Pitanja i savjeti, jesen 2005

Ako tražite hi-fi savjet, želite komentirati Audio puls ili hi-fi generalno, šaljite sve upite putem maila. Na nepotpisane upite ne odgovaramo. Ne odgovaramo za dane odgovore, oni se daju u dobroj vjeri.
Nagradite one koji VAMA ovdje daju savjete i daruju svoje znanje! Donirajte Udrugu Audio Puls! Na uplatnici kao primatelj upišite "Udruga Audio puls, Zagreb", žiro 2402006-1100468644, opis plaćanja je "donacija". Bilo da se radi o donaciji u iznosu 50 ili 500 kuna, svaka je donacija jednako vrijedna. Hvala.

PREPORUKA ZA KUPNJU CENTRALNOG ZVUČNIKA

Poštovani!
Možete li mi dati neku preporuku za centralni zvučnik za potrebe kućnog kina a da se slaže sa prednjim zvučnicima iz Sonyeve SS-X serije. Prostorija je dosta velika, oko 35m2. Da li se slažete samnom da, ako govorimo o kućnom kinu, nikako ne treba štedjeti na centralnom zvučniku i subwooferu, jer preko njih ide više od 80% svega što se čuje za vrijeme trajanja filma.
Tomislav
tim_company (A) email.t-com.hr


ODGOVOR:
Na žalost dugo nismo slušali neki Sony uređaj tako da ne možemo komentirati. Najbolje i najjednostavnije bi bilo da ste kupili cijeli 5.1 zvučnički paket od istog proizvođača. Ovako vam preostaje da, ako imate vremena i strpljenja, isprobate što više centralnih zvučnika u sustavu kako biste utvrdili koji najbolje paše. U pravu ste kada kažete da na centralnom zvučniku ne treba štedjeti, dapače ne bi bilo loše da on i cijenovno i sonično odskače od ostalih zvučnika u sistemu kućnog kina.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pozdrav!
Trenutno sam u završnoj fazi kupovanja novog sustava, tj. odlučio sam se za komponente nakon dugog traženja i preslušavanja. Zanima me Vaše cijenjeno mišljenje oko moga odabira. Soba je veličine 30-tak kvadrata (4,5x7), izduženog pravokutnog oblika. Stan je u potkorovlju. Soba se nalazi pod jednim krilom krova. Najmanja visina stropa iznosi 1,8, a najviša 3,5 m. Pad krova se prenosi preko manje stranice sobe. Volim otvoreniji zvuk, ali s toplim područjem niskih tonova. Preferiram blues, jazz te laganiji rock. Ponekad poslušam i klasičnu glazbu. Moj odabir je slijedeći: int. pojačalo: Rotel 1062, CD player Rotel 02 i zvučnici Dali Ikon 6.
Molim Vas za mišljenje.
Hvala.
Mladen Vukomanović, Zagreb
mvukoman (A) grad.hr

ODGOVOR:
Navedena kombinacija je solidan izbor za taj cijenovni razred. No to je tek jedna od niza mogućih kombinacija. Kao zvučnici bi mogli pasati i B&W (pogotovo za rock i blues), kao i KEF Q serija (npr. Q7). Umjesto Rotela moglo bi pasati i Marantz pojačalo. Na vama je da vlastitim slušanjem procijenite što je najbolje i da sami donesete konačan zaključak pri kupnji. Naravno, nakon što ste imali prilike čuti te uređaje u vlastitoj slušaonici.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Pozdrav,
Kolega ima kod kuće CD receiver Onkyo CR-305TX, 2x20W, na koji je vezan Technics gramofon (s Goldring Elektra zvučnicom) i NAD PP2 phono pojačalo. Sada ima na receiver vezane (privremeno) neke stare malo obnovljene Celestion bookshelf zvučnike. Kada sluša gramofonske ploče u glavnom je zadovoljan ali kada sluša CD-e ne posebno pa bi zato želio te zvučne kutije zamijeniti novima. Sluša uglavnom rock, blues i ponešto jazza!
Koje zvučne kutije (bookshelf) bi preporučili za gornju kombinaciju?
Hvala i lijep pozdrav,
Janez
Janez.Tomsic (A) nlb.si

ODGOVOR:
Bojim se da ne možemo puno pomoći zbog previše nepoznanica. Niste naveli što točno mislite kada kažete da kolega nije sa zvukom zadovoljan. K tome ne znamo koji je to model Celestion zvučnika, k tome je modificiran. K tome moguće je i da je CD receiver slabija karika od zvučnika.

