Pitanja i savjeti, jesen 2006

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

JAMO

Poštovani!
Stranica vam je odlična i javljam se po prvi puta. Nakon dužeg vremena odlučio sam kupit HI-FI. Znam da je Cambrige Audio vrlo cijenjen a i ja sam ga osobno čuo. Tako sam se odlučio na kupovinu CD playera 640C V2 i pojačala 640A V2 i mislim da tu ne mogu pogriješit. Preko tog sistema sam slušao Jamo S606 koji je vrlo prihvatljiv po cjeni u odnosu na kvalitetu. Bar tako svi govore a meni je to ipak teško procjenit. Ljudi koji se bave glazbom vele da zvuče u rangu daleko skupljih zvučnika, čak do 10 000 kn. Zato vas lijepo molim da mi vi date svoje mišljenje bez obzira da li ste ih vi slušali ili netko od vaših poznanika.
Lijep pozdrav!
Dubravko Halusek
dubravko.halusek (A) mtnet.hr

ODGOVOR:
S606 se ne mogu mjeriti sa zvučničkom kutijama cijene do 10.000 kn, niti im je to intencija. Radi se o kutijama koje pripadaju entry level segmentu i za te novce sviraju jako dobro.

THULE

Poštovani
Imam Audio Thule Stereo power amplifer SPIRIT PA 150 B koji mi se ovih dana čudno ponaša, naime lijevi kanal reproducira brum koji je dosta jak pa sam odlučio uređaj odnijeti na popravak. U servisu su mi rekli da bi bilo jako dobro ako bi mogao nabaviti čemu što bi im olakšalo popravak. Molim Vas ako znate gdje i kako da nabavim šemu puno bi mi pomogli.
S poštovanjem,
Željko
marcelan.pletenje (A) vz.t-com.hr

ODGOVOR:
Ovlašteni Thule servis bi morao imati shemu Thule pojačala, tako da pojačalo očito niste dali ovlaštenom servisu. Kontaktirajte ovlašteni servis radi popravljanja uređaja.

RAZNO...

Nakon velikih nadmudrivanja na jednom poznatom audiofilskom portalu, ova stranica je pravo osvježenje!!!
Imam nekoliko pitanja:
1. Kolika je trajnost određenih komponenti (cd čitač, pojačalo, zvučnici) i koji su faktori koji utječu na nju?
2. Koliko se, po Vašem mišljenju, događaja napredak u razvoju komponenti i koliki bi bio period u kojem se zbilja čuje neka razlika?
3. Što mislite o Bang & Olufsen Zvučnicima s ICEPower modulima (ukoliko ste ih imali prilike čuti)
4. Koje je vaše mišljenje o audio tiskovinama, jer imam dojam da, u zadnje vrijeme, dominira engleski marketing?
5. Jesu li se današnji cd čitači zbilja približili kvaliteti izvebe gramofona i koje bi preporučili za rock (naglasak na glasu i ritam sekciji uz echo gitaru- Pink Floyd i U2)
6. Koji je najtanji mogući načina da se izolira soba od zvukova izvana (lift,susjedi i ostale vrste zvučnog udara)?
7. Možete li me usmjeriti na neku web stranicu s osnovama rada pojačala i pretpojačala relativno razumljivu laiku?
Postavio sam puno pitanja,a imam ih još barem tri puta toliko, nadam se da nije previše. U svakom slučaju se zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru ili uputi gdje da tražim odgovor.
Puno Hvala i srdačan pozdrav!
S poštovanjem,
Strahimir Vokić
strahimir.vokic1 (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Odgovaramo na pitanja redom kako su postavljena:
1. Kvalitetna audio komponenta bi bez ikakvih problema trebala ispravno raditi DUGI niz godina, članovi naše redakcije imaju doma komponente kojima se bez problema služe 10 i više godina. U uobičajene nuspojave spada primjerice škripa potenciometra na pojačalu kojeg će nakon niza godina korištenja biti potrebno očistiti. Na trajnost audio komponente utječu kvaliteta izrade tj. kvaliteta upotrebljenih dijelova i način uporabe od strane korisnika. O tome se u više navrata pisalo na stranicama Audio pulsa, među ostalim i u članku UVOD U HI-FI, drugi dio.
2. Tehnologija izrade pojačala i zvučnika se nije bitno primijenila u zadnjih 10 ili 20 godina (iako će vas mnogi proizvođači kroz svoje agresivne reklame nastojati uvjeriti u suprotno). CD playeri su doživjeli napredak koji se iskazuje u sve boljem zvuku.
3. Nismo slušali.
4. Ovisi o kojoj se tiskovini radi. Ako se radi o engleskoj tiskovini, možete očekivati da će u njoj engleski proizvodi dobiti best buy titulu.
5. Današnji CD playeri sviraju bolje od onih otprije 10 godina. No ipak, ako biste danas postavili vrhunski high end CD player pored vrhunskog high end gramofona, gramofon će svirati bolje. Što budućnost nosi, teško je reći. Redakcija Audio Pulsa, tj. njezini članovi imaju stav da je poželjno doma imati kao izvor zvuka i gramofon i CD player, a pogotovo u današnje doba kada postoje mnogi second hand CD & vinyl shopovi.
6. Temeljno fizikalno pravilo za zvučnu izolaciju prostorije glasi: masa i gustoća upotrebljenog materijala. U tom smislu, odlični će izolatori biti željezo, bitumen, beton, medijapan, drvo i slično. Naš je prijedlog da kontaktirate neku građevinsku firmu koja se bavi tom problematikom radi realizacije navedenog.
7. Na žalost ne znamo za niti jednu konkretnu web stranicu. Počnite od Google-a gdje ćete upisati pojmove poput "diy amplifier", "amplifier basics" i slično.

MODIFIKACIJA CD PLAYERA

Poštovani,
naime, imam cd player ONKYO DX-7511 koji mi manje više sasvim odgovara pa me zanima upgrade. Zanima me da li bi bilo promjena u zvuku (nabolje) ugradnjom toroidalnog transformatora? Te me zanima kakav inače ima napajanje utjecaj na cjelokupan zvuk. Pa ako možete par riječi o tome.
Hvala Vam velika.
Domagoj iz Dubrovnika
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
O tome je već bilo riječi na više mjesta u našoj DIY rubrici. Modifikacija napajanja je tek jedna od mnogih modifikacija koje se mnogu izvesti na CD playeru. Modifikacija napajanja će poboljšati zvuk, a ukupan rezultat ovisi od toga tko radi modifikaciju, tj. koliko je u tome doista uspješan i iskusan. Naša je preporuka da se odlučite za eksterno napajanje.

