PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

POBOLJŠANJE KVALITETE ZVUKA

Zdravo,

imam nekoliko dilema u vezi mog trenutnog audio sistema. Trenutno imam integrirano pojačalo NAD C 370, cd player Marantz CD 6000, FM tuner Onkyo Integra T-4711, DVD player Pioneer DVD-656 i zvučnike Mission M74. Svaki komad je u proseku star 12-13 godina, ali su odlično očuvani. Prostorija je 25 m2 (6.2 x 4 m). Soba je vezana s kuhinjom i od tih 25 m2 na kuhinju otpada 5 m2 (kuhinja na slici dolazi sa leve strane). Soba nije ječna.

Zvučnici su na 18 cm od stražnjeg zida i po 1 metar (desni zvucnik) i 1.2 metara od bočnih zidova (levi zvučnik), a razmak između zvučnika je 2.4 metara (od centra do centra visokotonaca). Zvuk trenutnog sistema je toplijeg karaktera, ovakav topliji zvuk mi odgovara.

Najviše slušam jazz, blues i rock. Želim da investiram u poboljšanje kvalitete zvuka. Ona na čemu bih investirao su zvučnici.

Trenutni sistem i nema nekih velikih mana. Iste komponente sam upario i s B&W CM5, zvučile su malo preciznije (čistije), s malo više detalja, toplina zvuka je bila identična, bas (duboki) je bio slično reprodukovan, ali zato sredni i visoki su bili s malo više detalja. Nešto slično se desilo i sa Sonus Faber Chameleon B. Sonus Faber Venere 1.5 ili 2.0 nisam dosad probao u sistemu, a isto tako i Monitor Audio GX 100 i PSB synhrony two. Znači od novih zvučnika očekujem malo više detalja i normalno toplina bar identična kao kod Mission M74.

Dilema u ovom trenutku je između Sonus Faber Venere 1.5, Sonus Faber Venere 2.0, Monitor Audio GX 100 ili PSB Synhrony 2 (samo ovi su samostojeći). Moje mišljenje je da ovi gore nabrojani zvučnici (Sonus Faber Venere 1.5 i 2.0, Monitor Audio GX 100 i PSB Synhrony two) bolje bi zvučili od B&W CM5 u mojoj kombinaciji.

Nešto što nemam u kombinaciji je DAC, pa želim da ga nabavim. Dilema je između NAD C 510, NAD M51 ili NAD D 1050. Isto tako zamolio bih vas za savet u vezi izbora DAC (razume se, može i bilo koji drugi koji po vašem mišljenu bi odgovarao). U ovom slučaju Marantz ili Pioneer bi bili samo transport. Zadnjih nekoliko dana na ovu temu imam i dilemu oko Cambrige Audio CXN mrežnog plajera, digitalnog predpojačala, no ujedno i DAC.

Ukoliko smatrate da treba da promenim neki drugi deo sistema (a ne zvučnike), bio bih vam zahvalan na savetu.

Unapred hvala za Vaše mišljenje koje iskreno cenim.
Pozdrav,
Nikola Nikolovski, Skopje
nikola.nikolovski (A) fenix555.mkODGOVOR:
Imate pogrešno postavljen sistem (tj. zvučnike) u prostoru. Pravilan smještaj zvučnika je od krucijalnog značaja, te ima velik utjecaj na zvuk sistema. Svakako uklonite komodu koja se nalazi između zvučnika, a televizor koji se nalazi između zvučnika postavite na zid. To neka vam bude prvi korak prije ikakve kupnje novog Hi-Fi uređaja.
Nadalje, razmak između zvučnika je prevelik. S ovako razmaknutim zvučnicima slušate lijevi i desni kanal, umjesto da slušate ono što se nalazi između njih (tj. stage). Primaknite zvučnike bliže jedan drugome na udaljenost 200 do 210 ili 220 cm. Eksperimentirajte. Blago zaokrenite zvučnike prema unutra. Pri slušanju zatvorite vrata koja se nalaze bočno od lijevog zvučnika; kada su ta vrata otvorena, bas će kroz njih pobjeći van iz slušaonice.
Ukoliko tražite više čistoće i detalja u zvuku sistema, probajte neke od ovih stvari: skinite grill sa zvučnika i poslušajte da li ima razlike u zvuku (link); postavite zvučnike na metalne šiljke i poslušajte ima li razlike u zvuku; kupite (ili u DIY varijanti izradite) rack, te svaku komponentu postavite na zasebnu policu unutar racka; postavite šiljke ispod uređaja i poslušajte da li ima razlike u zvuku (link).
Ukoliko nakon svih gore navedenih radnji i dalje poželite kupiti novi uređaj, nabavite nove zvučnike (od svih komponenti unutar Hi-Fi sistema, promjena zvučnika daje najveće rezultate/razlike u zvuku sistema). Pritom idite u pravcu podnih zvučnika. Odabir zvučnika ovisi o vama, tj. u kojem pravcu želite ići. Primjerice, Monitor audio (generalno) ima otvoreniji i detaljniji zvuk, dok PSB (generalno) ima nešto topliji zvuk.

BOOMY BAS

Poštovani!