SAMOGRADNJA?

Poštovanje gospodine Pecotić,
upustio sam se u samogradnju jer imam rođake stolara i umjetnika/pitura,naručio sam neke zvučnike, tubu, itd... Estetski je vrhunski izvedeno i obrađeno, a što se tiče zvuka mogu reći da sam zadovoljan za prvi put, naime kutija je napravljena da se može razvidat da bi se kasnije ubacili pravi driveri, tipa Dynaudio, JBL, Jamo...Dimenzije su V-88cm, Š-23cm, D-21cm. Trenutno se suši lak pa kutija samo čeka ljepljenje, naime kako sam vidio da se u samostojeće kutije stavlja vuna, pamuk... Mogu kupiti u ljekarni te vate u rolama, no neznam kako to i gdje rasporedit unutar kutije, pa bih volio vaše cijenjeno mišljenje kao vrhunskog audiofila. Još jedno pitanje, da li šiljke mogu napravit od masivnog drveta illi? I koliko šiljci moraju podignut zvučnike tj. koliko oni moraju biti dugi, ima li neka univerzalna veličina. Ja sam tek početnik ali ipak imam svoja dva samostojeća zvučnika i to unikata po dizajnu i izvedbi, pa se ne bih htio zalićati u tom dampiranju kutija, jer o tome ništa ne znam.
Pozdrav
Igor Bašić, Vrlika
qxrecords (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Poštovani gospodine Bašić, koliko vam se god možda moj odgovor neće svidjeti, savjetujem da me 100% poslušate, jer je on u potpunosti dobronamjeran, k tome ćete uštedjeti svoje vrijeme i novac. Dakle, zvučnička kutija sastoji se od tri temeljna dijela, a to su: kutija, driveri i skretnica. Možete nabaviti VRHUNSKE drivere (napominjem da Jamo i Dynaudio driveri koje spominjete NISU dostupni na tržištu, osim ako nemate neke posebne izvore nabave), možete angažirati VRHUNSKOG stolara – no sve vam to NIŠTA ne vrijedi ako nemate nekoga (opet ne bilo koga) tko će vam projektirati skretnicu. Skretnica je mozak zvučnika. Bezbroj sam se puta na svojoj koži uvjerio da će kutija s prosječno kvalitetnim driverima i vrhunskom skretnicom zvučati nemjerljivo bolje od zvučnika s vrhunskim driverima i prosječnom skretnicom. Izgradnja (kvalitetnog) zvučnika je PUNO TEŽI posao nego što se to možda čini. Stoga dobronamjerno savjetujem da odustanete od te priče i nabavite neke gotove zvučnike iz dućana.
Srdačan pozdrav,
Marko Pecotić
gl. urednik

NAD + WHARFEDALE?

Poštovani Gospodine,
interesuje me Vaše mišljenje o sledećem: kombinacija NAD C 320 BEE sa zvučnim kutijama WHARFEDALE DIAMOND 8.4 odnosno šta VI smatrate kao najbolji izbor uz navedeni model NAD-a. Slušam sve od John Fahey-a do Joe Zawinula.
Unapred hvala,
Pozdrav iz Vicenze,
Dejan
mungos (A) aliceposta.it

ODGOVOR:
NAD C320 BEE je sjajno malo pojačalo koje predstavlja odličan omjer cijena/kvaliteta. Kombinacija NAD C3200 BEE integrirca i Wharfedale Diamond 8.4 zvučnika nije loša, no svakako savjetujem da poslušate i kombinaciju tih zvučnika s pojačalom Rotel RA-01 ili RA-02. U kombinaciji s NAD pojačalom, poslušajte i zvučnike kao što su Monitor audio B2 ili Dynaudio Audience 42.