SUBWOOFER

Pozdrav!
Imam Denon avr 2106 7x90w pojačalo i zvučnike Energy C-1 ali samo jedan par, na žalost financijski nisam bio u mogućnosti kupiti komplet 5.1 ali plan dugoročni je da tako naparavim. Već koristim taj sustav neko vrijeme pa mislim da se usvirao ali mi nedostaje bassa na pojačalu, ne znam jel trebam u sustav stavit aktivni ili pasivi subwoofer da dobijem na dodatnom bassu ili trebam nešta na receiveru podesiti tako da izvučem maximum? I još jedna stvar, zanima me kako funkcionira "on screen display", jel podatke o parametrima pojačala oèitavam na displayu od pojačala ili na ekranu tv?
Puno hvala,
H.©poljar.
hspoljar (A) inet.hr

ODGOVOR:
Više basa možete dobiti ili nabavkom (aktivnog) subwoofera ili igranjem s tonskim kontrolama na receiveru.

DENON

Poštovani
Imam mali problem, namjeravam kupiti pojačalo za zvučnike Pioneer CS-7070. Ovo je prvi put da kupujem HI-FI komponente tako da baš i ne znam što je primjereno tim zvučnicima. Namjeravam sistem spojiti sa kompjuterom tako da mi ne treba reciver, bar tako mislim. Imam dobru zvučnu karticu u kompu (Creative SB X-Fi xtreme gamer pro) pa mislim da neće biti problem. Zanima me još konkretno, za te zvučnike - je li ta snaga od 190W za svaki zvučnik pojedinačno ili za oba. Ako nije problem volio bi da mi malo detaljnije pojasnite odnose snaga. Jer sam čuo da je recimo Denon PMA-655R za ove zvučnike skroz pristojno pojačalo, a ono ima snagu od 50w po kanalu pri 8 oma.
Unaprijed hvala
Nikola Skračić
nikola.skracic (A) gmail.com

ODGOVOR:
Navedeno Denon pojačalo će imati dovoljno snage. Uz kratku i važnu napomenu da će u entry level cijenovnom segmentu u 99% slučajeva 2-sistemski zvučnik svirati bolje od 3-sistemca.

PREPORUKA ZA MICRO LINIJU

Poštovani,
željela bih kupiti micro liniju djevojčici od 13 godina (soba joj je oko 10m2). Za liniju bih izdvojila od 500,00 do 1.000,00 kn. Svjesna sam da za te novce neću dobiti vrhunsku kvalitetu, ali pretpostavljam da će kako vrijeme prolazi i kako su svake godine proizvodi sve savršeniji, ona htjeti novu liniju ili nešto slično sigurno veæ za 3 do 5 godina). Da li mi možete dati informaciju gdje se može povoljno kupiti micro linija ali i da ipak ima kvalitetu koja æe biti zadovoljavajuća za trinaestogodišnjakinju.
Unaprijed hvala Tea
terezija.mrkonjic (A) fina.hr

ODGOVOR:
Takvu liniju možete kupiti u bilo kojem trgovačkom centru. Pripazite da se radi o micro, a ne o mini liniji.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pozdrav
Evo ovako. Pošto sam totalni laik, ja sam počeo "graditi"svoj kučni sustav prvo od krova prema temelju. Znači kupio sam Kef Cresta zvučnike i Jamo. Imam naručen Denon receiver AVR-2307 pošto ga kod nas u Ljubljani ne možeš odmah kupit. Sada sam u dilemi kako dalje. Više volim slušati muziku ali ipak dobro je pogledat i koji dobar film ili pustit koji koncert. Pitanje: da li da kupim posebno cd player i posebno dvd player ili da to dvoje združim sa recimo Denon dvd 1930. Kakva je tu situacija sa stereo zvukom, ipak mi je muzika na prvom mjestu.
Hvala za odgovor,
LP,
Marko
rosana (A) t-2.net

ODGOVOR:
Morate sami odlučiti da li ćete krenuti s gradnjom stereo ili surround sistema. Ako ste naručili AV receiver, to znači da idete u pravcu slaganja surround sistema. Navedeni uredjaji su konstruirani primarno da rade u surroundu, a sekundarno u stereu. To ne znači da će u stereu svirati loše, ali ipak ne onako kvaliteno kako bi svirali stereo pojačalo i CD player. Ako vam je muzika na prvom mjestu, tada odustanite od slaganja surround sistema i složite stereo sistem.

PREPORUKA ZA KUPNJU POAJČALA

Pozdrav,
molim preporuku za integrirano pojačalo za zvučnike PMC TB2+. Zvučnik mi se jako dopao u kombinaciji sa Bryston pojačalima, ali i najjeftinija varijanta mi je skupa :(
Na raspolaganju imam oko 7-8000 kn.
Hvala na odgovoru,
Stef
hrvoje.stefotic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Naravno da odgovor ovisi o nizu nepoznatih faktora (soba, izvor zvuka, kabeli, kakav zvuk volite i sl.), no probajte poslušati te zvučnike u kombinaciji s nekim Musical Fidelity ili NAD pojačalom. Za više informacija pogledajte našu recenziju zvučnika DB1+ u rubrici TESTOVI, naime TB2+ daje isti zvuk kao i DB1+ samo s dubljim basem.

GRAMOFON

Poštovanje,
javljam se iz Splita. Zanima me može li se gramofonu (Technics, ne znam koji model, star oko 20-25 godina, a igla je SHURE, 2000.g. plaćena oko 150 DEM) mijenjati strujni i interkonekcijski kabel? Izgledaju mi nekvalitetni,dok je gramofon navodno jako dobar. Naime, nije konstrukcijski predvidjena zamjena, čini mi se da treba otvarati gramofon. Znate li gdje se u Splitu to može obaviti? Sa zvukom inače nisam nezadovoljan ali me zanima moguća promjena koja, mislim, nije pretjerano skupa.
Ivan Pavić,Split
bogen (A) net.hr

ODGOVOR:
Na gramofonu se to vrlo jednostavno može zamijeniti. Postupak ne traje dugo, pretpostavljamo da ne košta puno, a točnu adresu u Splitu ne znamo - probajte kod nekog servisa tehničkom robom.

