PITANJA, SAVJETI I KOMENTARI

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri. Zadržavamo pravo sve primljene mailove prije objave editirati ili skratiti.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje. Donirajte Udrugu Audio Puls. Na uplatnici kao primatelj upišite Udruga Audio puls, žiro: HR4724020061100468644, opis plaćanja: donacija. Bilo da se radi o donaciji u iznosu 100 ili 1.000 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

HI-FI SHOW ZAGREB 2012

Pročitao sam članak članak i moram priznati ostao malo zatečen. O ukusima se ne raspravlja, ali ovdje se radi o sposobnosti prepoznavanja kvalitete zvuka što baš i nije skroz slobodna interpretacija nekog ili nečijeg ukusa. Postoje određeni kriteriji kojima se treba rukovoditi u ocjeninjivanju zvuka.

Najbolji Gamut? Meni je bio jedan od najlošijih zvukova na sajmu. Zamućen, nedefiniran, neprecizan zvuk. Čak niti grilovi nisu bili skinuti. Glazba se puštala nasumce sa kompa i nije se pazilo na kvalitetu snimke, tako da je očito da se demonstrator nije niti potrudio izabrati ono što na tom sustavu najbolje svira. Prenonšalantno, neprofesionalno i neozbiljno za nekoga tko je platio 3.000 eura za ta tri dana prezentacije. Toliko platiti da bi ljudima pokazao da ti nije stalo da im sustav prezentiraš u najboljem svjetlu. Platiš da bi sam sebe sramotio.

Ovo nije najgori zvuk. Bio bi da u susjednoj sobi nije svirao još gori, iste firme. O tome ne treba niti trošiti riječi. A puštalo se "ozbiljno" s gramofona. Ajoj!

Najbolje je sviralo kod firme Acquisitum magnum, unatoč tome što demonstrator koji je tamo glumio napuhanog purana nije znao ili općenito ne zna složiti i prilagoditi subwoofere. Nije pogodio reznu frekenciju, stavio je subac da svira decibel dva glasnije nego je trebalo, a i pitanje podešavanja faze je ostalo kao upitnik u zraku. Prošle godine sam mu utvrdio da mu desni subac uopće nije bio upaljen, na što se isti čudom čudio, kako mu je to promaklo. A navedeni uređaji skupi, skupi. Na traženje ove godine da mrvicu pojača glasnoću i da stavi neku vokalnu glazu, a makne dosadnu frulicu koja ne predstavlja sustav u pravom svjetlu, rekao je da si neka kupim uređaje, pa da si onda poglašnjavam i slušam si što hoću. Ultra profesionalno. Rekao sam mu da prvo mora naučiti kako da mi proda uređaje, na što više nije komentirao, ali svejedno nije htio staviti reprezentativniju glazbu, niti prikladniju glasnoću za onaj prostor.

Još je vrlo dobro svirao Sonus faber sa Primareom, a sve ostalo tak-tak. Na kraju dana, kad sam došao kući i nakon svih zvukova čuo svoj sustav, bilo mi je drago da sam bio tamo u Sheratonu, jer mi je bilo draže vratiti se kući s ulaznicom bez onih 20 kuna u džepu, koje su mi osigurale duševni mir. Tih 20 kuna sam platio svoju sreću. I zbog toga hvala svim izlagačima.

Pozdrav
Mister X
deimos.em (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ne znam otkuda vam informacija da je Gamut soba plaćena 3.000 eura. Svakako se ne radi o tom iznosu. Ali to je ionako privatna poslovna informacija koja se mene ne tiče, a ne bi trebala ni vas.

To što na Gamutima nisu bili skinutu grillovi je odluka izlagača. O utjecaju grilla na zvuk smo već ranije pisali, očito da je izlagač ocijenio da mu sustav svira bolje s grillovima. Ne vidim ništa sporno u tome. Izlagač je tu sobu platio, mogao je postaviti zvučnike kako god želi. Njihov nastup, njihova soba - mogli su zvučnike objestiti i na strop da su to htjeli.