PREPORUKA ZA KUPNJU

Bok,
posjedujem sistem koji se sastoji od A/V receivera Maranz SR5500, Pioneer DVD i Kefovih zvučnika Q4 prednji, Q6c centar i Q1 stražnji. Što se tiče slušanja/gledanja, slušam većinom glazbu i to sve što ima u sebi instrumente (rock, pop, klasiku itd.) i rjeđe gledam filmove. Zadovoljan sam zvukom ali bi dobro došao subwoofer.
Zanima me što bi preporučiti, a što bi se uklapalo u ovaj sistem po cijeni i kvaliteti i po mogućnosti gdje bi to mogao potražiti u Zagrebu.
Unaprijed zahvaljujem
Danko
danko.weber (A) pzauto.hr

ODGOVOR:
Probajte poslušati u svom sistemu neki od KEF ili Wharfedale subwoofera.

UNAPREĐENJE POSTOJEĆEG SUSTAVA

Molim vas za nekoliko savjeta:
Slušam pretežno jazz, funk, rock glazbu, a volio bih unaprijediti sistem. Dakle, imam Cambridge Audio C 500 i P 500 (kupio bih još jedno izlazno pojačalo), Mercury Mx3 zvučnike i B&W 301. CD player je Yamaha 396.
Nisam zadovoljan zvučnicima (iako Bowers bolje zvuči, na stalcima Malboret). Soba je veličine 4 x 5 metara s drvenim gredama na stropu, visine 3,5 metara.
Dakle, da li da kupujem novi CD ili novi DVD, koje mi zvučnike preporučujete pošto sam Cambridgeom izuzetno zadovoljan, uglavnom slušam "flat", bez kontrola.
Unaprijed hvala,
Vanja Primorac
vanja.primorac (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Između zvučnika i CD playera, rekao bih da je ipak player slabija karika u sistemu, stoga razmislite o njegovoj zamjeni. Između DVD i CD playera, nikakvih dvojbi nema: bolji zvuk daje CD player. Ukoliko ste Cambridgeom zadovoljni, poslušajte njihov CD player 640C. Ideja o nabavci još jednog izlaznog pojačala radi bi-ampinga u načelu nije loša, iako sam se osobno u praksi uvjerio da je bolje nabaviti jedno vrlo kvalitetno izlazno pojačalo nego dva prosječne kvalitete.

RAZNO...

Posedujem AV riceiver Yamaha RXV 450, DVD player Pioneer 575, zvučne kutije su: napred Monitor Audio B-4, centralni iz Bronze serije i zadnji su B-2. Zvučnički kabal je VDH CS 122 i interkonekt VDH D 102 MK III. Prednji zvučnici su povezani bi-wire: Oehlbach kabal 2 x 2,5 mm na skretnici za visoke, a VDH CS 122 za basove. dužina oba kabla je 4 metara. Zvučnici B-4 stoje na rastojanju od 3 metra. Ostali zvučnici su povezani standardno istim Oehlbach kablom. Interesuje me sledeće:
1. Da li mi je potreban subwoofer za ovaj komplet (prodavač me uporno ubeđuje da je potreban, model je M. Audio ASW 100, a cena mu je 320 eura), mada po meni je dovoljno jak bas i šta bih dobio ako bih ga kupio? Ne postoji mogućnost da ga isprobam u mom sistemu, pošto je prodavnica u drugom gradu. Rado bih ovu količinu novca ulozio u neku drugu komponentu.
2.Smem li skratiti VDH kabal za zvučnike, pošto postoji mogućnost za desni kanal jer je desni zvučnik blizi HI-FI polici i onda bih mogao na skretnici za visoke da postavim VDH na oba zvučnika (kabal za levi kanal bi bi duži za 2 metra)?
3. Interkonekt je dugačak 1,5 metar (u početku mi je trebala ta dužina, a sada ne pošto sam napravio policu za uređaje), da li ga skratiti i na koju dužinu?
4. Vredi li menjati strujne kablove u ova dva uređaja i koliko bi to unapredilo zvuk?
5. Jesu li mi potrebni stalci za zadnje B-2 zvučnike, trenutno stoje na komodi visine od 60 cm ili samo ubaciti šiljke ispod njih? (B-4 stoje na šiljcima).
Hvala Vam unapred na odgovorima, drugarski pozdrav i da ne zaboravim - sajt vam je odličan!
Nenad
bucan (A) hemo.net