SAMOGRADNJA?

Pozdrav!
ovako, imam woofer Boschman 4 ohm 400w, ali bez kutije.Pa ne znam u kakvu kutiju da ga stavim tj. koju kutiju da napravim... Pomozite mi oko dimenzija te kutije i da li bi trebao napraviti uopce bass-reflex kutiju?
Unaprijed hvala!
Žigi
deejay_clubkings (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Morate imati tehničke karakteristike drivera, te ih putem mjerenja i audio simulacije ukalkulirati u buduću kutiju.

DIY

Poštovani,
planiram DIY projekat s driverima Monacor SPH-170C. Projekt bi bio transmisijska kutija gometrije 2.8/1.3 duljine tunela oko 168 cm to je prvotna verzija sa tvorničkim T/S podacima (dok ih sam ne izmjerim). I sada zanima me problem baffle-step korekcije. Da li ona uistinu toliko dolazi do izražaja rast od 7db na nekih 800 Hz pa na dalje (nažalost nemam potrebnu mjernu opremu za mjerenje frekventnog odaziva zvučnika). Te njena pozicija u samoj skretnici; dolazi li prije reza basa ili poslije?
Zahvaljujem se na odgovoru
Josip Delač
jdelac (A) geof.hr

ODGOVOR:
Baffle step korekcija je iznimno važna. Pozicija nije bitna, ovisi o konstruktoru i njegovoj ideji.

DIY SUBWOOFER

Imam jedan mali problem, kupio sam subwoofer sa skretnicom, membrana ima 47 cm, sinusna snaga mu je 650 w i kutiju mi je napravio jedan od najboljih ljudi u istri (u vezi zvuka naravno), 20 godina se već bavi time… dakle da predjem na problem - gdje god da stavim sub, basevi se čuju samo u kutevima sobe. Da li mi možete reći da li je kutija krivo napravljena (iako ne vjerujem u to jer je sve izračunao, čak i silu udarca na zadnjoj strani kutije....).
ili je problem u nečem drugom ?????
PS. pojačalo mi je 2x200w
Vanja M
techno_vanja (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Obzirom da je i soba dio akustičkog lanca, konstruktor je to trebao predvidjeti. Drugim riječima, kutija nije dobro konstruirana.

POJAČALO?

Prije svega, dobra Vam večer!
Neko vrijeme čitam Vaše stranice koje mi se jako svidjaju ponajprije zbog kvalitete odgovora na postavljena pitanja.... uzdajući se u to, postavio bih pitanje. Što je to uopće pojačalo, čemu točno služi i na kojem principu radi? (mislim na ona pojačala koja vidim u dnevnim boravcima uz hi-fi sisteme)...veliki sam zaljubljenik u glazbu i tehniku općenito (iako imam 16 god. - nadam se da me po tome nećete rangirati ili suditi)....
Molio bih Vas da mi na ovo, nekima glupo pitanje odgovorite...
Unaprijed Hvala i pozdrav
Ivan Burazin
anka.burazin (A) st.t-com.hr

ODGOVOR:
Pojačalo je uredjaj koji signale malih napona (CD, tuner, kazetofon, mikrofon i sl.) pojačava da bi mogao potjerati zvučničku kutiju koja ima vrlo malu iskoristivost (cca. 2-3%).

SPAJANJE DODATNIH ZVUČNIKA?

Imam pojačalo TECHNICS SE-A909S i zvučnike MISSION otpora 8 ohma. Htio bi sada dodati još dva zvučnika (pojačalo ima tu mogućnost) i to MONITOR AUDIO BRONZE B2 (nominalnog otpora 6 ohma). Da li je to moguće i koji je rezultat?
Pozdrav,
Rastko Davila
rastko.davila (A) gmail.com

ODGOVOR:
To je moguće, rezultat nije problematičan. Ukoliko se to pojačalu ni bi svidjelo, ono će se automatski isključiti (ima ugrađenu protekciju).

ODVOJENE AUDIO KOMPONENTE?

Pozdrav!
Kao prvo htio bi vas pohvaliti na odličnoj i vrlo informativnoj stranici!
Dakle, nalazim se u velikoj dilemi, raspolažem s nekih 3500kn i ne znam što kupiti za tu cijenu, hi-fi sustav ili neku skuplju mini liniju. Naime, znam da se za te pare ne moze kupiti bog zna što, ali ja sam to ovako složio:
- Zvučnici Athena AS-B2.2 150W(91 db, 8 ohm): 1 578kn
- Pojačalo Yamaha AX-396T ( 95x2W DIN): 1 706kn
- neki jeftini DVD player oko 300kn
- sve to dodje ok 3400kn, a jos bi morao kupit i stalke za zvučnike
Ili da kupim neku mini liniju tipa Sony ili Philips, s kojim ću dobit i subwoofer, a bit će skoro pa 1000kn jeftinije. Zanima me da li bi osjetio bitnu razliku u zvuku ili ne. Moja soba je oko 12m2.
Hvala unaprijed, zaista ćete mi puno pomoći.
Andrej
andrej_mohoric (A) net.hr

ODGOVOR:
Odgovor je vrlo konkretan i jednoznačan – prednost dajte odvojenim komponentama koje imaju znatno kvalitetniji zvuk od mini linije. Prednost je odvojenih komponenti, medju ostalim, što ćete jednog dana kada odlučite unaprijediti zvuk koji imate to postići prodajom pojedine komponente iz sistema i nabavkom nove, dok biste u slučaju da želite unaprijediti zvuk mini linije morali prodati nju cijelu i krenuti iz početka. Također, obzirom na nevelik budžet, razmislite i o kupnji second hand komponenti.

REFERENCE...