Temelj problema leži u metodi vašeg ocjenjivanja zvuka. U svakoj sobi ste slušali različitu glazbu, a onda ste temeljem toga donijeli konačnu ocjenu. Potpuno pogrešna metoda. Trebali biste u svakoj sobi poslušati iste pjesme, i onda donijeti odluku. Ovako to nema smisla. Da vam je u nekoj sobi demonstrator pustio Rokere s Moravu u mp3 formatu, da li biste temeljem toga donijeli stav o zvuk sustava? Ne biste. Razumijeli ste što vam želim reći. Trebate sa sobom imati svoj CD, poslušati ga na svakom sustavu i tek onda izgraditi stav.

Marko P.
Audio Puls

KRITIKA ZA ONOGA-ČIJE-SE-IME-NE-ZNA-NITI-SE-ŽELI-ZNATI

Uz uistinu iritantnu dozu umanjivanja svega što nije bilo po ukusu ovog recenzenta, ne ulazeći u njegov osobni doživljaj pojedinog sustava budući je sve to vrlo subjektivne naravi, ono što posebno zapanjuje je njegovo mišljenje da se radi o bogom danu glazbofilu i audifilu, zato jer on na sajmove nosi svoj CD, i onda, pazite ovo, jedino tako može zaključiti kakav je zvuk pojedinog sustava.

E sad, taman da njegov stereo doma i jest referentan, mene interesira što on zna o toj snimci koju nudi izlagačima, kakvi su bili mikrofoni, na koji naci postavnljeni, u kakvom je studiju snimana glazba, koje su bili monitori, koju gitaru je koristio glazbenik, koji klavir, itd, i još jedno 10ak pitanja koja je vode ka jednom jedinom zaključku - da vam je recenzent (neznam mu ime niti ne želim znati pa ga ovako oslovljavam) zapravo jedan vrlo skroman poznavatelj onoga o čemu bi trebao pričati, a da je očito da o sebi ima izrazito visoko mišljenje.

A na kraju bih ga i zamolio, budući eto ja jesam audio inžinjer koji radi po studijima, da mi objasni što je to ultimativna dinamika???

Hvala
Ivan Hodoba
hodobaivan (A) gmail.com

ODGOVOR:
Ta reportaža je podigla puno prašine i izazvala brojne, burne reakcije. To je svakako dobro, bilo bi loše da reakcija nema.

Kritičare nitko ne voli, to mi je jasno. Klone ih se kao kuge jer se nikad ne zna tko će doći pod njihov nož. Ljudima su, pretpostavljam, draži tekstovi puni diplomacije, tekstovi u kojima nema kritike, tekstovi u kojima se pišu samo superlativi. Istovremeno, kritičari su izumrla vrsta. Subjektivnog sam dojma da kritičkih tekstova, ne samo u Hi-Fi medijima, danas nema. Pritom ne računam na komentare na forumima, njihova snaga je ipak puno manja od službene reportaže ili službenog teksta objavljenog u nekom mediju. Baš zato, subjektivnog sam dojma, recenzijama više nitko ne vjeruje. Ja ne želim ići tim putem. Ja ne plešem kako drugi svira.

Audio puls nije medij koji svoje tekstove prije objave šalje Hi-Fi distributeru na uvid i korekciju. Audio puls nije medij koji će negativne stvari izrezati iz teksta i pisati samo o pozitivnim stvarima. Audio puls nije medij koji će svakom uređaju dodijeliti Best Buy ili Higly Recommended etiketu.

Mi nismo tu da se nekome svidimo ili ulizujemo. Takvi smo kakvi smo. Uvijek će biti onih (bilo čitatelja, bilo Hi-Fi distributera) koji će reći da su naši tekstovi vrlo mjerodavni, da su naši kriteriji ocjenjivanja odlični. Uvijek će biti i onih (bilo čitatelja, bilo Hi-Fi distributera) koji će reći da smo bahati, zločesti ili gluhi.

Marko Pecotić nije hi-fi bog. Nije ni audio guru, nije ni zlatnouhi. Nemam nikakvih pretenzija da je navedena reportaža apsolutno objektivna. Ona je subjektivna, na njezinom vrhu se nalazi moje ime i prezime. Ona je bezobrazno iskrena i necenzurirana. Mene ne zanima da li na uređaju piše Mark Levinson, Technics ili Đuro. Ne zanima me da li je uređaj (ili sustav) proizveden u Americi, Kini ili Africi. Zanima me zvuk. Ako vi mislite da je navedena reportaža napisana bahato, to je vaše legitimno pravo, ja s tim nemam problema.