ODGOVOR:
Odgovaram na pitanja redom kako su postavljena:
1. Vi poznajete svoj sustav i njegov zvuk bolje nego prodavač, zar ne? Stoga ako vi smatrate da je bas dovoljno jak, tada nema potrebe da nabavite subwoofer. K tome, ne postoji mogućnost da ga isprobate u vlastitom sistemu.
2. Temeljno je pravilo: što kraći kabel, to bolji zvuk. Oba bi zvučnička kabela trebala biti jednake duljine.
3. Što je kraće moguće, sami procijenite koliko bi to bilo, recimo 50cm. Naravno, pod pretpostavkom da ga znate kvalitetno terminirati/zalemiti.
4. U načelu da. Koliko će to promijenti zvuk je nemoguće unaprijed reći. Probajte dobiti neki kvalitetniji strujni kabel na probu.
5. Ne bi škodilo, dapače!

PROBLEM SA ZVUKOM

Poštovani,
Imam AV reciever Pioneer VSX-515S, Pioneer DVD-575 i KEF KHT 2005.2 zvučnike za kućno kino. Prvo sam nabavio receiver a naknadno zvučnike. Vremenski podjednako slušam glazbu (uglavnom pop - rock) i gledam filmove. Upravo zbog toga sam se i odlučio na "komplet" zvučnika. Pošto zvučnike nisam mogao poslušati prije kupnje odlučio sam pogledati recenzije po HI-FI časopisima i internetu. Uglavnom gdje god sam pronašao opis dotičnih zvučnika svugdje su ocjenjeni kao vrlo kvalitetni (u smislu zvuka naravno). Soba je veličine cca 18m2.
Problem je što audio, a i filmovi zvuče jako loše. Sa kvalitetom zvuka sam vrlo nezadovoljan. Naime, zvuk je dosta tup i mutan. Viskokih tonova praktički da i nema. Moje frustracije pojačava nemogućnost nikakve regulacije niskih i visokih tonova na recieveru kada radi u 5.1 modu. Jedina regulacija je moguća u slučaju da se sluša kao stereo signal, no ni tada nisam previše zadovoljan kvalitetom zvuka. Napominjem da se radi o entry level uređaju. Upravo zbog toga sam razmišljao o zamjeni recievera. Na nekoliko mjesta pronašao sam podatak da ovi zvučnici navodno trebaju jače/kvalitetnije pojačalo.
Mislio sam nabaviti Harman/Kardon AVR335. Zanima me Vaše mišljenje o mojoj trenutnoj kombinaciji Pioneer515+KEF2005.2 i o eventualnoj zamjeni Pioneera Harman/Kardonom 335.
Također, napominjem smještaj samih zvučnika nije idealan. Naime, zbog samog rasporeda namještaja u sobi prednje zvučnike sam (priznajem - krivo) postavio na zid iznad TV-a, pri vrhu, cca 20 cm od stropa. Ukupna dužina kabela za prednje zvučnike je cca 15m, a zadnje cca 20m (kabel Supra 2x2.5). Čak sam i privremeno spustio zvučnike sa zida i malo se poigrao sa njihovim smještanjem po sobi (50cm od zida, 2m razmak između njih, itd, itd), no kvalitet zvuka se nije previše promjenio.
Stoga Vas molim za par savjeta u svezi poboljšanja kvalitete zvuka:
1. Što mislite o dotičnim zvučnicima i o eventualnoj zamjeni Pioneera Harman/Kardonom? Eventualno Vaš prijedlog nekog drugog pojačala.
2. Ako promijenim kabele od zvučnika nekim kvalitetnijim hoće li to (bitno) popraviti stvar? Ako da čije kabele uzeti?
Unaprijed hvala!
Pozdrav,
Žan