Pozdrav!
Želeo bih čuti Vaše mišljenje o odnosu kvaliteta nekadašnjih "referentnih" zvučnih kutija poznatih marki Dynaudio, Kef... i današnjih modela tzv. budget klase? Sa kojom današnjom klasom bi ih uopšte poredili? Isplati li se kupiti očuvane zvučnike iz 70-ih i 80-ih ili nove? Koliki je problem upariti ih sa savremenim pojačalima? Izvinjavam se na opširnosti, nadam se barem delu odgovora.
Marko Dujakovic
marko (A) vms.co.yu

ODGOVOR:
Kada usporedimo današnje zvučničke kutije i one od prije 10 ili 20 godina, ništa se značajno nije dogodilo u razvoju. Ondašnje 'referentne' kutije se mogu bez ikakvog problema komparirati s današnjim 'referentnim' zvučničkim kutijama. Naravno, pod pretpostavkom da su te 'referentne' kutije starijeg datuma u dobro očuvanom stanju. Stoga, te starije 'referentne' kutije bi svirale po kvaliteti znatno iznad današnjih kutija koje pripadaju 'budget' cijenovnom razredu.

E-BAY?

Čitao sam rubriku DIY - modifikacija CD playera, te sam uočio da je kupljen na e-bayu. Takodjer sam posjetio e-bay te naišao na komponente koje me zanimaju, pa me zanima kako funkcionira stvar oko kupnje na e-bayu (kupnja, plaćanje, dostava, pouzdanost isporuke, ispravnost uredjaja). Znam da ovo nije tema unutar ovih stranica, ali ipak bih vas zamolio za odgovor.
stjepan.cmigovic (A) vz.t-com.hr

ODGOVOR:
E-bay ima jako oštru kontrolu prodavača jer se od njih naplaćuju, tako da što se tiče pouzdanosti transakcije, da li će prodavač zaista poslati uredjaj kad mu platite, s time nema problema. Što se tiče ispravnosti uređaja, budući da svaki prodavač ima svoju statistiku i nakon svake transakcije dajete svoju ocjenu koliko ste zadovoljni, njima nije u interesu dobivati negativne recenzije jer će izgubiti buduće klijente. Tako da će vrlo često, ako je neka stvar npr. ogrebana, napisati da je ogrebana i još će staviti fotku da vidite i sami gdje i koliko.
Najšlampaviji dio ebaya za Hrvate je plaćanje. Možete ići kartično preko PayPal-a ili bankovnom transakcijom. Međutim Hrvatska nije u PayPal sustavu tako da vam ostaje samo bankovna transakcija. Dakle morate do banke i tamo im ostavit nekih 200 kn provizije, što ruši računicu ako kupujete nešto jeftino.

DIY

Poštovanje
Želio bih sam napraviti/složiti male zvučnike. Kod koga se kod nas mogu kupiti kitovi za izradu zvučnika (bez kutija)? Na kojim web stranicama se mogu naæi recenzije DIY zvučnika?
Hvala unaprijed
Igor
iggy888 (A) email.t-com.hr

Poštovanje
želim prepraviti i proširiti pitanje koje sam Vam postavio neki dan pa Vas molim odgovor na njega: želio bih sam napraviti/složiti male zvucnike. Da li se taj posao isplati, odnosno mogu li očekivati da za cca. 2000 kn ukupnih troškova rezultat bude zvučnik koji ce imati zvuk kao recimo duplo skuplji kupovni zvučnici? Gdje se kod nas mogu nabaviti kitovi za izradu zvucnika i mogu li se pritom kupiti i gotove (složene) skretnice? Na kojim web stranicama se mogu naci recenzije DIY zvučnika i savjeti za početnike? Koji bi mali DIY zvučnik Vi preporucili? Zvučnik bi koristio u maloj sobi (13m2), sa Harman/Kardon sustavom i za slušanje uglavnom rock glazbe.
Hvala na odgovoru
Igor
iggy888 (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Da biste se upustili u samogradnju, potrebna je mjerna oprema, simulacijska oprema, puno kvalitetne literature i iskustvo. U ovom slučaju, čak i da naidjete na samograditeljski projekt koji je u potpunosti objašnjen, mi ne savjetujemo da se u to upuštate. Koliko ste puta u životu radili s lemilicom? Da li uopæe znate čitati shemu skretnice? Dobronamjerno savjetujemo da se ne upuštate u samograditeljski projekt, uzalud æete potrošiti vrijeme i novac. Danas se u klasi do 2.000 kn može naæi sasvim dobrih komercijalnih bookshelf zvučničkih kutija stoga obratite pažnju na njih.

ENTRY-LEVEL SONY?

Pozdrav!
Možda ste imali prilike slušati ovakvu kombinaciju ili nešto slično, a ukoliko niste kakvo je Vaše mišljenje o njoj? Sve je od Sonyja: stereo pojačalo 2x70W TA-FE 370-s, CD player s Hybrid Pulse D/A pretvaračem CDP-XE 370-s, trosistemski zvučnici od 100W SS-MF 450 H-m i gramofon s phono pre-amp PS-LX 250 M. Koliko u ovome sistemu ima hi-fija i kojim kabelima mijenjati originalne da bi se poboljšao zvuk? Bez novih kabela cijena sistema je manja od 4000 kn i to je (uz uvjet da je kvalitetan zvuk), prilično dostupno svakome!
Leo Markulic
lmarkuli@globalnet.hr

ODGOVOR:
Konkretan navedeni sistem nisamo slušali. No ipak se usuđujemo zaključiti da on nema veze s onim što mi audiofili nazivamo "high-fidelity". No ono što je uistinu bitno je pitanje da li ste VI OSOBNO zadovoljni sa zvukom tog sistema? Ako ste zadovoljni s njime, ako vam taj sistem daje dovoljnu količinu glazbenog užitka, tada je naše mišljenje o tom sistemu potpuno nebitno.
Kabeli – iako audiofili često 'trimaju' audio sistem s kabelima, mišljenja smo da treba PRVENSTVENO krenuti od audio komponenti i njihovih individualnih kvaliteta te naci njihovu medjusobnu sinergiju, a tek tada sistem nadogradjivati kabelima. Ukoliko medju komponentama u startu nema sinergije, 'trimanje' sistema s kabelima ce tek djelomično otkloniti problem. Da zaključimo, možete probati s kvalitetnijim kabelima (po mogućnosti koji ce naginjati na tamniju stranu zvuka), ali možete i razmisliti o prodaji postojeceg sistema i gradnji novog.

TV + KUĆNO KINO?

