TEST:
AUDIO PHYSIC VIRGO V

  tekst: Marko Pecotić, srpanj 2008
  mjerenje: ALB
  proizvod: zvučnička kutija
  proizvođač: Audio Physic, Njemačka [http://www.audiophysic.de]
  distributer za HR: AUDIO SAN D.O.O. [http://www.audiodream.hr]
  cijena: 44.925 - 56.817 kn za par (ovisno o finišu)

"No loss of fine details" - vjerujem da većina vas zna čiji je ovo slogan? Pred nama se nalazi njemačka highend firma Audio Physic, firma čiji proizvodi su nakon više godina odsustva, zahvaljujući agilnosti firme Audio san, opet dostupni na ovim prostorima. Radi se o brandu čiji zvučnici imaju prepoznatljiv izgled: uska kutija na čijoj prednjoj plohi se nalaze visokotonac i srednjetonac, dok se bas driveri nalaze bočno - to je Audio Physicov trademark koji ga čini prepoznatljivim među audiofilima širom svijeta.

Pred nama se nalazi peta inačica kultnog modela Virgo, prvi Virgo je na tržištu predstavljen još prije 20 godina, bilo je to 1988. godine (te iste godine ili godinu ranije je i osnovan Audio Physic). I dok je prvi Virgo bio prilično anoreksičan, peta inačica je već nešto popunjenija u svojoj pojavi. Ta ista prva inačica Virga se svojedobno nalazila u elitnoj skupini Class A recommended components u časopisu Stereophile u kojoj je dijelila društvo s dvostruko ili trostruko skupljim zvučnicima. Virgo 5 je izravni nasljednik modela 3 (a koji je na tržište lansiran 2002. godine) - broj 4 je preskočen iz razloga što u Aziji ljudi vjeruju da je broj 4 nesretan. Praznovjerje ili ne, ali očito da je marketinški odjel Audio Physica dobro proučio značenja pojednih brojeva širom svijeta, kao i očito da im je Azija važno tržište. Isto se ne bi moglo reći za primjerice Ford čiji marketinški odjel nije obavio dobar posao u proučavanju različitih jezika i pojmova - baš me zanima u koliko primjeraka će se na području bivše Jugoslavije prodati njihov novi model automobila pod nazivom Kuga.

Audio physic katalog dijelimo u tri segmenta: YARA program, HIGHEND program i najviši REFERENCE program. Virgo V je početni model serije Reference, tj. ulaznica u zvuk njihovih najskupljih modela. Cijene Audio physic zvučnika nisu za široke mase, no kvalitetan i vrhunski zvuk ima svoju cijenu. Uostalom, Audio physic se među audiofilima širom svijeta i etablirao kao brand koji stremi ka čistom high endu. Cijene se kreću od 5.900 kn koliko košta najjeftiniji model Yara II Compact, pa sve do top modela Kronos koji košta 412.500 kn. Iz Audio sna su već najavili da će, na radost mnogih ovdašnjih audiofila i gurmana vrhunskog zvuka, u skoro vrijeme u svom salonu imati izložen i model Kronos. Kronos je 120 kg težak, 3.5 sistemski zvučnik s aktivnim bas jedinicama koji su mnogi domaći audiofili imali prilike vidjeti, a neki i čuti, na nekoliko zadnjih hifi sajmova u Milanu, Frankfurtu i Munchenu.

  Tehnički opis
Virgo V je po ustroju 3-sistemska bas refleks podna kutija, bas refleks otvor se nalazi na dnu kutije. Osim bas refleksa, na dnu kutije se nalaze i željezni stativi sa šiljcima. Kao dodatna oprema, za 1.798 kn (cijena za 8 komada) se mogu nabaviti i VCF II M8 (vibration control feet), antivibracijske nogice izrađene od masivnog aluminija koji stoji na elastičnoj suspenziji od neoprenske smjese za umvrtljenje.

Kutija je izrađena od medijapana, stražnja strana je zaobljena što nema samo estetsku već i zvučnu vrijednost - tehnologija izrade zaobljenih kabineta smanjuje utjecaj pogubnih stojnih valova i rezonancija unutar zvučničke kutije. Zvučnik je dostupan u više različitih finiša. Na test je došao u atraktivnom Macassar finišu. Na poleđini kutije se nalaze skupocjeni WBT NextGen 0710 single-wire zvučnički terminali koji bez problema primaju sve vrste konekcija, a po narudžbi kupca moguća je i bi-wire varijanta. Ispod zvučničkih terminala se nalazi sklopka kojom se mijenja impedancijska krivulja zvučnika, na taj način se Virgo može prilagoditi slabijim pojačalima kojima će olakšati život. U press materijalu nema ama baš nikakvih podataka o skretnici. Dimenzije kutije su 99x23x40 cm (VxŠxD), a masa svake kutije iznosi 27 kg.

