PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ZAHVALA

Zahvaljući vama i vašim tekstovima sve investicije sam prebacio u ploče namjesto opreme, kablova i sl., puno hvala, preporodio sam se....
Lp,
Mario, Rijeka
miex (A) ri.htnet.hr

DENON & JBL

Poštovani,

imam Denon avr x2000 i JBL TLX6 sistem, nov sam u svetu pojačala i zvučnika pa sam hteo od vas mišljenje i savet da li je ovo dobra kombinacija. Hteo bih da napomenem da uglavnom slušam muziku s CD playera Sony CDP-XE220 i s računara (u flac formatu), prostorija je oko 35 m2, generalno sam zadovoljan zvukom, ali kada je u pesmi naglašen bas tada pri glasnijem slusanju kao da se čuje brundanje, to me pomalo iritira pa me interesuje da li je JBL LX44 bolji izbor (može i neka vaša preporuka za zvučnike do 200 eura).

Unapred zahvalan na odgovoru,
Zoran
vujicz (A) gmail.com


ODGOVOR:
Za navedene probleme bismo prst uprli u (pogrešan) smještaj zvučnika, koji su premalo razmaknuti, stoje preblizu zida, plus blizina ormara, kao i podloga na kojoj zvučnici stoje (komoda stvara dodatne rezonancije). Zvučnike izvucite maksimalno van, prema rubu crne komode na kojoj stoje. Lijevi zvučnik probajte barem malo udaljiti od crnog bočnog ormara. Zvučnike bi trebalo postaviti na šiljke ili neku drugu podlogu koja će ih izolirati od komode. Za probu zvučnike maknite s komode i postavite ih na pod, ispred televizora - poslušajte razliku u zvuku. Također, zarotirajte CD player i receiver - receiver neka stoji na CD playeru, ne obratno. Na taj ćete način receiveru omogućiti bolje hlađenje i duži radni vijek, a receiver će svojom masom dampirati CD player.

KAPPA INFINITY 4001

Pozdrav,

treba mi mali savet. Dobio sam ponudu za Denon dra f107 i dcd f107 s Infinity 4001 kutijama, u paketu za 290 evra. E sad, te kutije su stare oko 25 godina, pa me interesuje s kakvim kvalitetom su pravljene, šta njima predstavlja 25 godina (kapiram da tu ima mnogo raznoraznih faktora, ali mislio sam onako generalno), a ne mogu da nađem nešto opširnije po netu o njima. Na oko, spolja, izgledaju vrlo očuvani i kutija i drajveri (nisam video unutrašnjost, tako da to ne znam). Nisam ih jos poslušao, za koji dan ću, ali se bojim da neću primetiti možda neku falinku pošto sam totalno nov u hi-fi svetu. Na šta bih trebao da obratim pažnju prilikom preslušavanja?

I još nešto, kako se ti zvučnici slažu s DRA f107 i DCD f107?

Hvala u napred na vašem odgovoru.
S poštovanjem,
Lazar Jovanović
lazar.jovanovic09 (A) rgf.rs

ODGOVOR:
Obično ne preporučamo kupnju više uređaja istovremeno, pametnije je ići step-by-step, osim ako se radi o slaganju prvog Hi-Fi sistema. Uređaje prije kupnje trebate vidjeti i isprobati uživo, kupnja putem slika s interneta predstavlja rizik. Obratite pažnju da li potenciometar za glasnoću krči pri promjeni glasnoće, u kojemu su stanju zvučničke jedinice, da li CD player bez problema učitava diskove, koje papire o uređajima posjeduje prodavatelj itd. Ne zaboravite kupiti i kvalitetne zvučničke stalke (po visini niže od standarda).

LTC ZVUČNICI?

Pozdrav,

htio sam pitat za zvučnike LTC v7b sa Electronic star internet kupovine, ima li tko saznanja jel to valja što? Nisam audiofil, ali volim puno basa ne tupog zvuka a da nisu skupi zvučnici za prostor 50 m2. Uglavnom sad imam kućno kino LG, a htio bih bolji zvuk, neka preporuka uglavnom zvučnici podni samostojeći do 1500 kn.

Hvala!
Lp,
Tihomir
tihomajst123 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne. Od navedenih zvučnika ne očekujte senzacije. S jedne strane, imate velik prostor (50 m2) koji traži velike podne zvučnike; s druge strane, budžet je izrazito nizak. Varijanta A: strpite se i uštedite veći iznos, za koji gledajte minimalno duplo skuplje podne zvučnike (rabljene?). Varijanta B: ukoliko je budžet fiksni, kupite te zvučnike s oprezom. PS: imate li pojačalo s kojim ćete pogoniti te (ili neke druge) zvučnike?

DEMAGNETIZACIJA CD PLAYERA?

Poštovani,

molim vas za pomoć jer sam napravio glupost. Odličan CD player Onkyo DX-6850 radio je bez greške dok ja biser nisam napravio rack i player je završio blizu zvučnika. Sada nakon par mjeseci praktički ni jedan cd ne odsvira kako treba. Pretpostavljam da se namagnetizirao i da je to problem. Molim savjet kako da riješim nastali problem.

Unaprijed hvala!
Arpad Banov
Pula
arpadbanov (A) gmail.com

ODGOVOR:
Gramofon postavljen blizu zvučnika bi mogao biti problem, isto se ne odnosi na CD player. Što znači ni jedan CD ne odsvira kako treba? Vratite CD player na staro mjesto, koje su razlike? Ne učitava CD-ove dobro ili je zvuk drugačiji? Ako više ne učitava CD-ove dobro (isto je ranije radilo bez problema?), razmislite o odlasku na servis. Ukoliko je zvuk drugačiji, to je zato jer podloga na kojoj CD player stoji utječe na zvuk istog.

VJEŠANJE ZVUČNIKA

Poštovani,
da li je moguće zvučnike Sony ss-f6000p objesiti na zid???
Lp i hvala na pomoći.
Helena
helic200 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Na koju visinu želite postaviti te podne zvučnike? Možete ih na zid spojiti s npr. L profilima (ima ih u svakoj željeznariji), vijke s jedne strane ubacite u dno zvučnika, s druge strane L profil spojite na zid s tiplama. Možda će biti potrebno da isto učinite i s gornje strane zvučnika (zbog stabilnosti). Ukoliko ne želite zabijati vijke u zvučnike, možete nabavite neke kvalitetnije zidne stalke/nosače za zvučnike, koje bi zbog stabilnosti bilo potrebno postaviti ispod zvučnika, kao i s gornje strane.
Da li se realizacija vaše ideje preporuča? Ne. Ispravan smještaj zvučnika u prostoru je iznimno važan. Na ovaj način ćete intervenirati u kvalitetu zvuka, tj. na frekvencijsku krivulju zvučnika. Pitanje je kakav ćete zvuk s tom intervencijom dobiti. Zvučnik je ovisan od njegove interakcije s podom, a uzdizanjem zvučnika od poda ćete odrezati bas područje.