Molim Vas da mi odgovorite kako mogu slušati TV preko sistema ozvuèenja (satelita) od kuænog kina. TV je marke Quadro, a kuæno kino LG LH-T250SC. Kada sam kupovao kuæno kino rekli su mi da mogu putem interneta skinuti codeke za njega. Moje pitanje je što su to u stvari codeki i gdje da ih naðem.
Zahvaljujem i pozdrav.
Branko
branko.sladovic (A) zg.t-com.hr

ODGOVOR:
Potrebno je da izlaz iz TV-a spojite na ulaz na A/V receiveru i na receiveru odaberete input TV. Zvuk iz satelita cete dobiti tek gledanjem DVD-ova (koji su snimljeni u 5.1 formatu), nemojte očekivati i da cete primjerice HTV dnevnik dobiti u 5.1 signalu nego tek u dva prednja zvučnika.

PREPORUKA

Poštovani,
Posjedujem AV receiver NAD T753, CD player Marantz 5001OSE, Dali concept 2 (Rondo stalke), interkonekt SW encore II, zv.kab. VDH Clearwater.
S obzirom da primarno slušam glazbu (rock, pop i sl), ali ne bih želio prodavati AV receiver, namjera mi je poboljšati stereo zvuk. Veličina prostorije 4x4 m. Volim topliji zvuk. Zvučnu sliku bih želio pojačati u srednjetonskom području i smanjiti visoke - koji su pomalo iritantni («šišljavi»). Bas je dovoljno jak.
Moja je namjera ići u dva smjera:
Kupiti pojačalo i spojiti s AV receiverom. (Pretpostavljam da mi zapravo treba pretpojačalo koje se spaja interkonektom s AV receiverom). Odluèio bih se za topliji karakter pretpojaèala, ali sam otvoren za sve opcije, posebno second hand (max.2000 - 3000 kn). Molim Vašu sugestiju.
Promjenio bih zv.kabel. Pristalica sam dobre investicije u kablove (bez bi-wire), jer sam se osobno uvjerio u veliku važnost istih. Molim također Vašu sugestiju. Jasno mi je da je najbolje vlastitim uhom upoznati komponente, ali bih molio Vaše (konkretne) prijedloge.
Srdačno Vas pozdravljam.
Renato
renato.ljubic (A) m-profil.hr

ODGOVOR:
Ideju o spajanju pretpojačala na A/V receiver zaboravite, nema smisla. Mišljenja smo da je Concept 2 slaba karika. O novim kabelima eventualno razmišljajte kasnije.

DIY RACK

Izradjujem rack za komponente pa me zanima kojom vrstom kvarcnog pijeska? Da ispunim konstrukciju (koja veličina zrna)?
stjepan.cmigovic (A) vz.t-com.hr

ODGOVOR:
Ne bi bilo loše da se radi o kvarcnom pijesku koji je vrlo sitan, dakle da je što manje veličine zrna. Kvarcni pijesak možete nabaviti u bilo kojoj trgovini koja prodaje gradjevinski materijal.

PREPORUKA ZA KUPNJU...

Poštovani,
Sve pohvale Audio Pus site-u, a posebno ovoj rubrici!
Molio bih za mišljenje i potencijalnu sugestiju. Sustav se sastoji od Philips dvd 963 SA playera i AA Puccini SE Remote pojačala i starih B&W DM302 zvučnika na stalcima spojenih nekim jeftinijim Supra kabelima. Soba je dnevna i dimenzija 4x5.5 m s velikim bočnim vratima prema blagovaoni i cijelim zidom iz zvuènika u prozorima. Sluša se široko od N.Jones, D.Krall preko Spalata i klapa, do Floyda, Straitsa i Greendaya, te gitara i klasike. Zvukom sam uglavnom zadovoljan, iako ponekad s pojedinom vrstom glazbe zvuči tanko i pomalo agresivno, da napomenem da i lijepša polovica uživa u glazbi, a njena glavna zamjerka je da sve skupa zvuči pomalo nametljivo (ne čuje si misli kaže; žene preferiraju nježniji background sound :))
Da li bi se promjenom ožičenja i eventualno nekim drugim intervencijama (kojim) u sustav dalo zvuk učiniti nježnijim i muzikalnijim? Mišljenja sam da su zvučnici i najslabija karika sustava pa bih vas ujedno i molio da mi bez obzira na odgovor na prethodno pitanje sugerirate kandidate za preslušavanje meðu zvučnicima za navedeni sustav koji bi vodili punijem i muzikalnijem zvuku ( ili pokušavam pomiriti nepomirljivo:)).
Puno pozdrava i unaprijed hvala
Antonio
emarceli (A) net.hr

ODGOVOR:
Philips 963 SACD player nismo imali prilike testirati, iako smo čuli uglavnom vrlo pozitivne stvari o njemu. Takodjer nam je nemoguce predočiti kakva je akustika sobe, stoga odgovor nipošto nije lagan. Svejedno, možemo vam slobodno preporučiti da probate poslušati u vlastitom sistemu Sonus Faber Concertino ili Concerto zvučnike koji bi uz navedeno pojačalo trebali fino pasati, a i biti ce bliže ukusu Vaše supruge.

ONKYO

Pozdrav
imam Onkyo stereo pojačalo A-8420 i kad ga pojačam do pola i slušam nekoliko mininuta ono se jednostavno ugasi na par sekundi i zatim ponovno upali, zapravo ne ugasi se u potpunosti nego kao da se resetira, što bi to moglo biti?
UNAPRIJED HVALA
zemareljic (A) net.hr

ODGOVOR:
Ne znamo kolika je snaga tog pojačala, ali očito ga slušate preglasno, glasnije nego što to on može. Pojačalo ima u sebi ugrađenu protekciju, okretanjem potenciometra ste doveli pojačalo u "over power", te ga tada ugrađena zaštita u u pojačalu gasi. Naravno, sve skupa pod pretpostavkom da su zvučnici ispravni – ako su neispravni, pojačalo to odmah prepozna pa se automatski gasi. Teoretski je moguće i da je protekcija u Onkyu neispravna.

