PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro HR4724020061100468644, opis plaćanja donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

TERMINIRANJE?

Poštovani,

prema vašem savjetu, kupio sam QED silver anniversary XT bulk kabele. Nastavno pročitanim člancima na Audio pulsu, pretpostavljam da bi bilo dobro terminirati kablove. Zanima me na koji način bi bilo najbolje terminirati (vilice i banane ili samo banane) te gdje je najbolje u Zagrebu to napraviti? Ili mogu i sam to napraviti (u tom slučaju bi zamolio preporuku gdje kupiti i koje banane i vilice)?

Puno vam hvala.
Robert
rbarisic (A) kpmg.com


ODGOVOR:
Banane ili vilice? Navojne ili nenavojne banane? Bakreni ili rodijumski konektori? Fiksnog odgovora nema, o toj tematici možete čitati na ovom linku.
Možda najbolje da kupite QED banane koje na sebi imaju dva šerafa (slika iznad). Da, zvučnički kabel možete terminirati sami. Pažljivo ogulite nekoliko centimetara na svakom kraju kabela dok ne dođete do gole žice. Krajeve gole žice sfrkajte. Na banani odšerafite vijke kako bi žica mogla ući u bananu. Ubacite žicu u bananu te zategnite vijke.

STRUJNI KABEL?

Poštovani,

imam pitanje u vezi strujnog kabela. Imam pojačalo Marantz PM-4001 i razmišljam o tome da zamijenim strujni kabel. Pošto to pojačalo spada u neku mid kategoriju pitam se da li će to imati smisla i da li će dati ikakav rezultat? Hvala puno na odgovoru.

S poštovanjem,
Tomislav
tklaic (A) gmail.com

ODGOVOR:
I da i ne. Postoje stvari koje imaju prioritet i važnije su od strujnih kabela (npr. akustika prostorije). S druge strane, zašto ne? Pod uvjetom da strujni kabel možete probati prije kupnje i sami se uvjeriti da li ima ili nema napretka u zvuku.

BRUM IZ POJAČALA

Pozdrav i hvala unapred.

Da počnem: moj problem je verovatno jedan od najčešćih problema ljubitelja muzike a to je BRUM koji kao kamičak u cipeli. Vremenom smeta sve više. Posedujem lampaško pojačalo i predpojačalo. Snagaš je push-poll snage 30W u A klasi. Pre izvesnog vremena sam nabavio kutije Orbid sound jupiter. Rezultat je bio iznad mog očekivanja (s obzirom na relativno nisku cenu). Kada se posle nekog vremena pojavio brum, čovek koji je pravio pojačalo ga je uzeo i izmenio sve elektrolite i još po neku sitnicu i na merenju je došao do vrednosti na jednom kanalu nešto malo iznad 1mv a na drugom ispod 1mv. On tvrdi da po tim vrednostima brum ne bi smeo da predstavlja problem i da je on kod mene izražen zbog kutija koje su veoma osetljive. Kada sam mu rekao da izmene nisu dale poboljšanje kojem sam se nadao, rekao mi je da on ne zna šta bi mogao da uradi da smanji brum. To naravno ja nisam mogao da prihvatim i tako je počela moja internet pretraga. Bio bih vam veoma zahvalan za neki savet, tj. neki pravac koji bih mogao da sledim da bih se rešio tog groznog zvuka.

S poštovanjem,
Dejan Atanasković
dekisan (A) gmail.com

ODGOVOR:
Brum je vrlo iritantna pojava. Ako je pojačalo konstruirano 100% prema svim pravilima struke, iz njega se neće čuti nikakav brum. Isto tako se iz zvučnika (dok muzika ne svira, a pojačalo je upaljeno) neće čuti nikakav šum. Obzirom da imate zvučnike visoke osjetljivosti, moguće je da će se iz zvučnika čuti lagani šum, ali bruma u pojačalu ne smije biti. Uzroci bruma se dijele generalno u dvije skupine: ili se nalaze izvan pojačala (pa se dogodi petlja mase, problem uzemljenja) ili se nalaze u pojačalu. Pošto se radi o DIY pojačalu o kojemu ništa ne znamo, vrlo teško je reći gdje problem leži. Kako su postavljeni elementi u pojačalu - da li je napajanje na jednoj strani kučišta, a signal na drugoj strani? Da li je i kako je trafo oklopljen? U svakom slučaju, trebate kontaktirati konstruktora pojačala kako bih on pomogao u rješavanju situacije.

