Pitanja i savjeti, jesen 2007

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

ATHENA ZVUČNICI

Poštovani!
moje pitanje glasi: kako da unaprijedim zvuk svojih zvučnika velikih Athena AS2? znam da nisu neki, ali mislim da bih mogli još malo bolje. naime oni su u sustavu k.k. ali i spojeni na pojačalo - marantz pm 6010ose, koje je malo preslabo za njih. koje pojačalo bi za njih bilo ajmo reči podobno, jer su sada malo ljeni! zvuk sada je dosta topao, ima basa dovoljno - malo je masniji, srednji nisu baš nešto, a visoki su manje više ok. ali lijeni! soba je veličine 30-ak kvadrata.
poštovanje!
ana.habajec (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Nismo sigurni o kojim se zvučničkim kutijama radi, moguće da ste krivo napisali oznaku modela. Zašto ste sigurni da je baš pojačalo najslabija karika u sistemu? Možda među kompinentama nema sinergije? Koji izvor zvuka koristite?

OSNOVE...

Dragi entuzijasti!
Ja sam totalni autsajder što se tiče Hi-Fi svijeta i razmišljam kupit neki ulazni sustav, možda baš onaj Tangent. Malo sam kopao uokolo da skužim neke osnove i mogu reć da je jako teško na internetu nać nekakav faq, for dummies, e-book ... o bilo čemu kad te nešto specifično zanima, evo u ovom slučaju hi-fi. Jer Vaša stranica je za iskusnije. Ipak pošto sam vidio da odgovarate i početnicima, ohrabrio sam se da Vam pišem. Npr. kako ću znat postavit pitanje o kupovanju sistema od nedaj Bože različitih proizvođača, ako ne znam ni opisno osnovna svojstva zvuka: što je to toplo-hladno, tamno-svijetlo, otvoreno, agresivno, timbar (valjda neki instrument), koloracija, puno detalja itd. Nakon što sam pročitao sve Vaše savjete od stoljeća sedmog do najfriškijih, nisam puno pametniji, samo pretpostavljam da je svjetao zvuk reskiji, a možda i otvoren. Nadalje, iako znam da kad misliš izbrojat pa makar samo nekoliko tisućica, moraš OBAVEZNO poslušati sistem. To je OK. Al bilo bi dobro da ne pitaš prodavača da ti spaja npr. rotel marantz i energy za slušanje klasike. Dakle bilo bi dobro znati nekakve osnovne pojmove o samom zvuku, nadalje da li topao za klasiku, otvoreniji za rock, što je za all-round. I koliko u toplinu ići (npr. mogu li sve komponente zvučati tamnije=toplije?). Znam da NEMA PRAVILA, al kad ne znaš NIŠTA onda nemaš samopouzdanja i na milosti si i nemilosti prodavača. Moraš se ušlagirat da bi mu parirao. Zato molim Vas, može li nešto for dummies, makar kratko ili nekakav link. Valjda ću nešto skužit, kako reče pjesma, With a little help of my friends.
Pozdrav!
Branimir
mile.hund (A) gmail.com

ODGOVOR:
To što se osjećate pomalo zbunjeno je sasvim normalno, ušli ste u hi-fi vode u kojima se nalazi more različitih hi-fi brandova i morerazličitih informacija. Samopouzdanje i znanje ćete steći jedino slušanjem. Stoga obilazite različite hi-fi dućane, slušajte vlastite CD-ove na različitim hi-fi sistemima. Imajte strpljenja i nikuda ne žurite s kupnjom. S vremenom ćete u praksi upoznati što znače pojmovi koje navodite. Ukoliko biste u nekom hi-fi dućanu osjetili omalovažavanje ili nekomunikativnost od strane prodavača, otiđite iz tog dućana i više se ne vraćajte.