DIY

Poštovani,
pošto sam u revitalizaciji zvučničke skretnice koja se nalazi izvan kutije (zamjena novim i po cijeni "kvalitetnijim" dijelovima), zanima me Vaše cijenjeno mišljenje (odgovor) o slijedećem:
a) da li se "isplati" (naravno zvučno), drivere spojiti biwiring načinom (imam odvojene "+" ulaze na kutijama), i
b) ako spajam na taj način, da li na izlazu iz pojaèala mogu koristiti zajednički "-" kabel?
Unaprijed hvala.
Siniša iz Čakovca
sinisa.trstenjak (A) ck.t-com.hr

ODGOVOR:
a) ne preporučamo
b) ako ipak spajate, onda je odgovor pozitivan

PREPORUKA ZA KUPNJU

Poštovanje!
Drugi put se javljam upotpunjujuæi podatke i s novim problemom teoretsko-praktične naravi.
Imam ovakve komponente:
Pojaèalo: Rotel RA-931 (2x35W)
Zvuènici: Mourdant-short 20i PE (2x75W)
Kablovi: Cable talk 3.1 bi-wire
Interkonekcijski: Qued qnect 2
CD-player: Sony CDP XE700
Reciver: Marantz SR4600 (7x80W)
Dakle moj novi Marantz receiver ne može potegnuti toliko jako i kvalitetno kao Rotel pojaèalo. Zanima me da li može doæi do nekakvog izgaranja ako su žice od zvuènika istovremeno spojene i na pojaèalo i na reciver (koje se ne bi koristilo istovremeno osim što su pod naponom). Pojaèalo bi mi služilo za slušanje CD-playera i gramofona, a reciver za kuèno kino (dotični zvučnici kao prednji). S obzirom da zvučnici imaju moguænost za bi-wireing (kojeg u ovom sluèaju ne bi mogao koristiti) jer dvije žice bi išle iz pojaèala u gonje konektore, a druge dvije iz receivera u donje konektore s tim da su konektori odostraga zvuènika povezani jumperima. Vjerojatno bi jednostavnije rješenje bilo neprestano prespajati bananicama žice u ovom sluèaju u bi-wireing koncepciji, al eto komocija èini svoje.
I još nešto u vezi ovoga - mogu li receiver spojiti na pojaèalo ili obrnuto (da rade istovremeno)
Drugo pitanje odnosi se na strujne kablove koje bi mogao ukomponirati s ovom konfiguracijom.
Unaprijed hvala!
zaga1974 (A) hotmail.com

ODGOVOR:
Najbolje zaboravite sve te navedene kombinacije, te spojite jumpere na zvučničke konektore koje ne koristite. Zabunom se može desiti da uključite oba pojačala, a onda nastaju problemi (izgorit ce jedno od ta dva pojačala.)

RABLJENI CD PLAYERI?

Poštovanje,
zanima me vaše mišljene o isplativosti kupnje rabljenih cd playera. npr marantz cd 57 mk2 ili sony cdp xe 900. cijena je oko 800 - 900 kn po oglasnicima. Šta treba pripaziti kod kupnje i da li se isplati mjenjati laser kod popravka ili je bolje kupiti novi cd player za oko 1500kn koliko mogu izdvojiti.
Hvala,
mario
vrapce (A) hi.t-com.hr

ODGOVOR:
Kod kupnje CD playera je mogući problem potrošnja lasera, on se troši. Isplati ga se mijenjati kod skupljih playera, kod jeftinijih zamjena može biti upitna.

KUPNJA ZVUČNIKA

Pozdrav!
Sluèajno sam naišao na Vaše stranice i odluèio poslati mail. Naime, ne bih mogao zamisliti svoj zivot bez glazbe, a audio oprema koju imam nije nešto. Imam Sony receiver STR-DE598. U specifikacije uredaja se baš nešto ne razumijem pa je bolje da ih izostavim. Mogu samo pretpostaviti da uredaj nije baš nešto, ali takvog sam si mogao priuštiti pa sam zadovoljan. Zanima me vaše misljenje u takvom receiveru. Osim toga, imam i sony cd player CDP-XE570. Uredaji vjerojatno ne bi zadovoljili kriterije iole zahtjevnijeg audiofila, no ono što mene ne zadovoljava, a ujedno je i razlog ovog mog javljanja jesu zvuènici koji cjelokupnu produkciju finaliziraju. To su zapravo neki 30 ili 60 watni zvucnièi koje sam imao u sklopu neke Samsung mini linije. E sad, kad sam bio teenager slušao sam olinjale kasetofone i morao biti zadovoljan pa obzirom na to ova konfiguracija ipak daje nešto više kvalitete. Kako moji apetiti rastu, a normalno u skladu s mogucnostima, nabavio bih si neke nove zvuènike pa mi treba savjet iskusnog audiofila. Ako mi mozete preporuèiti (nemojte se smijati cifri) zvuènike koji bi se mogli nabaviti u cjenovnom okviru 500-1.000 kn, bio bih vam jako zahvalan. Cuo sam da su engleski zvuènici najbolji, da li se pojedini od njih mogu svrstati u tako neku kategoriju.
Molim Vas odgovorite,
unaprijed hvala.
frankapani (A) net.hr

ODGOVOR:
Moramo priznati da dugo nismo slušali zvučnike u navedenoj klasi. Predlažemo da svakako poslušate zvučnike Studio Lab SLB 102.2 koji doduše prelaze navedeni cijenovni okvir, no predstavljau znaèajno poboljšanje zvuka u odnosu na zvuènike koje trenutno imate.

KEF

Pozdrav,
naime, imam AV receiver SONY STR-DB1080 i za sada samo 3 zvučnika: par KEF Cresta 30 i KEF centralni q95. e sad pitanje koja 2 prednja zvuènika da ubacim i koji subwoofer da dobijem surround a i da poboljšam zvuk ...pošto na stereo ova 2 zvuènika su ok dok se malo ne pojaèa... u suštini bih voleo da poboljšam zvuk a da ne istresam džem baš mnogo (tj u skladu sa pojaèalom koje imam)
Pozdrav,
Ivan
p.s. razmišljao sam da ispratim liniju kef i da uzmem q7 i neki od kef subfovera (inace u Beogradu KEF Q7 je preskup)

ODGOVOR:
Bilo bi potpuno logično da radi timbralne ujednačenosti svih zvučnika nabavite KEF; ukoliko to nije financijski problematično, odlučite se za KEF Q7 koji za te novce sviraju vrlo dobro.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovanje!
U procesu sam nabave novog sustava za moju slušaonicu (13m2) pa me Zanima Vaše mišljenje. Zainteresirala me kombinacija Cambridge Audio 540A v2 i 540C v2, koju doduše još nisam poslušao, i zvuènici Quad 12L. Imate li prijedlog što osim navedenog poslušati nešto s bas-refleksom na prednjoj strani? U obzir treba uzeti i èinjenice da volim rock (Pink Floyd...), èvrst bas i ne volim oštre visoke.
Hvala unaprijed
Igor
iggy888 (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Quad 12L su vrlo dobar izbor u svom cijenovnom razredu. Znajte da im je potrebno 50-ak cm od stražnjeg zida. Temeljem kratkog slušanja navedenog Cambridge pojaèala, zakljuèili bismo da to pojaèalo nije najbolji odabir za QUAD 12L. QUAD 12L ima jedan ugodan, pomalo mekan zvuk uz koji će dobro pasti neko pojaèalo koje je po karakteru otvorenijeg zvuka.