KOMENTAR - "AUDIO ANTOLOGIJA, VOL. 20" (LINK)

I koja je poanta SVEGA vezano za kabele? Ne znam. Znam samo da ljudi TOLIKO puno pažnje daju kabelima da je to meni suludo. Mislim da znam koja je poanta: ako sustav NE svira dobro i s običnim kabelima, onda sa sustavom nešto NE valja. Baš sam to pametno zaključio, ha?

Mislim da poanta jako dobro drži vodu. U potpunosti se slažem sa tvorcem teksta.
LP,
Goran
gogikraljic (A) gmail.com

PROBLEMI SA ZVUKOM

Pozdrav,

prije svega, pohvale na izvrsnom site-u. Sustav mi se sastoji od zvučnika Wharfedale Evo 2-20, Rotel ra-1062 i Marantz sacd playera SA 8003 sve skupa povezano sa Wireworld Luna kablovinjem. Soba je kvadratna (na žalost), 3.8 x 3.8. U sobi se nalaze trosjed, dva manja tepiha, fotelja i manji regal u jednom kutu sobe, led tv na zidu i par slika. Problem je u tome što su midrange tonovi prenaglašeni (previše odzvanjaju), a bas se previše razlijeva po sobi i nema definicije, dok su visoki tonovi zadovoljavajući.

Volio bih više prozračnosti u srednjem području i zategnutiji bas bez da izgubim svježinu visokih tonova. Probao sam uklopiti kompresijski sub Tannoy, mada je bas postao jači ostao je problem razlijevanja i bučanja.

Znam da veliki problem leži u neadekvatnom prostoru za slušanje, nažalost to ne mogu trenutno promijeniti zato me zanima ako mogu riješiti bar dio problema odgovarajućim kablovima i koji bi mogli to biti?

Razmišljam o postavljanju par akustičnih spužvi i pokojem bas trapu u kuteve. Vjerojatno će nešto pridonjeti vjernijom reprodukciji, a ne bi smjelo biti preskupo (najviše 2000 kn), naravno kad se nešto uštedi jer ima i drugih stvari u životu koje trebaju novac.

Sa štovanjem,
Tomislav
tomkampus (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
U sobu tih dimenzija nije preporučljivo postavljati subwoofer, moglo bi doći do problema s bumijanjem, a onda će automatski i srednjetonsko područje postati zamuljano, ofarbano i nejasno. Akustički tretman sobe je uvijek poželjan, međutim ne napamet. Pitanje je koji točno dijelovi frekvencijskog spektra su problematični. Ako želite, možete probati postaviti bas trapove i oslušnuti što se promijenilo u zvuku, ali pod uvjetom da ih možete dobiti na probu prije kupnje. Od kabela, bacite oko na npr. Kimber 4PR zvučnički kabel i Kimber PBJ interkonekt. Također razmislite i o eventualnoj nabavci manjih zvučnika, ovi trenutni su očito overkill za postojeću sobu.

KOMENTAR - "PREAMP, DA ILI NE?" (LINK)

Moje mišlenje: pretpojačalo u kombinaciji sa aktivnim kutijama je daleko bolji izbor nego izlazno sa pasivnim. Faznih razlika nema, jedan od većih problema je rešen.
Nije mi jasno čemu izlazno bez tonskih kontrola (oficijalno zbog manjih faznih razlika) kad neizbežno je da isto to izlazno treba povezati na pasivne kutije sa faznim razlikama. Definitivna kontradikcija i van svake logike.
Pozdrav,
Meto Gogov
info (A) gmlab07.com

SAVJET ZA KUPNJU KABELA

Pozdrav,

posjedujem pojačalo Nad c 350 i zvučnike Infinity Primus 360. Izvor zvuka je PC preko Mydaca. Zamolio bih za preporuku zvučničkih, te interkonekcijskog i usb kablova za navedeni sistem. Budžet bi bi do 3000 kuna za sve kablove. S obzirom na ostatak sistema možda neki kabeli budget klase. Sinergija izmedu pojačala i zvučnika postoji. Nisam neki stručnjak po tom pitanju, no koliko sam pročitao tu bi pasali neki kablovi više neutralnog karaktera samo ne znam koji.

Bio sam vam ranije pisao za preporuku kabela za zvučnike koji bi ublažili mane samih zvučnika odnosno dali toplinu srednjetonskom i visokotonskom dijelu spektra. Probao sam vdh kablove i zvuk mi je nekako prezatvoren i sa malo previše basa, mislio sam da s obzirom da NAD pojačala imaju nedostatak detaljnosti neki kabel koji bi dao nešto više detalja u zvuku, ala supra ply ili kimber pr ili vs. Kakvo je vaše mišljenje bi li ti kablovi bili pogodni.