Deklariran je frekvencijski raspon od 32 Hz do 40 kHz. Deklarirana je osjetljivost 89 dB/1W/1m, a impedancija je deklarirana na 4 Ohma; prema narudžbi kupca, Virgo je dostupan i u 8 Ohmskoj varijanti. Preporučena je snaga pojačala od 30 do 180 Watta.

Visokotonac je jedinica promjera 39 mm, dizajniran je u Skandinaviji prema specifikacijama Audio Physica. Radi se o konusnoj visokotonskoj jedinici s aluminijskom membranom koja je presvučena keramikom, a koja je na vrhu obložena tekstilom radi zaštite od prašine. U Audio physicu ovaj visokotonac nazivaju HHCT - hyper holographic cone tweeter.

Srednjetonska jedinica je promjera 150 mm, ima neodimijski magnet, radi se o metalnoj membrani koja je presvučena keramikom, a cijela jedinica je smještena u dvostrukoj košari - unutarnja košara je plastična, vanjska je metalna. Iz Audio physica poručuju da kombinacija plastike i metala odlično dampira rezonancije drivera, te daje izvrsnu mehaničku i termalnu stabilnost. Valja napomenuti da je ova srednjetonska jedinica u potpunosti dizajnirana od strane Audio physica. U sredini ove jedinice se nalazi ring koji, kako kažu, uspješno poništava rezonancije koje nastaju unutar jedinice. U Audio physicu ovu srednjetonsku jedinicu nazivaju HHCM - hyper holographic cone midrange.

Na bočnoj strani se nalaze dvije bas jedince koje rade u, onome što oni nazivaju, "push-push" principu rada, i to na način da su bas driveri postavljeni na dvije suprotne bočne strane kabineta, gledaju prema van, te rade u fazi tako da svojim istovremenim gibanjem međusobno poništavaju svaku negativnu rezonanciju. Svaka bas jedinica je promjera 180mm.

Cijena za par kutija iznosi 44.925 kn (za standardni finiš), odnosno 52.425 kn za ekskluzivni finiš. Standardni finiši su: trešnja, ružino drvo, javor i jasen, dok su ekskluzivni finiši: Macassar ebanovina, crni visoki sjaj i bijeli visoki sjaj. Testirali smo vanserijsku, 8 Ohmu verziju Virga i to u Macassar Ebony finišu - cijena ove verzije iznosi 56.817 kn za par kutija.

  Zvuk
Zvučnici su na test stigli usvirani sa stotinjak odrađenih radnih sati što je prema riječima distributera bilo dovoljno za Virgovo usviravanje. Odmah u startu, započnimo s opisom zvuka u nekoliko riječi: brz, linearan, kontroliran, oslobođen kutijastog prizvuka, definiran, čist, otvoren, detaljan, sjajan u rekreaciji prostora u sve tri dimenzije. To su neke od temeljnih karakteristika Virga V.

Virgo V se ponaša kao razmažena princeza. Osjetljiv je na smještaj u prostoru, osjetljiv je na popratnu elektroniku, osjetljiv je na ožičenje; no jednom kad se toj istoj razmaženoj princezi udovolji u njezinim prohtjevima, na licu slušatelja će se razvući osmijeh od uha do uha.

Za razliku od nekih drugih zvučnika tog ranga cijene, Virgo V nije razmažena i izbrirljiva princeza kada se radi o raznovrsnim glazbenim žanrovima. Dok će neki drugi zvučnici te cijene maestralno odsvirati primjerice vokale i gudačke kvartete, a razočarat pri reprodukciji rocka ili velikih orkestara, Virgo V nema problema s raznovrsnim žanrovima.

Virgo je izuzetno osjetljiv na smještaj u prostoru, ne sjećam se kada sam zadnji put toliko vremena potrošio na traženje idealnog položaja za neki zvučnik. Virgo je kod mene na testu bio desetak dana, a tek zadnja tri dana sam mu uspio naći dobar smještaj u prostoru. U mojoj sobi je najbolje rezultate dao udaljen 150 cm od stražnjeg zida i preko 200 cm od bočnih zidova, između kutija je bilo 210 cm prostora, ja sam od kutija bio udaljen 240 cm, dok je do zida iza moje glave ostalo daljnjih cca. 80 cm prostora. Virgo je bolje zvučao postavljen na dužem nego na kraćem zidu, tako je barem bilo u mojoj sobi. To je u skladu s teorijom koju zagovara Joachim Gerhard, bivši glavni konstruktor i dizajner u Audio physicu, koji kaže da zvučnike treba obavezno postaviti na dužem zidu, pozicionirane na polovini sobe, a slušateljeva pozicija je de facto na samom zidu (slušatelj baš na tom zidu dobiva najbolji bas). Napominjem da većina članova redakcije Audio pulsa ima doma zvučnike postavljene upravo na taj način.

