TEST:
FON 3D BARBOX


  tekst i foto: Marko Pecotić, studeni 2008
  proizvod: FON 3D BARBOX podna zvučnička kutija
  proizvođač: MULTIMEDIA 2B N.Bila – Travnik BIH
  cijena: nije formirana
  kontakt: Branko Filipović tel: +387-30-517172 mob: +387-61-403510

Na testu se nalazi zvučnička kutija komercijalnog naziva FON 3D BARBOX koja nam dolazi iz susjedne BiH. Za razliku od hrvatske hi-fi scene koja po broju svojih članova i broju uvoznika konstantno raste, u BiH su stvari i dalje van svjetskih tokova, nema audiofilskih brandova i predstavništava, a shodno tome nema niti audiofilske scene. No ipak, s velikim zadovoljstvom konstatiram da u BiH ne vlada potpuno hi-fi mrtvilo, nego da postoje entuzijasti zagriženi u dobrom zvuku. Prije dva mjeseca nas je kontaktirao gdin. Branko Filipović iz Travnika s molbom da recenziramo zvučnike koje je on dizajnirao. Radi se o zvučnicima za koje sam čuo još prije desetak godina, a danas te iste kutije imamo na testu na Audio pulsu.

  Tehnički opis
Po svom ustroju, Fon 3D Barbox je trosistemska podna zvučnička kutija. Visokotonac i srednjetonac su smješteni svaki u svoju kutiju koja je izrađena od lakiranog oraha, a bas i barbox su smješteni u kutije koje su izrađene od iverice i medijapana i s unutrašnje strane tretirane vrelim katranom, a bojane su crnim akrilnim mat lakom.

Naziv zvučnika dolazi od bas akustični reverberacioni box – bar box je zasebna kutija koja se nalazi ispod kutije u kojoj je smještena bas jedinica. Prema riječima konstruktora, zadaća bar boxa je da poništi ili umanji negativne učinke protufaze u odnosu na fazu što bi se trebalo osjetiti na punoći i čistoći reprodukcije bas područja. Prema riječima konstruktora, bar box čini suvišnim korištenje šiljaka, jer je kutija u kojoj se nalazi bas driver montirana na bar box, a između njih se nalazi okvir od borovog drva koje u sebi ima dosta smole i tako smanjuje negativne učinke rezoniranja kutije u kojoj je smještena bas jedinica.

FON 3D BARBOX je kompresijska kutija, punjena i dampirana tapetarskom vatom i ovčjom vunom u određenom omjeru, polarizacijskog otklona i fazno usklađenih zvučničkih jedinica. Deklarirana je osjetljivost 91 dB/1W/1m, a nominalna impedancija je 4 Ohma. Deklariran je frekvencijski opseg 30Hz – 20kHz (±3dB). Rez skretnice je na 600 i 4800 Hz, 12/6/12 dB po oktavi. Visokotonac je tekstilna jedinica promjera 2.5 cm, srednjetonac je papirnata jedinica promjera 9 cm, bas jedinica je smolom tretiran papir promjera 21 cm. Ukupna visina kutije je 82 cm, zapremnine 77 litara i težine 33 kg. U konačnici, kutija je izrađena od više različitih vrsta drva: medijapan, iverica, borovina i jelovina. Zvučnik je interno ožičen kabelima od probranih bakrenih vodiča. Konektori su posrebreni i smješteni na samoj skretnici. Primaju i bananu i vilicu i golu žicu. Moj je prigovor da zvučnički konektori nisu impresivne kvalitete, te su međusobno previše razmaknuti.

  Zvuk
Zvučnici su, prema riječima konstruktora, na test stigli potpuno usvirani. Prije kritičkog slušanja sam ih pustio da rade 24 sata spojeni na tuner. Tijekom testiranja, a na preporuku konstruktora, nisam skidao grill s bas zvučničke jednice. Zvučnik sam testirao kroz vremenski period od 10-ak dana, isprobao sam ga na tri različita pojačala uz uporabu više različitih kabela.

FON 3D BARBOX nisu zahtjevni za pogon, u praksi se pokazalo da će pojačalo snage 25 ili 30 zdravih Watta po kanalu na 4 Ohma imati sasvim dovoljno snage da pogoni ovaj zvučnik. Po karakteru, ovi zvučnici nagiju na otvorenu stranu zvuka. Slušatelj će vrlo brzo uočiti velik i raskošan prostor koji ovi zvučnici stvaraju. Zvučnici imaju nešto uži sweet spot negoli sam navikao. Nisu osjetljivi na glazbeni žanr. Idu jako daleko u visokotonskom području, no ponekad se zna pojaviti neki oštriji detalj u visokima i to uglavnom pri većim glasnoćama. Kompletna zvučna slika obiluje s jako puno zraka i svježine. Body instrumenata je nešto mršaviji negoli sam navikao, stoga se u praksi pokazalo da ove zvučnike obavezno treba spojiti na pojačalo (ili hifi sustav) koje ima puniji body instrumenata i koje je po karakteru na toplijoj strani.

Reprodukcija solo koncertnog klavira pokazuje da FON 3D BOX radi lijep posao. Nije sposoban u punoj veličini i punoj raskoši prikazati tijelo kutije velikog koncertnog klavira, odjek tona unutar tog velikog tijela i disanje tog tijela, ali ovo je jako težak zadatak - to nisu sposobni ni neki (čitaj: mnogi!) vrlo skupi inozemni zvučnici. Ali zato će Fon 3D Box vrlo lijepo prikazati klavirske tipke, body tih tipki i njihov sustain. Pri većim glasnoćama, kao i pri kompliciranijim dinamičkim uzletima i zapletima, klavir postaje zrnat.

Bas područje je jako lijepo, bravo! Nema super dubokog basa (to će ionako uočiti tek rijetki slušatelji), ali sve ostalo je jako dobro – tijelo kontrabasa, žice i razlikovanje žica, oslikavanje prostora u kojem je kontrabas snimljen, dah tijela kontrabasa – sve skupa, jako dobro bas područje!

Pri slušanju opere, Fon 3D Box pokazuje svoj otvoreni karakter. Zvučna slika obiluje zrakom i svježinom. Vokali su čisti i jasni s puno sitnih detalja, ali i nešto oštriji kada se potenciometar na pojačalu okrene glasnije.

  Zaključak
Što reći za kraj? Radi se o zvučniku koji ima odličan bas, nešto mršavije srednjetonsko područje, ima zvučnu sliku koja obiluje zrakom i svježinom. Stage je raskošan i bogat u širinu i dubinu. U ovoj sam recenziji prikazao neke osnovne karakteristike ovog zvučnika, a konačan sud ne mogu donijeti jer mu cijena još nije formirana.