Sve ovo činimo zato jer naša stražnjica nije na prodaju. Dapače, činimo to na vlastitu štetu (!!). Takav stil pisanja nas košta suradnje s mnogim oglašivaćima. Zato nas naprijed guraju donacije naših čitatelja.

Za kraj, pitali ste što autor teksta zna o snimci koju nudi izlagačima - koji su mikrofoni, monitori ili klaviri korišteni u studiju pri snimanju. Odgovor je vrlo jednostavan: nakon što jedan te isti CD preslušate na +500 (možda i više, nisam siguran) različitih Hi-Fi sustava, takva si pitanja prestanete postavljati.

Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
Audio Puls

PRE-OUT

Poštovani,

molio bih Vas odgovor - savjet na sljedeću dilemu: bolji AV receiveri uz ulaze tipa HDMI imaju i analogne višekanalne ulaze (npr. 5.1), a također i jednake takve izlaze prema možebitnom vanjskom pojačalu snage. Do sada sam mislio da se podrazumijeva da su i ulazi i izlazi stalno aktivni, pa ide sve ono što je priključeno, u bilo kakvoj kombinaciji.

Međutim, sad sam u jednom napisu (o receiveru Cambridge Audio 540R) pročitao da se kod uporabe 5.1 izlaza cijeli receiver stavlja u taj režim rada, čime se kompletno isključuje njegov vlastiti izlazni stupanj.

Ja pak planiram samo 2 kanala voditi u vanjsko pojačalo (i naravno, SW kanal u aktivni SW zvučnik), dok bi preostala 3 kanala pojačavao sam receiver. Kod mene bi receiver bio Onkyo TX-NR809 ali ako je načelo "samo kao cjelina" istinito kod CA-a, možda je i kod Onkyo-a?!

Hvala lijepa unaprijed.
S poštovanjem,
Mladen Križanić, Karlovac
Mladen.Krizanic (A) hznet.hr

ODGOVOR:
Za stereo slušanje (2 kanala) ćete bez problema moći koristiti pre-out izlaz na Cambridgeu. Za korištenje 5 kanala (3 kroz receiver, 2 kroz pre-out na vanjsko pojačalo) ovisi da li uređaj ima ugrađen pre-out za sve kanale. U pravilu se, kod većine uređaja, isključuje kompletan izlazni stupanj. Zaputite se do najbliže Hi-Fi trgovine i na licu mjesta provjerite kakva je situacija s konkretnim uređajem.

KUPNJA ZVUČNIKA?

Poštovanje,

imam problem i tražim savet. Naime, polipropilenske membrane na jednom zvučniku su mi ispucale iz nepoznatog razloga na svim drajverima (Mission 735i) i pitanje je kada će postati neprihvatljivo za slušanje. Pošto su to zvučnici iz '98g naravno da ne mogu naći nove drajvere, a polovne mi je riskantno da poručujem bez provere (našao sam na engleskom ebay-u) tako da moram ići na kupovinu novih (polovnih) i treba mi savet šta mi je najbolje da uzmem pošto ih ne mogu sve slušati. Imam Marantz pm7000, Nad c541i, Van den hul thunderline interkonekt i Cable talk 3.1 biwire zvučničke kablove, soba je oko 15-20kvm ali bi trebalo trebalo da pređem u 35-40kvm. Negde na netu sam čitao da ne bi bio loš izbor bw ili kef, monitor audio rx9 bi trebao da čujem uskoro jer ce ortak doneti svoje da čujem. Hteo bi da dobijem što je moguće topliji ali u isti vreme čist i detaljan zvuk. Znam da zvučnike treba čuti ali mi treba savet bar na šta da se fokusiram.