Unaprijed se zahvaljujem.
Ivica Orlić
ivicaorlic0 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne idite na istovremenu kupnju zvučničkih, interkonekcijskog i USB kabela, mogla bi nastati zbrka. Uvijek idite korak po korak, nabavite jedan kabel. Da, Ply je dobar kabel. Probajte i Kimber 4PR zvučnički.

MULTIMEDIA HI-FI SHOW LJUBLJANA 2014 (LINK)

Pozdrav Marko,

izvinjavam se za kasan odgovor.
Modeli su konfigurabilni i (obično) urađeni prema specifikacijama stranke. Cijena je normalno vezana na konfiguraciju i završnu izradu i materiale, ali za orientaciju mogu da vama dam donju i orientacijsku gornju cijenu (gornju cijenu je teško definirati - materiali, izrada, posebne želje...).

- Five K zvučnik (sistem sa jednim do četiri boxa po kanalu - sa ili bez aktivnog MFB SW): od 3.850€ do 18.900€
- One K amp (različite konfiguracije - Linijski ili Phono RIAA (MM ili MM/MC), dva analogna ulaza sa Monitor funkcijom, TosLink, Coax S/PDIF, USB 16bit/44.1KHz (za CD Flac file) ili USB do 32bit/384KHz, Bluetooth, Kompenzacija zvučnika u strujnom načinu pojačanja, Balance regulacija itd: od 1.470€ do 2.970€
- One MMC glabeni centar: konfiguracije i kapaciteti diska (SSD diskovi, Raid konfiguracija...), različito napajanje (linearno ili switching), analogni izlaz sa triodama u izlazu itd: od 2.900€ do 5.800€
- One TDP (Time Domain Procesor - korekcija i smanjivanje izobličenja zvučnika): od 390€ do 790€.

Pozdrav,
Saša Burian, Audio Alto
sburian (A) audioalto.com

MULTIMEDIA HI-FI SHOW LJUBLJANA 2014 (LINK)

Zdravo Marko,

pišem vezano na komentar tvoje reportaže.

Kakvo li je to bilo krckanje i krčanje koje se čulo iz zvučnika? Nemam pojma. Možda je greška negdje u elektronici, a možda je greška u zvučnicima koji vjerojatno imaju dinamički limit (a koji je očito tvornički postavljen prenisko).

Kod normalnog (i čak glasnog) slušanja našega audio sistema nema nikakvog krckanja ili slično. To je provjereno na bezbroj demonstracija u naši prostorima. Da je do krckanja došlo, je izričito posledica pretjeranog opterečivanja sistema/zvučnika.

U momentu tvog testiranja prisutan je bio samo student, koji nam je pomagao na sajmu tako da nije mogao posvetiti pažnju na događanje jer je bila soba puna ljudi.

Postoji pitanje, ko je povećao glasnost sistema (ili je nivo snimka na CDju ipak bilo previsok sa već visokom trenutnom glasnoćom sistema) i zašto se glasnost nije smanjila kad je došlo do preopterečenja Magnapan MG 1.7.

Molim te za komentar.

Lijep pozdrav,
Darko Stanković, Intek
intek (A) siol.net

P.S. - Hvala za dobar komentar našeg sajamskog zvuka.

ODGOVOR:
Zdravo,
ne, soba nije bila puna ljudi. Kada sam bio tamo, unutra smo bili samo demonstrator i ja, pred kraj je došao i tvoj Zvone. Tako da su uvjeti za testiranje sustava bili dobri, nije bilo gužve. Ne, glasnoća nije bila velika, tvoj sustav sam slušao na srednjoj glasnoći, između normalnog i glasnog. Zašto se iz zvučnika čulo krckanje i šuškanje? Nemam pojma, to bi bolje trebao znati ti ili proizvođač. Ja mogu nagađati: a) zvučnici imaju dinamički limit i ne mogu svirati glasno; b) zvučnici mogu svirati glasno bez krckanja, ali je pojačalo bilo preslabo za taj panelni zvučnik; c) CD player loše učitava diskove (imao sam originale); d) nešto treće.
Lp,
Marko

MULTIMEDIA HI-FI SHOW LJUBLJANA 2014 (LINK)

Zdravo Marko,

Našu sobu si očito ispustio u tvojoj reportaži iz Sajma u Ljubljani? Pa imali smo čak i CD player (Ear) sa Legacy zvučnicima.

lp,
Franc Kuzma
kuzmaltd (A) siol.net

ODGOVOR:
Zdravo Franc,
bila je gužva kod tebe kada sam htio ući, a nakon toga manjak vremena pa sam ga propustio. Bit će prilike iduće godine.
Lp,
Marko