RAZNO...

Bok,
evo imam jedno pitanje za Vas. Prije nekih mjesec dana sam kupio zvuènike Mirage Omni 60 na velikom sniženju. Fantastèni su zvuènici. Sad jedino imam dilemu glede pojaèala. Prije par tjedana smo posudili iz istog dućana Onkyo 9211 pojaèalo, bas je vrlo jak, zvuk je dosta pun i prodoran, medjutim gubila se èistoca i detalji kod srednjih i visokih tonova a bass bi postao malo mutan bez kad bih pojaèao bass kod slušanja elektronske glazbe. Sad imam na posudbi Cambridge Audio 540-A V2. Jucer je bio prvi dan slušanja, skroz novo pojaèalo, prvo sam trebao pola sata ostaviti samo kontakt (bez sviranja) da se kondenzatori napune. Medjutim juèer kad bih smanjivao ili pojacavao bas na pojaèalu nisam gotovo nikakvu razliku primjetio, evo danas je već malo drugaèije, razlika se već osjeti, ali ne toliko koliko na Onkyo-u. Zanima me, pošto za par dana moram vratiti pojaèalo, da li bi se bas mogao još jače nazirati kad bi pojaèalo radilo još nekoliko dana?
Proèitao sam par recenzija na netu, neki ljudi kažu da im se više dopada Nad 320BEE, da su srednji i visoki tonovi èisti i detaljni gotovo kao kod tog Cambridgea, ali da je zvuk malo življi te da je bass bolji, malo "èvršći".
Kakva su Vaša iskustva, kakav je NAD 320BEE u odnosu na CA 540-A V2?
Pozdrav
Luka
luka.komarcic (A) ck.htnet.hr

ODGOVOR:
Ako ste se na pojačalu igrali s tonskom kontrolom (konkretno, kako navodite, radi se o bas gumbu), moralo je doći do promjene u zvuku; možda je gumb "tone defeat" bio ukljuèen. Moguće je da pojaèalo nije usvirano – minimalno vrijeme potrebno za usviravanje nekog uredaja iznosi 200 radnih sati (nerijetko i znatno više).
Nedavno smo na jednom vrlo kratkom i neobaveznom slušancu poslušali i NAD 320 BEE i navedeni Cambridge model – iznenadili smo se što je Cambridge zvučao toplije od NAD-a; no naglašavamo, radilo se o kratkom i usputnom slušancu, tako da ovaj komentar možda nije 100% točan.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani!
Svaka èast na impresivnoj stranici. Imao bih par pitanja.

Totalni sam poèetnik što se tièe hi-fija. Do sad sam slušao obiènu liniju koja je bila prikljuèena na raèunalo. Molio bi Vas savjet za kupovinu stereo sustava. Nisam audiofil ali sam veliki ljubitelj glazbe (nisam zahtjevan). Izvor moje glazbe je 80% iz raèunala u mp3 formatima. Soba je velièine dvadesetak kvadrata. Slušam zabavnu, pop, dance, malo rnb.
Imam par pitanja:
1. Možete mi preporuèit neke marke stereo pojaèala sa zvuènicima u best buy klasi do maks otprilike 7 tisuæa kn ili manje!
2. Da li birat dobro pojaèalo i zvuènike no name (kinezi)?
3. Što mislite o marki CAV audio (konkretno zvuènici md - II)! Te o pripadajuæem stereo pojaèalu iste marke. Da li mi je to malo previše jako i preskupo?
4. Mišljenje o zvuènicima STUDIO LAB 402.02 !
5. Da li možda ipak uzet polovno stereo pojačalo i nove zvuènike?
6. Preporuke za kablove!

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!
Krsto, Rijeka
nkrstas (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Odgovaramo na pitanja redom kako su postavljena:
1. Obratite pažnju na imena kao što su Studio Lab, Vincent, Audio Pro, Cambridge audio i slièno koji standardno imaju dobar omjer cijena/kvaliteta.
2. Ovisi o kojem se pojaèalu i zvuènicima radi. Tu treba reći da medu hrvatskim audiofilima vlada jedna velika zabluda, predrasuda i odbojnost prema kineskim uredajima – kao da ti isti audiofili nisu svjesni da su svi svjetski audio uredaji u klasi do cca. 1.000€ proizvedeni u Kini. I mnogi audio uredaji iznad 1.000€ se proizvode u Kini.
3. Za navedenu marku smo èuli, no nismo i slušali njihove uredaje.
4. Odlièan omjer cijena/kvaliteta.
5. Može. Sve zavisi od konkretnog slučaja, ovisno u kakvom su stanju ti rabljeni uredaji koji se prodaju.
6. Prerano je o kabelima razmišljati u trenutku dok još nemate složen sistem.

SAVJET ZA KUPNJU

Bok!
Ja sam Filip, iz Zagreba sam i bavim se tamburaškom glazbom. Ne razumijem se baš u zvuènike, pojaèala i procesore, a želio bih si složiti nešto na èemu bi tamburaška glazba zvuèala OK. Zanima me da li bi mi mogli predložiti nešto? Želio bih sistem za slušanje glazbe u sobi, oko 25m2, s malo izraženijim basevima (ali ipak èistima jer moram skidati harmoniju, a bas mi je osnova nje), dakle da imam neki subwoofer i dva zvučnika sa visokim, srednjim i niskim, ako to uopæe postoji? I kad bi cijena toga bila do 2000-2500kn. Jel bi mi mogli predložiti neke stvari?
Puno hvala
Filip
felipe (A) vip.hr

ODGOVOR:
Nismo u potpunosti razumijeli da li za taj budžet želite cijeli sistem ili odvojene komponente? Ako za te novce želite cijeli sistem, tada možete kupiti bilo koju mini liniju, no ona će biti daleko od onoga što zovemo “high fidelity”. Ako za te novce želite odvojene komponente, napominjemo da je taj budžet premalen, te SVAKAKO savjetujemo da ga povećate i složite kvalitetan entry level audio sistem. Obzirom na navedeno (dublji bas, èist zvuk, soba od 25 m2, budžet do 2500 kn), svakako obratite pažnju na Audio Pro Black Pearl V.2 zvuènike koje smo nedavno testirali i koji bi mogli fino odgovarati vašim potrebama. Na zaboravite uložiti dodatnih cca. 500 kn za kvalitetne zvuènièke stalke. Potom razmišljajte o ostatku sistema.