SAVJET ZA KUPNJU

Bravo za Marka!
Sjajan tekst "Diskovi za pamćenje vol 13". Sećam se kad sam kupio tu ploču i dugo mi je bila najomiljenija. Samo bih dodao da su se na tim talasima uzdigli i Đavoli, a i naš Toni Montano.
Pozdrav
Dejan
puseljic (A) telekom.yu

AUDIOLAB

Dobar dan,
evo jedno jednostavno pitanje za vas. Naime prije godinu dana kupio sam pojačalo Audiolab 8000SE i cd Audiolab 8000CDE. Sada zelim kupiti i kućno kino. Zanima me jesam li pogriješio što nisam umjesto pojačala Audiolab 8000SE kupio A/V receiver Audiolab 8000AP HDMI Receiver i odmah imam i kvalitetan zvuk za CD reprodukciju i za kućno kino ili npr. Audiolab 8000AP HDMI Receiver ne može na svom stereo izlazu imati tako kvalitetan zvuk kao što to ima Audiolab 8000SE.... jer ako je ovo drugo istina onda imam u vidu kupiti Cambridge Audio 340R A/V receiver i Cambridge Audio 540D v2 DVD sa HDMI suceljima, i time sam rješio kućno kino, a za glazbu sa CD imam Audiolab.. nadam se da vas nisam udavio pitanjem.
hvala!
qsebastian (A) net.hr

ODGOVOR:
Audiolab 8000AP je A/V procesor i na njega treba spojiti posebno višekanalni izlaz tako da nije usporediv s 8000SE.

BAS REFLEKS?

Interesuje me pozicija bas refleksa na zvučniku. Da li je bolje da bude postavljen sa prednje ili zadnje strane? Ukoliko je sa zadnje strane da li se zvučnik može postaviti do zida a da ne dodje do odraza na zvuk? U pitanju su zvučnici slične kategorije i zvuka Monitor Audio Br2, Jbl E30 i Infinity Beta20.
Pozdrav
Aleksandar Radulović
traminac1 (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kvaliteta zvučničke kutije se ne može ocijenjivati prema tome da li je bas refleks otvor postavljen s prednje ili stražnje strane. Generalno, kutija s prednje strane postavljenim bas refleks otvorom će biti fleksibilnija kod postavljanja bliže stražnjem zidu, što opet ne znači da ju je preporučljivo postaviti na sam zid.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani,
javljam Vam se prvi put i svesrdno molim za prijateljski savjet i pomoć. Surfajući internetom i razgovarajući s poznatima i nepoznatima primio sam more različitih informacija i savjeta i sada sam totalno zbunjen. Obzirom da mi se Vaša stranica sa savjetima najviše svidjela, i vjerujte poslušat ću ih, molio bih za neke savjete i misljenje o slijedećem:
Želja mi je kupiti A/V opremu koja bi najbolje pomirila i slušanje muzike i gledanje TV-a, sport i filmovi. Prostor nije idealan za raspored zvučnika a velicine je oko 20 m i nije prenatrpan namještajem. Stražnji zvučnici bi bili ugradbeni i to u plafonu tocno iznad mjesta na kojem uobičajeno sjedim (znam da nije OK, ali što mogu). Slušam različitu glazbu, a od gledanja preferiram filmove i nadasve sport putem kabelske TV (DCM).
Po nekim preporukama savjetovano mi je da kupim slijedeće:
1. A/V Receiver ONKYO TX-SR605
2. Prednji zvučnici Focal JMlab CHORUS 714 V s pripadajućim centralnim zvučnikom CHORUS CC 700 V
3. Stražnji ugradbeni B&W (vec kupljeni)
4. DVD player Pioneer DV-696AV-S
5. LCD TV PHILIPS 42PFL9732D/10
Molim vaše mišljenje o gornjoj kombinaciji kao i preporuku o nekoj drugoj kombinaciji s time da bi ona trebala biti u okviru slijedećeg cijenovnog razreda:
1. A/V Receiver do 4.000 kuna
2. Prednji zvučnici s centrom do 6.000 kuna
3. DVD player do 1.500 kuna
Jasno mi je da bi prije kupnje najbolje bilo poslušati zvučnike ali po mom misljenju to je nesvrsishodno obzirom da tamo gdje bi kupio zvučnike nemaju reciever koji ja kupujem i obratno, a i prostorija je akustički naravno sasvim različita od mog dnevnog boravka.
Kao što ste primjetili sve ove komponente imaju predpripremu za prijem digitalnog signala, obzirom da razmišljam malo unaprijed iz razloga što neću moći kupiti ponovno opremu kada ce taj signal i doći, i ovo što ću sada kupiti ne vjerujem da ću vise mjenjati, naravno zbog love.
Još jedno pitanje u svezi LCD-a. Je li uopće dobro kupiti LCD obzirom da svi kažu da ce slika biti lošija nego na običnom TV-u (najviše gledam sport).
Puno pozdrava i zahvaljujem se unaprijed!
S poštovanjem,
Goran Wagner
goran.wagner(A) morh.hr

ODGOVOR:
Ad hoc odgovore na žalost ne možemo dati. Ako ste već kupili B&W stražnje zvucnike, bilo bi logično da i ostali zvučnici u paketu budu iste od firme. Na tržištu postoji more različitih uređaja, nemoguće je nešto konkretno preporučiti. Što se tiče odabira televizora, naš bi odabir bio vrhunski televizor s katodnom cijevi.