ODGOVOR:
Od navedenih uređaja, upoznati smo tek s KEF zvučnicima. Pretjerano kvalitetnu reprodukciju glazbe u stereu od njih ne možete očekivati, uostalom to i nije namjena ovih zvučnika. Ovako napamet je vrlo teško reći gdje je temeljni problem. Možda ste krivo podesili subwoofer koji je preglasan i guši visoke? Da li su uređaji koje imate set-upirani? Drugim riječima, da li ste ih kupili, došli doma i stavili u pogon bez da ste potrošili nekoliko sati podešavajući ih prema manualu? Poigrajte se s njihovim mogućnostima podešavanja i provjerite što sve mogu. Nadam se da sam pomogao.

PREPORUKA ZA KUPNJU ZVUČNIKA

Poštovani,
molim Vas da mi pomognete oko jednog (za mene) vrlo bitnog pitanja. Nakon dugog perioda apstinencije vratio sam se svojoj staroj ljubavi- glazbi i Hi-Fi-u. Htio sam unaprijediti svoj audio sistem pa sam kupio integrirani Krell KAV 300i (rabljeni) i tu počinju moji problemi. Zvuk ne da se poboljšao, nego se pokvario. Kao izvor zvuka koristio sam Marantz cd 67 mk2 OSE, a zvučnici su bili B&W DM 302, potpomognuti Yamaha sub-om.
Kasnije sam u svim zamislivim kombinacijama spajao na pojačalo: Rotel CD 991, JM Lab Cobalt 816, Tannoy, te na kraju Scan Speak by ScanSonic zvučnike. Kablovi za zvučnike su Transparent The wave 200 i bi-wi CableTalk. Neka uparivanja dala su bolje rezultate ali generalno gledajući zvuk je ostao jadan. U mojoj sobi najbolje su zvučali najjeftiniji DM302. Prije Krella imao sam 30-tak godina star Kenwood receiver koji je zvučao bolje u svakom pogledu.
Molim Vas da mi savjetujete koje zvučnike da nabavim da bih ponovno uživao u glazbi.
Srdačno Vaš Ivan, Zagreb
jasenka.jokic (A) zg.htnet.hr

ODGOVOR:
Nisam sigurni da razumijemo što točno podrazumijevate pod pojmom "jadan zvuk", nedovoljno je jasan. Koliko god to nekome možda zvučalo nevjerovatno, ali moguće je da vaš 30 godina stari Kenwood receiver svira bolje od Krell integrirca. Na vlastitoj sam se koži imao prilike uvjeriti da je jedan japanski integrirac star 25 godina zvučao bolje od mono blokova jedne renomirane firme. Sve je moguće u hifiju (ako mu se pristupi bez predrasuda). Moguće je i da Kenwood sam po sebi nije kvalitetniji od Krella, nego možda sinergijski bolje paše u vaš sistem. Nemoguće je da vam napamet preporučim neki zvučnik, previše je nepoznanica u igri (cijenovni rang, soba, glazbeni ukus, itd). Za početak mogu samo reći da Krell KAV 300i ima dvije temeljne i vrlo upečatljive karakteristike: odličnu dinamiku i još bolji bas; DM302 na žalost nije sposoban iznijeti te dvije karakteristike. Kupnja zvučnika ovisi o vama, o tome u kojem pravcu želite poći tj. koje promjene u zvuku želite postići.
Za kraj, dobronamjerna poruka vama i svim ostalim potencijalnim kupcima audio uređaja - nadam se da ste iz primjera kupnje Krell pojačala izvukli pouku da više nikada ne kupujete neki audio uređaj bez da ste ga imali prilke čuti u vlastitom sistemu, u vlastitoj sobi.

B&W, ROTEL...