DIY PANASONIC?

Poštovanje!
Kupio sam Panasonic subwoofer CJ-SW2503N i trebam napraviti kutiju a ne znam kako pa se obraćam Vama za pomoć. Dakle trebam formulu za izraèun kutije ili još bolje da mi Vi date dimenzije kutije koja mi odgovara.I što Vi mislite o mome subwooferu.
Puno hvala Unaprijed!
Ivica
bulanovac (A) net.hr

ODGOVOR:
Ovako napamet, nitko na svijetu vam ne može dati ispravan odgovor. Taj bas driver biste trebali dati nekom profesionalcu da ga izmjeri, projektira skretnicu za subwoofer i da projektira kutiju. Ukoliko nemate mjernu opremu i iskustvo u samogradnji nipošto se ne upuštajte u taj projekt.

SAVJET ZA KUPNJU

Poštovani,
uskoro bi trebao kupiti 5.1 ili 6.1 sustav koji bi se koristio za sve, od igranja PS2, gledanja dvd-a i slušanja glazbe sa PC-a...doslovce svega. Maksimalna cijena je oko 6000-8000kn. Treba mi savjet za kupnju pojačala i komplet zvučnika koji ce zvučati što bolje za te novce a da ce sve zadaće raditi što je bolje moguće. Nisam veliki ovisnik o zvuku pa je zadaća tog sistema izdići se za rang (recimo to tako...) od prosječnih mini sistema koje nalazimo u prosjećnim dućanima. Dakle jedan sustav koji obavlja sve za taj cjenovni rang a zvuči osjetno bolje od mini sistema. Soba je veličine 20m2, ali će se sustav najvjerojatnije koristiti i u većim prostorijama. Znam da je pitanje opširno ali barem me uputite u neke marke tipa Sony, Pioneer, Cambridge, Nad, Onkyo ili tome slično. Bilo kakva pomoć je dobro došla pošto sam do sada bio vlasnik par mini sistema.
Hvala unaprijed, sa poštovanjem i pozdrav!
Mladen
caldimion (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Prema onome što navodite u upitu, predlažemo da SVAKAKO bacite oko na zvučnike koje smo nedavno testirali u našoj rubrici TESTOVI. Konkretno, radi se o dva modela koji imaju IZVRSTAN omjer cijena/kvaliteta, a to su Studio Lab SLB 102.2 i Audio Pro Black Pearl V.2, s time da Studio Lab ima nešto topliji zvuk, dok Audio Pro ima čist zvuk. Možete kupiti njihov zvučnički paket - dva prednja, centralni i dva stražnja zvučnika, uz napomenu da oba modela imaju vrlo dubok bas te stoga kupnja subwoofera nije nužno potrebna. U svakom slučaju, ovi će zvučnici pružiti znatno viši nivo kvalitete zvuka u odnosu na mini sisteme s kojima ste se ranije družili.

SAVJET ZA KUPNJU POJAČALA

Poštovanje,
javljam se s nekoliko pitanja. Naime, imam samostojeće zvučnike Wharfedale Diamond 8.4, mislim da su 2×150, 86db. Zanima me koje pojačalo za ovu klasu zvučnika treba tražiti? Od koliko watta? Novo ili polovno? Trenutno imam staro japansko pojačalo koje, izgleda mi, ne može pružiti dovoljno snage i informacija zvučnicima. Također koji CD player savjetujete? Htio bih postići (koliko se u ovoj klasi može?) jak i otvoren, pun i melodiozan zvuk. Slušam rock i klasiku.
Ivan Pavić, Split
bogen (A) net.hr

ODGOVOR:
Pojačalo poput nekog Rotela ili Arcama će fino pasati. 40 ili 50 Watta po kanalu će biti dovoljno. Da li ćete se odlučiti za kupnju novog ili rabljenog pojačala morate sami odlučiti, nema pravila.

RAZNO...

Pozdrav!
Imao sam prilike čuti set sastavljen od AVR Denon 2106, Pioneer player dv 370 koji su bili spojeni digitalnim koaksijalnim kablom i spojeni sa zvučnicima Energy C-1 koji su bili postavljeni na originalnim stalcima. Nisu bili spojeni niti sa subwooferom niti sa centralnim zvučnikom a nije bilo ni satelitskih stražnjih zvučnika, u stvari se radilo o tome da je višekanalno pojačalo radilo u stereo modu i činilo mi se da fali safta kod bassa. Ne znam jel da bi to imalo safta u bassu zaista potreban subwoofer ili se može i bez njega?
Druga stvar, jel ima svrhe uopće postavljati mikrofon za kalibraciju ako se radi samo o dva zvučnika i da li se mogu iskoristiti efekti Dolby pro logic II i IIx te DTS NEO: 6 music u takvom sustavu?
Moram naglasit da je sustav bio smješten u sobi od nekih 15 kvadrata. Jel bi zvuk bio drugačiji da se nalazio u prostoriji od 25 kvadrata sa pravokutnim oblikom?
Sve pohvale za stranicu i savjete koje dajete!
Hvala.
Hrvoje Špoljar
hspoljar (A) inet.hr

ODGOVOR:
Ako je sistem svirao u stereu, nema smisla zašto bi bio povezan digitalnim kabelom. Više basa se može dobiti postavljanjem zvučnika bliže stražnjem zidu. U sobi od 25 m2 bi tako mali zvučnici vrlo vjerovatno lošije svirali u basu. Mikrofon za kalibraciju može biti koristan i pri postavljanju dva zvučnika.