Unapred zahvalan,
Miloš Stefanović iz Beograda
gagakuzmanovic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Nejasno je kako je moguće da su membrane popucale. To se obično događa sa mnogo starijim zvučnicima. Možete krenuti u nekoliko pravaca:
a) kontaktirajte lokalnog Mission distributera/dilera, tražite kontakt od Mission servisa, odnesite zvučnike na servis
b) kontaktirajte Mission tvornicu s ovim upitom, budite uporni, Mission nije mala firma, vjerujemo da mogu nabaviti/napraviti takvu novu zvučničku jedinicu
c) kupite te iste zvučnike rabljene, na eBayu ih ima već za par stotina eura; kupite ih od provjerenog prodavatelja i problema ne bi trebalo biti
d) ako se ipak odlučite za kupnju novih zvučnika, mi bismo, od zvučnika koje ste naveli, odabrali Monitor audio

KAKO SPOJITI?

Poštovani!

Obraćam Vam se za savjet u vezi zvučničkih kabela marke Xindak SC-05 (upleteni) koje mogu kupiti za malo novaca. Naime, pošto mogu kupiti dva seta kablova interesuje me da li bi bilo dobro da ih sva četri koristimkao Bi-wiring na mojim zvučnicima Dali Ikon 2. Da li je to opterećenje za zvučnike (obzirom na površinu kabla i veličinu zvučnika)? Drugi problem je što su kabovi sa stopicama na strani receiver (AVR Denon 2700) i ne pašu pa bih kablove trebao okrenuti suprotno u odnosu na smjer strelice za na kablu. Da li to ima uticaj na kvalitetu zvuka? Imate li iskustva s ovim kablovima?

Srdačan pozdrav,
Nenad, Mostar
ndrace (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kao prvo, da - imamo iskustva s Xindakom kao firmom. Radi se o firmi čiji uređaji odlično zvuče i ne koštaju mnogo. Drugo, ne vidimo smisao kupnje dva seta zvučničkih kabela. Radije kupite samo jedan komplet. Kao treće, da - promjena smjera kabela bi mogla imati utjecaja na smjer kabela, o tome smo već ranije pisali. To ne znači je vama zabranjeno da kabel spojite u suprotnom smjeru.

KOJI KABELI?

Poštovani!

Od opreme na kojoj slušam muziku imam Nait XS, Naim CD5 XS i zvučnike Pro Ac 140 MK II. Interkonekcijski je Naim s din konektorima i zvučnički QED Genesis silver spiral (s kutijama je spojeno bez konektora tako što žica prolazi kroz obe rupe (b wire). Šta bi mi preporučili od kablova uključujući i strujni?

S poštovanjem,
Gligor Debnikovski - Skopje Makedonija
gligor.debnikovski (A) skopjesped.com

P.S. - oduševlen sam stilom Vašeg web sitea i iskrenošću u tekstovima. Za vašu informaciju audiofil sam zadnjih 40 godina (imam 57).

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima. Vaš upit je nedefiniran (koliki budžet, koje kabele želite promijeniti...), možemo probati dati nekakav suvisli odgovor. CD player, pojačalo i zvučnici su vrlo dobre kvalitete, a među njima postoji odlična sinergija. Ovakav sustav bi i s najobičnijim kabelima trebao svirati vrlo, vrlo dobro. Naim komponente provjereno dobro rade s vlastitim DIN kabelima. Da li ste probali NACA5 zvučnički kabel? Mi smo stava da je uvijek poželjno u sustavu imate sve kabele od istog proizvođača. Uz napomenu da je QED iskričaviji, svježiji i detaljniji od NACA5, ne znamo da li bi vam takva zvučna promjena odgovarala.

HIFI SHOW LJUBLJANA 2012

Poštovani!

Hvala Vam da ste napisali ovaj report sa Ljubljanskog sajma. Mada nisam mogao otputovati, barem sam nešto saznao o novostima. Nadam se da ćemo sresti iduće godine.

Lp,
Tomek Károly iz Segedina
fujilabor (A) invitel.hu

HIFI SHOW LJUBLJANA 2012

Marko,

baš je bilo lijepo pročitati ugodne recenzije. I objavljene slike su odlične.

Hvala.

Pozdrav iz Ljubljane,
Mirko
danijela.smolic (A) siol.net