NAD?

zdravo,
čitajući vasu rubliku članci, savjeti itd. jako sam se oduševio skromno fino, pogodjeno u bit problema. naime, ako mi možete dati odgovor glede elektronike koju posjedujem to je awr sony, b&w 602.5 s3, pioneer dvd, nisam zadovoljan kvalitetom zvuka smatram da bi ovi bowersi trebali dati više, pa vas pitam da li bi efekat bio bolji sa integriranim pojačalom???? konkretno mislim na nad c-352 jer bih taj model mogao dobiti vrlo povoljno.
Branko
bmaric (A) inet.ba

ODGOVOR:
Stereo pojačalo će apsolutno podignuti sistem na višu razinu u odnosu na AV receiver, a što se tiče spomenutog Nad pojačala mišljenja smo da sinergijski on nije najbolji izbor za navedeni sistem, no konačan odgovor zavisi od toga kakav zvuk sistema u konačnici želite dobiti, kakva je soba i sl.

DIY?

Pozdrav,
Zanima me kako postić mekan, nezamarajuć zvuk.
Inace, imam male modificirane zvučnike, modificirani su na način da su izmjenjeni visokotonac i bass/mid jedinica. Kutije su inače Eltax Milennium Sat, klasika visokotonac, i 100mm bas/mid jedinica (za moju sobicu od 6m2 dovoljno). Na žalost driveri su propali (vjerovatno netko od frendova gurao prste kud netreba) i slučajno sam kupujući sonofil u trgovini "Dobar Zvuk" naletio na bas jedinicu i visokotonac, i reko ajmo probat s tim. Zvučnici sada imaju relativno dobar, čist zvuk, jedino nakon nekog vremena postanu zamorni.
Driveri su:
Visokotonac Westra XDT-13-134/138
Snaga (nominal): 60 W
Osjetljivost: 94 dB
Impedancija: 4/8 Ohma
Bass/mid
Sonavox Home Mid4 GF
Snaga: 25W
Osjetljivost: 84dB
Impedancija: 8 Ohm
Inače, laik sam u audio svijetu, ali mislim da bi možda sa drugom skretnicom ili drugim visokotoncem postigao mekši zvuk.
Ostatak sustava:
Pojačalo: Marantz PM310 (1984.g.)
CD Player- Sony CDP-311
Interkonekt: Straight Wire CXA010
Zvučnički kabel: malo modificiran UTP Cat5 :)
Najveći pomak u zvuku sam osjetio zamjenom pojačala (prije bio sony reciver) stavljanjem UTP-a i dampiranjem kutije.
Nadalje, primjetio sam u zvučniku otpornik malo veće snage, čemu on služi?
Unaprijed hvala.
Josip
josip.brkovic (A) hi.t-com.hr

ODGOVOR:
Da li želite iskren, direktan i dobronamjeran odgovor? Odustanite od toga, jer osim što to nikuda ne vodi, zasigurno niti ne svira dobro. Neodustajanje od tog "projekta" vodi samo ka gubitku vremena i novaca. Razumijemo da imate puno entuzijazma, i to je pohvalno, ali nemate nimalo znanja, ni iskustva, a ni opreme. Skretnica čini 70% kvalitetnog zvučnika, a vi o skretnici i projektiranju zvučničkih kutija ne znate ništa. Zvučnička kutija s prosječnim driverima u prosječnoj kutiji a s vrhunskom skretnicom će UVIJEK svirati bolje od zvučničke kutije u kojoj su vrhunski driveri, vrhunski obrađena kutija a prosječna skretnica.

