti ako su činčevi u pitanju? Ili ako je prekid u kabelu samog gramofona gdje bi to u Rijeci mogao zamijenit? Za Zagreb znam, ali mi je to za sada predaleko da idem.

Molim vas savjet,
pozdrav,
Ivica iz Rijeke

ODGOVOR:
Ovo ukazuje na problem ili s kabelom koji se nalazi između gramofona i pretpojačala (možda je oštećen i treba ga zamijeniti) ili na problem s lošim spojevima (hladan lem) na strani pretpojačala i/ili gramofona. Problem se lako da riještiti, odnesite uređaje na servis. Servis u Rijeci ćete naći tako da u tražilici upišete "RTV servis Rijeka" ili "Servis elektronike Rijeka".