Evo opet vam pišem, samo sad znam što želim, iako mi dosta stvari još nije jasno jer sam totalni početnik u Hi-Fi-u!
Skupio sam nešto novca i želim sastavit dobar hi-fi s kojim ću biti zadovoljan i u kojem cu uživati duže vrijeme! Pa bih Vas zamolio ako bi mi mogli odgovorit na par pitanja i savjetovati me kako bi napravio uspješniju kupnju. Zahvaljujem!
Dosad još nisam imao hi-fi sustav tako da mi dosta stvari nije jasno, a sada muziku slušam preko kompa na računalnim zvučnicima (malo bolji računalni zvučnici i zvučna kartica), naime imam Logitech Z-2300, a zvučna je SB Audigy 2 ZS (znam da to nema nikakve veze sa hi-fi-em, ali eto samo da znate kakva je sad situacija)! Muzika u kojoj uživam je stvarno raznolika, od housa do metala, stvarno slušam svaku vrstu glazbe, rok, pop, akustični metal, a od housa mi je najdrazi vocal house! Preferiram topli zvuk, kad bas relativno prevladava i volio bih da ne fali snage jer glasno slušam muziku (relativno glasno 90-ak db)!
Soba u kojoj slušam je oko 11m2 (3.4 x 3.5), a preko ljeta (turizam), bi ih trebao prebacit u sobu od oko 24m2, tu bi bili oko 4-5 mjeseci! Tako da bih najradje uzeo samostojeće zvučnike, ali ipak će duže vrijeme biti u manjoj sobi pa sam se ipak odlučio za bookshelf, koje planiram staviti na podne stalke sa šiljcima!
Odlučio sam se za B&W DM 602 S3, po mojoj procjeni će se dobro snaći i u toj prostoriji od 24m2 jer su veći po dimenzijama! Ako ste slušali navedene zvučnike volio bih da mi napišete vaš dojam.
Za pojačalo namjeravam izdvojit do 2500 kn! Dvoumim se između Rotel RA-01 i NAD C320BEE!
Za prvo vrijeme namjeravam spojit na komp, a nakon par mjeseci (kad skupim novca) namjeravam uzeti CD player, pa me zanima koji bi se najviše odgovarao ovim zvučnicima i muzici koju slusam (do 2500 kn)?
I za kraj evo par pitanja: pročitao sam da B&W zvučnici traže dosta jako pojačalo, pa me pomalo plaši pomisao da će jedan od ovih pojačala bit slab za ove zvučnike, ispravite me ako sam u krivu!
Jos me zanima koliko ovi zvučnici i ova pojačala mogu bit glasni? –ne bih volio da fali snage! Pročitao sam ovo na jednoj stranici: «recimo da je zvučniku osjetljivosti 82db/W/m potrebno 128W snage iz pojačala da bi razvio glasnoću od 103dB, dok bi zvučniku osjetljivosti 94dB/W/m za istu tu glasnoću trebalo samo 8W snage! Znači ovaj podatak nam predstavlja mnogo veću važnost kod kupovine novog zvučnika nego snaga. Zašto? Zato što zvučnik niske osjetljivosti, od recimo 83dB/W/,nikad neće moći ostvariti veliku glasnoću (kao neki osjetljiviji zvučnik) bez obzira na snagu pojačala i lako se može desiti da uslijed pretjeranog pojačavanja glasnoće zvučnik pregori»Sad me zanima je li to točno?
I zanima me jesu li ovi zvučnici dovoljno osjetljivi da sviraju glasno na nekim umjerenim glasnoćama na pojačalu (da se ništa ne pregori)?
Iz Dubrovnika sam pa nisam imao prilike čuti niti zvučnike ni pojačalo, muziku namjeravam kupiti u Zagrebu, ali na žalost neću je moći prvo poslušat u svojoj sobi, pa bi vas zamolio da mi preporučite neke od Hi-Fi Shopova u ZG gdje su ljudi ugodni i imaju živaca objasnit neke stvari, jer mi je otežano sve samim time što sam iz DB-a! Za sad namjeravam posjetiti Sonus Art i tamo možda obaviti kupnju!
Ogromna Vam hvala na pomoći!
Krešimir iz Dubrovnika
kresosim (A) yahoo.com