NOVI ZVUČNICI

Poštovanje,
Imam zvučnike 'Mordaunt-Short MS10i pearl edition' sa Yamaha receiverom 2x50W. Inace sam sa ovim zvučnicima oduševljen što se tiče čistoće i kvalitete zvuka ali im definitivno bas područje nije jača strana. Približio sam ih zidu i vidno je poboljšanje na području basa ali i dalje nisam zadovoljan. U želji da dobijem bolji i jači bas imam pitanje dali bi bilo pametno da kupim jedan subwoofer i spojim ga na taj reciver ili da jednostavno kupim novo pojačalo tipa NAD koji je tamniji?
Zahvaljujem na odgovoru,
Dragan
dragan (A) latrija.hr

ODGOVOR:
Približavanje kutija stražnjem zidu će rezultirati masivnijim basem. Nabava subwoofera nije naša preporuka, tko zna kako ce se sub po karakteru zvuka uklopiti u sistem. Nabava NAD pojačala će možda donijeti rezultate u basu. No mislimo da s nijednom od navedenih solucija nećete trajno biti zadovoljni po pitanju basa, kutije koje imate su prilično limitirane u basu. Stoga ako želite više basa, mijenjajte zvučničke kutije.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani,
kako već duže vrijeme razmišljam o nekim promjenama u mom sistemu, molim Vas za savjet.
Prostorija je 5x4 m zvučnici nažalost mogu biti odvojeni od stažnjeg zida cca 5o-60 cm od stažnjeg zida. Komponente koje me zanimaju su: pojačala Unison research unico p, rega mira3, exposure 2010s, myryad z140, te zvučnici opera prima, pmc db1+, b&W 685. od ovih komponenti slušao sam samo regu i pmc ali samo u trgovini. Također me zanima dali ste imali prilike čuti zvučnike scan speak a4 monitor se, odnosnoVaše mišljenje o njima.
Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
Lučano Bajlo
lucano.bajlo (A) optinet.hr

ODGOVOR:
Pri slaganju hifi sistema krenite od zvučničkih kutija. Kutije koje navodite su totalno različite po karakteru zvuka, a vi ste poslušali samo jedan model. Jedini savjet glasi: niste dovoljno vremena i truda uložili u slušanje sistema po slušaonicama u trgovinama. Uložite mjesec ili dva vremena, poslušajte barem desetak različitih sistema kako biste utvrdili kakav zvuk volite.

RAZNO...

Poštovani,
Prije svega želio bi da vam zahvalim na velikoj podršci koju mi pružate putem vašeg oglasnika, a konstantno mi se upućuju pozivi i s neugodnim ispitivanjima praćenih cinizmom, sujetom, ljubomorom... Navodno nazvanih Audiofila, meni nepoznatih bića, koji me nazivaju i putem uskraćenih brojeva, telefonskih govornica, neprijavljenih tel. linija, traže brojeve mojih bližnjih pa čak i djece i prilikom svakog poziva mijenjaju lokaciju tako da je iste teško locirat. Sukladno svemu prisutne su i zlouporabe podataka na netu koje je nemoguće zaustavit.
Tu i da pribrojim neugodno iskustvo koje sam doživio dolaskom dvojice "Znamenitih Audiofila" koji su se ispred moje kuće nadvikivali neugodnim komentarima na račun svega i svakoga očito baziranim na njihovim psihickim frustracijama.
Zatim takozvani Audiofil kupac (sebe nazvao "stari vuk HIFI-ja") koji je u mojoj slušaoni satima preslušavao donešenu kolekciju svojih omiljenih prljavih, napuklih i izgrebanih diskova, pregledavo i oštećivao mi komponente testirajući ih na slucajne udarce, rušenja, prevrtanja... pa je i nasilno pokušavao otvarat "kocke" na MIT kabelu. "stari vuk HIFI-ja" je ubrzo bio udaljen uz asistenciju policijskih službenika.
Slijedeći je Audiofil, ali za čudo ljubazni gospodin, pozajmio zvučnike na tjedan dana i iste je uredno vratio u ambalaži kako ih je zaprimio, a kasnije sam zapazio da je isti zvučnike otvarao, crne vijke zamjenio je s nekakvim tesarskima koje je natopio crnim markerom.
Istog dana stigao mi je Audiofil kupac koji tvrdi da je Putin, dotični inzistira na zamjenama i donosi moram priznat ćudne kućne uratke kabela za koje tvrdi da su od najčišćeg srebra i vrednuje ih cijenama izmedu 14 i 41 tisuće kuna, sukladno tome sugerira mi da on ima "okidač" i da je dio univerzuma u njegovoj milosti.
Moram da priznam da je iskren bio Audiofil fanatik MIT kabela koji nema novca za MIT Oracle pa me zamolio da mu dopustim da zajedno zagrli R i L output "kocke" MIT kabela, ja sam mu dopustio, i prvo je dohvatio L "kocku" pa ju prinio na R "kocku" sebi u naručje i grlio ih, koji minut, i zbilja, od srca ih grlio, onda se rasplakao... kasnije sam sve to morao dezinficirat.
Iskren je bio i Audiofil FM tuner fanatik koji je stigao u predvečerje kako bi malo poslušao moj Magnum Dynalab MD-106T tuner što je potrajalo do sitnih noćnih sati tako da bi prilikom izlaska iz moje kuće isti zamjetio na krovu jednu od radio antena u neobičnom položaju (bila je odspojena 20-ak godina van uporabe) i istog trena konture njegovog lica promjenile su oblik te je počeo inzistirat da mu ju prodam i da se on odmah "zvere" na krov po nju što mi je zvučalo smješno pa sam mu je odlučio poklonit u uvjet da se strpi dok ne svane i da ću onda dat da se antena skine i njemu dostavi.
Dan kada ste mi objavili oglas za Nakamichi DRAGON bio mi je gori od nekih s prve linije fronte, a tek pozivi koje primam: DDRAGON, DRRAGON, DRAAGON, DRAGGON, DRAGOON, DRAGONN, DRAGONA, i traže da im opisujem kako radi, onda uzdišu, ržu, stenju ili što već rade, i u ovom slučaju da ih ne nabrajam dalje jer zbilja "nemam želudca".
Ovako razočaran, oštećen i umoran poslao sam oglas za jednu meni simboličnu prodaju Kimber HERO interkonekta koji simbolizira junaka koji bi pomogao svakom a možda i meni kojem možda se javi netko barem malo normalan i tako mi učini barem jedan dan sretnijim.
Srdačan pozdrav,
XY
(podaci poznati redakciji)