Oduševila me brzina i lakoća s kojom Virgo V odrađuje nagle promjene u tempu. Čini to bez ikakvog napora. S izrazito brzom reakcijom, lakoćom i autoritetom staje ili kreće, neovisno o težini i složenosti glazbenog djela.

Reprodukcija velikog koncertnog klavira? Klavir spada medu najjače vrline Virga. Definicija klavirskih tipki, attack, boja i body klavirskih tipki, međusobno razlikovanje tipki – sve to ima Virgo V. S kirurškom preciznošću ćete vidjeti, tj. locirati prste i ruke pijanista kako se miču lijevo i desno po zvučnoj slici.

Velike formacije glazbenika, veliki orkestri i velike koncertne dvorane - tu je Virgo V doma. S kirurškom preciznošću će prikazati smještaj glazbenika unutar orkestra. Neovisno o težini dinamičkog udara, položaj svakog glazbenika unutar velikog orkestra ostaje isti.

Što se tiče popratne elektronike, Virgo V će solidno svirati i s jeftinijom elektronikom, ali pravi zvuk iz Virga možete očekivati tek nakon što ste ga spojili s vrhunskim, njemu ravnim igračkama. Ne bi bilo loše da pojačalo ima punije srednjetonsko područje kako bi vokali ili primjerice violine dobili još više na bodyu, punoći i svježini. Virgo V nije nešto posebno gladan snage iz pojačala, iz mog iskustva biti će dovoljno da ga spojite s pojačalom koje ima barem 40 zdravih Watta (što međuostalim zavisi i od volumena slušaonice – što je veća soba, to je potrebno snažnije pojačalo). Pojačalo bi po karakteru trebalo biti neutralno ili nešto toplije. Spojen unutar pogrešnog sistema, Virgo bi mogao zazvučati suho ili preagresivno. Ne bi bilo loše da pojačalo ima nešto naglašenije bas područje, i to u smislu volumena i ekstenzije.

Bas je vrlo uvjerljiv i ima sve: i ekstenziju i volumen i sjajnu definiciju. Pretpostavljam da će techno, hip hop ili hard rock fanovi poželjeti još ekstenzije i volumena u basu. Uz napomenu da puno toga zavisi i od slušaonice; Virga sam poslušao u svojoj i u prijateljevoj slušaonici - dok je Virgov bas u mojoj slušaonici bio zategnut i čvrst, u prijateljevoj sobi je Virgov bas bio pomalo boomy (napumpan). Nemojte zaboraviti - soba je najvažnija i najutjecajnija komponenta u vašem hifi sistemu! Uz napomenu da proizvođač kaže kako je Virgo V namijenjen sobama do 30 m2.

Visokotonsko područje je u skladu sa sloganom "No loss of fine details". Taj slogan nije marketinški trik. Detalja ima pregršt, ali ni u jednom trenutku oni ne postaju naporni. Pomalo me i fascinira taj sklad, taj balans detalja koji su dizajneri postigli u visokotonskom području. Detalja ima mnogo, ali od prisustva tolikog broja detalja ne zaboli glava.

  Zaključak
Što reći za kraj? Virgo je za prosječnog hrvatskog audiofila nedostižno skup zvučnik, njegove dobre strane su neupitne, no Virgo kao takav zahtijeva puno vremena i pažnje pri setupiranju sistema, te pronalaženju položaja u prostoru. Pored svega, Virgo V posjeduje i niz opcija koje drugi zvučnici nemaju, od različitih atraktivnih finiša, mogućnosti narudžbe u 4 ili 8 Ohmskoj varijanti pa sve do gumba za regulaciju impedancije putem kojeg se Virgo prilagođava slabijim pojačalima. Za kraj vas mogu uputiti da nazovete Audio San, naručite se na slušanje i osobno se uvjerite u sve ove tvrdnje!

  Mjerenje
Osjetljivost iznosi u prosjeku oko 85 - 86 dB/1W/1m. Impedancija je vrlo stabilna, u prosjeku iznosi 8 Ohma; najniža je 6.9 Ohma na 450 Hz, najviša je 15 Ohma na 1650 Hz. Virgo V je fazno totalno linearan i zdrav, amplituda je facinantno linearna s jednim malim peakom na 650 Hz, i "relativnim peakom" između 6 i 8 kHz ("relativnim" jer su te frekvencije snižene). Step response ukazuje na nedostatak visokih, također pokazuje da kutija nije vremenski 100% ugođena.

Frekvencijski raspon je izuzetno linearan, fascinantna linearnost; zvučnik ima odstupanje od +/- 2 dB s laganim padom u visokima i jednim malim peakom od 2 dB na 650 Hz, ima i relativni peak od 6 do 8 kHz (-2 dB). Dubina je sasvim primjerena, na 100 Hz ima mali peak; ide sve do 35 Hz (-3 ili 4 dB). Uz napomenu da su ovo relativna mjerenja, obzirom da smo Virga mjerili u "free fieldu" (puno odbijanaca od poda).