ODGOVOR:
B&W serija 600 je dobar odabir za tip glazbe koji slušate. 602 S3 će se dobro snaći u sobi od 24m2, no pitanje je kako će se ponašati u sobi od 11m2 u kojoj biste mogli imati problema s prenaglašenim bas područjem. Što opet ovisi koliko ste voljni i sposobni odmaknuti zvučnike od zidova, prevenstveno bočnih. Stoga svakako razmislite i o manjem modelu 601 S3.
Oba navedena pojačala predstavljaju dobar omjer cijena/kvaliteta. Malu prednost ipak dajte Rotelu koji će sa svojih 40W po kanalu imati dovoljno snage za 602 S3. Svakako poslušajte i kombinaciju Marantz PM7200 pojačala i navedenog B&W zvučnika.

AKUSTIKA PROSTORA

Poštovani, živim u montažnoj kući. Zidovi (gipsane ploče) su obljepljeni plastičnim tapetama.
Zanima me vaše mišljenje o tome da li je bolji zvuk u prostoriji s klasičnim zidovima (cement) ili sa zidovima obljepljenim tapetama.
Zahvaljujem na vašem mišljenju o utjecaju vrste zidova na zvuk.
Pozdrav,
Dean Mosnja
modean (A) et.hr

ODGOVOR:
Beton slabo upija stojne valove koji nastaju u sobi, mekši materijal (npr. knauf ili cigla) to čini znatno bolje. U tom smislu, zid obljepljen tapetama bi trebao biti bolje rješenje od golog cementnog zida.

ENERGY, MARANTZ...

Pozdrav,
imam zvučnike Energy XL 250 i koristim ih za stereo. Trenutno muziku slušam preko prijenosnog CD-MP3 playera (koji by the way zvuči puno bolje od LG DVD playera, naročito prilikom reprodukcije MP3-ca) spojenog na Sony receiver koji u dogledno vrijeme namjeravam zamijeniti stereo pojačalom. Pošto sam relativno zadovoljan zvukom koji upravo slušam, prvo namjeravam kupiti CD player, a tek onda pojačalo. Odlučio sam se za Marantzov CD 7300 i odluka je definitivna. Što se pojačala tiče takodjer sam mislio uzeti Marantza (PM 7200) ali nisam siguran da je to pravi izbor. Od muzike slušam dosta različitih stvari pa bi htio nešto što bi po mogućnosti zvučalo dobro bez obzira na sadržaj CD-a. Molim preporuku za pojačalo.
Site vam je odličan, samo tako nastavite!
Unaprijed hvala na odgovoru
Thomas, Zagreb
balazth (A) yahoo.com

ODGOVOR:
Marantz PM7200 je prirodan odabir za CD7300. No međutim, kada se PM7200 spoji na XL 250 zvučnike ukupan bi zvuk dugoročno gledano mogao biti zamoran. Prvenstveno zbog toga što XL 250 ima metalni tweeter koji bi u kombinaciji s Marantz elektronikom mogao zvučati previše grubo, tvrdo, agresivno ili oštro. Stoga SVAKAKO savjetujem da prije kupnje poslušate ovu kombinaciju u vlastitoj slušaonici (uz ostavanje pologa u dućanu). Ako vam prodavač to ne bi omogućio, slobodno ponesite XL 250 zvučnike u dućan i zamolite prodavača da vam spoji Energy zvučnike na Marantz PM7200 i CD7300. Slušanjem ćete sami otkriti da li vam se sviđa ili ne kako ta kombinacija zvuči – vi ste kupac i konačni konzument, stoga je vaše mišljenje najvažnije!

HDCD?

oprostite, možete li mi reći što je to HDCD, kad se radi o CD playerima?
hvala
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
HDCD je skraćenica za High definition compatible digital. Radi se o posebnom postupku kodiranja kako bi se ostvario bolji zvuk od običnog CD-a. Potreban je CD player s ugrađenim HDCD čipom. HDCD diskova na tržištu ima relativno malo.