AKUSTIKA PROSTORA

Poštovani,
prije svega sve pohvale za web site!
Prijatelji i ja bismo iskoristili jednu prostoriju za sviranje benda. Prostorija je dosta velika al najveći problem je što je iznutra samo cigla a vani je stiropor i žbuka tako da je izolacija veoma slaba. Konkretno me zanima što učiniti za akustiku sobe (trebam li bass trapove sam izraditi ili se to može negdje u Zagrebu kupiti). Postoji li neki dućan u Zagrebu sa opremom za zvučnu izolaciju prostorije? I što bi bilo najbolje stavit za neku izolaciju da se van ne čuje, a da se cijena kreće do nekih 2000 kn.
Unaprijed hvala!
Lijep pozdrav!
Andrej
ahanzir (A) crolyrics.com

ODGOVOR:
Ovakih upita je već bilo ranije, stoga pogledajte ranije upite i odgovore. Miješate dva potpuno različita pojma: akustika prostorije i njezina zvučna izolacija. Niste naveli koji je konkretan problem s akustikom prostorije - da li je soba preživa i zvoni ili je pak predampirana pa je zvuk pretaman i usporen? Bas trapove nemojte sami raditi. Također izjegavajte "čuvene" ambalaže za kokošja jaja. Akustiku sobe možete sami fino podesiti igranjem s namještajem - ako je soba preječna, dodajte u sobu namještaja, pokrijte prozore sa zastorima i sl.; ako je soba predampirana, vadite namještaj van i slušajte razliku u zvuku. A za zvučnu izolaciju prostorije kontaktirajte neku građevinsku firmu. Uz napomenu da temeljno fizikalno pravilo za zvučnu izolaciju prostora glasi: masa plus gustoća upotrebljenog materijala. Što konkretno znači da će primjerice bitumen, željezo ili beton odlično zvučno izolirati sobu, a materijali poput stiropora ili spužve loše.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani,
trebam vaš savjet i pomoć u razmišljanju. Zaljubljenik sam u glazbu, posljedično u hifi i stereo tako da do sada i nisam previše razmišljao o kućnom kinu. Ustalio sam se na kombinaciji Rotel RA-02, Rotel RCD-02 i KEF Coda 70 s kojom sam izuzetno zadovoljan i ne želim (za sada) "sliniti" za nečim drugim. Imam i DVD player JVC XV-N5. Sve to u sobi od cca 16m2.
Budući da volim pogledati i koji film i imam kolekciju od 50-ak glazbenih DVD-a počeo sam razmišljati o kućnom kinu i tu nastaju problemi. Ne bih volio da je preglomazno, volio bih skoro po svaku cijenu izbjeći gomilu kablova po ionako malom prostoru, a nije zanemariva ni boja (nemojte se smijati), svi uređaji koje imam su srebrno-sive boje, a namještaj javor.
Budući da nisam previše tehnički "navudren", neka od pitanja koja mi se nameću su:
- da li uzeti poseban AV receiver i odvojene zvučnike ili neki od uređaja sve-u-jednoj-kutiji?
- koja bi opcija s bežičnim stražnjim zvučnicima došla u obzir i da li bi postojeće Code mogao iskoristiti kao prednje (s obzirom da i jesu sprijeda)?
- da li zvučnik/ci na TV-u mogu vršiti funkciju centralnog zvučnika?
- može li se sub smjestiti bilo gdje u sobi?
- što mislite o novijim virtual surround uređajima i koji bi preporučili?
Molio bih odgovor na ta pitanja i bilo koji drugi i dodatni savjet kojeg se možete sjetiti.
Hvala!
S poštovanjem,
Igor
igor.molnar (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Boju uređaja ne možemo komentirati, smatramo da je ona potpuno nebitna. U ovom trenutku smatramo da sub nije potreban, o njemu eventualno razmišljajte kada kompletirate sistem. Mi ne bismo išli na varijantu bežičnih stražnjih zvučnika. Za početak nemojte kupovati odvojeni AV receiver, nego probajte negdje u second handu nabaviti KEF Coda kutije koje ćete koriostiti kao stražnje i sve skupa za početak spojiti na Rotel pojačalo. Virtual surround uređaji imaju svojih prednosti (primjerice, nepostojanje gomile kabela u sobi), ali ipak ne mogu zamijeniti "pravo" 5+1 kućno kino.