Ako mogu upitati nešto na ovaj način, a to je slijedeće: imam CD player Cambridge 540cv2 i CA 740a integrirano pojačalo, htio bih zvuk dići na višu razinu, koristio bih 540c kao transport, a kupio bih neki vanjski DAC, pa bih vas molio da mi preporučite neki DAC do 5000 kna. Znam da bi dobar bio CA DAC Magic Plus, ali postoji li nešto bolje u ovom cijenovnom rangu?

Usput mijenjao bih i zvučnike, ali ne odmah, pošto imam Kef iq50, a soba mi je 15-ak kvadrata tako da mi je bas malo boomy, tako da imam malo zamućen zvuk, koje bi mi bookshelf zvučnike preporučili u rangu do 5000 kuna? I još jedno pitanje: ide li Bowers wilkins s Cambridge audio, točnije 685s2, 686s2, pošto im je cijena pristupačna? Inače slušam jazz, rock akustične stvari, također i pop, volim da je zvuk otvoren i čist, sa dovoljno zraka između instrumenata, dobrog basa i malo topline.

Unaprijed zahvaljujem i Lp,
Frenky
frenkmareli (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ako se odlučite za kupnju novog uređaja, uvijek idite step-by-step. Ne kupujte dva uređaja istovremeno (u konkretnom slučaju DAC i zvučnike). Ako imate problema s prenaglašenim basom i zamućenim zvukom, kupnja DAC-a isti neće riješiti. Soba je najvažnija (temeljna) karika sustava. Točnije: soba, njezina akustika, dimenzije (kubikaža!) sobe, interakcija zvučnik/soba, tj. smještaj zvučnika u prostoru. Ako imate problema s prenaglašenim bas područjem, pomičite zvučnike dalje od zidova (prvenstveno bočnih). Ako se fotelja iz koje slušate sistem nalazi blizu zida, odmaknite fotelju dalje od zida. Ukoliko bi i dalje postojao problem s prenaglašenim basom, prodajte postojeće zvučnike, te nabavite bookshelf zvučnike ili neke manje samostojeće.

POZDRAV IZ NIŠA

Pozdrav redakciji Audio pulsa i posebno Gospodinu Marku Pecotiću. Ja sam Vlada iz Niša i odmah da kažem nisam audiofil, ali poznajem dosta audiofila pa sam i ja nekako uvučen u tu priču. Ono zašto vam pišem je iskrena pohvala vaseg audio vodiča (link, link, link). On mi je bio potvrda 100 posto nečeg što sam uviđao i sam, a nisam umeo da kanališem u svom svetu u koji sam zagrizo debelo (navukao se).

Pozdrav i želim vam puno daljeg uspešnog rada.
Vlada
vlada.pajevic (A) gmail.com

KUPNJA SUBWOOFERA

Poštovani,

koristim par Kef C5 zvučnika kao stereo sistem koji su spojeni na AV receiver Yamaha RX-V377. Razmišljam o kupnji subwoofera Kef Kube-1, pa me zanima koliko je to uopće kompatibilno u smislu razilaženja tonova odnosno da li će subwoofer dominirati ili će se uklopiti u postojeći sistem?

Soba nije velika, 10-12 kvadrata i jedan dio je pod kosinom tako da ne mogu govoriti o nekom akustički savršenom prostoru. Relativno sam zadovoljan postojećim sustavom, ali možda bih subwooferom obogatio ukupni zvuk i dojam. Unaprijed se ispričavam jer sam skoro pa laik u svemu tome tako da nemojte zamjeriti ako sam se u nečemu krivo izrazio ili ako je moje pitanje banalno ili još gore glupo. Dodao bih samo da bih sistem koristio više za gledanje filmova nego muzike, ali posluša se i neki dobar cd ponekad.

Eto nadam se vašem odgovoru i čekam savjet ili sugestiju te unaprijed zahvaljujem.

Srdačan pozdrav,
Matija Barilić
mbarilich (A) gmail.com

ODGOVOR:
U sobu te veličine nije preporučljivo postavljati subwoofer.

ZVUČNIČKI KABEL KROZ MAGNETE

Poštovani,

radi skrivanja zvučničkog kabela iza čeličnih zvučničkih stalaka (Rondo Slant), na stalak (od vrha stalka do poda) sam "zalijepio" ukupno 8 magnetića s probušenim rupama te kroz njih proveo zvučnički kabel. Pitanje je: šteti li magnetsko polje tih malih magneta kojoj od komponenata?

Ne radi se o skupim komponentama, sve je to osrednja vintage oprema (izvor AT95e na Technicsu SL-D3, pojačalo Sanyo DCA30 i zvučnici Tamon), ali ne bih volio niti štogod oštetiti. Na zvuku nisam primijetio baš nikakve promjene.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Vedran S.

ODGOVOR:
Manji dio signala putuje po vodiču kabela, a veći dio signala putuje kroz magnetski val. U teoriji, kabele ne bi trebalo postavljati blizu radijatora, metalnih stolica, željeznih rackova i sličnih stvari koje rezultiraju lošom interakcijom između metala i kabelskog magnetskog polja. Trebalo bi i izbjegavati polaganje kabela u različite metalne oklope (zbog povećanja otpora kabelskog vodiča). U praksi, možete stvari ostaviti kakve jesu ako u zvuku niste uočili nikakve promjene.