KUPNJA KABELA

Pozdrav,
Moj sistem sastavljen je od:
Marantz CD6000 OSE LE playera
Marantz PM7200 pojačala i
JMLab OPAL615 zvučnika.
Interkonekti su VDH 102 mkIII
a zvučnički VDH CS 122
Slušam uglavnom jazz a i rock glasbu. Soba je velika oko 15 m2 a zvučnike sam (uglavnom) postavio tako kako je i navedeno u vašem članku. Iza zvučnika je zavjesa (tanka) a onda teška vrata od drva sa ugradjenim debelim staklenim kvadratima (30x30) !?
Zvuk sistema mi uglavnom odgovara i zadovoljan sam, jedino kada slušam rock malo više basa, bi mi dobro došlo. Već poduže razmišljam o Biwireingu JMLabova, jer imam na lageru terminiran Focalov kabel 2x4m, pa da ga se terminira na 2x2 za Bi-wire. Da li bi time nešto dobio osobito na basu ? Ili za moj setup preporučate neke druge kablove ili neki drugi upgrade!?
Hvala,
Janez
Janez.Tomsic (A) nlb.si

ODGOVOR:
Ako imate Focal kabele na lageru, slobodno ih terminirajte u bi-wire verziju i A-B komparacijom provjerite da li će zvučati bolje od VdH-a. Iako, na vašem mjestu postojeće VdH kabele ne bih mijenjao jer dobro idu uz Marantza.
S druge strane, uzevši u obzir od kojih je komponenti sustav sastavljen, od njega ipak ne možete očekivati da će odsvirati (naj)dublji bas. Eventualno možete dodatno eksperimentirati s položajem zvučnika u prostoru – postavljeni bliže stražnjem zidu dati će više basa.

TUNER IZ RECEIVERA

Poštovani,
Umjesto Stereo receivera (DENON) razmišljam o nabavi Integriranog stereo pojačala. Da li je moguće i ako je kako koristiti tuner iz receivera tj. spojiti ga integrirac.
S poštovanjem
Goran Trninić
gtrninic (A) hbor.hr

ODGOVOR:
Tuner s receivera možete iskoristiti tako da headphone out na receiveru spojite na audio in/aux na intergircu. Takav kabel možete kupiti u svakom dućanu tehničke robe.

GREEN GUY mkII

Poštovani,
Izradio bih policu sličnu Vašem GREEN GUY mk2. Zanima me da li je uputno umjesto MDF ploča staviti staklo?! Naime, ja bih sve, do u detalje izradio isto (3 stakla, srednje izrezano tako da u njega dodje kvarcni pijesak...itd) samo bi umjesto MDF ploča stavio obojano staklo koje bi mi vizuelno bilo bolje. Da li je to dobra ideja sa Hi-Fi stajališta odnosno kako bi se staklo ponašalo glede kvalitete zvuka?! Bolje ili lošije od medijapana?
Hvala,
Tomislav
tim_company (A) email.t-com.hr

ODGOVOR:
Sa staklom kao podloškom sam eksperimentirao prije niz godina, kao jedinog dojma sjećam se da se radi o materijalu s kojim ćete u odnosu na medijapan dobiti na brzini reprodukcije glazbe. Medijapan se u audio industriji vrlo često koristi zbog svoje rigidnosti i niske cijene, ukoliko se odlučite za njega nećete pogriješiti! Ako se ipak odlučiti za staklo, obavezno između stakla i matica stavite komadić pluta ili gume kako staklo ne bi puklo pod pritiskom matice. Javite nam što ste i kako izgradili!

NAD c350

Bok,
htio bih Vas pitati nešto što se tiče pojačala NAD c350 - čitao sam na netu da ima 2 pre-outa, a da je jedan varijabilni. Zanima me što je to varijabilni pre-out i čemu služi?
Hvala puno.
Pozdrav,
Domagoj
pero.grkes (A) du.t-com.hr

ODGOVOR:
To što NAD ima dva različita pre-outa je nešto što se u praksi može pokazati vrlo korisnim. Varijabilni pre-out je onaj koji reagira na potenciometar (volum kontrolu) koji se na NAD-u nalazi. Fiksni (nevarijabilni) pre-out je onaj koji se ponaša kao da je volum kontrola na NAD-u okrenuta na maksimum i takav se izlaz spaja na pojačalo koje ima volum kontrolu.