TANGENT, DIAMONDI...?

Štovani,
stvarno super site, zanimljivi članci, testovi i savjeti!
Nisam prezahtjevan audiofil...
Moj sustav se sastoji od:
- receiver Yamaha HTR-5740
- CD Sony CDP-CE375
- DVD Sony DVP NS765P
- zvučnici Yamaha NSP100 (5,1) za kino,
- Wharfedale diamond 9.1 na stalcima 61cm, za stereo
Razmisljam o kupnji posebnog stereo pojačala za Diamonde, pa bih odvojio stereo sistem od kina. Dojmio me vaš test TANGENT HiFi 100 SYSTEM, svidio mi se dizajn (a i cjena). Uzeo sam u obzir Tangent AMP-100 i TNR-100. Kako bi zvučali diamond 9,1 s tim pojačalom? Koliko bi dobio u odnosu na Yamahu? Ili neko drugo pojačalo? Cambridge Azur SE 340A, Nad C325BEE... Soba mi je kojih 20-tak kvadrata... Slušam rock, pop, elektroniku, alternativu, klasiku, jazz.
Lijep pozdrav
Dražen, KC
dval (A)net.hr

ODGOVOR:
Tangent AMP100 je odlično budget pojačalo, ali je to ipak budget pojačalo! Smatramo da s njim razlika neće biti velika u odnosu na sadašnji set-up. Ako želite otići doista korak naprijed, predlažemo da svakako poslušate i obratite pažnju na pojačalo Rega Brio 3, imalo smo prilike čuti to pojačalo u kombinaciji s Diamondima i ta kombinacija radi jako dobro.

PRE-OUT

Pozdrav,
zanima me da li se može spojiti na integrirano pojačalo nad c-352 gramofon, tj. na pre-out izlaz gramofonsko predpojačalo i gramofon. to pojačalo nema ulaz za gramofon standardni. možda nisam dobro napisao jer moj hi-fi riječnik je oskudan uglavnom vjerujem da ste shvatili bit problema, molim za odgovor.
Branko
bmaric (A) inet.ba

ODGOVOR:
Odgovor je negativan, na pre out izlaz spajate neko drugo, vanjsko pojačalo. Phono preamp spajate na neki ulaz na pojačalu (primjerice AUX), a na phono pre amp spajate gramofon.

CIARE DIY

Hi,
I'm italian, i need you help!
I've see the beautiful project for Ciare hx132 (I hope it sounds good) on this page:
https://www.audiopuls.hr/diy/ciarehx132.html
But I dont understand:
- there is a bass reflex tube? how long and large is it?
- or there are only the 2 hole in the wood cabinet long 19 mm?
Thank you very much for your help.
Stefano
fracieloeterra(A) yahoo.it

ODGOVOR:
There are two bass reflex tubes, each is Visaton BR19.24. Hope this helps!

KUPNJA KABELA

Pozdrav gospodo!
Nakon evo puno truda, slušanja, isprobavanja, i nekoliko godina zafrkancije i nezadovoljstva napokon sam složio sustav koji otprilike potpuno zadovoljava moje želje (barem za sad :)), a on se sastoji od:
NAD C 542 - cd player
ROTEL RA 1062 - integrirano pojačalo
EPOS M 12.2 - zvučnici
VAN DEN HUL D 102 mkIII - interkonekcija
AUDIOQUEST Indigo+ - zvučnički kabel spojen kao single-Biwire.
Audio epilog - zvučnički stalci.
E, sad, jedino što želim promijeniti su zvučnički kabeli. Slušao sam KIMBER 8TC ali su oni presvijetli i agresivni. Bolje sjedne u sistem moj indigo. Kako ja želim unaprijediti zvuk sistema promjenom kabela biste li mi mogli dati preporuku koje kabele mogu poslušati cjenovnom rangu kao kimber 8tc. uglavnom do 600 kn/m. i da je single bi-wire opcionalan i tamnijeg zvuka sa odličnim basom.
Hvala Vam velika, također i na savjetima tijekom ovih godina.
p.s. naravno u obzir dolaze polovni kabeli koji su daleko isplativiji za kupnju.
Domagoj
dgrkez (A) dubrovnik.hr

ODGOVOR:
Obratite pažnju na imena kao što su AudioQuest, Synergistic research, VdH i sl.

DENON MICRO?

Sori na smetnji,
Gdje bi mogao kupiti Denon DM 31 micro liniju, može i rabljena? Imate kakvu preporuku za micro liniju?
Fala!
Dastin
dastin (A) email.htnet.hr

ODGOVOR:
U ono doba, taj Denon je kupio same hvalospjeve. Danas ga pokušajte nabaviti na second hand tržištu, pratite oglasnike.

RAZNO...

Poštovani dobar dan,
prije svega čestitke na izvrsnoj stranici, a posebna pohvala što nikad ne namećete svoje mišljenje kao isključivo ispravno već uvijek predlažete neki odabir temeljem osobnog doživljaja opreme. A sad moje dileme i trileme.
Što se tiče audio opreme totalni sam laik i samo se informativno razumijem u audio kvalitetu, pa sam dosljedno tome i novčanim mogucnostima kupio:
AV receiver Yamaha HTR 5930
CD/DVD Sony DVP-NS32
Jamo zvučnike S406 (5 zvučnika)
Jamo SUB 200
Sve sam to u 25 kvadrata lijepo pospajao vjerujući u čudo, ali nije baš tako. Naime, imam previše visokih tonova u odnosu na bas (naravno da sam isprobao sve moguće kombinacije koje nudi pojacalo) a nekako imam osjećaj da mi nedostaju srednji tonovi i neki viši basovi na velikim zvučnicima (kako ne baratam stručnim audio izrazima nadam se da vam je ovaj opis docarao moj subjektivan doživljaj zvuka). Kako na svojim stranicama često spominjete kablove pitam se jesu li moje obične žice koje sam dobio uz zvučnike baš najbolji izbor.
Drugo pitanje odnosi se na SUB koji na sebi ima tri potenciometra, za dva znam i čemu služe i kako se koriste, ali onaj treći mi je misterij (onaj na kojem piše PHASE i ima podijelu od 0 do 180 stupnjeva), niti znam čemu služi niti kako se i kada koristi (nažalost niti u Jamovim upustvima koji sam dobio uz SUB niti na njihovim stranicama nisam našao obrazloženja, valjda se očekuje da to svi znaju a ja, eto, ne znam).
Treće pitanje odnosi se na priključke za zvučnike na SUBu, treba li postojeće velike zvučnike priključiti na SUB ili je uputnije ostaviti ih priključene na receiveru tj. u kojem slučaju treba koristiti te priključke SUBa. Možda je važno dodati da glazbu slušam isključivo u "5CH stereo" modu a napominjem da kada "odvrnem" pojačalo dobijem puno bogatiji zvuk nego kada je sve na, za susjede, pristojnim decibelima.
Unaprijed zahvalan na vašem odogovoru
S poštovanjem
Pantalon
maritime (A) vodatel.net

P.S. - Još nešto, od miljun programa koje nudi receiver Yamaha HTR 5930 (2CH stereo, 5CH stereo, Standard, Concert hall, Roxy theatar,PLII movie, PLII music, Pro logic....) jedino "5CH stereo" je nešto, ostalo je vrlo skromno i gotovo da nema neke bitne razlike u raspodijeli zvuka po zvučnicima a da kvalitetu zvuka i ne spominjem, pa bih i o tome volio čuti vaše mišljenje. Ovo moje mišljenje temelji se na usporedbi s prijašnjom midi linijom Sony MHC-BX6AV kod koje je "theatar" uistinu i bio theatar te sa nekim sustavima koje imaju moji prijatelji a koji nisu ništa više koštali od mog izbora.

ODGOVOR:
Hvala na komplimentima za Audio puls! Ovako u teoriji je teško točno reći gdje je korijen problema, no evo nekoliko naših sugestija. Prvo, moguće je da zvučnici nisu najbolje postavljeni u prostoru. Pronalaženje optimalne pozicije zvučnika u prostoru je od krucijalne važnosti, detaljno i pažljivo pročitajte članak POLOŽAJ ZVUČNIKA U PROSTORU. Nadalje, moguće je da je akustika sobe loša - napominjete da u zvuka ima previše visokih tonova, pa je moguće da je soba minimalistički uređena, u tom će slučaju pomoći tepih na podu, zastori na zidu, zidne police, namještaj i sl. Hodajte po sobi i plješčite, da li soba odzvanja? Nadalje, moguće je da među komponentama unutar sistema naprosto nema sinergije. Što se tiče kabela, oni uvijek mogu pomoći, iako smo mišljenja da korjen problema ipak nije u njima. I konačno, od krucijalne je važnosti da je "set-up" AV receivera korektno postavljen u odnosu na spojene zvučnike, a potom se treba poigrati i s potenciometrom za glasnoću na samome subwooferu. Regulator faze na subwooferu služi za korekciju faze niskih frekvencija koje pokriva taj zvučnik ukoliko se primjeti da one nisu fazno usklađene sa ostatkom frekvencijskog spektra. Tu nema prevelike pomoći, osim iskustva i slušnog ugađanja. Zvučnički sustav treba izravno spojiti na AV receiver, a ne preko subwoofera, barem kada je u pitanju spomenuti sustav.

SONY, VTREK...

Poštovani!
Kupio bih Sony receiver 500 6.1 x100w i kućno kino Vtrek (ocuvano je, staro oko god dana, receiver još i noviji, oboje ima garanciju) za 3000 KN, isplati li mi se to zaista ??? Jel pojačalo loše i kakvo je to kućno kino uopće, slušao sam ga i odlično svira ?! Zvučnici su do sada najveći kakve sam vidio! Jedan ima bar 50-tak kila.
Unaprijed hvala!
Luka iz Osijeka!
16.luka (A) gmail.com

ODGOVOR:
Isplati li vam se to zaista, to morate sami procjeniti. Naše je mišljenje da se ne radi o visoko kvalitetnom sistemu, a niti je to njegova namjera. Navedeni sistem će za kućno kino, a i za te novce, raditi sasvim pristojno, no ne očekujte čuda.

KABELI, PRE-OUT...

Poštovanje u svakom smislu riječi!
Kupio sam B&W 602.5 s3 zvučnike, imam AV Rotel RSX-03 reciver. Zanima me:
1. s obzirom da slušam reggae i pomalo kubansku glazbu koji bi ste mi zvučnički kabel preporučili 2x2.5m do 800 kn.
2. gornji reciver ima preout pa me zanima da li bi dobio na kvaliteti kad bih spojio rotelovo ili neko drugo pojačalo ili možda bolje kupiti integrirac Rotel ra 1062; Nad c352; Cambridge audio 640a, Audiolab 8000se za slušanje u stereo zvuku.
Unaprijed hvala
zoran.zagric (A) gmail.com

ODGOVOR:
Kao i kod nekih sličnih prethodnih upita koje smo objavili, ovo je mail na koji je ovako u teoriji i s ovoliko nepoznanica vrlo teško odgovoriti, stoga ne možemo preporučiti konkretan model ni kabela ni pojačala. Tko vam kaže suprotno, ne govori istinu. Univerzalan odgovor ne postoji. Na vašem mjestu ne bismo spajali novo integrirano stereo pojačalo na preout izlaze AV receivera, nego bismo prodali AV receiver i nabavili stereo pojačalo.